PM 2017 cz. 18! - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-10, 09:40   #2431
koolorowana
Zakorzenienie

Dot.: PM 2017 cz. 18!

Chyba wezmę się za te książki, tych nie czytałam
koolorowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 09:42   #2432
Kredzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oljaa Pokaż wiadomość
Kredzia też uwielbiam serię Arabskiej! Niedawno TŻ mi przyniósł nowy, czwarty tom: Arabska krucjata

Fajna ksiazka? Nie wiedziałam co wziac i myślałam sobie ze przeczytalabym cos innego. Jestem juz w połowie książki i tez mi sie bardzo podoba ale wydaje mi sie ze im dalej w las tym lepiej

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
Napisane przez koolorowana Pokaż wiadomość

Ten cykl rodziny dollangangerow jest świetny na prawdę! Polecam. Aczkolwiek tez i smutna ksiazka ma w sobie tez odrobiny dramaturgii.
Kredzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 09:43   #2433
luna_laula
catwoman

Wydaje mi się też, że to przeniesienie własności nieruchomości obciążonej hipoteką w drodze darowizny nie byłoby możliwe w przypadku darowania jej osobie, która nie ma zdolności kredytowej. Raczej na pewno. Także do momentu całkowitej sprawy mieszkanie byłoby ich własnością, a potem kto wie? Darowizna między osobami najbliższymi przy zachowaniu określonych warunków jest wolna od podatku, ale jak rodzice np. stwierdzą, że ty za mało się dokładałaś i nie będą chcieli darować? Albo zostanie po prostu własnością tż, bo nie będzie mu się chciało nic kombinować, rozwiedziecie się i zostaniesz z niczym? Radzę przewidywać wszystkie możliwe opcje.

Edytowane przez luna_laula
Czas edycji: 2016-05-10 o 09:45
luna_laula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 09:45   #2434
motylek825
Zakorzenienie

Nie cytuje juz ale mnie straszycie dziewczyny. Wiem, ja tez nie ufam nikomu na 100% ale wszystko chcemy zrobic zgodnie z prawem i za pośrednictwem specjalistow. Wierze, że rodzice nas nie wykiwają. Nie można tez popadać w paranoje cieżko tez to wszystko ogarniać na odlameglosc jak w naszym przypadku wiec musimy im zaufać.

"Dziś zasypiamy w białej kołdrze
a kiedyś zakopią nas w jednym grobie"
motylek825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 09:47   #2435
oljaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kredzia_ Pokaż wiadomość
Fajna ksiazka? Nie wiedziałam co wziac i myślałam sobie ze przeczytalabym cos innego. Jestem juz w połowie książki i tez mi sie bardzo podoba ale wydaje mi sie ze im dalej w las tym lepiej
Mnie Arabska wciągnęła, pochłaniałam te książki później jest córka, krew, księżniczka no i najnowsza piąta (wcześniej pisałam 4) część - krucjata. Czyta się jednym tchem. Nawet moja mama przeczytała całą serię, chociaż ona średnio lubi czytać. Czytały jeszcze 2 kuzynki, koleżanka i mama TŻ i wszystkie jesteśmy zachwycone i zgadzamy się z jednym: nie chcemy Araba za męża czy zięcia
oljaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 09:50   #2436
luna_laula
catwoman

Cytat:
Napisane przez motylek825 Pokaż wiadomość
Nie cytuje juz ale mnie straszycie dziewczyny. Wiem, ja tez nie ufam nikomu na 100% ale wszystko chcemy zrobic zgodnie z prawem i za pośrednictwem specjalistow. Wierze, że rodzice nas nie wykiwają. Nie można tez popadać w paranoje cieżko tez to wszystko ogarniać na odlameglosc jak w naszym przypadku wiec musimy im zaufać.
No ja rozumiem, ale o takich kwiatkach już słyszałam, że głowa mała Sama za 1,5 roku będę się musiała zabawić w zaufanie, bo będziemy z tż wykańczać jego mieszkanie. Nawet nie wiecie jak sceptycznie podchodzą do tego moi rodzice Powiedzieli, że mogą dać mi tylko na to, co będę mogła wynieść No ale ich rozumiem

Stary 2016-05-10, 09:58   #2437
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez papaPapaya Pokaż wiadomość
Zazdroszcze, ja zaraz na zajecia sie musze zaczac szykowac
a ja do 22 maja moge legalnie nic nie robić

Cytat:
Napisane przez VinVinara Pokaż wiadomość
Myślicie, ze prezent na osiemnastkę za 400zł ode mnie i od Tza dla jego brata będzie ok?
Myślę, że tak

Cytat:
Napisane przez agnieszka_2612 Pokaż wiadomość
Heja :-D
Czekam na rozmowę i już się wkurzam :-D szefowa jest zarozumiała bo tu słyszę rozmowę innej kandydatki :-D już żałuję że tu jestem :-D szef nie lepszy :-D
Poszłaś jednak?

Cytat:
Moja koleżanka pracuje w Krakowskich Wypiekach i ostatnio miała zamówienie na taki tort
Same dobroci

Cytat:
Moj TZ poznałby mnie od razu po nicku
Mój wie, że mam Peppę w awatarze ale już na wizaż nie wchodzi
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-05-10, 10:01   #2438
Kredzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luna_laula Pokaż wiadomość
No ja rozumiem, ale o takich kwiatkach już słyszałam, że głowa mała Sama za 1,5 roku będę się musiała zabawić w zaufanie, bo będziemy z tż wykańczać jego mieszkanie. Nawet nie wiecie jak sceptycznie podchodzą do tego moi rodzice Powiedzieli, że mogą dać mi tylko na to, co będę mogła wynieść No ale ich rozumiem

Hmm. My na chwile obecna mamy dom. Wybudowany troche przy pomocy teściów, troche z moich własnych pieniędzy i troche z pieniędzy tz. I w sumie ten dom jest na dzialce teściów. I szczerze nie myśleliśmy w ogóle o tym ze formalnie nie jest to nasze tylko rodziców tz no ale on jest jedynakiem wiec i tak pozniej będzie na niego wszystko szczerze? Nie martwię sie ze to w ogóle nie jest moje ;p chociaż mam faktury na siebie ze to tamto kupiłam - cokolwiek by to dalo
Stary 2016-05-10, 10:06   #2439
motylek825
Zakorzenienie

Cytat:
Internetu też nie polecam czytać, bo z poradami prawnymi jest podobnie jak z lekarskimi- znajdziesz raka Dobry prawnik da ci sprytne rozwiązanie i przedstawi wszystkie za i przeciw różnych rozwiązań. I nie mówcie, że szkoda kasy, bo gadamy o własności nieruchomości.
Z tym sie zgodzę nie ma na tym co oszczędzać i tez nie chce wchodzić w cos bez żadnych zabezpieczeń. Sadze, że właściwe osoby nam pomogą zrobic to jak najlepiej.

Cytat:
Ja juz tak dawno nie czytałam, czasu brak

Cytat:
Wydaje mi się też, że to przeniesienie własności nieruchomości obciążonej hipoteką w drodze darowizny nie byłoby możliwe w przypadku darowania jej osobie, która nie ma zdolności kredytowej. Raczej na pewno. Także do momentu całkowitej sprawy mieszkanie byłoby ich własnością, a potem kto wie? Darowizna między osobami najbliższymi przy zachowaniu określonych warunków jest wolna od podatku, ale jak rodzice np. stwierdzą, że ty za mało się dokładałaś i nie będą chcieli darować? Albo zostanie po prostu własnością tż, bo nie będzie mu się chciało nic kombinować, rozwiedziecie się i zostaniesz z niczym? Radzę przewidywać wszystkie możliwe opcje.
Oczywiście, że biorę wszystko pod uwagę ale jak nie zaryzykuje bo bede sie bała to nic nie bede miała. Na pewno z tym wszystkim dojdziemy do porozumienia jak spotkamy sie z notariuszem w lipcu.

Cytat:
Moja świadkowa miała tą samą sutuacje jak ja bo to TZta rodzice brali kredyt i tak dalej i tak dalej

Stary 2016-05-10, 10:06   #2440
zambeza
polaczek cebulaczek

Cytat:
Napisane przez 89anioleknh89 Pokaż wiadomość
Bo jak jest darowizna i do roku czasu od podpisania aktu darowizny zgłosicie to do skarbówki to nie płacicie podatku, jakbyście nie zgłosili to płacicie, może to za was też zrobić notariusz kwestia dogadania
pol roku ma sie na to, nie rok ale to dobry pomysl, jesli to sie zglosi to za darowizne od najblizszych nie placi sie zadnego podatku
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 10:08   #2441
luna_laula
catwoman

Cytat:
Hmm. My na chwile obecna mamy dom. Wybudowany troche przy pomocy teściów, troche z moich własnych pieniędzy i troche z pieniędzy tz. I w sumie ten dom jest na dzialce teściów. I szczerze nie myśleliśmy w ogóle o tym ze formalnie nie jest to nasze tylko rodziców tz no ale on jest jedynakiem wiec i tak pozniej będzie na niego wszystko szczerze? Nie martwię sie ze to w ogóle nie jest moje ;p chociaż mam faktury na siebie ze to tamto kupiłam - cokolwiek by to dalo
Jeżeli dużo w to nie wsadziłaś to można przeboleć, że na działce teściów, szczególnie że nie ma rodzeństwa, bo największe problemy są jak rodzice umierają i miłe wcześniej rodzeństwo nagle staje się wyjątkowo roszczeniowe Mnie sporo osób skrytykowało za moją decyzję, ale jeżeli miałam do wyboru wspólnie z nim remontować jego małe mieszkanko albo płacić hajsy za wynajem czyjegoś, ewentualnie wiecznie mieszkać z rodzicami to jednak opcja nr 1 wygrywa W każdym razie to nie będzie zawrotna sumka z mojej strony.

Stary 2016-05-10, 10:14   #2442
Kredzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli dużo w to nie wsadziłaś to można przeboleć, że na działce teściów, szczególnie że nie ma rodzeństwa, bo największe problemy są jak rodzice umierają i miłe wcześniej rodzeństwo nagle staje się wyjątkowo roszczeniowe Mnie sporo osób skrytykowało za moją decyzję, ale jeżeli miałam do wyboru wspólnie z nim remontować jego małe mieszkanko albo płacić hajsy za wynajem czyjegoś, ewentualnie wiecznie mieszkać z rodzicami to jednak opcja nr 1 wygrywa W każdym razie to nie będzie zawrotna sumka z mojej strony.

No troche wlozylam... Ale no jak miałoby to nie być moje to chociaż niech dziecko bedzie miało w przyszlosc ;P nie martwię sie tym za bardzo raczej sporów żadnych o to byc nie powinno lepsze to niz placic kredyt chyba ze teściowe zrobia mi niespodziankę i kiedys przepiszą czesc na mnie i na tz coby sie nie działo wrócić bede miała gdzie
Stary 2016-05-10, 10:17   #2443
jaszczurka94
Zakorzenienie

Hejka.

Dziś chyba dużo nie ponadrabiam, ale się postaram.
Ale porobiłam zdjęcia próbkom zaproszeń i są w klubie całe, a tutaj wrzucam okładkę.
Przyszły mi też pudełeczka z Aliexpress, jakie zamówiłam na próbę.

Pudełeczka (KLIK)
Okładka 1(KLIK)
Okładka 2 (KLIK)
Okładka 3 (KLIK)

Ogólnie w okładce nr 2 jest taka sama wstążeczka jak w nr 1, ale rozwiązałam by przyłożyć wstążki z mojej kolekcji.
W okładkach mogę wybrać jedno z dwóch rozwiązań serduszek i diurkaczy, które były użyte. Okładka nr 3 to oczywiście samo pokazanie dziurkacza.

Razem od: 11.04.2013. Zaręczeni w dniu: 11.08.2014 .
Ślubowaliśmy:
29.04.2017.
jaszczurka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 10:22   #2444
klauduska92
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jaszczurka94 Pokaż wiadomość
Hejka.

Ale porobiłam zdjęcia próbkom zaproszeń i są w klubie całe, a tutaj wrzucam okładkę.

Pudełeczka (KLIK)
Okładka 1(KLIK)
Okładka 2 (KLIK)
Okładka 3 (KLIK)

Ogólnie w okładce nr 2 jest taka sama wstążeczka jak w nr 1, ale rozwiązałam by przyłożyć wstążki z mojej kolekcji.
W okładkach mogę wybrać jedno z dwóch rozwiązań serduszek i diurkaczy, które były użyte. Okładka nr 3 to oczywiście samo pokazanie dziurkacza.
Ja się zakochałam w pudełeczkach
klauduska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 10:26   #2445
zambeza
polaczek cebulaczek

ładne pudełka, ale zaproszenia nie w moim stylu
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 10:35   #2446
Laura Rose
Zakorzenienie

Hello . Koniec lata u mnie .
Stary 2016-05-10, 10:38   #2447
motylek825
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zambeza Pokaż wiadomość
ładne pudełka, ale zaproszenia nie w moim stylu
To samo miałam pisać

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
Hello . Koniec lata u mnie .
Strasznie dzis ponuro

Stary 2016-05-10, 10:39   #2448
koolorowana
Zakorzenienie

Kredzia mamy ten sam gust książkowy zapisze te książki i wypozyczę jeśli będą

Jaszczurka te pudełeczka są super zaproszenia srednio mi się podobaja

Jestem w drodze na zakupy,może dzisiaj znajdę jakąś kieckę
koolorowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 10:41   #2449
jaszczurka94
Zakorzenienie

Cytat:
Moja koleżanka pracuje w Krakowskich Wypiekach i ostatnio miała zamówienie na taki tort

Cytat:
Napisane przez oljaa Pokaż wiadomość
Martwię to za dużo powiedziane, no ale jakby zobaczył olję to wiedziałby czyja to olja
A że na wizażu siedzę to wie i nawet się denerwuje, bo jak mogę nie skupiać w 100% swojej uwagi na nim?
Mój TŻ wie, że tu piszę i wie jaki mam nick, bo laptop stoi otworem, gdy siedzi obok mnie. A poza tym dla znajomych jestem Jaszczur, więc ciężko się nie domyślić. I jeszcze moje oko na avatarze.
Ale ostatnio się głowił, czemu czekoladę wizażance wysyłam pocztą.

Ślubowaliśmy:
29.04.2017.

Edytowane przez jaszczurka94
Czas edycji: 2016-05-10 o 10:49

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-10, 10:43   #2450
motylek825
Zakorzenienie

Dziewczyny macie ubezpieczenie na życie? Lub wasi TZ?

Stary 2016-05-10, 10:46   #2451
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Nie . Ostatnio była u nas babeczka z ofertą i uznaliśmy, że w tej chwili jeszcze się nam to nie opłaca. Gdyby było tu takie coś jak w Polsce, że też od śmierci członków rodziny, to bym się zdecydowała.
Stary 2016-05-10, 10:47   #2452
klauduska92
Rozeznanie

Cytat:
Nie
klauduska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 10:47   #2453
Kredzia_
Zakorzenienie

Cytat:

Nie mamy ale jak będę planowala zajść w ciążę to od razu sie ubezpieczamy :p
Stary 2016-05-10, 10:49   #2454
jaszczurka94
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aankaa092 Pokaż wiadomość
Witam się z rana. Od 2 dni ciężko mi się śpi. Budzę się po 7 razy w nocy, czuje ze nie śpię przez noc,tylko rozmyślam. Mam bardzo męczące sny o rodzinie, TŻ i ex. Dziś obudziłam się łapiąc ostro oddech. Nie wiem co się dzieje. A jestem zmęczona przeraźliwie.
Wczoraj byłam tak zmęczona, że po zjedzeniu 1 kanapki ok 8 nie jadłam nic aż do 20, a jak jeść zaczęłam to mnie brzuch tak rozbolał, że udało mi się wcisnąć tylko połowę dania.
Nie brzmi to dobrze. Może powinnaś przejść sie do lekarza?

Cytat:
Napisane przez klauduska92 Pokaż wiadomość
Mój TŻ wie, że pisze, nick kiedyś zgadł, ale czytać mu się pewnie nie chce, założę się, że nie ogarnął, że to już nowa 18 część
Mój wie jak jest nowa część, bo siedzę i odświeżam czekając aż otworzy się nową. A potem chwalę się, że nowa część jest.

A na temat zakupu mieszkania się nie wypowiem, bo w ogóle nie orientuję się w temacie i nie wiem też czy to dobry czy zły pomysł.

Ślubowaliśmy:
29.04.2017.
Stary 2016-05-10, 11:04   #2455
Nemmireth_
Zakorzenienie

Cytat:
Odebrałam to jakby im nie ufała i w ogole jakbym z TZ znała sie dopiero od wczoraj
Wiesz no różnie może być ale nie martw się, znacie rodziców Tż, będzie dobrze

Cytat:
Dzień dobry
Mój Tż wie , że tu piszę i się śmieje czasem o czym my możemy tyle pisać ale nie czyta ns bo by usnął
Mój też wie, ale nigdy nie czytał

Chyba okres dostałam

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:
nie potrzebne nam.

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Dziewczyny czy myślicie że 200zł na Komunię jest ok? Nie jesteśmy chrzestnymi, Młody to mojej teściowej siostrzeniec, czyli Tż cioci syn. Mamy z nimi ciągły, systematyczny i dobry kontakt.
Ale 2tyg po Komunii mamy wesele

1 + 1 = 3
Nasza Księżniczka

Starania od listopada 2019
Tyle zmienił mały człowiek, niemal lżejszy od powietrza.
11tc[*] 11.04.2017
6tc[*] 5.12.2017
Nemmireth_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 11:05   #2456
oljaa
Zakorzenienie

Byłam u promotorki, po część oficjalnej zaczęłyśmy ze sobą rozmawiać o różnych rzeczach. Miło mi się zrobiło jak powiedziała, że powinnam wybrać się na doktorat. To były moje ciche marzenia, a teraz ona z takim czymś wyskakuje
Stary 2016-05-10, 11:06   #2457
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892

Cytat:
Moj TZ poznałby mnie od razu po nicku
Mój też wie jaki mam nick, ale nie sądze że chciałoby mu się to wszystko czytać

Cytat:
Nie wie powiemy wszystkim dopiero jak juz to załatwimy czyli pewnie w lipcu
Ale będzie zazdrosna o to mieszkanie, ciekawe co wtedy ona Tobie odwali
Co do mieszkania to myślę że dziewczyny wszysko już napisały, Twoja mama martwi się po prostu co w przyszłości z tego wyniknie, myślę że jak zasięgniecie porady prawnej w związku z tym i mamie wytłumaczysz jak to wygląda to będzie spokojniejsza
Cytat:
Cykl rodziny Dollangangerow
Cały czas zabieram się za czytanie tego cyklu, polecasz?

Cytat:
Napisane przez jaszczurka94 Pokaż wiadomość
Hejka.

Pudełeczka (KLIK)
Okładka 1(KLIK)
Okładka 2 (KLIK)
Okładka 3 (KLIK)

Pudełeczka super
A macie już pomysł co tam wsadzić?

Cześć

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Dziewczyny piszące magisterki i broniące się niedługo - ile macie już rozdziałów napisanych i do kiedy musicie oddać prace?

PM 2017
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-10, 11:07   #2458
oljaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nemmireth_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy myślicie że 200zł na Komunię jest ok? Nie jesteśmy chrzestnymi, Młody to mojej teściowej siostrzeniec, czyli Tż cioci syn. Mamy z nimi ciągły, systematyczny i dobry kontakt.
Ale 2tyg po Komunii mamy wesele
My ostatnio daliśmy 200 zł
Stary 2016-05-10, 11:08   #2459
VinVinara
Zakorzenienie

Kredzia, aktualnie czytam wszystkie książki Sparksa po kolei.

Cytat:

Ja gorąco polecam T.Canavan i jej Gildie Magów. Najlepsza trylogia, jaka czytałam

Cytat:
Ja mam. A Tza próbuje usilnie namówić. Wiem, ze się przydaje. Np teraz po wypadku tata może liczyć na odszkodowanie.

Jest nowy plan dotyczący ślubu.
Stary 2016-05-10, 11:10   #2460
oljaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pretty_girl19892 Pokaż wiadomość
Dziewczyny piszące magisterki i broniące się niedługo - ile macie już rozdziałów napisanych i do kiedy musicie oddać prace?
Prawie całą teorię i prawie całą część doświadczalna, nie liczę rozdziałami do połowy czerwca muszę oddać pracę, ale chcę to zrobić wcześniej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości