|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Bo napisałaś:
Facet zarabia zagranica na życie rodziny w Polsce, być może pracą fizyczną - oj, źle się dzieje w państwie duńskim. Edytowane przez 201607111003 Czas edycji: 2016-05-20 o 20:58 |
|
|
|
#4472 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak pisalam ani nie nazwalabym tego wychowaniem, ani nie zazdroszcze.
Ja w ogole uwazam, ze na rodzicielstwo powinno sie dostawac pozwolenie Bo nie wszyscy powinni miec dzieci.
|
#4473 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ależ ja się zgadzam tylko widzę pewne nieścisłości w tej tyradzie którą tu forsujecie. Ale jak napisałam wcześniej bez obrazy/ataku. |
|
|
|
|
#4474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za poglady innych, wyrazane w tym watku, nie odpowiadam.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2016-05-20 o 21:20 |
|
|
|
|
#4475 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No i pilot Emirates zostaje pilotem Emirates z wyboru. Bo zawsze ma opcje bycia pilotem Lotu i wracania co 2 dzien do domu. Jego rodzina ma pelen socjal Jak pilot Emirates przestaje byc pilotem to ma wysoka emeryture. Jego zona moze isc do pracy bo dzieci stac na najlepsze szkoly/przedszkola Zenek z podkarpacia zmuszony jest jechac tyrac na produkcji czy u rolnika bo nie ma zadnej innej opcji w Polsce. A jego zona nie pojdzie do pracy bo jej nie ma, nie ma tez żlobkow przedszkoli w okolicy. Zenek za granica zarabia tyle, ze starcza kasy na styk. Jak sie mu cos tam stanie to wszyscy sa w czarnej d.. A co do wychowywania dzieci i obecnosci ojca to gdyby efekty wychowawcze byly zalezne od czasu spedzonego przez rodzicow z dziecmi to pocieszki rodzin ze SP powinny byc chodzacymi idealami. |
|
|
|
|
#4476 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uwazam, ze obecnosc rodzicow ma wplyw na wychowanie dzieci
Taka mam nadzieje Ale zgadzam sie, ze nie to jest wazne, zeby rodzice byli obecni 24 godz na dobe, ale aby byli w domu tyle czasu, aby faktycznie dzieciom poswiecac czas i je czynnie wychowywac.
|
#4477 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4478 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) a cala reszte poczawszy od karmienia poprzez cale wychowanie zwalano na zastęp mamek, niań, guwernantek i tutorów
|
|
|
|
|
#4479 |
|
Konto usunięte
|
A wtedy matka to była ta starsza pani, którą się całowało w rękę, zadawało parę kurtuazyjnych pytań i wracało do swoich spraw.
|
|
|
|
#4480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko w ogole dosc niedawno uznano za czlowieka, wiec nic dziwnego, ze kiedys nie bardzo sie nimi zajmowano i przejmowano
|
|
#4481 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nie wiadomo czy on musiał wyjechać czy chciał bo tak było dla niego prościej. Natomiast doszło już do tego że dostał koleś po łbie że pracuje. Nie bierze zasiłków, nie chodzi dookoła teściów żeby mu dali bo on szuka pracy, a w tym kraju nie ma pracy dla ludzi z jego wykształceniem tylko wziął i pojechał ciężko pracować (o ciężkiej pracy w tym wątku zostało już tyle razy powtórzone że głowa boli) ale wciąż za mało. - Emirates było użyte przypadkowo, nie mam pojęcia o tej branży, natomiast wcześniej była mowa o tym jakie warunki muszą być spełnione żeby kobiet mogła nie pracować (też zwracam uwagę że to cały czas jest rozmowa o matkach - smutne) i tym warunkiem było zarabianie pieniędzy przez ojca. I ok, tylko nie wiem czemu rozgrzeszać pilota a potępiać zbieracza holenderskich tulipanów. I tez się zgadzam że nie ma żłobków, przedszkoli, ba nawet wiem że od 89r regularnie są zamykane. Ale między posykiwaniem nad urlopem macierzyńskim, marzeniu o American Dream i sarkaniu że pół pensji na mieszkanie to raczej nikogo to nie zainteresuje. Przecież już tu były nawet pomysły żeby NFZ zakopać bo ubezpieczenia to tylko prywatne! Pocieszki z SP są właśnie przez rodziców oglądane, co nie oznacza że maja razem zaangażowany czas. Powiem tak. 500+ uważam za pomysł zły, skandaliczny i rujnujący. Ale nie mogę się zgodzić powtarzaniem jak mantry pracuj ciężko, macierzyński jest dla jakiś słabych lasek, jak chcesz se siedzieć w domu to znajdź se faceta co zarobi i jaszcze składkę opłaci, a jak się okaże ze to praca fizyczna w jakimś germańskim kraju to jednak nie liczy się i wracasz na start, NFZ zlikwidować bo "socjal" zły. Bzdury o dużych kosztach pracy i polskim socjalizmie który nigdy nie istniał wręcz bulwersują bo realnym problem polski jest to że to montowani Europy, gdzie koszty pracy są niskie, podatków tez nie trzeba płacić a pracownikom się zapłaci grosze na przetrwanie. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna opcja, która ewentualnie przychodzi mi do głowy - jeśli ta inna firma miała tego samego właściciela, to może podchodziło to pod tego samego pracodawcę i dlatego kolejna umowa powinna być stała?
|
|
|
|
|
#4483 |
|
Zakorzenienie
|
A wlasciwie co przeszkadza zbieraczowi tulipanow wyjechac z cala rodzina? Dlaczego zona ma zostawac w Polsce, gdzie ani pracy, ani przedszkola ani zadnej rzeczy ktora jej jest?
|
#4484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie to, że ktoś urodził się w biednej rodzinie, nie przekreśla jego szans na dobre życie, ale nie odwracajmy kota ogonem i nie udawajmy, że ktoś, kto od rodziców dostaje na start mieszkanie lub odziedziczy dobrze prosperującą rodzinną firmę nie ma łatwiej, bo ma... Pieniądz robi pieniądz, więc nawet jak jesteś przedsiębiorczy i pracowity, rodząc się w patologicznie biednej rodzinie osiągniesz dużo, jak dochrapiesz się do statusu klasy średniej. Ten sam człowiek (tj. o analogicznych umiejętnościach, charakterze i sile woli) rodząc się w rodzinie z klasy średniej może już się dorobić milionów... Szczęście jest w życiu potrzebne - nie w aż tak dużym stopniu, jak to się ludziom o wyuczonej bezradności wydaje, ale tez nie jest tak, że można się obejść całkiem bez niego... Właściwie to powiedziałabym, że trzeba mieć w życiu na tyle szczęścia, by nie mieć pecha Bo zauważcie, co z tego, że planujecie przyszłość na 20 lat wstecz, jesteście odpowiedzialni i dalekowzroczni, jak dostaniecie nagle raka albo utracicie wskutek wypadku sprawność i wszystko w piździec....Owszem, nasza aktualna sytuacja życiowa jest wypadkową naszych poprzednich decyzji, ale biegnąc równie szybko, do mety dobiegnie szybciej ten, który zaczął biec dystans od jego połowy, a nie ten, który musiał przebiec całą trasę... to analogia do życia rzucającego nam kłody pod nogi - jak jesteś sprawny, to prawdopodobnie będziesz w stanie ominąć wszystkie kłody, ale jednak dalej byś zajechał, jakbyś energię poświęconą na przeskakiwanie tych kłód mógł poświęcić na co innego. Równolegle uważam, że wcale nie potrzeba do szczęśliwego życia miliardów, Nobla, dziesiątki dzieci, światowej sławy i kariery - równie szczęśliwym możemy być nawet wtedy, kiedy zrealizujemy tylko część naszych celów - wystarczy umieć docenić to, co mamy, zamiast martwić się tym, czego nie mamy ![]() Natomiast obiektywnie patrząc niektórym jest łatwiej w życiu osiągać pewne cele niż innym i to jest fakt - nie jest to żadną przeszkodą do osobistego szczęścia, ale jednak nie zaklinajmy rzeczywistości, że "każdy może być każdym" jak w tym filmie "Zwierzogród", gdzie mysza chciała być słoniem, jak dorośnie
|
|
|
|
|
#4485 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Że komunizmu nie było, to wiadomo. Był jednak realny socjalizm. W USA są tacy, którzy twierdzą, że nigdy nie było holokaustu w Europie. Koszty pracy jak chodzi o wynagrodzenia pracowników są niskie (relatywnie, chociaż sukcesywnie rosną), ale jak chodzi o składki odprowadzane na ubezpiecznie społeczne za pracownika, to koszty te - owszem - są wysokie. Oczywiście nie są tak samo wysokie dla zagranicznych korporacji, w sensie - realnego kosztu, ale już dla osób prowadzących np. jednoosobową działalność gospodarczą są często morderczo wysokie. Tak, pracuj ciężko jak nie masz majątku z domu, bo nikt nie ma obowiazku ci niczego dać. I nie wiem co jest głupiego w postulowaniu rozsądku u ludzi, którzy lubią sobie zrobić z życia wieczne wakacje. No niech sobie robią, ale potem na stare lata nie będą miały z czego żyć i niech się z tym liczą. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-05-20 o 22:33 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4486 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cala moja wypowiedz dotyczyla raczej zycia w takim rozkroku: bo (koniecznie) domek w Polsce (czesto przesadnie fajansiarski) w domku żona i dzieci a zycie wlasne i harowka na obczyznie. i moim.zdaniem jest roznica kiedy kobieta nie pracuje bo mezczyzne stac (bo nie ma sie co oszukiwac: zwykle jest to facet) na komfortowe zycie dla żony i dzieci (łącznie z zabezpieczeniem ich na wypadek W) a kobieta nie pracuje bo nie ma dla niej pracy w okolicy,.nie ma samochodu, nie jest mobilna, wychowuje dzieci, jest slabo wyksztalcona itd Ogladam takie obrazki i te kobiety zdecydowanie nie czuja sie w swojej sytuacji komfortowo. I nie masz racji: z perspektywy pracodawcy twierdze, ze koszty pracownika w Polsce sa dla polskich firm w uj wysokie. Chetnie zatrudnilabym wiecej osob, ale po prostu mnie na to nie stac. |
|
|
|
|
#4487 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale mówimy o przedsiębiorstwach czy samozatrudnieniu. Wypychanie ludzi na samo zatrudnianie to kolejna patologia. Fantastyki nie lubię, dziękuje za troskę, ale widzę że postępy teraz już jesteśmy na etapie "realnego socjalizmu". Może zaraz nawet dojdziemy do tego dlaczego wprowadzono takie wyrażenie do nomenklatury. Edytowane przez 201607111003 Czas edycji: 2016-05-20 o 22:30 |
|
|
|
|
#4488 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak wysle kobiecie 1000euro to ona na tej wsi w Polsce Z bedzie zyc z dziecmi przyzwoicie. Za ten sam 1000 euro na 'zachodzie' nawet porzadnego mieszkania nie wynajma. |
|
|
|
|
#4489 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4490 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na dobrobyt pracuje się pokoleniami, przy czym łatwiej przez jedno pokolenie majątek roztrwonić, niż go zdobyć... dlatego generalnie samo utrzymanie majątku przez kolejne pokolenie też jest IMO swojego rodzaju osiągnięciem, chociaż ofc nie może się równać z osiągnięciami rodziców i dziadków, którzy ten majątek budowali. Właśnie ze względu na charakterystyczne dla ludzkiego gatunku zdolności akumulacji dorobku poprzednich pokoleń uważam, że życiowy start jest bardzo ważny, ponieważ oprócz pieniędzy dzieci z naprawdę dobrych domów dziedziczą po rodzicach także właściwe postawy (wiarę we własne możliwości + know-how do osiągnięcia sukcesu), dobre nawyki i znajomości. To daje dużo - twierdzenie, że nie daje nic, to dissowanie osiągnięć przodków. Można, nie mając żadnego zaplecza, osiągnąć naprawdę dużo, ale zawsze wymagać będzie to pracy - tym więcej pracy, w im gorszym bagnie wyjściowo jesteśmy. Szczerze mówiąc na chwilę obecną jestem moim rodzicom ogromnie wdzięczna za sam fakt, że nie będę musiała ich utrzymywać na starość, bo poradzą sobie sami, i że nie narobili sobie (i mi) żadnych długów... to też jest duże wsparcie i odciążenie, pozwalające mi na rozwinięcie własnych skrzydeł w samodzielnym życiu. Cytat:
Też mi się wydawało, dopóki nie poszłam na studia, że matura jest dość dobrym wyznacznikiem wiedzy i "przygotowuje" do studiów.... a takiego wała Na trudnych studiach będziesz mieć 5-10 matur co każde pół roku (co semestr), więc jeśli w pół roku przed maturą tak naprawdę nie był się ktoś w stanie spiąć do nauki, to nie wróży mu to zbyt dobrze na studiach... aczkolwiek bywa różnie - są też ludzie, którzy ze słabo zdaną maturą radzą sobie na studiach lepiej od tych ludzi, którzy maturę zdali od nich dużo lepiej - tutaj sporą rolę gra to, na ile komu dane studia podchodzą, co niełatwo ocenić, dopóki się na nie nie pójdzie.
|
||
|
|
|
#4491 |
|
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6069593 6]A sobie dochodź do czego chcesz, mnie to lotto.[/QUOTE]
Tylko już nie powtarzaj po Breżniewie.
|
|
|
|
#4492 |
|
Zakorzenienie
|
Najgorsze oferty pracy w moim życiu miałam po znajomości
![]() Z pracy, którą zdobyłam sobie sama (chociaż było trudniej) byłam właściwie zawsze zadowolona, bo jak już sobie szukałam sama pracy, to wybierałam taką, którą naprawdę chciałabym wykonywać. No i stawki... 12 zł/h w pracy zdobytej samodzielnie, 8zł/h, a potem 6 zł/h w pracy załatwionej "po znajomości", a z której potem głupio było mi zrezygnować, by nie zawieść tej "znajomości", wychodząc na niewdzięcznicę... Młoda i głupia byłam, nie bierzcie ze mnie przykładu
|
|
|
|
#4493 | |
|
Konto usunięte
|
Breżniew to mój idol i żyję z cytowania go po internercie, ale postaram się powstrzymać
---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest tak, że na studiach nie ma wiedzy praktycznej, bo ta wiedza praktyczna (przydatna) na dobrych studiach jest - tylko właśnie, nie każde studia są dobre... Jak ktoś trafi na gównokierunek, to najlepsze, co może zrobić, to ewakuować się z niego albo wymyślić sobie jakiś plan B (np. zaliczenie studiów po jak najmniejszej linii oporu, wyciągając z nich jednocześnie kasę ze stypendiów + jak najwcześniej zdobywać doświadczenie zawodowe, skoro na studiach nic nie uczą). Najgorsze co można zrobić zaś - po licencjacie z gównokierunku zrobić z niego magistra ![]() Inna sprawa - wiecznie żywy mit o tym, że jak skończysz studia, to pracodawcy będą szukać Cb, a nie Ty pracodawcy... ![]() Mam wrażenie, że sporo ludzi byłoby w stanie znaleźć sporo lepszą pracę, niż ma obecnie, tylko nawet nie wiedzą, gdzie jej szukać, albo po pierwszych nieudanych próbach znalezienia pracy zbyt szybko się poddają. Przykład - część osób studiujących nie wie, co może robić po swoich studiach, do wykonywania jakiej pracy ma kompetencje, a do głowy przychodzą im takie oczywiste źródła zatrudnienia jak markety i restauracje... Myślę, że zbadanie rynku pracy również jest ważne i bardzo pomaga w znalezieniu zatrudnienia. Jest wiele zawodów, o których istnieniu zwykły Kowalski nie ma pojęcia, a zapotrzebowanie jest ogromne przy jednocześnie całkiem niewysokich wymaganiach... |
|
|
|
|
#4495 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Aczkolwiek trzeba przyznac, ze w Polsce dzieki zmianom ustrojowym mozna bylo sie dorobic konkretnego majatku w 20 lat, co na zachodzie jesli nie jest sie w branzy IT jest bardzo trudne. Oczywiscie teraz sie to juz wyrownuje (ciezko sie w Polsce konkretnie dorobic w jedno pokolenie), ale mam wielu kolegow i znajomych (w wieku 40-45lat), ktorzy zaczynali jako nastolatkowie od handlu kasetami vhs, szczęk na bazarkach, wyjazdami na handel do Berlina czy po jeans do Turcji a teraz maja wlasne duze przedsiebiorstwa i zyja powyzej klasy sredniej. W Europie Zach najwiecej pokoleniowo dorobiono sie na wojnie i bezposrednio po niej - nieruchomosci, kontrakty wojskowe i budowlane itp. W Polsce nie bylo na to szansy. ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Cytat:
Na Śląsku byly jeszcze 10-15 lat temu technika, ktore cieszyly sie renomą prawie dorownujacą uczelniom. A teraz pierdyliard liceow ogolnoksztalcacych i Wyzszych Szkół Tego i Owego po ktorych nie umie sie kompletnie nic. |
||
|
|
|
#4496 |
|
kobieta za ladą
|
u mnie dzis wypłacali kasę z 500+
nie mam siły wstać tak mi kregosłup bólem promieniuje ,nie mówiąc o stopach rozmienienie kasy nawet w banku!! graniczyło z cudm w obrocie same 100 i 200 setki,dzisiejszy utarg był o 1/3 wyższy od wczorajszego a wierzcie mi w mięsnym to bardzo dużo boje się jutra
|
#4497 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4498 |
|
Konto usunięte
|
To ja jeszcze wsadzę kij w mrowisko i powiem że absolwenci filozofii najczęściej zajmują wysokie stanowiska, i zdaje się że poniżej dwóch procent absolwentów filozofii rejestruje się w UP.
Dlatego mnie się podobał pomysł który został w strefie dyskusji uniwersyteckich bo nikt się nie odważył, a mianowicie wypłacanie zasiłków "na dzieci" w postaci specjalnych kart, i kiedy na paragonie są papierosy i/lub alkohol to nie przechodzi. Edytowane przez 201607111003 Czas edycji: 2016-05-20 o 23:25 |
|
|
|
#4499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Piję tylko do takiej sytuacji: ktoś uważa, że jego studia są bez sensu, widzi, że wiedza na nich jest nieprzydatna (albo raczej: nie ma żadnego pomysłu na to, jakby można ją wykorzystać, więc jednym uchem wpuszcza, drugim wypuszcza, uczy się metodą ZZZ i w efekcie nic sensownego ze studiów nie wynosi), a mimo tego jeśli taka osoba na tych studiach siedzi aż do mgr i jeszcze uważa, że za samo ukończenie tychże jakże ambitnych studiów powinna dostać nagrodę (tj. kolejkę pracodawców bijących się o możliwość zatrudnienia takiego absolwenta) no to sorry... bezwstydnie marnujesz swój czas i dziwisz się, że marnowanie czasu nie przynosi korzyści? Nie potrzeba Maxa Kolonki by stwierdzić, że to się nie dodaje ![]() Druga sprawa - przy szukaniu pracy trzeba się umieć sprzedać. Nie jest ważne, co studiujesz, ważne, by przekonać pracodawcę, że będziesz użyteczny i przyniesiesz firmie zysk, więc warto Cię zatrudnić. Można uzasadniać swoją kandydaturę nawet tym, że "studia nauczyły mnie dobrze nawijać makaron na uszy" Whatever works, taka moja opinia ![]() Uważam też, że wiedza to narzędzie - to, że w nieporadnych rękach nawet najlepszy sprzęt będzie bezużyteczny wcale nie oznacza, że nie da się za jego pomocą robić cudownych rzeczy! Bardziej obrazowo: dla jednego dłuto to będzie śmieć... inny weźmie kawałek drewna i stworzy coś pięknego Tak samo z wiedzą - umiesz użyć - good for you i zapewne wiesz już, co masz robić, by skórę drogo sprzedać. Nie umiesz użyć - po co marnujesz swój czas? Przeznacz go na coś, w co wierzysz, że ma szanse powodzenia i jest sensowne... Szkoda życia na rzeczy, w których powodzenie nie wierzymy
Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2016-05-20 o 23:40 |
|
|
|
|
#4500 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.

Bo nie wszyscy powinni miec dzieci.
Taka mam nadzieje
Ale zgadzam sie, ze nie to jest wazne, zeby rodzice byli obecni 24 godz na dobe, ale aby byli w domu tyle czasu, aby faktycznie dzieciom poswiecac czas i je czynnie wychowywac.
) a cala reszte poczawszy od karmienia poprzez cale wychowanie zwalano na zastęp mamek, niań, guwernantek i tutorów
Nie jestem pewna, ale chyba chodzi o to, że podjęła pracę na takim samym stanowisku tylko w innej firmie. Muszę się dowiedzieć o co chodzi.

: