|
|
#4051 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bo motor masz w pralce, MOTOCYKL między nogami 2 :D
Witajcie Drogie Panie
Zaglądam do Was z pytaniem laika, bo mam totalny mętlik w głowie -> w czerwcu zaczynam kurs "A" no i mam pytanie ubraniowe - czy według Was na tym etapie powinnam inwestować w kurtkę na motocykl? Wczoraj przymierzałam rękawiczki, za tydzień wybieram się po buty - instruktor szkoły, do której się wybieram twierdzi, że wystarczy obuwie w stylu martensów i zestaw ochraniaczy, nie ma sensu inwestować od razu we wszystko. No i trochę zgłupiałam, bo jednak nogi mam jedne a że w życiu nie siedziałam na motocyklu (rok temu zaliczyłam niegroźną wywrotkę na skuterze) to szczerze mówiąc w butach do jazdy na motocyklu będę czuła się bezpieczniej. I jeszcze kwestia kasku - mam budżet na kask maks 350 zł - znajdę coś bezpiecznego w takim przedziale cenowym i w miarę wyciszonego, z blendą? W sklepie sprzedawcy wciskali mi w ręce kilka marek ale grubo ponad moje możliwości finansowe na tym etapie - zwłaszcza, że zakup motocykla planuję dopiero na przyszły sezon, więc tak kompletnie ubrać się wolałabym już w czasie zimowych wyprzedaży. Doradźcie coś, proszę, bom zielona pietruszka i zgłupiałam Na kursie jeździłyście w pełnym rynsztunku czy w ochraniaczach ?
|
|
|
|
|
#4052 |
|
Rozeznanie
|
Bo motor masz w pralce, MOTOCYKL między nogami 2 :D
Ja na kursie jezdzilam w normalnych ciuchach bo nie bylo mnie wtedy stac zeby wydac 2000 na marnej klasy rynsztunek.
Tak zle i tak niedobrze, nie ma co kupowac badziewia jesli nie masz teraz funduszy na nic lepszego a z drugiej strony chociaz kask pasowaloby miec... Ja bym zainwestowala w kask taki do 500 zl, nie wiem czy z blenda dostaniesz ale powinno cos sie znalezc. Co do wyciszenia- roznice pomiedzy kaskiem za 500 i 2000 nie sa jakies kolosalne, polecam zatyczki do uszu za 2 zł. Moze sprobuj od kogos ciuchy pozyczyc Paula- zlapal Was deszcz? My zdazylismy 5 min przed nie dogadalismy sie któredy wracamy i kazde pojechalo inna droga bo swiatla nas rozdzielilyWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
VT 750>>Clr 125>>Gs 500 E>>SV650S>>FZS600 Edytowane przez renia19941 Czas edycji: 2016-04-17 o 17:38 |
|
|
|
|
#4053 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, dojechaliśmy spokojnie. Jeszcze zwiedziliśmy Obi, Casto i skoczyliśmy po bułki na kolację, bo rybka już powoli się układa i robi miejsce
![]() W sumie tak straszyło, ciemniało, ale nie pada - parę kropelek może spadło. Nie zgadaliśmy się, ale my tam już i tak odbijaliśmy na Bora-Bora ![]() Co do kupowania kasku - jeśli chcesz coś na dłużej, to lepiej już dołożyć i kupić dobry (z blendą za 300-400 zł widziałam Naxy, ale to nie jest żaden szał jakościowy). Ja tak wtopiłam kupując kask "na już", żeby był dobry rozmiarowo a nie kosztował tysiąca (co okazało się trudne) i kupiłam w zasadzie byle-co. I mimo, że co roku sobie obiecuję zmianę to chyba już 3 rok taka prowizorka. Wstyd. A tego AGV sprzedaję. Za dużo nerwów mnie dziad kosztuje. Może za 100 ktoś na skuter kupi
|
|
|
|
|
#4054 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#4055 |
|
Zakorzenienie
|
haha. Cudowne rozmnożenie
może się w dobrą stronę ułożyła. Ja już powoli się na kolację nastrajam, bo czuję, że idzie ta pora. M na razie nie stęka, że głodny, więc może też pojadł.
|
|
|
|
|
#4056 |
|
Rozeznanie
|
Wlasnie sobie uswiadomilam jak mi sie nie chce jutro isc do pracy! Jeden dzien weekendu to stanowczo za malo! Powinien trwac do wtorku
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4057 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i mogłam zwyklaki jakieś załozyć , bo ciężko się te biegi zmieniało tym buciskiem . Także także na początek zwykłe stykną U nas dają ochraniacze na kolana - facio od kursu ma ![]() Powodzenia ja też zielona jak szczypiorek , po pierwszych jazdach dopiero Oplułam służbowy monitor ![]() ![]() To tyle ode mnie
|
|
|
#4058 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ok, rozejrzę się za kaskiem w okolicy 500zł - patrzyłam Nolana, podobno są dobre jakościowo. Pytanie co na ten mój cymbałek znajdę |
|
|
|
|
|
#4059 |
|
Rozeznanie
|
Monachee- Stef mial nolana chyba ze 3 lata i byl bardzo zadowolony, cena do jakosci ok! Ja mam lazera z wyprzedazy i tez nie narzekam choc marzy mi sie juz nowy. Mysle ze znajdziesz cos w dobrej cenie.
Ania- zachowaj śline na oplucie czegos lepszego niz monitor. Mnie dzis gosc na stacji samoobslugowej strąbił bo za dlugo placilam za paliwo i kąt do plucia był niewłaściwy a Stef juz wyjechal to pokazalam mu palec ku uciesze Pani kasjerki a potem baaaardzo dlugo zakladalam rekawiczki w ramach lekcji cierpliwosci Ja wredne babsko jestem! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja na R6 nie wyrżnęłam tylko, ale to pewnie dlatego, że mało jeździłam z przebiegu przy sprzedaży wyszło, że spędziłam na niej jedynie 1400 km... za to pamiętam jak wypieprzyłam się na SV na torze, widziałam, jak leci bokiem, ja na dupie za nią czekając, aż się zatrzymam jak tylko się zatrzymałam to wstałam i biegiem do moto w panice, że coś się zepsuło, a ludzie w panice do mnie, czy ja się nie zepsułam i mi poszła dźwignia zmiany biegów właśnie, ale super życzliwy sąsiad przy torze nas przyjął, podziałał wiertarką i zrobił mi dźwignię DIY, tak że chociaż do domu doleciałam te 180 km
|
|
|
|
#4061 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja to jestem przerażona tym pierwszym momentem, kiedy trzeba będzie ruszyć - już widzę jak mi moto odjedzie bez mnie Mam też trochę stracha bo wiele z motocykli, do których się przymierzałam, jest dla mnie za wysokich (na razie 125 cc) i siedząc na nich nie dotykam pełnymi stopami ziemi i w połączeniu z masą motocykla czuję się niepewnie i niestabilnie, przechyla mnie po prostu. A w sumie niska nie jestem bo 164/50kg cm, czyli taki średni przeciętniak Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4062 |
|
Rozeznanie
|
Mona- ja na pierwszej jezdzie sto lat temu wsiadlam, zapalilam i w duza pewnoscia siebie wjechalam na ogniu w zamknieta brame
Ehh.... To byly czasy Instruktor dostal padaczki bo stary Gienek byl najbardziej wartosciowy w jego parku maszyn ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4063 |
|
Raczkowanie
|
O rany, naprawdę?
ale numer. To rzeczywiście podniosłaś dziadkowi ciśnienie, zapewne był Ci dozgonnie wdzięczny
|
|
|
|
|
#4064 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zwykle poprawiam lusterka i szukamn czegoś z torebce Cytat:
![]() ![]() dziś też jeździłam .. ![]() nie wiem kto biegi w motocyklach wymyślił , jeżdże i cały czas mam syndrom automatu ![]() znaczy próbuję olać używanie sprzęgła
|
|
|
#4065 |
|
Raczkowanie
|
No tak, taka pyrkałka
ale fajna alternatywa pomiędzy skuterem a większymi pojemnościami. Jeśli bujasz się tylko po mieście i bliskich okolicach to sprzęt w sam raz.
|
|
|
|
|
#4066 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), więc trochę się naprzymierzasz, zanim poczujesz się na czymś stabilnie Mi na GSie na początku było ciut za wysoko, cb500 brata była wg mnie poręczniejsza, ale przyzwyczaiłam się dość szybko. Jak mi mechanik przód naprawił i się zuzia podniosła o 2-3 cm, to chciałam płakać Co do ruszania - brat jak miał simsona (ło matuchno, czyli z 15 lat temu) to dawał mi się czasem przejechać. ZAWSZE ruszałam na jednym kole, simsonem Zawsze ![]() Cytat:
Przesiadka z moto bezpośrednio do auta zawsze kończyła się źle dla auta. Biedną skodę felicię przeciągałam na 3 biegu do 100km/h... Że tam silnik nie umarł to się dziwię do teraz To w takim "dziadkowozie" (który swoją drogą kochałam z wzajemnością
|
||
|
|
|
|
#4067 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
przy dzieciach wygodniej , da się gadać przez tel , grzebać w torebce , jeść itd
|
|
|
#4068 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#4069 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj po rozmowie z właścicielką szkoły uznałyśmy, że zacznę od szkolenia dla kierowców z kat B na 125tki. Nie potrzebne mi jest w tej chwili prawko z kat A bo i tak na większej pojemności nie zamierzam na początku jeździć i tym bardziej kupić. Będę uczyć się na CB125F, jazd tyle samo co na kursie na A a koszt niższy o ok 450 zł. Na start dla mnie w zupełności wystarczy. Zaczynam w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję, że mi sprzęcior wybaczy
|
|
|
|
|
#4070 |
|
Zakorzenienie
|
masakra, nie spodziewałam sie że jest tyle 'igieł' na ogłoszeniach.. nie ma w czym wybrać
|
|
#4071 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W ten sposób mam wysoki model kasku- nieużywany, ale z 2 ręki za 60%ceny, najwyższy model butów za 40% ceny, kombinezon za 30% ceny i na zadnej z tych rzeczy w zasadzie nie było widać zeby były używane, nawet jak nie trafie z zakupem to odsprzedam tracąc 5%, a nie 40% jak w przypadku nowych rzeczy.A na kurs pomyśl o wysokich butach nie ma gorszego bólu niz wbicie sobie stopki w łydke
Edytowane przez 1qazse4 Czas edycji: 2016-04-20 o 11:58 |
|
|
|
|
|
#4072 | |
|
Rozeznanie
|
Bo motor masz w pralce, MOTOCYKL między nogami 2 :D
Cytat:
VT 750>>Clr 125>>Gs 500 E>>SV650S>>FZS600 Edytowane przez renia19941 Czas edycji: 2016-04-20 o 17:26 |
|
|
|
|
|
#4073 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4074 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i teraz w tych wszystkich strojach to ja się gubię. Dzięki za wskazówkę, w sumie to nie pomyślałam o tym. No masz, masz, od 13 lat, ale dla mnie to szkolenie to nauka techniki i opanowania sprzętu a nie zasad ruchu drogowego. Wśród moich znajomych nie ma nikogo jeżdżącego, więc wolę wyjechać na miasto z poczuciem, że kontroluję tę maszynę a nie ona mnie |
|
|
|
|
|
#4075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4076 |
|
Rozeznanie
|
Klepsydra- radze stawiac na stan techniczny a nie wizualny bo mozna sie niezle rozczarowac a takie 2w1 to tylko w ogloszeniu, w realu zawsze sie okaze trup
|
|
#4077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
marzyła mi się zawsze czarno-czerwona, ale teraz to już kolor mi obojętny.. byle silnik zdrowy i jechało prosto owiewki zawsze można zmienić
|
|
|
#4078 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4080 |
|
Rozeznanie
|
Niestety tak:-/
Widzialam na wlasne oczy jak szukalam sv-ki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

Zaglądam do Was z pytaniem laika, bo mam totalny mętlik w głowie -> w czerwcu zaczynam kurs "A" no i mam pytanie ubraniowe - czy według Was na tym etapie powinnam inwestować w kurtkę na motocykl? Wczoraj przymierzałam rękawiczki, za tydzień wybieram się po buty - instruktor szkoły, do której się wybieram twierdzi, że wystarczy obuwie w stylu martensów i zestaw ochraniaczy, nie ma sensu inwestować od razu we wszystko. 

Mi niestety poziom testosteronu opadł bo stwierdziłam ze mój motonog jest dla mnie za ciężki i zmieniłam na lzejzy.

z przebiegu przy sprzedaży wyszło, że spędziłam na niej jedynie 1400 km... za to pamiętam jak wypieprzyłam się na SV na torze, widziałam, jak leci bokiem, ja na dupie za nią czekając, aż się zatrzymam