|
|
#1051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Heh, nie oddam
Niestety u mnie tak wyglądają wszystkie półki A nie tak dawno jedna miała wypadek i się była zerwała... Mój TŻ cały czas mi dokucza, że bibliofilia to hobby dla starych panien, które mają potężne domy, a w nich dużo pustego miejsca i pewnie coś w tym jest, bo trzeba by poświęcić co najmniej jeden pokój, żeby każda książka miała swoje miejsce, a nie była pougniatana innymi z każdej strony (Inna rzecz, że on się nagada, nagada, a później podbiera mi te moje książki - już większość nowych preczetków przeczytał
|
|
|
|
#1052 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie też się uginają
a mój TŻ niestety nie czyta, tylko cały czas powtarza, czy nie mogę na coś innego wydać pieniędzy tylko na ksiazki
|
|
|
|
#1053 |
|
Rozeznanie
|
Ja ostatnio kupiłam "Krew kwiatów" Anity Amirrezvani i "Ugrofińską wampirzycę" Noemi Szecsi. Teraz muszę wydać dyspozycje w sprawie prezentów gwiazdkowych.
![]() |
|
|
|
#1054 |
|
Zakorzenienie
|
A ja zwrócę uwagę na inny problem. Widzę, że przynajmniej większość z Was na ksiązki wydaje sporo, więc problem jak najbardziej na miejscu. Otóż książki w Polsce są bardzo drogie, nie na kieszeń ucznia czy studenta. Co gorsza wszystko to między innymi przyczynia się do kolejnego problemu - strasznie małej czytelności.. No i co ma zrobić taki biedny uczeń..
|
#1055 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja też często odmawiam sobie zakupu jakiegoś porządnego ciucha... na kosmetyki nie wydaję więc problemu nie mam...Ale racja książki są drogie i przeciętnego człowieka nie stać na to co chce... a ja żyję nadzieją, że kiedyś stanieją ![]() Miesięcznie wydaję ok. 100-120zł ale przeważnie są to książki przecenione lub kupione za atrakcyjną cenę na all... więc trochę tych książek jest Oczywiście chciałabym więcej, ale na obecne czasy więcej się nie da:/
|
|
|
|
|
#1056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rzeczywiście antykwariaty to moje ulubione miejsce ale nowości tam nie znajdziemy. Tak więc zaczynam kombinować z allegro.. Jeszcze raz dziękuję za dobrą poradę..
|
|
#1057 |
|
Wtajemniczenie
|
Parę razy udało mi się kupić nowe książki za całą złotówkę
Więc śmiało korzystaj z all.. na początku się troszkę obawiałam tych zakupów ale już mi przeszło
|
|
|
|
#1058 |
|
Zakorzenienie
|
Jej..
Fuksiaro ![]() Na pewno spróbuję
|
#1059 |
|
Zakorzenienie
|
ostatnio kupione:
Nowe przygody Mikolajka tom 2 Goscinny René & Sempé Jean Jacques Panowie z dzielnicy Gonçalo M. Tavares Niewiarygodna i smutna historia niewinnej Erendiry i jej niegodziwej babki García Márquez Gabriel Wściekły pies Tochman Wojciech a z ostatnio przeczytanych ![]() pochlonelam Bajki by Oscar Wilde echhh, takie cos innego, bardzo milo sie czytalo i uwielbiam te jego zlote mysli ![]() Marquez - Niewiarygodna i smutna historia niewinnej Erendiry i jej niegodziwej babki - swietny zbior opowiadan, o ile nie najlepszy ![]() Mikolajek, przeuroczy ale radze czytac powoli, smakowac kolejne opowiastki,a nie jak ja w jedna noc ![]() Taniec Wiktorii - Skármeta Esteban Antonio, bardzo szybko sie czyta, fabula na poczatku rozwja sie calkiem fajnie, zeby pozniej zgubic sie w tle jakis dziwnych emocjonalnych zrywow bohaterow, szkoda ze nie pociagneli watku kryminalnego. Nie podobaly mi sie krecje postaci, przewidywalny rozwoj akcji ( juz od polowy ksiazki wiadomo jest jak sie skonczy) i liczne powtorzenia. W oryginale mialabym wiecej przyjemnosci z czytania. Dorfman Ariel - Niania i góra lodowa - godna polecenia, wciagajca Jak zaczelam to nie moglam sie oderwac do ok 200 strony, pozniej z drobnym spadkiem akcji (calosc to 510). Oryginalnie napisana, ciekawa fabula, mnostwo splatajacych sie ze soba ludzi, wydarzen, zbiegow okolicznosci. Swietnie zaznaczone polityczne tlo powiesci i Che wiecznie zywy nawet jesli tylko jako wizerunek na plakatach czy koszulkach. dla mnie jednym minusem byly tlumaczenia. Jest wiele hiszpanskich wstawek, przetlumaczonych od razu w formie powtorzenia wyrazu/zdania, wiec mnie denerwowalo czytanie dwa razy tego samego.Lod Anny Kavan, mam nadzieje, ze na pozostalych ksiazkach z serii sie tak nie rozczaruje, nie podobalo mi sie. Wlasciwie to ksiazka jest nijaka, glownie przez bohaterow, nie przekonuja mnie ani oni, ani ich emocje. A przeciez sa (toretycznie) nie byle jakie - milosc, namietnosc, obsesja... Natomiast sam klimat, taki troche senny, troche przerazajacy, cechy fizyczne bohaterow - kruchosc dziewczyny czy hipnotyzujace blekitne oczy Naczelnika- to mogloby zadzialac jakby fabule przeniesc na wielki ekran, bo w ksiazce tego rodzaju chwyty wypadaja blado. |
|
|
|
#1060 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jakby co zawsze można liczyć na dziadków-polonistów, którzy rozumieją ABSOLUTNĄ KONIECZNOŚĆ kupowania książek i wspomogą czasem groszem z emeryturki.
|
|
|
|
|
#1061 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja właśnie zamówiłam na all 4 tomy z serii "Dzieła najwybitnnieszych noblistów" bo jakoś zaprzestałam kupować na 7 tomie
![]() trochę nie po kolei ale kiedyś resztę dokupię ![]() tom14 - Jesień patriarchy tom 15 - Fałszerze tom 18 - Nowe lektury nadobowiązkowe tom 19 - Mazurek dla dwóch nieboszczyków Każdy tom 9zł ![]() Edit: Elsha - moja babcia się dziwi po co mi tyle książek, no ale zawsze co miesiąc coś dostanę z emeryturki
|
#1062 |
|
Zadomowienie
|
Gasto, czy moglabys mi powiedziec od ktorego sprzedawcy kupilas te ksiazki?
Bo rowniez chcialabym uzupelnic ta serie
|
#1063 |
|
Rozeznanie
|
Ana, pięknie poukładałaś książki. Każdy bibliofil z czasem wyrabia sobie zmysł praktyczny architekta wnętrz i myśli, gdzie można jeszcze dostawić, nadstawić kolejną półeczkę. Czasami książki muszą emigrować lub są więzione w pudłach.
|
#1064 |
|
Wtajemniczenie
|
Ptaszysko użytkownik nazywa się nellin jeszcze została godzina więc może zdążysz.. jak nie to pewnie jeszcze będą wystawione
|
#1065 |
|
Konto usunięte
|
A ja dzisiaj wpadłam do Empiku i nie mogłam się powstrzymać przed kupieniem 'Na Złotej Górze' L. See
![]() Poza tym, w końcu przysłali mi maila, że paczka została zrealizowana i w ciągu 48 godz. ma się pojawić w salonie. Zobaczymy
|
|
|
|
#1066 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieki Kocham all
|
|
#1067 |
|
Wtajemniczenie
|
A kto go nie kocha
|
#1068 |
|
Zakorzenienie
|
uwielbiam książki ale przeważnie korzystam z bibliotek ponieważ na książki nowe zwyczajnie mnie nie stac... czsami owszem jakz aoszcędzę to sama sobie cos wybiorę lub też czssami na prezencik coś wpadnie
ale głównie biblioteka
|
|
#1069 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do bibliotek, to ja gdy mam z gory narzucony termin oddania to mi czytanie nie idzie ![]() DLatego korzystam razdko, ponadto biblioteki sa starsznie do tylu z asortymentem, u mnie kolejka do No Logo Naomi Klein wynosila dwa lata No i mieli oczywiscie jeden egzemplarz na cale prawie 200 tysieczne miasto
|
|
#1070 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W naszych bibliotekach naprawdę jest krucho z asortymentem, dlatego ja też raczej nie korzystam. A dzisiaj znowu kupiłam książkę.
|
|
|
|
|
#1071 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja zawsze korzystalam ze zbiorow biblioteki na Dabrowskiego, ale jedyne co tam maja na stanie to klasyka lub ksiazki dosyc dawno wydane. O nowosciach mozna sobie pomarzyc ![]() Dlatego tez sie wypielam na nasze biblioteki ![]() A powiedz mi gdzie w Rzeszowie najczesciej kupujesz ksiazki? Ja to juz sto lat nie chodzilam po naszych ksiegarniach, wszystko kupuje przez internet albo w Krakowie
|
|
#1072 |
|
Konto usunięte
|
Moja paczka czeka na mnie już w salonie!
![]() Ja również raczej korzystam z bibliotek, ale staram się kupić co jakiś czas nową książkę. Często korzystam też z Taniej Książki. Na szczęście, święta się zbliżają i w moje ręcę wpadnie kilka nowych.
|
|
|
|
#1073 |
|
Zakorzenienie
|
ja też byłam wczoraj w empiku po swoją książkę
"the perfumed sleeve" l.j. rowland, a w domu w empiku czeka już na mnie kolejna ![]() ale empik mi podpada ostatnio, dostałam maila, ze moje zamówienie jest w drodze do salonu, sprawdziłam, i wysyłają mi książkę z zamówienia, które anulowałam 2 miesiące temu, zamówiłam ponownie i już odebrałam. a na infolinie oczywiście dodzwonić się nie da:/ |
|
|
|
#1074 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, ale dość dobre zaopatrzenie mają w księgarni w Galerii Rzeszów i na Jagiellońskiej (tam, gdzie jest też antykwariat-przy okazji można wyszperać coś ciekawego). Czasem kupuję też w EMPIKach, no i oczywiście w tej "przecenowej" księgarni na Grunwaldzkiej. Ale w sumie też ostatnio większość kupuję przez internet, na przykład ostatnio "Sklepy cynamonowe" za 3,50 zł.
|
|
|
|
|
#1075 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na Jagiellonskiej to ksiegarnia Swiata Ksiazki, tylko na gorze jest antykwariat A na Grunawldzkiej wstyd sie przyznac, ale nie bylam nai razu ![]() Ciekawy maja asortyment?
|
|
#1076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny, gratuluję zakupów Czyli w grudniu zamiast śniegiem, posypało nowymi książkowymi zakupami ![]() A właśnie drogie Książkoholiczki... Planujecie jakieś postanowienia noworoczne związane z ograniczeniem zakupów? Bo ja po chwili namysłu stwierdziłam, że skoro VATu nie zmieniają to po co...
|
|
|
|
|
#1077 |
|
Wtajemniczenie
|
Hehe ograniczenie?
nawet mi to przez myśl nie przeszło Masz Ana rację, że jak vatu nie zmieniają to po co ograniczać
|
#1078 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak jakby kupowanie i czytanie nawzajem sie wykluczalo....![]() Na przyklad teraz mam trans i od polowy listopada kupilam ponad 30 ksiazek ![]() Ograniczen nie planuje
|
|
#1079 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe, to cieszę się, że w tym moim myśleniu nie jestem sama
|
|
|
|
#1080 |
|
Rozeznanie
|
huh
Nareszcie udało mi się wszystko pozbierać i tamtatamtaram....: oto moje wariacje listopadowo-grudniowe ![]() - 'Na złotej górze' - Lisa See - 'Mansfield Park' - Austen - 'Marley i ja' - J.Grogan - 'Zawieja wszystko, zasypie...' - Odojewski - 'Regulamin tłoczni win' - Irving - 'Lolita' - Nabokov - 'Król szczurów' - Clavell - 'Cena wody w finistere' - Malmsten - 'Sputnik sweetheart' - Murakami - 'Tańcz, tańcz, tańcz' - Murakami - 'Sprawa osobista' - Oe - 'Tego latra w zawrociu' - Kowalewska - 'Góry śpiących węzy' - Kowalewska |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.

buu... ja też tyle chce 

A nie tak dawno jedna miała wypadek i się była zerwała... 

Oczywiście chciałabym więcej, ale na obecne czasy więcej się nie da:/

Fuksiaro