Sierpnióweczki 2016! Część IV. - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-10, 14:09   #3991
iweczka
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
noż wkurzona jestem, bo nie ida przelewy przez allegro..a naklikałam co nieco..
czyli prysznic będę brać cieplutki
umówiłam się z położną na przyszły tydzień..edukacja przedporodowa..pojadę zrobic glukozkę i w przerwie pomiędzy pobraniami ide do położnej, to jest obok laboratorium,więc mówiła,że puszczą mnie

Może jakaś awaria w banku z PayU, ja też ostatnio tak miałam

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
To mnie nie dziwi ciągłe KTG
Pewnie
Tylko ból wtedy o wiele silniejszy, bo ciągle leżysz i leżysz
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 14:22   #3992
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez superhuman Pokaż wiadomość
Powiem tak, z kanapkami umówiliśmy sie juz odkad mieszkamy razem ze bede mu robic bo miałam na to zwyczajnie czas. On wychodzi po 5 do roboty a wraca średnio 20-22. rano zawsze wychodzi z psem. W domu tez cos tam pomoze jak ma czas. Przeważnie jak siada na kanapie to po 3 minutach usypia - jest kierowca i pracuje do tego mozna powiedziec fizycznie. Nie wyobrażam sobie jeszcze zeby miał sobie kanapki robic a obiad to juz w ogole bo jest niestety niegotujacy :-/ zamówić do roboty nie ma jak bo ciagle sie przemieszcza. nie wiem czy go tylko tłumacze czy faktycznie by sobie poradził ale czasami przegina to fakt bo mowi mi żebym mu pomogła z czyms np kolacja bo jemu sie po prostu samemu nie chce robic (w domu zawsze mamunia podawała wszystko pod nos) cieżko mi w tej sytuacji bo niby on wczoraj bardzo sie przejął i mowil ze mam nie dźwigać itp itd odpoczywać duzo itd ale np rano wstałam zeby mu kanapki zrobic pytałam sie czy sam sobie nie zrobi to było "yyyy Nieee kochanie wolałbym jak ty byś zrobiła" ale wiadomo ze jak bede czuła ze jest gorzej czy cos mnie boli to powiem ze nie i koniec choc czuje ze bedzie obraza i mozemy sie w tej kwestii pokłócić.

A co ze szkoła rodzenia wlasnie? Jesli jest taki tryb oszczędzający to nie mozna uczystwniczyc?
i Ty wstajesz o tej 5 i robisz mu kanapki do pracy?
to jak on tak późno wraca to pozostaje kolacja, która może zrobić sam..chyba,że obiad jak robisz to bierze ze sobą..wiesz, każdy ma swój rytm, ale pomyśl jak to rozwiążecie przy dziecku? też wstaniesz o 5 i mu kanapki uszykujesz? mój był też niegotujących i obsługiwanych w domu rodzinnym na maksa, ale w chwili obecnej robi wszystko.. ustal z tżetem,że w weekend porobi dania typu gar zupy,leczo,sos do makaronu,jakies naleśniki itp coś co można zamrozić,odgrzać..nie jestes bez przyczyny na l4 i on to musi zrozumieć.. ja wierzę,ze wszystkie szczęśliwie donosimy maluszki do sierpnia, ale skracanie się szyjki na tym etapie to nie są jakieś tam drobne dolegliwości i moim zdaniem lepiej spanikować niż podejść na luzie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Może jakaś awaria w banku z PayU, ja też ostatnio tak miałam

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------
idę do sprawdzić
chyba miałas rację..nie można zalogować się na str banku.. mam nadzieję,że żadni hakerzy nie siedli mi na koncie

Edytowane przez Piernik Torunski
Czas edycji: 2016-05-10 o 14:23
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 14:26   #3993
Majeszczak
Raczkowanie

Cytat:
Powiem tak, z kanapkami umówiliśmy sie juz odkad mieszkamy razem ze bede mu robic bo miałam na to zwyczajnie czas. On wychodzi po 5 do roboty a wraca średnio 20-22. rano zawsze wychodzi z psem. W domu tez cos tam pomoze jak ma czas. Przeważnie jak siada na kanapie to po 3 minutach usypia - jest kierowca i pracuje do tego mozna powiedziec fizycznie. Nie wyobrażam sobie jeszcze zeby miał sobie kanapki robic a obiad to juz w ogole bo jest niestety niegotujacy :-/ zamówić do roboty nie ma jak bo ciagle sie przemieszcza. nie wiem czy go tylko tłumacze czy faktycznie by sobie poradził ale czasami przegina to fakt bo mowi mi żebym mu pomogła z czyms np kolacja bo jemu sie po prostu samemu nie chce robic (w domu zawsze mamunia podawała wszystko pod nos) cieżko mi w tej sytuacji bo niby on wczoraj bardzo sie przejął i mowil ze mam nie dźwigać itp itd odpoczywać duzo itd ale np rano wstałam zeby mu kanapki zrobic pytałam sie czy sam sobie nie zrobi to było "yyyy Nieee kochanie wolałbym jak ty byś zrobiła" ale wiadomo ze jak bede czuła ze jest gorzej czy cos mnie boli to powiem ze nie i koniec choc czuje ze bedzie obraza i mozemy sie w tej kwestii pokłócić.

A co ze szkoła rodzenia wlasnie? Jesli jest taki tryb oszczędzający to nie mozna uczystwniczyc?
Wybacz ale jest to dla mnie mimo wszystko sytuacja nie do przyjęcia. Mój mąż wychodzi też po 5 wraca też koło 21 (oczywiście w między czasie wpadnie do domu) ale ma swoją prace na kopalni i dodatkowo akademię piłkarską gdzie jest też trenerem i jeszcze jeden klub w którym trenuje. Wydaje mi się, że jest to kwestia przyzwyczajenia i to, że pozwoliłaś sobie na to. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to ok ale ja nie wyobrażam sobie takiego czegoś i mimo tego, że mój TŻ był zawsze chuchany i wszystko pod nos to ja wprowadziłam jasne zasady i trochę sobie go "wychowałam" brzydko mówiąc. Jeżeli chodzi o takie sprawy to chyba jestem hetera ale dzięki temu nie zostaje z niczym sama i kłótnia o takie rzeczy to jest ostatnie co przyszłoby mi na myśl. Ostatnio usłyszałam od koleżanek, że chętnie przejęłyby mojego męża co na prawdę wprawiło mnie w zachwyt i dumę bo jakieś 6 lat temu nie wiedział jak wykręcić mopa a teraz nawet nie muszę mówić, prosić sam przychodzi z pomocą . Zastanów się poważnie nad takim trybem życia bo jak przyjdzie dzidziuś to nie będzie tak kolorowo i to Ty będziesz potrzebowała wsparcia i pomocy... Nie mówię tego oczywiście w złej wierze tylko też jestem kobietą i też będę mamą
Majeszczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 14:36   #3994
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:

Pewnie, też bym wolała, żeby ktoś mi robił kanapki Ale Kochana sytuacja się zmieniła i wcześniejsze ustalenia nie do końca są wiążące. Nosisz pod sercem JEGO dziecko, lekarz zalecił oszczędzanie się, więc co jak co, ale powinien mąż zrozumieć, że kanapki dobrze by było gdyby robił sobie sam. Dziwi mnie to, że sam na to nie wpadł

Nie ma co się teraz unosić honorem, bo zdrowie Twoje i dzidziusia jest najważniejsze. W końcu oboje chcieliście tego dziecka. I niestety, ale już nigdy nie będzie tak jak wcześniej. A kanapki mąż może sobie naszykować nawet wieczorem i schować do lodówki.

Cytat:
i Ty wstajesz o tej 5 i robisz mu kanapki do pracy?
to jak on tak późno wraca to pozostaje kolacja, która może zrobić sam..chyba,że obiad jak robisz to bierze ze sobą..wiesz, każdy ma swój rytm, ale pomyśl jak to rozwiążecie przy dziecku? też wstaniesz o 5 i mu kanapki uszykujesz? mój był też niegotujących i obsługiwanych w domu rodzinnym na maksa, ale w chwili obecnej robi wszystko.. ustal z tżetem,że w weekend porobi dania typu gar zupy,leczo,sos do makaronu,jakies naleśniki itp coś co można zamrozić,odgrzać..nie jestes bez przyczyny na l4 i on to musi zrozumieć.. ja wierzę,ze wszystkie szczęśliwie donosimy maluszki do sierpnia, ale skracanie się szyjki na tym etapie to nie są jakieś tam drobne dolegliwości i moim zdaniem lepiej spanikować niż podejść na luzie
dobrze ujęte

Wiecie, przed nami już tylko (albo aż...) 3 miesiące. Potem możemy rodzić i lepiej się oszczędzać, bo jak to moja babcia mówi "źle to się może szybko zrobić".
Stary 2016-05-10, 14:40   #3995
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Majeszczak Pokaż wiadomość
florencee, Orange_tree1, DobraDusza88 ogólnie jestem z Tychów i tam całe życie mieszkałam aczkolwiek od jakiś 4-5 lat miłość sprowadziła mnie do zagłębia i 4 lata mieszkałam w Będzinie a od jakiegoś miesiąca z hakiem mieszkam w Dąbrowie Górniczej . Mamy Buldoga Francuskiego, który macha do Was uszami Załącznik 6411676 Załącznik 6411686

florencee jak byłąm mała to zawsze chciałam mieć na imię Kasia bo tak miała na imię moja najlepsza koleżanka
Super psiak.

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
Widzialam temat sukienek maxi w lidlu, to pokaze Wam jaka dzisiaj w second handzie upolowalam za dyszke a przy okazji moj brzuch w 29tc i lezaczek Tiny sie zalapal
Ślicznie wyglądasz, super brzuszek!

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość
(...)

TŻ mi robił jakieś zdjęcia przed weselem to wstawię jak od niego wyciągnę.
Co do wesela to było udane. Bawiłam się do 3 w nocy to dla mnie długo nawet i bez ciąży Wszyscy mówili że pięknie wyglądam. Wujki TŻ oczywiście dobre rady dawali ale potraktowałam je z przymrużeniem oka. Przez te 40 lat jak im się rodziły dzieci to się jednak sporo zmieniło, na szczęście.

Co do ruchów dzieciątka to moja rusza się jak ja się nie ruszam rzadko ją czuję jak coś robię- chodzę czy siedzę, najlepiej jak leże. I wtedy brzuch mi skacze że hej! A ostatnio leżę sobie w wannie i patrze a brzuch się rusza a ja tego nie czuję , były kopniaczki i takie wypychanie w okolicy pępka widoczne gołym okiem a ja tego nie czułam. Orange_tree może Ty też tak masz?

Tija jak to jest z tą siarą? Ona musi się pojawić przed porodem? Bo czytam że parę z Was już ja ma a ja nie mam nic. A jeszcze nawet przed ciążą miałam problemy z hiperprolaktynemią i już wtedy miałam kropelki płynu wypływające z piersi a teraz nic

Próbuję zrobić swoją listę wyprawkową. Kto mi powie jaka jest różnica między:
sudocrem
bapanthen
linomag
alantan A+E
a zwykłym kremem do pupy Hipp czy Babydream?
Bo widziałam że niektóre z Was kupują parę ww preparatów. Czy je się jakoś inaczej stosuje?

I jeszcze mam jedną dobrą nowinę, być może uda nam się pojechać na mazury na ten długi weekend pod koniec maja. Znajomi wynajmują jacht i nas zaprosili na rejs
Fajnie, że się wybawiłaś na weselu.

Super wyjazd się zapowiada, zazdroszczę!

Z tych kremów planuję Alantan, bo sprawdziłam go na sobie. :P A Sudocrem mam w domu, bo czasem sobie nim podrażnienia po depilacji smaruję. Specjalnie bym go nie kupowała.

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość
Kurczę, dziewczyny, naprawdę aż tak się oszczędzacie? Zaczynam mieć wyrzuty sumienia.

Niby twardnienia mam, ale nie jakieś regularne, szyjka ponoć była krótka (wg mojego gina 33mm to krótka), sprawdzał mi dwie wizyty z rzędu - nie zmieniała się, na ostatniej nie sprawdzał.

Niby kazał oszczędnie, ale zakazów żadnych nie dał. Roweru tylko zabronił, ale powiedział, że spacery wskazane ...

Ja wszystko robię normalnie. Sexu już nie uprawiamy, radzimy sobie inaczej Ale myślicie, że skurcze od orgazmu mogą negatywnie wpływać?

A w domu robię wszystko prawie, łazienki tylko nie myję. Gotuję, odkurzam itd. TŻ się wkurza, ale jak siedzę w domu, to co mam robić No i łazić mi się chce strasznie! Ostatnio poszliśmy kawałek na spacer do parku, zaczął mnie brzuch ciągnąć, to się wróciliśmy i pojechaliśmy chociaż na ławce posiedzieć. Ale ogólnie wydaje mi się, że sporo łażę ...

Kurczę, zmartwiłyście mnie... Że niby leżeć cały czas ?
Ja nie dostałam od mojego lekarza konkretnych zaleceń w związku z taką sobie szyjką i twardnieniami, tylko odpoczywać kazał.
W zasadzie większość rzeczy robię, odpuszczam odkurzanie i mycie podłóg i łazienek. Czasami czuję, że muszę przystopować. Po spacerze, dłuższym staniu czy siedzeniu przy biurku czuję te twardnienia, wtedy wracam do lenienia się.

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
Pięknie wyglądasz w tej sukience! Brzuszek cudny

Mam do Was pytanie.. Śpicie częściej na lewym boku? bo niby w późniejszym etapie ciąży jest tak bezpieczniej..
tylko, że ja nie lubię spać na lewym.. Ostatnio zauważyłam, że jak śpie na lewym (bo prawy już boli od leżenia) to po jakimś czasie mam ból i drętwienie w okolicy serca Serce w ogóle, jakby chciało mi wylecieć z klatki piersiowej.. tak mocno bije
Nigdy tak nie mialam..

(...)
Ciężko mi jest wytrwać na lewym boku całą noc, ale czuję się na nim lepiej niż na prawym. Na prawym jakby coś mnie uciska - czyżby to siła sugestii?
Chyba trzeba te boki w zależności od potrzeb zmieniać, organizm nam coś podpowiada. Moja siostra studiuje medycynę i mówiła że dowiedziała się na zajęciach, że są różne poglądy co do prawego/lewego boku, byle nie spać na brzuchu i nie na plecach.

Cytat:
noż wkurzona jestem, bo nie ida przelewy przez allegro..a naklikałam co nieco..
czyli prysznic będę brać cieplutki
umówiłam się z położną na przyszły tydzień..edukacja przedporodowa..pojadę zrobic glukozkę i w przerwie pomiędzy pobraniami ide do położnej, to jest obok laboratorium,więc mówiła,że puszczą mnie
Wkurzające z tymi przelewami. :/
Fajnie, że udało się zaplanować coś na glukozowy czas oczekiwania i upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu.

Cytat:

Słyszałam, że niekiedy wymagane jest zaświadczenie od lekarza prowadzącego, że można uczestniczyć - to gdy są przewidziane np. jakieś ćwiczenia. U mnie czegoś takiego nie trzeba było przynosić, ale i ćwiczeń za dużo nie było, tylko oddychanie, siedzenie na piłce i jakieś podtrzymywanie się partnera polecane przy porodzie.

Dziś mam dobry dzień zakupowy, udało mi się wreszcie kupić jakieś używane ubranka, zamówiłam też sobie witaminy już do końca ciąży w przystępnej cenie.

Edytowane przez florencee
Czas edycji: 2016-05-10 o 14:42
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 14:45   #3996
Majeszczak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Pewnie, też bym wolała, żeby ktoś mi robił kanapki Ale Kochana sytuacja się zmieniła i wcześniejsze ustalenia nie do końca są wiążące. Nosisz pod sercem JEGO dziecko, lekarz zalecił oszczędzanie się, więc co jak co, ale powinien mąż zrozumieć, że kanapki dobrze by było gdyby robił sobie sam. Dziwi mnie to, że sam na to nie wpadł

Nie ma co się teraz unosić honorem, bo zdrowie Twoje i dzidziusia jest najważniejsze. W końcu oboje chcieliście tego dziecka. I niestety, ale już nigdy nie będzie tak jak wcześniej. A kanapki mąż może sobie naszykować nawet wieczorem i schować do lodówki.

dobrze ujęte

Wiecie, przed nami już tylko (albo aż...) 3 miesiące. Potem możemy rodzić i lepiej się oszczędzać, bo jak to moja babcia mówi "źle to się może szybko zrobić".
, ja myślę, że to tylko 3 miesiące. Ciągle mam w głowie jak lekarz mówi mi "gratuluję to 5 tydzień" a tu siup już 25 + 5 więc ani się obrócimy a będziemy w komplecie
Majeszczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 14:53   #3997
tija93
Zakorzenienie

Cytat:

Musicie po prostu teraz trochę zmienić układ Wiadomo, że on pracuję i jest zmęczony itp. Ale teraz dziecko jest najważniejsze! Ono musi jeszcze w brzuchu trochę wysiedzieć. Propozycja Piernika bardzo dobra - w weekend wielkie gotowanie i potem tylko odgrzewanie i odmrażanie. Można też iść na łatwiznę i gdzieś wykupić pakiet obiadów - zawsze w pakiecie będzie taniej Kanapki może sobie robić na wieczór i rano tylko zabierać. Kwestia kilku dni i jakoś to pójdzie. Może nie będzie super czystko, nie będzie obiadu z trzech dań, ale będzie dla Ciebie bezpiecznie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Pewnie
Tylko ból wtedy o wiele silniejszy, bo ciągle leżysz i leżysz
Oj tam, skurcze na leżąco są masakrą dla rodzącej

Cytat:
idę do sprawdzić
chyba miałas rację..nie można zalogować się na str banku.. mam nadzieję,że żadni hakerzy nie siedli mi na koncie
Oj. Mój bank łączy.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
, ja myślę, że to tylko 3 miesiące. Ciągle mam w głowie jak lekarz mówi mi "gratuluję to 5 tydzień" a tu siup już 25 + 5 więc ani się obrócimy a będziemy w komplecie
A mi się teraz to wydaje przeogromnie dużo i chciałabym być już po 32 tygodniu
Stary 2016-05-10, 15:11   #3998
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
ojj tu babcia trafiła w samo sedno
ja liczyłam kiedy bedę w 34tc, bo wtedy lekarze najczęściej odpuszczają i niech się dzieje wola nieba, to wypada początek lipca, a tp mam na końcówkę sierpnia, więc liczę nawet dwa miesiące..co to jest? potem z dzieciaczkami nadrobimy aktywność..

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Chyba trzeba te boki w zależności od potrzeb zmieniać, organizm nam coś podpowiada. Moja siostra studiuje medycynę i mówiła że dowiedziała się na zajęciach, że są różne poglądy co do prawego/lewego boku, byle nie spać na brzuchu i nie na plecach.

Wkurzające z tymi przelewami. :/
Fajnie, że udało się zaplanować coś na glukozowy czas oczekiwania i upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu.

Dziś mam dobry dzień zakupowy, udało mi się wreszcie kupić jakieś używane ubranka, zamówiłam też sobie witaminy już do końca ciąży w przystępnej cenie.
to ciekawe co siostra się dowiedziała.. jakbyś miała jakies bardziej szczegółowe informacje to się podziel? siostra będzie ginekologiem?
też się cieszę,że tak się udało..
jakie witaminy i gdzie zamówiłas?

Cytat:
ale to leci.. ja też słyszę słowa gina "gratuluję, jest pani w ciąży"..a to był dzień po terminie spodziewanej miesiączki..

Cytat:
Musicie po prostu teraz trochę zmienić układ Wiadomo, że on pracuję i jest zmęczony itp. Ale teraz dziecko jest najważniejsze! Ono musi jeszcze w brzuchu trochę wysiedzieć. Propozycja Piernika bardzo dobra - w weekend wielkie gotowanie i potem tylko odgrzewanie i odmrażanie. Można też iść na łatwiznę i gdzieś wykupić pakiet obiadów - zawsze w pakiecie będzie taniej Kanapki może sobie robić na wieczór i rano tylko zabierać. Kwestia kilku dni i jakoś to pójdzie. Może nie będzie super czystko, nie będzie obiadu z trzech dań, ale będzie dla Ciebie bezpiecznie

Oj tam, skurcze na leżąco są masakrą dla rodzącej

Oj. Mój bank łączy.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

A mi się teraz to wydaje przeogromnie dużo i chciałabym być już po 32 tygodniu
Tija ma rację
co kupiłaś?
a za te kilkanaście tygodni z utęsknieniem będziesz wspominać jak się wylegiwałas
Stary 2016-05-10, 15:12   #3999
superhuman
Zadomowienie

Tak wszystkie macie racje. Bede musiała z nim usiąść i wymyślić coś zeby jakos ta sytuacje rozwiązać. Lepiej teraz sie przemęczyć niz pozniej cierpieć lub wyładować w szpitalu i leżeć do konca to wtedy juz wrogów by sobie nie poradził. Nie robię mu kanapek o 5 tylko zazwyczaj robiłam wieczorem gdzies koło 19 szlam pozniej sie kapac i pozniej odgrzewalam mu obiad jak wracał lub sam sobie odgrzewal. To zależy rośnie to bywało zależy o ktorej wracał. On nie zjeżdża do domu w ciagu dnia bo jest przez te wszystkie godziny cały czas w pracy (jeździ z budowy na budowę) wiec tez cieżko zamówić sobie obiad na dowóz (myśleliśmy o tym). Musze to sobie poukładać w głowie i przemyśleć jak to rozwiązać. Wczesniej myslalam ze jak bede na zwolenieniu zeby pojechac do rodziców troche odpocząć ale tak wlasnie na to wpadłam ze mieszkają na 4 pietrze i to by mi raczej nie pomogło :-/ a jechać po to zeby leżeć samej w mieszkaniu to bez sensu... (Rodzice pracują)
superhuman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 15:14   #4000
tija93
Zakorzenienie

Cytat:

Tija ma rację
co kupiłaś?
a za te kilkanaście tygodni z utęsknieniem będziesz wspominać jak się wylegiwałas
Sprawdziłam dla Ciebie czy we wszystkich bankach zablokowali Ja mam SOWa do następnej wypłaty

Pewnie jo, ale teraz niech Tosia nabiera masy i niech jej się ładnie rozwijają pęcherzyki płucne Matylda również niech rośnie w siłę Mi 34 wypada 30.06.
Stary 2016-05-10, 15:21   #4001
Fantasmagori
Zakorzenienie

Ja dziś zapisałam nas do szkoły rodzenia

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 15:34   #4002
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Tak wszystkie macie racje. Bede musiała z nim usiąść i wymyślić coś zeby jakos ta sytuacje rozwiązać. Lepiej teraz sie przemęczyć niz pozniej cierpieć lub wyładować w szpitalu i leżeć do konca to wtedy juz wrogów by sobie nie poradził. Nie robię mu kanapek o 5 tylko zazwyczaj robiłam wieczorem gdzies koło 19 szlam pozniej sie kapac i pozniej odgrzewalam mu obiad jak wracał lub sam sobie odgrzewal. To zależy rośnie to bywało zależy o ktorej wracał. On nie zjeżdża do domu w ciagu dnia bo jest przez te wszystkie godziny cały czas w pracy (jeździ z budowy na budowę) wiec tez cieżko zamówić sobie obiad na dowóz (myśleliśmy o tym). Musze to sobie poukładać w głowie i przemyśleć jak to rozwiązać. Wczesniej myslalam ze jak bede na zwolenieniu zeby pojechac do rodziców troche odpocząć ale tak wlasnie na to wpadłam ze mieszkają na 4 pietrze i to by mi raczej nie pomogło :-/ a jechać po to zeby leżeć samej w mieszkaniu to bez sensu... (Rodzice pracują)
domyślam się,że nie będzie to proste ani dla Ciebie ani dla Tżet,ale tak jak piszesz-lepiej teraz zacisnąć zęby niż potem miałaby byc sytuacja,że Ty będziesz w szpitalu.. to jest kwestia organizacji, tak,żebyś Ty była bezpieczna.. ja myślę,że Tżet też może po prostu nie wiedzieć z czym się wiąże skracanie szyjki i co na nie wpływa..bo skąd ma to wiedzieć? powiedz Mu albo podsuń jakiś artykuł i jestem pewna,że sam zaproponuje ,żebyś jednak leżała..byle do wizyty, potem może będzie lepiej..

Cytat:
Sprawdziłam dla Ciebie czy we wszystkich bankach zablokowali Ja mam SOWa do następnej wypłaty

Pewnie jo, ale teraz niech Tosia nabiera masy i niech jej się ładnie rozwijają pęcherzyki płucne Matylda również niech rośnie w siłę Mi 34 wypada 30.06.

ahh te dziewczyny nasze
to półtora miesiąca.. co to jest..mi ostatnie 3 tygodnie zleciały migiem,serio..

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość

a Krefetki nadal nie ma
Stary 2016-05-10, 15:42   #4003
tija93
Zakorzenienie

Cytat:

ahh te dziewczyny nasze
to półtora miesiąca.. co to jest..mi ostatnie 3 tygodnie zleciały migiem,serio..

a Krefetki nadal nie ma
Bo to wbrew pozorom jakoś leci

Też czekam na Krefetke
Stary 2016-05-10, 15:57   #4004
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Tak szybko ten czas leci, dopiero co test robiłam. ;P Ale nadal wydaje mi się, że jeszcze sporo zostało - a zaraz tego czasu nie będzie.

Cytat:
ojj tu babcia trafiła w samo sedno
ja liczyłam kiedy bedę w 34tc, bo wtedy lekarze najczęściej odpuszczają i niech się dzieje wola nieba, to wypada początek lipca, a tp mam na końcówkę sierpnia, więc liczę nawet dwa miesiące..co to jest? potem z dzieciaczkami nadrobimy aktywność..

to ciekawe co siostra się dowiedziała.. jakbyś miała jakies bardziej szczegółowe informacje to się podziel? siostra będzie ginekologiem?
też się cieszę,że tak się udało..
jakie witaminy i gdzie zamówiłas?

ale to leci.. ja też słyszę słowa gina "gratuluję, jest pani w ciąży"..a to był dzień po terminie spodziewanej miesiączki..

Tija ma rację
co kupiłaś?
Jasne, podzielę się. Siostra jest na piątym roku, ale specjalizacji jeszcze nie wybrała. Akurat teraz się dobrze złożyło, bo w tym semestrze mają zajęcia z ginekologii, a w wakacje akurat w czasie gdy mam TP będą mieli praktyki na oddziale ginekologiczno-położniczym. Niestety siostra w innym mieście je robi, ale liczę na jakieś ogólne opowieści.

Zamówiłam Mamadha premium w aptece strywald24.pl - mają darmową wysyłkę z odbiorem na poczcie od chyba 75 zł, niby już wysłali, więc mam nadzieję, że będzie ok.

Cytat:
Super, kiedy zaczynacie?
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 16:02   #4005
superhuman
Zadomowienie

Cytat:
domyślam się,że nie będzie to proste ani dla Ciebie ani dla Tżet,ale tak jak piszesz-lepiej teraz zacisnąć zęby niż potem miałaby byc sytuacja,że Ty będziesz w szpitalu.. to jest kwestia organizacji, tak,żebyś Ty była bezpieczna.. ja myślę,że Tżet też może po prostu nie wiedzieć z czym się wiąże skracanie szyjki i co na nie wpływa..bo skąd ma to wiedzieć? powiedz Mu albo podsuń jakiś artykuł i jestem pewna,że sam zaproponuje ,żebyś jednak leżała..byle do wizyty, potem może będzie lepiej..

ahh te dziewczyny nasze

a Krefetki nadal nie ma

Rozmawialiśmy o tym wczoraj troche mu naswietlilam sytuacje bo sie nawet przestraszył ale chyba musimy po prostu jeszcE raz o tym porozmawiać. A siedzenie na kanapie załóżmy z wyciągniętymi nogami działa tak samo? Czy trzeba leżeć na płasko?

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Tak szybko ten czas leci, dopiero co test robiłam. ;P Ale nadal wydaje mi się, że jeszcze sporo zostało - a zaraz tego czasu nie będzie.

Jasne, podzielę się. Siostra jest na piątym roku, ale specjalizacji jeszcze nie wybrała. Akurat teraz się dobrze złożyło, bo w tym semestrze mają zajęcia z ginekologii, a w wakacje akurat w czasie gdy mam TP będą mieli praktyki na oddziale ginekologiczno-położniczym. Niestety siostra w innym mieście je robi, ale liczę na jakieś ogólne opowieści.

Zamówiłam Mamadha premium w aptece strywald24.pl - mają darmową wysyłkę z odbiorem na poczcie od chyba 75 zł, niby już wysłali, więc mam nadzieję, że będzie ok.

Super, kiedy zaczynacie?

Ja tez pamietam ta chwile jak stałam z testem i sie poryczalam ze wzruszenia bo niedowierzałam pozniej pierwsze usg a tu juz wiecej niz połowa za mna
superhuman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 16:07   #4006
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Super, kiedy zaczynacie?
Jeszcze nie wiem dokładnie kiedy, zbiera się właśnie nowa grupa Pani wzięła mój numer i jak dopiszą się jeszcze z 2 pary to ma dzwonić i zaczynamy Powiedziała że tak koniec maja - początek czerwca powinniśmy ruszyć
Poprzednia grupa już zaczęła więc nie chciałam się tam dopisywać

Stary 2016-05-10, 16:15   #4007
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:

to rzeczywiście fajnie się złożyło.. i już niedużo zostało siostrze do końca, więc wiedzę ma świeża i wszechstronną-to też duży plus podczas ciąży..
nie znam tej apteki,muszę zerknąć ile moje witaminy tam kosztują..

Cytat:
Rozmawialiśmy o tym wczoraj troche mu naswietlilam sytuacje bo sie nawet przestraszył ale chyba musimy po prostu jeszcE raz o tym porozmawiać. A siedzenie na kanapie załóżmy z wyciągniętymi nogami działa tak samo? Czy trzeba leżeć na płasko?

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Ja tez pamietam ta chwile jak stałam z testem i sie poryczalam ze wzruszenia bo niedowierzałam pozniej pierwsze usg a tu juz wiecej niz połowa za mna
leżeć, pozycja półsiedząca nie wpływa odciążająco na szyjkę.. ja nie leżę na płasko, po prostu podpartą mam głowę lub na wezgłowiu kanapy, ale brzuch i reszta w dół już na płasko..
jasne,że trzeba porozmawiać jeszcze raz..powiedz tżetowi,że Ty tez to inaczej sobie wyobrażałaś, ale poczytałaś trochę i sytuacja się zmieniła..

Cytat:
Bo to wbrew pozorom jakoś leci

Też czekam na Krefetke
leci leci..ja mam wrażenie,ze wstaje i zaraz się kładę..
Stary 2016-05-10, 17:04   #4008
ziuta.
Rozeznanie

Wrzucam Wam moją listę wyprawkową. Cały wieczór ją robiłam wczoraj i dziś kończyłam. Wzorowałam się na tym co Wy wrzucałyście oraz internetem i oczywiście własnymi preferencjami i potrzebami. To wszystko co jest ze znakiem zapytania jest do rozważenia czy jest nam potrzebne więc pewnie po porodzie się okaże. Rzućcie okiem czy nie ma jakiś poważnych błędów lub braków. Przy okazji zobaczycie jak ja mało mam kupione
Musze tylko jeszcze zrobić listę rzeczy dla siebie
Mam nadzieję że pdf się jakoś załączy
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf wyprawkaAntosi.pdf (143,8 KB, 35 załadowań)
ziuta. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 17:30   #4009
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Leżenie

Cytat:
Wrzucam Wam moją listę wyprawkową. Cały wieczór ją robiłam wczoraj i dziś kończyłam. Wzorowałam się na tym co Wy wrzucałyście oraz internetem i oczywiście własnymi preferencjami i potrzebami. To wszystko co jest ze znakiem zapytania jest do rozważenia czy jest nam potrzebne więc pewnie po porodzie się okaże. Rzućcie okiem czy nie ma jakiś poważnych błędów lub braków. Przy okazji zobaczycie jak ja mało mam kupione
To się wypowiem

- odpuściłabym kołdrę i poduszkę. Poduszkę, bo nie zalecają by dzieciaczki spały na poduszkach, a w kołdrze taki mały szkrab się utopi.
- lepiej ręką myć malucha. Myjka to siedlisko bakterii, byś musiała co chwila zmieniać.
- zminimalizowałabym produkty kosmetyczne. W zupełności wystarczy coś do mycia co się wlewa do wanienki (sroka poleca Hipp i Babydream) i coś do pupy na odparzenia. Można mieć też w razie W jakiś krem pielęgnacyjny, taki ogólny do wszystkiego.
- płyn do mycia butelek uważam za zbędny.
- podgrzewacz póki co też bym sobie odpuściła.

Oczywiście ja tak tylko sobie uważam i każda mama kupuje to co uważa za słuszne
Stary 2016-05-10, 17:44   #4010
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie.. Śpicie częściej na lewym boku? bo niby w późniejszym etapie ciąży jest tak bezpieczniej..
tylko, że ja nie lubię spać na lewym.. Ostatnio zauważyłam, że jak śpie na lewym (bo prawy już boli od leżenia) to po jakimś czasie mam ból i drętwienie w okolicy serca Serce w ogóle, jakby chciało mi wylecieć z klatki piersiowej.. tak mocno bije
Nigdy tak nie mialam..
Może nie bezpieczniej ale lepiej. W poprzedniej ciąży starałam się spać na lewym ale jak mi było tak niewygodnie to spałam inaczej, bez przesady.

Co do oszczędzania się - ja jestem zdania, że ciąża to nie choroba i o ile wszystko przebiega bezproblemowo to można i powinno się prowadzić normalny tryb życia. Denerwują mnie dziewczyny, które zaraz po zobaczeniu dwóch kresek na teście lecą po L4 mimo, że nie ma żadnych przeciwskazań, nie mają trudnej/zmianowej pracy i w ogóle dmuchają i chuchają na siebie.... Ja się jakoś specjalnie nie oszczędzam, TŻet owszem pomaga dużo w domu ale to raczej z troski, zresztą ja też nie leżę tylko i nie pachnę .

A propo's TŻeta słuchajcie jaki jest zakręcony.... Przypomniałam mu, żeby zadzwonił do mojej mamy bo ma dziś urodziny. Wysłałam mu smsa z nr tel do moich rodziców, a ten za chwilę dzwoni do mnie i mówi:
Cześć Mamo! Tu M. Wszystkiego najlepszego!
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 17:58   #4011
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość

A propo's TŻeta słuchajcie jaki jest zakręcony.... Przypomniałam mu, żeby zadzwonił do mojej mamy bo ma dziś urodziny. Wysłałam mu smsa z nr tel do moich rodziców, a ten za chwilę dzwoni do mnie i mówi:
Cześć Mamo! Tu M. Wszystkiego najlepszego!
dobry jest

mi nie przeszkadza jak ktoś od razu leci na L4 ciąża to taki wyjątkowy czas, wolę go spędzić na przygotowaniach, ostatnich chwilach bez dziecka, a napracować się jeszcze każda zdąży

Stary 2016-05-10, 18:00   #4012
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:
Leżenie

To się wypowiem

- odpuściłabym kołdrę i poduszkę. Poduszkę, bo nie zalecają by dzieciaczki spały na poduszkach, a w kołdrze taki mały szkrab się utopi.
- lepiej ręką myć malucha. Myjka to siedlisko bakterii, byś musiała co chwila zmieniać.
- zminimalizowałabym produkty kosmetyczne. W zupełności wystarczy coś do mycia co się wlewa do wanienki (sroka poleca Hipp i Babydream) i coś do pupy na odparzenia. Można mieć też w razie W jakiś krem pielęgnacyjny, taki ogólny do wszystkiego.
- płyn do mycia butelek uważam za zbędny.
- podgrzewacz póki co też bym sobie odpuściła.

Oczywiście ja tak tylko sobie uważam i każda mama kupuje to co uważa za słuszne
Hmmm co do kołderki to też miałam ją ze znakiem zapytania. Tylko w sumie czym małą przykryć?
ja nie miałam na myśli myjki-gąbki tylko takie ręczniczki z ikei

też nie bardzo
Stary 2016-05-10, 18:09   #4013
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm co do kołderki to też miałam ją ze znakiem zapytania. Tylko w sumie czym małą przykryć?
ja nie miałam na myśli myjki-gąbki tylko takie ręczniczki z ikei

też nie bardzo
Ja kupiłam śpiworek i otulacz i od tego zacznę Można też w rożek na początku dziecko wkładać.

A też mam te ręczniczki Jeszcze nie wiem po co Moja koleżanka używa je do tamowania mleka z cyca z którego nie karmi akurat To może być dobre do mycia, ale trzeba też często prać Mi będzie chyba wygodniej ręką umyć

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Cytat:
dobry jest

mi nie przeszkadza jak ktoś od razu leci na L4 ciąża to taki wyjątkowy czas, wolę go spędzić na przygotowaniach, ostatnich chwilach bez dziecka, a napracować się jeszcze każda zdąży
Ja też uważam, że każda z nas idzie na zwolnienie kiedy potrzebuje Ja miałam chętki na robotę, ale nie dało się.
Stary 2016-05-10, 18:20   #4014
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
to co ja bym odrzuciła:
krem z filtrem na początek
płyn do płukania
kołdra i poducha
ceratki - po co? bo nie wiem
poduszkę klin bym dokupiła, jeśli dziecko będzie ulewało, można pod nogi łóżeczka też coś niskiego podstawić
myjka
oliwka
krem ochronny
w ogóle wszytsko bym wywaliła z tych kosmetyków, jedynie coś do mycia..
podgrzewacz
płyn do butelek
buciki

wiesz to tak z mojego punktu widzenia.. życie zweryfikuje..

Cytat:
Ja kupiłam śpiworek i otulacz i od tego zacznę Można też w rożek na początku dziecko wkładać.

A też mam te ręczniczki Jeszcze nie wiem po co Moja koleżanka używa je do tamowania mleka z cyca z którego nie karmi akurat To może być dobre do mycia, ale trzeba też często prać Mi będzie chyba wygodniej ręką umyć

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Ja też uważam, że każda z nas idzie na zwolnienie kiedy potrzebuje Ja miałam chętki na robotę, ale nie dało się.
ja te ręczniczki planuję do mycia dupki przy przewijaniu, najpierw największe sprawy ręcznikiem papierowym czy wacikiem, a potem na mokro i sucho tym ręczniczkiem..można tez je pociąć ,zeby było więcej,ale drogie nie sa więc chcę spory zapas zrobić

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Denerwują mnie dziewczyny, które zaraz po zobaczeniu dwóch kresek na teście lecą po L4 mimo, że nie ma żadnych przeciwskazań, nie mają trudnej/zmianowej pracy i w ogóle dmuchają i chuchają na siebie....
ale czemu Cię denerwują?
Stary 2016-05-10, 18:20   #4015
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
.

ja te ręczniczki planuję do mycia dupki przy przewijaniu, najpierw największe sprawy ręcznikiem papierowym czy wacikiem, a potem na mokro i sucho tym ręczniczkiem..można tez je pociąć ,zeby było więcej,ale drogie nie sa więc chcę spory zapas zrobić
O też fajny pomysł Bo chce w domu myć wodą, a na wyjścia chusteczki nawilżane.
Stary 2016-05-10, 18:26   #4016
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
O też fajny pomysł Bo chce w domu myć wodą, a na wyjścia chusteczki nawilżane.
no ja tak samo właśnie, a te waciki to czuję,że w ilościach hurtowych by szły,więc wymyśliłam alternatywę w postaci tych ręczniczków
Stary 2016-05-10, 18:28   #4017
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
dobry jest

Dokładnie poza tym strasznie nie lubię takiego oceniania, tym bardziej że często nie znamy przypadku tej osoby zbyt dobrze. Z różnych przyczyn dziewczyny chodzą na l4, niekoniecznie dlatego że im się nie chce pracować (co też nie rozumiem dlaczego miałoby mnie denerwować? nic mi do tego). Kiedyś koleżanka, która poroniła dość wcześnie powiedziała mi, że przy następnej ciąży na pewno pójdzie od razu na l4, bo do teraz się zastanawia czy to, że pracowała nie miało wpływu na poronienie.

A już najbardziej śmieszy mnie tekst "ciąża to nie choroba" ojj ile ja się tego nasłuchałam (a też się nie oszczędzałam specjalnie, dalej robiłam większość rzeczy w domu itp), ale gdy szyjka się skróciła, pojawiły się twardnienia i szpital to wtedy nagle te osoby inaczej mówiły- że trzeba się szanować, że mam nic nie robić itp. Mam nadzieję, że przynajmniej następnym razem pomyślą zanim coś takiego powiedzą do jakiejś ciężarnej czy o niej, bo wszystko jest super póki nic się nie dzieje. Ale chodząc na wizyty co 3-4 tyg nie jesteśmy w stanie wszystkiego kontrolować.

Edytowane przez DobraDusza88
Czas edycji: 2016-05-10 o 18:30
DobraDusza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-10, 18:33   #4018
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:
to co ja bym odrzuciła:
krem z filtrem na początek
płyn do płukania
kołdra i poducha
ceratki - po co? bo nie wiem
poduszkę klin bym dokupiła, jeśli dziecko będzie ulewało, można pod nogi łóżeczka też coś niskiego podstawić
myjka
oliwka
krem ochronny
w ogóle wszytsko bym wywaliła z tych kosmetyków, jedynie coś do mycia..
podgrzewacz
płyn do butelek
buciki

wiesz to tak z mojego punktu widzenia.. życie zweryfikuje..

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

ale czemu Cię denerwują?
Ceratko-flanelkę ostatnio kupiłam w rossmannie, myślałam że może przyda się przy przewijaniu w miejscu innym niż przewijak, albo do torby do wrzucić na wyjścia.
A buciki to są po to by się lansować na wsi Tż też mnie pytał po co ale ja chcę jedna parę mieć!
Czyli ręczniczki kupię a do czego będę używać to się okaże potem.
Stary 2016-05-10, 18:34   #4019
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
no ja tak samo właśnie, a te waciki to czuję,że w ilościach hurtowych by szły,więc wymyśliłam alternatywę w postaci tych ręczniczków
Ja już 4 paczki wacików kupiłam

Cytat:
Dokładnie poza tym strasznie nie lubię takiego oceniania, tym bardziej że często nie znamy przypadku tej osoby zbyt dobrze. Z różnych przyczyn dziewczyny chodzą na l4, niekoniecznie dlatego że im się nie chce pracować (co też nie rozumiem dlaczego miałoby mnie denerwować? nic mi do tego). Kiedyś koleżanka, która poroniła dość wcześnie powiedziała mi, że przy następnej ciąży na pewno pójdzie od razu na l4, bo do teraz się zastanawia czy to, że pracowała nie miało wpływu na poronienie.

A już najbardziej śmieszy mnie tekst "ciąża to nie choroba" ojj ile ja się tego nasłuchałam (a też się nie oszczędzałam specjalnie, dalej robiłam większość rzeczy w domu itp), ale gdy szyjka się skróciła, pojawiły się twardnienia i szpital to wtedy nagle te osoby inaczej mówiły- że trzeba się szanować, że mam nic nie robić itp. Mam nadzieję, że przynajmniej następnym razem pomyślą zanim coś takiego powiedzą do jakiejś ciężarnej czy o niej, bo wszystko jest super póki nic się nie dzieje. Ale chodząc na wizyty co 3-4 tyg nie jesteśmy w stanie wszystkiego kontrolować.
To u mnie z kolei preferują gadanie o oszczędzaniu się i wolę to niż "Ciąża to nie choroba" Niestety żyjemy w takich czasach, że pełno wokół nas ciąż "patologicznych". Nawet po wątku widać, że większość z nas ma jakieś problemy.

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Cytat:
Ceratko-flanelkę ostatnio kupiłam w rossmannie, myślałam że może przyda się przy przewijaniu w miejscu innym niż przewijak, albo do torby do wrzucić na wyjścia.
A buciki to są po to by się lansować na wsi Tż też mnie pytał po co ale ja chcę jedna parę mieć!
Nie no, lansiarskie buciki muszą być
Stary 2016-05-10, 18:41   #4020
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:

zgadzam się w stu procentach..
ja jak myślałam kiedyś o ciąży to sobie myślałam,że fajnie tak 9 miesięcy bez okresu, a teraz czuje się jakbym miała go szósty miesiącpomijam wszystkie inne dolegliwości, mniejsze i większe, dla mnie to jest po prostu bolesny czas..
Cytat:
no i rozumiem już..

Cytat:
Ja już 4 paczki wacików kupiłam

Tosia się z nimi rozprawi w mig
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości