|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Jestem singielką, jest nas więcej :)? 25 + - część III
Cytat:
Co to ma znaczyć, że nie jest priorytetem ? Napisałaś to w takim tonie jakby to wyglądało na proporcje w stylu: 90 % wygląd, 10 % intelekt. Jak przeczytałem Twoją wypowiedź to miałem w głowie obraz dziewczynki 20-paro letniej, która się nagle obudziła z letargu i stwierdziła, że faceci patrzą na wygląd. Ile Ty masz lat, aby tego NIE wiedzieć ? 15 ? ![]() Sorry, ale nijak nie obronisz tej tezy, że "nie jest priorytetem". Te co tak płaczą nad tym intelektem, najczęściej są typem wszystkowiedzących wredot. Jakoś znam normalnych facetów, którzy mają normalne, inteligentne żony, które pokończyły kierunki zarówno techniczne jak i artystyczne. Wiesz, Twoja wypowiedź była po prostu słaba. Już widzę jak jako kobieta spotykasz faceta pierwszy raz i ... patrzysz na intelekt Guzik prawda. Też się jarasz jego kwadratową szczęką i klatą. I ja jak spotykam dziewczynę to też jaram się jej włosami, twarzą, nogami itd. itp. No ale podczas trzeciej czy czwartej rozmowy zaczynam widzieć co innego. Fajną, inteligentną osobę, albo tępą dzidę (to z reguły od samego początku widzę). |
|
|
|
|
#3092 | |
|
Raczkowanie
|
Nie sądzisz, że próbując wyzłośliwić się na koleżance w temacie inteligencji, sam powinieneś używać bardziej błyskotliwych pocisków?
Cytat:
A na polibudzie jak najbardziej da się prześlizgnąć, z resztą to co robi się na niektórych niby szanowanych w kraju politechnikach, by studenta zatrzymać na studiach, to insza inność
|
|
|
|
|
#3093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie neguje znaczenia wygladu i nie wyrazam swojego zdziwienia w tym wzgledzie, wiec przestan mi ublizac od 15 letnich dziewczynek, ktore obudzily sie z letargu. Bo to do piero bylo slabe. Zreszta dla mniek konynuacja tego tematu i rozwijanie o co mi chodzi nie ma najmniejszego sensu. W tym wzgledzie licze na "lotnosc" odbiorcy. Koniec tematu.Milej niedzieli. ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- A no z tym "strachem" to juz niewiele da sie zrobic , jezeli kobieta jest wyksztalcona i inteligentna :P
|
|
#3094 | ||
|
BAN stały
|
Poleciałem bo to dla mnie kierunek / zawód taki jak każdy inny. Ani gorszy, ani lepszy od jakiegoś tam architekta, kolesia projektującego ubrania czy zajmującego się grafiką komputerową...
I tu i tu znajdziesz leserów, a u nas to jest właśnie trochę takie podejście, że jak ktoś studiuje medycynę to znaczy, że to już super intelektualista Cytat:
Co do pieniędzy - tak, są dla mnie ważne. Myślę, że to różnica światopoglądowa - ja, odkąd pamiętam, to chciałem szybko pójść do pracy bo wiedziałem, że to w niej się więcej nauczę niż na studiach. W mojej pierwszej pracy, w ciągu 3 miesięcznego projektu nauczyłem się więcej niż przez ... 5 lat studiowania więc ... możesz się spodziewać jak podchodzę do takich tematów jak "długa edukacja w murach uczelnianych" (okej, delikatnie mówiąc - to kompletnie nie moja bajka)Cytat:
Po prostu środek ciężkości jest gdzie indziej. Ty bazę wiedzy "nabywasz" na studiach, Ja nabywam PO. W ilości, zapewniam Cię, nie mniejszej. Więc jak słucham o tym ogromie materiału to trochę śmiać mi się chce bo moja praca polega na uczeniu się każdego dnia. W kierunkach kreatywnych też to inaczej wygląda, więc argument o ogromnej bazie materiału do przyswojenia jest po prostu słaby. Co ma Ci powiedzieć ktoś , kto np. rysuje ? Idzie na studia w wieku 20 lat, a od 16 lat rysuje. I co, powiesz mu, że jest kiepski bo Ty przez 5 lat studiów masz więcej materiału do wtłoczenia ? Może i ma mniej, ale co innego się liczy (predyspozycje, zamiłowanie, ilośc projektów, własny wypracowany styl, doskonalenie od dziecka)Właśnie to przeświadczenie: "oo jezu, ile my się musimy uczyć" śmieszy mnie najbardziej. Ja akurat bardzo lubię się uczyć i mam taką pracę, w której każdego dnia to robię. I nie jęczę ----- Co do zastąpienia lekarzy Hmm. Ja akurat jestem zdania, że za jakiś czas jak najbardziej będzie to możliwe. Taka firma jak google, stworzy cyfrową bazę danych wszystkich książek medycznych. Potem wpiszesz objawy i dostaniesz odpowiedź, że: "wg tej, a tej ksiązki jest x % szans, że możesz mieć to, to , to, to" z linkami do odpowiednich źródeł. "Czy zastąpi to lekarzy ? Na początku pewnie nie, ale każdy będzie miał łatwy dostęp do fachowej literatury, z tym konkretnym małym wycinkiem wiedzy, który ich interesuje. Dlatego, tak, widząc koleżankę , która ze swojej głowy robiła "prywatne google" byłem przerażony bo ... akurat w gromadzeniu informacji, komputer zawsze będzie lepszy, mniej zawodny. I jeśli na coś powinno się kłaść nacisk w edukacji to na obróbce tej wiedzy, wyciąganiu wniosków, a nie po prostu wtłaczaniu suchej wiedzy. I znów, różnica w światopoglądzie Nie interesuje mnie to ile pożółkłych kartek wtłoczysz sucho do głowy. Jak dla mnie to możesz nawet w google wstukiwać to czego szukasz. Byleby potem umieć te informacje przeanalizować, kreatywnie je wykorzystać. Czyli uczmy myśleć, a nie spuszczajmy się nad bazą materiału
Edytowane przez Gregorius_ Czas edycji: 2016-05-08 o 16:04 |
||
|
|
|
#3095 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Skończ trollować, bo jak czytam takie posty, to dzień, kiedy ja Ci w tym pomogę, zbliża się wielkimi krokami.
|
|
#3096 |
|
Zakorzenienie
|
O przepraszam bardzo ale dobry lekarz również uczy się całe życie
![]() Ja podziwiam ludzi którzy ida na medycyne z innego powodu niz jakies zamilowania, powolanie itd. Wiecie co mam na mysli ![]() Nie oszukujmy sie tak jak i na innych studiach sa studenci ktorzy tylko wkuwaja byle zdać. Tych nie rozumiem Za to mam szacunek do tych lekarzy z powolania ktorzy tak naprawdę poswiecili kupe swojego czasu i energii po to zeby pomagać i ratować innych ludzi. I tez mam łeb na tyle ze duzo rzeczy potrafię rozpoznać sama ale przeciętnemu czlowiekowi do lekarza daleko i każdy w końcu sie tam wybiera ![]() Komputerowo tego nie zastapisz bo wyniki wynikami ale kluczowy jest wywiad z pacjentem i podejscie do niego. |
|
|
|
#3097 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3098 |
|
Konto usunięte
|
Ale brednie. I tak, każdy obywatel, na podstawie wiedzy z Google, sam będzie sobie wypisywał recepty
A wiedza medyczna jest aktualizowana na bieżąco, co chwilę wychodzą nowe wytyczne, nowe leki i wszystkiego tego lekarz musi się nauczyć na bieżąco. Nawet w czasie moich studiów sporo się zmieniło, a opieramy się na najnowszych informacjach, które potrafią się zmienić w czasie jednego semestru i ten bieżący materiał nas obowiązuje. Nie wspomnę ile zmienia się na przestrzeni 6 lat studiów i 7 roku stażu podyplomowego. Interna Szczeklika pojawia się co roku, każde wydanie zawiera aktualizację nowych informacji. A to tylko interna, a gdzie reszta?
|
|
|
|
#3099 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
, a nie spuszczanie się, że "studiuję x, więc jestem elitą intelektualną" (i na wszystkich patrzę z góry). No a akurat w przypadku medycyny, dość często można się z myśleniem tego typu spotkać. No więc ... spotykają się sami ze sobą ![]() No a może po prostu najzwyczajniej w świecie bliżej mi do umysłów z bardziej kreatywnych kierunków, artystycznych , albo technicznych... Edytowane przez Gregorius_ Czas edycji: 2016-05-08 o 16:02 |
|
|
|
|
#3100 |
|
po drugiej stronie szafy
|
To nie offtop, tylko odniesienie się do herezji, które tu wypisujesz. Nie pierwszy raz zresztą. Skończ, bo o ile Twoje mądrzenie się może jeszcze bawić, ale jak przy okazji wykazujesz się totalną ignorancją i wychwalając samego siebie, obrażasz innych, to już się to robi po prostu obrzydliwe.
|
|
#3101 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No ale wiem, ze tego nie zrozumiesz bo właśnie was się kształci w kulcie tego, że się musicie najwięcej uczyć, że najwięcej wiedzy pochłaniacie, a jest to po prostu bzdura do kwadratu. |
|
|
|
|
#3102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodam od siebie, ze lekarz ma ustawiczny obowiazek ksztalcenia sie, gdyz musi obierac metody leczenia zgodne z aktualna wiedza i nauka medyczna:P Wiec to nie jest tylko kwestia dobrego lekarza, ale tez takiego ktory nie chce ponosic odpowidzialnosci np. za blad w sztuce medycznej
|
|
#3103 |
|
Raczkowanie
|
Apropos tego wykształcenia, też mam taki problem jak agnes89. Tylko, że wydaje mi się, że ogólnie problemem jest teraz znalezienie ogarniętego faceta dla bardzo wykształconej kobiety. I nie chodzi raczej o wykształcenie, ale o, jak już któraś z Was napisała, szerokie horyzonty.
Co z tego, że uprawiam sport, interesuję się malarstwem, chodzę do teatru i opery i ciągle mi mało wiedzy z różnych dziedzin, więc dużo czytam mimo małej ilości wolnego czasu, skoro mam wrażenie że jest deficyt mężczyzn, którzy mają właśnie na tyle szerokie horyzonty, żeby można było z nimi porozmawiać o wszystkim czy prawie wszystkim. Na pytanie czym się interesują, odpowiadają - że sportem, dopytuję co konkretnie i już się cieszę... i dostaję odpowiedź "no lubię w tv oglądać, ale nie uprawiam niczego" i powietrze ze mnie schodzi. Rozmawiamy sobie i wymieniam jakiś tytuł książki z klasyki, nie oczekuję nawet że czytał, ale wypadałoby żeby kojarzył co to jest, a on albo "nie znam, a co to?" albo "nie masz ciekawszych rzeczy do roboty niż czytanie?". Nie raz i nie dwa trafiłam na takich facetów i tracę nadzieję że są ambitniejsi ludzie na świecie (tak, skończyłam studia, kierunek uznawany za dość wymagający) |
|
|
|
#3104 |
|
Konto usunięte
|
Nas się nie kształci w żadnym kulcie, od nas się po prostu wymaga.
Ja już nie mam ochoty dyskutować na temat ilości nauki. Każdy niech się uczy ze swojej dziedziny tak dużo i tak często, aby był dobry w tym, co robi. Nieważne jaki zawód wykonuje. I jak już wspominałam, spotykałam się 2 miesiące z kolegą z roku i okazał się strasznym ch*mem. Ci inni mężczyźni byli bardziej wartościowi. Ale cóż, widocznie coś ze mną jest nie tak, z moim wyglądem, więc wolę być sama niż z byle kim. Przynajmniej nie jestem księżniczką, która leży i pachnie, i tylko szuka bogatego męża, aby być na jego utrzymaniu. |
|
|
|
#3105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3106 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problememem jest to, ze tacy faceci z szeroikimi foryzontami przewaznie beda wzbudzac zainteresowanie kobiet - czy to wyksztalconych i inteligentnych czy tez nie. Dlatego na jednego takiego faceta, bedzie przypadalo conajmniej kilka kobiet, a to tez wplywa na psotawe i nastawienie do znajomosci. Kolejna rzecza jest to, ze kobiety ineligentne i ogolnie myslace moga byc problematyczne dla faceta, bo maja swoje zdanie itd.
|
|
#3108 |
|
Zadomowienie
|
A o czym teraz jest ten wątek ??? Bo odnoszę wrażenie że niektórzy są tu po to aby podkreślać swoją (wątpliwą moim zdaniem) za☠☠☠...
|
|
|
|
#3109 |
|
on tired little feet
|
Wreszcie moderator reaguje. Przecież on nagminnie obraża wszystkich w swoich postach.
|
#3110 |
|
BAN stały
|
Możesz mi napisać, które firmy IT biorą jak leci? Ja musiałem swoje wypracować, żeby znaleźć w tej branży pracę. Przynajmniej kilka projektów na własną rękę trzeba zrobić jeśli nie ma się kierunkowego wykształcenia.
|
|
|
|
#3111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3112 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3113 |
|
Zakorzenienie
|
Osobiście nie, ale współpracuje ze sporą iloscią programistów i tym podobnych
![]() Sama to jestem raczej po stronie analiz, wykresów, excela ![]() Niestety zrobiłam głupote i na informatyke nie poszłam, a sama w sobie nie mam tyle samozaparcia żeby się uczyć programowania. Ale to co robię też lubie więc jest git
|
|
|
|
#3114 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Możesz iść na jakąś podyplomówkę i kodzić w międzyczasie. Jak już zaczniesz to jakoś pójdzie. |
|
|
|
|
#3115 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tacy ludzie nie muszą się raczej martwić o pieniądze, a często to jest dla nich sprawa drugorzędna, bo to już byli najprawdziwsi fascynaci.
|
|
|
|
|
#3117 |
|
Zakorzenienie
|
z tego wychodzi, ze wszyscy tu jestesmy wysoka klasa intelektualna po wymagajacych kierunkach wiec pewnie przez to ciagle sami jestesmy
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
|
|
|
#3118 |
|
BAN stały
|
Odnośnie wojny wygląd vs mądrość i inteligencja
![]() Nie będę ściemniał, bo oczywiście wygląd to pierwsza rzecz na którą zwracam uwagę u dziewczyn i nie ma tu żadnej nowości póki co. Ale...nauczyłem się już, że po wyrazie twarzy oraz ogólnej prezencji jestem w stanie z całkiem niezłym prawdopodobieństwem oszacować czy dana dziewczyna jest autentycznie mądra, czy taka normalna, a może też totalna tępa dziunia, która mogłaby się nadawać tylko do jednego. - jak zobaczę super laskę (pisownia celowa) z tej ostatniej grupy to myśli jakie mi towarzyszą sprowadzają się raczej do czysto zwierzęcych żądz (i bez krytykowania mnie tu - Wy też tak robicie )- ta normalna to tak pół na pół będzie - ale ta, która może nie jest laską, ale jest ładna (a może nawet...piękna), ale widać, że reprezentuje sobą coś więcej....i tu zaczyna się robić ciekawie Generalnie dziewczyna musi mi czymś zaimponować, abym doznał tego uczucia "zwalenia z nóg" (zakładam, że już mi się w jakiś tam sposób podoba). Czym mi zaimponuje? M.in. wykształceniem (no offence, ale studentka politologii czy socjologii lub psychologii raczej tego nie zrobi - może kiedyś na taką trafię, ale mówię o większości). Zasadniczo jednak to się sprowadza do takiego "ogólnego ogarnięcia", czyli ona ma wiedzę, da się z nią nie tylko sensownie, ale przede wszystkim fajnie i lekko pogadać na każdy temat. Ona mnie rozumie, słucha, potrafi docenić, a może i rzucić lekko sarkastycznym żartem, bawić się, a zarazem lekko flirtować. Emocje. Mix emocji i tematów. Kolejny ważny punkt to jej samodzielność. Praca, zarabia na siebie. A jak jeszcze mieszka sama to już w ogóle. Stara się o lepsze jutro. Ale zarazem ma swoje marzenia. Ma swoje hobby, które choć po części są mi w jakiś sposób bliskie / zrozumiałe (czyli coś innego niż paznokcie i ubrania). Zresztą podobnie i fajnie opisał to o. Adam Szustak w swoich "Balladach i romansach" na youtube, że kobieta atrakcyjna jest: "pełna gracji, która jest zestawieniem wyglądu, sposobu poruszania się, etc. - tej całej otoczki. Gracja czyli kobieta jest dla mnie jak królowa, ale nie wyniosła i niedostępna. Prawdziwa królowa jest niezależna i nie jest służalcza i nie stara się przypodobać na siłę. Królowa tak nie robi. Ale dobra królowa to też taka, która nie daje po sobie poznać, że jest królowa. Ona nie tworzy dystansu. Mocne i silne kobiety są pociągające dla mężczyzn, ale tylko wtedy, gdy one nie tworzą dystansu i chłodnej atmosfery. To wszystko dzieje się w jakiejś ogromnej przyjaźni, bliskości, sympatyczności." |
|
|
|
#3119 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się zastanawiam nad programowaniem, ale musialabym ogarnac kupę nauki i nałapać gdzies praktyki Ale inne zajęcia też wchodzą w grę, mam 3 ścieżki kariery do wyboru, które mi się podobają, ale w każdej masa nauki ![]() A studia kończyłam humanistyczne i ogólnie znam mnóstwo ludzi 30+ co nie pracują w swoim zawodzie, wiec na kierunek studiów nie patrzę, czasem się różnie życie układa ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
To trzeba zrobić wielki zlot singli z wątku i się problem rozwiąże
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2016-05-08 o 21:24 |
||
|
|
|
#3120 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Może słyszeliście o maszynie IBM Watson. Pokonuje ona najlepszych zawodników w teleturniejach w których trzeba wykazać się ogromną wiedzą. Odpowiedzi wyszukuje na podstawie tysięcy gigabajtów danych w ułamku sekundy. W linku macie pokaz możliwości tej maszyny: https://www.youtube.com/watch?v=YgYSv2KSyWg Mnie to trochę przeraża ale rozwoju nie można zatrzymać. EDIT. Zapomniałem jeszcze dodać, że piszę tutaj o lekarzach, którzy nie biorą udziału w operacjach. Takich np. chirurgów nie da się zastąpić. ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- O jakich ścieżkach myślisz? Edytowane przez Chrobry1989 Czas edycji: 2016-05-08 o 21:45 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.