![]() |
#121 | |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Dot.: piętnowanie szczupłych dziewczyn
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdarzyło mi się usłyszeć od obcych osób negatywne komentarze na temat mojej chudości, jeden mi szczególnie utkwił w pamięci: "O kurvva, ale badyl". Milutko, prawda? Albo jak przymierzałam bieliznę do ślubu, to ekspedientka stwierdziła, że jestem tak chuda, że zaraz mnie fiszbiny przebiją na wylot ![]() Ważę obecnie 49/50 kg przy 164 cm wzrostu, jestem chuda, ale wielkiego dramatu nie widzę, więc w sumie wisi mi, że ktoś coś mi tam czasem powie na ten temat. Ale jak byłam chudsza, to bardzo brałam do siebie negatywne komentarze.
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2016-05-23 o 12:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chryste panie, Twoja nauczycielka była powalona i nie dlatego że Cie wyzywała od chudych ale dlatego że Cie wyzywała w ogóle, traktowała źle i bez szacunku, na dodatek przy całej klasie. Swoja drogą to nie dało się nic z tym zrobić - mówiłaś rodzicom, dyrekcji? Za takie zachowanie powinna wylecieć na zbity pysk. No chyba, że to nie były aż takie gryzące komentarze, więc nie dawały możliwości zwolnienia nauczyciela za ubliżanie, ale Ty je odbierałaś bardzo do siebie. Burackie i obraźliwe uwagi są w stanie urazić każdego - chudego, grubego, ładnego i brzydkiego. Nie wiem o co się tak bulwersujesz - tak jak ktoś napisał, nie Ty jedna jesteś bardzo chuda. Ja też jestem, ja też przeszłam przez zaburzenia odżywiania, leczyłam się w szpitalu i też przez to co widziałam wiem, że chude osoby są zawsze "łagodniej" piętnowane przez społeczeństwo niż grube. Tak jest i żaden bulwers tego nie zmieni. Obrażać nie powinno się nikogo, bez względu na to jak wygląda i ile waży - rozumiem że o to Ci chodzi? Tak, tez tak uważam.
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może skończmy tą licytację, bo ona nie ma sensu. Faktem jest, że grube starsze baby często widzą takie chude dziewczyny i krytykują, że "za chude" ze zwykłej zawiści, Bo nawet jeśli za chuda, to ona sobie w spokoju przytyje, natomiast za gruba będzie musiała włożyć w swoje chudnięcie sporo wysiłku. Często widzę, jak moja mama krytykuje takie dziewczyny, przy czym sama ma wielkie problemy ze zrzuceniem chociażby kilograma... Więc..
![]() |
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
Ja i mama jesteśmy bardzo szczupłe. Nie zliczę ile razy ktoś do mojej mamy mówił, że jest sucha czy kościotrup. Albo że anoreksja. Pewnego dnia poszłyśmy do sklepu, który prowadziła taka GRUBA baba. Zawsze coś jadła - chipsy, cukierki, ciastka. Moja przyjaciółka jest przy kości, moja babcia jest przy kości, ale ta kobieta jest gruba. Uwielbiała mówić do mojej mamy "o pani Ewo, na obiad by pani wydała a nie na kosmetyki" albo "nabrałaby pani ciała w końcu, bo pani taka szczapa". Moja mama zbywała ją jakimiś półsłówkami i uśmiechem. Tego pamiętnego dnia poszłyśmy i moja mama usłyszała "oj pani Ewo, pani to taka SUCHA jest, no nie dziwie się ze pani chłopa nie ma, kości nikt nie chce huehuehue ". Więc podeszłam do pani, powiedziałam "a pani jest gruba. Nie. Pani to jest tłusta świnia". Obie (mama i ta babka) w szoku. Chodziłam do tego sklepu często (swego czasu to był jedyny kosmetyczny w moim miasteczku) i kobieta NIGDY WIĘCEJ nie pozwoliła sobie na taki komentarz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Nie wiem dlaczego, ale w środowisku utarło się, że jak ktoś jest szczupły to można mu powiedzieć --- weź, zjedz coś, ale jesteś chuda, same kości....
Ale jak jest otyła osoba i usłyszy -- weź tyle nie jedz, bo jesteś gruba... to już od razu, że cham, że burak, że obraża innych... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No bo tak jest. Ale widzę, że przeważającą większość osób w tym wątku tego nie dostrzega |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z kościotrupami i psami, a przepraszam facetami co na kości nie lecą to się nigdy nie spotkałam ale współczuję. Ale wszystko da się wytłumaczyć bardzo prosto ciało kobiety nie jest twoim czy moim prywatnym ciałem ino jest ciałem publicznym, które każdy, a zwłaszcza mężczyzna może modelować według swoich potrzeb o ile są to potrzeby zbierze z "normą" społeczną, i tak jednej mówi po dwóch tygodniach znajomości weź schudnij, a drugiej kobiety, które chciałby się wpasować w pożądany szablon mówią weź przytyj. Tym kobietom za to, te chude i dumne z tego "acziwmentu" odpowiadają żeście grube świnie wy! I tak się to kółeczko przemocy symbolicznej kręci, a my coraz bardziej durni zamiast stawać na dwóch łapach to coraz bardziej na czterech. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
-obrzydliwie wygląda jak tak te kości widać (teściowa)
- wyglądasz jakbyś jakiegoś aidsa miała (znajoma) - PRAWDZIWA kobieta ma na czym usiąść a nie takie coś (teściowa) - nigdy bym nie chciała wyglądać tak jak ty (znajoma w szkole) - rzygać mi się chce jak widzę takie kości, anorektyczka je**** (obca laska w sklepie) Mały wyrywek tego, co słyszałam przy najniższej mojej wadze (46 kg przy 172cm). Już pomijam te "przezabawne" docinki typu "ty to już chyba z kości na ości się odchudzasz". Nie, nigdy się nie odchudzałam. Tak, miałam (i mam) problemy, przez które chciałam dosłownie zniknąć. Wychodzę z tego, ale naprawa psychiki idzie mi lepiej niż odbudowanie wagi. Wiele lat nienawidziłam swojego wychudzonego ciała i to, co słyszałam wcale nie poprawiało sytuacji. Teraz, gdy ciężką pracą uzyskałam 4 kg, ciągle słyszę, że jestem obrzydliwa i ciężko cieszyć mi się sukcesem, gdy nadal są takie reakcje. Wiem, że mam obecnie pożądaną przez wiele dziewczyn (kobiet niekoniecznie) figurę, ale lata słuchania jak bardzo obrzydzam komuś widok zrobiło swoje. Dawno temu byłam w trochę większym rozmiarze (40 dół i 42-44 góra). Wtedy też słyszałam docinki. Byłam nazywana grubą krową z powodu bardzo dużego biustu. Jednak to, co wtedy słyszałam nijak ma się do tego, co mówiono do mnie później, gdy byłam w mniejszym rozmiarze. Niestety, też zauważyłam, że docinki do osób grubszych kończą się komentarzami obronnymi "jak tak można", ale nie spotkałam prawie nikogo, kto by bronił w taki sposób osoby bardzo szczupłe. Nie mówię, że osoby większych rozmiarów mają lepiej i że tylko na te chude jest jakiś wyjątkowy hejt. Obie strony mają tak samo źle, tylko wiele osób tego nie rozumie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
on tired little feet
|
Przynajmniej tyle że przestała :P
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj zostałam dosłownie "zjechana" przez dwie panie size +++. Półgłosem ,wcale się nie kryły. Schudłam niechcący i nie jestem super chuda ,raczej szczupła, w normie.Komentarz typu ,co to za kobieta co nie ma d..y ani cycka a chłop pewnie zamyka oczy, troszkę zapiekł. Teksty o tym ,jak to mężczyźni kochają krągłości ,które co i rusz pojawiają się w mediach , niektóre kobiety pozbawił zdrowego rozsądku i miary.I najwyraźniej kultury.Serio, nie mogę przestać się temu dziwić. Uznały,że są lepsze ,bo mają wielkie tyłki a ja nie???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
A trzeba.Ale wiesz , wczoraj pierwszy raz ubrałam do pracy typowo letnie ciuchy, bo u mnie zimno. Zatkało mnie. A mało kiedy mnie zatyka. W ogóle nie pomyślałam ,że ktoś w ten sposób zwróci na mnie uwagę.Są lepsze obiekty ,młodsze ,ładniejsze a nie...
Ale słyszałam,jak ekspedientka przy kasie proponuje jednej chudy ser, bo wiadomo, trzeba się ograniczać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
BAN stały
|
Naprawdę AŻ TAK to bierzecie do Siebie ?
![]() "Gruba świnia" No faktycznie, super poziom. Kobiecina pewnie nawet nic złego na myśli nie miała a tu oczywiście trzeba z chamskimi pyskówkami. Rozumiem powiedzieć "A Pani to chyba powinna jeść o jeden posiłek dziennie mniej" ale takiego wstydu Sobie w sklepie narobić. Nieźle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym przecież " AŻ TAK TO BIERZECIE DO SIEBIE "? To było zwykłe powiedzenie, nie miałam nic złego na myśli, lubię świnki ![]() Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2016-05-25 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
BAN stały
|
Tak. A w Twoich oczach była pewnie żądza mordu xd
Nie sądzę by dojrzała kobieta przejęła się takim czymś. No chyba żeby nie miała zupełnie humoru. W każdym razie mogłaś to załatwić na poziomie zamiast zniżać się jeszcze poniżej jej poziomu a mamie robić wstyd. Chociaż przyznam, że kiedyś też miałem ochotę powiedzieć coś bardzo niedobrego sprzedawczyni jak poszedłem jako 13 latek z matką po spodnie a tamta mi doniosła jakieś różowawe ![]() Edytowane przez DopplegangerEddarda Czas edycji: 2016-05-25 o 17:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
Dorzucę trzy gorsze od siebie.
Jestem przeciętnej budowy, moim zdaniem ani za chuda, ani za gruba. Zdarzyło mi się słyszeć zarówno komentarze o tym że muszę więcej jeść, że już mam ości zamiast kości, jak i takie, że tu i ówdzie jestem za okrągła i mogłabym trochę zrzucić. Dlatego popieram teorie, że jak ktoś chce się czegoś doczepić, to się doczepi i zawsze sobie jakiś obiekt do komentarzy znajdzie, ale to kwestia osobistego braku wychowania i nie ma to nic wspólnego z jakimś ogólnospołecznym "piętnowaniem". "Piętnowanie" oznacza jakąś systematyczną krytykę czegoś przez większość społeczeństwa. I piętnowana jest otyłość - owszem, ale chudość - bynajmniej. Chociaż moim zdaniem jest różnica, między powiedzeniem "jesteś chuda" - co jest obiektywnym stwierdzeniem faktu i nie jest obrazą, a powiedzeniem "ale z ciebie kościotrup, skóra ci wisi, chłop cię żaden nie zechce" - to jest obraza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
BAN stały
|
Zadziałało ale mogłaś to zrobić w mniej chamski sposób. Koniec offa.
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- [1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;60901361]Dorzucę trzy gorsze od siebie. Jestem przeciętnej budowy, moim zdaniem ani za chuda, ani za gruba. Zdarzyło mi się słyszeć zarówno komentarze o tym że muszę więcej jeść, że już mam ości zamiast kości, jak i takie, że tu i ówdzie jestem za okrągła i mogłabym trochę zrzucić. Dlatego popieram teorie, że jak ktoś chce się czegoś doczepić, to się doczepi i zawsze sobie jakiś obiekt do komentarzy znajdzie, ale to kwestia osobistego braku wychowania i nie ma to nic wspólnego z jakimś ogólnospołecznym "piętnowaniem". "Piętnowanie" oznacza jakąś systematyczną krytykę czegoś przez większość społeczeństwa. I piętnowana jest otyłość - owszem, ale chudość - bynajmniej. Chociaż moim zdaniem jest różnica, między powiedzeniem "jesteś chuda" - co jest obiektywnym stwierdzeniem faktu i nie jest obrazą, a powiedzeniem "ale z ciebie kościotrup, skóra ci wisi, chłop cię żaden nie zechce" - to jest obraza.[/QUOTE] Dokładnie. Zależy od osoby. Dlatego trzeba się sugerować Sobą a nie bydłem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie potrzebuje nawet i mówienia, że jest chudy czy gruby, zwłaszcza od obcych osób. A komentarze jeszcze gorsze bardzo źle świadczą o tej osobie. No, ale zgadzam się z Wami, obrażanie chudych osób jest pomijane, a przecież też boli. Sama gdybym się spotkała na żywo, to wstawiłabym się za tą osobą, bo nieważne kogo obrażają, ale kulturę powinno się mieć i nie zachowywać się tak. Dodatkowo niektórzy mają np taką sylwetkę i są chudzi, nawet jak dużo jedzą nie mogą przytyć albo czasem choroby. Czasem sami chcą przytyć, ale takie komentarze są chamskie. No, a ktoś inny dobrze czuje się w swoim ciele i to najważniejsze.
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2016-05-25 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
O tak, faktycznie, żarty takie, że kobieta powinna się położyć na ziemi ze śmiechu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Post DopplengangerEddarda chyba najlepiej obrazuje istotę problemu. Stwierdzenie ekspedientki, że ktoś jest "suchy i samotny bo faceci nie lecą na kości" to kwestia humorystyczna a odgryzienie się tej osobie, że jest "grubą świnią" to chamstwo i brak kultury
![]() Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2016-05-26 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Nie, dla mnie ani mojej mamy to nie było śmieszne i śmiem twierdzić, że mówienie takich tekstów za każdym razem, podczas gdy jemu samemu daleko do ideału to chamstwo. Ja wcale nie mówię, że to co powiedziałam było grzeczne czy właściwe. Było chamskie. Ale to babsko było chamskie dla mojej mamy za każdym razem.
---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Btw gdybym powiedziała grubej osobie, że jest taka tłusta, a facet nie sikorka żeby tłuszcz go kręcił, to byłoby tak samo humorystyczne? Bo ja nie widzę nic śmiesznego w tym, że ktoś powie samotnej kobiecie, że nie ma faceta bo faceci nie chcą kości? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Nie, ten komentarz był chamski, nawet jeśli tej sprzedawczyni się wydawało, że jest zabawna. Nie zapędzajcie się tak, bo oczywiste jest, że chuda/szczupła osoba też może usłyszeć chamski, obraźliwy komentarz. Choć nadal uważam, że nie jest to jakieś społeczne piętnowanie, pojedyncze przykre komentarze może usłyszeć każdy i na niemal dowolny temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
Dlaczego próbujecie usprawiedliwić to, że ludzie obrażają chude osoby?
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() I pisze to jako facet ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2016-05-26 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.