![]() |
#121 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pierścionek zaręczynowy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Do moich wypowiedzi pijesz?
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Maromavath - raczej nie mam zamiaru zmieniać, bo z założenia narzeczony to takie preludium do męża. Męża nikt mi nie wybierze, nie zostanie mi przydzielony z magazynu, więc wiem na co się decyduje. A nie decyduje się na chore związki.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
zuy mod
|
Czy naprawdę na wizażu będzie do końca świata trwało robienie kurtyzany z logiki i wyklocanie się, że JA SIE OBRACAM W BOGATYM SRODOWISKU I TO WCALE NIE JEST MARGINES. Nieważne ile komu pod blokiem stoi nowych audic - po coś GUS robi statystyki zarobków i, jakby to powiedzieć, statystyczny Polak nie wozi się nowym Mercedesem. Ot, tyle. Są bogaci ludzie, nie przeczę. Ale to wciąż jest zdecydowana mniejszość.
![]() |
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Statystyczny Polak czyta cos kolo jednej książki rocznie, albo i mniej. Proponuje zlikwidowac dzial kultura i pozamykac watki o czytaniu, bo to na pewno ściema. Statystyczny Polak nie czyta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To, że statystycznie polak czyta jedną książkę oznacza, że rocznie sprzedawane jest 32 mln książek - to dużo i nie ma potrzeby zamykać bibliotek i księgarń. Średnia płaca to jedno, druga kwestia to jeszcze moda (najczęstsza wartość, w przypadku płacy w Polsce moda jest mniejsza od średniej, pojęcia ze statystyki do nauczenia się: skośność - lewo i prawoskośność) i wybacz, ale 90% społeczeństwa kupi pierścionek do 2 000 zł bo na droższy nie stać. Fakt, że 10% społeczeństwa zarabia dużo (i zawyża średnią) nie oznacza, że nie tworzą prosperującego rynku. 10% ludności Polski to 320 000 (0,32 mln) - więc spokojnie dobra luksusowe są sprzedawane i można spotkać na ulicy, ale nie zmienia to faktu, że 28 800 000 (28,8 mln) ludzi nie kupi nigdy niczego z tak wysokiej półki. Lekcja matematyki na dziś: Nawet mały odsetek z liczby może stanowić względnie dużą liczbę. Istnienie rynku dla małego odsetku (stanowiącego dużą liczbę) nie zmienia, że faktu, że 90% ludzi zarabia poniżej średniej. Pytanie czy rozmawiamy o większości czy o elicie? Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-05-08 o 06:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zresztą topdong wystarczająco głośno krzyczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cena pierścionka w ogromnej ilości przypadków ma niewiele wspólnego z zarobkami, zarówno w jedną, jak i w drugą stronę, to raz. Po drugie, dla każdego w tym temacie "logika" będzie gdzieś indziej. Autorki pierścionek został wyceniony na 15tysięcy, to dla kogoś mało, dla kogoś dużo, dla kogoś zbędny wydatek, dla kogoś innego to cena, na jaką "zasługuje" dana narzeczona ![]()
![]() |
![]() |
#129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I znowu "☠☠☠☠a z logiki" - ogromna ilość przypadków w rzeczywistości będzie bardzo niskim odsetkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 06:46 ---------- Poprzedni post napisano o 06:45 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 06:47 ---------- Poprzedni post napisano o 06:46 ---------- I nie odpowiedziałaś mi jeszcze na pytanie dlaczego uważasz droższy pierścionek za głupotę.
![]() |
![]() |
#131 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jest zbędnym wydatkiem, pierścionek ma być ładny a żeby być ładny nie musi być drogi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do obrączek też masz taki stosunek?
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Podobny - z limitem cenowym postawionym trochę wyżej.
Naprawdę wszystkie ładne pierścionki kosztują powyżej 10k? Biżuteria ma być praktyczna, dobrej jakości (by się nie rozwaliła), ładna o cenie adekwatnej do zużytych materiałów (nie lubię przepłacać za markę, natomiast jestem w stanie zapłacić więcej jeżeli wyższa cena odzwierciedla jakość a zamiast wybierać właśnie znane marki preferuję małych producentów). Chyba wiem w czym tkwi problem mojego podejścia. W przeciwieństwie do wypowiadających się nie należę do 10% establishmentu - nie jestem ani córką Kulczyka, ani prezesem firmy. Tak jak moi znajomi ukończyłam studia, moja pierwsza praca to korpo za minimalną krajową, a obecnie 1-2 umowa o pracę i zarobki nie przekraczające 10k. Oszczędności zamiast na biżuterię przeznaczam na kupno mieszkania. Jestem przedstawicielką innej klasy społecznej, innych priorytetów. Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-05-08 o 08:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
Pierścionek za 1000 zł jak dla mnie jest bardzo... tani (mówimy o złocie i diamentach, nie o srebrze i cyrkonii). Wg mnie ładne można znaleźć dopiero w cenie ok. 2 tys i wyżej. Z drugiej strony takie powyżej 5 tys wyglądają często jak takie za 4 tys.
Moim hitem jest pierścionek z apartu - 399 :brzydal ![]() Pierścionek za 1000 zł (1039) ![]() Ten kosztuje około 4 tysięcy ![]() ten 9900 ![]() a ten 26 tys ![]() W tych ostatnich trzech różnica w wyglądzie dla niewprawionego oka jest niewielka, a różnica cenowa to 22 tys. Wydaje mi się, że OPTYMALNA cena za pierścionek to od 2 do 4 tysięcy. Wtedy to nie jest ani bardzo mało, ani zatrważająco dużo, żeby się bać z pierścionkiem wyjść z domu. I myślę, że odłożenie np. 3 tysi w rok to nie jest zbyt duży wyczyn (jeśli ma się stałą pracę) Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2016-05-08 o 08:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
zuy mod
|
Ale bierzcie pod uwagę, na zdrowie. Przestańcie tylko wmawiać innym ze to on ma dziwne środowisko bo przecież standardem są zarobki 15k. Nie są.
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
No ja dostałam potem taki za 720 zł, po tym jak powiedziałam, że chyba kpi oświadczając się srebrnym za 6,50. I podoba mi się bardzo, no ale to już się nie liczy, bo kupił go tylko dlatego, że się wkurzyłam i w dodatku sama go sobie wybrałam, bo mówił, że wybredna jestem i boi się wybrać sam. Pierścionek drogi być nie musi, ale bez przesady. A jest dokładnie taki, jak na załącznikach. Teraz mu go odeślę razem z jego rzeczami
![]()
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2016-05-08 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Jak dla mnie to ten drugi (z podanych) najładniejszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zamiast pierścionka za 10k można kupić za 2k a resztę wydać na wycieczkę by wręczyć go w fajnym miejscu. Dodatkowo czy rozsądne jest dla osoby zarabiającej minimalną krajową oszczędzanie rok na pierścionek? Taka osoba ma ważniejsze wydatki a minimalna krajowa nie jest kwotą przy której można szaleć... Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-05-08 o 08:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wytatuujemy sobie palce - bedzie taniej i trwalej ![]() Ja nie mam problemow z tym, ze nie stac mnie na 99% rzeczy luksusowych. I nie mam problemow ani bolu d..py ze innych (nawet mlodszych ode mnie) stac. Nie rozumiem oceniania czyichs zakupow i wyborow z wlasnej perspektywy - mnie nie stac mnie na zegarek za 100 tys, czy to daje mi prawo ocenic zakup takiej rzeczy przez kogos dla kogo jest to malo znaczacy wydatek jako "glupi"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:28 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Prawdopodobnie ten fragment dotyczył mojej wypowiedzi. I podtrzymuję to - moja wypowiedź dotyczyła osoby przeciętnej, osoby znajdującej się w 90% społeczeństwa. Pomijam wszystkie przypadki skrajne - jak chcemy rozmawiać o skrajnościach to zamiast o establishmencie porozmawiajmy o bezrobotnych i rodzinach patologicznych i ich wydatkach na pierścionki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
W Twoim poście również nie widzę bólu du.y, tylko stwierdzenie faktów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
juz bodajze na pierwszej czy drugiej stronie wątku sa stwierdzenia w stylu "Pierscionek w takiej cenie jest nieosiagalny", "to glupota tyle wydawac", "kto by tam wydal wiecej niz 1500-2000" Ze nie wspomne o palacym bolu d...py wizażanka topdonga ![]() Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2016-05-08 o 08:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
No dobra, ale różnica jest w pierścionku za 2k i za 15. Wydaje mi się, że nawet przy najniższej krajowej kwota 2k jest realna do uzbierania (jeżeli nie stać, żeby odłożyć co miesiąc 160 zł, to na rodzinę też nie stać wg mnie). Ale jeżeli ktoś zarabia najniższą krajową i zbiera na pierścionek za 15k no to już jak dla mnie średnio fajnie. I ja też chcę mieć ładny, porządny pierścionek, ale nie uważam, że tylko te od 15k w gorę są porządne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
czasem troszkę winny
|
Serio będziecie jeszcze przez kolejnych 5 stron rozbijać g*wno na atomy? Dyskutujecie o czymś co nijak ma się do tematu wątku i pierwszego postu autorki. Nie pytała was o to, czy pierścionek za 15k jest dla was drogi czy tani
![]()
![]() |
#147 | |
Przyczajenie
|
Najbardziej prawdopodobne, że to pierścionek pokoleniowy (po Mamie, Babci), ale faceci raczej chwalą się tym i podkreślają takie rzeczy przy wręczaniu.
---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
Tylko jak to się ma np do tego: ![]() ![]() <reklama> Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 Czas edycji: 2016-08-18 o 14:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Żeby poznać "historię" tego pierścionka wystarczy, że powiesz mu że pierścionek jest troszkę za duży i chcesz go zmniejszyć. W każdym salonie jubilerskim w którym kupuje się "nowy" pierścionek ma się gwarancję na tego typu reklamacje. Sama zmniejszałam nic nie płacąc. Jeżeli faktycznie jest używany to wtedy będzie musiał Ci o tym powiedzieć. I dowiesz się dlaczego taki kupił.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.