Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-08, 23:03   #1021
Iwonalodz
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Scorpion232 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!
Mam pewien problem, otóż byłem dzisiaj u optometrysty dopasować sobie szkła kontaktowe, których jeszcze nigdy nie używałem i mam używać soczewek na prawe oko +3 dioptrii na lewe +3,5 dioptrii kiedy w okolurach oba szkła mam +2 dioptrii. Jestem krótkowidzem. Optometrysta stwierdził, że mój okulista się pomylił, z tego to czytałem to między kontaktami a okularami nie ma różnić jeżeli chodzi o dioptrie bodajże do 5. Nie wiem teraz, czy udać się do innego okulisty czy skonsultować to z tym do którego stale chodzę?
Ja bym poszła do zupełnie innego okulisty nie do tego, co już byłeś, do kogoś innego na dobór soczewek i wtedy bym zobaczyła, co mi powie. Powinno się z którymś badaniem potwierdzić

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 13:08   #1022
Scorpion232
Przyczajenie

Dzięki! pewnie się wybiorę do innego, le jestem lekko podłamany, najpierw okulista zapisuje mi szkła +2 i mówi o możliwości zmiany n +1,5 w niedługim czasie, a tu ngle się okazuje, że muszę nosić +3 i +3,5. Jeszcze raz dzięki za poradę
Scorpion232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 13:23   #1023
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scorpion232 Pokaż wiadomość
Dzięki! pewnie się wybiorę do innego, le jestem lekko podłamany, najpierw okulista zapisuje mi szkła +2 i mówi o możliwości zmiany n +1,5 w niedługim czasie, a tu ngle się okazuje, że muszę nosić +3 i +3,5. Jeszcze raz dzięki za poradę
Zobaczysz, co Ci powie inny lekarz
Dobrze będzie! nie martw się taka wada to prawie nie wada

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-17, 09:37   #1024
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
jezeli chodzi o zakup przez allegro, to absolutnie nie jest podejrzana

niedawno kupilam 6 szt opakowanie soczewek J&J Advance z hydraclear i zaplacilam 50 zl. a soczewki sa bardzo komfortowe.

soczewki nosze od 7 lat, kiedys byly duzo drozsze niz teraz
Truskawkowa gdzie dokładnie kupiłaś te soczewki

Od wczoraj stałam się szczęśliwą posiadaczką soczewek W salonie optycznym dostałam dwie soczewki ACUVUE ADVANCE za ... jedyne ... 42 zł
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-17, 17:53   #1025
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

Nie przejmuj sie Ja za moje pierwsze soczewki u okulistki tez znacznie przeplacilam

Dalam 180 zeta za zestaw (w nawiasie ceny z all):
2x po 3 sztuki soczewek actifresh (2x 30-40 zl)
1x plyn B&L Renu (25 zl)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

<--------Moja kreskówkowa idolka.
Ladzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-17, 18:30   #1026
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość

Iwonko z Purevision podobno często tak jest że sie w nich widzi słabiej, okulistka mi powiedziala ze ona te soczewki wszystkim przepisuje o 0,25 dioptrii silniejsze bo one przez ten sylikon są odrobinę dalej od oka niż inne czy coś takiego
Ja zrezygnowałam z noszenia Purevision przez to, choć były to moje ulubione soczewki, jeśli chodzi o wygodę użytkowania (możliwość spania w nich). Niestety, ale źle widziałam w soczewkach, które miały moc, jaką normalnie używam. Już nawet myślałam, że wzrok mi się popsuł. Kupiłam Acuvue Advance z Hydraclear i jest o niebo lepiej. Niestety minusem jest to, że pod wieczór czuję już lekki dyskomfort spowodowany wysuszeniem oka.
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-17, 18:46   #1027
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ladzia_15 Pokaż wiadomość
Nie przejmuj sie Ja za moje pierwsze soczewki u okulistki tez znacznie przeplacilam
No cóż już nigdy nie będe kupować u optyka Już się rozglądałam za jakimiś soczewkami i tak się zastanawiałam czy bezpiecznie jest kupować na allegro

Cytat:
Napisane przez Ally83 Pokaż wiadomość
Kupiłam Acuvue Advance z Hydraclear i jest o niebo lepiej. Niestety minusem jest to, że pod wieczór czuję już lekki dyskomfort spowodowany wysuszeniem oka.
Dziś przeżyłam drugi dzień w tych soczewkach i u mnie wraz z upływem czasu jest coraz lepiej. Na początku bardzo czuje ich obecnośc w oku a pod koniec dnia wogóle zapominam o ich istnieniu

Czy używanie kropelek do oczów jest obowiązkowe Dowiedziałam się u okulisty, że przyjmowanie hormonów powoduje wysuszenie oka, a tak się składa, że póki co jestem skazana na hormony i nie wiem czy powinnam zainwestować w jakieś kropelki i regularnie zakraplać oczy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-17, 18:53   #1028
anna bel
Raczkowanie

chcialam sobie niedlugo kupic soczewki zawsze nosilam okulary wiec bylyby to moje pierwsze ale wlasnie nie wiem slyszalam ze drogie i ciezko sie przyzwyczaic co na ten temat sadzicie?

Merry Christmas Everyone
anna bel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-17, 18:57   #1029
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna bel Pokaż wiadomość
chcialam sobie niedlugo kupic soczewki zawsze nosilam okulary wiec bylyby to moje pierwsze ale wlasnie nie wiem slyszalam ze drogie i ciezko sie przyzwyczaic co na ten temat sadzicie?
Ja po dwóch dniach jestem zachwycona Widzę świat na nowo Nie ma porownania jeśli chodzi o okulary Już nigdy nie założe okularów. Sprawia mi jeszcze trochę trudności wkładanie, ale wiadomo, że z czasem nabiorę wprawy

Co do ceny... no cóż na pewno bardziej opłacają się okulary
Stary 2007-12-17, 19:09   #1030
anna bel
Raczkowanie

a masz soczewki jednodniowe czy jakie? ja myslalam o takich 3 miesiecznych tak na probe narazie zobaczyc ile one mniej wiecej kosztuja? no i ten plyn do czyszczenia podobno najdrozszy ale niewiem jak to wyglada z ta cena?

Merry Christmas Everyone
Stary 2007-12-17, 20:33   #1031
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
a masz soczewki jednodniowe czy jakie? ja myslalam o takich 3 miesiecznych tak na probe narazie zobaczyc ile one mniej wiecej kosztuja? no i ten plyn do czyszczenia podobno najdrozszy ale niewiem jak to wyglada z ta cena?
Mam dwutygodniowe

Wydaje mi się, że im dłuższy czas użytkowania, tym soczewki grubsze są, ale tak sobie domniewam

A ile kosztują to Ci nie odpowiem Jak nigdy nie nosiłaś i tak musisz się zapisać do okulisty (znaczy nie koniecznie musisz, ale lepiej żebyś się zapisała) żeby Cię dokładnie poinstruował o co chodzi z tymi soczewkami. Pokaże Ci jak wkładać i zdejmować, dobierze Ci odpowiednie soczewki do Twojego oka itp. A cena soczewek będzie zależeć od salonu optycznego, który wybierzesz

Za dwa płyny zapłaciłam koło 40 złoty
Stary 2007-12-17, 21:03   #1032
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

ja kiedys kupowalam na allegro, bo rzeczywiscie o niebo taniej, pozniej zaczelam kupowac w sklepie internetowym- minimalnie drozej niz allegro, ale tez fajnie- bardzo szybka wysylka i czasem dorzucaja cos w gratisie

u optyka kupowalam miesieczne soczewki pakowane po 6 sztuk za ok 140 zl, w sklepie internetowym place z przesylka ok 90, na allegro ok 80-85 zl

za plyny place ok 35 zl (u optyka 50 )
Stary 2007-12-17, 21:05   #1033
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Jakiego płynu używasz?
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-17, 21:19   #1034
misiapisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam dwutygodniowe

Wydaje mi się, że im dłuższy czas użytkowania, tym soczewki grubsze są, ale tak sobie domniewam

A ile kosztują to Ci nie odpowiem Jak nigdy nie nosiłaś i tak musisz się zapisać do okulisty (znaczy nie koniecznie musisz, ale lepiej żebyś się zapisała) żeby Cię dokładnie poinstruował o co chodzi z tymi soczewkami. Pokaże Ci jak wkładać i zdejmować, dobierze Ci odpowiednie soczewki do Twojego oka itp. A cena soczewek będzie zależeć od salonu optycznego, który wybierzesz

Masz racje wlasnie przeszlam z soczewek rocznych na miesieczne i te miesieczne maja ulamek grubosci tych rocznych. Roczne byly grubsze i sztywniejsze (nie daly sie zlozyc na pol, przypadkiem oczywiscie), te, ktore mam teraz sa cienutkie i wygodne (tak cienkie, ze mi sie czasme skladaja na pol). Teraz musze sie od nowa uczyc zakladania, bo te nowe sa bardziej elastyczne i miekkie.

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-17, 21:29   #1035
anna bel
Raczkowanie

Cytat:
Jak nigdy nie nosiłaś i tak musisz się zapisać do okulisty (znaczy nie koniecznie musisz, ale lepiej żebyś się zapisała) żeby Cię dokładnie poinstruował o co chodzi z tymi soczewkami. Pokaże Ci jak wkładać i zdejmować, dobierze Ci odpowiednie soczewki do Twojego oka itp.
nie no jasne do okulisty napewno sie wybieram zeby w gole jeszcze gruntownie wzrok przebadac sama bym sie nie odwazyla w slepo kupowac szkiel a powiedz mi jeszcze jake masz te plyty 40zl to nie drogo slyszalam ze sa drozsze

a jak myslicie gdzie lepiej kupowac szkla przez neta allegro czy normalnie u optyka bo w kosztach to jednak roznica nie mala

Merry Christmas Everyone

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-17, 22:17   #1036
kingat777
Przyczajenie

hej dziewczyny czytam to wszystko i mnie przerazacie!
po pierwsze: nie wolno w soczewkac spac i nosic je dluzej niz 10 godz, szkiel miesiecznych nie wolno nosic dluzej niz miesiac, soczewka na oku to jak folia, oko sie poci, sa szkla, np optrix ktore przepuszczaja wiecej tlenu ale nie 100% dlatego oko sie meczy i i nerwy "pulsuja" (robia sie takie czerwone zylki, ktore nie sa widoczne od razu) moze do doprowadzic do pekniecia nerwu, zalania oka, a to grozi nawet utrata wzroku
po drugie to nie jest tak ze mozna sobie kupic soczewki samemu i nosic bez sprawdzenia przez okuliste czy szkloo dobrze lezy, nie wolno plywac w szkle w wodzie sa bakterie, ktore sie gromadza na szkle mozna dostac infekcji...
kingat777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-18, 14:47   #1037
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ally83 Pokaż wiadomość
Ja zrezygnowałam z noszenia Purevision przez to, choć były to moje ulubione soczewki, jeśli chodzi o wygodę użytkowania (możliwość spania w nich). Niestety, ale źle widziałam w soczewkach, które miały moc, jaką normalnie używam. Już nawet myślałam, że wzrok mi się popsuł. Kupiłam Acuvue Advance z Hydraclear i jest o niebo lepiej. Niestety minusem jest to, że pod wieczór czuję już lekki dyskomfort spowodowany wysuszeniem oka.
Ally moja okulistka powiedziała że wszystkim którzy noszą Pure Vision przepisuje soczewki o 0,25 dioptrii mocniejsze bo one są sylikonowo-hydrożelowe i ten sylikon w nich jest gruby i on właśnie sprawia że wszyscy w tych soczewkach widzą gorzej. Ponoć nie wpływa to na wadę i inne soczewki można dalej nosić słabsze, a skoro to Twoje ulubione soczewki to ja myślę że po konsultacji z lekarką warto byłoby spróbować tak.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-18, 14:50   #1038
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Czy używanie kropelek do oczów jest obowiązkowe Dowiedziałam się u okulisty, że przyjmowanie hormonów powoduje wysuszenie oka, a tak się składa, że póki co jestem skazana na hormony i nie wiem czy powinnam zainwestować w jakieś kropelki i regularnie zakraplać oczy
Nie jest obowiązkowe, chyba że w przypadku jakiś podrażnień oczu. Ale warto się w takie kropelki zaopatrzyć bo prawie każde oczka mają czasem "gorsze dni" i wtedy to jest ulga i przyjemność sobie takie kropelki do oczka wpuścić
Stary 2007-12-18, 14:53   #1039
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:

[/COLOR][/FONT]
A ja się nie zgodzę bo trzymiesięczne B&L są o wiele cieńsze od niektórych miesiecznych np Optixów, Pure Vision czy IWearów

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-18, 14:56   #1040
martiniątko
Zadomowienie

Cytat:
Ally moja okulistka powiedziała że wszystkim którzy noszą Pure Vision przepisuje soczewki o 0,25 dioptrii mocniejsze bo one są sylikonowo-hydrożelowe i ten sylikon w nich jest gruby i on właśnie sprawia że wszyscy w tych soczewkach widzą gorzej. Ponoć nie wpływa to na wadę i inne soczewki można dalej nosić słabsze, a skoro to Twoje ulubione soczewki to ja myślę że po konsultacji z lekarką warto byłoby spróbować tak.
Hm, ja nosze PureVision i mam taka sama moc jak w innych soczewkach które nosilam wczesniej I dodam, ze soczewki ogolnie mam 0,25 D słabsze od okularów (w soczewkach widze idealnie)
martiniątko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-18, 15:09   #1041
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kingat777 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny czytam to wszystko i mnie przerazacie!
po pierwsze: nie wolno w soczewkac spac i nosic je dluzej niz 10 godz, szkiel miesiecznych nie wolno nosic dluzej niz miesiac, soczewka na oku to jak folia, oko sie poci, sa szkla, np optrix ktore przepuszczaja wiecej tlenu ale nie 100% dlatego oko sie meczy i i nerwy "pulsuja" (robia sie takie czerwone zylki, ktore nie sa widoczne od razu) moze do doprowadzic do pekniecia nerwu, zalania oka, a to grozi nawet utrata wzroku
po drugie to nie jest tak ze mozna sobie kupic soczewki samemu i nosic bez sprawdzenia przez okuliste czy szkloo dobrze lezy, nie wolno plywac w szkle w wodzie sa bakterie, ktore sie gromadza na szkle mozna dostac infekcji...
No to posłuchaj tego, to fragmenty z książki Piotra Morawskiego "Poradnik zdrowia. Oczy" wyd. przez Skarbnicę Wiedzy w 2005r. (czyli bynajmniej nie są to jakieś zamierzchłe czasy, ja już wtedy jakiś czas nosiłam soczewki):

"O ile miękkie soczewki należy wymieniać średnio co 2 lata, a przy intensywnym noszeniu nawet co 8 miesięcy, o tyle szkła twarde wystarczy zmieniać co 3 lata, bez względu na intensywność eksploatacji
(...)
Jeżeli wybraliśmy szkła kontaktowe warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi ich stosowania. Przede wszystkim, co już podkreślaliśmy należy szczególnie dbać o czystość szkieł. Należy je przechowywać w specjalnym pojemniczku wypełnionym płynem fizjologicznym. Codziennie trzeba je myć mydłem lub specjalnym płynem, a raz w tygodniu odbiałczać. Osoby uczulone na chemiczny roztwór NaCl, w którym przechowuje się szkła, mogą konserwować je termicznie, gotując w wodzie. Konserwacja termiczna powoduje żółknięcie szkieł, a także ich twardnienie.
(...)
Kiedy czujemy pod powieką obce ciało, należy wyjąć szkło i obejrzeć je dokładnie zwłaszcza na brzegach. Może bowiem dojść do jego naderwania. W takim wypadku należy je wymienić, gdyż wkrótce rozerwie się zupełnie. Gdy zaś stwierdzamy, że soczewka jest zanieczyszczona, należy włożyć ją pod język. Powinno to wystarczyć, by ją oczyścić."

Czy któraś z Was wkładała sobie kiedyś soczewkę pod język by ją oczyścić ? No coment
Dodam, że na tej książce pisze: UWAGA Wydawnictwo nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku stosowania porad zawartych w niniejszym Poradniku Zdrowia. Uprzejmie prosimy o nie zwracanie się w sprawie porad do wydawnictwa i Autora.
Stary 2007-12-18, 15:12   #1042
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martiniątko Pokaż wiadomość
Hm, ja nosze PureVision i mam taka sama moc jak w innych soczewkach które nosilam wczesniej I dodam, ze soczewki ogolnie mam 0,25 D słabsze od okularów (w soczewkach widze idealnie)
U niektórych akomodacja oka jest bardzo szybka i oczy momentalnie dostosowują się do odrobinę słabszych soczewek jakimi są Pure. Widocznie Ty masz właśnie taką szybką akomodację dlatego nie dostrzegłaś róznicy. U Ally ta akomodacja może być dużo wolniejsza i te oczy się tak nie przystosują.
Ile masz lat?
Stary 2007-12-18, 15:30   #1043
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Cytat:
No to posłuchaj tego, to fragmenty z książki Piotra Morawskiego "Poradnik zdrowia. Oczy" wyd. przez Skarbnicę Wiedzy w 2005r. (czyli bynajmniej nie są to jakieś zamierzchłe czasy, ja już wtedy jakiś czas nosiłam soczewki):

"O ile miękkie soczewki należy wymieniać średnio co 2 lata, a przy intensywnym noszeniu nawet co 8 miesięcy, o tyle szkła twarde wystarczy zmieniać co 3 lata, bez względu na intensywność eksploatacji
(...)
Jeżeli wybraliśmy szkła kontaktowe warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi ich stosowania. Przede wszystkim, co już podkreślaliśmy należy szczególnie dbać o czystość szkieł. Należy je przechowywać w specjalnym pojemniczku wypełnionym płynem fizjologicznym. Codziennie trzeba je myć mydłem lub specjalnym płynem, a raz w tygodniu odbiałczać. Osoby uczulone na chemiczny roztwór NaCl, w którym przechowuje się szkła, mogą konserwować je termicznie, gotując w wodzie. Konserwacja termiczna powoduje żółknięcie szkieł, a także ich twardnienie.
(...)
Kiedy czujemy pod powieką obce ciało, należy wyjąć szkło i obejrzeć je dokładnie zwłaszcza na brzegach. Może bowiem dojść do jego naderwania. W takim wypadku należy je wymienić, gdyż wkrótce rozerwie się zupełnie. Gdy zaś stwierdzamy, że soczewka jest zanieczyszczona, należy włożyć ją pod język. Powinno to wystarczyć, by ją oczyścić."

Czy któraś z Was wkładała sobie kiedyś soczewkę pod język by ją oczyścić ? No coment
Dodam, że na tej książce pisze: UWAGA Wydawnictwo nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku stosowania porad zawartych w niniejszym Poradniku Zdrowia. Uprzejmie prosimy o nie zwracanie się w sprawie porad do wydawnictwa i Autora.
Boże, widzisz a nie grzmisz!! To się w pale nie mieści po prostu.... !!
Co do soczewek ja noszę Acuvue Advance for Astigmatism.
Są wspaniałe, dobrze przepuszczają powietrze, nie wysuszają oka.
Moja koleżanka nosi z innej firmy i nie widzi dobrze, bo tamte są bardzo silikonowe i on rzeczywiście powoduje gorszą widoczność.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-18, 15:45   #1044
martiniątko
Zadomowienie

Cytat:
U niektórych akomodacja oka jest bardzo szybka i oczy momentalnie dostosowują się do odrobinę słabszych soczewek jakimi są Pure. Widocznie Ty masz właśnie taką szybką akomodację dlatego nie dostrzegłaś róznicy. U Ally ta akomodacja może być dużo wolniejsza i te oczy się tak nie przystosują.
Ile masz lat?
Mam 20 lat Pure Vision zaczelam nosic jakies 2 lata temu.
martiniątko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-18, 15:50   #1045
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martiniątko Pokaż wiadomość
Mam 20 lat Pure Vision zaczelam nosic jakies 2 lata temu.
No widzisz , a Ally ma 24, z wiekiem akomodacja się stabilizuje i nie jest już taka szybka jak w szkole Ale to też kwestia indywidualna, każdy ma inne oczy
Stary 2007-12-18, 17:04   #1046
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez meesha Pokaż wiadomość
jpozniej zaczelam kupowac w sklepie internetowym- minimalnie drozej niz allegro, ale tez fajnie- bardzo szybka wysylka i czasem dorzucaja cos w gratisie
W jakim sklepie kupujesz?

Cytat:
Gdy zaś stwierdzamy, że soczewka jest zanieczyszczona, należy włożyć ją pod język. Powinno to wystarczyć, by ją oczyścić.
Stary 2007-12-18, 17:18   #1047
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
nie no jasne do okulisty napewno sie wybieram zeby w gole jeszcze gruntownie wzrok przebadac sama bym sie nie odwazyla w slepo kupowac szkiel a powiedz mi jeszcze jake masz te plyty 40zl to nie drogo slyszalam ze sa drozsze

a jak myslicie gdzie lepiej kupowac szkla przez neta allegro czy normalnie u optyka bo w kosztach to jednak roznica nie mala
Mój płyn na fotce - Complete Moisture Plus Zawsze można znaleźć coś droższego Jeśli chodzi o kupowanie szkieł na allegro nie mam doświadczenia

Cytat:
Napisane przez kingat777 Pokaż wiadomość
po pierwsze: nie wolno w soczewkac spac i nosic je dluzej niz 10 godz,
Mi okulistka powiedziała, żebym zaczęła od 6 godzin noszenia dziennie i stopniowo zwiększała czas noszenia max do 12 godzin

Co do czasu noszenia zgadzam się, że jak soczewki są 2-tygodniowe to nosimy tylko 2 tygodnie i ani dnia dłużej, to samo tyczy się miesięcznych itp.

Cytat:
Nie jest obowiązkowe, chyba że w przypadku jakiś podrażnień oczu. Ale warto się w takie kropelki zaopatrzyć bo prawie każde oczka mają czasem "gorsze dni" i wtedy to jest ulga i przyjemność sobie takie kropelki do oczka wpuścić
Dziękuje

Cytat:
A ja się nie zgodzę bo trzymiesięczne B&L są o wiele cieńsze od niektórych miesiecznych np Optixów, Pure Vision czy IWearów
Ja tak tylko na chłopski rozum... Teoretycznie im dłuższy czas noszenia, tym soczewka powinna być bardziej wytrzymała, a przez to grubsza Ale widocznie nie mam racji Nie mam jeszcze zadnego porównania, bo dopiero trzy dni mijają od pierwszego założenia soczewek

BTW: Lalaith staraj się nie pisać post pod postem Moderatorzy tego nie lubią
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg amo.jpg (14,9 KB, 14 załadowań)
Stary 2007-12-18, 17:28   #1048
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
W jakim sklepie kupujesz?

www.sklep-soczewki.pl
Stary 2007-12-18, 17:58   #1049
istari
Paul's girl

dziewczyny, czy natknęlyście sie na allegro na soczewki iWear? (sprzedawane w vision express)
istari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-18, 18:00   #1050
misiapisia
Wtajemniczenie

Dzis odebralam komplet soczewek od optyka (oczywiscie pierwszy i ostatni raz, mam parametry i nastepne bede sobie kupowac sama ).
Tydzien temu dal mi miesieczne B&L Softlens 66 Toric, niestety byly odrobine za mocne i stalam sie na tydzien dalekowidzem (wiem, moze to i niezdrowo, ale moje stare roczne byly juz tak zuzyte, ze moglam je nosic tylko kilka godzin dziennie, wiec te nowe byly jak balsam dla oczu).
Optyk zamowil mi nowe, slabsze, ale... tym razem wybral Cooper Vision Proclear Toric. Widze w nich dobrze itd, ale mam pytanie, cenowo Procelar sa drozsze od B&L, czy moj optyk zamowil je, bo sa drozsze, czy dlatego, ze sa lepsze? Czy ktoras z was zna soczewki Proclear? Jakie macie o nich zdanie?

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości