|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |
|
.
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- pocieszające, bo czekam na wyniki badań. jak na razie dwóch lekarzy mnie spławiło, dając skierowanie na jakieś pierdołowate badania.
|
|
#602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czym jest odpowiednia dieta - moja endo nie kazała mi robić przeciwciał bo było ich mało, zrobiłam bo w diagnostyce były w pakiecie a i tak miałam zrobic badania. Stad sie zatanawiam co to ma byc a do wizyty jeszcze trochę to pytam Co do pytania o temperaturę - nie zauważyłam u siebie czegoś takiego ale mnie by to zaniepokoiło |
|
|
|
|
#603 |
|
.
|
odpowiednia dieta, czyli jak przy Hashimoto. odstawienie przede wszystkim glutenu, mleka i nabiału. u części osób jeszcze pomaga odstawienie warzyw psiankowatych czy różnych ziaren.
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli w sumie niewiele zostaje ;p nie stosowałam, zaufalam lekarzowi że "tylko tabletka rano i bedzie ok nic poza tym pani nie jest". No cóż, czas poczytać, dzieki ;* |
|
|
|
|
#605 |
|
.
|
złapałam się za głowę, bo fakt, niewiele :P polecam poczytać na tłustym życiu o diecie. myślę, że przy samej eliminacji glutenu spadłyby przeciwciała.
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślałam ze powinnam to jakoś odczuć ze cos mam i ze cos mi nie służy a tu nic - jem normalnie i wszystko bylo ok tyle tylko ze w pakiecie zbadali przeciwciała. Ostatnio nic z tego nie wynikło wiec nie wiem czemu skoczyło - nie ukrywam, że to nie moja bajka i medycyna to czarna magia dla mnie. Juz i tak musze sie za duzo interesować bo miałam pecha do lekarzy a w uk to juz w ogole twierdza ze sobie wymyślam
|
|
|
|
|
#607 |
|
.
|
ja sobie czytam książki medyczne do podusi :P chociaż endokrynologia nigdy nie była moim konikiem. a to, co wypożyczyłam, jest skąpe w informacje.
znam ból pecha do lekarzy. a odstawiałaś na jakiś czas gluten, żeby to sprawdzić? podobni jak się przez np. miesiąc nie je glutenu, a później znowu zje to wychodzi, czy są problemy z tym czy nie.
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bo nie miałam potrzeby dopiero dostałam wyniki wiec pytam, bo dla mnie to dziwne jak diabli - brałam ten euthyrox bo tsh za wysokie było i miałam sprawdzić poziom wit d3 ft4 i tsh nic wiecej teraz tal die nad tym zastanawiam o co chodzi ;p zapytam lekarza to wiadomo ale fascynujące to jest |
|
|
|
|
#609 | ||
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
, sama miałam ok. 1000. Zresztą najlepiej podaj normy jakie były. A to, że wyniki się zmieniają to jest normalne. Każdy ma przeciwciała w małej ilości, nie masz powodów do obaw. Tak w ogóle to masz Hashimoto? Bo jeżeli tak to wynik super.Cytat:
Tak, wychodzi ale nie po miesiącu, a np. po pół roku (jest to już sensowniejszy okres niż miesiąc). A wychodzi dlatego, że gdy zdrowa osoba odstawi gluten (bez wskazań medycznych - głównie celiakii), to w wyniku braku glutenu w pożywieniu niektóre enzymy zanikają. Wtedy gdy znów wróci do glutenu pojawiają się bóle brzucha i inne objawy typowe dla początku celiakii. Podobnie jest z nietolerancją laktozy. Gdy odstawimy nabiał na dłuższy czas, a później napijemy się mleka to możemy dostać nieprzyjemnych bóli. Pomijam oczywiście fakt, że u znaczącej części dorosłej populacji laktaza powoli zanika i z wiekiem coraz gorzej tolerujemy laktozę. Nie mów więc, że niedoczynność czy Hashimoto wymaga odstawienia glutenu. Jedynym sensownym wskazaniem jest celiakia. Jeżeli chcesz sprawdzić czy ją masz to idź i zrób badania, które jednoznacznie dadzą na to odpowiedź, a nie odstawiaj gluten. Zwykle celiakia zaczyna się gwałtownie ale mam w rodzinie chłopaka, u którego wykryto przypadkiem w trakcie kontrolnych badań (ale były u niego predyspozycje w postaci innych chorób autoimmunologicznych).
|
|
#610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest napisane że do 3 ja mam ponad 5. Hashimoto nie mam stwierdzonego, "tylko" niedoczynnosc i jakies cos w tarczycy - sprawdzone biopsja, nic groźnego. Ale ob tez mi podskoczyło wiec szukam przyczyny i ogolnie sobie zerkam co i jak bo poprzednio przeciwciał było duzo mniej a ja sie czuje dobrze zreszta jak zawsze. O wiele bardziej mnie męczą migreny z aura i inne rodzaje bolu głowy niz ta tarczyca bo problemy wyszły przez kompletny przypadek
|
|
|
|
|
#611 |
|
.
|
a hashimoto to co innego niż choroba z autoagresji? są badania, że gluten zaostrza przebieg choroby autoimmunologicznej. nie mam czasu teraz wkręcać się w dłuższe dyskusje, ale możesz sobie poczytać: http://www.tlustezycie.pl/2014/05/ch...ne-gluten.html
|
#612 |
|
Raczkowanie
|
No nie wiem, ja odstawiłam gluten i nie odczuwam już tak objawów niedoczynności jak wcześniej mimo Tsh unormowanego na poziomie 1. Nie mam celiakii ale wyniki lepsze no i lepsze samopoczucie więc coś w tym jest. No i gdzieś czytałam nowe pamiętam gdzie ze przy hashimoto organizm rozpoznaje glutenu jako bardzo podobne białko do naszej tarczycy i wydziela jeszcze więcej przeciwciał które niszczą tarczyce. Podejrzewam że łatwo byłoby znaleźć to źródło.
U mnie niedoczynność pojawiła się nagle pół roku temu i czułam się jakbym zapadła w sen zimowy... Czyli senność, obniżona temp ciała niskie tętno spoczynkowe na poziomie 50...i wiele wiele innych Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez Elfelins Czas edycji: 2016-05-15 o 18:30 |
|
|
|
#613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ok ale jakies objawy odczuwalas tak? Jakie? Bo do mnie żadne nie pasują wciaz mnie o to lekarze pytaja a u mnie nic nie występuje. |
|
|
|
|
#614 |
|
Konto usunięte
|
Niewinny Róż, w przypadku glutenu problemem nie są zanikające kosmki jelitowe, nie enzymy jak przy laktozie? Skazana, no konkluzywnych badań na temat glutenu i tarczycy nie spotkałam.
|
|
|
|
#615 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wlasnie a u mnie stwierdzono subkliniczna niedoczynnosc bo objawów brak. Eh chyba sie nie dowiem o co chodzi |
|
|
|
|
#617 |
|
.
|
Odebralam wyniki i jestem w lekkim szoku. Mam sporo objawow niedoczynnosci, a wyniki ksiazkowe. TSH mam 1,54 przy normie 0,27-4,2. Badanie robilam o 12, ale chyba az takiej roznicy by nie bylo, gdybym zrobila o 8? -_-
fT4 tez ok. Przeciwciala w normie. Zaraz sama sie posadze o hipochondrie.
|
#618 | |
|
nibyżona
|
Cytat:
|
|
#619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#620 |
|
.
|
Nie mialam usg tarczycy. Kuchwa, szkoda, ze przed badaniem nie wiedzialam o odpowiedniej godzinie. Grrrr. Teraz nie mam kasy, zeby powtorzyc badanie
---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Czy godzina wplywa tylko na tsh?
|
#621 |
|
nibyżona
|
ogolnie te hormonalne chyba
![]() jak padalam kortyzol, prolaktyne itd to kazano mi do 9, najpozniej do 10.
|
#622 |
|
dead & alive
|
Bo kortyzol ma swój rytm dobowy, moja endo mówi, że samo TSH można zbadać nawet po całym dniu i nie będzie dużej różnicy
|
|
|
|
#623 | |
|
nibyżona
|
Cytat:
|
|
#624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko juz nie pamietam czy rano jest najnizsze czy najwyzsze a nie chce wprowadzac w blad.Mam! http://dolinabiotechnologiczna.pl/ka...edanalityczne/ - tu swietnie napisane czemu rano badamy TSH i w poludnie jest juz niemiarodajne. Rano TSH jest najwyzsze. Edytowane przez LadyChatterbox Czas edycji: 2016-05-16 o 10:47 |
|
|
|
|
#625 |
|
.
|
Jak badali mi kortyzol to mialam badanie kilka razy w przeciagu doby.
|
#626 | |
|
nibyżona
|
Cytat:
ale pierwsze badanie kazal mi robic do 10 rano.
|
|
#627 |
|
Raczkowanie
|
Widzę że różni lekarze to różne opinie:-P
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez Elfelins Czas edycji: 2016-05-16 o 11:44 |
|
|
|
#628 | |
|
.
|
Cytat:
tym bardziej, że robiłam je prywatnie, więc kasa wywalona w błoto i muszę iść jeszcze raz. nie sądziłam, że AŻ taka różnica jest w wynikach.
|
|
#629 |
|
dead & alive
|
Podejrzewam, ze jezeli lekarz zna pacjenta (moja endo leczy mnie z przerwami od ponad 13 lat) to wie jak zinterpretować jego wyniki, nawet jeżeli krew była pobrana o wieczornej porze ;-)
|
|
|
|
#630 |
|
Rozeznanie
|
Jak przyjmowali mnie na patologie ciazy i pobierali krew takze na tsh to robili to ok 20tej - jak pozniej porownywalam wynik na noc mialam o 0,2 wyzszy od porannego (oba badania mialam w odstepie kilku dni)
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.

, sama miałam ok. 1000. Zresztą najlepiej podaj normy jakie były. A to, że wyniki się zmieniają to jest normalne. Każdy ma przeciwciała w małej ilości, nie masz powodów do obaw. Tak w ogóle to masz Hashimoto? Bo jeżeli tak to wynik super.

Tylko juz nie pamietam czy rano jest najnizsze czy najwyzsze a nie chce wprowadzac w blad.
tym bardziej, że robiłam je prywatnie, więc kasa wywalona w błoto i muszę iść jeszcze raz. nie sądziłam, że AŻ taka różnica jest w wynikach.