![]() |
#811 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe cz. 6
Na pewno nie będzie to miało wpływu. Liczy się tylko to czy masz pracę czy nie. Jak nie pobierasz macierzyńskiego z pracy to Ci się należy. Ale wiadomo lepiej zapytać w mopr jak coś jeszcze bo to oni to wypłacają.
#812 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#813 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz. 6
Witam mamusie ja dziś zaczynam 34tc nic okropna tak mi puchły ręce i nogi ze to szok
![]() ![]()
#814 |
Zakorzenienie
|
Australia jaki kolor Anexa zamawiacie? Bo ja własnie dzisiaj będę zamawiac też
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#815 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=__Veronique;6008990 6]Halo dziołszki
![]() to u mnie moja mama się cały czas czepia mojego ubioru... Też mi przykro, tłumaczę jej, że to już nie czasy kiedy kobiety się wstydziły brzuchów ciążowych, ale ona z tych co nie zrozumie. Moja babcia znowu, teraz ma do mnie pretensje, że nie będzie mnie na komunii mojego chrzesniaka (miesiąc przed tp i 200km stąd), bo ona DZIEŃ PRZED PORODEM SADZIŁA ZIEMNIAKI A JA NIE UMIEM NA IMPREZĘ PRZYJECHAĆ! I też żadne argumenty do niej nie docierają. Z kolei moja teściowa cały czas mi wypomina, że Róża jest za mała na rodzeństwo i jesteśmy nieodpowiedzialni... Ale i tak najgorzej było w pierwszej ciąży, jak to cała moja rodzina siadła na mnie, że JAK TO TAK? BEZ ŚLUBU? A potem co chwilę wracanie do tematu... Boże... Ja to się czasem zastanawiam jakie ja krzywdy wyrządziłam w poprzednim życiu, że teraz muszę tak pokutować... No niestety tak to jest z rodziną.. ![]() ![]() A tak to dziewczyny ja i mój brzuch jesteśmy niewidzialni ![]() ![]() I dziś już zaliczyłam konsultacje z anestezjologiem i mam zaświadczenie, że mogę dostać znieczulenie |
![]() ![]() |
![]() |
#816 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#817 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To niemożliwe powiedział rozsądek to ryzykowne powiedziało doświadczenie to bezsensowne powiedziała duma mimo wszystko spróbuj powiedziało serce 11.06.2016 - Maja ![]() ![]() ![]() 15 kg do celu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#818 |
Wtajemniczenie
|
Mówicie, że nie trzeba być zarejestrowanym? Moja kuzynka miała ostatnio taką sytuację i panie w urzędzie gminy (bo tam się u niej załatwia takie sprawy), powiedziały jej, że musi mieć zaświadczenie z urzędu pracy, że jest zarejestrowana jako bezrobotna, bo inaczej nie dostanie kasy. To ciekawe od czego to zależy, czyżby gminy same sobie ustalały zakres potrzebnych dokumentów? Wydaje mi się, że to powinno być odgórnie
![]()
![]() |
#819 | |
Zakorzenienie
|
czyli albo przyjąć do dyscyplinarkę coś mieć albo się bujać z niczym... i najgorsze jest to że żadna papka nie potrafi na to pytanie mi odpowiedzieć :/
---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
To niemożliwe powiedział rozsądek to ryzykowne powiedziało doświadczenie to bezsensowne powiedziała duma mimo wszystko spróbuj powiedziało serce 11.06.2016 - Maja ![]() ![]() ![]() 15 kg do celu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#820 |
Zakorzenienie
|
Mam miec kontrole usg tych wód, ale dzisiaj takie zamieszanie na oddziale dużo przyjęć itd to sobie poczekam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#821 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#822 |
Zakorzenienie
|
Aniu, a na stronie Mopsu z Twojego miasta nie ma informacji na ten temat? Bo np. na stronie wrocławskiego mopsu jest sporo informacji na temat tych wszystkich zasiłków, ja szukałam na temat becikowego i tam tak fajnie rozpisali co i jak.
|
![]() ![]() |
![]() |
#823 |
Zakorzenienie
|
a my ten brązowy skora, no w sklepie 40km od mojego miasta znalazłam, opłaca sie bo widze , ze na allego o wiele droższe, tylko jeszcze z 3 tygodnie musze na niego poczekac pewnie bo wiem, ze akurat tego nie maja na sklepie i musza zamowic
|
![]() ![]() |
![]() |
#824 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj dzwoniłam do babki z urzedu pracy i jej mowie jak wyglada sytuacja i sa dwa wyjscia przyjasc dyscyplinarke i sie zarejestrowac i miec ubezpieczenie dla siebie i dziecka albo odwolac sie do sadu i byc zarejestrowanym u nich ale trzeba dostarczyc kopie pozwu i byc w zawieszeniu... i tu jest problem co jest lepsze.
To niemożliwe powiedział rozsądek to ryzykowne powiedziało doświadczenie to bezsensowne powiedziała duma mimo wszystko spróbuj powiedziało serce 11.06.2016 - Maja ![]() ![]() ![]() 15 kg do celu ![]() Edytowane przez ania230 Czas edycji: 2016-05-09 o 10:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#825 |
Wtajemniczenie
|
Co do 500+ to my z tż też nie jesteśmy małżeństwem, a dochód liczy się i mój i tż-ta, bo tworzymy wspólne gospodarstwo domowe. Tak samo było przy becikowym i rodzinnym.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#828 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#829 | ||
Ania
|
Dzień dobry!
![]() Znowu rozkładam cytowanie na dwa razy- bo znowu mi wyskoczy komunikat "za dużo emotikonek" albo cuś ![]() Tak myślę, ile rzeczy muszę zrobić do piątku, to się zastanawiam, czy zdążę z moim brakiem chęci. ![]() Ale wiem, że muszę...mąż dużo zrobi sam, jak mnie nie będzie, ale te rzeczy, które zaplanowałam, chce zrobić sama ![]() Co do babci- to jest naprawdę temat rzeka.. nikt już nie ma pomysłu co by z nią zrobić, żeby się zmieniła.. Ona ma troje dzieci, i tylko jedno "uznaje" i jej rodzinę. Dla tamtych to kochana babcia, myślę, że jakby wiedzieli jaka jest dla innych, to by nie uwierzyli, bo jak się patrzy na ich relacje, to aż dziw bierze, że ktoś potrafi w jednej sekundzie zmienić się o 180 stopni.. Ja mieszkam tu przejściowo, z planami na przyszłość, ale współczuję moim rodzicom(to są rodzice mojej mamy) bo oni się muszą z nimi, dosłownie, użerać do końca ich życia... Jeden tekst, o którym powiedziała mi moja mama, że jak zaszła w ciążę z moim bratem, to jej własna mama powiedziała: po co Ci kolejny krzyż na drogę... ![]() Także jak mówię, to jest długiiiii temat, niestety bardzo przykry, choć na ogół staram się nią nie przejmować, to przychodzą takie momenty, że jest przykro. Madzia9999- Tobie też współczuję.. takie podejście starszych osób, jak to bez ślubu?? jak tak można w ogóle?? A czasami warto odpuścić, bo do niektórych nic nie dociera. Jak to mówią(w przypadku mojej babci to jest idealne)- pluj kur*** w oczy to powie że deszcz pada- drastyczne i przykre, ale często prawdziwe. Moja babcia też na pokaz lubi się "przymilać". Bardzo dobrze,że nie oddałaś koperty!! Cytat:
![]() Zebrah- czasami piję, ale szczerze nie codziennie.. Muszę zacząć codziennie ![]() ![]() ![]() Fajnie, że komunia się udała! [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;60076751]Lili ![]() Babcie...temat rzeka. Moja w pierwszej ciąży wypominala mi ze chodzę w obcislych topach. Dodam że to było lato, cciepło jak olera. Za każdym razem chciała mnie okrywac jakaś chusta. I mówiła mi ze brzydko wyglądam z tak wyeksponowanym brzuchem. Było mi przykro, nie powiem. W końcu jej wygarnelam. Teraz też czasem krzywo spojrzy ale już się nie odezwie. Za ich czasów kobiety chyba chodziły w workach po ziemniakach ![]() Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Też uważam, że Lili to piękne imię!! ![]() No to widzę Twoja babcia też z tymi starymi poglądami..Dobrze,że chociaż jak jej powiedziałaś, co leży Ci na sercu, to już się nie odzywa, mojej powiesz coś przykrego, a ona dalej swoje, nie przyjmuje krytyki. Anuszka- współczuję znowu stresów. Najważniejsze, że w takim momencie Olek jest pod kontrolą. Czas szybko minie, i wyjdziecie do domu, gdzie będziecie się mogli sobą cieszyć w czwórkę. Dobrze, że się nie załamujesz: "szczęśliwa mama, szczęśliwe dziecko"- na pewno Olek wyczuwa dobre podejście rodziców. A Zuzia jest teraz w trudnej sytuacji, bo już rozumie dużo przecież. Ważne, że jej również nie zaniedbujesz. Jak mówię, szybko czas minie i będziecie już w czwórkę, bezpieczni w domu ![]() Co do Ciebie, to trzymam kciuki, żeby ta rana szybciutko się zagoiła. Pozdrawiam cieplutko! Cytat:
Ja kupowałam z smyku taki duży z kapturkiem, fajny jest. Motylek- tak czytam, jak piszesz o swoich maluchach, podziwiam, ze naprawdę Cię ich kopanie "nie boli". Moja Hania od wczoraj tak się wypina, tak gmera, że mam wrażenie że usiłuje wyjść- ale czasami to naprawdę sprawia aż ból- ale taki "przyjemny" ![]() Radena- spokojnie ![]() Pogadaj z nim, powiedz mu co czujesz... Dzanet- nic cię zapewne nie stało, ze spałaś na brzuchu ![]() Co do słów, które usłyszałaś: "że Zosia będzie biedna..."- olej to. Ludzie gadać zawsze będą. Nawet jak by Zosia miała 10 lat, to też tak powiedzą, bo przecież ona ma już tyle lat, a tu drugie dziecko itp. To jest Wasza decyzja, i jestem pewna, że doskonale sobie poradzicie ![]() Mam koleżankę, której mama rodziła ich rok po roku- każde z września- dała radę, i rodzeństwo ma bardzo dobry kontakt ![]()
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani ![]() "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#830 | ||||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Evelinke,śliczne imię:-* Cytat:
Ania,zazdroszczę TŻ-ta, ja to bym chciała zeby ze mną mój tak porozmawial.A co do macierzyńskiego to już wyżej pisałam Cytat:
Powodzenia na wizycie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Evelinke, na szczęście dobrze się wszystko skończyło:-* Cytat:
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#831 |
Wtajemniczenie
|
Nie trzeba być zarejestrowanym w UP, aby ubiegać się o kosiniakowe. Ale, oczywiście, panie w MOPS-ie muszą specjalnie robić problemy. Ale można wniosek wypełnić przez internet i nie użerać się z babami z MOPS-u.
Tutaj link, w którym jest opisane, że nie trzeba być zarejestrowanym. https://mamotoja.pl/1000-zl-na-dziec...8939,r1p1.html a niżej informacje ze strony Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Wyraźnie napisano, że świadczenie rodzicielskie będzie przysługiwać osobom, które urodziły dziecko, a które nie otrzymują zasiłku macierzyńskiego lub uposażenia macierzyńskiego. Uprawnieni do pobierania tego świadczenia będą więc między innymi bezrobotni (niezależnie od rejestracji lub nie w urzędzie pracy), studenci, rolnicy, a także wykonujący prace na podstawie umów cywilnoprawnych. https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dl...dzicielskiego/ Także, Ania, głowa do góry, na pewno jakieś pieniążki będziesz mieć.
![]() 2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4. 2019: 2 Edytowane przez Miqesi Czas edycji: 2016-05-09 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#832 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Haneczka, kuzyn mojego tż-ta powiedział kiedyś, żebyśmy się nie przejmowali wrednym charakterem i wiecznymi awanturami mamy tż-ta, bo ona będzie musiała nas znosić do jej śmierci, a my też będziemy musieli się z nią użerać do jej śmierci, no ale potem to my zaznamy świętego spokoju. A ona do końca życia będzie w tym jadzie... także tego... wredne to, ale coś w tym jest...
![]() ![]() |
![]() |
#833 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- ale Asiu wtedy z takim wnioskiem idziesz do zus czy wszystko załatwia mops?
|
![]() ![]() |
![]() |
#834 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#835 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#836 |
Wtajemniczenie
|
To ja nie rozumiem na jakiej zasadzie przyznają te kosiniakowe, skoro niby nie trzeba być zarejestrowanym, a moja kuzynka musiała przynieść zaświadczenie. A w up nikt jej nie kazał się wyrejestrować z racji ciąży.
![]() |
#837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz tylko kwestia co mam zrobić z ta pipa... ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- ja i tak się udam do up żeby mieć ubezpieczenie dla siebie i dziecka i po tych 180 dniach otrzymać zasiłek dla bezrobotnej bo z tego co się orientuję jak wcześniej przy przysługiwał to chyba i teraz też.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#839 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja przyjaciółka jest zarejestrowana w UP, jest w ciąży, normalnie chodziła na wizyty, dopiero w 6-tym miesiącu jej powiedzieli, że kolejna wizyta dopiero 3 miesiące po porodzie. Ale nikt jej nie kazał się wyrejestrować. Jest normalnie ubezpieczenia, z racji tego, że jest zarejestrowana. A Ty jesteś podpięta pod męża teraz?
![]() |
#840 |
Wtajemniczenie
|
Radena, też mi się wydaje, że one bardziej o swoje tyłki dbają, ale żeby własna matka się wypieła i nie wzięła w obronę córki? Dodam jeszcze, że oni na wsiach wychowani, a tam wiadomo... co sąsiedzi powiedzą... Moja mama od dawna w mieście już mieszka, ale jak widać głęboko te "prawdy" w niej zakorzenione.
My w dzisiejszych czasach podejmujemy samodzielne decyzje, kiedyś młodzi raczej nie mieli takiej opcji, albo w nielicznych przypadkach. Mało było odważnych ludzi, którzy się przeciwstawili rodzinie, a potem pewnie byli z niej wydziedziczeni ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.