|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ulubiona lektura szkolna
Ferdydurke
Robinson Crusoe W pustyni i w puszczy Ten obcy Spotkanie nad morzem Tango Mistrz i Małgorzata Kamienie na szaniec Zbrodnia i Kara Tomek w krainie kangurów
Edytowane przez sweetcorn59 Czas edycji: 2013-08-05 o 13:18 |
|
|
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
"Inny świat" G. Herling-Grudziński
"Zdążyć przed Panem Bogiem" H. Krall "Mistrz i Małgorzata" M. Bułhakow
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
1) Lalka Sienkiewicz
2) Mistrz i Małgorzata Bułhakow 3) Zbrodnia i kara Dostojewski 4) Mały książę Antoine de Saint-Exupery
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
Mistrz i Małgorzata, Hamlet, Inny świat, Tango
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
-Zbrodnia i Kara zdecydowanie nr 1
-Hobbit -Lalka -Pan Tadeusz - Wyłamie się bo wszyscy po książce jechali łącznie z Polonistką w LO, a mi się książka podoba, sama historia, opisane zwyczaje szlacheckie w Pl, wycięłabym jedynie część opisów przyrody (czyli połowa książki by poszła ) Z tych z podstawówki to nie wymieniam bo chyba większość mi się podobała. ![]() Ze znienawidzonych to chyba wszystkie części dziadów, Chłopi, Krzyżacy,
Roguc mym Bogiem, Coma nałogiem, muzyka postawą, koncerty zabawą narCOMAnka http://www.youtube.com/watch?v=mf97F-SpBQU Życie motocyklisty nie liczy się w latach tylko w kilometrach Edytowane przez _Desolation Czas edycji: 2013-08-07 o 02:08 |
|
|
|
|
#66 | |
|
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Ulubiona lektura szkolna
Cytat:
![]() Dlaczego wszyscy jechali po Panu Tadeuszu? Nie słyszałam żadnych nieprzychylnych opinii o tej książce u żadnej z moich polonistek. |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też nikt nie jechał. My mieliśmy jazdę w drugą stronę - trzeba było np. deklamować z pamięci długaśny wybrany fragment (oprócz standardowej inwokacji), a samego PT przerabialiśmy w LO chyba z miesiąc
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Moja polonistka na każdej lekcji kiedy omawialiśmy Pana Tadeusza musiała zaznaczyć że strasznie jej ciężko z tym że musi omawiać "taką" książkę i stwierdziła że dlatego będzie nam dyktować notatki, a nie będziemy jej omawiać jak większość książek.
Roguc mym Bogiem, Coma nałogiem, muzyka postawą, koncerty zabawą narCOMAnka http://www.youtube.com/watch?v=mf97F-SpBQU Życie motocyklisty nie liczy się w latach tylko w kilometrach Edytowane przez _Desolation Czas edycji: 2013-08-07 o 16:27 |
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() Moje ulubione: - 'Czarne stopy' S. Szmaglewska - 'Dzieci z Bullerbyn' A. Lindgren - 'Ania z Zielonego Wzgórza' L. M. Montgomery - 'Inny Świat' G. Herling-Grudziński - 'Zbrodnia i kara' F. Dostojewski - 'Kamienie na Szaniec' A. Kamiński - 'Przygody Robinsona Cruzoe' D. Defoe A nie lubię: -'Ferdydurke'' W. Gombrowicz, dla mnie to były totalne bzdety, z których mało, co zrozumiałam. Koszmarna. - 'Przedwiośnie' S. Żeromski -źle się czytało, ogólnie nie przypadło mi do gustu. - 'Kordian' J. Słowacki - 'Dziady' A. Mickiewicz - 'Jądro ciemności' J. Conrad - 'Zdążyć przed Panem Bogiem' H. Krall - 'Nie -boska komedia' Z. Krasiński - do tej pory nie wiem po, co była ta książka, bardzo męcząca. - 'Wesele' S. Wyspiański
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-08-07 o 16:56 |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
Największe wrażenie zrobił na mnie "Inny świat" Grudzińskiego. Do tej pory pamiętam niektóre sceny, a czytałam chyba z 10 lat temu. Opowiadania Grudzińskiego również były świetne, zwłaszcza "Wieża".
Poza tym "Lalka", "Ferdydurke", "Chłopi"...Te dwie ostatnie przeczytałam w całości, mimo, że obowiązywała nas tylko jedna część. Oprócz tego jakieś wiersze mi się kołaczą po głowie - "Padlina" Baudelaire'a czy "Dies Irae" Kasprowicza. Bardzo mi się podobały, bo były takie...ciemne ![]() Z kolei mój number łan wśród znienawidzonych lektur to "Lord Jim" Conrada. Na drugim miejscu "Granica" Nałkowskiej.
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
Ulubione: Zbrodnia i kara, Inny świat, Dżuma
Lubię: Przedwiośnie, Ludzie bezdomni, Król Edyp, Przygody Robinsona Cruzoe i W pustyni i w puszczy Całkowicie na nie: Chłopi, Lalka. Aż mnie trzęsie jak sobie o tych lekturach przypomnę :p |
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
O kurde...
|
|
#73 |
|
Przyczajenie
|
Strasznie, ale to strasznie wciągającą lekturą, która po prostu mnie uwiodła jest "Ten Obcy". Zdecydownie polecam, historia z życia wzięta
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#75 |
|
Konto usunięte
|
"Cudzoziemka", "Dzieci z Bullerbyn" i też bardzo mi się "Ten Obcy" podobał
.
|
|
|
|
|
#76 |
|
Zadomowienie
|
Ten obcy
Lalka
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
1) Mistrz i Małgorzata
2) Lalka 3) Tango |
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze się dziwnie czułam, bo mi się zazwyczaj lektury podobały
Moje ulubione to 'Mistrz i Małgorzata''Zbrodnia i kara' 'Cudzoziemka' 'Lalka' 'Chłopi' Za to 'Cierpienia młodego Wertera' to dla mnie była droga przez mękę...
|
|
|
|
|
#79 |
|
Rozeznanie
|
Moja polonistka nie lubila dziadow i w ogole Mickiewicza :P
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
a moja ... też kogoś nie lubiła, ale już nie pamiętam kogo :P
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio lektury czytałam w podstawówce
Serio ! W gimnazjum zaliczyłam tylko "Małego księcia" a z liceum nic. Jedynie oglądałam filmy, żeby jakos przygotować się do matury i najbardziej do gustu przypadło mi "Ferdydurke". Żałowałam, że nie było tego na maturze, razem z "Tangiem"
|
|
#82 |
|
Konto usunięte
|
Większość z was wymienia rusków :d i ja się przychylam do opinii że za mało ich w szkole, a jest co czytać
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie "Zbrodnia i kara".
Bardzo nie lubiłam dramatów. Najciężej mi się je czytało.
|
|
#84 |
|
Raczkowanie
|
Osobiście, najlepsza z Polskich wydawała mi się Ferdydurke Gombrowicza, a z zagranicznych Proces Kafki.
Dobre też były Dżuma, Zbrodnia i Kara. Resztę to się czyta z wysiłkiem |
|
|
|
|
#85 |
|
Przyczajenie
|
kocham Mistrza i Małgorzatę
Proces Kafki patrząc na dzisiejszą Polskę i machinę urzędniczą-proroczy...
|
|
|
|
|
#86 |
|
Przyczajenie
|
Najbardziej lubiłam "Zbrodnię i karę", "Dziady cz. II" i "Dziady cz. IV". Teraz we własnym zakresie czytam "Mistrza i Małgorzatę", pewnie też trafi na moją listę ulubionych lektur. Niestety w liceum jej nie przerabiałam, bo jest tylko w programie rozszerzonego polskiego, a ja miałam podstawowy.
|
|
|
|
|
#87 |
|
Rozeznanie
|
"Ferdydurke"
"Lalka" "Dziady" "Pan Tadeusz" "Mitologia" Parandowskiego i wszystkie Sienkiewicza |
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Najbardziej lubiłam te w podstawówce właśnie np. Dzieci z Bullerbyn, Mały Książę i Ten Obcy
W liceum natomiast podobało mi się "Nad Niemnem" Orzeszkowej, język starodawny ale podobał mi się klimat ![]() Oprócz tego jeszcze "Zbrodnia i kara", "Na granicy" i "Chłopi"
|
|
#89 |
|
Wtajemniczenie
|
Trudne pytanie, bo tyle tego było... Ale najbardziej zachwyciła mnie chyba Granica Nałkowskiej. Te toksyczne relacje Zenon-Justyna-Elżbieta. Byłam bardzo zafascynowana tą książką. Podobnie polubilam Przedwiosnie, książka świetnie oddaje klimat miedzywojnia. Fajna była też Cudzoziemka, Proces, Nad Niemnem. Ale i romantyzm zawsze bardzo lubiłam - Dziady cz. 4 są przepiękne. Werter też nie najgorszy, Nie-boska komedia i Kordian dla mnie super.
Z gimnazjalnych bardzo podobał mi się Faraon, bardzo P rzezywalam ta książkę, podobała mi się postać Ramzesa. Komedie Moliera też były ok. Nie znosilam i nadal nie lubię literatury przygodowej, nie dla mnie Robinson czy Hobbit. Nie trawilam Jądra ciemności. Koszmarem jakiś... Nie przepadam za literaturą wojenną i to bardzo. Gombrowicz... Ferdydurke było nawet zabawne, ale już Trans Atlantyk... No i Mistrz i Małgorzata mnóstwo e nie zachwycili. Bardzo za to lubię jeszcze Orwella, Rok 1984 czy Folwark zwierzęcy super! ---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Z racji tego, ze jestem polonistka na studiach miałam też wiele lektur i mocno w pamięć zapadło mi Pożegnanie jesieni Witkacego
|
|
|
#90 |
|
Zadomowienie
|
"Lalka", "Zbrodnia i kara", "Mistrz i Małgorzata", "Rok 1984", "Tango", opowiadania Borowskiego, "Dżuma", "Cudzoziemka", "Proces", "Panny z Wilka", "Sklepy cynamonowe" - a z dodatkowych powieści polecanych przez polonistkę które omawialiśmy na zajęciach i kółku polonistycznym - "Madame", "Lot nad kukułczym gniazdem" i "Zły".
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.

)