|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3511 |
Konto usunięte
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Nie płacący ojciec zazwyczaj pracuje na czarno więc nie gra w jednej drużynie.
Jeśli chodzi o socjalizm to naprawdę poczytaj. |
![]() ![]() |
![]() |
#3512 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja dzieciom nie żałuję, coś jeść muszą. Nie do dzieci mam pretensje. Do ich rodziców głównie. I mówię, że skala tej pomocy i wydatków na ten cel mogłaby być ograniczona gdyby państwo skuteczniej ścigało niepłacących. Uważam ponadto, że najpierw powinno się ścigać rodzinę uchylającego się (np. dziadków dzieci), a w ostateczności wypłacać pieniądze z publicznej kasy. Serio to takie bezduszne, że tak retorycznie zapytam ? Już dawno poczytałam. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-05-06 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3513 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6000640 1]Eureka. O to mi właśnie chodzi.
Ja dzieciom nie żałuję, coś jeść muszą. Nie do dzieci mam pretensje. Do ich rodziców głównie. I mówię, że skala tej pomocy i wydatków na ten cel mogłaby być ograniczona gdyby państwo skuteczniej ścigało niepłacących. Uważam ponadto, że najpierw powinno się ścigać rodzinę uchylającego się (np. dziadków dzieci), a w ostateczności wypłacać pieniądze z publicznej kasy. Serio to takie bezduszne, że tak retorycznie zapytam ? [/QUOTE] Ja się z tym zgadzam ale to nie jest sytuacja w której jest ten co widzi i ten co robi. Ktoś komuś płaci pod stołem, ktoś komuś remontuje dom na czarno. Ktoś pisze na forum internetowym że była żona śmie "brać" alimenty. Nie wiem co czytałaś ale były to kiepskie źródła jeśli wciąż uważasz że w Polsce był socjalizm. |
![]() ![]() |
![]() |
#3514 | |||
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- W ogóle mnie nie zrozumiałyście. Nigdzie chyba nie było napisane ile lat miał ojciec dzieci (chyba, że mi umknęło). Jeśli był pełnoletni to owszem pedofil i powinien siedzieć, ale przy założeniu że ojciec dzieci byłby jej rówieśnikiem, to jak to się wtedy nazywa? Z ciekawości pytam. ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;60001031]No bez kitu, stanął mi przed oczami pan od "prostytutki nie można zgwalcic hehehehe". Brak słów.[/QUOTE] Brak słów to na wasze czytanie między wierszami ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3515 |
Konto usunięte
|
To się wtedy nazywa opłakany skutek zaniedbań wychowawczo - opiekuńczych. Wtedy mamy do czynienia z dwojgiem skrzywdzonych dzieci, które robią coś, co jest nieadekwatne do ich rozwoju, zwłaszcza emocjonalnego/psychicznego. Z nieszczęściem mamy do czynienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3516 |
Wredny kotecek
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6000848 1]To się wtedy nazywa opłakany skutek zaniedbań wychowawczo - opiekuńczych. Wtedy mamy do czynienia z dwojgiem skrzywdzonych dzieci, które robią coś, co jest nieadekwatne do ich rozwoju, zwłaszcza emocjonalnego/psychicznego. Z nieszczęściem mamy do czynienia.[/QUOTE]
Z tym samym mamy do czynienia i w powyższym przypadku wg mnie. Serio nie spodziewałam się takiego najazdu na mnie. Mamy przykład rodziny patologicznej, może matka w tym samym wieku zaczęła dzieci rodzić i wg nich to nic złego nie było. Kto ich tam wie. Przewinęło mi się w którymś tekście "partner" dziewczyny to zrozumiałam, że oni parą są. Pokrętna logika, ale po takich rodzinach to się można wszystkiego spodziewać. |
![]() ![]() |
![]() |
#3517 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Wiesz jak opisywano 14 lat gwałcenia córki przez ojca w Polsce? "Chora miłość ojca do córki". MIŁOŚĆ, może se i jakiś pismak napisał o partnerze. Ino psia mać 13 latka nie jest zdolna do prawidłowej oceny sytuacji, nie jest w stanie decydować o "posiadaniu" partnera w osobie dorosłego skurczybyka.No ma dwójkę dzieci bo jak już ustaliłyśmy wcześniej jest ofiarą swoich rodziców, brata swojego "ojczyma" i systemu który zamiast jej pomóc jeszcze dołożył upodlenia kiedy ludzie piszą o niej takie rzeczy jak ty, obrzydliwe. To nie jest jej wina że nie została odseparowana od "partnera" który ochoczo wykorzystał okazję na drugie. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3518 | |
Wredny kotecek
|
A wracając do samego tematu, nie wiem po jaką cholerę podają w mediach takie informacje
![]() ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ---------- Cytat:
![]() Nie piszę o niej takich rzeczy, tylko tak jak wy zastanowiłam się przez chwilę jak do tego doszło. ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Nigdzie nie napisałam, że wykluczam gwałt. Nie wiemy co siedzi w głowie młodej mamy i jakie były okoliczności. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3519 |
Konto usunięte
|
A to wyobraź sobie że nastolatki rodzą w Polsce dzieci i są dobrymi matkami tylko do tego jest potrzebne wspierające otoczenie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3520 |
Konto usunięte
|
Ale zrozum, że seks z nieletnią poniżej piętnastego roku życia z automatu uznawany jest za gwałt. Ponieważ dziecko nie jest w stanie obiektywnie/trzeźwo/dojrzale ocenić wagi i skutków swoich czynów. Nie musiało dojść do przemocy ani przymusu w sensie - nie musiała być fizycznie zmuszona do stosunku. No i co z tego, że się potem któraś chwaliła koleżance ? To niczego nie zmienia, bo jest dzieckiem, które - pisałam wyżej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3521 |
Wredny kotecek
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6000898 6]Ale zrozum, że seks z nieletnią poniżej piętnastego roku życia z automatu uznawany jest za gwałt. Ponieważ dziecko nie jest w stanie obiektywnie/trzeźwo/dojrzale ocenić wagi i skutków swoich czynów. Nie musiało dojść do przemocy ani przymusu w sensie - nie musiała być fizycznie zmuszona do stosunku. No i co z tego, że się potem któraś chwaliła koleżance ? To niczego nie zmienia, bo jest dzieckiem, które - pisałam wyżej.[/QUOTE]
Ok zgadzam się z tobą. Jak się dowiedziałam o swoich koleżankach to miałam około 15 lat, nie patrzyłam wtedy przez pryzmat "krzywda im się stała", podniecały się przy połowie klasy, wyśmiewając te które nawet chłopaka nie miały. Teraz to w ogóle określenie chłopak 15latki brzmi dziwnie. A tak w ogóle, zabłądziłam któregoś razu na youtube https://www.youtube.com/watch?v=fjM6Og-QobY od 4:10 "pierwszy raz miałam w wieku 13 lat, ale uważam, że byłam nad wyraz dojrzała(...)" ![]() Po chwili dodaje, że była też zagubiona i zakompleksiona, więc może te moje koleżanki też były. Edytowane przez GrumpyCat Czas edycji: 2016-05-06 o 23:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3522 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3523 |
Wredny kotecek
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;60001031]No bez kitu, stanął mi przed oczami pan od "prostytutki nie można zgwalcic hehehehe". Brak słów.[/QUOTE]
Nigdy czegoś takiego nie powiedziałam. Cofam wszystko co napisałam, nie chciałam być w taki sposób zrozumiana. Wg mnie gwałt to zawsze był przymusowy seks wbrew czyjejś woli, nie wzięłam pod uwagę aspektu psychologicznego dziecka które "chciało" bo nie zdawało sobie sprawy z tego co się wydarzy. Przepraszam wszystkie urażone osoby. EOT |
![]() ![]() |
![]() |
#3524 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6000907 6]Pewnie były. No i pytanie czy wtedy nie kłamały.[/QUOTE]
Zapewne były. Zresztą w tym wieku dziewczyny dość często konfabulują po to, żeby "udowodnić" swoją "dorosłość". Niestety, najczęściej konfabulują na temat swoich doświadczeń z płcią przeciwną, które to doświadczenia uważają za miarę swojej "dojrzałości". Ja mam często kontakt z dziewczynami, które wstydziły się, że w wieku lat 14-15 były jeszcze dziewicami więc poszły na tak zwany spontan a te, które miały pecha aktualnie oczekują dziecka, na którego przyjęcie nie są gotowe bo po prostu w tym wieku same są jeszcze dziećmi. Przepraszam, ale nikt mi nie wmówi, że 14 latka stanie się z dnia na dzień odpowiedzialną, dojrzałą do swojej roli matką.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#3525 | |
BAN stały
|
Cytat:
Teraz się chcesz wymigać bo Ty jedna uważasz takie rzeczy, super, tylko, że już pokazałaś jaki z Ciebie człowiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3526 |
Wredny kotecek
|
Jaki człowiek? Pisałam, że miałam koleżanki po pierwszym razie w wieku 13 lat i to nie wynikającego z żadnego gwałtu, to napisałam, że nie wiemy jak było w powyższym przypadku.Zresztą nie chce mi się już serio na ten temat gadać, uważam że takie "rekordy" programu 500+ w ogóle nie powinny do mediów wyciekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3527 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A co do wyciekania: jak najbardziej powinny wyciekać. Może w końcu któryś polityk puknie się w główkę i zauważy, że dawanie komuś dwa, trzy tysie bez pracy jest idiotyzmem i równią pochyłą do bankructwa państwa. Proszę zauważyć, że już są zapowiadane podwyżki.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3528 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3529 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale najgorsze jest to, że wyrasta kolejne pokolenie "misie" (należy).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3530 |
Wredny kotecek
|
https://www.youtube.com/watch?v=lTpc8T2sByM Wywiad z mamą Dż.
![]() ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Ech ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3531 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeszcze się nie wyżyłaś, jeszcze Dżesika? Edytowane przez 201607111003 Czas edycji: 2016-05-07 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3532 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Teraz może i wypłaca te zawrotne sumy, ale nie wierzę, że to przetrwa jeszcze za 30 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3533 |
Konto usunięte
|
A jako dobrze zorientowana i odpowiedzialna osoba wiesz już że OFE było oszustwem?
ZUS wymaga reform, jak całe państwo ale nie likwidacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#3534 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() tak, zlikwidujmy zus, i co dalej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3535 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Dodam jeszcze że błędem systemu z pewnością było przyznanie opieki nad Dżesiką konkubentowi matki a bratu ojca jej dzieci. Co to niby miało poprawić w jej sytuacji? Równie dobrze a może nawet lepiej byłoby zostawić prawa matce. Cytat:
Dżesika ledwo zaczęła gimnazjum mając pierwsze dziecko. Sama była dzieckiem nadal na etapie wychowywania. Będzie musiała wychowywać własne dziecko zanim zakończy się proces wychowywania jej samej, o ile można tu mówić o wychowywaniu - przy pewnej liczbie dzieci nie można poświęcić wystarczającej ilości czasu każdemu ot tak. Wsparcie otoczenia w jej przypadku to za mało. Zresztą owszem może być dobrą matką w rozumieniu opieki nad niemowlakiem; ale nie będzie "pełnowartościowym" rodzicem bo ona sama nie jest kimś samodzielnym. Im dalej zachodzi degeneracja tym trudniej instytucjom sensownie pomagać tym trudnym jednostkom. Dżesice po prostu łatwiej byłoby pomóc kilka lat temu, przed pierwszą ciążą. Teraz przede wszystkim jest o kilka doświadczeń "bogatsza" po pierwsze, po drugie starsza i ma bardziej ukształtowane poglądy niż kilka lat temu. Na rozprawie tego kolesia broniła (albo w zeznaniach? nie jestem pewna; ale przewinął mi się motyw że kłamała że ma 15 lat), nie chciała iść do domu samotnej matki. Przy takiej postawie pomoc jest utrudniona. Poza tym patrzy już na to z perspektywy osoby mogącej legalnie uprawiać seks, nie sprawia wrażenia osoby która czuje się pokrzywdzona zdarzeniami z przeszłości. Bardziej należałoby się raczej w jej przypadku skupić na pomocy w wyjściu ze skrajnego ubóstwa (a to nie polega na daniu tysiaka), odebraniu praw konkubentowi matki, pomocy w kontynuacji edukacji, możliwości zdobycia zawodu - nie na roztrząsaniu czy to pedofilia czy nie bo teoretycznie wiadomo że tak praktycznie w jej oczach niekoniecznie a w jej obecnym wieku, po stosunkowo krótkiej przerwie uprawianie seksu z tym samym człowiekiem byłoby już nagle legalne i to może być dla nastolatki abstrakcja. Ważniejsze byłoby uświadomienie w zakresie antykoncepcji, prawa decydowania o własnej seksualności i prokreacji itd. Z czasem będzie mogła dojść sama do wniosków dotyczących pedofilii. Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2016-05-07 o 15:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3536 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I myślę że jest to dużo bardziej skomplikowane niż dobra opieka nad niemowlakiem, ale właśnie dlatego tak ważne jest otoczenie. Masz w tym linku od GrumpyCat wywiad z Ewą. Temat Dżesiki już zamknijmy, i nie uważam żeby jej otoczenie było wzorcem tego o co chodzi. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3537 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Inaczej wspominam postępowanie i dzieciństwo dzieciaków z klasy, których oboje rodzice dużo pracowali i którzy mogli robić, co tylko chcieli bo do późnego wieczora nikt nie był w stanie ich skontrolować a potem rodzice zmęczeni po pracy też średnio mieli energię na to, żeby pobyć z dzieckiem, a nie tylko je nakarmić i zagonić do łóżka. Podobne schematy zauważyłam pracując w szkole. ---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ---------- Cytat:
Nie twierdzę, że popieram PiS, ale argumenty opozycji są na bardzo niskim poziome, podobnie jak KOD i inne bzdury. Czasem mam wrażenie, że nasze społeczeństwo tak naprawdę nie ma pojęcia, czego chce, ale lubi dać się porwać fajnym cool hasłom i pójść na demonstrację i sobie trochę pokrzyczeć. Przykładowo - Polska jest moim zdaniem jednym z najbardziej rasistowskich państw w Europie (spójrzmy, jak podchodzi się u nas do obcokrajowców, nawet w Warszawie), ale zróbmy sobie demonstrację za przyjmowaniem uchodźców, bo to tak fajnie brzmi i wyjdziemy na takich otwartych i europejskich. Plujmy się, że nasze podatki idą na 500+ ale jak miałyby iść na utrzymywanie uchodźców (2500 zł miesięcznie na osobę i to na ludzi, którzy do pracy nie pójdą w najbliższym dziesięcioleciu), to spoko. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3538 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60045146] Moja mama nie pracowała i ja idąc do zerówki (do przedszkola nie chodziłam) potrafiłam doskonale pisać i czytać, miałam też sporą wiedzę o otaczającym mnie świecie, znałam sporą część literatury dla dzieci (prostsze książki już sama czytałam, resztę czytała mi mama). Dzięki temu, że mama nie pracowała, mogła mi przekazać naprawdę wiele ze swojej wiedzy i doświadczenia, sprawiła, że gdy podrosłam to sama z ogromną chęcią czytałam książki i uczyłam się. Dzieciństwo wspominam jako czas, gdy czytałam z mamą książki, chodziłam na spacery, nigdy nie byłam pozostawiona sama sobie. Gdy zaczęłam chodzić o szkoły, mama zawsze mnie odbierała, potem był pyszny obiad, wspólne odrabianie lekcji (jeśli była taka potrzeba, zazwyczajlubiłam uczyć się sama, ale mama zawsze sprawdzała, czy wszystko zrobiłam i czy spakowałam wszystkie książki itp). Mama regularnie rozmawiała z moją nauczycielką, wiedziała o wszystkim, co dzieje się w szkole, przychodziła na wszystkie zebrania itp. Nie było takiej możliwości, żebym np. coś przeskrobała albo miała jakieś poważne problemy a ona by o tym nie wiedziała. Po prostu była obecna przez cały mój proces edukacji i jestem jej za to wdzięczna. I ja, i moje rodzeństwo mamy wyższe wykształcenie i pracujemy w swoich zawodach, jesteśmy niezależni, jesteśmy w stałych związkach i po prostu radzimy sobie w życiu.
Inaczej wspominam postępowanie i dzieciństwo dzieciaków z klasy, których oboje rodzice dużo pracowali i którzy mogli robić, co tylko chcieli bo do późnego wieczora nikt nie był w stanie ich skontrolować a potem rodzice zmęczeni po pracy też średnio mieli energię na to, żeby pobyć z dzieckiem, a nie tylko je nakarmić i zagonić do łóżka. Podobne schematy zauważyłam pracując w szkole.[/QUOTE] O Borze zielony, a moja Mama pracowała i też dała radę sprawować nade mną kontrolę, rozmawiać ze mną i zaspokajać moje potrzeby emocjonalne i poznawcze. Jakoś nie wspominam swojego dzieciństwa jako koszmaru samotności i nie czuję się skrzywdzona, że moi Rodzice pracowali. Kwestia zorganizowania czasu i obowiązków wobec dzieci. Jeśli ktoś nie jest odpowiedzialnym rodzicem to dzieciak zejdzie na złą drogę nawet przy założeniu, że matka siedzi w domu. Możesz mi wierzyć. Nie płaci się za bycie rodzicem. To NIE jest zawód.
![]() ![]() |
![]() |
#3539 | |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6000535 6]O tak, zero empatii, ojcowie leżą do góry jajami, w dupie mają własne dzieci, Fundusz Alimentacyjny łoży na ich dzieci, wszyscy wkoło się na to składają, ale ojeju, jacy okropni ludzie. Bo by sobie jednak życzyli, żeby na własne dziecko pracował rodzic.
W Polsce też są darmowe mieszkania dla niezaradnych, są zasiłki. Nie jesteśmy Niemcami i pomoc ta jest udzielana na miarę możliwości państwa na dorobku po 50ciu latach socjalizmu. Znaj proporcjum. Odniosłam się do kwestii alimentów, zacytowałam konkretne zdanie.[/QUOTE] Zadziwiające, że Niemcy nie wychodzą co tydzień na ulicę protestując przeciwko temu, że ich podatki idą na niezaradnych. To, co w Polsce nazywamy zasiłkiem i pomocą społeczną to jest jakiś żart i nie zapewnia życia w godnych warunkach, zachęca tylko do dalszego popadania w patologię i beznadzieję. Z tego co mi wiadomo, to w Niemczech matka po rozwodzie, jeśli nie pracuje czy zarabia niewiele to otrzymuje alimenty i dofinansowanie do mieszkania (co pozwala na wynajem normalnego mieszkania o odpowiednim metrażu i normalne życie a nie egzystencję), jeśli ojciec dziecka np. nie jest w stanie tyle zapłacić, to resztę świadczeń przejmuje państwo i kobieta i tak dostaje przyznaną jej sumę. Żyje w warunkach niewiele gorszych od przeciętnego, pracującego obywatela. Dodam, że te pieniądze też pochodzą z podatków. Tak jest w każdym normalnym kraju więc nie rozumiem, dlaczego w Polsce każdy chciałby swoje podatki i składki w skarpetę upchać. ---------- Dopisano o 01:37 ---------- Poprzedni post napisano o 01:30 ---------- Cytat:
![]() Nikomu nie płaci się za bycie rodzicem, ale daje się dodatek na dziecko. Do kobiety należy wybór, czy mając ten dodatek woli zostać w domu i skupić się na wychowaniu dzieci, czy woli dalej pracować. I ma prawo tego wyboru dokonać a Ty nie masz prawa uważać ją z tego powodu za patologię. Powiedzmy, że dostanie 1000 zł łącznie mają trójkę dzieci plus jakiś drobny dodatek. I tak będzie miała w sumie mniej pieniędzy niż inna matka trójki dzieci, zarabiająca np. 2000 zł i dostająca 1000 zł dodatku. To jej wybór, widocznie woli zostać w domu z dziećmi, nawet jeśli będzie miała z tego powodu mniej pieniędzy. Ale to dobrze, że może takiego wyboru dokonać, bo wie, że przynajmniej te 1000 zł dostanie, co łącznie z zarobkami jej męża wystarczy na utrzymanie rodziny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3540 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60045446]Zadziwiające, że Niemcy nie wychodzą co tydzień na ulicę protestując przeciwko temu, że ich podatki idą na niezaradnych.
To, co w Polsce nazywamy zasiłkiem i pomocą społeczną to jest jakiś żart i nie zapewnia życia w godnych warunkach, zachęca tylko do dalszego popadania w patologię i beznadzieję. Z tego co mi wiadomo, to w Niemczech matka po rozwodzie, jeśli nie pracuje czy zarabia niewiele to otrzymuje alimenty i dofinansowanie do mieszkania (co pozwala na wynajem normalnego mieszkania o odpowiednim metrażu i normalne życie a nie egzystencję), jeśli ojciec dziecka np. nie jest w stanie tyle zapłacić, to resztę świadczeń przejmuje państwo i kobieta i tak dostaje przyznaną jej sumę. Żyje w warunkach niewiele gorszych od przeciętnego, pracującego obywatela. Dodam, że te pieniądze też pochodzą z podatków. Tak jest w każdym normalnym kraju więc nie rozumiem, dlaczego w Polsce każdy chciałby swoje podatki i składki w skarpetę upchać.[/QUOTE] Wyjedź do Niemiec. Pamiętaj jednak, że sytuacja ekonomiczna Polski i Niemiec jest różna. Niemcy to bogaty kraj a w Polsce stale bida. Być może dlatego, że akurat Niemcy potrafią "zagospodarować" pieniądze z podatków a my stale wrzucamy je w błoto. Nie mam nic przeciw płaceniu podatków ale życzyłabym sobie, by nie wsiąkały w niebyt, jak krew w piach. ---------- Dopisano o 01:47 ---------- Poprzedni post napisano o 01:39 ---------- [1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60045446] To byłaś w szczęśliwej mniejszości lub Twoi rodzice mieli dobre wsparcie swoich rodziców ![]() Nikomu nie płaci się za bycie rodzicem, ale daje się dodatek na dziecko. Do kobiety należy wybór, czy mając ten dodatek woli zostać w domu i skupić się na wychowaniu dzieci, czy woli dalej pracować. I ma prawo tego wyboru dokonać a Ty nie masz prawa uważać ją z tego powodu za patologię. Powiedzmy, że dostanie 1000 zł łącznie mają trójkę dzieci plus jakiś drobny dodatek. I tak będzie miała w sumie mniej pieniędzy niż inna matka trójki dzieci, zarabiająca np. 2000 zł i dostająca 1000 zł dodatku. To jej wybór, widocznie woli zostać w domu z dziećmi, nawet jeśli będzie miała z tego powodu mniej pieniędzy. Ale to dobrze, że może takiego wyboru dokonać, bo wie, że przynajmniej te 1000 zł dostanie, co łącznie z zarobkami jej męża wystarczy na utrzymanie rodziny.[/QUOTE] Akurat nie mieli żadnego wsparcia swoich rodziców. Jedni dziadkowie zamieszkiwali w innym kraju a drudzy o 300 km od miejsca naszego zamieszkania. Nie uważam wcale, że kobieta wybierająca dom zamiast pracy jest patologią.Każdy ma wybór i to jest prywatna sprawa każdej rodziny. Patologiczne jest płacenie jej z tytułu siedzenia w domu bo powinno się mieć tyle dzieci, ile się jest w stanie utrzymać własną pracą. Płacenie matce trójki dzieci kwoty 1000 lub 1500 zł miesięcznie (czyli w okolicach najniższej krajowej) jest demoralizujące. I szkodliwe-także dla tejże matki bo przecież będzie dostawać kasę do momentu, gdy dzieci ukończą 18 lat. I co potem taka kobieta z sobą zrobi? Kto ją przyjmie do pracy bez doświadczenia? Z czego emerytura?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.