![]() |
#1771 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe cz. 6
Cytat:
No dokladnie... Posiedzi z Zuzia 2h jak mnie nie ma, a potem mam ja na glowie 2-3dni, bo tyle zazwyczaj siedzi i tylko się wkurzam. Dlatego powiedziałam tztowi, ze ja za taką pomoc dziękuję, i jak cos to niech bierze wolne i tyle... Poza tym na stare lata ma głupie pomysły, ostatnio rzucila w mala misiem, a ze Zuzia oberwala noskiem od tego misia to sie popłakała, a ta siedziała i sie cieszyla, no niepoważna ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1772 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz. 6
Z tą pomocą to faktycznie czasem jest tak, że lepiej żeby jej nie było...
Ja też strasznie nie lubię jak ktoś dotyka moich rzeczy. I w zasadzie wolę wszystko robić sama niż potem słuchać, że ktoś coś zrobił sam jak by to było co najmniej zdobycie Everestu...
#1773 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, rzeczywiście jak was tak słucham, to czasem lepiej bez tej pomocy się obejść.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1774 |
Zakorzenienie
|
Wiesz ja myślę, że pomoc jest potrzebna bo sam człowiek nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć, ale na przykład moja mama tak ma, że jak coś zrobi ( nawet umyje kibelek) to później wszystkim opowiada jak to się ona napracowała...
#1775 |
Konto usunięte
|
Ja na szczęście nie mam w ogóle takich doświadczeń. Moi rodzice mieszkają pod nami i wzajemnie sobie pomagamy jak jest taka potrzeba bez żadnego wtrącania, przestawiania rzeczy czy wypominania potem. W listopadzie moja mama miała operację kręgosłupa, więc od razu przejęłam sprzątanie, bo wiedziałam, że tata w tym raczej jest kiepski... Paliliśmy jej z TZem w piecu czy szli na zakupy jak tata był w pracy.
Teraz jak już jestem w zaawansowanej ciąży to mama często mi wynosi pościel do ogródka albo wiesza pranie pomimo, że jej o to nie proszę. Czasem pogra z dziećmi w piłkę albo w jakąś grę. Teściowie raczej do żadnej pomocy się nie palą i dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1776 |
Raczkowanie
|
Poszłam do smyka wczoraj ale były tyko te misie z cry sensorem.. zresztą po przemyśleniu stwierdziłam, że szkoda pieniędzy...i chyba dobrze zrobiłam bo dziś jedząc mentosy ząb mi się porządnie ukruszył i jutro lece do dentysty więc wydatek... w ogóle zauważyłam, że moje zęby w ciąży są liche..
![]() I chyba mam burze hormonów... Ide sprzątać... może to mnie uspokoi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1777 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nawet w psa misiem nie rzucam ![]() Cytat:
eh to też takie głupie gadanie :/ to zamiast potem tego słuchać człowiek woli sam wszystko zrobić niż tego marudzenia i wypominania słuchać :/ Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1778 | |
Zakorzenienie
|
Śliweczko niestety u mnie tak wygląda teoria... Wiem jak było kiedy jeszcze mieszkały z nami moje siostry z rodzinami. Niby kłótni nie było ale niesmak pozostał do dziś
Zazdroszczę, że u Ciebie współprava międzypokoleniowa dobrze się układa ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1779 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie mam już siły na te nerki
![]()
#1780 |
Wtajemniczenie
|
Różnie to bywa z tą pomocą. Ale obserwuje mało takich zdrowych relacji. U nas wygląda to tak, że moi rodzice pracują, i owszem pomogą, ale trzeba im dać znać wcześniej. Więc w takiej sytuacji jak poród to raczej nie mogę na nich liczyć. Mama ma taki rodzaj pracy, że nie może w ostatniej chwili wziąć urlopu. Natomiast teściowa... ech... niby weźmie małą na spacer albo do siebie na chwilę, ale wtedy kiedy ona ma na to ochotę, i potem bardzo dba o to, żeby wszyscy wiedzieli jak to ona bardzo pomaga. Bo ja mogę wtedy tyle rzeczy dzięki niej ogarnąć (g*wno prawda, jestem wystarczająco zorganizowana i doskonale radzę sobie z obowiązkami domowymi i opieką nad dzieckiem), ale jak pomoc naprawdę jest potrzebna i wyjdzie w ostatniej chwili, to albo odmawia pomocy (bo np myje włosy albo odkurza) albo ma pretensje, że nikt jej wcześniej nie uprzedził, bo ona ma tyle zajęć! No tak... sama mieszka i ma ponad 70 lat, rzeczywiście, taka zajęta jest... Jak przyjdzie do nas, to zawsze się rozgląda po mieszkaniu i patrzy czy jest posprzątane... Tak więc jeśli o to chodzi, to po porodzie nie mogę na nią liczyć. Mogę się jeszcze spodziewać uwag, że mieszkanie nieogarnięte, a w domu niemowlę i musi być czysto... Natomiast szybciej przyniesie jakiś obiad, i tu już można mówić o pomocy.
Madziu, przytulam!
Edytowane przez __Veronique Czas edycji: 2016-05-15 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#1781 |
Zakorzenienie
|
Madziu a nie możesz brać czegoś mocniejszego? Wiem , że niby nie jest wskazane ale Twój ból to też stres dla Dzidzi...
![]() |
#1782 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny z nadciśnieniem: ponoć ogórek zielony pomaga na zabicie ciśnienia. I przynosi ulgę w zgadze. Jeszcze nie przetestowałam to nie wiem ile w tym prawdy
![]()
![]() |
#1783 |
Zadomowienie
|
Ja to właśnie po ogorku mam mega zgagę 😂
|
![]() ![]() |
![]() |
#1784 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#1785 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1786 |
Konto usunięte
|
Madziu, a paracetamol nie uśmierzy chociaż trochę bólu? Powiedz jutro lekarzowi o tym, że Cię coraz bardziej męczy może podejmie decyzję o przyspieszeniu porodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1787 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1788 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() jestem taka, że wszystko lubie robic sama i nawet nie umiem słuchac jakichś porad tylko wolę sama metodą prób i błędów. TŻ mówi, ze z tą samodzielnością to aż mam do przesady, no i chyba troche ma racji, ale mnie po prostu tak rodzice wychowali, że jestem bardzo samodzielna i mam tez taką trochę może na wyrost potrzebe udowodnienia sobie i wszystkim, że sobie radzę. I teraz po porodzie nie wyobrażam sobie, że przyjeżdza teściowa i mówi mi co mam robić. Nie chcę, żeby to ona mnie np uczyła myć dziecko, nie chcę jej porad i jej pomocy. O ile pomoc mojej mamy jakoś bym zniosła, o tyle teściowej nie dam rady ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1789 |
Ania
|
Co do pomocy - ja mieszkam z rodzicami, i powiem Wam, ze moja mama to nieoceniona pomoc, naprawde.
Teraz duzo mi pomaga, a jak bedzie dziecko, to również moge na nia liczyć ![]() Co do teściowej - ona do pomocy to ostatnia. Ale ja nic od niej nie chcę. Do pomocy przy dziecku prędzej tesciowi bym pozwolila niz tesciowej. Ale i tak dziecka bym z nimi nie zostawila- tesciu z opieką dalby rade, ale on nie słucha co sie do niego mówi, tak swojemu trzy miesiecznemu wnukowi dal lizac czekolade bo: musi probowac smaki-a to tylko jeden przyklad. Takze nie ufalabym w tej kwestii. Co do odwiedzin- w szpitalu, po porodzie chce tylko meza. Ewentualnie moja mama i siostra. I tak maz musi uświadomić tescia, ze nie chce nikogo bo on najchetniej by byl przy porodzie jakby mogl, nie wazne, ze kogos cos krepuje. A odwiedziny w domu to juz zalezy jak bede sie czula. Dopiero jak pozwole, to niech goscie przychodza, a nie sie wpraszaja. Szczegolnie wlasnie tesciu, bo z córką (12 lat) przyjechały na pewno, a ona jest ostatnia osoba ktora chce widziec przy malutkim dziecku na poczatku (nie wytłumaczysz 12 latce pewnych rzeczy). Takze zobaczymy jak to bedzie ![]() Madzia - dobrze, ze juz jutro ten szpital. Na pewno Ci ulza ![]()
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani ![]() "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1790 | ||||
Wtajemniczenie
|
Witam się w 35 tc
![]() ![]() Co do odwiedzin to mam nadzieję, że te dwa tygodnie po porodzie znajomi prócz mojej przyjaciółki będą się trzymać z daleka. ![]() Cytat:
![]() Dobrze, że możesz liczyć na pomoc niejako na miejscu. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#1791 |
Wtajemniczenie
|
To ja nie mam nic do szybkich odwiedzin po porodzie. Z resztą moi znajomi są tacy, że jeszcze pomogą, nie trzeba ich obsługiwać. Sami kawę zrobią, żebym tylko nie musiała się fatygować. Moja mama niestety jak u mnie jest w odwiedzinach (baaaaardzo rzadko) to daje się obsługiwać, ale to zawsze tż może krążyć między kuchnią a pokojem. No i teściowa też nie jest przeze mnie mile widziana, ale mieszka pod nami, więc ciężko jej będzie uniknąć
![]() ![]()
![]() |
#1792 |
Zakorzenienie
|
Madzia, wspolczuje ! Mogę się domyślać tylko jak sie czujesz, widziałam jaj moja siostra cierpiała w ciąży z kamieniami na nerkach -najważniejsze ze masz juz praktycznie donoszoną ciążę i mogą Malutka wyciągać, dobrze ze jutro idziesz do szpitala!
Veronique, to Twoja tesciowa poddobna do mojej. Najważniejsze, żeby każdy wiedział, ze pomogla ![]() ![]() Pościerałam kurze, odkurzyłam i zaczely mnie jakies lekkie skurczyki łapać. Odwoluje dzisiejsze spotkanie.. ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Chudziaszek - ja wiem, ze moja t pod moja nieobecność zagląda mi w szafki. Ostatnio np. Chciałam jej dać takie malutkie klamerki do szczepienia otwartych paczek żywności, np makaronu czy cos, to nie chciała, przyjeżdżam do niej, a u niej te klamerki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1793 |
Zadomowienie
|
moi rodzoce oraz teściowa mieszkają 260 km od Warszawy więc nie ma mowy o szybkich odwiedzinach. Gdyby o to chodziło nie miałabym nic przeciwko, gdyby mieszkali w jednym mieście to wpadliby po powrocie ze szpitala na chwilę i tyle. Ale dla nich to wielka wyprawa, mój tata np bardzo sie stresuje taka wycieczką i nie dałby rady jednego dnia zrobic tam i spowrotem, więc jak już przyjada to na pewno z noclegiem. I teściowa to samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1794 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, jak ja tak was czytam, to moja teściowa, to jakiś fenomen jest, ja się z nią dogaduję jak z koleżanką, jak przychodzi to sama kawę sobie robi, mnie tylko mówi, żebym leżała i nic czasem nie robiła, jak widzi, że cos jest roboty to zaraz podwija rękawy i to robi, tak samo z moją mamą, dodam że z teściową widzę się codziennie i jeszcze nie miałyśmy większego spięcia. Ja chcę je w domu do pomocy już od pierwszego dnia jak będziemy w domu, my z tż dwie lewe ręce do dzieci, więc pomoc szczegolnie na początku wielce wskazana.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1795 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Ubi tu, ibi ego 08.08.2015 Edytowane przez chudziaszek11 Czas edycji: 2016-05-15 o 15:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1796 |
Zakorzenienie
|
Chudziaszek, kiedys nie byla AZ taka... Siedzi sama w chacie i jej odbija po prostu, dziczeje, mam wrażenie... Kiedys albo jej konkretnie nagadam (w co wątpię, bo jednak mam szacunek do starszych), albo mi zęby powypadaja od ciągłego ich zagryzania
![]() Motylku to ciesz sie, ze masz tak fajna t i doceniaj! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1797 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a ja chce wszystko sama, sama i jak mi teściowa smaży kotlety albo myje podłoge to szlag mnie trafia. Bo ogólnie to jest pewnie głębszy problem, bo mój TŻ jest jedynakiem, teść zmarl bardzo dawno temu i Synus jest dla teściowej całym życiem. jakby mogła to wszystko by mu oddała. Ciągle nam wciska jakieś talerze, drogie prezenty. A my byśmy chcieli sami sobie na cos zapracować, dorobić się. Chcemy byc niezależni i samodzielni. Ona tego calkiem nie rozumie, jej sie wydaje, że dla nas to dobrze jak nam wszystko da i sobie będziemy miec i wszystko za nas zrobi i bedzie zrobione. A ja uważam, że w pewnym momencie trzeba własnym dzieciom pozwolić się usamodzielnic, bo inaczej wychowamy jakies kaleki społeczne. I moi rodzice tak właśnie robią, tez nam czasem kupią coś, ale nie jest to takie nagminne. Wiem, że jak zechcę to mogę na nich liczyć, ale nie wciskają się ze swoją pomocą cały czas. I jakos tak akceptuja nasze wybory, opowiadam im o fotelikach to słuchają i się dziwią i mówią "tyle się pozmieniało, no ale tak, tak, Wy dużo czytacie, wiecie lepiej" a teściowa obdzwania rodzinę, czy wybrany przez nas fotelik jest ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1798 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jutro jak tz z pracy wróci jedziemy. Czyli tak wcześnie wieczorem. Nie chcę sama tłuc się taksówka :/ a te pół dnia w tą czy tamtą stronę już niewiele zmieni. Cytat:
Jasne, że powiem. Tz mi każe gadać,że nie wytrzymuje z bólu niech mi cesarke robią. Teściowa każe mi kasę w kopertę brać i w razie co tak to załatwić. Tylko ja nigdy nikomu łapówki nie dawalam, nawet nie wiedzialabym komu i ile dac :p Cytat:
![]() U Nas też zimno, ale słońce świeci zawsze to jakiś plus. Cytat:
Powoli przechodzi ![]() Ogarniam się i korzystamm pozytywnie potem w szpitalu będę siedzials sama :P Cytat:
Fajni znajomi ![]() U mnie mama po odpowiedniej instrukcji obsłuży się sama :p Czestych odwiedzin teściowej nie zazdroszczę. Cytat:
Też mam zamiar trochę posprzątać i zrobimy z tz listę zakupów co trzeba kupić żeby w razie co wszystko było jak będę/będziemy wychodzić ze szpitala ![]() Tz złożył w końcu kompletnie komode ułoże w niej ładnie ciuszki i resztę gadżetów dla małej ![]()
![]() |
#1799 |
Zakorzenienie
|
Madzia jak sie czujesz na silach to korzystaj i spaceruj
![]() ![]() O to to, co złego to po matce, wszystko co dobre to po niej, ewentualnie po tz 😁 |
![]() ![]() |
![]() |
#1800 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:56.