Mamusie czerwcowe cz. 6 - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-09, 10:18   #811
Paula_ck
Raczkowanie

Dot.: Mamusie czerwcowe cz. 6

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
i nie ma to wpływu czy sie np zostało zwolnionym dyscyplinarnie ? albo jest się w zawieszeniu bo jest sąd pracy ? oczywiście ciężko się coś dowiedzieć... będę cały czas próbować dodzwonić się do zus...
Na pewno nie będzie to miało wpływu. Liczy się tylko to czy masz pracę czy nie. Jak nie pobierasz macierzyńskiego z pracy to Ci się należy. Ale wiadomo lepiej zapytać w mopr jak coś jeszcze bo to oni to wypłacają.
Stary 2016-05-09, 10:21   #812
Miqesi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paula_ck Pokaż wiadomość
Na pewno nie będzie to miało wpływu. Liczy się tylko to czy masz pracę czy nie. Jak nie pobierasz macierzyńskiego z pracy to Ci się należy. Ale wiadomo lepiej zapytać w mopr jak coś jeszcze bo to oni to wypłacają.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-09, 10:22   #813
Weronia93
Rozeznanie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz. 6

Witam mamusie ja dziś zaczynam 34tc nic okropna tak mi puchły ręce i nogi ze to szok mam nadzieje ze to minie u nas za oknem piękna pogoda idę sie ogarnąć i zmykam na zakupy mam zamiar kupić sobie sukienkę na chrzciny. Babcia widziała mnie wczoraj a nie widziała od 4 miesiąc ciąży i twierdzi ze na jej oko urodzę za miesiąc bi mam bardzo nisko brzuch :/ te ich przypuszczenia juz mnie to meczy każdy cos innego
Stary 2016-05-09, 10:24   #814
Asiek121
Zakorzenienie

Australia jaki kolor Anexa zamawiacie? Bo ja własnie dzisiaj będę zamawiac też 2200zł 3w1
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-09, 10:25   #815
eful
Raczkowanie

[QUOTE=__Veronique;6008990 6]Halo dziołszki
to u mnie moja mama się cały czas czepia mojego ubioru... Też mi przykro, tłumaczę jej, że to już nie czasy kiedy kobiety się wstydziły brzuchów ciążowych, ale ona z tych co nie zrozumie. Moja babcia znowu, teraz ma do mnie pretensje, że nie będzie mnie na komunii mojego chrzesniaka (miesiąc przed tp i 200km stąd), bo ona DZIEŃ PRZED PORODEM SADZIŁA ZIEMNIAKI A JA NIE UMIEM NA IMPREZĘ PRZYJECHAĆ! I też żadne argumenty do niej nie docierają. Z kolei moja teściowa cały czas mi wypomina, że Róża jest za mała na rodzeństwo i jesteśmy nieodpowiedzialni... Ale i tak najgorzej było w pierwszej ciąży, jak to cała moja rodzina siadła na mnie, że JAK TO TAK? BEZ ŚLUBU? A potem co chwilę wracanie do tematu... Boże... Ja to się czasem zastanawiam jakie ja krzywdy wyrządziłam w poprzednim życiu, że teraz muszę tak pokutować...

No niestety tak to jest z rodziną.. Mi moja teściowa na przywitanie powiedziała wczoraj "No Ty to jednak jesteś gruba" to tylko odpowiedziałam, że tak już bywa w 9 msc... i też oczywiście "Jak to tak bez ślubu" ale jeszcze żeby pomogła w czymkolwiek... a my z tż sami musieliśmy wszystko kupić od a-z...

A tak to dziewczyny ja i mój brzuch jesteśmy niewidzialni mam ogromny big brzuch ale nikt w autobusie go nie zauważył... w tramwaju ostatnio też nie... wszyscy głowa w drugą stronę.. ah
I dziś już zaliczyłam konsultacje z anestezjologiem i mam zaświadczenie, że mogę dostać znieczulenie
eful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-09, 10:26   #816
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
Australia jaki kolor Anexa zamawiacie? Bo ja własnie dzisiaj będę zamawiac też 2200zł 3w1
Ten granatowo-biały Fajna cena za 3w1, my wzięliśmy 2w1, a fotelik inny
australia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-09, 10:34   #817
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miqesi Pokaż wiadomość
Nie muszą być zarejestrowane.

I jeszcze, Ania, dowiedz się w MOPS-ie, jak to jest z tym 500+, bo skoro nie jesteś w związku małżeńskim, to może też Ci przysługuje 500 zł, bo nie masz 800 zł/os. w gospodarstwie domowym.
Bo, jeśli ktoś ma dwoje dzieci, to przysługuje bez względu na dochody, a jeśli jedno, to musi być max. 800zł/os. , a Ty dochodów przecież żadnych nie masz.
no tez będę z tym szła do mopsu.... dzisiaj dzwoniłam i oczywiście mnie pani odesłała pod inny numer a tam zajete... będę jeszcze próbować

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
ania230 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-05-09, 10:35   #818
__Veronique
Wtajemniczenie

Mówicie, że nie trzeba być zarejestrowanym? Moja kuzynka miała ostatnio taką sytuację i panie w urzędzie gminy (bo tam się u niej załatwia takie sprawy), powiedziały jej, że musi mieć zaświadczenie z urzędu pracy, że jest zarejestrowana jako bezrobotna, bo inaczej nie dostanie kasy. To ciekawe od czego to zależy, czyżby gminy same sobie ustalały zakres potrzebnych dokumentów? Wydaje mi się, że to powinno być odgórnie

No one's gonna take my soul away.
__Veronique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-09, 10:37   #819
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
W zawieszeniu ma znaczenie. I raczej nie dostaniesz
czyli albo przyjąć do dyscyplinarkę coś mieć albo się bujać z niczym... i najgorsze jest to że żadna papka nie potrafi na to pytanie mi odpowiedzieć :/

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez __Veronique Pokaż wiadomość
Mówicie, że nie trzeba być zarejestrowanym? Moja kuzynka miała ostatnio taką sytuację i panie w urzędzie gminy (bo tam się u niej załatwia takie sprawy), powiedziały jej, że musi mieć zaświadczenie z urzędu pracy, że jest zarejestrowana jako bezrobotna, bo inaczej nie dostanie kasy. To ciekawe od czego to zależy, czyżby gminy same sobie ustalały zakres potrzebnych dokumentów? Wydaje mi się, że to powinno być odgórnie
z tego co ja sie orientuje to trzeba byc zarejestrowanym w urzedzie pracy ... bede probwać dodzwonic sie do zus i na pewno udam sie do mopsu

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-05-09, 10:37   #820
Asiek121
Zakorzenienie

Mam miec kontrole usg tych wód, ale dzisiaj takie zamieszanie na oddziale dużo przyjęć itd to sobie poczekam
Stary 2016-05-09, 10:38   #821
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Mam miec kontrole usg tych wód, ale dzisiaj takie zamieszanie na oddziale dużo przyjęć itd to sobie poczekam
na pewno znajda czas dla Ciebie

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-05-09, 10:40   #822
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
no tez będę z tym szła do mopsu.... dzisiaj dzwoniłam i oczywiście mnie pani odesłała pod inny numer a tam zajete... będę jeszcze próbować
Aniu, a na stronie Mopsu z Twojego miasta nie ma informacji na ten temat? Bo np. na stronie wrocławskiego mopsu jest sporo informacji na temat tych wszystkich zasiłków, ja szukałam na temat becikowego i tam tak fajnie rozpisali co i jak.
Stary 2016-05-09, 10:41   #823
Asiek121
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
Ten granatowo-biały Fajna cena za 3w1, my wzięliśmy 2w1, a fotelik inny
a my ten brązowy skora, no w sklepie 40km od mojego miasta znalazłam, opłaca sie bo widze , ze na allego o wiele droższe, tylko jeszcze z 3 tygodnie musze na niego poczekac pewnie bo wiem, ze akurat tego nie maja na sklepie i musza zamowic
Stary 2016-05-09, 10:42   #824
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
Aniu, a na stronie Mopsu z Twojego miasta nie ma informacji na ten temat? Bo np. na stronie wrocławskiego mopsu jest sporo informacji na temat tych wszystkich zasiłków, ja szukałam na temat becikowego i tam tak fajnie rozpisali co i jak.
są różne informacje ale dokładnie takie o które ja bym chciała dowiedzieć to nie :/ nie wiem czy po prostu nie udam się do mopsu odczekam swoje i coś mi pani powie... mam nadzieje że konkretnego

Dzisiaj dzwoniłam do babki z urzedu pracy i jej mowie jak wyglada sytuacja i sa dwa wyjscia przyjasc dyscyplinarke i sie zarejestrowac i miec ubezpieczenie dla siebie i dziecka albo odwolac sie do sadu i byc zarejestrowanym u nich ale trzeba dostarczyc kopie pozwu i byc w zawieszeniu... i tu jest problem co jest lepsze.

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu

Edytowane przez ania230
Czas edycji: 2016-05-09 o 10:44
Stary 2016-05-09, 10:43   #825
__Veronique
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do 500+ to my z tż też nie jesteśmy małżeństwem, a dochód liczy się i mój i tż-ta, bo tworzymy wspólne gospodarstwo domowe. Tak samo było przy becikowym i rodzinnym.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-09, 10:44   #826
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
a my ten brązowy skora, no w sklepie 40km od mojego miasta znalazłam, opłaca sie bo widze , ze na allego o wiele droższe, tylko jeszcze z 3 tygodnie musze na niego poczekac pewnie bo wiem, ze akurat tego nie maja na sklepie i musza zamowic
Nam sprzedawca mówił o czasie oczekiwania do 5 tygodni nawet, bo Anex ma w tym sezonie wzięcie Najważniejsze to żeby fotelik był, bo bez wózka na początku można sobie jakoś poradzić, a ze szpitala z dzieciątkiem trzeba jakoś wrócić...
Stary 2016-05-09, 10:44   #827
Asiek121
Zakorzenienie

Cytat:
na 100% nie trzeba być zarejetsrowanym bo to jest tez np dla studentow a studenci nie mogą sie zarejestrowac jako bezrozbotni
Stary 2016-05-09, 10:45   #828
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
są różne informacje ale dokładnie takie o które ja bym chciała zapytać to nie :/ nie wiem czy po prostu nie udam się do mopsu odczekam swoje i coś mi pani powie... mam nadzieje że konkretnego
No to chyba faktycznie jeśli masz możliwość, to udaj się i dopytaj osobiście
Stary 2016-05-09, 10:45   #829
haneczkab92
Ania

Dzień dobry!
Znowu rozkładam cytowanie na dwa razy- bo znowu mi wyskoczy komunikat "za dużo emotikonek" albo cuś

Tak myślę, ile rzeczy muszę zrobić do piątku, to się zastanawiam, czy zdążę z moim brakiem chęci.
Ale wiem, że muszę...mąż dużo zrobi sam, jak mnie nie będzie, ale te rzeczy, które zaplanowałam, chce zrobić sama

Co do babci- to jest naprawdę temat rzeka.. nikt już nie ma pomysłu co by z nią zrobić, żeby się zmieniła..
Ona ma troje dzieci, i tylko jedno "uznaje" i jej rodzinę. Dla tamtych to kochana babcia, myślę, że jakby wiedzieli jaka jest dla innych, to by nie uwierzyli, bo jak się patrzy na ich relacje, to aż dziw bierze, że ktoś potrafi w jednej sekundzie zmienić się o 180 stopni..
Ja mieszkam tu przejściowo, z planami na przyszłość, ale współczuję moim rodzicom(to są rodzice mojej mamy) bo oni się muszą z nimi, dosłownie, użerać do końca ich życia... Jeden tekst, o którym powiedziała mi moja mama, że jak zaszła w ciążę z moim bratem, to jej własna mama powiedziała: po co Ci kolejny krzyż na drogę...
Także jak mówię, to jest długiiiii temat, niestety bardzo przykry, choć na ogół staram się nią nie przejmować, to przychodzą takie momenty, że jest przykro.

Madzia9999- Tobie też współczuję.. takie podejście starszych osób, jak to bez ślubu?? jak tak można w ogóle??
A czasami warto odpuścić, bo do niektórych nic nie dociera. Jak to mówią(w przypadku mojej babci to jest idealne)- pluj kur*** w oczy to powie że deszcz pada- drastyczne i przykre, ale często prawdziwe.
Moja babcia też na pokaz lubi się "przymilać".
Bardzo dobrze,że nie oddałaś koperty!!

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
MIQESI tort swietny!! Duper wieści!
AGUUSIA mnie kluje od kilku dni, tak jakby mi male porzadnie rączką i paznokciem.grzebalo chcąc wyjść. Wczoraj w nocy az mnie obudziło tak zabolalo. A witaminy już odpuscilam. Tylko jak nie zapomnę magnez jeden.
ASIEK ale ladny brzuszek
HANECZLA w ciagu dnia po kilka razy wykonuj b.proste cwiczenie. Wspinaj sie na palce. Pomaga nie dopuscic do skurczów.
Dziękuje bardzo, spróbuję

Zebrah- czasami piję, ale szczerze nie codziennie.. Muszę zacząć codziennie lubie bardzo melisę, więc nie powinno być problemu, tylko teraz tak gorącą, że nie chce się ciepłego pić, a nie wiem, czy można na zimno? smak uwielbiam, ale nie wiem, czy tak samo podziała
Fajnie, że komunia się udała!

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;60076751]Lili jak mi się to imię podoba!

Babcie...temat rzeka. Moja w pierwszej ciąży wypominala mi ze chodzę w obcislych topach. Dodam że to było lato, cciepło jak olera. Za każdym razem chciała mnie okrywac jakaś chusta. I mówiła mi ze brzydko wyglądam z tak wyeksponowanym brzuchem. Było mi przykro, nie powiem. W końcu jej wygarnelam. Teraz też czasem krzywo spojrzy ale już się nie odezwie.
Za ich czasów kobiety chyba chodziły w workach po ziemniakach

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Też uważam, że Lili to piękne imię!! jak kiedyś będę miała drugie dziecko, i będzie to dziewczynka to imię juz mam!
No to widzę Twoja babcia też z tymi starymi poglądami..Dobrze,że chociaż jak jej powiedziałaś, co leży Ci na sercu, to już się nie odzywa, mojej powiesz coś przykrego, a ona dalej swoje, nie przyjmuje krytyki.

Anuszka- współczuję znowu stresów. Najważniejsze, że w takim momencie Olek jest pod kontrolą. Czas szybko minie, i wyjdziecie do domu, gdzie będziecie się mogli sobą cieszyć w czwórkę.
Dobrze, że się nie załamujesz: "szczęśliwa mama, szczęśliwe dziecko"- na pewno Olek wyczuwa dobre podejście rodziców.
A Zuzia jest teraz w trudnej sytuacji, bo już rozumie dużo przecież. Ważne, że jej również nie zaniedbujesz. Jak mówię, szybko czas minie i będziecie już w czwórkę, bezpieczni w domu
Co do Ciebie, to trzymam kciuki, żeby ta rana szybciutko się zagoiła.
Pozdrawiam cieplutko!

Cytat:
Napisane przez miszkaaa Pokaż wiadomość
ANUSZKA Siły dla Was i zdrówka dla Olusia Już niedługo będziecie razem w domu. Jesteś naprawdę bardzo dzielna. Podziwiam
Pewnie inaczej dochodziłabyś do siebie w domku a bieganie miedzy domem i szpitalem nie pomaga w gojeniu się.
MAJKELA jak się majówka udała??

HANECZKA sszkoda, że babcia skopała imprezę ale na takcih ludzi nic nie poradzisz. Najważniejsze, że ogólnie było fajnie.

Dziewczyny, która z Was kupowała duży ręcznik z kapturkiem?
Gdzie kupowałyście? Stacjonarnie czy w necie?
Masz rację, totalnie nic nie poradzę niestety na babcię.

Ja kupowałam z smyku taki duży z kapturkiem, fajny jest.

Motylek- tak czytam, jak piszesz o swoich maluchach, podziwiam, ze naprawdę Cię ich kopanie "nie boli". Moja Hania od wczoraj tak się wypina, tak gmera, że mam wrażenie że usiłuje wyjść- ale czasami to naprawdę sprawia aż ból- ale taki "przyjemny"

Radena- spokojnie przypuszczam, że Twój tż nawet nie wiem, że sprawił Ci tym jakąś przykrość.
Pogadaj z nim, powiedz mu co czujesz...

Dzanet- nic cię zapewne nie stało, ze spałaś na brzuchu
Co do słów, które usłyszałaś: "że Zosia będzie biedna..."- olej to.
Ludzie gadać zawsze będą. Nawet jak by Zosia miała 10 lat, to też tak powiedzą, bo przecież ona ma już tyle lat, a tu drugie dziecko itp.
To jest Wasza decyzja, i jestem pewna, że doskonale sobie poradzicie
Mam koleżankę, której mama rodziła ich rok po roku- każde z września- dała radę, i rodzeństwo ma bardzo dobry kontakt

19.05.2016r.- narodziny Hani

"Jak na deszczu łza
cały ten świat nie znaczy nic a nic...
Chwila, która trwa
może być najlepszą z Twoich chwil..."

-35...28,4kg do celu

haneczkab92 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-09, 10:54   #830
Radena
Zadomowienie

Cytat:
Aniu, bezrobotnym mamom należy się tysiąc zł macierzyńskiego przez rok, pod warunkiem, że są zarejestrowane w urzędzie pracy.
Właśnie nie jest tak,bo ja jak się przyznalam w up,że jestem w ciąży to mi się kazała wyrejestrować, bo i tak żadnej pracy bym nie podjęła. I że i tak ten tys.mi będzie przyslugiwac

Cytat:
Napisane przez Paula_ck Pokaż wiadomość
Właśnie nie trzeba być zarejestrowanym w urzędzie pracy. Nie wiem szczerze mówiąc na jakiej podstawie oni weryfikują kobiety
Chyba tylko tym,czy im się coś należy z racji pracy czy nic

Cytat:
Napisane przez Evelinke Pokaż wiadomość
Australia tak, imię wybrane Milena

Miqesi to zjedzcie to co można i jak będzie mało to wtedy umyjesz

Evelinke,śliczne imię:-*

Cytat:
Dzień dobry Mamuśki.

Tż do 3 rano prowadził do mnie rozmowy co to będzie jak nasza córcia będzie duża... itp

Dzisiaj ma wolne co się dowiedziałam o 3 rano i będziemy wkrecać łóżeczko bo w niedziele sie nie udało.

Odebraliśmy auto i co ... znowu jest u mechanika bo nie wiadomo z jakiego powodu się grzeje

Czekam na przesyłkę z resztą wyprawki, zaraz idę włosy farbować i coś porobić.

Dodatkowo zastanawiam się jak to jest z tym zasiłkiem macierzyńskim dla bezrobotnych oczywiście nigdzie nie jest nic napisane konkretnie...
Napisałam maila do prawnika i czekam na informację co mam robić dalej.

Ania,zazdroszczę TŻ-ta, ja to bym chciała zeby ze mną mój tak porozmawial.A co do macierzyńskiego to już wyżej pisałam

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
Dziś poniedziałek to wszędzie dzikie tlumy. Ja nie doczekałam sie na usg tarczycy. Czekałam 1,5h o se odpuściłam. Jutro pójdę. Teraz czekam na wizytę u ginekolog.

Powodzenia na wizycie :-*

Cytat:
Napisane przez PikPik09 Pokaż wiadomość
zaraz wam sie zaprezentuję na bieżąco, ostrzegam nie mam wielowodzia i przytylam narazie nieco ponad 9 kg.
Załącznik 6408851
troszkę w neglizu jestem ale chyba was nie zgorszę
p.s. właśnie wciągnęłam mrożony mus truskawkowy, dzisiaj w biedronce rzucili. a on tak fajnie chrupie jak sie go zskrobie mniam mniam!
Pikpik,super brzusio, ale mina wygrała

Cytat:
Halo dziołszki

Co do obcisłych topów, to u mnie moja mama się cały czas czepia mojego ubioru... Też mi przykro, tłumaczę jej, że to już nie czasy kiedy kobiety się wstydziły brzuchów ciążowych, ale ona z tych co nie zrozumie. Moja babcia znowu, teraz ma do mnie pretensje, że nie będzie mnie na komunii mojego chrzesniaka (miesiąc przed tp i 200km stąd), bo ona DZIEŃ PRZED PORODEM SADZIŁA ZIEMNIAKI A JA NIE UMIEM NA IMPREZĘ PRZYJECHAĆ! I też żadne argumenty do niej nie docierają. Z kolei moja teściowa cały czas mi wypomina, że Róża jest za mała na rodzeństwo i jesteśmy nieodpowiedzialni... Ale i tak najgorzej było w pierwszej ciąży, jak to cała moja rodzina siadła na mnie, że JAK TO TAK? BEZ ŚLUBU? A potem co chwilę wracanie do tematu... Boże... Ja to się czasem zastanawiam jakie ja krzywdy wyrządziłam w poprzednim życiu, że teraz muszę tak pokutować...

Radena, nie przejmuj się tż, oni na prawdę są niedomyślni. Wygarnij mu co Ci leży na sercu, zrobi Ci się lepiej, nie możesz takich emocji dusić w sobie, maluszkowi twoje nerwy nie są potrzebne

Anuszka, przytulam, dużo siły dla was i zdrówka dla małego!

Claudette, za wizytę!
Veronique, no niefajnie się zachowują Twoja mama,teściowa i babcia:-/ aż nie wiem,jak to skomentować,wydaje mi się,że może ktoś im takie rzeczy powiedział i one bardziej o swoje tyłki dbają i się boją,że o nich ktoś coś gada:-/

Cytat:
Honcia, bo Ty nie tak się zabierasz za to mycie okien! Nie jedno co parę dni, tylko wszystkie jednego dnia wtedy jak Cię ruszy...!

Ja już nie raz powiedziałam komuś co myślę, to faktycznie przez jakiś czas miałam spokój, ale potem dowiadywałam się od mamy, że napyskowałam babci/cioci i że jej wstyd przynoszę, bo nie tak mnie wychowała (nigdy mnie nie wzięła w obronę)
Kiedyś młodzi raczej o sobie nie decydowali, albo robili jak im powiedzieli rodzice, albo robili coś bo "tak trzeba" "tak wypada". Wydaje mi się, że to tu żal dupę ściska. Mam natomiast parę kuzynek, które mają mężów alkoholików, jeden bije, inny tylko się awanturuje i to jest ok, bo są małżeństwem przed Bogiem. Mnie tż szanuje, ale to nie jest ok. Jedna babcia już go jakoś strawiła, bo ma ziemię, więc ja jakoś tam na tym dobrze wyjdę jak się w końcu pobierzemy, bo w razie rozwodu nie zostanę z niczym (pomijając fakt, że w razie ew rozwodu nic z tych ziem nie będzie moje przecież, ale babcia ma takie myślenie...)
No tak kiedys slub to byl interes, uczucia za bardzo nie grały większej roli:-/ i to gadanie ludzi jakie ważne było, bo nieważne np.Ze alkoholik dzieci bije,lepszy taki mąż niz żaden...

Cytat:
Napisane przez Evelinke Pokaż wiadomość
Ja w sobotę zaliczyłam pierwsze KTG, moja niuńka trochę zestresowała mamę, bo bardzo mało się ruszała a jak już to czułam ją słabo i pojechalśmy do szpitala, ale na szczęście wszystko ok ufffff
Nie chcę więcej takich rzeczy

Evelinke, na szczęście dobrze się wszystko skończyło:-*

Cytat:
Napisane przez zebrah Pokaż wiadomość
Radena ehh chłopy nie ogarniają naszych nastrojów. W ogóle ja mam wrażenie, że mój mąż to ma włączony tryb "przetrwanie" w ciąży :/ Dawniej mi to przeszkadzało, że nie mogę snuć wywnętrzających długich rozmów, ale tak myślę, że tylko taki rozmemłany facet byłby w stanie to znieść. A ja na szczęście mam konkretnego mężczyznę, takiego stabilnego, a niestety brak zrozumienia dla huśtawki nastrojów się z tym wiąże... Także Radena też masz konkretnego chłopa i to stąd wynika
Nie ma to jak wygadać się drugiej kobiecie- więc od tego masz nas i służymy pomocą

Claudette- super, że Kubuś rośnie
Soffinka za tygodnie
Australia- kciuki, żeby poród się wstrzelił w wolne męża
Dzanet- urodzenie rodzeństwa to dla dziecka zawsze duża sprawa- a im mniejsze dziecko tym szybciej przejdzie do porządku dziennego. Ale z Ciebie akrobatka, że na brzuchu dajesz radę

Motylek- co ile masz ktg?
Zebrah,strzelilas w 10 z tym moim chlopem on myśli tylko o tym,że ma pieniądze przynieść do domu, a rzeczy związane z dzieckiem to ja muszę ogarnąć,on nic nie wybierał ze mną. Co prawda daje mi wolną rękę,ale czasem jest zły ze za dużo wydalam np. Tzn wydaje mi się,że jest zły,bo na głos tego nie powie. A ja nie lubię ciagnac go za język
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-09, 10:56   #831
Miqesi
Wtajemniczenie

Nie trzeba być zarejestrowanym w UP, aby ubiegać się o kosiniakowe. Ale, oczywiście, panie w MOPS-ie muszą specjalnie robić problemy. Ale można wniosek wypełnić przez internet i nie użerać się z babami z MOPS-u.
Tutaj link, w którym jest opisane, że nie trzeba być zarejestrowanym.

https://mamotoja.pl/1000-zl-na-dziec...8939,r1p1.html

a niżej informacje ze strony Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Wyraźnie napisano, że świadczenie rodzicielskie będzie przysługiwać osobom, które urodziły dziecko, a które nie otrzymują zasiłku macierzyńskiego lub uposażenia macierzyńskiego. Uprawnieni do pobierania tego świadczenia będą więc między innymi bezrobotni (niezależnie od rejestracji lub nie w urzędzie pracy), studenci, rolnicy, a także wykonujący prace na podstawie umów cywilnoprawnych.

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dl...dzicielskiego/

Także, Ania, głowa do góry, na pewno jakieś pieniążki będziesz mieć.

Edytowane przez Miqesi
Czas edycji: 2016-05-09 o 11:02
Stary 2016-05-09, 10:59   #832
__Veronique
Wtajemniczenie

Cytat:
na 100% nie trzeba być zarejetsrowanym bo to jest tez np dla studentow a studenci nie mogą sie zarejestrowac jako bezrozbotni
Ale mogą mieć zaświadczenie z uczelni, że są studentami a skoro od mojej kuzynki w urzędzie zawołali takie zaświadczenie, to nie wzięli tego z kosmosu.

Haneczka, kuzyn mojego tż-ta powiedział kiedyś, żebyśmy się nie przejmowali wrednym charakterem i wiecznymi awanturami mamy tż-ta, bo ona będzie musiała nas znosić do jej śmierci, a my też będziemy musieli się z nią użerać do jej śmierci, no ale potem to my zaznamy świętego spokoju. A ona do końca życia będzie w tym jadzie... także tego... wredne to, ale coś w tym jest...

Stary 2016-05-09, 11:00   #833
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Co do 500+ to my z tż też nie jesteśmy małżeństwem, a dochód liczy się i mój i tż-ta, bo tworzymy wspólne gospodarstwo domowe. Tak samo było przy becikowym i rodzinnym.
spróbuje złożyć wniosek np nie dostane ... lepiej byłoby jakbym chociaż do 1 tys przez 12 mcy dostała ... zawsze to coś

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

Cytat:
ale Asiu wtedy z takim wnioskiem idziesz do zus czy wszystko załatwia mops?

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-05-09, 11:01   #834
Asiek121
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie
Stary 2016-05-09, 11:03   #835
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Ania,zazdroszczę TŻ-ta, ja to bym chciała zeby ze mną mój tak porozmawial.A co do macierzyńskiego to już wyżej pisałam
No jest wspaniałym człowiekiem , ale do 3 rano żeby rozmawiać... jak wstałał o 6 aby iść do pracy...dałam mu całusa powiedziałam że już go nie słucham i po 2 minutach spał a rano 3 razy Go budziłam ale się udało.

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-05-09, 11:04   #836
__Veronique
Wtajemniczenie

To ja nie rozumiem na jakiej zasadzie przyznają te kosiniakowe, skoro niby nie trzeba być zarejestrowanym, a moja kuzynka musiała przynieść zaświadczenie. A w up nikt jej nie kazał się wyrejestrować z racji ciąży.

Stary 2016-05-09, 11:08   #837
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miqesi Pokaż wiadomość
Nie trzeba być zarejestrowanym w UP, aby ubiegać się o kosiniakowe. Ale, oczywiście, panie w MOPS-ie muszą specjalnie robić problemy. Ale można wniosek wypełnić przez internet i nie użerać się z babami z MOPS-u.
Tutaj link, w którym jest opisane, że nie trzeba być zarejestrowanym.

https://mamotoja.pl/1000-zl-na-dziec...8939,r1p1.html

a niżej informacje ze strony Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Wyraźnie napisano, że świadczenie rodzicielskie będzie przysługiwać osobom, które urodziły dziecko, a które nie otrzymują zasiłku macierzyńskiego lub uposażenia macierzyńskiego. Uprawnieni do pobierania tego świadczenia będą więc między innymi bezrobotni (niezależnie od rejestracji lub nie w urzędzie pracy), studenci, rolnicy, a także wykonujący prace na podstawie umów cywilnoprawnych.

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dl...dzicielskiego/

Także, Ania, głowa do góry, na pewno jakieś pieniążki będziesz mieć.
Dziękuje.

Teraz tylko kwestia co mam zrobić z ta pipa...

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
To ja nie rozumiem na jakiej zasadzie przyznają te kosiniakowe, skoro niby nie trzeba być zarejestrowanym, a moja kuzynka musiała przynieść zaświadczenie. A w up nikt jej nie kazał się wyrejestrować z racji ciąży.
ja i tak się udam do up żeby mieć ubezpieczenie dla siebie i dziecka i po tych 180 dniach otrzymać zasiłek dla bezrobotnej bo z tego co się orientuję jak wcześniej przy przysługiwał to chyba i teraz też.

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-09, 11:10   #838
Asiek121
Zakorzenienie

Cytat:
spróbuje złożyć wniosek np nie dostane ... lepiej byłoby jakbym chociaż do 1 tys przez 12 mcy dostała ... zawsze to coś

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

ale Asiu wtedy z takim wnioskiem idziesz do zus czy wszystko załatwia mops?
mops
Stary 2016-05-09, 11:12   #839
Miqesi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Właśnie nie jest tak,bo ja jak się przyznalam w up,że jestem w ciąży to mi się kazała wyrejestrować, bo i tak żadnej pracy bym nie podjęła. I że i tak ten tys.mi będzie przyslugiwac
Naprawdę?!?!?
Moja przyjaciółka jest zarejestrowana w UP, jest w ciąży, normalnie chodziła na wizyty, dopiero w 6-tym miesiącu jej powiedzieli, że kolejna wizyta dopiero 3 miesiące po porodzie. Ale nikt jej nie kazał się wyrejestrować. Jest normalnie ubezpieczenia, z racji tego, że jest zarejestrowana. A Ty jesteś podpięta pod męża teraz?

Stary 2016-05-09, 11:13   #840
__Veronique
Wtajemniczenie

Radena, też mi się wydaje, że one bardziej o swoje tyłki dbają, ale żeby własna matka się wypieła i nie wzięła w obronę córki? Dodam jeszcze, że oni na wsiach wychowani, a tam wiadomo... co sąsiedzi powiedzą... Moja mama od dawna w mieście już mieszka, ale jak widać głęboko te "prawdy" w niej zakorzenione.
My w dzisiejszych czasach podejmujemy samodzielne decyzje, kiedyś młodzi raczej nie mieli takiej opcji, albo w nielicznych przypadkach. Mało było odważnych ludzi, którzy się przeciwstawili rodzinie, a potem pewnie byli z niej wydziedziczeni

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości