Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2. - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-10, 21:21   #361
kahoko hino
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.

no nasze celebrytki też się zaczęły wypowiadać. nie wiem, czy bardziej mnie cieszy, czy bardziej przeraża solidarność kobiet z całego świata. trochę to smutna i wstydliwa 'sława'. Huffington Post też pisał o projekcie ustawy i akcji w kościele.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 21:55   #362
201607040950
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Niby dlaczego sen? Wystarczy że obecne rządy będą zachowywały się niezdrowo konserwatywnie i za 3/7 lat szansę na dojście do władzy będzie miała bardziej liberalna partia.
Może.
Mogą też władzę utrzymać, albo oddać ją kompletnym oszołomom, którzy wprowadzą reformy a'la Teheran '79.
Cytat:
Z drugiej strony elve, w mózgach osób bardziej religijnych nie mieści się w ogóle zabieg aborcji.
To nie jest kwestia religijności.
Cytat:
Każdy zabieg jest obciążony powikłaniami - jeden bardziej, drugi mniej. Jeśli jakaś kobieta, chciałaby usunąć płód po 24 tygodniu, to dlaczego jej tego zabraniać?
Chyba ryzykiem powikłań a nie powikłaniami.
I nie "zabraniać", a "nie umożliwiać".
201607040950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 22:19   #363
DopplegangerEddarda
BAN stały

Więc skorzystaj z własnej rady

To by było na tyle w offtopie.

Edytowane przez DopplegangerEddarda
Czas edycji: 2016-04-10 o 22:20
DopplegangerEddarda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 15:42   #364
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez DopplegangerEddarda Pokaż wiadomość
Jedni potrafią oddzielić seks od uczuć a inni dowcip od rzeczywistości.
są dowcipy które nie śmieszą. A inne śmieszą ale dość specyficzną publiczność.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 08:28   #365
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Wywiad z inicjatorem nowej ustawy:

http://wyborcza.pl/1,75478,19903324,....html#BoxGWImg

Cytat:
Ma pan córkę?

- Mam.

Gdyby pańska córka została zgwałcona i w wyniku gwałtu zaszła w ciążę, to namawiałby ją pan, żeby urodziła dziecko?

- Starałbym się, żeby moja córka nie została zgwałcona, a gdyby takie nieszczęście jej się przytrafiło, powiedziałbym, że ludzi się nie zabija, i zrobię wszystko, by pomóc jej wychować to dziecko, które byłoby jej dzieckiem i moim wnukiem.

A gdyby nie chciała urodzić?

- Tobym jej mówił, że zabójstwo to okropna rzecz. Ci dobroczyńcy, którzy mówią, używając eufemizmów: "Wprawdzie cię zgwałcono, ale zabijemy twoje dziecko", to są łajdacy, którzy do jednej traumy dokładają drugą - większą.
Współczuję córce tego pana. Ciekawa też jestem jak chce ją obronić przed gwałtem, no ale tu pewnie dochodzi jeszcze to, że "kobieta była sobie winna". =="

Nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam, jak ten pan jest bardzo ograniczony, że nie wie co sam chce wprowadzić, jaką krzywdę może wyrządzić i jak manipuluje kwestią "zabijania dzieci".
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 08:56   #366
elvegirl
po drugiej stronie szafy

W teorii każdy jest kozak.

Zastanawiam się skąd się bierze taka postawa, przecież nie wszyscy ludzie o takich poglądach to ludzie głęboko wierzący. Brak umiejętności wyobrażenia sobie takiej sytuacji?
Stary 2016-04-12, 09:05   #367
pani-jesień
Zakorzenienie

[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;58797651]Wywiad z inicjatorem nowej ustawy:

http://wyborcza.pl/1,75478,19903324,....html#BoxGWImg

Współczuję córce tego pana. Ciekawa też jestem jak chce ją obronić przed gwałtem, no ale tu pewnie dochodzi jeszcze to, że "kobieta była sobie winna". =="

Nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam, jak ten pan jest bardzo ograniczony, że nie wie co sam chce wprowadzić, jaką krzywdę może wyrządzić i jak manipuluje kwestią "zabijania dzieci". [/QUOTE]

Nie mogę tego czytać, to jest po prostu obrzydliwe
Stary 2016-04-12, 09:06   #368
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość

Zastanawiam się skąd się bierze taka postawa, przecież nie wszyscy ludzie o takich poglądach to ludzie głęboko wierzący. Brak umiejętności wyobrażenia sobie takiej sytuacji?
A może próba zostania celebrytą?

Mówisz o kontrowersyjnych rzeczach to zapraszają na wywiady, spotkania.
Mohery Cię uwielbiają i kasa leci.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 09:15   #369
Konto usunięte

Cytat:

Myślę, że częściowo brak wyobraźni, empatii i przekonanie o własnej nieomylności, mądrości itp.

Mnie za to zastanawia czemu zwolennicy zaostrzenie przepisów, w celu poparcia swoich tez, nie wypuszczają do pierwszego szeregu kobiet będących "za". Szkoda, że w tych wszystkich sondażach nie ma również podziału na płeć.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 09:24   #370
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Może i gwiazdorzenie...chociaż znam prywatnie ludzi o takich poglądach, oni się nawet na fb nie udzielają. Tym trudniej mi to zrozumieć.
Natomiast wszyscy jak jeden mąż unikają odpowiedzi na pytanie ile godzin spędzili na rozmowach ze zgwałconymi dziećmi i jak często opiekują się matkami, którym odmówiono prawa do terminacji, albo chociaż tymi, które terminacji dokonały. Odpowiedź brzmi "bo ja znam dziecko z ZD i jest słodkie".

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;58799816]
Szkoda, że w tych wszystkich sondażach nie ma również podziału na płeć.[/QUOTE]
A tak, też żałuję.
Stary 2016-04-12, 09:34   #371
Konto usunięte

Cytat:
Natomiast wszyscy jak jeden mąż unikają odpowiedzi na pytanie ile godzin spędzili na rozmowach ze zgwałconymi dziećmi i jak często opiekują się matkami, którym odmówiono prawa do terminacji, albo chociaż tymi, które terminacji dokonały. Odpowiedź brzmi "bo ja znam dziecko z ZD i jest słodkie".
.
Bo to są bardzo niewygodne pytania, które łatwo obaliłyby ich wizerunek jako walczących o to "godne" życie i prawo do życia w ogóle. Fajnie się patrzy na to wszystko z boku, i walczy o "ideały", ale jak już zetknąć się z tym na co dzień, zobaczyć jakie to ciężkie fizycznie, psychicznie, finansowo, czasowo to takie decyzje jak urodzić ciężko chore, upośledzone dziecko, czy dziecko z gwałtu, nie byłyby takie łatwe i mogłyby zburzyć ich obecny, ciasny światopogląd.
Stary 2016-04-12, 09:54   #372
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Wywiad z ginekologiem z kliniki w Prenzlau, który wykonuje aborcje pacjentkom z Polski:

http://natemat.pl/110965,polski-leka...-idzie-do-domu
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 09:59   #373
stewardesa
BAN stały

Komentarz:
Cytat:
Ja nie zmuszam nikogo do współzycia. Wiec jesli z tego biora sie dzieci to trzeba liczyc sie z obowiazkami macierzynstwa. Ciaza z gwałtu to marginalne przypadki.
Niepełnosprawni też. Zlikwidujmy im wszystkie udogodnienia.
Cytat:
- Starałbym się, żeby moja córka nie została zgwałcona, a gdyby takie nieszczęście jej się przytrafiło, powiedziałbym, że ludzi się nie zabija, i zrobię wszystko, by pomóc jej wychować to dziecko, które byłoby jej dzieckiem i moim wnukiem.
Geniusz. To było takie proste, a głupie baby na to nie wpadły. Tak samo, jak na to:
Cytat:
Rodzenie dzieci z gwałtów ? Pewnie większość kobiet która jest w stanie zrobić aborcje byłaby w stanie powiedzieć na Policji, że ktoś ją zgwałcil. Nie wie kto, było ciemno by dostać pozwolenie na aborcję. Według mnie to jest zbyt duża luka prawna i wystarczająca jest tabletka po.
stewardesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 18:32   #374
DopplegangerEddarda
BAN stały

https://www.youtube.com/watch?v=_EwycHZBSrw

Od podlegania karze po poronieniu do braku leczenia chorej matki jeżeli leczenie stanowi zagrożenie życie dla dziecka, badaniach prenatalnych.

http://www.ordoiuris.pl/falszywe-inf...i-,3767,i.html
Nawet są obrazki dla tych którzy mają słabo z czytaniem.

Czas edycji: 2016-04-12 o 18:39
Stary 2016-04-12, 18:40   #375
Weronika__
Raczkowanie

Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=_EwycHZBSrw

Od podlegania karze po poronieniu do braku leczenia chorej matki jeżeli leczenie stanowi zagrożenie życie dla dziecka, badaniach prenatalnych.

Z calym szacunkiem do tej pani, ale jej interpretacja to takie pobożne życzenie, ze nie będzie tak źle i nie ma o co głosu podnosić

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Weronika__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 19:00   #376
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:

Zero konkretów tylko propaganda. Jakieś uzasadnienia do ich "analiz"? Bo na moje oko to podpisywali sobie swoje teorie plus te urocze grafiki jak to "gazeta kłamie!!11". Najwyrazniej ludzie czytający tę strone potrzebują pomocy i stąd te ikonografiki.
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 19:05   #377
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
wybacz, ale nie będę brała na poważnie wyjaśnień ludzi, którzy ten chory projekt wraz z jego absurdalnym uzasadnieniem stworzyli.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 19:37   #378
_Jinx_
Rozeznanie

Jeszcze kilka dni temu mówili zgoła co innego. Screeny z ich fp, nie moje, ale widziałam tę rozmowę. Nie chce mi się zamazywać danych, bo te screeny i tak poszły już w świat (z grupy "dziewuchy dziewuchom").

_Jinx_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 19:46   #379
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

W sumie to jestem ciekawa ilu prawicowych tatusiów byłoby w stanie pokochać i wychować dziecko z gwałtu. Takiego brutalnego, obrzydliwego gwałtu na ukochanej żonie zakończonym trudnym przebiegiem ciąży i morderczym porodem. Mam wrażenie, że wynik wynosi 0.
Stary 2016-04-12, 19:53   #380
DopplegangerEddarda
BAN stały

No dobrze. Więc skoro nie chcecie nawet przeczytać.
Treść ustawy http://www.stopaborcji.pl/wp-content...ojekt_2016.pdf Dobra czy zła ? Pytam serio bo może jakaś trefna ?

Czy kobieta ponosi winę za poronienie ?

§ 2. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku
§ 4. Jeżeli sprawcą czynu określonego w § 1 jest matka dziecka poczętego, sąd może zastosować wobec niej nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia. § 5. Nie podlega karze matka dziecka poczętego, która dopuszcza się czynu określonego w § 2.”.

Odnośnie leczenia :
§ 3. Nie popełnia przestępstwa określonego w § 1 i § 2 lekarz, jeżeli uszkodzenie ciała lub rozstrój zdrowia dziecka poczętego są następstwem działań leczniczych, koniecznych dla uchylenia niebezpieczeństwa grożącego zdrowiu lub życiu matki dziecka poczętego albo dziecka poczętego."

Tylko nie wiem czy badania prenatalne wchodzą w skład działań leczniczych ?

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Nuova Pokaż wiadomość
W sumie to jestem ciekawa ilu prawicowych tatusiów byłoby w stanie pokochać i wychować dziecko z gwałtu. Takiego brutalnego, obrzydliwego gwałtu na ukochanej żonie zakończonym trudnym przebiegiem ciąży i morderczym porodem. Mam wrażenie, że wynik wynosi 0.
Pobiegłbym choćby i w śnieżycę po tabletkę po by oszczędzić jej niebezpieczeństwa fizycznego i psychicznego związanego z aborcją.

Chyba każdy normalny by tak zrobił zamiast przyglądać się czy aby brzuch nie zacznie puchnąć.

Nie mógłbym. I nawet nie chodzi o to, że to by było dziecko innego faceta ale o to, że taki s☠☠☠☠ysyn nie zasłużył by mieć potomstwo oraz zwyczajnie bałbym się czy nie wyrośnie na takiego samego.
O ile potrafię wyobrazić Sobie morderstwo. Przez kogoś zbankrutowałem i później przerywam mu siekierą rdzeń kręgowy.

Natomiast gwałt trudno mi w ogóle objąć wyobrażeniem.

Czas edycji: 2016-04-12 o 19:58
Stary 2016-04-12, 19:59   #381
motyla
Zakorzenienie

DopplegangerEddarda, nie gniewaj się za to co powiem, ale nie jesteś zbyt mądry.

przeczytałam cały projekt łącznie z uzasadnieniem. oba są chore. a Ty przeczytałeś? czy wypowiadasz się tak "na oko"?

jak udowodnią kobiecie umyślne doprowadzenie do poronienia to jak najbardziej mogą ją skazać.

co do działań leczniczych to nawet nie zacznę pisać odpowiedzi, bo to było już tu poruszane wielokrotnie. poszukaj.

a po tabletkę po to ty sobie będziesz mógł biegać - jak wprowadzą ten projekt, to tabletki po zostaną prawdopodobnie wycofane.
Stary 2016-04-12, 20:00   #382
DopplegangerEddarda
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Jinx_ Pokaż wiadomość
Jeszcze kilka dni temu mówili zgoła co innego. Screeny z ich fp, nie moje, ale widziałam tę rozmowę. Nie chce mi się zamazywać danych, bo te screeny i tak poszły już w świat (z grupy "dziewuchy dziewuchom").

Dzięki. Czyli manipulacja. To miałem na myśli.
Stary 2016-04-12, 20:00   #383
Weronika__
Raczkowanie

Cytat:

Pobiegłbym choćby i w śnieżycę po tabletkę po by oszczędzić jej niebezpieczeństwa fizycznego i psychicznego związanego z aborcją.

Chyba każdy normalny by tak zrobił zamiast przyglądać się czy aby brzuch nie zacznie puchnąć.
Jak wejdzie ta ustawa to juz nie pobiegniesz.

A tak serio to nie kazdy by pobiegl. Gdyby kazdy byl normalny to nie byłoby z nią problemów i kontrowersji.

Stary 2016-04-12, 20:02   #384
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:

Nie mógłbym. I nawet nie chodzi o to, że to by było dziecko innego faceta ale o to, że taki s☠☠☠☠ysyn nie zasłużył by mieć potomstwo oraz zwyczajnie bałbym się czy nie wyrośnie na takiego samego.
O ile potrafię wyobrazić Sobie morderstwo. Przez kogoś zbankrutowałem i później przerywam mu siekierą rdzeń kręgowy.

Natomiast gwałt trudno mi w ogóle objąć wyobrażeniem.
Zalatwiales kiedyś tabletkę po chociaż raz? Miales kontakt ze zgwałconą kobietą kiedykolwiek?

Jesteś w stanie wyobrazić sobie, że przebywasz komuś rdzeń kregowy siekiera ale jesteś przeciwny aborcji? Hm...
Stary 2016-04-12, 20:04   #385
DopplegangerEddarda
BAN stały

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
DopplegangerEddarda, nie gniewaj się za to co powiem, ale nie jesteś zbyt mądry.

przeczytałam cały projekt łącznie z uzasadnieniem. oba są chore. a Ty przeczytałeś? czy wypowiadasz się tak "na oko"?

jak udowodnią kobiecie umyślne doprowadzenie do poronienia to jak najbardziej mogą ją skazać.

co do działań leczniczych to nawet nie zacznę pisać odpowiedzi, bo to było już tu poruszane wielokrotnie. poszukaj.

a po tabletkę po to ty sobie będziesz mógł biegać - jak wprowadzą ten projekt, to tabletki po zostaną prawdopodobnie wycofane.
To co wkleiłem przeczytałem.

No tak, mogą.

O ile wiem tabletka po zapobiega zapłodnieniu, nie przerywa ciąży więc nie wiem czemu miałaby być zakazana a zakazując tabletki po idioci co najwyżej mogą powiększyć podziemie skrobankowe a to jak strzał w stope.

To z tymi badaniami było pytaniem retorycznym.
Stary 2016-04-12, 20:04   #386
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ale w ogóle zobaczcie, do czego doszliśmy w tej dyskusji. Rozważania czy kobietę będą karać za poronienie czy nie, debata czy będzie można badać czy też nie. Przecież sam fakt, że toczy się dyskusja o takich kwestiach jest PARANOJĄ NIEDOPUSZCZALNĄ W CYWILIZOWANYM PAŃSTWIE W ŚRODKU EUROPY.
Stary 2016-04-12, 20:07   #387
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Ale w ogóle zobaczcie, do czego doszliśmy w tej dyskusji. Rozważania czy kobietę będą karać za poronienie czy nie, debata czy będzie można badać czy też nie. Przecież sam fakt, że toczy się dyskusja o takich kwestiach jest PARANOJĄ NIEDOPUSZCZALNĄ W CYWILIZOWANYM PAŃSTWIE W ŚRODKU EUROPY.
na tym polega sprytne manipulowanie językiem prawa - tak napisać ustawę, żeby w razie pożaru ze wszystkiego się wyłgać, natomiast jak przyjdzie co do czego i trzeba będzie podjąć kroki, żeby ratować kobietę, to oni już odpowiednio zinterpretują każdy zapis ustawy, tak żeby wyszło na ich.
Stary 2016-04-12, 20:20   #388
DopplegangerEddarda
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Nuova Pokaż wiadomość
Zalatwiales kiedyś tabletkę po chociaż raz? Miales kontakt ze zgwałconą kobietą kiedykolwiek?

Jesteś w stanie wyobrazić sobie, że przebywasz komuś rdzeń kregowy siekiera ale jesteś przeciwny aborcji? Hm...
Na szczęście nie, spory wydatek ale mniejszy niż aborcja.

Niedawno pożyczyłem kumplowi 5 dych bo mu brakowało i tak.

Złemu człowiekowi a i owszem. Natomiast dziecko które absolutnie nic w życiu nie zrobiło nie potrafię Sobie wyobrazić zrobienia krzywdy.

Może wcześniej pisałem, może nie. Żyjąc w idealnym państwie byłoby mi raczej obojętne czy jest wolna amerykanka czy zabroniona (za wyjątkiem zagrożenia życia matki czy dużych wad), gdyby ktoś mnie spytał wyraziłbym swoją opinię.
Natomiast z jednej strony uważam aborcje za złą bo wychodzi na to, że wyskrobano tych co nie potrzeba, z drugiej może tacy ludzie zdolni do aborcji dobrze, że ją popełniają i może będzie lepsze dla społeczeństwa jeżeli się nie rozmnożą.
Stary 2016-04-12, 20:23   #389
Weronika__
Raczkowanie

Cytat:

Może wcześniej pisałem, może nie. Żyjąc w idealnym państwie byłoby mi raczej obojętne czy jest wolna amerykanka czy zabroniona (za wyjątkiem zagrożenia życia matki czy dużych wad), gdyby ktoś mnie spytał wyraziłbym swoją opinię.
Natomiast z jednej strony uważam aborcje za złą bo wychodzi na to, że wyskrobano tych co nie potrzeba, z drugiej może tacy ludzie zdolni do aborcji dobrze, że ją popełniają i może będzie lepsze dla społeczeństwa jeżeli się nie rozmnożą.
To ze ktos dokonuje aborcji nie oznacza że nie planuje wgl dzieci. Tak więcna twoje nieszczęście się rozmnażą.

Stary 2016-04-12, 20:24   #390
201607111003
Konto usunięte

Z dedykacją dla panów "w tych trzech przypadkach jestem łaskaw się zgodzić inaczej niech się szmata męczy", z dedykacją dla tych co płaczą nad śmiercią krewetek.
https://patolodzynaklatce.wordpre ss.com/2016/04/07/pamietajmy-o-wieszakach/

Nie bądź tak pewny że się nie rozmnażają. Babcia myślisz nie skrobała, a mama?

Edytowane przez 201607111003
Czas edycji: 2016-04-12 o 20:25
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości