|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Biedny tatuś co musi aż przelew zrobić.
Za nianię więcej by zapłacił więc niech się cieszy że mu ktoś progeniturę wychowuje. No chyba rzygnę zaraz. |
|
|
|
#3422 | |
|
Pyskatka
|
Cytat:
Mam w rodzinie osobe, o ktorej kiedys tu pisalam, ktora ma 3 dzieci i sama je wychowuje. Oczywiscie pracuje, nieraz wyplaty dostanie nawet mniej niz najnizsza krajowa bo zalezy ile godzin wychodzi. Opiekuje sie osobami starszymi w ich domu, zmieniajac kilku takze pampersy itd. I jakos z pracy nie rezygnuje.
|
|
#3423 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro mamusia nie może iść do pracy to niech tata się zajmuje dzieckiem. Jakoś sąd się przychylić nie chce do tego, ani do tego aby dziecko było z ojcem zdecydowanie więcej czasu. Czy Ty myślisz że każdy ojciec się cieszy że nie może dziecka często widywać? I że ma "problem" z głowy? Są żłobki, wolne miejsca w kwocie ok 300 zł miesięcznie (tak byłam dzisiaj się tam osobiście pytać).
|
|
#3425 |
|
Zadomowienie
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;59936231]Ja w Warszawie widzę co krok Ukraińców, więc jakoś ich zatrudniają. Im jest łatwo nauczyć się polskiego a do pracy fizycznej, której zazwyczaj się podejmują, nie muszą mówić jak profesor z UJ.
I jeżeli tyle miejsc pracy a nikt nie chce pracować, to powinnaś się cieszyć - pewnie przebierasz w stanowiskach. Do porządnej pracy, dającej możliwości rozwoju, z zarobkami wystarczającymi na przeżycie na pewno jest mnóstwo chętnych. A jeśli ktoś ma pracę, w której tylko się męczy, np. pracę fizyczną a ma 3 dzieci i nagle dostaje możliwość zrezygnowania z tej pracy i dostania kasy od państwa, to wcale się nie dziwię. Na pewno nikt nie rezygnuje dla zasiłku ze stanowiska kierowniczego czy pracy, w której się choć trochę realizuje, tylko raczej z takiej, gdzie mechanicznie wykonuje polecenia przełożonego za marne grosze. I moim zdaniem lepiej dla naszego społeczeństwa, jeśli taka kobieta zamiast wozić pudła z towarem usiądzie i odrobi z dzieckiem lekcje czy poczyta mu książkę. Przynajmniej większe szanse, że wychowa wartościowego, ukształtowanego człowieka a nie "wyhoduje" kolejnego rozwydrzonego bachora, o którym nie wie, że pije wino i pali fajki w wieku 13 lat. I przestańcie opowiadać, jak to wszystkie liczycie na siebie a nie na ZUS....Serio, jesteście w stanie z pracy i tylko z pracy odłożyć tyle, żeby mieć za co żyć na starość? I jednocześnie żyć na co dzień na normalnym poziomie, spłacić kredyt za mieszkanie/opłacić wynajem, kupić samochód, ubrać się, pójść czasem do dentysty itp.? Nadal tyle Wam zostaje, że będzie z tego emerytura? No to zazdroszczę, musicie zarabiać jakieś 10-15 tysięcy netto miesięcznie i należycie do jakichś 5% społeczeństwa. Sama elita na Wizażu. ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Jak wyżej, nie każdy jest w stanie odłożyć górę kasy na emeryturę.[/QUOTE] [1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;59937631]Pracowałam kiedyś przez rok w polskiej szkole i najnormalniejsze dzieci to były te, których matka nie pracowała lub przynajmniej pracowała w normalnych godzinach w stylu 7 - 15. Pozostałe były właśnie "hodowane", buty New Balance i iPhone w wieku 8-9 lat, ale za to znerwicowane, wiecznie bez książek na zajęcia, bo zapomniały a rodzice nie mieli czasu sprawdzić, siedziały codziennie na świetlicy do 19, chociaż zajęcia kończyły o 13-14, bo rodzice odbierali je razem ze starszym rodzeństwem, które kończyło później itp. Wiecznie brak pracy domowej, złe wyniki i potem tłumaczenie rodziców "bo wie Pani, ja tydzień byłam w delegacji i nie mogłam z nim usiąść do lekcji, to tak chwilowo", albo "mama zapomniała kupić książkę na drugi semestr" itp. Albo przeróżne ADHD i inne cuda i teksty rodziców "no bo on taki jest, nic nie zrobimy, trzeba go zaakceptować". Tym dzieciom nie trzeba było kolejnych zajęć z tenisa, pianina i francuskiego, nie potrzebowały też nowego modelu srajfona czy wycieczki (ja nie uczyłem się do testu, bo byliśmy na FŁERTEWENTURZE prosze pani) , tylko czasu spędzonego z rodzicami w domu czy na spacerze, rozmowy i skupienia. Coś za coś.[/QUOTE] [1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;59938096]Ja uczyłam akurat w dość burżujskiej szkole i stąd te przykłady. Co do pracy fizycznej, choćby w supermarkecie, to też jest to często praca zmianowa i też trzeba tam odsiedzieć swoje, czasem pracuje się wieczorem czy w nocy. W moim mieście dzieciaki takich rodziców łaziły bóg wie gdzie w czasie, gdy matka była w pracy, bo u nas akurat świetlicy "po godzinach" nie było. I gdy mi mama zabraniała spotykania się z niektórymi koleżankami, która uznawała za nieodpowiednie towarzystwo i była w stanie stwierdzić, o której wyszłam, z kim i o której wróciłam i w jakim stanie, tak rodzic pracujący do wieczora często nie był w stanie tego sprawdzić. Wtedy bardzo zazdrościłam tym koleżankom, teraz cieszę się, że ktoś miał nade mną kontrolę. I rozumiem, ze to ma sens, jeżeli ktoś faktycznie kocha swoją pracę lub naprawdę dobrze zarabia i jest w stanie dzięki tej pracy zapewnić dobrą przyszłość swojej rodzinie, ale jeżeli mówimy o pracy fizycznej za 1200 zł, gdy można niemal taką samą kwotę dostać od państwa, to, moim zdaniem, gra nie jest warta świeczki. Po prostu rozumiem takich ludzi, którzy w tej sytuacji z pracy zrezygnują, o ile nie jest to mamusia, która ten dodatkowy czas spędzi oglądając Modę na sukces. ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Mogą, mogą też po drodze wypić piwo i zapalić z kolegami a matka tego nie będzie wiedziała, bo wróci do domu za 5 godzin.[/QUOTE] Masakra. Odpowiednia kolejność: 1. Bogaty na tyle, żeby utrzymywał wszystkich, najlepiej z nawiązką. 2. Stać go na alimenty na mamę i na dziecko; + 500, włala
|
#3426 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3427 | ||
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Twój miś ma po prostu obowiązek utrzymywać dziecko własne. Jak jego była jest taka okropna, to naprawdę szkoda, że tego nie zauważył przed ślubem Ale domyślam sie, że byla go wrobiła w dziecko i małżeństwo? ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3428 | |
|
Zakorzenienie
|
Taaak
Ahh, zapomniałam wspomnieć że pracuje na czarno i zarabia ok 3 tysięcy. Przynajmniej tak mi się pochwalił. Więc widzisz, jeden chce uczciwie płacić, a drugi kombinuje jak może byleby nie płacić. Nic, kończę off. ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
A nie każdy ma dzieci, czy używa publicznych dróg, bo a) nie ma samochodu, roweru, nóg i nie używa. Nie ma sensu tu gadać, widocznie byłe małżonki te które robią z męża rogacza, złodzieja, oszusta, pijaka mają większe przywileje niżeli te które się rozchodzą w zgodzie No cóż, lajf .
|
|
#3429 |
|
Zadomowienie
|
A, przypomniało mi się skąd jeszcze pewnie kasę na pińcet biorą, tylko nie wiem czy nie było już o tym.
Finansowanie invitro. Za dwa miesiące pieniążki pójdą na rozmnażanie prawdziwych katolików, nie morderców plemników i komórek .
|
#3430 |
|
Konto usunięte
|
Jak chce uczciwe płacić? Te kilka postów naprawdę pokazuje jak to chce płaci ale nie może. Twój był też chce ale nie może, no taki lajf, nie?
Zrozum że jesteś na tym samym wózku co ta zła kobieta która śmiała urodzić. |
|
|
|
#3431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tż chce płacić lecz nie 750 zł. Taka sytuacja. I nie jestem na tym samym wózku. Bo w przeciwieństwie do niej umiałam załatwić opiekę nad dzieckiem, iść do pracy i zarobić na to.
Edytowane przez Renatka_2108 Czas edycji: 2016-05-05 o 22:31 |
|
|
|
|
#3432 |
|
Konto usunięte
|
Przecież chce i płaci ile może - 400zł.
|
|
|
|
#3433 |
|
Zakorzenienie
|
O ile nie zdąży przechlać to płaci.
|
#3434 |
|
ctrl alt delete
|
A dlaczego chciałby płacić mniej?
Jak ma tyle zasądzone, to rozumiem że ma odpowiednio wysokie dochody. Więc nie widze absolutnie żadnych przeciwwskazań do płacenia - jak napisałam wyżej, w rankingu priorytetów dziecko powinno być wyżej od układania sobie życia z nową laską.
|
|
|
|
#3435 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może w Twoim towarzystwie są "laski", u mnie nazywa się to - partner/partnerka. No otóż to że nie ma takich dochodów aby płacić 750zł na darmozjada (eks żonę). Wyobraź sobie że on też musi jeść, utrzymać się, płacić za prąd, ogrzewanie, podatki za dom, wywóz śmieci, wodę, internet, itd. Chcesz to zapraszam na PW, bądź kawę i może rozjaśnię Ci umysł. Na wizażach widzę że statut "żona" to jakby bogini, i jej się należy. Pracować nie musi, ale chwilę wcześniej 20 osób pitoliło jak to żle jak matka dzieci wychowuje i 500+ dostaje. Serio? A skoro ona tworzy nową rodzinę z nowym partnerem to zapewne on też jej daje na utrzymanie. Czas spać, niektórzy jutro muszą wcześniej wstać.
|
|
#3437 |
|
Konto usunięte
|
Ale te 750 to na dziecko, nie na żonę przecież. A jak go boli jej niegospodarność i lenistwo, to niech udowadnia swoje racje w sądzie.
|
|
|
|
#3438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dziecko ma z tego tyle że firmowe ciuchy kupi a potem się pluje że się ubrudziło. Ale żeby go gdzieś zabrać, basen, bawialnia, zoo to po co. Leży całymi dniami wpatrzona w smartfona czy laptopa, twierdzi "kto bogatemu zabroni" a dziecko robi co chce. Założe się że jeżelibym opisała całą sytuację w osobnym wątku, byłoby "co za babsko, dziecko powinni jej zabrać". Ale jeżeli napiszę że alimentów za dużo to już szum bo ojciec "ku*as płacić nie chce"
|
|
#3439 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Masz zasadniczy problem z rozróżnieniem 500+ z budżetu państwa i alimentów OD OJCA, które dziecku się należą jak psu buda. |
|
|
|
|
#3440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda tylko że mamy dowody czarno na białym jak panna pisze "ten ci*l zapłaci mi alimenty to bedę mieć za co zapłacić za hotel", "chce tego frajera u*upić żeby mi kasę dawał" . a sąd tego nie widzi, albo nie chce widzieć.
|
|
#3441 |
|
Zakorzenienie
|
ja współczuję temu dziecku z jednej strony matka nie pozwala żeby ojciec widywał dziecko częściej niż sąd kazał a z drugiej strony kochany tatuś który skąpi na własne dziecko
nieważne ile tamta dostaje od swojego obecnego partnera to twój facet jest ojcem tego dziecka i to on powinien łożyć na to dziecko a nie patrzeć na to że tamto ma ojczyma który da kasę, skoro ma takie a nie inne alimenty zasądzone to jak widać sąd uznał że go na to stać a skoro szkoda mu kasy na własne dziecko to naprawdę super facet z niego jak już było wspomniane to jest kasa na dziecko a nie na jego eks, to że ona się do pracy nie garnie i ma faceta który jej przesyła kupę kasy nie powinno zwalniać twojego faceta z obowiązku płacenia na własne dziecko
|
|
|
|
#3442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko będąc u ojca zjada tak mniej więcej, bułkę z czymś tam, z obiadu głównie kluski bo mięsa nie jada, przekąski jakieś typu banan, jakiś owoc (nie kosztują majątek). Więc niech nie gada że dziecko na sam obiad zjada za 15 zł. Za tyle to ja zrobię obiad dla 3 osób. I liczyłam ostatnio średnie koszty utrzymania mojej córki - 6 lat. To mniej niż 800 zł. W tym opłaty za przedszkole, angielski, taniec, częste wyjazdy z dzieckiem. Tyle że ja nie kupuję ciuchów za 200 zł, a za 60. Metka "Adidas" mojemu dziecku do szczęścia nie potrzebna.
|
|
#3443 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W takim razie jeśli ty pracujesz, i jeszcze masz nowego partnera, to czemu wymagasz od byłego żeby płacił alimenty? Na byłą? No przecież wzięłaś się do roboty, to co on jeszcze będzie dokładał. Jak coś się nie styknie to nowy dorzuci. |
|
|
|
|
#3444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tatuś cały czas od dnia rozstania płacił dobrowolnie na dziecko, a jakby był świnią to by jej złamanego grosza nie dał jak wielu innych robi. Cały czas mówię że na dziecko w tym wieku wystarczy spokojnie 500 zł. Gdyby mamusia pracowała oczywiście nawet na najniższą krajową to by miała: 1450 zł wypłaty, 500 alimentów, 500 plus i 300 MOPS(nie wiem z jakiej racji, tak jest wpisane w dokumentach rozwodowych). To wg Ciebie mało? Żyjąc w domu rodzinnym, gdzie rodzice jedzenie fundują, opłaty za dom pewnie też żadnych nie płaci albo płaci niewielkie. Odpadają wszelakie czynsze, wynajmy. Mieszkając w małym domu w 6 osób opłaty miesięczne są rzędu 200 zł na/os.
|
|
#3445 |
|
Konto usunięte
|
Program Rodzina 500 plus
Tylko twoje dziecko nie jest tu żadnym punktem odniesienia, bo alimenty ustala się według potrzeb i poziomu życia dziecka uprawnionego, a poza tym bierze się pod uwagę sytuację i możliwości zarobkowe rodzica, który ma płacić, więc nawet jakby matka pracowała, to dużej różnicy w alimentach by nie było.
Znam sytuacje, gdzie dziecko 5-letnie dostaje 3000 zł, bo taki miało standard życia przed rozstaniem rodziców. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-05-05 o 23:07 |
|
|
|
#3446 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Wyliczasz temu dziecku koszt banana? ![]() Nie widzę też nic zdrożnego w kupowaniu dziecku ubrań marki Adidas albo i Dior i Chanel, jeżeli jego ojciec ma stosownie wysokie dochody Uważasz, że dziecko ma mieć wszystko najtańsze, żeby papa mógł na nim zaoszczędzić? ![]() A do kosztów utrzymania córki zapomniałaś chyba wliczyć mieszkanie, ogrzewanie i takie tego
|
|
|
|
|
#3447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To z jakiej racji tż ma płacić całość utrzymania dziecka? To obowiązek obojga rodziców a nie że mamusia się śmieje w pysk, nie pozwala dziecka zabrać w inne dni niż wyznaczone.
|
|
#3448 |
|
Konto usunięte
|
Serio dziecko je kluski na obiad bo nie je mięsa to jego problem?
|
|
|
|
#3449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie, nie zapomniałam wliczyć kosztów mieszkania. Wiem ile co kosztuje, gotuje obiady i dziecku banana za 70gr nie wypominam. Jemu mogę kupić, ale wiem wtedy że to dla niego a nie dla mamy na opłacenie hotelu.
|
|
#3450 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.

Ale domyślam sie, że byla go wrobiła w dziecko i małżeństwo? 

Ahh, zapomniałam wspomnieć że pracuje na czarno i zarabia ok 3 tysięcy. Przynajmniej tak mi się pochwalił. 

jak już było wspomniane to jest kasa na dziecko a nie na jego eks, to że ona się do pracy nie garnie i ma faceta który jej przesyła kupę kasy nie powinno zwalniać twojego faceta z obowiązku płacenia na własne dziecko
Wyliczasz temu dziecku koszt banana?