|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XXI - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
Wrzuć czasem na IG zdjęcia posiłków
|
|
|
#1982 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poproszę na pw przepisy na musy i na sos BBQ
|
|
|
|
|
|
#1983 |
|
Rozeznanie
|
Poszło na PW
|
|
|
|
|
#1984 |
|
Zakorzenienie
|
No, "fikołek" szalejesz, ja myślałam, że to Twoja mama tak Ci gotuje.
![]() Środa U (jakaś infekcja-alergia? mnie wczoraj męczyła, ani na trening nie poszłam, ani nie pojadłam) 7.00 - kasza jaglana z ryżem brązowym, gotowane z goździkami i cynamonem na mleku ryżowym + jagody z mrożonki + pół mango 11.00 - podwójna kanapka z chleba żytniego z masłem, kozim serem, kolendrą, cukinią, sałata i pomidorami - jabłko 16.00 - pomidorowa na kaczce, zabielana śmietaną + ryż brązowy i mięso z kurzej piersi wieczorem: - szejk z: imbiru, sezamu, młodego buraczka z botwinką, jabłek, pomarańczy i marchewek
|
|
#1985 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1986 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś plany mi się trochę pozmieniały więc jadłam rano co było pod ręką
![]() I mała ciabatta z pesto, żółtym serem, kiełkami, serek wiejski lekki z łyżeczką miodu II bułka z suszoną żurawiną+100g półtłustego sera III jabłko, porządna garść migdałów IV kurczak duszony z cukinią i marchwią w pomidorach, plaster hiszpańskiego sera, sałatka (mix sałat, świeża papryka, kiełki, oliwa) V omlet z grillowaną papryką cebulą i cukinią |
|
|
|
|
#1987 |
|
Przyczajenie
|
Redukcja
I dwie kromki chleba z szynka,masłem, majonezem, pomidorem i sałatą II 40 deko truskawek (bez cukru) III kotlet z piersi kurczaka, jeden ziemniak z sosem, surówka z kapusty i rzodkiewek IV to samo co na śniadanie V jogurt pitny danone brzoskwinia marakuja (straasznie slodki , chyba mial wiecej kcal niz napisali) ps: czy popoludniu na podwieczorek mozna jesc owoce np grejfruta lub pomarancze? czy zamienia sie w tłuszcz? Edytowane przez kamara28 Czas edycji: 2016-05-05 o 19:59 |
|
|
|
|
#1988 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jadłospis prawie tragedia. A nie liczą się kalorie tylko jakość. JAKOŚĆ Śniadanie. I dwie kromki chleba z szynka,masłem, majonezem, pomidorem i sałatą Jeśli niewiele majonezu ew zostaw ale wywaliłbym i zamiast niego dał jajko na twardo/miękko. i np musztarda czy jog grecki z przyprawami II 40 deko truskawek (bez cukru)< obiad miałaś zaraz po tym bo ja bym wypluł żołądek z głodu po samych owocach. Daj 200-300g+jogurt+orzechy+troch ę płatków owsianych lub miodu. ew zrób coś takiego http://www.fitjestgit.pl/2015/03/ows...-na-sodko.html III kotlet z piersi kurczaka, jeden ziemniak z sosem, surówka z kapusty i rzodkiewek Kotlet panierowany(oby nie)? na oleju smażony? Polecam na łyżeczce rzepaka podsmażyć z przyprawami lub w folii i polać oliwą na talerzu, daj chociaż dwa ziemniaczki i jak sos tłuszczowo-mączny to zrezygnuj z niego bo potem mity że ziemniaki tycie powodują, surówka z tłuszczem/ziarnami? IV to samo co na śniadanie Proponuje sałatke> duży plaster sera żółtego/twarożek, sałata, warzywa jakie lubisz i ew zagryźć to kromką chleba lub daj np kasze jakąś, a najlepiej to nie dawaj chleba/kaszy tylko np fasolke z puszki czy ugotuj soczewicy lub cieciorki pod warunkiem że twój żołądek toleruje V jogurt pitny danone brzoskwinia marakuja (straasznie slodki , chyba mial wiecej kcal niz napisali) Do zmiany. Nie jestem zwolennikiem białkowych kolacji ani też cukrowych dlatego polece: Rybka wędzona np lub z folii podana na kaszy jaglanej z szpinakiem i sałatka z pomidorów i cebulki. Poprawcie mnie jeśli są jakieś niewybaczalne błędy, co do sera żółtego to plaster w redukcji napewno nie zaszkodzi i mam nadzieje że nie macie nic przeciwko. A co do owoca to och niedopuszczalne bo tłuszcz sam będzie jedynie wolno plasterek marchewki. Oczywiście owoc nikogo nie zabił w przeciwieństwie do aromatu brzoskwini/marakuj z cukrem i barwnikiem z robaków. Zjedz grapefruita np z orzeszkami. Edytowane przez fikifiki Czas edycji: 2016-05-06 o 06:37 |
|
|
|
|
|
#1989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie to usłyszałaś?
|
|
|
#1990 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie:
I. makaron soba z porem, imbirem oraz bobem w sosie jogurtowo-kokosowym II. domowy chleb ziarnisty z czarnuszką z serem żółtym, bobem i roszponką III. koktajl na bazie jogurtu z jabłkiem, marchwią i masłem nerkowcowym IV. placuszki pszenne z jabłkiem i ogórkami konserwowymi |
|
|
|
|
#1991 |
|
Zakorzenienie
|
Czwartek U
6.30 - kasza jaglana, gotowana z goździkami i cynamonem + tarta marchewka, wiórki kokosowe, mango, mleko ryżowe 11.00 - jabłko - jajka na twardo 2 i pół, z sałatą, rzodkiewkami, papryczkami czereśnowymi z fetą + oliwa - ciastko francuskie z jabłkiem 16.00 - 1,5 dużej tortilli ze smażonym na ostro kurczakiem, fetą , warzywami: sałata roszponka, rukola, endywia, cebulka, cukinia, rzodkiewki, kolendra, bazylia + sos na bazie majonezu i ketchupu z czosnkiem 1 godzina stretching 20.30 - szejk 300 ml z : brokułów, siemienia, jabłek, pomarańczy, szpinaku
|
|
#1992 |
|
Zakorzenienie
|
I jaglanka z sezamem na wodzie i mleku
II bułka żytnia z masłem, wędzonym kurczakiem i kiełkami jabłko III tarta na spodzie z twarogu z jogurtem camembertami i żurawiną IV sałatka z fetą i oliwą |
|
|
|
|
#1993 |
|
Rozeznanie
|
Wczorajsze Redu: (jest juz 62,5kg
)Ciepła woda z cytryna I- jajecznica z 2 jaj na maśle klarowanym ze szpinakiem i plastrem żółtego sera, warzywa (mix sałat, ogórek, pomidorki cherry polane łyżeczka oliwy z oliwek) II- ok 150g sałatki (tuńczyk w sosie własnym, kukurydza, ananas, kapka majonezu) III- 6 pierogów gryczanych z mięsem i soczewica okraszonych smalczykiem ze skwarkami, surówka z białej kapusty IV- banan Trening fitness 1h- aeroby+ interwał (cos ala tabata) Trening ze sztanga 1h V- 3 łyżki płatków jaglanych na szklance mleka 3,2, łyżka chia, banan, 30g kazeiny, łyżeczka kakao (wszystko zagotowane i podane w formie budyniu) A dzis bedzie tak: (rest day) I- omlet z 2 jaj z łyżeczka kakao i łyżka siemienia lnianego posmarowany jogurtem greckim i posypany orzechami (włoskie+nerkowce), wkrojone pol jabłka, herbata zielona II- sałatka z tuńczykiem z wczoraj III- dwa kotlety ziemniaczane z sosem śmietanowo pieczarkowym, surówka z białej kapusty IV- jak II (trzeba pozjadac zapasy) V- jeszcze nie wiem na co mnie najdzie ochota, jesli na słodkie to jak wczoraj w V a jak na słone to mam makrelę i domowy chlebek
Edytowane przez sledziczeek Czas edycji: 2016-05-06 o 10:40 |
|
|
|
|
#1994 |
|
Zadomowienie
|
I owsianka na mleku, łyżeczka masła orzechowego, duży banan i garść migdałów
II serek wiejski ze szczypiorkiem, ogórkiem i papryką, 1 kromka żytniego pieczywa, 1 małe jabłko III pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu z dużą ilością sałatki polanej oliwą z oliwek (kapusta pekińska, pomidor, cebula, papryka, ziarna słonecznika), pół torebki ryżu brązowego IV zupa krem z pomidorów i soczewicy czerwonej z mleczkiem kokosowym V sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i pomidorem 3 km dosyć szybkiego biegu, Stretching 15 minut
|
|
#1995 |
|
Konto usunięte
|
R
Początek dnia bardzo słabiutki jeżeli chodzi o jedzenie. Nie miałam w ogóle apetytu I 2 kanapki z chlebkiem razowym, presidentem naturalnym, szynką bankietową, oliwkami i pomidorem +pomarańcza II Kubuś o smaku marchewki, banana i pomarańczy III Kanapka A'la Subway, bułeczka z ziarnami, president naturalny, szynka wędzona, szynka bankietowa, oliwki, pomidor, korniszony, cebula, cukinia, chrzan, szklanka kefiru Biegałam przez pół godzinki, a później próbowałam zrobić Szok trening Chodakowskiej ( po 20 minutach zrobiło mi się słabo )IV Pół woreczka kaszy jęczmiennej z warzywami na patelnie i ćwiartką z kurczaka 500 ml koktajlu z mleka, truskawek, borówek, pomarańczy i łyżki masła orzechowego |
|
|
|
|
#1996 |
|
Zakorzenienie
|
Piątek U
6.30 - kasza jaglana gotowana z goździkami i cynamonem na mleku ryżowym + płatki migdałow, owoce jagodowe, śliwki i wiśnie z mrozonki + pół mango 11.00 - jabłko - saatka: pierś z kurczaka w ostruch przyprawach, sałata, rzodkiewki, oliwa - 2 marchewki 16.00 - omlet z 3 jajek, ze szpinakiem na maśle z czosnkiem, z pesto i natką - kiszona kapusta - popkorn - winogrona 1 godzina ABT 1 godzina pilates 21.00 - małe pudełko borówek - pół batona z suszonych jabłek i orzechów - 2 kromki chleba zzytniego z pastą z pstrąga - papryczki czeresniowe z fetą - garść orzechów laskowych
|
|
#1997 |
|
Zakorzenienie
|
sobotnie U
I 2 spore kromki chleba czystoziarnistego z maslem, wędzonym kurczakiem, rzodkiewkami i kiełkami --kilka godzin sprzątania i 2 kostki czekolady ![]() II placki z mąki pszennej pełnoziarnistej i kokosowej na maślance, z bananami, kokosem, cynamonem, słodzone ksylitolem, 'ozdobione' konfiturą z borówek ![]() III ciasto z kaszy jaglanej z kokosem IV sałatka (lodowa, mix sałat, por, kiełki, sery, oliwa), lampka wina |
|
|
|
|
#1998 |
|
Zakorzenienie
|
Sobota U
8.00 - 2 jajka na miękko - sałatka z sałaty, pomidorów, awokado, bazylii, oliwy - 2 kromki clena zytniego z masłem - kilka plastrów suchej kiełbasy 12.00 - lód czekoladowy toblerone 15.00 - zupa szczawiowa na rosole z kaczki, zabielana śmietaną, z ziemniaczkami + 2,5 jajka na twardo - 2 kromki chleba żytniego z chrzanem i boczkiem - orzechy laskowe z daktylami, - 2 mndarynki 20.00 - kromka chleba zytnio/pszenno/ziemniaczanego ze swojską kiełbasa wieprzowo-wołową - pół cukini - lampka czerwonego wytrawnego wina.
|
|
#1999 |
|
Zadomowienie
|
I jogurt naturalny z otrębami, garścią orzechów i suszonymi morelami
II jaglanka z duszonymi jabłkami i cynamonem III sałatka Cobb z Salad Story (sałata lodowa, kurczak, pomidory cherry, ser pleśniowy, grzanki, wybrałam oliwki zamiast bekonu i sos vinegret) oraz sok o konsystencji smoothie (jabłko, gruszka, pomarańcza, cytryna) IV tortilla z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą, pomidorki cherry, 1 duże jabłko V wczorajsza zupa krem z pomidorów i soczewicy czerwonej z mleczkiem kokosowym
|
|
#2000 |
|
Zakorzenienie
|
U
I jajecznica z 3 małych jaj z plastrem wędzonego kurczaka, pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem II koktajl banan+maślanka+woda kokosowa III naleśnik z mąki ryżowej siekaną wieprzowiną i dużą ilością warzyw IV dwa kawałki ciasta z kaszy jaglanej z kokosem V 3 muffiny marchewkowe z kabanosami |
|
|
|
|
#2001 |
|
Konto usunięte
|
R
I Jajecznica z cukinią, szynką, oliwkami i pomidorami, bułeczka razowa, kawa z mlekiem 3,2% II Koktajl- szklanka mleka 3,2% , banan, 2 x kiwi, masło orzechowe III 2 kawałki kaszanki domowej roboty od sąsiada z sosem musztardowo- ogórkowym, sałatka (starta cukinia, oliwki, pomidorki koktajlowe, kukurydza, musztarda) Turbo z Chodakowską IV 3 udka z kurczaka z marynacie z serka kanapkowego president i czosnku w sosie chrzanowo- koperkowym, 1 kawałek karkówki marynowanej w ketchupie, słodkiej i ostrej papryce w sosie z ketchupu i papryczek chilli, sałatka (starta cukinia, oliwki, pomidorki koktajlowe, kukurydza, musztarda) |
|
|
|
|
#2002 |
|
Konto usunięte
|
Dzisiaj
R I Sałatka z makreli wędzonej, cebulki, kukurydzy i musztardy, kromka chleba żytniego z masłem i pomidorem, kawa z mlekiem 3,2% II Koktajl z 4 łyżek płatków owsianych, banana, kakao i mleka III Kasza jęczmienna z warzywami na patelnie (kukurydza, brokuły, marchewka, ziemniaczki, kalafior, fasolka szparagowa), jajko sadzone, grzybki marynowane |
|
|
|
|
#2003 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Jutrzejszy jadłospis śniadanie: chleb pszenny (82g), masło (20 g), pomidor (128 g), ogórek (36 g), kiełki (10 g), papryka czerwona (53g) przekąska: arbuz (231 g), orzechy ziemne (20 g), jogurt naturalny (165 g) II śniadanie: kasza jaglana (30g), pieczarki (250 g), cebula (40 g), suszone pomidory w zalewie (10 g), obiad: ryż (40 g) + mieszanka chińska (150 g) - tu w przybliżeniu ![]() kolacja: sałata (70 g), pomidor (150 g) , mozarella (45 g), cebula (40 g) Wszystko dzisiaj odmierzyłam, poza obiadem, dlatego też podałam w przybliżeniu wagę...
|
|
#2004 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2005 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że gdybym liczyła na co dzień, to moja dieta zakończyłaby się pewnie na 3 dniu
|
|
|
#2006 | |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsza R:
woda z cytryną I jogurt naturalny z płatkami owsianymi i bananem II sałatka z rukoli, szpinaku, z pomidorami, cebulą i fetą, oliwą z oliwek + tost z ciemnego pieczywa kawa ćwiczenia z Chodakowską ok 1h III filet z łososia + makaron z cukinii z pesto i pomidorkami koktajlowymi bieganie ok 1h IV jajecznica z dwóch jajek z tuńczykiem i czarnymi oliwkami + sałatka z pomidorem i rukolą
|
|
|
|
#2008 | |
|
Zakorzenienie
|
Niedziela U
7.30 - kasza jaglana gotowana z przyprawami na mleku ryżowym _ wiórki kokosowe i rodzynki + surowa tarta marchew 1 godzina trening funkcjonalny 50 minut stretching - garstka orzechów laskowych i daktyli 13.00 - wegańskie "flaczki" z boczniaków od 16.00 szał grilowy ![]() - szaszłyki z wątróbek kurzych zawijanych w boczek + cukinia, cebulka, pieczarki, pomidorki cherry (OBŁĘD!!!! te szaszłyki) - kiełbaski różne: ostre, białą, zwykła - surówka na bazie młodej kapusty + kalarepka, marchew, jabłko, koper z sosem majonezowo-musztardowym - musztarda, chrzan, ketchup - mała kromka chleba gryczanego - 2 lampki wina czerwonego - mandarynka ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- Cytat:
To nie jest lekka redukcja, tylko ostra głodówka rujnująca metabolizm. Mi tu wychodzi około 1000 kalorii (warzyw nie wliczam, za to wliczyłam nawet tego nędznego arbuza i chyba 1 aż pomidora suszonego :/. Normalnie bym nawet nie zawracała sobie głowy takimi duperelami), czyli masz około 900 kalorii niedoboru do diety _redukcyjnej_ dla Ciebie!!!! i aż około 1100-1200 kalorii niedoboru do utrzymania. Jesz poniżej swojego zapotrzebowania podstawowego! A to juz jest po prostu zbrodnia na organizmie. Bardzo niedobrze, robisz sobie krzywdę. Odchudzanie nie polega na gwałtownym zagłodzeniu się i zrujnowaniu się na resztę życia. Jesz za mało i to tak o połowę, żeby _zdrowo _schudnąć_ Dla osoby w Twoim wieku, o takiej wadze i wzroście , redukcja to około 1900-1800 kalorii, utrzymanie to około 2000-2100 kalorii Nie za bardzo ogarniam koncepcji diety rozdzielnej, nie wiem czemu niby ma służyć ![]() Soki trawienne maja zawsze ten sam skład, + pokarmy białkowe i tłuszczowe przebywają w żołądku na tyle dłużej, że i tak "wpadną" do nich węglowodanowe i się wszytko razem wybełta przed dotarciem do jelit, wiec nie wiem po co jeszcze sobie utrudniać. Zresztą, nie zrozumiałam co od czego oddzielasz, skoro i tak jesz chleb z masłem, czy arbuz, jogurt i orzeszki ziemne (węglowodany, tłuszcze i białko)
|
|
|
#2009 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie:
I. ciastka daktylowo-sezamowe z cukinią; kefir z cynamonem II. ciastka daktylowo-sezamowe (nie spodziewałam się nawet że tak dobre, chałwowe wyjdą <3) III. pieczone ziemniaki z podduszonymi pieczarkami z porem podane z ketchupem i jajkami sadzonymi IV. będzie update |
|
|
|
|
#2010 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.

Wrzuć czasem na IG zdjęcia posiłków 

)