Jestem singielką, jest nas więcej :)? 25 + - część III - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-08, 11:40   #3061
ma-linka
Raczkowanie

Dot.: Jestem singielką, jest nas więcej :)? 25 + - część III

Cytat:
Napisane przez Chrobry1989 Pokaż wiadomość
Wydaję mi się, że mylisz inteligencję z obyciem. Ludzki mózg łatwo adaptuje się do nowego otoczenia. Po jakimś czasie ten chłopak wszytko by rozumiał. Po prostu tematy rozmów Twoich znajomych były mu obce.

Mi trudno jest ocenić czyjąś inteligencję. Napisałem rozszerzoną matematykę na 100%, rozszerzoną fizykę na 86%, rozszerzony angielski na 90%. Ledwo się dostałem na studia. Można więc chyba powiedzieć, że są elitarne. Skończyłem je mając nawet stypendium naukowe przez dwa lata. I co z tego? Uważam, że moje zdolności intelektualne są bardzo mierne. Po prostu ciężko pracowałem i były tego efekty. Jest mnóstwo ludzi inteligentniejszych ode mnie ale są po prostu leniwi i nie wykorzystują swojego potencjału.
Myślę ,że inteligencja i wiedza w pewnym sensie po prostu nie moja bajka . Gościu ogólnie był trochę monotematyczny - czyli lekko zawężone horyzonty. Jako kumpel byłby spoko ,ale nie materiał na faceta bynajmniej nie dla mnie. Chyba bez sensu się pchać w coś takiego bez perspektyw . Ogólnie lubię kiedy facet ma coś do powiedzenia na wiele tematów i jest otwarty odnajduje się w towarzystwie.
ma-linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 11:52   #3062
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Witam wszystkich znad śniadanka w łóżku Poczytałam, o czym piszecie i też wtrącę coś od siebie

Jeśli chodzi o zawieranie znajomości internetowych, ja mam jak najbardziej pozytywne doświadczenia Mimo, że jestem osobą dość kontaktową i jak chcę, to raczej dogadam się z każdym, lubię mieć ten komfort, że przy pierwszym spotkaniu z kimś już coś tam na jego temat wiem: znam jego głos z rozmów telefonicznych i ogólnie jestem bardziej pewna siebie, niż zaczepiając kogoś obcego twarzą w twarz.
Przez internet poznałam swojego studniówkowego partnera. Facet, z którym byłam przez 6 lat był najlepszym kumplem kolegi poznanego przez pewien portal. Ostatni były też z pewnego sympatycznego portalu. Plus bardzo dobry kolega- można powiedzieć przyjaciel- z którym z racji odległości widzieliśmy się na razie tylko raz, ale już umówiliśmy się na następne spotkanie Zdarzało mi się też spotykać z ludźmi z wizażowego forum.
Ogólnie intuicja nigdy mnie nie zawodzi i nigdy nie spotkałam żadnego świra czy psychopaty, którego musiałabym się bać. Z wyjątkiem kolesia, który miał zęby doszczętnie zeżarte przez papierosy a czego nie było widać na zdjęciach Z nim skończyło się na jednym spotkaniu ale cała reszta była jak najbardziej w porządku.

Jeżeli chodzi o ,,wymagania" odnośnie mężczyzn to przyznam, że ja- podobnie jak agnes89- zwracam uwagę na wykształcenie. Nie dlatego, że wymarzyłam sobie lekarza czy prawnika ale poziom wykształcenia dość często zdradza ogólne podejście do życia. Nie chciałabym faceta, który całe życie godzi się na minimum z minimum i to jak najmniejszym nakładem sił. Któremu nic się nie chce, bo w tym kraju i tak nic nie warto robić. Który swoje rozgoryczenia wyraża dużą ilością przekleństw w swoich wypowiedziach lub wiadomościami, okraszonymi znaczną ilością błędów ortograficznych.
Niestety- nie spotkałam jeszcze żadnego mężczyzny, który mimo braków w swoim wykształceniu, potrafiłby mnie sobą zainteresować. Jestem okrutna i wymagam co najmniej matury Niech facet odróżnia Mickiewicza od Sienkiewicza i nie pisze mi hej przez ,,ch"- bo i takie cuda już widziałam

Edytowane przez gothka152
Czas edycji: 2016-05-08 o 12:03
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 11:52   #3063
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie pośrednio o tym pisałem. Kobietom się wydaje, że facet z wysokimi wymaganiami jest wyjątkowy, ma zapewne duże powodzenie i warto go poznać. Odezwała się Twoja natura hipergamistki. Jak widać nie tylko ja jestem zezwierzęcony.
Nie, to zwykły narcyzm Lubię czuć się wyjątkowo Podołać wysokim wymaganiom jest sporą frajdą. Uwieść desperata to żadna zabawa, większość da radę.
_Jinx_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 11:57   #3064
MonnieB
Zakorzenienie

Według mnie brak wykształcenia często ma niewiele wspólnego z ambicjami. Bo ja także nie chce lenia, ale może tutaj w UK jest trochę łatwiej ludziom bez skończonych studiów coś osiągnąć. Mam mnóstwo znajomych którzy mają zrobione tylko liceum a pracują jako managerowie, mają własny biznes, robią na prawdę fajne rzeczy. Według mnie nie ma co osadzac, bo mam kumpla który był budowlancem wiele lat a teraz ma swoją firmę i zarabia świetnie. Mój przyjaciel, Polak, nigdy nie studiował a ma na prawdę świetna pracę tutaj w Londynie i do tego własną firmę która działa bardzo sprawnie i przynosi mu spore dochody.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Stary 2016-05-08, 11:58   #3065
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gregorius_ Pokaż wiadomość
Trochę mnie tutaj zaskoczyłaś - negatywnie

Jasne, że jest grupa facetów, dla których inteligencja kobiety, drugiego człowieka niewiele oznacza bo ... sami nie są lotni , no ale nie sądziłem, że celujesz w takich.

Wiesz, no nie wiem co Ci mogę powiedzieć. Może tylko tyle, że ostatnia dziewczyna, którą się mocno interesowałem to byla dziewczyna, która w mojej opinii (i nie tylko, każdy z kumpli, który ją znał potwierdzał, że piekielnie inteligentna) była najinteligentniejszą jaką znam. Na samym początku w ogóle jej nie zauważyłem. Jasne, była ładna w moich oczach - bez tego nic by nie wyszło - nie będę się wybielał
Czy Ty porafisz czytac ze zrozumieniem? Nie przeinaczaj tego co pisze. Po pierwsze nie napisalam, ze inteligencja, wyksztalcenie dla faceta nie ma ZADNEGO ZNACZENIA, tylko ze czesto nie jest priorytetem, a dodatkiem do calej otoczki.

Jest mnostwo inteligentnych zaradnych zyciowo osob, ktore maja jednoczesnie kompleksy, ktore je ograniczaja. Naprwde dziwi Cie, ze sa takie osoby?Bo mnie wcale. Nawet w tym watku jest sporo takich osob. Wiec nie mieszaj pojec, ze posiadanie kompleksow jest rownoznaczne z brakiem zaradnosci i inteligencji. Bo to oznacza, ze totalnie nie zrozumiales tego co napisalam.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 12:01   #3066
czekoladowoo
Zakorzenienie

Wiecie co, sorry ale studia dawno przestały świadczyć o inteligencji. Nawet w środowisku lekarzy czy prawników... tak naprawdę często Ci ludzie idą na takie studia przez np rodzinę.
Studia dla mnie osobiście nie są niczego wyznacznikiem. Teoretycznie fajnie - teoretycznie ktoś ma ambicje itd. Tylko, że nie do końca. Teraz to tak naprawdę każdy głupi jest w stanie zdać. Studia są dla każdego a nie dla jakiejś elitarnej inteligencji

Ktoś może pracować fizycznie, być po zawodówce, a mieć do powiedzenia o wiele więcej niż nie jeden magister. Tak samo... dlaczego mam wymagać od kogoś żeby z pracy fizycznej, którą lubi, która sprawia mu jakąś tam radość, może i nawet sporo zarabia (tak się zdarza często że pracownicy fizyczni zarabiają więcej niż Ci co siedzą za biurkiem), dobrze mu w niej, żeby przerzucił się na prace umysłową której nie lubi? Jak nie lubi to znaczy że co? Mniej inteligentny? No nie Przynajmniej nie dla mnie.

Wystarczy spojrzeć na starsze pokolenia gdzie studia ma skończone może z 40 % a ilu jest niesamowicie mądrych ludzi Wszystko zależy od osobowości. Nie każdy musi mieć skończone studia, może ma inny pomysł na życie, może uznał że są mu niepotrzebne i tyle.

Znam ludzi, którzy są baaardzo inteligentni, niektórzy po studiach, niektórzy nie. I co im po tym jak są tak głupi życiowo że sorry, ale nijak tej swojej inteligencji nie wykorzystują Nawet nie potrafią normalnie prowadzić dyskusji...
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 12:10   #3067
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Tak naprawdę wszystko zależy od chęci i ciekawości świata. Są tacy, którzy zrobią coś z niczego, dokonają niemożliwego i przesuną horyzonty. Są i tacy, którzy zginą, mając wszystko podstawione pod nos.

Trzeba brać tych, którzy potrafią gotować Uroda przeminie, uczucia przeminą a jeść się będzie chciało zawsze
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 12:13   #3068
Chrobry1989
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Jinx_ Pokaż wiadomość
Nie, to zwykły narcyzm Lubię czuć się wyjątkowo Podołać wysokim wymaganiom jest sporą frajdą. Uwieść desperata to żadna zabawa, większość da radę.
Czyli próżność to cecha jak najbardziej ludzka a mniejsze wymagania odnośnie partnera to zezwierzęcenie?
Chrobry1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 12:14   #3069
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gothka152 Pokaż wiadomość
trzeba brać tych, którzy potrafią gotować Uroda przeminie, uczucia przeminą a jeść się będzie chciało zawsze :d

Stary 2016-05-08, 12:18   #3070
201607111047
Konto usunięte

Ach, kocham te uogólnienia, że studenci medycyny tylko siedzą w książkach i nic więcej. I absolutnie nie można z nimi porozmawiać na inny temat i każdy z nich uważa się za elitę
No, to się bardzo mylisz. Teraz to Ty pokazałeś swoją wyższość, bo jesteś umysłem ścisłym. Otóż, spotykałam się te 5 razy z różnymi mężczyznami. Muzyk, dr socjologii, prawnik, urzędnik, inżynier. Każdego z nich doceniałam, a najbardziej inteligentny był socjolog. Potrafiłam słuchać jak opowiadali o swojej pracy, o swoich pasjach, bo jestem otwartym człowiekiem i medycyna nie jest moim całym życiem. Ja wręcz mam problemy z dogadaniem się z ludźmi na roku, bo jestem inna. Potrafię rozmawiać na każdy temat, o ile to nie jest specjalistyczna wiedza, która mocno dotyczy ich zawodu czy wykształcenia, wówczas po prostu słucham.
201607111047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 12:24   #3071
thirky
on tired little feet

Cytat:
Napisane przez ma-linka Pokaż wiadomość
Myślę ,że inteligencja i wiedza w pewnym sensie po prostu nie moja bajka . Gościu ogólnie był trochę monotematyczny - czyli lekko zawężone horyzonty. Jako kumpel byłby spoko ,ale nie materiał na faceta bynajmniej nie dla mnie. Chyba bez sensu się pchać w coś takiego bez perspektyw . Ogólnie lubię kiedy facet ma coś do powiedzenia na wiele tematów i jest otwarty odnajduje się w towarzystwie.
Dziwne że przy swojej inteligencji i wykształceniu nie wiesz że bynajmniej to nie to samo co przynajmniej.

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 12:29   #3072
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
Czyli próżność to cecha jak najbardziej ludzka a mniejsze wymagania odnośnie partnera to zezwierzęcenie?
Oczywiście Jak często widujesz próżne zwierzęta?

Ja nie lubię psychologii ewolucyjnej (na którą często się powołujesz). Tak samo nie lubię etyki chrześcijańskiej. Obydwie obniżają standardy oraz wymagania wobec siebie i innych. Człowiek jest z natury zły/grzeszny. Kusi go diabeł/kieruje się instynktami. Jesteś tylko człowiekiem/zwierzęciem. Obydwie prowadzą do egalitaryzmu - tak, do równości, tylko w znaczeniu: wszyscy jesteśmy tak samo słabi/źli.

Piękne budowanie człowieczeństwa.

Edytowane przez _Jinx_
Czas edycji: 2016-05-08 o 12:31
Stary 2016-05-08, 12:33   #3073
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale o czym wy w ogóle mówicie? Po co tego typu wywody? Po jaką cholerę zawracać sobie głowę takimi typami? Naprawdę w takich celujecie? Z takimi chcecie się zadawać? Z zakompleksionymi facetami?

Ja spotykam wielu facetów, którzy u kobiet wysoko cenią inteligencję, zainteresowania i tym podobne. Z takimi mam najlepsze relacje, innych szybko odsiewam. Jestem wystarczająco ładna, aby się sporej części mężczyzn podobać, ale tak samo ładnych i ładniejszych są miliony. Dla facetów, którzy patrzą tylko na wygląd - jestem jedną z wielu. Dla tych, którzy zwracają mocno uwagę także na inne cechy - mogę być tą wyjątkową.

Przy okazji - wiosna to najpiękniejszy okres. Wszyscy się budzą. It's Raining Man dziewczęta, tylko trzeba wyjść z domu ^^
To nie jest takie jednoznaczne i oczywiste jak to przedstawiasz. Tak jak pisalam wczesniej jest sporo osob , ktore maja kompleksy i mnie wcale to nie dziwi. . Czesto takie rzeczy wychodza "w praniu" w toku poznawania, ze ktos sie blokuje. Sama tak mialam i sporo mnie kosztowalo zeby sie z tego wygrzebac.
Poza tym nie napisalam, ze poznaje tylko takich. Ale mam takie wnioski w tym temacie. Nie jest tez tak, ze wybieram sobie takie typy. Wybieram tkaich, ktorzy mnie interesuja i z ktorymi sie dogaduje. A to, ze ktos ma kompleksy nie oznacza, ze jest wybrakowany , uwsteczniony , niezaradny i niegodny poznawania. Kompleksy niejedno maja oblicze

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

Stary 2016-05-08, 12:34   #3074
ma-linka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez thirky Pokaż wiadomość
Dziwne że przy swojej inteligencji i wykształceniu nie wiesz że bynajmniej to nie to samo co przynajmniej.
Przejęzyczenie bynajmniej to zaprzeczenie.
Jeśli ktoś ma ochotę spotykać się z kimś z kim nie może porozmawiać to jego wybór . Nie mówię ,że skreślam kogoś np z wykształceniem średnim ,albo zawodowym ,ale jeśli nie mamy o czym gadać to po co się męczyć? Obecnie magistra ma każdy ,więc żaden prestiż.

Edytowane przez ma-linka
Czas edycji: 2016-05-08 o 12:37
ma-linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 12:39   #3075
kotschrodingera
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Czy Ty porafisz czytac ze zrozumieniem? Nie przeinaczaj tego co pisze. Po pierwsze nie napisalam, ze inteligencja, wyksztalcenie dla faceta nie ma ZADNEGO ZNACZENIA, tylko ze czesto nie jest priorytetem, a dodatkiem do calej otoczki.
I nie skłamałaś. Tylko, mało który facet się do tego przyzna.

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Wiecie co, sorry ale studia dawno przestały świadczyć o inteligencji. Nawet w środowisku lekarzy czy prawników... tak naprawdę często Ci ludzie idą na takie studia przez np rodzinę.
Studia dla mnie osobiście nie są niczego wyznacznikiem. T
Nie świadczą, ale korelują pozytywnie. Więc zwiększają prawdopodobieństwo.

Cytat:
Masz rację co do męskich wymagań. Nie uważam, że są one jakieś wysokie. Wykształcenie nie ma dla mnie żadnego znaczenia. W końcu co mi po nim? Wystarczy, żeby dziewczyna była w miarę mądra i potrafiła na siebie zarobić. Z wyglądu musi mi się podobać. Kobiety też w brzydalach raczej nie gustują. Nie widzę w tym nic złego.

Uważam, że kobiety mają dużo większe wymagania względem facetów. Faceci patrzą głównie na wygląd ale to nie oznacza, że dziewczyna musi wyglądać jak miss universe. Musi się po prostu podobać. Ładnych dziewczyn jest mnóstwo więc tu problemu nie ma. Później patrzą czy nie jest głupia. Kobiety natomiast zwracają uwagę na wszystko. Na wygląd, wykształcenie, osobowość, pieniądze. Jest to podyktowane naszą naturą. Kobiety to hipergamistki a faceci to poligamiści. Gdyby faceci byli tak wybredni jak kobiety to byśmy się nie rozmnażali. Gdyby kobiety zaś brały wszystkich facetów jak leci to rodziłyby schorowane i słabe dzieci. Jeśli kobieta zostawiła mnie dla lepszego samca to nie miałbym do niej żadnych pretensji. To normalne, że chce dać jak najlepsze geny swoim dzieciom. Z drugiej strony nie powinna mieć do mnie pretensji jeśli w przyszłości znalazłbym sobie młodszą, zdrowszą.
Tłumaczenie powodów zawierania związków przez człowieka strategiami seksualnymi zwierząt w celach prokreacyjnych jest akurat pitoleniem wyrwanym z kontekstu, bo w naturze poza człowiekiem nie istnieje nic takiego jak związki romantyczne zawierane w celu pozaprokreacyjnym, a mającym nieść też zaspokojenie emocjonalne. Dodatkowo mającym przetrwać poza czas połogu co za tym idzie narzucającą konieczność ustalenia siły pary na tle społecznym. Faceci jeśli chodzi o kogoś do związku (nie tylko seksu), są w swoich dążeniach równie hipergamiczni jak kobiety, wszyscy wybieramy to co jest najlepszą opcją jaką jesteśmy w stanie uzyskać przy naszych zasobach.

Co do pogrubionego zdania, to jest przepraszam ale takie suche pierdzielenie z nutką chęci zasiania modnej kontrowersji

Cytat:

Świetnie ujęte Nie sądzę żeby bardziej rozgarnięta kobieta czuła się zadowolona bo facet wybrał ją tylko ze względu na urodę.

Edytowane przez kotschrodingera
Czas edycji: 2016-05-08 o 12:41
kotschrodingera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 12:45   #3076
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
To nie jest takie jednoznaczne i oczywiste jak to przedstawiasz. Tak jak pisalam wczesniej jest sporo osob , ktore maja kompleksy i mnie wcale to nie dziwi. . Czesto takie rzeczy wychodza "w praniu" w toku poznawania, ze ktos sie blokuje. Sama tak mialam i sporo mnie kosztowalo zeby sie z tego wygrzebac.
Poza tym nie napisalam, ze poznaje tylko takich. Ale mam takie wnioski w tym temacie. Nie jest tez tak, ze wybieram sobie takie typy. Wybieram tkaich, ktorzy mnie interesuja i z ktorymi sie dogaduje. A to, ze ktos ma kompleksy nie oznacza, ze jest wybrakowany , uwsteczniony , niezaradny i niegodny poznawania. Kompleksy niejedno maja oblicze
Rozumiem. Ja po prostu od razu ich odrzucam. Nie wyobrażam sobie w jaki sposób mogłabym ich naprawiać.
Stary 2016-05-08, 12:46   #3077
Chrobry1989
BAN stały

Cytat:
Oczywiście Jak często widujesz próżne zwierzęta?

Ja nie lubię psychologii ewolucyjnej (na którą często się powołujesz). Tak samo nie lubię etyki chrześcijańskiej. Obydwie obniżają standardy oraz wymagania wobec siebie i innych. Człowiek jest z natury zły/grzeszny. Kusi go diabeł/kieruje się instynktami. Jesteś tylko człowiekiem/zwierzęciem. Obydwie prowadzą do egalitaryzmu - tak, do równości, tylko w znaczeniu: wszyscy jesteśmy tak samo słabi/źli.

Piękne budowanie człowieczeństwa.
Zwierzęta też są próżne. Ptaki na przykład dbają o swoje opierzenie aby przyciągać partnera do kopulacji w czasie toków.

Nie uważam, że kierowanie się instynktem jest złe. Tacy już jesteśmy i już. Niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć.
Stary 2016-05-08, 12:53   #3078
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotschrodingera Pokaż wiadomość

Nie świadczą, ale korelują pozytywnie. Więc zwiększają prawdopodobieństwo.

Trzeba było zacytować resztę Teoretycznie - oczywiście że zwiększają. Praktyka pokazuje że jest różnie.
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 13:01   #3079
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
Jako nauka o jednej, wszystkim wspólnej naturze ludzkiej antropologia, która kształtuje się w XVII wieku i triumfuje do wieku XVIII, staje się zarazem nauką o likwidacji szlachty i duchowieństwa, a nawet nauką o zniesieniu wszelkich rzekomych różnic istotowych między ludźmi (...) Odwołując się do przyrody, dowodzi się za pomocą psychologicznych argumentów, że wszyscy ludzie żyją z tym samym zapleczem emocjonalnym.
(...)
Ponieważ współczesności nieprzydatne są tak patetyczne różnice, jak różnica między świętym wyzbywającym się swego grzesznego ja a grzesznie samolubnym tłumem, wynajduje ona za pomocą psychologii samolubstwa i zmysłu do egoizmu platformę człowieczeństwa, na której nowi równi mogą się bez zażenowania spotykać w swego rodzaju moralnym négligé. Współczesne społeczeństwo inwestuje w mieszczańską normalność i dlatego chce wszędzie widzieć ludzi, na których egoistycznej motywacji można polegać.

(...) Dzisiejsza nauka przekonuje, że kierują nami pierwotne lęki i instynkty, że ulegamy im wszyscy bez wyjątków, a główną podstawą równości jest nasza pospolitość (vulgaris).(...) I nie tylko jesteśmy skazani na wulgarność - na dodatek jesteśmy zawsze sąsiadem kogoś bardziej wulgarnego niż my sami. Na tym polega reguła współżycia w cieplarniach - jesteśmy otoczeni przez wulgarność, która ciągle narasta.
Cytat:
P. Sloterdijk, Pogarda mas

Polecam
Stary 2016-05-08, 13:04   #3080
Chrobry1989
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kotschrodingera Pokaż wiadomość

Tłumaczenie powodów zawierania związków przez człowieka strategiami seksualnymi zwierząt w celach prokreacyjnych jest akurat pitoleniem wyrwanym z kontekstu, bo w naturze poza człowiekiem nie istnieje nic takiego jak związki romantyczne zawierane w celu pozaprokreacyjnym, a mającym nieść też zaspokojenie emocjonalne. Dodatkowo mającym przetrwać poza czas połogu co za tym idzie narzucającą konieczność ustalenia siły pary na tle społecznym. Faceci jeśli chodzi o kogoś do związku (nie tylko seksu), są w swoich dążeniach równie hipergamiczni jak kobiety, wszyscy wybieramy to co jest najlepszą opcją jaką jesteśmy w stanie uzyskać przy naszych zasobach.
Spoko. Ale czy ja napisałem coś sprzecznego do tego co napisałaś?

A tak swoją drogą to co to jest zaspokojenie emocjonalne?
Stary 2016-05-08, 13:04   #3081
Classic
Zakorzenienie

Wykształcenie nie jest u mnie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o wybór partnera. Jasne, jestem ciekawa, jakie kto ma, ale znam kilka osób, które mając wykształcenie zawodowe czy średnie urzekają mnie swoją zaradnością, ambicją, a przede wszystkim dojrzałością emocjonalną. Niejednokrotnie rozmowy z nimi wnoszą więcej do mojego życia niż rozmowy z innymi, "lepiej" wykształconymi. Dla mnie bardzo ważna jest dojrzałość emocjonalna, akceptacja i świadomość siebie u ludzi, z którymi przebywam. Imponuje mi u ludzi też taki spokój związany z przekonaniem, że ja żyję tak, a inni mogą chcieć żyć inaczej i nic mi do tego. A osiągnięcie tego jest często bardziej skomplikowane niż ukończenie jakichkolwiek studiów.

Sama uważam, że jestem inteligentną osobą. Jednocześnie jestem świadoma mojej niewiedzy na wiele tematów. Nie lubię, gdy otwarcie mówię, że czegoś nie wiem/nie znam/nie interesuję się, a facet patrzy na mnie jak na gorszą, bo nie interesuję się np. tym, co on uważa za interesujące. Jestem otwarta i chętnie wtedy posłucham o jego zainteresowaniach i dowiem się czegoś nowego Ale jeśli skreśla mnie z góry, bo o czymś nie słyszałam, to ja go skreślam również
Classic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 13:14   #3082
Chrobry1989
BAN stały

Cytat:
[SIZE=3]P. Sloterdijk, Pogarda mas

Polecam
Nie wiem do czego zmierzasz. Czy autor tej książki obala tezy z przytoczonych cytatów?
Stary 2016-05-08, 13:26   #3083
_Mia
Zakorzenienie

Nie chce mi się cytować, ale z ta medycyna Greg to poleciałeś Wypłynął z Ciebie typowy inżynier, przekonany o za☠☠☠istości własnej branży. Serio, każdy Wasz przypadek utwierdza mnie w tym, żeby więcej z zadnym się nie umówić. I jeszcze to podkreślanie na kazdym kroku, ile to mam kasy...

Gdyby medycyna była tylko kuciem na pamięć, to mógłbyś sam się leczyć na podstawie książki. A nie możesz. Medycyna to baza w formie wiedzy + wykorzystanie tej wiedzy w praktyce, kucie na potęgę wynika tu z tego, że ta baza jest w wuj szeroka, nieporównywalnie większa niż w większości innych kierunków, ale to nie znaczy, że wystarczy ją tylko recytować. Trzeba myśleć, interpretować, kombinować jak jeszcze ugryźć problem, bo niestety rzadko kiedy zdarza się pacjent z książkowymi objawami, zwłaszcza w początkowych fazach chorób.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 13:37   #3084
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
Nie wiem do czego zmierzasz. Czy autor tej książki obala tezy z przytoczonych cytatów?
Nech, on po prostu ukazuje zgubny wpływ ślepej wiary w pewne współczesne nurty psychologii.

Akurat psychologię ewolucyjną zakwestionować jest dość prosto. Ona sobie kompletnie nie radzi z pytaniami typu: dlaczego ludzie nie chcą mieć dzieci? Zgodnie z wiarą w ślepe instynkty wszyscy ludzie powinni chcieć.

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Zwierzęta też są próżne. Ptaki na przykład dbają o swoje opierzenie aby przyciągać partnera do kopulacji w czasie toków.
No dobra, narcystyczne zwierzęta. Próżność to jednak nie to samo co samouwielbienie.
Stary 2016-05-08, 13:38   #3085
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem. Ja po prostu od razu ich odrzucam. Nie wyobrażam sobie w jaki sposób mogłabym ich naprawiać.
Kiedys tez tak podchodzlam. Uwazalam, ze na pewnym etapie facet musi byc "ulozony w glowie". Ale majac na udze swoje doswiadczenia wiem, ze to nie jest takie proste. Wiec u mnie to zalezy. Jezeli facet podoba mi sie fizycznie i ma cechy, ktore cenie i ogolnie jest hm... rokujacy to moge nad nim popracowac Czasami to nieszolifowane diamenty, ktorym warto dac szanse

Stary 2016-05-08, 14:00   #3086
201607111047
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Nie chce mi się cytować, ale z ta medycyna Greg to poleciałeś Wypłynął z Ciebie typowy inżynier, przekonany o za☠☠☠istości własnej branży. Serio, każdy Wasz przypadek utwierdza mnie w tym, żeby więcej z zadnym się nie umówić. I jeszcze to podkreślanie na kazdym kroku, ile to mam kasy...

Gdyby medycyna była tylko kuciem na pamięć, to mógłbyś sam się leczyć na podstawie książki. A nie możesz. Medycyna to baza w formie wiedzy + wykorzystanie tej wiedzy w praktyce, kucie na potęgę wynika tu z tego, że ta baza jest w wuj szeroka, nieporównywalnie większa niż w większości innych kierunków, ale to nie znaczy, że wystarczy ją tylko recytować. Trzeba myśleć, interpretować, kombinować jak jeszcze ugryźć problem, bo niestety rzadko kiedy zdarza się pacjent z książkowymi objawami, zwłaszcza w początkowych fazach chorób.
201607111047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 14:02   #3087
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
Kiedys tez tak podchodzlam. Uwazalam, ze na pewnym etapie facet musi byc "ulozony w glowie". Ale majac na udze swoje doswiadczenia wiem, ze to nie jest takie proste. Wiec u mnie to zalezy. Jezeli facet podoba mi sie fizycznie i ma cechy, ktore cenie i ogolnie jest hm... rokujacy to moge nad nim popracowac Czasami to nieszolifowane diamenty, ktorym warto dac szanse
Dla mnie takim skrytym skarbem może być facet na przykład nieśmiały. Zresztą - lubię nieśmiałych. Ale do takiego z kompleksami nawet nie wiedziałabym jak podejść. Udawać głupszą niż jestem? To poniżej mojej godności.
Stary 2016-05-08, 14:06   #3088
aidam11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Classic Pokaż wiadomość
Jasne, jestem ciekawa, jakie kto ma, ale znam kilka osób, które mając wykształcenie zawodowe czy średnie urzekają mnie swoją zaradnością, ambicją, a przede wszystkim dojrzałością emocjonalną. Niejednokrotnie rozmowy z nimi wnoszą więcej do mojego życia niż rozmowy z innymi, "lepiej" wykształconymi.
To nich cię urzekają dalej. Widocznie pasujesz do nich mentalnie. Ale wątpię, żeby przyszła pani doktor medycyny po studiach na dobrej polskiej AM mogła stworzyć trwały związek z kimś spoza takiej grupy partnerów ograniczającej się do jej grupy zawodowej lub absolwenta dobrej uczelni na kierunku ścisłym lub politechnice (tam nie bardzo da się prześliznąć jak na jakimś zarządzaniu czy innej politologii). To po prostu nie zadziała, bo zaraz wyjdzie różnica w 'kumatości' na co dzień i szerokości horyzontów (nie chodzi o jeżdżenie za granicę oczywiście ) i nawet jeśli nie będzie jej to przeszkadzało na początku to wyjdzie z czasem. Oczywiście, są fajni i ogarnięci ludzie po zawodówkach, ale to są JEDNOSTKI. Nic więcej.

Edytowane przez aidam11
Czas edycji: 2016-05-08 o 14:07
aidam11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-08, 14:17   #3089
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie takim skrytym skarbem może być facet na przykład nieśmiały. Zresztą - lubię nieśmiałych. Ale do takiego z kompleksami nawet nie wiedziałabym jak podejść. Udawać głupszą niż jestem? To poniżej mojej godności.
Nie no az w takie extrema to nie popadajmy Bo na pewno nie zrezygnowalabym z siebie tylko po to by facet poczul sie lepiej. Ale np. mozna sprawic, zeby facet uwierzyl w siebie i nie pdochodzil tak krytycznie do swojej osoby , a to nie oznacza ze trzeba udawac glupia czy glupsza :P

Stary 2016-05-08, 14:29   #3090
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
Nie no az w takie extrema to nie popadajmy Bo na pewno nie zrezygnowalabym z siebie tylko po to by facet poczul sie lepiej. Ale np. mozna sprawic, zeby facet uwierzyl w siebie i nie pdochodzil tak krytycznie do swojej osoby , a to nie oznacza ze trzeba udawac glupia czy glupsza :P
Ja od samego początku piszę o tych zakompleksionych, których wykształcenie i inteligencja odstrasza.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości