Mikołajkowe dzieciaczki 2007 - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-07, 10:30   #451
celka2000
Zakorzenienie

Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007

A my juz prawie zalapalismy rytm - kapanie o 19.00-20.00, jedzonko i spanie od ok 21.00-21.30 (do ok 1.00.) ALe wczorem chcialam malego przechytrzyc i jakos przeciagnelo sie przedostatnie jedzonko i ostatnie bylo jak zwykle ok 21.00 (ale wyszlo generalnie 7 karmien w ciagu doby, a nie 8) i maly oczywiscie zamiast pospac do 1.00 obudzil sie po 23.00.
Musze chyba pilnowac zeby mial te swoje 8 karmien i moze zalapiemy rytm. A noc byla nieco bardziej stekliwa niz zwykle -ale nie najgorzej chyba...

ciekawe co u misi...Mam nadzieje, ze sobie radzi...
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 10:54   #452
bubbel
Rozeznanie

GG do bubbel Send a message via Skype™ to bubbel

Dzien dobry,
Synus zaczyna jesc coraz ladniej staram sie karmic jedna piers do konca podczas jednego karmienia (lewa) a nastepne karmienie prawy cyc tez do konca(jak na razie pokarmu nie tak duzo jak w lewej) i jak malo do dostawiam do lewego. Mam nadzieje,ze to dobry system

Dziewczyny Nathanielowi bardzo luszczy sie skora, szczegolnie przy nadgarstkach, kostkach na nozkach no i powolutku na calym cile. Co robic

Oto moje dwa spiace aniolki z dzisiejszego poranka
Niestety czasem z rana musze wziasc Nathaniela do naszego lozka aby jeszcze z godzinke lub dluzej pospac
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2547c.jpg (38,5 KB, 53 załadowań)

380 hp, Londyn - 09/07/2010
bubbel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 10:57   #453
bb-m
Rozeznanie

Witam!
Przepraszam, ze sie nie odzywam, ale troche doby mi brakuje, ja mam to samo co Wy tylko razy dwa, ale szczęście też ma podwójne
Jeszcze troche i odzwyczaje sie od spania, to wtedy będe miec wiecej czasu
Dziś moje dzieciaczki kończą miesiąc
Asika karmie piersią + 2 butle enfamilu, a Jasienia butlą z moim pokarmem + 2 - 3 butle beblilonu pepti. Daje im plantex na noc, po nim śpią o wiele spokojniej.
Asik był wczoraj ważony i w ciągu 4 tyg przybrała 1 kg, a dziś jedziemy z Jasiem do pediatry.
Napisze więcej jak znajde troche czasu i może zdjęcia przerzuce z aparatu na kompa, to pokaże Wam jak teraz wyglądaja moje bliźniaki.
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 11:25   #454
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez bubbel Pokaż wiadomość
Dzien dobry,
Synus zaczyna jesc coraz ladniej staram sie karmic jedna piers do konca podczas jednego karmienia (lewa) a nastepne karmienie prawy cyc tez do konca(jak na razie pokarmu nie tak duzo jak w lewej) i jak malo do dostawiam do lewego. Mam nadzieje,ze to dobry system

Dziewczyny Nathanielowi bardzo luszczy sie skora, szczegolnie przy nadgarstkach, kostkach na nozkach no i powolutku na calym cile. Co robic
Dobry

jeśli to są po prostu takie białe płatki skóry to sie nie przejmuj, możesz natłuszczać jakimś kremem. To skutki siedzenia w wodzie przez tyle miesięcy
natomiast jesli skóra w tych miejscach jest zaczerwiniona, sa krostki, to może wskazywac na jakąś alergię
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 11:30   #455
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli łuszczy się tak jak u mojej (patrz zał. zdjęcie), to samo zniknie. Tylko dokładnie trzeba usuwać podczas kąpieli naskórek z zakamarków (zwłaszcza z fałdek skórnych), żeby nie porobiły się odparzenia.

A może z karmieniem lepiej byłoby, żeby najpierw Nathaniel opróżniał do sucha prawą pierś (z tej, z której nie chciał jeść), a potem tyle ile chce z lewej piersi? To tak mała sugestia .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02176.JPG (108,8 KB, 34 załadowań)
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 11:43   #456
bubbel
Rozeznanie

Ivy skora luszczy sie dokladnie tak jak u twojej poprostu bede natluszczac i tak jak mowisz samo zejdzie

A jesli chodzi o karmienie z prawego cyca to tez chcialam tak robic jak zasugerowalas, ale po nocy lewy byl bardzo pelny i bolacy wiec musialam go dostawic tym razem tylko do lewego. Boje sie ze jak bede sciagac z lewego maszynka to bedzie produkowal wiecej mleka.
A i jeszcze jedno dziewczyny jak sobie radzicie z prezeniem sie dzieci ???

Stary 2007-12-07, 11:49   #457
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
A jesli chodzi o karmienie z prawego cyca to tez chcialam tak robic jak zasugerowalas, ale po nocy lewy byl bardzo pelny i bolacy wiec musialam go dostawic tym razem tylko do lewego. Boje sie ze jak bede sciagac z lewego maszynka to bedzie produkowal wiecej mleka.
A to w takiej sytuacji, to racja wyższa (trzeba dostawiać do przepełnionej, zwłaszcza jak boli, bo mogą porobić się zastoje). Ale w dzień to chyba lepiej jednak najpierw do prawej, to wynika z tego, że jak Nathaniel będzie głodny, to wyssie do sucha prawą, a to będzie dla tej piersi znak, że trzeba produkcję zwiększyć natychmiast. A jak najpierw będzie najadał się z lewej, to potem już tak od niechcenia będzie wysysał prawą, nie do końca, no bo w niej jest przecież mniej mleka.

A zresztą już się zamykam, bo akurat w tej kwestii powinnam siedzieć jak mysz pod miotłą, bo moje dziecko z żadnej nie chciało jeść.
Stary 2007-12-07, 12:11   #458
szperrr
Zakorzenienie

Hej Mamuski

Bb-m, wlasnie ciekawa bylam, jak Ty sobie radzisz z maluszkami Jesli my narzekamy, to Ty powinnas medal dostac! Oczywiscie czekam na zdjecia, ale nie kosztem snu!!

Bubbel, w pelni zgadzam sie z Ivy w kwestii karmienia. Ja czasem mam lewa piers przepelniona.. i generalnie, jest w niej troche wiecej mleka (tak mi sie wydaje) wiec rano sciagam tylko szybko troche mleka z tej piersi (tak tylko tyle, zeby nie bolalo) i Pchelce daje prawa.

Na prezenie metody jeszcze nie znalazlysmy

Ale kupki chyba troche zaczynaja sie regulowac. Wczoraj o polnocy Hanka z niewinna minka walnela taka kupe, ze zaaaasrala sie po pachy (doslownie.. cale plecy w kupie, bynajmniej nie z powodu zle zalozonej pieluchy ), po szybkim prysznicu dokonczyla jedzonko i usnela z niewinna minka

A dzis mamy juz za soba sesje przytulania, rzucania i turlania Jeszcze niedawno jak ja tak torturowalam, to tylko robila zdziwiona minke, ale z dnia na dzien trudniej jej ukryc, ze to bardzo lubi Bezwstydna calusnica
Stary 2007-12-07, 13:34   #459
celka2000
Zakorzenienie

no ja na prezenie nie mam zadnej metody. A na stekanie to juz kompletnie... Juz mnie czasem te jeki wykanczaja. Maz co jakas godzine pyta mnie : "co jemu jest?". A skad ja mam wiedziec Steka i jeczy... Biedaczek.

Poniewaz doby mi brakuje (nie wiem jak bb-m moze sobie radzic z dwojka) - to dzis na spacer Adas poszedl sam - czyli on na balkonie w gondoli a ja w domku W koncu moge jakas jego drzemke wykorzystac (poprzednia drzemke przespalismy razem).

A co do karmienia - to wczesniej robilam tak, ze w nocy raz prawa, raz lewa cyca, a w dzien ta ostatnio karmiona i potem druga (w dzien 2 cyce podczas jednego karmienia, w nocy 1). Teraz juz chyba mi sie laktacja ustabilizowala i karmie podczas jednego karmienia tylko jednym cycem - raz prawym raz lewym. I cale szczescie. Przy tych moich popekanych brodawkach kazda zmiana cyca to dodatkowy bol i stres...

Co ja mam do licha zrobic z tymi moimi popekanymi brodawkami???????? Jak sciagam laktatorem to rana tez sie rozchodzi i taki sam efekt co karmienie malego. Bo to nie sa takie male czerwone ranki na sutku, tylko takie kilkumilimetrowe pekniecia po bokach sutka. Moze mi ktoras z Was cos doradzi.... Smarowanie, wietrzenie nic nie daje. Bo nawet jak sie lekko podgoi to przy kazdym karmieniu - rana sie odnawia (rozchodzi).
Stary 2007-12-07, 15:02   #460
annLee
Zakorzenienie

my niestety żadnego rytmu jeszcze nie mamy
karmię na żądanie czasem1 czasem2 piersi
czasem śpi 2,3h czasem 1

staram się wykorzystywać chwile kiedy śpi na sprzątanie,jedzenie,kąpie l czy sen
na szczęście mała na odkurzacz nie reaguje

zaraz też nawiedzi mnie teściowa
ludziom czasami trudno jest zrozumieć,że ktoś sobie świetnie radzi i nie potrzebuje pomocy
no,ale...
dobrze,że małż dziś w nocy/nad ranem wraca

Celko a smarujesz pokarmem po każdym karmieniu?
ja mam krem rossmana na pękająe brodawki i go sobie chwaliłam
no a jak mocno popekane to chwilowo chyba smarowanie i nakładki silikonowe Ci zostają

a w ogóle to na dzisiaj miałam termin
jejq,lata świetlne temu
ta ciąża mi się tak odległa wydaje...

No2

"tylko nudne kobiety mają
nieskazitelnie czyste domy
"
annLee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 15:14   #461
bingo30
Rozeznanie

Celko, a czy Twój Adaś uspokaja sie jak go bujacie, tulicie przy tym stękaniu? Bo jak moja Emilka ma ten atak płaczu, to nic na nią nie działa :-( ostatnio jak ona tak mocno płacze, to ja z tej bezsilności ryczę razem z nią.. nie wiem jak jej pomóc, czy to rzeczywiście kolka, czy może cos innego ją tak boli... 2 dni temu byłą lekarka u małej - przepisała m.in. debridat, 2 razy jak jej podałam to zwymiotowała chyba wszystko co zjadła, dzi,ś podałam jej po jedzeniu - nie było takiej reakcji, podam jeszcze raz po, zobaczymy jak zareaguje...
lekarka mówiła, że jak po debridacie jeszcze będzie tak płakać to mam zrobić jej badanie moczu - poczekam do poniedziałku...

Emilcia urodziła się 21 listopada 2007r
Klaudusia urodziła się 3 marca 2010r
bingo30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 15:30   #462
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

http://www.ffk-wilkinson.com/
Zaczerpniete z watku styczniowych mamus 2008
Stary 2007-12-07, 15:43   #463
annLee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kuseczka Pokaż wiadomość
http://www.ffk-wilkinson.com/
Zaczerpniete z watku styczniowych mamus 2008
widziałam to,dobre

No2

"tylko nudne kobiety mają
nieskazitelnie czyste domy
"
annLee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 16:07   #464
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

A teraz trochę przydatnych wiadomości z książeczki jaką dają w UK:

Zawsze kładź dziecko na pleckach, stópkami do łóżka. W ten sposób dziecko nie ma możliwości niechcącego nakrycia buźki kocykiem.Jeśli dziecko ma mniej niż 6 miesięcy i zastaniemy je leżące na brzuszku- delikatnie odwrócić na plecki.
Niemowle powinno spać w pokoju rodziców przynajmniej do skończenia 6-stego miesiąca życia.Szczególnie niebezpieczne jest spanie razem z rodzicami w łóżku gdy:
-przynajmniej jedno z nich jest palaczem
-piło alkohol przed snem
-jesli dziecko jest wcześniakiem lub miało niską wagę urodzeniową(mniej niż 2,5 kg)
-jeśli dziecko nie ukończyło miesiąca( dziewczyny przecież my chyba wszystkie spałyśmy lub dalej śpimy ze swoimi maluchami ).
Bardzo niebezpieczne jest zasypianie razem z dzieckiem na sofie, fotelu(mi osobiście zdażyło się zasnąć tak z Jasiem kilka razy).
Najbezpieczniejszym miejscem do spania dla dziecka jest jego łóżeczko.
Podawaj smoczek przed każdym spaniem-redukuje to ryzyko śmierci łóżeczkowej o połowę. Jeśli karmisz piersią, nie podawaj smoczka dopóki dziecko nie ukończy pierwszego miesiąca życia.

Edytowane przez kuseczka
Czas edycji: 2007-12-07 o 17:19
kuseczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 16:16   #465
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

cd.
Dzieciaczki nie potrzebują zbyt ciepłych pomieszczeń.Najlepsza temperatura pokoju gdzie śpi to 16-20 stopni C. Nie stawiać łóżeczka blisko grzejników lub na bezpośrednim naświetleniu słonecznym( o matko jak mi się to cieżko tłumaczy )
Sprawdzaj swoje dziecko regularnie,aby upewnić się że nie jest mu za zimno lub za gorąco.Nie martwić się, jeśli rączki są chłodne-to normalne.

Jeśli dziecko ma mniej niż roczek czasu, nie używaj:
-kołderek i poduszek
-elektrycznych kocyków
Dziecko przykryć lekkim kocykiem lub użyć "baby sleeping bag"( kurcze jak sie to w PL nazywa?Takie ubranko bez nóżek, dzidziuś może w tym spać ). Ubranka tego nigdy nie użwać razem z kocykiem.
Mamuśki a Wy macie kołderki prawda??Ja osobiście jeszcze nie mam.
Przydatna informacja:Kiedy nalewasz wody do wanienki, najpierw napuść zimnej wody aby uniknąć ewentualnego poparzenia.

To wszystko, wybrałam to co najważniejsze.
Stary 2007-12-07, 16:27   #466
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Dziecko przykryć lekkim kocykiem lub użyć "baby sleeping bag"( kurcze jak sie to w PL nazywa?Takie ubranko bez nóżek, dzidziuś może w tym spać ).
No dobra rozwalił mnie ten baby sleeping bag

śpiworek to będzie po polsku?
Stary 2007-12-07, 16:43   #467
motylek78
Rozeznanie

Witajcie dziewczyny, sliczne sa Mikolajkowe dziecinki. Duzo zdrowka dla Was i Waszych maluszkow.
Podczytuje Wasz watek czesto ale nie mam zbytnio czasu czasem sie wtracic
Zaintrygowala mnie wypowiedz Kuseczki.
Kuseczko ja rowniez karmie mojego Maxa Aptamilem 1 , ktory jest przeznaczony dla dzieci od urodzenia do 4/6 miesiaca. Kto Ci polecil Aptamil 2 .Z tego co wiem i widze co jest napisane na opakowaniu ten produkt jest przeznaczony dla dzieciatek powyzej 4 miesiaca. Czy to nie za wczesnie dawac maluszkowi taki typ mleka
motylek78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 16:49   #468
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

motylek78 w mleko zaopatruję się w UK, kupuję Aptamil 2.Na opkowaniu napisane jest:" Extra hungry.Best infant milk for hungrier babies.From birth onwards" .
Jestem pewna,że daję Jaśkowi odpowiednie mleczko Pozdrawiam

poissonivy o taak, dokładnie to miałam na myśli Dzięki
Stary 2007-12-07, 18:10   #469
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
A teraz trochę przydatnych wiadomości z książeczki jaką dają w UK:

Zawsze kładź dziecko na pleckach, stópkami do łóżka. W ten sposób dziecko nie ma możliwości niechcącego nakrycia buźki kocykiem.Jeśli dziecko ma mniej niż 6 miesięcy i zastaniemy je leżące na brzuszku- delikatnie odwrócić na plecki.
Niemowle powinno spać w pokoju rodziców przynajmniej do skończenia 6-stego miesiąca życia.Szczególnie niebezpieczne jest spanie razem z rodzicami w łóżku gdy:
-piło alkohol przed snem
-jesli dziecko jest wcześniakiem lub miało niską wagę urodzeniową(mniej niż 2,5 kg)
-jeśli dziecko nie ukończyło miesiąca( dziewczyny przecież my chyba wszystkie spałyśmy lub dalej śpimy ze swoimi maluchami ).
Bardzo niebezpieczne jest zasypianie razem z dzieckiem na sofie, fotelu(mi osobiście zdażyło się zasnąć tak z Jasiem kilka razy).
Najbezpieczniejszym miejscem do spania dla dziecka jest jego łóżeczko.
Podawaj smoczek przed każdym spaniem-redukuje to ryzyko śmierci łóżeczkowej o połowę. Jeśli karmisz piersią, nie podawaj smoczka dopóki dziecko nie ukończy pierwszego miesiąca życia.
Ja spie z malym czasem (najczesciej zabieram go do lozka wczesnym rankiem) choc staram sie tego nie robic (lepiej spie bez niego). A niektore dziewczyny juz w szpitalu spaly z dziecmi w lozku

No i odnosnie temperatury - ja musze miec powyzej 22st bo inaczej zamarzne. Dlatego mam 23-24. Wiem ze to duzo....

bingo - tak, jesli nosimy i kolyszemy to stekanie i prezenie jest mniejsze (nie ustepuje zupelnie). Maly sie jednak potrafi tak prezyc ze sam sie obudzi z wielkim wrzaskiem. Wtedy potrafi ryczec przez kilka minut i nic nie pomaga. Potem jednak sie uspokaja i zaczyna stekac "standardowo".
Tez podaje malemu Debridat (jeszcze Dicoflor i teraz Bobotic). Ja daje przed posilkiem - inaczej wszystko uleje na koniec. Ale malemu strasznie smakuje - wiec wciaga z zachwytem Badanie moczu tez robilam (standardowa procedura). Trzymaj sie - pewnie to kolki, moze w innym wydaniu, ale mam nadzieje ze przejda jak najszybciej,
Bingo a czy Twoja Emilka tez sie prezy podczas jedzenia? Moj sie tak odgina i tak szarpie za sutki ze szokkk

ps. nie zauwazylam zeby te leki dzialaly- a podaje je juz prawie 3 tyg
Stary 2007-12-07, 18:30   #470
celka2000
Zakorzenienie

a w co ubieracie dzieciaczki w domu? Bo jesli temperatura powinna byc taka niska to chyba z kilka warstw dziecko by musialo miec
Ja ubieram albo pajacyk, albo spiochy i kaftanik. No i mam ok 23-24 stopni... Wczesniej i tak mialam ok 26 - tylko polozna mnie skrzyczala z dwa razy
Stary 2007-12-07, 18:51   #471
motylek78
Rozeznanie

Cytat:
motylek78 w mleko zaopatruję się w UK, kupuję Aptamil 2.Na opkowaniu napisane jest:" Extra hungry.Best infant milk for hungrier babies.From birth onwards" .
Jestem pewna,że daję Jaśkowi odpowiednie mleczko Pozdrawiam

poissonivy o taak, dokładnie to miałam na myśli Dzięki
Kuseczko co kraj to produkt Ja kupuje to mleko we Wloszech ale twojego mleka w rozowym opakowaniu nie widzialam . Chyba tu nie ma w sprzedazy a tak jak pisalam 2 jest dedykowana dla dzieci starszych. Zazdroszcze tak duzego wyboru bo faktycznie jak bobasek jest malym zarlokiem to takie rozwiazanie jest extra U nas proponuja mleko lekko zageszczac kaszka kukurydziana.
Pozdrowionka
motylek78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 19:00   #472
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7
Konto usunięte

motylku ja tu ogladalam kilka rodzaji mleka i z reguly sa one dla 0-12, drugi rodzaj to 6-24, i 0-12 dla dzieci karmionych tylko piersia, ktore chcemy dokarmiac z tym, ze to pierwsze 0-12 jest dla dzieci karmionych i sztucznie i rowniez dla dzieci glodomorkow
Mam nadzieje, ze ktos to zrozumie, mam przed soba takie mleko i tam jest to tak napisane
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 19:11   #473
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

Celko też miałam gdzieś z 26 stopni w domku jak wróciliśmy z Jasiem ze szpitala i także położna na mnie nakrzyczała Teraz mam nastawione na 21 stopni, ale myślę, że jest ciut cieplej. Ja tak samo jak Ty, zmarźlak jestem

motylek78 ja też musiałam w PL zagęszczać kaszką kukurydzianą i faktycznie to fajna sprawa z tym mleczkiem dla głodomorów

Oj nie dobrze, Jasiek śpi cały dzień, coś czuję, że czeka mnie nieprzespana noc
Stary 2007-12-07, 21:21   #474
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
a w co ubieracie dzieciaczki w domu? Bo jesli temperatura powinna byc taka niska to chyba z kilka warstw dziecko by musialo miec
Ja ubieram albo pajacyk, albo spiochy i kaftanik. No i mam ok 23-24 stopni... Wczesniej i tak mialam ok 26 - tylko polozna mnie skrzyczala z dwa razy
Moja właśnie tak ubrana jest jak Twój Adaś kaftanik + śpiochy. Mam w pokoju 21st. Nie jest jej zimno, w dzień jak ją nakrywam kocykiem to ciągle się rozgrzebuje z niego. I dla dobra dziecka radzę Ci Celko zmniejsz temperaturę, u mnie właśnie od tego zaczęły się problemy, które ciągną się już ponad miesiąc. Dziecko było tak odwodnione, że miało 16,8 hemoglobiny, przy czym w jej wieku norma to do 13 jest. Hematokryt ponad 50%, norma do 35%.
Płytki dwukrotnie prawie więcej niż norma. Krew była tak gęsta, że nie chciała lecieć. Przez 5 min. wyciskała pielęgniarka ją na siłę.
Po zmniejszeniu temperatury i nawodnieniu dziecka wszystko wróciło do normy.

Ja chodzę ciepło ubrana po domu, bo mi zimno.
Stary 2007-12-07, 21:39   #475
koletynka
Rozeznanie

GG do koletynka

Wreszcie melduje się na odchowalni. Oczywiście miałam czas przeczytac tylko tą stronę

Oskar urodził się 29.11 o 9:23 przez CC, ważył 3405 i miał 53cm

Jak na razie nie narzekam, czytam "jezyk niemowlat", albo raczej przegladam i staram sie wykorzystywac co sensowniejsze pomysly Nie jestem podrecznikowa dziewczyna, nie czytam poradnikow ale w tym przypadku faktycznie działa. Na razie udało nam sie ustawic w miarę regularne pory karmienia. W nocy Oskar bdzi się jak w zegarku: północ, 3:30 i 8:00. W dzień to różnie, ale od kiedy wrócilismy do domku i mam wiecej mleka - Oskar lepiej śpi.
Karmię z piersi na zmianę bo i tak nie wysysa do końca. Na początku palakałam, że mam puste cycki a teraz moglabym wykarmic jeszcze dwójkę

Celko co do brodawek to pisałam na poczekalni, jak ja robiłam w szpitalu. Krem babydream rosmana z lanoliną dawalam na waciki do demakijazu i przyklejalam na brodawki. Przed karmieniem zmywalam ciepla woda - przykladalam recznik. Nie trzeba go zmywac ale woda dodatkowo rozmiekczala brodawke i bylo latwiej karmic. Wiem co to za bol jak pekaja, ja w szpitalu przed kazym karmieniem panicznie sie balam, a kazde przystawienie do cycka to byl moj krzyk...

W ogole to jestem przeszczesliwa. Do konca ciazy bylo mi ciezko zaakceptowac, ze bedziemy miec malucha i nawet w szpitalu jak go zobaczylam w pierwszy dzien czulam sie dziwnie, a potem nagle... przyszlo morze milosci i wiem, ze moje zycie nigdy nie byloby pelne bez Oskara. Ech, sie rozkleilam
Milej nocki mamuski

koletynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 22:09   #476
bubbel
Rozeznanie

kuseczko wczoraj jak zapytalam o sztuczne mleko to poszlam od razu do sklepu i popatrzylam sobie na nie. Rzeczywiscie jakbym zdecydowala sie na sztuczne to podawac bede Aptamil Mowilas ze moze zmienisz na SMA bo sa gotowe do uzycia, nie musisz mieszac A ja znalazlam w kartoniku mleko aptami 200ml (tak jak soczek) za 53p kazdy rodzaj wiec chyba nie musialabys nic zmieniac

Dziewczyny czy moj syn naje sie jak bede go karmic z kapturkami????

Stary 2007-12-07, 22:10   #477
bingo30
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
Ja spie z malym czasem (najczesciej zabieram go do lozka wczesnym rankiem) choc staram sie tego nie robic (lepiej spie bez niego). A niektore dziewczyny juz w szpitalu spaly z dziecmi w lozku

No i odnosnie temperatury - ja musze miec powyzej 22st bo inaczej zamarzne. Dlatego mam 23-24. Wiem ze to duzo....

bingo - tak, jesli nosimy i kolyszemy to stekanie i prezenie jest mniejsze (nie ustepuje zupelnie). Maly sie jednak potrafi tak prezyc ze sam sie obudzi z wielkim wrzaskiem. Wtedy potrafi ryczec przez kilka minut i nic nie pomaga. Potem jednak sie uspokaja i zaczyna stekac "standardowo".
Tez podaje malemu Debridat (jeszcze Dicoflor i teraz Bobotic). Ja daje przed posilkiem - inaczej wszystko uleje na koniec. Ale malemu strasznie smakuje - wiec wciaga z zachwytem Badanie moczu tez robilam (standardowa procedura). Trzymaj sie - pewnie to kolki, moze w innym wydaniu, ale mam nadzieje ze przejda jak najszybciej,
Bingo a czy Twoja Emilka tez sie prezy podczas jedzenia? Moj sie tak odgina i tak szarpie za sutki ze szokkk

ps. nie zauwazylam zeby te leki dzialaly- a podaje je juz prawie 3 tyg
po dzisiejszych dawkach leków mała jest dość spokojna, aż serce sie cieszy
jeśli chodzi o prężenie podczas jedzenia to nie, raczej spokojna, tylko czasami nerwowo łapkami macha, ale nie za często... tylko ten płacz (wrzask) po jedzeniu. Dziś mąż jeszcze spotkał położną kazała kupić czopki glicerynowe, ale nie będę na razie podawać, (z kupkami problemów nie mamy), na razie pozostanę przy debridacie i espumisanie..

u mnie w pokoju małej temp. też ok 24 st. TZ lata co chwilę moczyć ręcznik na kaloryfery, zeby powietrze nie za suche było. A Emilke ubieram tez gł w spiochy i kaftanik. przykrywam kocykiem-pościeli tj. kołderki i poduszki na razie nie używam. Ogólnie wam powiem,ze nie jestem jak na razie przekonana do body przez głowe, a troche tego nakupiłam. super dla mnie body rozpinane z przodu z długim rękawkiem, nawet jeszcze zamówiłam na all ze 3 szt.- wogóle okazało się,ze na 56 miałam dość mało ubranek, a nie lubię zakładać takich za luźnych kaftaników i śpiochów...

Stary 2007-12-07, 22:18   #478
ewcia123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szperrr Pokaż wiadomość
Wczoraj o polnocy Hanka z niewinna minka walnela taka kupe, ze zaaaasrala sie po pachy (doslownie.. cale plecy w kupie, bynajmniej nie z powodu zle zalozonej pieluchy ), po szybkim prysznicu dokonczyla jedzonko i usnela z niewinna minka
to u nas było raz po pięty
ewcia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 22:27   #479
bingo30
Rozeznanie

Cytat:
Szczególnie niebezpieczne jest spanie razem z rodzicami w łóżku gdy:
przypomina mi sie mój pobyt w szpitalu - byłam w głębokim szoku ile to dziewczyn, oczekujących na poród pali papierosy.. (zresztą po porodzie to samo...) wiadomo, że nie ma pozwolenia na palenie, to one schodziły na parter, albo na szybkiego dymka na balkon (koniec listopada) , na który było wyjście z sali... ja sama byłam na sali z 2 dziewczynami palącymi...

Stary 2007-12-07, 23:04   #480
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

bingo30 i całe szczęście, że ja nigdy nie paliłam ,nie palę i palić nie będę

bubbel świetna wiadomość, a powiedz mi, gdzie znalazłaś mleczko aptamil w kartoniku?Dokładniej w jakim sklepie???

Mamuśki odnośnie tych kołderek, niby nie wskazane jest ich używanie dopóki dziecko nie skończy roczku.A czytałam na wątku, że kupowałyście jakieś tam w żyrafki itp. Czy nie są za ciężkie dla maluszka??

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości