|
|
#451 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
A my juz prawie zalapalismy rytm - kapanie o 19.00-20.00, jedzonko i spanie od ok 21.00-21.30 (do ok 1.00.) ALe wczorem chcialam malego przechytrzyc
i jakos przeciagnelo sie przedostatnie jedzonko i ostatnie bylo jak zwykle ok 21.00 (ale wyszlo generalnie 7 karmien w ciagu doby, a nie 8) i maly oczywiscie zamiast pospac do 1.00 obudzil sie po 23.00.Musze chyba pilnowac zeby mial te swoje 8 karmien i moze zalapiemy rytm. A noc byla nieco bardziej stekliwa niz zwykle -ale nie najgorzej chyba... ciekawe co u misi...Mam nadzieje, ze sobie radzi... |
|
|
|
#452 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry,
Synus zaczyna jesc coraz ladniej staram sie karmic jedna piers do konca podczas jednego karmienia (lewa) a nastepne karmienie prawy cyc tez do konca(jak na razie pokarmu nie tak duzo jak w lewej) i jak malo do dostawiam do lewego. Mam nadzieje,ze to dobry system Dziewczyny Nathanielowi bardzo luszczy sie skora, szczegolnie przy nadgarstkach, kostkach na nozkach no i powolutku na calym cile. Co robic Oto moje dwa spiace aniolki z dzisiejszego poranka Niestety czasem z rana musze wziasc Nathaniela do naszego lozka aby jeszcze z godzinke lub dluzej pospac
|
#453 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Przepraszam, ze sie nie odzywam, ale troche doby mi brakuje, ja mam to samo co Wy tylko razy dwa, ale szczęście też ma podwójne ![]() Jeszcze troche i odzwyczaje sie od spania, to wtedy będe miec wiecej czasu ![]() Dziś moje dzieciaczki kończą miesiąc Asika karmie piersią + 2 butle enfamilu, a Jasienia butlą z moim pokarmem + 2 - 3 butle beblilonu pepti. Daje im plantex na noc, po nim śpią o wiele spokojniej. Asik był wczoraj ważony i w ciągu 4 tyg przybrała 1 kg, a dziś jedziemy z Jasiem do pediatry. Napisze więcej jak znajde troche czasu i może zdjęcia przerzuce z aparatu na kompa, to pokaże Wam jak teraz wyglądaja moje bliźniaki.
|
|
#454 | |
|
Rzabbocop
|
Cytat:
jeśli to są po prostu takie białe płatki skóry to sie nie przejmuj, możesz natłuszczać jakimś kremem. To skutki siedzenia w wodzie przez tyle miesięcy ![]() natomiast jesli skóra w tych miejscach jest zaczerwiniona, sa krostki, to może wskazywac na jakąś alergię |
|
|
|
|
#455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może z karmieniem lepiej byłoby, żeby najpierw Nathaniel opróżniał do sucha prawą pierś (z tej, z której nie chciał jeść), a potem tyle ile chce z lewej piersi? To tak mała sugestia .
|
|
|
|
|
#456 |
|
Rozeznanie
|
Ivy skora luszczy sie dokladnie tak jak u twojej
![]() A jesli chodzi o karmienie z prawego cyca to tez chcialam tak robic jak zasugerowalas, ale po nocy lewy byl bardzo pelny i bolacy wiec musialam go dostawic tym razem tylko do lewego. Boje sie ze jak bede sciagac z lewego maszynka to bedzie produkowal wiecej mleka. A i jeszcze jedno dziewczyny jak sobie radzicie z prezeniem sie dzieci ???
|
#457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zresztą już się zamykam, bo akurat w tej kwestii powinnam siedzieć jak mysz pod miotłą, bo moje dziecko z żadnej nie chciało jeść. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Mamuski
Bb-m, wlasnie ciekawa bylam, jak Ty sobie radzisz z maluszkami ![]() Bubbel, w pelni zgadzam sie z Ivy w kwestii karmienia. Ja czasem mam lewa piers przepelniona.. i generalnie, jest w niej troche wiecej mleka (tak mi sie wydaje) wiec rano sciagam tylko szybko troche mleka z tej piersi (tak tylko tyle, zeby nie bolalo) i Pchelce daje prawa. Na prezenie metody jeszcze nie znalazlysmy Ale kupki chyba troche zaczynaja sie regulowac. Wczoraj o polnocy Hanka z niewinna minka walnela taka kupe, ze zaaaasrala sie po pachy (doslownie.. cale plecy w kupie, bynajmniej nie z powodu zle zalozonej pieluchy ), po szybkim prysznicu dokonczyla jedzonko i usnela z niewinna minka ![]() A dzis mamy juz za soba sesje przytulania, rzucania i turlania Jeszcze niedawno jak ja tak torturowalam, to tylko robila zdziwiona minke, ale z dnia na dzien trudniej jej ukryc, ze to bardzo lubi ![]() ![]() Bezwstydna calusnica
|
#459 |
|
Zakorzenienie
|
no ja na prezenie nie mam zadnej metody. A na stekanie to juz kompletnie... Juz mnie czasem te jeki wykanczaja. Maz co jakas godzine pyta mnie : "co jemu jest?". A skad ja mam wiedziec
Steka i jeczy... Biedaczek.Poniewaz doby mi brakuje (nie wiem jak bb-m moze sobie radzic z dwojka) - to dzis na spacer Adas poszedl sam ![]() - czyli on na balkonie w gondoli a ja w domku W koncu moge jakas jego drzemke wykorzystac (poprzednia drzemke przespalismy razemA co do karmienia - to wczesniej robilam tak, ze w nocy raz prawa, raz lewa cyca, a w dzien ta ostatnio karmiona i potem druga (w dzien 2 cyce podczas jednego karmienia, w nocy 1). Teraz juz chyba mi sie laktacja ustabilizowala i karmie podczas jednego karmienia tylko jednym cycem - raz prawym raz lewym. I cale szczescie. Przy tych moich popekanych brodawkach kazda zmiana cyca to dodatkowy bol i stres... Co ja mam do licha zrobic z tymi moimi popekanymi brodawkami???????? Jak sciagam laktatorem to rana tez sie rozchodzi i taki sam efekt co karmienie malego. Bo to nie sa takie male czerwone ranki na sutku, tylko takie kilkumilimetrowe pekniecia po bokach sutka. Moze mi ktoras z Was cos doradzi.... Smarowanie, wietrzenie nic nie daje. Bo nawet jak sie lekko podgoi to przy kazdym karmieniu - rana sie odnawia (rozchodzi).
|
|
|
|
#460 |
|
Zakorzenienie
|
my niestety żadnego rytmu jeszcze nie mamy
karmię na żądanie czasem1 czasem2 piersi ![]() czasem śpi 2,3h czasem 1 ![]() staram się wykorzystywać chwile kiedy śpi na sprzątanie,jedzenie,kąpie l czy sen na szczęście mała na odkurzacz nie reaguje ![]() zaraz też nawiedzi mnie teściowa ludziom czasami trudno jest zrozumieć,że ktoś sobie świetnie radzi i nie potrzebuje pomocy ![]() no,ale... ![]() dobrze,że małż dziś w nocy/nad ranem wraca Celko a smarujesz pokarmem po każdym karmieniu? ja mam krem rossmana na pękająe brodawki i go sobie chwaliłam no a jak mocno popekane to chwilowo chyba smarowanie i nakładki silikonowe Ci zostają ![]() a w ogóle to na dzisiaj miałam termin ![]() jejq,lata świetlne temu ta ciąża mi się tak odległa wydaje... |
|
|
|
#461 |
|
Rozeznanie
|
Celko, a czy Twój Adaś uspokaja sie jak go bujacie, tulicie przy tym stękaniu? Bo jak moja Emilka ma ten atak płaczu, to nic na nią nie działa :-( ostatnio jak ona tak mocno płacze, to ja z tej bezsilności ryczę razem z nią.. nie wiem jak jej pomóc, czy to rzeczywiście kolka, czy może cos innego ją tak boli... 2 dni temu byłą lekarka u małej - przepisała m.in. debridat, 2 razy jak jej podałam to zwymiotowała chyba wszystko co zjadła, dzi,ś podałam jej po jedzeniu - nie było takiej reakcji, podam jeszcze raz po, zobaczymy jak zareaguje...
lekarka mówiła, że jak po debridacie jeszcze będzie tak płakać to mam zrobić jej badanie moczu - poczekam do poniedziałku...
|
#462 |
|
Zadomowienie
|
http://www.ffk-wilkinson.com/
Zaczerpniete z watku styczniowych mamus 2008
|
#463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#464 |
|
Zadomowienie
|
A teraz trochę przydatnych wiadomości z książeczki jaką dają w UK:
Zawsze kładź dziecko na pleckach, stópkami do łóżka. W ten sposób dziecko nie ma możliwości niechcącego nakrycia buźki kocykiem.Jeśli dziecko ma mniej niż 6 miesięcy i zastaniemy je leżące na brzuszku- delikatnie odwrócić na plecki. Niemowle powinno spać w pokoju rodziców przynajmniej do skończenia 6-stego miesiąca życia.Szczególnie niebezpieczne jest spanie razem z rodzicami w łóżku gdy: -przynajmniej jedno z nich jest palaczem -piło alkohol przed snem -jesli dziecko jest wcześniakiem lub miało niską wagę urodzeniową(mniej niż 2,5 kg) -jeśli dziecko nie ukończyło miesiąca( dziewczyny przecież my chyba wszystkie spałyśmy lub dalej śpimy ze swoimi maluchami ).Bardzo niebezpieczne jest zasypianie razem z dzieckiem na sofie, fotelu(mi osobiście zdażyło się zasnąć tak z Jasiem kilka razy). Najbezpieczniejszym miejscem do spania dla dziecka jest jego łóżeczko. Podawaj smoczek przed każdym spaniem-redukuje to ryzyko śmierci łóżeczkowej o połowę. Jeśli karmisz piersią, nie podawaj smoczka dopóki dziecko nie ukończy pierwszego miesiąca życia.
Edytowane przez kuseczka Czas edycji: 2007-12-07 o 17:19 |
|
|
|
#465 |
|
Zadomowienie
|
cd.
Dzieciaczki nie potrzebują zbyt ciepłych pomieszczeń.Najlepsza temperatura pokoju gdzie śpi to 16-20 stopni C. Nie stawiać łóżeczka blisko grzejników lub na bezpośrednim naświetleniu słonecznym( o matko jak mi się to cieżko tłumaczy )Sprawdzaj swoje dziecko regularnie,aby upewnić się że nie jest mu za zimno lub za gorąco.Nie martwić się, jeśli rączki są chłodne-to normalne. Jeśli dziecko ma mniej niż roczek czasu, nie używaj: -kołderek i poduszek -elektrycznych kocyków Dziecko przykryć lekkim kocykiem lub użyć "baby sleeping bag"( kurcze jak sie to w PL nazywa?Takie ubranko bez nóżek, dzidziuś może w tym spać ). Ubranka tego nigdy nie użwać razem z kocykiem.Mamuśki a Wy macie kołderki prawda??Ja osobiście jeszcze nie mam. Przydatna informacja:Kiedy nalewasz wody do wanienki, najpierw napuść zimnej wody aby uniknąć ewentualnego poparzenia. To wszystko, wybrałam to co najważniejsze.
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() śpiworek to będzie po polsku? |
|
|
|
|
#467 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczyny, sliczne sa Mikolajkowe dziecinki. Duzo zdrowka dla Was i Waszych maluszkow.
Podczytuje Wasz watek czesto ale nie mam zbytnio czasu czasem sie wtracic ![]() Zaintrygowala mnie wypowiedz Kuseczki. Kuseczko ja rowniez karmie mojego Maxa Aptamilem 1 , ktory jest przeznaczony dla dzieci od urodzenia do 4/6 miesiaca. Kto Ci polecil Aptamil 2 .Z tego co wiem i widze co jest napisane na opakowaniu ten produkt jest przeznaczony dla dzieciatek powyzej 4 miesiaca. Czy to nie za wczesnie dawac maluszkowi taki typ mleka
|
|
|
|
#468 |
|
Zadomowienie
|
motylek78 w mleko zaopatruję się w UK, kupuję Aptamil 2.Na opkowaniu napisane jest:" Extra hungry.Best infant milk for hungrier babies.From birth onwards" .
Jestem pewna,że daję Jaśkowi odpowiednie mleczko Pozdrawiam poissonivy o taak, dokładnie to miałam na myśli Dzięki
|
#469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). A niektore dziewczyny juz w szpitalu spaly z dziecmi w lozku![]() No i odnosnie temperatury - ja musze miec powyzej 22st bo inaczej zamarzne. Dlatego mam 23-24. Wiem ze to duzo.... bingo - tak, jesli nosimy i kolyszemy to stekanie i prezenie jest mniejsze (nie ustepuje zupelnie). Maly sie jednak potrafi tak prezyc ze sam sie obudzi z wielkim wrzaskiem. Wtedy potrafi ryczec przez kilka minut i nic nie pomaga. Potem jednak sie uspokaja i zaczyna stekac "standardowo". Tez podaje malemu Debridat (jeszcze Dicoflor i teraz Bobotic). Ja daje przed posilkiem - inaczej wszystko uleje na koniec. Ale malemu strasznie smakuje - wiec wciaga z zachwytem Badanie moczu tez robilam (standardowa procedura). Trzymaj sie - pewnie to kolki, moze w innym wydaniu, ale mam nadzieje ze przejda jak najszybciej,Bingo a czy Twoja Emilka tez sie prezy podczas jedzenia? Moj sie tak odgina i tak szarpie za sutki ze szokkk ps. nie zauwazylam zeby te leki dzialaly- a podaje je juz prawie 3 tyg
|
|
|
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
a w co ubieracie dzieciaczki w domu? Bo jesli temperatura powinna byc taka niska to chyba z kilka warstw dziecko by musialo miec
![]() Ja ubieram albo pajacyk, albo spiochy i kaftanik. No i mam ok 23-24 stopni... Wczesniej i tak mialam ok 26 - tylko polozna mnie skrzyczala z dwa razy
|
|
|
|
#471 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja kupuje to mleko we Wloszech ale twojego mleka w rozowym opakowaniu nie widzialam U nas proponuja mleko lekko zageszczac kaszka kukurydziana.Pozdrowionka |
|
|
|
|
#472 |
|
Konto usunięte
|
motylku ja tu ogladalam kilka rodzaji mleka i z reguly sa one dla 0-12, drugi rodzaj to 6-24, i 0-12 dla dzieci karmionych tylko piersia, ktore chcemy dokarmiac
Mam nadzieje, ze ktos to zrozumie, mam przed soba takie mleko i tam jest to tak napisane |
|
|
|
#473 |
|
Zadomowienie
|
Celko też miałam gdzieś z 26 stopni w domku jak wróciliśmy z Jasiem ze szpitala i także położna na mnie nakrzyczała
Teraz mam nastawione na 21 stopni, ale myślę, że jest ciut cieplej. Ja tak samo jak Ty, zmarźlak jestem ![]() motylek78 ja też musiałam w PL zagęszczać kaszką kukurydzianą i faktycznie to fajna sprawa z tym mleczkiem dla głodomorów ![]() Oj nie dobrze, Jasiek śpi cały dzień, coś czuję, że czeka mnie nieprzespana noc
|
#474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Płytki dwukrotnie prawie więcej niż norma. Krew była tak gęsta, że nie chciała lecieć. Przez 5 min. wyciskała pielęgniarka ją na siłę. Po zmniejszeniu temperatury i nawodnieniu dziecka wszystko wróciło do normy. Ja chodzę ciepło ubrana po domu, bo mi zimno. |
|
|
|
|
#475 |
|
Rozeznanie
|
Wreszcie melduje się na odchowalni. Oczywiście miałam czas przeczytac tylko tą stronę
![]() Oskar urodził się 29.11 o 9:23 przez CC, ważył 3405 i miał 53cm ![]() Jak na razie nie narzekam, czytam "jezyk niemowlat", albo raczej przegladam i staram sie wykorzystywac co sensowniejsze pomysly Nie jestem podrecznikowa dziewczyna, nie czytam poradnikow ale w tym przypadku faktycznie działa. Na razie udało nam sie ustawic w miarę regularne pory karmienia. W nocy Oskar bdzi się jak w zegarku: północ, 3:30 i 8:00. W dzień to różnie, ale od kiedy wrócilismy do domku i mam wiecej mleka - Oskar lepiej śpi.Karmię z piersi na zmianę bo i tak nie wysysa do końca. Na początku palakałam, że mam puste cycki a teraz moglabym wykarmic jeszcze dwójkę ![]() Celko co do brodawek to pisałam na poczekalni, jak ja robiłam w szpitalu. Krem babydream rosmana z lanoliną dawalam na waciki do demakijazu i przyklejalam na brodawki. Przed karmieniem zmywalam ciepla woda - przykladalam recznik. Nie trzeba go zmywac ale woda dodatkowo rozmiekczala brodawke i bylo latwiej karmic. Wiem co to za bol jak pekaja, ja w szpitalu przed kazym karmieniem panicznie sie balam, a kazde przystawienie do cycka to byl moj krzyk... W ogole to jestem przeszczesliwa. Do konca ciazy bylo mi ciezko zaakceptowac, ze bedziemy miec malucha i nawet w szpitalu jak go zobaczylam w pierwszy dzien czulam sie dziwnie, a potem nagle... przyszlo morze milosci i wiem, ze moje zycie nigdy nie byloby pelne bez Oskara. Ech, sie rozkleilam ![]() Milej nocki mamuski
|
|
|
|
#476 |
|
Rozeznanie
|
kuseczko wczoraj jak zapytalam o sztuczne mleko to poszlam od razu do sklepu i popatrzylam sobie na nie. Rzeczywiscie jakbym zdecydowala sie na sztuczne to podawac bede Aptamil
A ja znalazlam w kartoniku mleko aptami 200ml (tak jak soczek) za 53p kazdy rodzaj wiec chyba nie musialabys nic zmieniac ![]() Dziewczyny czy moj syn naje sie jak bede go karmic z kapturkami????
|
#477 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jeśli chodzi o prężenie podczas jedzenia to nie, raczej spokojna, tylko czasami nerwowo łapkami macha, ale nie za często... tylko ten płacz (wrzask) po jedzeniu. Dziś mąż jeszcze spotkał położną kazała kupić czopki glicerynowe, ale nie będę na razie podawać, (z kupkami problemów nie mamy), na razie pozostanę przy debridacie i espumisanie.. u mnie w pokoju małej temp. też ok 24 st. TZ lata co chwilę moczyć ręcznik na kaloryfery, zeby powietrze nie za suche było. A Emilke ubieram tez gł w spiochy i kaftanik. przykrywam kocykiem-pościeli tj. kołderki i poduszki na razie nie używam. Ogólnie wam powiem,ze nie jestem jak na razie przekonana do body przez głowe, a troche tego nakupiłam. super dla mnie body rozpinane z przodu z długim rękawkiem, nawet jeszcze zamówiłam na all ze 3 szt.- wogóle okazało się,ze na 56 miałam dość mało ubranek, a nie lubię zakładać takich za luźnych kaftaników i śpiochów...
|
|
#478 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#479 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
(zresztą po porodzie to samo...) wiadomo, że nie ma pozwolenia na palenie, to one schodziły na parter, albo na szybkiego dymka na balkon (koniec listopada) , na który było wyjście z sali... ja sama byłam na sali z 2 dziewczynami palącymi...
|
|
#480 |
|
Zadomowienie
|
bingo30 i całe szczęście, że ja nigdy nie paliłam ,nie palę i palić nie będę
![]() bubbel świetna wiadomość, a powiedz mi, gdzie znalazłaś mleczko aptamil w kartoniku?Dokładniej w jakim sklepie??? Mamuśki odnośnie tych kołderek, niby nie wskazane jest ich używanie dopóki dziecko nie skończy roczku.A czytałam na wątku, że kupowałyście jakieś tam w żyrafki itp. Czy nie są za ciężkie dla maluszka??
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:00.

i jakos przeciagnelo sie przedostatnie jedzonko i ostatnie bylo jak zwykle ok 21.00 (ale wyszlo generalnie 7 karmien w ciagu doby, a nie 8) i maly oczywiscie zamiast pospac do 1.00 obudzil sie po 23.00.

staram sie karmic jedna piers do konca podczas jednego karmienia (lewa) a nastepne karmienie prawy cyc tez do konca(jak na razie pokarmu nie tak duzo jak w lewej) i jak malo do dostawiam do lewego. Mam nadzieje,ze to dobry system

.

Steka i jeczy... Biedaczek.

).
). A niektore dziewczyny juz w szpitalu spaly z dziecmi w lozku