|
|
#301 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Program 500+ plus offtop ;)
Cytat:
|
|
|
|
|
#302 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Przecież nie każdy chce tylko mieszkać,opłacać rachunki i jeść? Bo to sprowadza się do wegetacji jak by to inaczej nazwać i pozniej są tacy biedni pracowici sfrustrowani ludzie. Dla mnie zmiana pracy wiąże się z ogromnym stresem a zmieniałam pracę już wiele razy. ---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- I znów przytoczę przykład z zagranicy tam za najniższą dasz sobie radę by jedna osoba mogła siedzieć w domu wychować dzieciaki i odłożyć chciałabym żeby kiedyś taki było u nas |
|
|
|
|
#303 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#304 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
TŻ zmienił pracę i jakoś to było ale bez większego szału,kredyt auto i opłaty pobierały duża część budżetu.Teraz jak wyjechał to widzę że nie musi za bardzo się o nic martwić.Bez problemu okłada,ważne że coś robi i chce dla nas lepiej dlatego ja myślę że szybciej byśmy właśnie tam gdybym z nim była spłacli kredyt.Tutaj też udało nam się odłożyć ale zawsze było coś do zrobienia czy to auto do zapłaty czy to inna rzecz że pieniądze obłożone się kurczyły. ---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Małymi krokami do celu gdzieś znajdziemy swoje miejsce
|
|
|
|
|
#305 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ze względu na sytuację rodziców rozumiem, że mogłaś mieć problem ze studiami, bo oni też twierdzą, że ze względu na sytuację rodzinną wykształcenia nie zdobyli, bo musieli bardzo ciężko pracować, by utrzymać się samodzielnie w obcym mieście i jeszcze pomóc rodzicom / rodzeństwu - jednakże i bez studiów sobie poradzili, więc można ![]() Teraz jest inna sytuacja, niż te kilkadziesiąt lat temu - moim zdaniem ze studiami akurat jest łatwiej, ale z pracą trudniej. Studia są darmowe, są socjale, stypendia, akademiki - dla osób z ubogich rodzin to wielka szansa na wyrwanie się z małej wsi do dużej miejscowości, w dodatku teraz nie ma zawodówek właściwie, tylko wszyscy idą do liceów, więc droga na studia im się nie zamyka. Być może gdyby moi rodzice bardziej się zawzięli, to by i studia ukończyli - myślę, że u nich przeważył brak wsparcia i zachęty ze strony bliskich. Rodzice mówili im zawsze: "nie ma sensu się uczyć!" i "po co wyjeżdżacie do tego miasta, skoro macie gospodarstwo i pole? wojaży wam się zachciało <heheszki>" i zresztą - do dziś mój stryj ma identyczne podejście i mojemu kuzynowi twardo wmawiał, że matura to bzdura, a moim rodzicom, że wysłali nas (mnie i moją siostrę) na studia, bo leczą własne kompleksy... ![]() Efekt taki, że kuzyn w moim wieku (chyba rok młodszy ode mnie - niewielka różnica) matury nie zdał i ma ogromne problemy ze znalezieniem pracy w mieście, bo dojazd ok. 150 km do najbliższej metropolii jednak kosztuje, a w mniejszych miejscowościach nie ma za bardzo pracy dla chłopaka z niepełnym średnim, bez żadnych szczególnych kwalifikacji... a gdyby dostał się na studia dzienne (byle jakie - naprawdę nie musiałoby to być nic ambitnego), akademik wyniósłby go 300-400 zł/msc, z pracy weekendowej w McDonaldzie na pół etatu mógłby zarobić 600 zł/msc, słoiki z domu by wziął, stypendium socjalne pewnie też by dostał, studia by w międzyczasie zrobił i wyszedłby na tym zapewne lepiej niż teraz, pracując na ochronie za stawki poniżej minimalnej krajowej, i wydając połowę pensji na dojazdy... :/ Z tej ochrony jak odłożył sobie 500 zł/msc, to się ucieszył, bo alternatywą był brak jakiejkolwiek pracy i zarobków... Reszta mojego kuzynostwa z równie nieciekawą sytuacją rodziną, ale z mądrzejszymi rodzicami, wybyli na studia do wielkich miast. Utrzymują się sami, a nawet dokładają rodzicom, jeśli u rodziców bieda aż piszczy, a i takie są sytuacje - ale ich rodzice zachęcali do podjęcia studiów i mimo braku środków deklarowali pomoc, która jednak okazała się niepotrzebna (bo znaleźli w mieście pracę, dzięki której mogli utrzymać się sami). Zdaniem moich rodziców stryjostwo zniechęcało syna do studiów, bo studia kosztują, a oni skąpią na wszystkim - było więc w ich oczach sensowniej syna do studiowania zniechęcić, zamiast dołożyć chociaż trochę grosza na jego lepszy start... Tak więc ja Ciebie też zachęcam może niekoniecznie do studiów (chociaż - why not? Moja przyszła teściowa właśnie zrobiła magistra na studiach medycznych dziennych w wieku 50 lat, pracując jednocześnie na 2 etaty, więc można ), ale np. do wyjazdu za granicę, jeśli uznasz to za słuszne, lub do jakiejkolwiek innej decyzji, która pozwoli Ci polepszyć Twój los w dłuższej perspektywie czasu.Jeśli ciężka sytuacja zarobkowa/mieszkaniowa itp. jest przejściowa, tymczasowa, bo teraz zaciskasz pasa, by później mieć lepiej - na pewno warto się pomęczyć, ale jeśli masz dość biednie, ale mimo tego wygodnie, i nie zmieniasz nic, bo boisz się stracić tą wygodę, ale jednocześnie nie jesteś zadowolona z poziomu życia - to warto pomyśleć, co można zmienić... nie zawsze zmiany muszą być bolesne i wywracać życie o 180 stopni Czasem sama zmiana myślenia na kategorie: "szukam okazji do dobrej zmiany" daje bardzo dużo.---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Dokładnie Byle próbować ![]() ---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Cytat:
Szukać okazji - nie masz za dużo farta w życiu, tym bardziej okazji szukać musisz. <Yoda approves >Brawa dla rodziców ![]() No właśnie - osiągnięcie celów wymaga wyrzeczeń - tu bardzo mądrą rzecz napisałaś. Każdy lubi mieć wygodnie, ale na ogół warto się poświęcić, by w przyszłości mieć lepiej - mądre poświęcenie bardzo fajnie procentuje a na pewno lepiej, niż wypalanie się w pracy bez perspektyw, gdzie też poświęcasz się pracy za minimalną, ale niewiele z tego masz... To chyba dlatego planowanie jest tak ważne - pozwala określić, czy w danym momencie naszego życia inwestujemy właściwie nasz czas - nasz najcenniejszy kapitał
Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2016-05-23 o 23:36 |
||
|
|
|
#306 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Matka "siedząca" z dzieciakami w domu wszędzie w Europie oznacza to samo: albo bardzo niski poziom życia albo wyższą klasę średnią (w Polsce, tak wyraźnego podziału klasowego jeszcze nie ma, ale się tworzy co jest swoją droga przykre). Chyba że mówimy o urlopie macierzyńskim/ojcowskim ale to jest z definicji zupełnie inna sytuacja, i paradoksalnie nie wszędzie nawet jest płatny. |
|
|
|
|
#307 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#308 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:19 ---------- Poprzedni post napisano o 06:54 ---------- Druga kwestia to taka jak sama pisałaś że zawodówek praktycznie nie ma,bardzo mało osób je wybiera i wtedy jest mały problem. Dla wszystkich osób po studiach pracy nie będzie bo rynek jest takimi osobami przesycony,ktoś fizycznie też pracować musi więc później wychodzą takie kwiatki że po studiach i tak trzeba pracować fizycznie za małe pieniądze bo mało komu się udaje znaleźć sensowne zajęcie.Mam chyba rację? |
|
|
|
|
#309 |
|
Konto usunięte
|
Ale ty nie rozumiesz podstawowej kwestii. Potrzebne Ci jest wykształcenie. Nieważne, czy studia czy szkoła policealna. W rocznej szkole policealnej możesz w ciągu 3 lat zrobić 3 zawody, np. Kosmetycznkę, masaż i podstawowy księgowości i bez problemu możesz otworzyć swój gabinet masażu z kosmetyką. I masz z tego kasę. A tych "złych studiów co ludzie po nich nic nie majo" to nawet oglądać nie musisz. Ja robię instruktora fitness i dietetyke, namawiam chłopaka na masaż z elementami fizjoterapii i otwieramy salon fitness. Musisz CHCIEĆ, a nie - " nie mam siły". Masz, tylko ci się nie chce, bo przecież lepiej w weekend pierdzieć w fotel przed tv niż siedzieć w szkole. Studia to nie jest wszystko.
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
Ja myślę, że Onaa to jest jakiś PRowiec z PiSu. Placa jej za obronę takiego stanowiska:-D dla rządu niewykształceni ludzie, to jest ideal. Łatwo manipulować głupota.
|
|
|
|
#311 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#312 |
|
Konto usunięte
|
Ojoj chyba to wywoła zamieszki
![]() http://www.fakt.pl/pieniadze/finanse...ejasne/zje0yd1 A tu problemy z obsługą i brakiem pieniędzy: http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...en,nId,2207616 |
|
|
|
#313 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#314 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() drugi link: nie dziwi mnie to zupełnie, bo w sumie cały czas mówione było, że albo bierzesz 500+ w Polsce, albo inne świadczenia za granicą, no i trzeba to jakoś sprawdzić, a że jak zawsze wszystko pozostało bezsensownie skalkulowane i przemyślanie, to kompletnie brak kasy na obsługę sprawszania tych świadczeń mnie nie dziwi... |
|
|
|
|
#315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#316 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Z Tż jak zechcieliśmy z domów wyfrunąć, to spakowaliśmy plecaki (ja byłam wtedy na ostatnim roku studiów) i pojechaliśmy z gazetą w ręku i 3tys oszczędności szukać pokoju do wynajęcia i pracy Pokój wynajęliśmy od ręki, Tż szukał pracy 2 tyg, a ja niecały miesiąc. Rodzice byli w dobrej sytuacji finansowej, ale złotówki od nich nie wzięliśmy, bo stwierdziliśmy, że sobie poradzimy. Zaczynaliśmy od pokoju w mieszkaniu studenckim i najniższych krajowych. Teraz wynajmujemy sobie 2 pokojowe mieszkanie w ścisłym centrum miasta, odkładamy na wkłąd własny i nie jemy chleba z masłem, tylko 95% na mieście. Da się? Nie... czekam na przykład twoich znajomych, którym się nie udało więc to niemożliwe.
|
|
|
|
|
#317 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Miałaś 3 tysie oszczędności, burżuazjo jak to zrobiłaś, że tyle kasy uzbierałaś? |
|
|
|
|
#318 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#319 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widziałam dziś w kiosku, że jest artykuł w fakcie o tym jak pińcet zmieniło życie naszej rodziny, ale nie czytałam
|
|
|
|
|
#321 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
#322 |
|
lise-kotta
|
Dofinansowania są tylko trzeba solidny projekt przygotować. Mam znajomych którzy pootwierali własne biznesy z dofinansowaniem właśnie. Trzeba tylko (albo aż w niektórych przypadkach...) mieć dobry pomysł i realistyczny plan na wykonanie.
|
|
|
|
#323 | |
|
Wredny kotecek
|
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...en,nId,2207616
---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Ok, doczytałam że ktoś już wklejał link z rmf fm ;P |
|
|
|
|
#324 |
|
Zadomowienie
|
http://polska.newsweek.pl/wyzysk-spr...,386187,1.html
No i skoro ludzie się się cały czas godzą na taki rozbój w biały dzień to chyba nigdy się w tym kraju nie poprawi... Cztery złote za godzinę w tak dużym mieście jak Szczecin? Zwariował pracodawca czy pracownicy,którzy godzą się na taką stawkę? Nie rozumiem niektórych ludzi
|
|
#325 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poza tym to miasto bardzo słabe dla osób bez kwalifikacji. Przemysł tam prawie nie istnieje. Ciężko je porównać z miastem w którym i wokół którego jest mnóstwo fabryk stanowiących miejsce pracy dla osób o niskich kwalifikacjach. Kto coś umie już dawno jest w Skandynawii czy Niemczech; kto nie umie - zarabia grosze na miejscu. Tym bardziej że pojawia się tam coraz więcej pracowników z Ukrainy godzących się praktycznie na wszystko. ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Mnie w ogóle zadziwia że takie "firmy zewnętrzne" czyli przewspaniałe agencje pracy są w ogóle legalne. ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- A kto się na to godzi? W pierwszej kolejności osoby zdesperowane. Mówimy o ludziach mających niepełnosprawne dziecko wymagające opieki. Praca w jednym miejscu = łatwiejsze dopasowanie zmian tak żeby się mijać - to moje przypuszczenie co nimi kierowało. A że być może więcej mieliby z jednej pensji inna sprawa. Poza tym nie zdziwiłabym się gdyby się okazało że pracownicy sami mają orzeczenie o niepełnosprawności i resztą idzie z PFRON-u. Pytanie tylko do kogo trafia. |
|
|
|
|
#326 |
|
Zadomowienie
|
Niby tak,ale nawet na wschodzie kraju,gdzie rynek pracy nie jest rynkiem pracownika stawki dla sprzątaczek i portierów oscylują raczej w widełkach 7-8 zł/h. A PFRON dopłaca do st. niepełnosprawności ponad 1000zł więc 4zł/h to dumping.
|
|
#327 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Utrzymali ten swój biznes przez rok? Bo z tego co wiem jak nie utrzyma się rok czasu to trzeba wszystko zwrócić właśnie w taki sposób TŻ kuzyn wpadł w takie długi że musiał wyjechać żeby te długi spłacić bo firma w Polsce doprowadziła go do bankructwa |
|
|
|
|
#328 |
|
Konto usunięte
|
wystarczy placic ZUS przez rok, niczego wtedy nie trzeba zwracac...
|
|
|
|
#329 |
|
lise-kotta
|
Biznesy się kręcą, jeden trzy a drugi cztery lata. Na początku jest preferencyjny ZUS i warto go płacić.
|
|
|
|
#330 |
|
BAN stały
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;60844441]wystarczy placic ZUS przez rok, niczego wtedy nie trzeba zwracac...[/QUOTE]
To chyba nie wystarczająco wiem na ten temat i coś źle mi gadali ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- To super trzeba mieć w sumie dobry pomysł żeby się wyróżniać z tłumu |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.

- to są ogólnie tego typu sytuacje i o ile ok - całkiem sporo możnaby przykładów takiego zachowania znaleźć, o tyle cudza głupota (brak myślenia) to absolutnie wina państwa nie jest.

Szukać okazji - nie masz za dużo farta w życiu, tym bardziej okazji szukać musisz. <Yoda approves
>