Program 500+ plus offtop ;) - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-23, 23:18   #301
201607111003
Konto usunięte

Dot.: Program 500+ plus offtop ;)

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Część pewnie trolle ale niestety z odpowiednikami w rzeczywistości. Przecież matka od pijanego dziecka już próbowała je odzyskać - więc nawet "1500 piechoto nie chodzi" jest jak najbardziej prawdopodobne. Podobnie teksty o braniu kasy na dziecko którym rodzic się nie zajmuje: to powazny błąd że tak się da.
To tak, i jak już kiedyś utyskiwałam, no mnie w ogóle telepie na myśl ile w polskich domach dziecka jest dzieciaków które spokojnie mógłby trafić do jakichś ogarniętych ludzi, którzy by im dali przynajmniej szansę na lepszą przyszłość, ale nie bo rodzic to rodzic i może się kurka zmieni. Nagle rodzice z padaczką alkoholową przestana pić i przejdą kurs rodzicielstwa bliskości wieczorami przerabiając nauczanie metodą Montessori, aaa.
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 23:22   #302
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Faktycznie nagonka się tutaj zrobiła, przesadzona.

Niemniej to nie jest kwestia kraju, że ktoś wegetuje za minimalną. Jeśli ktoś wegetuje za minimalną to albo nie jest pracowity, albo nie myśli (nie kombinuje, co zrobić, by mieć lepiej). Moi rodzice mimo braku wykształcenia byli w stanie zakręcić się tak, by się jakoś ustawić - tata pracował w kilku pracach jednocześnie, mama zajmowała się handlem i miała z tego dobre pieniądze, nigdy też nie siedziała z uporem w pracy bez perspektyw, tylko zmieniała ją na inną, lepszą, kiedy tylko miała okazję - bo po prostu okazji do zmiany pracy na lepszą szukała zamiast zadowolić się tym, co jest.

Jak ktoś wegetuje za minimalną, to jest IMO z taką osobą coś nie tak. To tak, jakby wiedzieć, że na utrzymanie potrzebujesz 1000 zł/msc, po czym przyjąć pracę za 600 zł/msc i nie szukać lepszej, a następnie dziwić się, że nie wystarcza i brakuje na życie... No jasne, że w takiej sytuacji będzie brakowało, ale jednocześnie to, że brakuje, nie oznacza, że nie da się nic z tym zrobić... Dopóki się nie przyfarciło w życiu, to trzeba kombinować jak koń pod górę tak, by sobie radzić... a jak komuś nie chce się kombinować, co zrobić, by było lepiej, to niech nie narzeka, że mu źle.

Naprawdę, nie znam osób, które by chciały pracować, pracowały i mimo tego biedowały, z wyjątkiem osób, które nie potrafią logicznie myśleć. Te osoby, które ciężko pracują, a mimo to biedują, biedują nie dlatego, że kraj taki niedobry, ale dlatego, że np. wydają zupełnie bez pomyślunku pieniądze (typu - zarabiam minimalną i nie starcza mi od 1 do 1 na jedzenie, ale tatuaż sobie zrobię, lub nakupię ciuchów po to, by wyrzucić te sprzed sezonu - a co!) albo dlatego, że są w inny sposób nieporadne - np. nie znają podstaw prawa i nie chcą poznać, nawet mimo ostrzeżeń znajomych wiedzą lepiej, że wyjdą lepiej na złamaniu prawa a potem się dziwią i płaczą, że jednak oszustwo nie wyszło, fiskus ich przyłapał i dowalił karę - to są ogólnie tego typu sytuacje i o ile ok - całkiem sporo możnaby przykładów takiego zachowania znaleźć, o tyle cudza głupota (brak myślenia) to absolutnie wina państwa nie jest.
Nie do końca się zgodzę dużo właśnie jest pracy tylko za minimalna,może wydają te pieniądze na swoje przyjemności bo muszą wybierać albo jedzenie albo jakiś ciuch.
Przecież nie każdy chce tylko mieszkać,opłacać rachunki i jeść?
Bo to sprowadza się do wegetacji jak by to inaczej nazwać i pozniej są tacy biedni pracowici sfrustrowani ludzie.
Dla mnie zmiana pracy wiąże się z ogromnym stresem a zmieniałam pracę już wiele razy.

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

I znów przytoczę przykład z zagranicy tam za najniższą dasz sobie radę by jedna osoba mogła siedzieć w domu wychować dzieciaki i odłożyć chciałabym żeby kiedyś taki było u nas
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 23:27   #303
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Nie do końca się zgodzę dużo właśnie jest pracy tylko za minimalna,może wydają te pieniądze na swoje przyjemności bo muszą wybierać albo jedzenie albo jakiś ciuch.
Przecież nie każdy chce tylko mieszkać,opłacać rachunki i jeść?
Bo to sprowadza się do wegetacji jak by to inaczej nazwać i pozniej są tacy biedni pracowici sfrustrowani ludzie.
Dla mnie zmiana pracy wiąże się z ogromnym stresem a zmieniałam pracę już wiele razy.

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

I znów przytoczę przykład z zagranicy tam za najniższą dasz sobie radę by jedna osoba mogła siedzieć w domu wychować dzieciaki i odłożyć chciałabym żeby kiedyś taki było u nas
Wiesz co? Myslę, że nie ma to znaczenia, czy Polska, czy "zagranica". Jeśli naprawdę chce się w życiu coś osiągnąć to jednak oboje rodzice (gdy dzieci osiągną wiek przedszkolny/szkolny) pracują na swoją stabilizację. Oboje się starają by osiągnąć jak najwięcej.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 23:33   #304
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Wiesz co? Myslę, że nie ma to znaczenia, czy Polska, czy "zagranica". Jeśli naprawdę chce się w życiu coś osiągnąć to jednak oboje rodzice (gdy dzieci osiągną wiek przedszkolny/szkolny) pracują na swoją stabilizację. Oboje się starają by osiągnąć jak najwięcej.
No tak tylko że ja i TŻ pracowaliśmy za 3-4 tys. Miesięcznie zanim nie dostałam awansu to było 3 tys razem a po awansie prawie 4 tys.
TŻ zmienił pracę i jakoś to było ale bez większego szału,kredyt auto i opłaty pobierały duża część budżetu.Teraz jak wyjechał to widzę że nie musi za bardzo się o nic martwić.Bez problemu okłada,ważne że coś robi i chce dla nas lepiej dlatego ja myślę że szybciej byśmy właśnie tam gdybym z nim była spłacli kredyt.Tutaj też udało nam się odłożyć ale zawsze było coś do zrobienia czy to auto do zapłaty czy to inna rzecz że pieniądze obłożone się kurczyły.

---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

Małymi krokami do celu gdzieś znajdziemy swoje miejsce
Stary 2016-05-23, 23:46   #305
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Ale bardzo ładnie to napisałaś i podałaś przykład rodziców aż mi się to spodobało
Miło mi

Ze względu na sytuację rodziców rozumiem, że mogłaś mieć problem ze studiami, bo oni też twierdzą, że ze względu na sytuację rodzinną wykształcenia nie zdobyli, bo musieli bardzo ciężko pracować, by utrzymać się samodzielnie w obcym mieście i jeszcze pomóc rodzicom / rodzeństwu - jednakże i bez studiów sobie poradzili, więc można

Teraz jest inna sytuacja, niż te kilkadziesiąt lat temu - moim zdaniem ze studiami akurat jest łatwiej, ale z pracą trudniej. Studia są darmowe, są socjale, stypendia, akademiki - dla osób z ubogich rodzin to wielka szansa na wyrwanie się z małej wsi do dużej miejscowości, w dodatku teraz nie ma zawodówek właściwie, tylko wszyscy idą do liceów, więc droga na studia im się nie zamyka.

Być może gdyby moi rodzice bardziej się zawzięli, to by i studia ukończyli - myślę, że u nich przeważył brak wsparcia i zachęty ze strony bliskich. Rodzice mówili im zawsze: "nie ma sensu się uczyć!" i "po co wyjeżdżacie do tego miasta, skoro macie gospodarstwo i pole? wojaży wam się zachciało <heheszki>" i zresztą - do dziś mój stryj ma identyczne podejście i mojemu kuzynowi twardo wmawiał, że matura to bzdura, a moim rodzicom, że wysłali nas (mnie i moją siostrę) na studia, bo leczą własne kompleksy...
Efekt taki, że kuzyn w moim wieku (chyba rok młodszy ode mnie - niewielka różnica) matury nie zdał i ma ogromne problemy ze znalezieniem pracy w mieście, bo dojazd ok. 150 km do najbliższej metropolii jednak kosztuje, a w mniejszych miejscowościach nie ma za bardzo pracy dla chłopaka z niepełnym średnim, bez żadnych szczególnych kwalifikacji... a gdyby dostał się na studia dzienne (byle jakie - naprawdę nie musiałoby to być nic ambitnego), akademik wyniósłby go 300-400 zł/msc, z pracy weekendowej w McDonaldzie na pół etatu mógłby zarobić 600 zł/msc, słoiki z domu by wziął, stypendium socjalne pewnie też by dostał, studia by w międzyczasie zrobił i wyszedłby na tym zapewne lepiej niż teraz, pracując na ochronie za stawki poniżej minimalnej krajowej, i wydając połowę pensji na dojazdy... :/ Z tej ochrony jak odłożył sobie 500 zł/msc, to się ucieszył, bo alternatywą był brak jakiejkolwiek pracy i zarobków...

Reszta mojego kuzynostwa z równie nieciekawą sytuacją rodziną, ale z mądrzejszymi rodzicami, wybyli na studia do wielkich miast. Utrzymują się sami, a nawet dokładają rodzicom, jeśli u rodziców bieda aż piszczy, a i takie są sytuacje - ale ich rodzice zachęcali do podjęcia studiów i mimo braku środków deklarowali pomoc, która jednak okazała się niepotrzebna (bo znaleźli w mieście pracę, dzięki której mogli utrzymać się sami).

Zdaniem moich rodziców stryjostwo zniechęcało syna do studiów, bo studia kosztują, a oni skąpią na wszystkim - było więc w ich oczach sensowniej syna do studiowania zniechęcić, zamiast dołożyć chociaż trochę grosza na jego lepszy start...

Tak więc ja Ciebie też zachęcam może niekoniecznie do studiów (chociaż - why not? Moja przyszła teściowa właśnie zrobiła magistra na studiach medycznych dziennych w wieku 50 lat, pracując jednocześnie na 2 etaty, więc można ), ale np. do wyjazdu za granicę, jeśli uznasz to za słuszne, lub do jakiejkolwiek innej decyzji, która pozwoli Ci polepszyć Twój los w dłuższej perspektywie czasu.
Jeśli ciężka sytuacja zarobkowa/mieszkaniowa itp. jest przejściowa, tymczasowa, bo teraz zaciskasz pasa, by później mieć lepiej - na pewno warto się pomęczyć, ale jeśli masz dość biednie, ale mimo tego wygodnie, i nie zmieniasz nic, bo boisz się stracić tą wygodę, ale jednocześnie nie jesteś zadowolona z poziomu życia - to warto pomyśleć, co można zmienić... nie zawsze zmiany muszą być bolesne i wywracać życie o 180 stopni Czasem sama zmiana myślenia na kategorie: "szukam okazji do dobrej zmiany" daje bardzo dużo.

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ----------

Cytat:
Małymi krokami do celu gdzieś znajdziemy swoje miejsce
Dokładnie Byle próbować

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ależ tak.

Mój Tato (niestety, już nie żyje) pochodził z małej miejscowości a do szkoły morskiej poszedł, bo tam dawali mundur, bursę darmową i wyżywienie w bursie (to jego słowa. A kawa? "Ja kładłem mokry ręcznik na łeb bo na kawę nie było mnie stać"). A jednak ukończył wyższą szkołę i zrobił uprawnienia międzynarodowe. Mama nie jest Polką, więc też zero wsparcia z drugiej strony. I też się dorabiali praktycznie od zera. I pracowali ciężko: mama na początku na "państwowej" posadzie z dyżuru na dyżur z przerwą na sen i spędzenie czasu z dziećmi, Tato po 10 miesięcy w roku na morzu, ostatnio jako oficer amerykańskiej floty handlowej. Przez znaczną część życia mieli "pod górę", ale tak już jest: chcesz mieć stabilizację to najpierw trzeba przejsć przez ciężką pracę i wyrzeczenia. Nie ma tak, że od razu, na początku kariery stać takiego "początkującego" na wszystko, w tym na "godne życie". O to godne życie samemu trzeba się postarać, mieć plan, dążyć do jego realizacji.

W sumie jestem wdzięczna Rodzicom, że nie wychowali mnie na "królewnę" i nauczyli stawiać sobie cele i realizować je nawet kosztem wyrzeczeń.
To jest właśnie to kombinowanie i myślenie, o którym pisałam wcześniej Szukać okazji - nie masz za dużo farta w życiu, tym bardziej okazji szukać musisz. <Yoda approves >

Brawa dla rodziców

No właśnie - osiągnięcie celów wymaga wyrzeczeń - tu bardzo mądrą rzecz napisałaś.
Każdy lubi mieć wygodnie, ale na ogół warto się poświęcić, by w przyszłości mieć lepiej - mądre poświęcenie bardzo fajnie procentuje a na pewno lepiej, niż wypalanie się w pracy bez perspektyw, gdzie też poświęcasz się pracy za minimalną, ale niewiele z tego masz... To chyba dlatego planowanie jest tak ważne - pozwala określić, czy w danym momencie naszego życia inwestujemy właściwie nasz czas - nasz najcenniejszy kapitał

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2016-05-23 o 23:36
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 23:56   #306
201607111003
Konto usunięte

Cytat:

To naprawdę tak nie działa.
Matka "siedząca" z dzieciakami w domu wszędzie w Europie oznacza to samo: albo bardzo niski poziom życia albo wyższą klasę średnią (w Polsce, tak wyraźnego podziału klasowego jeszcze nie ma, ale się tworzy co jest swoją droga przykre).
Chyba że mówimy o urlopie macierzyńskim/ojcowskim ale to jest z definicji zupełnie inna sytuacja, i paradoksalnie nie wszędzie nawet jest płatny.
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 05:52   #307
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Elion Pokaż wiadomość
To naprawdę tak nie działa.
Matka "siedząca" z dzieciakami w domu wszędzie w Europie oznacza to samo: albo bardzo niski poziom życia albo wyższą klasę średnią
(w Polsce, tak wyraźnego podziału klasowego jeszcze nie ma, ale się tworzy co jest swoją droga przykre).
Chyba że mówimy o urlopie macierzyńskim/ojcowskim ale to jest z definicji zupełnie inna sytuacja, i paradoksalnie nie wszędzie nawet jest płatny.
100% racji. Może i z jednej pensji da się gdzieś w świecie spokojnie wyżyć. Ale tylko wyżyć. Ale z jednej pensji dzieci nie wykształcisz i tak naprawdę nie polepszysz jakości i standardu życia.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-05-24, 07:19   #308
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Miło mi

Ze względu na sytuację rodziców rozumiem, że mogłaś mieć problem ze studiami, bo oni też twierdzą, że ze względu na sytuację rodzinną wykształcenia nie zdobyli, bo musieli bardzo ciężko pracować, by utrzymać się samodzielnie w obcym mieście i jeszcze pomóc rodzicom / rodzeństwu - jednakże i bez studiów sobie poradzili, więc można

Teraz jest inna sytuacja, niż te kilkadziesiąt lat temu - moim zdaniem ze studiami akurat jest łatwiej, ale z pracą trudniej. Studia są darmowe, są socjale, stypendia, akademiki - dla osób z ubogich rodzin to wielka szansa na wyrwanie się z małej wsi do dużej miejscowości, w dodatku teraz nie ma zawodówek właściwie, tylko wszyscy idą do liceów, więc droga na studia im się nie zamyka.

Być może gdyby moi rodzice bardziej się zawzięli, to by i studia ukończyli - myślę, że u nich przeważył brak wsparcia i zachęty ze strony bliskich. Rodzice mówili im zawsze: "nie ma sensu się uczyć!" i "po co wyjeżdżacie do tego miasta, skoro macie gospodarstwo i pole? wojaży wam się zachciało <heheszki>" i zresztą - do dziś mój stryj ma identyczne podejście i mojemu kuzynowi twardo wmawiał, że matura to bzdura, a moim rodzicom, że wysłali nas (mnie i moją siostrę) na studia, bo leczą własne kompleksy...
Efekt taki, że kuzyn w moim wieku (chyba rok młodszy ode mnie - niewielka różnica) matury nie zdał i ma ogromne problemy ze znalezieniem pracy w mieście, bo dojazd ok. 150 km do najbliższej metropolii jednak kosztuje, a w mniejszych miejscowościach nie ma za bardzo pracy dla chłopaka z niepełnym średnim, bez żadnych szczególnych kwalifikacji... a gdyby dostał się na studia dzienne (byle jakie - naprawdę nie musiałoby to być nic ambitnego), akademik wyniósłby go 300-400 zł/msc, z pracy weekendowej w McDonaldzie na pół etatu mógłby zarobić 600 zł/msc, słoiki z domu by wziął, stypendium socjalne pewnie też by dostał, studia by w międzyczasie zrobił i wyszedłby na tym zapewne lepiej niż teraz, pracując na ochronie za stawki poniżej minimalnej krajowej, i wydając połowę pensji na dojazdy... :/ Z tej ochrony jak odłożył sobie 500 zł/msc, to się ucieszył, bo alternatywą był brak jakiejkolwiek pracy i zarobków...

Reszta mojego kuzynostwa z równie nieciekawą sytuacją rodziną, ale z mądrzejszymi rodzicami, wybyli na studia do wielkich miast. Utrzymują się sami, a nawet dokładają rodzicom, jeśli u rodziców bieda aż piszczy, a i takie są sytuacje - ale ich rodzice zachęcali do podjęcia studiów i mimo braku środków deklarowali pomoc, która jednak okazała się niepotrzebna (bo znaleźli w mieście pracę, dzięki której mogli utrzymać się sami).

Zdaniem moich rodziców stryjostwo zniechęcało syna do studiów, bo studia kosztują, a oni skąpią na wszystkim - było więc w ich oczach sensowniej syna do studiowania zniechęcić, zamiast dołożyć chociaż trochę grosza na jego lepszy start...

Tak więc ja Ciebie też zachęcam może niekoniecznie do studiów (chociaż - why not? Moja przyszła teściowa właśnie zrobiła magistra na studiach medycznych dziennych w wieku 50 lat, pracując jednocześnie na 2 etaty, więc można ), ale np. do wyjazdu za granicę, jeśli uznasz to za słuszne, lub do jakiejkolwiek innej decyzji, która pozwoli Ci polepszyć Twój los w dłuższej perspektywie czasu.
Jeśli ciężka sytuacja zarobkowa/mieszkaniowa itp. jest przejściowa, tymczasowa, bo teraz zaciskasz pasa, by później mieć lepiej - na pewno warto się pomęczyć, ale jeśli masz dość biednie, ale mimo tego wygodnie, i nie zmieniasz nic, bo boisz się stracić tą wygodę, ale jednocześnie nie jesteś zadowolona z poziomu życia - to warto pomyśleć, co można zmienić... nie zawsze zmiany muszą być bolesne i wywracać życie o 180 stopni Czasem sama zmiana myślenia na kategorie: "szukam okazji do dobrej zmiany" daje bardzo dużo.

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ----------

Dokładnie Byle próbować

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ----------

To jest właśnie to kombinowanie i myślenie, o którym pisałam wcześniej Szukać okazji - nie masz za dużo farta w życiu, tym bardziej okazji szukać musisz. <Yoda approves >

Brawa dla rodziców

No właśnie - osiągnięcie celów wymaga wyrzeczeń - tu bardzo mądrą rzecz napisałaś.
Każdy lubi mieć wygodnie, ale na ogół warto się poświęcić, by w przyszłości mieć lepiej - mądre poświęcenie bardzo fajnie procentuje a na pewno lepiej, niż wypalanie się w pracy bez perspektyw, gdzie też poświęcasz się pracy za minimalną, ale niewiele z tego masz... To chyba dlatego planowanie jest tak ważne - pozwala określić, czy w danym momencie naszego życia inwestujemy właściwie nasz czas - nasz najcenniejszy kapitał
Mnie też w jakimś stopniu zaczęło zniechęcać to że tyle osób z mojego otoczenia skończyło też te studia a do niczego sensownego nie doszło.I pracuje na kasie,niby szuka tą pracę a jednak ma problem z jej znalezieniem.

---------- Dopisano o 07:19 ---------- Poprzedni post napisano o 06:54 ----------

Druga kwestia to taka jak sama pisałaś że zawodówek praktycznie nie ma,bardzo mało osób je wybiera i wtedy jest mały problem.
Dla wszystkich osób po studiach pracy nie będzie bo rynek jest takimi osobami przesycony,ktoś fizycznie też pracować musi więc później wychodzą takie kwiatki że po studiach i tak trzeba pracować fizycznie za małe pieniądze bo mało komu się udaje znaleźć sensowne zajęcie.Mam chyba rację?
Stary 2016-05-24, 07:20   #309
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Mnie też w jakimś stopniu zaczęło zniechęcać to że tyle osób z mojego otoczenia skończyło też te studia a do niczego sensownego nie doszło.I pracuje na kasie,niby szuka tą pracę a jednak ma problem z jej znalezieniem.
Ale ty nie rozumiesz podstawowej kwestii. Potrzebne Ci jest wykształcenie. Nieważne, czy studia czy szkoła policealna. W rocznej szkole policealnej możesz w ciągu 3 lat zrobić 3 zawody, np. Kosmetycznkę, masaż i podstawowy księgowości i bez problemu możesz otworzyć swój gabinet masażu z kosmetyką. I masz z tego kasę. A tych "złych studiów co ludzie po nich nic nie majo" to nawet oglądać nie musisz. Ja robię instruktora fitness i dietetyke, namawiam chłopaka na masaż z elementami fizjoterapii i otwieramy salon fitness. Musisz CHCIEĆ, a nie - " nie mam siły". Masz, tylko ci się nie chce, bo przecież lepiej w weekend pierdzieć w fotel przed tv niż siedzieć w szkole. Studia to nie jest wszystko.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 08:57   #310
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Ja myślę, że Onaa to jest jakiś PRowiec z PiSu. Placa jej za obronę takiego stanowiska:-D dla rządu niewykształceni ludzie, to jest ideal. Łatwo manipulować głupota.
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 09:48   #311
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość
Ja myślę, że Onaa to jest jakiś PRowiec z PiSu. Placa jej za obronę takiego stanowiska:-D dla rządu niewykształceni ludzie, to jest ideal. Łatwo manipulować głupota.
Też zaczynam mieć takie wrażenie.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 11:07   #312
201606270916
Konto usunięte

Ojoj chyba to wywoła zamieszki
http://www.fakt.pl/pieniadze/finanse...ejasne/zje0yd1

A tu problemy z obsługą i brakiem pieniędzy:
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...en,nId,2207616
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 11:24   #313
201712071518
Konto usunięte

Cytat:

no to było raczej do przewidzenia...
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 11:25   #314
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Cytat:

w sumie nie zagłębiałam się tak w 500+ ale to wydaje się dość oczywsite (pierwszy link). Ale wyobrażam sobie zdziwko Karyn, Grażyn i Januszy

drugi link: nie dziwi mnie to zupełnie, bo w sumie cały czas mówione było, że albo bierzesz 500+ w Polsce, albo inne świadczenia za granicą, no i trzeba to jakoś sprawdzić, a że jak zawsze wszystko pozostało bezsensownie skalkulowane i przemyślanie, to kompletnie brak kasy na obsługę sprawszania tych świadczeń mnie nie dziwi...
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 11:32   #315
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:

Co do pierwszego linku: dla nas to jest oczywiste ale nie mogę doczekać się zdziwka Karyn i Sebixow. 'Panstwo nas oszukało, kiedy dziecko skończyło 18 lat' juz wkrótce w Fakcie

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 12:36   #316
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Druga kwestia to osoby które chcą iść na studia muszą wynająć mieszkanie i nie mają pomocy od nikogo,wiem że takie osoby są ale w większości pomagają rodzice by te dzieci mógły się jakoś utrzymać.
Bo dać 500 zł za pokój coś zjeść i opłacić studia to w ogóle abstrakcja
Skup się teraz ;D To co piszesz jest możliwe i jestem tego przykładem Z Tż jak zechcieliśmy z domów wyfrunąć, to spakowaliśmy plecaki (ja byłam wtedy na ostatnim roku studiów) i pojechaliśmy z gazetą w ręku i 3tys oszczędności szukać pokoju do wynajęcia i pracy Pokój wynajęliśmy od ręki, Tż szukał pracy 2 tyg, a ja niecały miesiąc. Rodzice byli w dobrej sytuacji finansowej, ale złotówki od nich nie wzięliśmy, bo stwierdziliśmy, że sobie poradzimy. Zaczynaliśmy od pokoju w mieszkaniu studenckim i najniższych krajowych. Teraz wynajmujemy sobie 2 pokojowe mieszkanie w ścisłym centrum miasta, odkładamy na wkłąd własny i nie jemy chleba z masłem, tylko 95% na mieście. Da się? Nie... czekam na przykład twoich znajomych, którym się nie udało więc to niemożliwe.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 12:38   #317
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Skup się teraz ;D To co piszesz jest możliwe i jestem tego przykładem Z Tż jak zechcieliśmy z domów wyfrunąć, to spakowaliśmy plecaki (ja byłam wtedy na ostatnim roku studiów) i pojechaliśmy z gazetą w ręku i 3tys oszczędności szukać pokoju do wynajęcia i pracy Pokój wynajęliśmy od ręki, Tż szukał pracy 2 tyg, a ja niecały miesiąc. Rodzice byli w dobrej sytuacji finansowej, ale złotówki od nich nie wzięliśmy, bo stwierdziliśmy, że sobie poradzimy. Zaczynaliśmy od pokoju w mieszkaniu studenckim i najniższych krajowych. Teraz wynajmujemy sobie 2 pokojowe mieszkanie w ścisłym centrum miasta, odkładamy na wkłąd własny i nie jemy chleba z masłem, tylko 95% na mieście. Da się? Nie... czekam na przykład twoich znajomych, którym się nie udało więc to niemożliwe.

Miałaś 3 tysie oszczędności, burżuazjo jak to zrobiłaś, że tyle kasy uzbierałaś?
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 12:45   #318
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ale ty nie rozumiesz podstawowej kwestii. Potrzebne Ci jest wykształcenie. Nieważne, czy studia czy szkoła policealna. W rocznej szkole policealnej możesz w ciągu 3 lat zrobić 3 zawody, np. Kosmetycznkę, masaż i podstawowy księgowości i bez problemu możesz otworzyć swój gabinet masażu z kosmetyką. I masz z tego kasę. A tych "złych studiów co ludzie po nich nic nie majo" to nawet oglądać nie musisz. Ja robię instruktora fitness i dietetyke, namawiam chłopaka na masaż z elementami fizjoterapii i otwieramy salon fitness. Musisz CHCIEĆ, a nie - " nie mam siły". Masz, tylko ci się nie chce, bo przecież lepiej w weekend pierdzieć w fotel przed tv niż siedzieć w szkole. Studia to nie jest wszystko.
No ok a w jaki sposób otworzyć ten biznes?Nie mówię o dofinansowaniu bo takie przypadki są rzadkością i mało kto dostanie dofinansowanie

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
To super że udało wam się odłożyć na studiach i że teraz macie taką sytuację
Stary 2016-05-24, 12:46   #319
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
No ok a w jaki sposób otworzyć ten biznes?Nie mówię o dofinansowaniu bo takie przypadki są rzadkością i mało kto dostanie dofinansowanie

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Jeśli napiszesz dobry biznesplan to bez problemu otworzysz swój biznes i cię dofinansują. Byłam niedawno pytać o dofinansowanie projektu, jak masz ciekawy pomysł to nie ma problemu.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 12:52   #320
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:

Możecie napisać co kryje się pod linkami, bo nie mogę ich otworzyć

Widziałam dziś w kiosku, że jest artykuł w fakcie o tym jak pińcet zmieniło życie naszej rodziny, ale nie czytałam
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 12:52   #321
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:

Zaczynasz od businessplanu. POtem idziesz do Urzędu Miejskiego/Urzędu Gminy i tam składasz wniosek. Są specjalni urzędnicy przeszkoleni w dotacjach a wydaje mi sie, że jeśli to wieś/małe miasto to są jeszcze dofinansowania z UE dla małego businessu na tych terenach (przynajmniej były). Ja bym zaczęła od wizyty w Urzędzie i zasięgnięcia informacji. Ale musisz wiedzieć, jaki biznes chcesz prowadzić i jakimi kwotami obracać.

No pasaran!
Stary 2016-05-24, 12:54   #322
liselotta
lise-kotta

Dofinansowania są tylko trzeba solidny projekt przygotować. Mam znajomych którzy pootwierali własne biznesy z dofinansowaniem właśnie. Trzeba tylko (albo aż w niektórych przypadkach...) mieć dobry pomysł i realistyczny plan na wykonanie.
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 13:11   #323
GrumpyCat
Wredny kotecek

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Miałaś 3 tysie oszczędności, burżuazjo jak to zrobiłaś, że tyle kasy uzbierałaś?
Do dziś nie wiem

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Ok, doczytałam że ktoś już wklejał link z rmf fm ;P
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 14:50   #324
michal100
Zadomowienie

http://polska.newsweek.pl/wyzysk-spr...,386187,1.html

No i skoro ludzie się się cały czas godzą na taki rozbój w biały dzień to chyba nigdy się w tym kraju nie poprawi...
Cztery złote za godzinę w tak dużym mieście jak Szczecin?
Zwariował pracodawca czy pracownicy,którzy godzą się na taką stawkę?
Nie rozumiem niektórych ludzi
Stary 2016-05-24, 15:19   #325
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez michal100 Pokaż wiadomość
http://polska.newsweek.pl/wyzysk-spr...,386187,1.html

No i skoro ludzie się się cały czas godzą na taki rozbój w biały dzień to chyba nigdy się w tym kraju nie poprawi...
Cztery złote za godzinę w tak dużym mieście jak Szczecin?
Zwariował pracodawca czy pracownicy,którzy godzą się na taką stawkę?
Nie rozumiem niektórych ludzi
To nie jest małe miasto ale na pewno nie najbardziej rewelacyjne pod względem pracy miasto wojewódzkie w skali kraju. W innej instytucji publicznej w tym mieście widziałam sprzątaczki które do pracy musiały przynosić... własne miotły

Poza tym to miasto bardzo słabe dla osób bez kwalifikacji. Przemysł tam prawie nie istnieje. Ciężko je porównać z miastem w którym i wokół którego jest mnóstwo fabryk stanowiących miejsce pracy dla osób o niskich kwalifikacjach.

Kto coś umie już dawno jest w Skandynawii czy Niemczech; kto nie umie - zarabia grosze na miejscu. Tym bardziej że pojawia się tam coraz więcej pracowników z Ukrainy godzących się praktycznie na wszystko.

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Mnie w ogóle zadziwia że takie "firmy zewnętrzne" czyli przewspaniałe agencje pracy są w ogóle legalne.

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

A kto się na to godzi? W pierwszej kolejności osoby zdesperowane. Mówimy o ludziach mających niepełnosprawne dziecko wymagające opieki. Praca w jednym miejscu = łatwiejsze dopasowanie zmian tak żeby się mijać - to moje przypuszczenie co nimi kierowało. A że być może więcej mieliby z jednej pensji inna sprawa.

Poza tym nie zdziwiłabym się gdyby się okazało że pracownicy sami mają orzeczenie o niepełnosprawności i resztą idzie z PFRON-u. Pytanie tylko do kogo trafia.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 15:46   #326
michal100
Zadomowienie

Niby tak,ale nawet na wschodzie kraju,gdzie rynek pracy nie jest rynkiem pracownika stawki dla sprzątaczek i portierów oscylują raczej w widełkach 7-8 zł/h. A PFRON dopłaca do st. niepełnosprawności ponad 1000zł więc 4zł/h to dumping.
Stary 2016-05-24, 16:21   #327
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jeśli napiszesz dobry biznesplan to bez problemu otworzysz swój biznes i cię dofinansują. Byłam niedawno pytać o dofinansowanie projektu, jak masz ciekawy pomysł to nie ma problemu.
To się dużo zmieniło od tego czasu co ja chodziłam i się dowiadywałam może teraz mniej ludzi się o to stara nie wiem.Wtedy na 500 wniosków max 3 dostały te dofinasowanie

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Dofinansowania są tylko trzeba solidny projekt przygotować. Mam znajomych którzy pootwierali własne biznesy z dofinansowaniem właśnie. Trzeba tylko (albo aż w niektórych przypadkach...) mieć dobry pomysł i realistyczny plan na wykonanie.
Utrzymali ten swój biznes przez rok? Bo z tego co wiem jak nie utrzyma się rok czasu to trzeba wszystko zwrócić właśnie w taki sposób TŻ kuzyn wpadł w takie długi że musiał wyjechać żeby te długi spłacić bo firma w Polsce doprowadziła go do bankructwa
Stary 2016-05-24, 16:27   #328
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Utrzymali ten swój biznes przez rok? Bo z tego co wiem jak nie utrzyma się rok czasu to trzeba wszystko zwrócić właśnie w taki sposób TŻ kuzyn wpadł w takie długi że musiał wyjechać żeby te długi spłacić bo firma w Polsce doprowadziła go do bankructwa
wystarczy placic ZUS przez rok, niczego wtedy nie trzeba zwracac...
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 16:47   #329
liselotta
lise-kotta

Biznesy się kręcą, jeden trzy a drugi cztery lata. Na początku jest preferencyjny ZUS i warto go płacić.
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-24, 16:54   #330
Onnaa88
BAN stały

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;60844441]wystarczy placic ZUS przez rok, niczego wtedy nie trzeba zwracac...[/QUOTE]

To chyba nie wystarczająco wiem na ten temat i coś źle mi gadali

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Biznesy się kręcą, jeden trzy a drugi cztery lata. Na początku jest preferencyjny ZUS i warto go płacić.
To super trzeba mieć w sumie dobry pomysł żeby się wyróżniać z tłumu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości