|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 | |
|
hakuna matata
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Cytat:
Wyjazd z zamysłem osiedlenia się za granicą i sprowadzenia rodziny to trochę inna bajka albo ja się na życiu nie znam W ogóle to
|
|
|
#4442 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Az musze z ciekawosci spytac ile placi za wynajem tego domu i co rozumiesz pod pojeciem "duzy dom", bo ja juz pisalam ile mniej wiecej kosztuje wynajem w Niemczech i jakos nie widze tego, zeby tu facet samotny (pracujacy fizycznie?) byl w stanie wynajac i utrzymac duzy dom.
|
|
#4444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4445 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4446 |
|
BAN stały
|
Luba
250 funtów na pół z kolegą łącznie opłat 500 za cały domek który ma ponad 200 metrów Ale jest oddalony o 15 km od miasta i tam nawet sklepu nie ma praktycznie same góry :P To może też dlatego taka cena, w Holandii za mieszkanie dwu pokojowe płaciłam 600 euro mieszkając w centrum więc też mi dużo |
|
|
|
#4447 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
http://serwisy.gazetaprawna.pl/emery...rlym-mezu.html
|
|
#4448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4449 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A potem wielkie zdziwienie, bo pracy po tym kierunku nie ma. Więc trzeba albo się specjalizować albo zniżyć do "niedobrze" płatnej pracy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#4450 |
|
Zakorzenienie
|
Ale wlasnie o to chodzi, ze zona, o ile spelnia odpowiednie warunki, dostaje rente rodzinna a nie emeryture. Czyli jak zwal tak zwal, swiadczenie finansowe jej przysluguje
|
#4451 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4452 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4453 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jesli kogos nie bylo stac na niepracowanie i bidowal cale zycie w domu na dzialce, to i bidowanie na emeryturze to dla niego nic nowego. I moze nawet bedzie lzej, bo jak mowilam, na dorobku juz nie jest i dzieci juz odchowal. Czyli ta emerytura bedzie tylko na dwie osoby a nie jak pensja na trzy czy cztery czy wiecej. Sa jeszcze "okazy" jak tesciowa Macintosh, ktore chyba w ogole mozgu nie maja (sorry) i bez meza tez nie pracowaly.
|
|
#4455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez motyla Czas edycji: 2016-05-20 o 10:27 |
|
|
|
|
#4456 |
|
Konto usunięte
|
Na to, żeby jedna osoba w związku trwale pozostawała bez dochodu (ze swojej pracy zawodowej), mogą sobie pozwolić rodziny bardzo majętne. Z własnym, dobrze prosperującycm biznesem, ludzie z dochodem nie wiem...wielokrotnie przewyższającym średnią krajową. Tacy, którzy też posiadają jakiś majątek, który np. możnaby spieniężyć kiedy zabraknie żywiciela rodziny, porządnie ubezpieczeni itd.
Niestety, miażdżąca większość z nas skazana jest na pracę do usranej śmierci. Wyłączając moją teściową, oczywiście Ale ona ma sponsorów. Chociaż może nas przeżyć (baba na chodzie, nie spracowana, do 90tki pociągnie jak jej matka), to wtedy będzie miała problem. Ja jestem poważnie chora na chorobę Crohna, to przeżyje mnie na bank. Może to i lepiej, że mnie pierwszą trafi szlag i nie będę musiała jej oglądać
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-05-20 o 11:17 |
|
|
|
#4457 |
|
Konto usunięte
|
Macintosh ile razy czytam Twoją historię, to się aż gotuję z wściekłości. Już nie chodzi o to, czy pracowała czy nie, ale jak można tak bezczelnie właściwie okradać własne dziecko..
|
|
|
|
#4458 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;60663021]Macintosh ile razy czytam Twoją historię, to się aż gotuję z wściekłości. Już nie chodzi o to, czy pracowała czy nie, ale jak można tak bezczelnie właściwie okradać własne dziecko..[/QUOTE]
To jest osoba skrzywdzona przez wieloletnią, trwającą dekadami pomoc socjalną. Wykluczona społecznie, z bardzo roszczeniową, arogancką mentalnością. Zawsze przywołuję przykład tej kobiety właśnie kiedy mowa jest o debilnej, szkodliwej pomocy socjalnej. Ja najlepiej wiem jak to się kończy. |
|
|
|
#4459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak serio, to ja naprawde bym sie najmniej przejmowala okresem emerytalnym, ale juz predzej tym, ze przed emerytura cos sie stanie, rozwod, wypadek, no nie daj boziu. Wtedy jesli rodzina nie ma odpowiedniego zaplecza, to jest ciezko. Owszem, wiele kobiet sobie radzi, ale poczatki sa ciezkie. Zreszta nawet jesli kobieta pracuje to jesli np maz ulega wypadkowi to trudno jej sobie nagle poradzic z jednej pensji. [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6066088 1]Na to, żeby jedna osoba w związku trwale pozostawała bez dochodu (ze swojej pracy zawodowej), mogą sobie pozwolić rodziny bardzo majętne. Z własnym, dobrze prosperującycm biznesem, ludzie z dochodem nie wiem...wielokrotnie przewyższającym średnią krajową. Tacy, którzy też posiadają jakiś majątek, który np. możnaby spieniężyć kiedy zabraknie żywiciela rodziny, porządnie ubezpieczeni itd. Niestety, miażdżąca większość z nas skazana jest na pracę do usranej śmierci. Wyłączając moją teściową, oczywiście Ale ona ma sponsorów. Chociaż może nas przeżyć (baba na chodzie, nie spracowana, do 90tki pociągnie jak jej matka), to wtedy będzie miała problem. Ja jestem poważnie chora na chorobę Crohna, to przeżyje mnie na bank. Może to i lepiej, że mnie pierwszą trafi szlag i nie będę musiała jej oglądać [/QUOTE]Zgadzam sie, moze nie trzeba miec na to grubych milionow, ale po prostu trzeba miec zabazpieczenie na wypadek "w". Najpredzej ona Ci wykonczy nerwowo, a przy Tobie pare osob z wizazu, bo po prostu tak mnie kobieta nerwi [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;60663021]Macintosh ile razy czytam Twoją historię, to się aż gotuję z wściekłości. Już nie chodzi o to, czy pracowała czy nie, ale jak można tak bezczelnie właściwie okradać własne dziecko..[/QUOTE] We mnie tez sie gotuje. Wisi na dziecku, na jego rodzinie, nie pozwala im zyc wlasnym zycie, to jest przerazajace.
|
|
#4460 |
|
Konto usunięte
|
O, to przepraszam, nie chciałam Was denerwować.
Generalnie mówię o tym patologicznym przypadku publicznie, tylko i wyłącznie ku przestrodze. Po pierwsze, że zawsze trzeba myśleć o swojej przyszłości na starość. Dzieci oczywiście powinny pomagać rodzicom, ale o ileż przyjemniej się pomaga mamie, o której wiadomo, że całe życie się starała być niezależna, że angażowała się w wychowanie dzieci, że była zaradna i pomocna. A na stare lata - pomimo włożonych starań i wysiłku - nie wystarcza np. na leki czy leczenie. Po prostu łatwiej się oddaje otrzymane dobro, niż wyrywa swoją krwawicę z mocnym poczuciem krzywdy i byciem wykorzystywanym.A po drugie chodzi o to, o czym mówiłam wyżej - że można wiele życiorysów pokrzyżować, rozwalić wiele rodzin poprzez głupią, szkodliwą pomoc socjalną. Najgorsze co może być, to nie zachęcać, a w ostateczności nie zmuszać (zabierając np. zasiłki) do pracy, tylko rozbestwiać publicznymi pieniędzmi zdrowych, krzepkich nierobów. Amen. A np. program, o którym tu debatujemy od miesięcy, moim zdaniem, najbardziej właśnie uderzy w kobiety. Wiele z nich rezygnuje z pracy w ogóle, albo obniża sobie - w porozumieniu z pracodawcą - wymiar czasu pracy, a przez to składkę na ZUS. Jeżeli ta sytuacja będzie trwała bardzo długo, to na stare lata kto się podejmie utrzymania takiej kobiety skoro jej emerytura to będą śmieszne grosze, prawie nic ? Widzę las rąk w rodzinach tych osób. Wpienia mnie takie gadanie młodych ludzi, które bardzo często spotykam wśród znajomych, że 'a ja tam nie myślę o emeryturze, pewnie jej nie dożyję'. No kurde, a co będzie jak jednak dożyjesz ? Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-05-20 o 12:39 |
|
|
|
#4461 |
|
BAN stały
|
Macintosh
Dzieci? Wydaje mi się,że te kobiety będą liczyły na pomoc swoich dzieci skoro ich emerytura będzie głodowa albo w ogóle jej nie dostaną bo będą miały mało lat przepracowanych.Mojego TŻ mama też ma bardzo mało lat pracy,bo większość czasu opiekowała się 4 dzieci. Niby ma obłożoną spora sumke pieniędzy,bo teraz pracuje od 5 lat,ale nie wiem jak to będzie wyglądało dalej i kto jej pomoże jak zdrowie sądzie,jego ojciec też jest na rencie i nie może podjąć pracę fizycznej że względu na chory kręgosłup wiadomo trochę nagina i czasami gdzieś tam popracuje mimo renty ale zaraz mu kręgosłup dokucza. Więc nie ciekawie najgorsze jest to,że zabrał mu rok żeby dostać emeryturę bo pracował w warunkach szkodliwych. Więc za jakiś czas pewnie będzie im pomagać finansowo on swoim a ja swoim. Bo moja mama też nie da rady tak długo pracować,a mój ojciec ma złamany kręgosłup brak słów i sił na wszystko. |
|
|
|
#4462 |
|
Konto usunięte
|
Oby dzieci były w stanie.
Wzięcie sobie na barki pełnego utrzymania dorosłego, starego człowieka to jest duży wysiłek finansowy. A jeszcze jak ma się swoje dzieci, nie wiem...swoje choroby ? Kiedy trzeba jeszcze zapewnić sobie swoją przyszłość, gdzieś mieszkać, mieć jakieś oszczędności. A zwykle z takich domów dzieci wychodzą w jednych spodniach. Tak jak np. mój mąż wyszedł. Pracujemy oboje, a jest trudno. Jak dzieci jest więcej, to może będzie im łatwiej, to zależy jak ich życie się ułoży. To jest bardzo, bardzo ciężka sprawa. |
|
|
|
#4463 |
|
Zakorzenienie
|
Poza tym opisy ze szlachetnej paczki sklaniają do wnioskow, ze dzieci ida w slady rodzicow i osoby nawet 30+ liczą na pomoc innych jako dziecko utrzymywane przez ubogich rodzicow. Czesto tez byl dopisek, ze kobieta ma dwojke doroslych dzieci, ale one mają swoje wydatki. I tu lista potrzeb.
|
#4464 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4465 |
|
BAN stały
|
Macintosh
A często nie jest w stanie samemu się utrzymać a gdzie tu pomóc bliskim smutne ale prawdzie ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Prawdziwe |
|
|
|
#4466 |
|
Zakorzenienie
|
ogólnie nie mam nic przeciwko temu żeby dzieci pomagały rodzicom, ale kurcze podejście rodziców że po co mają pracować, odkładać składki na emeryturę skoro mają dzieci które im kiedyś pomoże jest według mnie i nieodpowiedzialne i egoistyczne. nieodpowiedzialne bo przecież to dziecko wychowane przez takiego rodzica może kiedyś też stwierdzić a po co pracować, albo może zdarzyć sie wypadek, czy mieć niepełnosprawne dziecko i nie da rady już rodzicom pomóc bo go nie będzie na to stać. a egoistyczne bo później takie dziecko zamiast przeznaczyć kasę na realizację swoich marzeń, na szkolenia, będzie ją musiało przeznaczać na rodzica. na pewno są przypadki gdzie ktoś nie decyduje się na dziecko bo go nie stać bo musi utrzymywać rodzica (a taki rodzic pewnie i tak gada że chciałby wnuka). także co jak co ale wkurzają mnie osoby podejmujące takie a nie inne decyzje bo przecież ma dziecko które mu w przyszłości będzie pomagać.
znam dość dobrze taką jedna kobietę i wkurza mnie jej podejście, bo nie jest jakaś biedna, spokojnie przeżyłaby miesiąc, ale wydaje kasę na niepotrzebne rzeczy a później oczekuje od synów że dadzą jej kasę bo ona już nie ma, a jakby w ogóle nie myślała że oni mają swoje wydatki, dzieci na utrzymaniu. widzę u niej podejście że po co oni mają inwestować w siebie, swoją rodzinę, mieszkanie, zamiast tego powinni tą kasę oddawać jej |
|
|
|
#4467 |
|
BAN stały
|
Jedynym sensownym rozwiązaniem by było obniżenie podatków którymi obciążona jest praca, aby pensje realnie wzrosły. Nikt za 5 stów nie spłodzi sobie dziecka, a przepraszam spłodzi patola, tak aby z tych 5 stów dziecko ubrać, nakarmić, i jeszcze rodzicom coś zostało, nie dokładając od siebie nic, więc nie chcę sobie już wyobrażać, na jakim poziomie te biedne dzieci nowo poczęte będą żyć, i w jakich warunkach mieszkaniowych.
Widzę, że wątek trochę zboczył z kierunku, to i ja dopisze coś od siebie. W Polsce obecnie jest źle, bez dobrego wykształcenia, jest się nikim, albo bezrobotnym(małe miasta/wsie) albo tyra się za minimalną lub nie wiele więcej, w miastach wojewódzkich, ale za taką kasę utrzymać się np w Krakowie, miesiącami czy latami to prawdziwy surwiwal, nawet gdy oboje w związki pracują. Jedna pensja na wynajem kawalerki a druga te 1000 coś tam na żywność, oboje, plus bilety na komunikację, plus odzież, plus inne wydatki typu leki, lekarz-prywatnie jak zajdzie potrzeba np stomatolog. Nie pisze, już o przyjemnościach, czy zakup jakiegoś sprzętu rtv czy agd. Tak ciągnąć latami niestety nie da się. Życie w mniejszym mieście, jakimś powiatowym w Polsce za minimalną już przedstawia się lepiej, ale za to w małych miastach nie ma pracy. Jedyne wyjście aby "jakoś" żyć w Polsce to dobre wykształcenie, ale tu tez są schody, bo zwyczajnie nie każdy jest na tyle zdolny, aby dostać się i skończyć dobry kierunek studiów. Studia typ psychologia, pedagogika, turystyka, zarządzanie etc są bez sensu, i szkoda tylko czasu, pa takich studiach, i tak kończy się w biedronce, czego przykładem są wpisy ona, gdzie pracują z nią ludzie z takim wykształceniem. A niestety nie każdy rodzi się na tyle inteligenty i zdolny aby skończyć prawo, medycynę, lub inne ścisłe kierunki, i nie każdy jeszcze potrafi studiowac trudny kierunek i pracować, aby się utrzymać, bo potrzebują więcej czasu w domu aby przyswoić materiał. Sam miałem nie jedną koleżankę, która nigdy w domu do książek nie zaglądała, było to w liceum a cała wiedzę pamiętała z lekcji, inni zaś uczniowie potrzebowali czasu do nauki w domu, a inni zaś pomimo czasu do nauki w domu i tak nie byli w stanie zapamiętać danego materiału, i wylecieli z hukiem. Kto nie ma zdolności do skończenia dobrego kierunku, ten jest w Polsce nikim, pracującym jedynie na jakichś pokoik i żarcie z biedronki, i tak przez całe życie. No chyba, że wygra w lotto, podobno głupi ma szczęście, a jak ładna dziewuszka to może znajdzie bogatego męża, ale sami do niczego nie dojdą. I nie, nie każdy ma TAKIE SAME SZANSE. Dlaczego? Bo nie każdy ma taki sam ILORAZ INTELIGENCJI. Nawet jakby przyjmowali bez egzaminów, na kierunek jaki ktoś sobie zamarzył, nawet jakby na okres studiów były wszystkim takie stypendia, że nikt by nie musiał dorabiać pracując, tylko mógłby skupić się na nauce, to i tak większość, by nie skończyła różnorakich kierunków, typu prawo czy medycyna. Do takich kierunków trzeba mieć mega pamięć. A ile procent w spłeczeństwie taką ma? 20%? Ilu jest w stanie skończyć politechnikę gdzie przedmiotów ścisłych jest multum, a jak przypomnę sobie liceum, to większość klasy poza kilko przypadkami ledwo z matmy "lazła" 2-3 to standard. I takie osoby choćby na rzęsach stawały matka czy inne ścisłe przedmioty na uczelni to bariera nie do przeskoczenia. Niestety, w każdym społeczeństwie, są ludzie inteligentni z wysokim poziomem iq, i oni są w stanie skończyć wszystko, ze średnim poziomem, im zostają kierunki typu pedagogiki które są bez sensu, no i głupcy którym skończyć zawodówkę to nie lada wyczyn. Ci pierwsi sobie poradzą. ale drudzy i trzeci mają w Polsce przeâ☠â☠â☠a....no chyba, że łut szczęścia o którym pisałem wcześniej i pomoc kogoś. A ilu jest tych inteligentnych? całe społeczeństwo podzielić na trzy grupy, więc +- na pewno nie więcej niż 33%, Tylko tyle osób ma szansę liczyć na siebie, skończyć coś fajnego, wziąć kredyt, i jakoś żyć. Ktoś pisał o studiach wojskowych, że jak komuś to odpowiada to może iść....heheh uśmiałem się nieźle. Po takich studiach praca jest od razu zapewniona, zarobki zależy od stopnia ale gdzieś od 5 000 wzwyż, nawet na studiach otrzymuje się kasę, i to nie małą, tylko jak ktoś piszę, że jak ktoś ma ochotę to może iść....to nie wie o czym pisze.Pracowałem w wku, i wiem kto szedł na takie studia i kto miał szansę się dostać. Taki szaraczek prosto z ulicy, to może z 10% resztą synowie wojskowych, a nawet ostatnio i córki. I dlatego tyle ludzi jedzie szukać szczęścia za granicą. Owszem nie są tam kraje mlekiem i miodem płynące, ale gdy oboje pracują jakoś każdego stać na wynajęcie mieszkania, wyżywienie, odzież, rozrywkę, przyloty do Polski, na wczasy na Majorce, zakup laptopa komórki, niektórzy kupują samochód, i to wszystko z MINIMALNEJ, więc jest różnica. |
|
|
|
#4468 |
|
BAN stały
|
garnekasaletry
Zgadzam się,z tym wojskiem podobnie znam dwóch chłopaków których akurat po znajomości poszli dalej i im się udało w wojsku. Bez tego do wojska by się nie dostali przykład kuzyna,czy też mojego TŻ który po tej samej szkole co tamtej który ma znajomości się nie dostał ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- I z dwóch pensji bez problemu można sobie za granicą poradzić i odłoży się na swoje przyjemności |
|
|
|
#4469 |
|
Konto usunięte
|
Jesteście jednak nie samowite.
Wystarczy ciężko pracoac i się ma - jeest cięzko/wynajmuje mieszkanie za pół pensji/ etc. To weźcie się do roboty! Luba, jak się jest partnerem Big 4 czy pilotem w Emirates to też się dużo wyjeżdża, dzieci się widzi częściej ale nie nazwałabym tego jeszcze wychowywaniem i zaangażowaniem w życie dziecka. Tylko w tym wypadku to nie widoczne bo rzeczony ojciec pieniążki zarabia, oraz zawód ma "prestiżowy" i nim nie pogardzamy, a zazdrościmy (no offence, znany mechanizm opisany już milion razy). Ten wątek pokazuje że te przedmioty humanistyczne to może nie takie głupie jednak. |
|
|
|
#4470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez nie nazwalabym tego wychowaniem a nie pomyslalabym nawet o zazdrosci
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.

Ale ona ma sponsorów. Chociaż może nas przeżyć (baba na chodzie, nie spracowana, do 90tki pociągnie jak jej matka), to wtedy będzie miała problem. Ja jestem poważnie chora na chorobę Crohna, to przeżyje mnie na bank. Może to i lepiej, że mnie pierwszą trafi szlag i nie będę musiała jej oglądać