|
|
#2131 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Izotek - cz.II
dziewczyny jesli uzywacie filtrow pod makijaz, to najpierw dajecie krem nawilzajacy potem filtr i podklad? czy rezygnujecie juz z nawilzacza? i jaki filtr polecacie?
|
|
|
|
#2132 |
|
Raczkowanie
|
Wszystko zależy od tego jak skóra reaguje na krem z filtrem - jeśli brakuje jej nawilżenia, to lepiej coś lekkiego nałożyć pod. A jeśli filtr jest ciężki i skóra po dodatkowym nawilżeniu się tłuści to można odpuścić krem pod filtr. Ja nakładam na czystą skórę najpierw lekki krem nawilżający (Avene), jak się wchłonie to filtr - hydrolipidowy krem Pharmaceris 50 (polecam - dobry skład, nie podrażnia, nie bieli, dobrze się rozprowadza, ok 35 zł). A potem jeśli chcę makijaż to mineralny podkład z Anabelle Minerals.
|
|
|
|
#2133 | |
|
Raczkowanie
|
No nieźle!!! To ja przejechałam całe miasto i znalazłam najtaniej to samo opakowanie za 49,99. I biorę ten Izoderm bo jest najtańszym odpowiednikiem jaki znalazłam.
---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
Nie jest ciężki i lepki jak to mają w zwyczaju takie filtry. Krycie też jest przyzwoite. Używam na krem nawilżający
|
|
|
|
|
#2134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie już prawie rok (dokładnie stuknie 30maja)od skończenia kuracji, a mimo wszystko sentyment do tego wątku nakazuje mi tutaj co jakiś czas zaglądać. Póki co moja cera bez wyprysków, pielęgnacja minimalna. Mogę śmiało napisać, że zapomniałam to co bolące, ropne, podskórne wypryski, które kiedyś były niemalże codziennością. Teraz wyjście bez makijażu to chleb powszedni. Na pewno moja cera mniej się przetłuszcza (w zasadzie to póki co w ogóle, zobaczymy co będzie w lecie). Przed kuracją zawsze miałam w torebce puder matujący. Teraz, albo w ogóle nie nakładam makijażu, skóra jest wtedy jednolita, w ogóle się nie świeci. Kiedy mam na twarzy makijaż, wystarczy że podkład delikatnie przypudruję, a cera cały dzień jest stonowana, zero przetłuszczania. Moja z tłustej poszła w kierunku ---> suchej/może mieszanej, sama nie wiem?, ale nie suchej jak wiór Trzymam za Was kciuki ![]() Mi ten lek uratował życie, brzmi dość przerażająco, ale komfort po kuracji leci naprawdę w kosmos
|
|
|
|
|
#2135 | |
|
sissy that walk
|
Dziewczyny, nawet nie wiecie jaką mam radochę z tego że piszecie o swoich doświadczeniach X miesięcy "po"
Nastawiałam się, że zaraz po zakończeniu leczenia wróci moje tragiczne przetłuszczanie, a widzę, że naprawdę jest szansa na dłuuugi (a może i permanentny) stan NORMALNEJ cery, której nie trzeba pudrować na grubo, wycierać w chusteczkę kilka razy dziennie itp. Włosy co prawda trochę się pogorszyły (ale i tak nie ma czego porównywać, bo przed Izotekiem musiałam je myć codziennie rano, a wieczorem już były przetłuszczone, a teraz myję co 2 dni wieczorem i są w porządku), ale cera jest dalej świetna.Generalnie jestem zaskoczona, że widzę aż tak dużą zmianę w strukturze skóry twarzy - jest naprawdę doszczętnie ogołocona ze wszystkich zmian, rozjaśniona, odświeżona i zdrowa. Jak siadam do powiększającego lusterka żeby np. wyregulować brwi, to się jeszcze z przyzwyczajenia nastawiam na piekło, a widzę tylko równą, jasną skórę i czyste pory. Wcześniej pewnie każdy się domyśla, co tam widziałam. Nastawiałam się na cuda, fakt, ale chyba nie aż tak.
|
|
|
#2136 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Mam pytanie do dziewczyn a mianowicie jak radzicie sobie z depilacją na izo? Wiem że nie wolno używać plastrów z woskiem a co z depilatorem? Wosku nie używam ale depilator od kilku lat na nogi, ręce i pachy. Mam czarne i grube owłosienie i nie wyobrażam sobie teraz tego golić maszynką, to będzie koszmar a jeszcze lato idzie . Używa któraś depilatora i może coś na ten temat powiedzieć?
|
#2137 |
|
Raczkowanie
|
Ja cały czas używam depilatora do pach
Co prawda, robię to już od tylu lat, że raz na dwa tyg. usuwam tylko kilka włosków, ale w końcu depilator praktycznie nie ma styczności ze skórą jak plastry. Tak samo "wąsik" i brwi usuwam pęsetą i nie ma żadnego podrażnienia. Myślę, że nie powinno być problemu
|
|
|
|
#2138 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2139 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Mam do Was pytanie. Czy jest tutaj ktoś z Wrocławia, kto mógłby polecić aptekę gdzie "tanio" kupię izotek?
Tracę kilogramy: 59kg (15.08.2013r.) -> 50kg (?) Ćwiczę i jem zdrowo ^ Wrzesień i kolejne 8 miesięcy- czas porządnej nauki i walczenia o wymarzone studia Tiffany, Mel B, pilates, joga i callanetics- nowi sprzymierzeńcy
|
|
|
|
#2140 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dzięki za odpowiedzi
|
|
#2141 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Czy któraś z Was w trakcie kuracji zauważyła u siebie problemy z pogorszeniem wzroku? Nie mówię o suchym oku etc. - ponieważ ciągle je nawilżam. Po prostu ostatnio zauważyłam pogorszenie widzenia na lewym oku - widzę mniej lub bardziej niewyraźnie i bardzo się tym martwię. |
|
|
|
#2142 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
).@HOPE777 Gdzie kupujesz w Krakowie? ![]() Ktoś cierpi na bóle stawów? Albo wykonuje ćwiczenie i w pewnych momentach odczuwa ból? Jeśli tak, to jak sobie z tym radzicie? |
|
|
|
|
#2143 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, czy ktoś z was podczas brania tabletek ćwiczył na siłowni i biegał? Niektórzy mówią, że nie ma żadnego problemu z ćwiczeniami, a inni przeciwnie. Jak to było/jest u was??
|
|
|
|
#2144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja ćwiczę ale mniej dużo mniej, ale to raczej z braku czasu. Bo jak już się wybiorę, to jest super a na pewno lepiej niż gdy nie ćwiczę. Oczywiście z założeniem oszczędzania pleców. |
|
|
|
|
#2145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nic mnie nie boli, tylko nieziemsko poci mi się skóra głowy
|
|
#2146 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2147 |
|
Raczkowanie
|
Dziś do obiadu wzięłam pierwszą tabletkę Izo
![]() Stresuję się bo naczytałam się o tych wszystkich skutkach ubocznych no ale zgromadziłam cały arsenał suplementów, więc mam nadzieję, że będą minimalne. Ja mam trądzik już od ponad 15 lat więc możecie sobie wyobrazić jak wygląda moja skóra po tylu latach z tym guanem . W gimnazjum i liceum to miałam twarz całą w wielkich pryszczach, gdzieś tam chodziłam jakiś czas do dermatologa ale nic to nie pomagało. Od ponad 8 lat biorę anty i już pomału pasowałoby to odstawić ale odkładam z każdym rokiem bo nawet nie chcę myśleć co będę mieć wtedy na gębie![]() Teraz to mam głównie zaskórniki na policzkach takie niewyduszalne, czsem jakiś większy pryszcz, czoło czyste i parę zaskórników na brodzie. Skóra na policzkach jest cała w takich małych dziurkach co widać pod makijażem więc chcę to świństwo w końcu wyleczyć i zacząć jakieś zabiegi laserowe by to wygładzić. Jeśli Izo mi nie pomoże to się załamię całkowicie ![]() 28 lat, 50 kg, dawka na razie 20 mg a po miesiącu jak wyniki będą ok to dawka zostanie zwiększona. Najgorsze jest to, że przez całe lato będę musiała chować się przed słońcem, no ale nie chciałam już odkładać w nieskończoność. Trochę długo wyszło ale to i tak tylko po krótce.
|
#2148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Panthalones, powodzenia |
|
|
|
|
#2149 |
|
Zadomowienie
|
_________________________ 84 DZIEŃ KURACJI - 12 TYDZIEŃ _________________________
Optymalna skumulowana dawka to 120(150)mg/1kg masy ciała. Ważę 52kg, planuję przyjąć 7200mg. Daje to 138mg/1kg. Do tej pory przyjęta dawka, 3360mg, stanowi 64,6mg/1kg masy ciała Skutki uboczne - CERA: Krosty wciąż się pojawiają bolące przy dotyku, podskórne, pękają w nocy przy otarciu twarzy o poduszke. Czyste zawsze czoło - wciąż atakowane. Zmniejsza się częstotliwość tworzenia nowych oraz ich natężenie. Skóra zaczyna się coraz bardziej suszyć i odpadać. Stan ogólny kiepski. - WŁOSY: Bez zmian od ostatniego wpisu. - SKÓRA: Wypryski na plecach powoli znikają, jednakże skóra coraz bardziej delikatna i cienka.Na - USTA: Bez zmian od ostatniego wpisu. - SAMOPOCZUCIE: Mam coraz mniej siły. Trudności z wykonywaniem ćwiczeń na siłowni, zawroty głowy. Nie bolą mnie stawy na szczęście. Dłonie tak delikatne, że byłam zmuszona kupić rekawice. Nawet małe obciążenia powodują odciski na dłoniach. - OCZY: Suchość, suchość, pustynia. Po obudzeniu odczuwam ogromny dyskomfort - kropelki zawsze w pogotowiu. Czas noszenia soczewek staram się ograniczyć do minimum, zaczynają uwierać. ODCZUWAM POGORSZENIE WZROKU!! Aby to potwierdzić, muszę udać się do okulisty, ale zdaje sobie sprawę, iż widzę gorzej. Objawy uboczne dopiero się pojawiają/nasilają. Mam nadzieje, że przyniesie to również koniec wysypu i redukcję przebarwień i powstałych śladów potrądzikowych. Koszta +- (sumarycznie)
|
|
|
|
#2150 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak coś będzie boleć - odpocznij. Ewentualnie zmniejsz dawkę po konsultacji z dermatologiem. Moja kazała mi tak robić, ale chciałam jak najszybciej skończyć kurację... Łapały mnie potworne skurcze w pośladkach. Teraz mam mniejszą dawkę i jest lepiej. Nieraz zwyczajnie idąc łapał mnie taki, że nie mogłam się ruszyć. Chyba trochę też oberwało biodro, ale sama nie potrafiłam sobie tak po prostu odpuścić wszelkiego wysiłku... Mam nadzieje, że już niedługo wszystko wróci do normy
|
|
|
|
|
#2151 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Problemu jako takiego nie mam. Szybciej się męczę, pocę na twarzy (!!!) i muszę brać mniejsze obciążenia niż zwyczaj. Ale nie jest to na tyle uciążliwe, żeby kompletnie rezygnować z aktywności fizycznej (plecy i stawy jeszcze nie wysiadają)
|
|
|
|
|
#2152 |
|
Przyczajenie
|
a u mnie nie jest ciekawie, z cerą okej ale w ciągu ostatnich dni tak mi usta powysychały że zrobiła się skorupa jak u ryby :P i to jeszcze nie tylko na ustach ale i z boków :3 w dodatku na rękach i dłoniach suche czerwone plamy
|
|
|
|
#2153 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie do osób, które są X miesięcy PO kuracji Izotekiem. Czy jeśli zakończyłam kuracjęw połowie stycznia mogę np. zacząć wykonywać peelingi twarzy? Mam na myśli np. peeling morelowy z Soraya?
Tak poza tym -póki co jestem zadowolona z efektów. Zdarzy się incydentalnie,że wyskoczy mi jedna, góra dwie małe krostki, ale znikają po kilku dniach, cera jest nadal sucha. Przetłuszczanie włosów wróciło około 3 tygodni po odstawieniu tabletek, ale to nie jest tak duży problem. Mam mimo to nadal spore ślady i zapewne w okresie jesienno-zimowym pomyślę o laserze. Oby tylko trądzik nie wrócił. |
|
|
|
#2154 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, ja też własnie rozpocząłem kuracje axotrexem i mam do was prośbę abyście poleciły mi jakiś krem na dzień nie zapychający porów oraz jakiś filtr bo jak wiadomo za oknem zaczyna grzać coraz mocniej. Co do kremu to zastanawiałem się nad la roche effaclar h albo może jakiś cetaphil balsam? Co do filtra to nie mam zupełnie pojęcia co kupić
![]() Moja dawka docelowa 9600, waga 65 kg wzrost 176, obecnie przyjęte na klatę 190 mg |
|
|
|
#2155 |
|
Raczkowanie
|
Ja kończę kuracje początek czerwca. Mam pytanie ile po odstawieniu tabletek można się opalać?
|
|
|
|
#2156 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cetaphil lipoaktywny krem nawilżający (wydajny, dobrze nawilża, u mnie świetnie się sprawdza pod makijaż) na noc olej kokosowy nierafinowany (nie zapycha, a świetnie natłuszcza/nawilża) filtr - PHARMACERIS S, Sun Protect, hydrolipidowy krem ochronny do twarzy SPF50+
|
|
#2157 |
|
Konto usunięte
|
U mnie 9 dzień 2x20 mg . Zrobił mi się zajad skóra ust jest taka hmm delikatna ale "drętwa". Na razie wysuszenia gdzie indziej nie widzę. krosty nie wyskakują, Miałam dziś też krwawienie z nosa, ale obstawiam, że to wina kataru i nadmiernego oczyszczania nosa. Poza tym staram się regularnie nawilżać - całe ciało, krople do oczu i wazelina w nos.
Macie może jakieś sposoby na zajady ? |
|
|
|
#2158 |
|
Zadomowienie
|
Ja ostatnio smarowałam maścią oliwkową z ziaji i pomogło.
Wylazło mi dzisiaj jakieś podwójne dziadostwo na policzku;/ Jestem po miesiącu 1x20mg oraz w trzecim tygodniu 1x40mg |
|
|
|
#2159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja od razu zaczęłam używać peeling z Ziaji
|
|
|
|
|
#2160 |
|
Rozeznanie
|
U mnie dwa tygodnie po kuracji i wychodzą małe syfki. Nieszkodliwe. Takie mogą być i mi nie przeszkadzają,byleby to nie był żaden początek nawrotu. W sumie to teraz jestem po odstawieniu hormonów, więc może to jest przyczyną. (ale zaraz na nie wracam..)
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:37.

Nie jest ciężki i lepki jak to mają w zwyczaju takie filtry. Krycie też jest przyzwoite. Używam na krem nawilżający

. Używa któraś depilatora i może coś na ten temat powiedzieć?
Co prawda, robię to już od tylu lat, że raz na dwa tyg. usuwam tylko kilka włosków, ale w końcu depilator praktycznie nie ma styczności ze skórą jak plastry. Tak samo "wąsik" i brwi usuwam pęsetą i nie ma żadnego podrażnienia. Myślę, że nie powinno być problemu