|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: zmarzluchy -niskocisnieniowcy
dopisuje sie do klubu zmarźluchowatych nerwusów o niskim cisnieniu
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
Ja też dołączam do klubu zmarzluchów
Jutro się chyba wybiorę do lekarza po jakieś tabletki bo np.kawa na mnie w ogóe nie działa i czasem wyglądam jak zombi przez cały dzień |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
dołączam do klubu 'trupiej rączki'
od jakiegoś czasu mam problem z naczynkami i już sama nie wiem jak mam się rozgrzewać coby sobie przy tym na urodę nie zaszkodzić
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
A co do napojów, to ja lubię gorącą herbatę z miodem.
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Hymmm moje ciśnienie jest w normie... Więc nie wiem od czego to może być
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
I ja si melduje
zimne dlonie i stopki to moja specjalnosc. Wystarczy posiedziec troche dluzej przy kompyterze a prawa dlon mam lodowata. Zima spie w skarpetkach, pizamce ze spodniami, pod dwoma koldrami i szlafrokiem i...potrafi byc zimno.Jak moj chlopak kiedys zobaczyl ile mam na sobie rzeczy - bielizna, dluga koszulka na ramiaczkach, koszulka z dlugim rekawem, gruby golf i do tego plaszcz albo kurtka puchowa - i jest mi zimno.... Do tego dochodzi bardzo niskie cisnienie:/ Latem jesli nie ma 40 stopniowego upalu to chodze w dzinsach dlugich. I wcale nie jest mi goraco, chociaz mama sie dziwnie patrzy
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
dopiero przeczytałam ten watek...a to dlatego mam zawsze takie zimne łapki...
jak rozgrzac? ja zimne stópki wkładam znienacka pod koszulę na brzuszek chłopakowi-jaki szczęśliwy wtedy jest ciśnienie mam na ogół ok 90,100/70,60 w porywach 70/40 |
|
|
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
albo moj TZ wklada je sam pod swoje pachy i krzyczy na mnie, ze mam sine palce... swoja droga - duzo nas!!
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ************************* ********************** |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Jestem kolejnym zmarzluchem
jak zwykle przy kompie - najbardziej lodowata prawa ręka... Czasem usiłuję zmieniać i trzymać myszkę w lewej, ale niestety za każdym razem okazuje się że oburęczna nie jestem brr, idę zrobić sobie herbatę
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najlepiej jest zima, on ma sweter, rozpieta kamizelke i rozpieta kurtke i smieje sie ze mnie,ze mi zimno w takiej ilosci ubran jaka nosze. To co robi pomyslowa Estellka?Wklada mu zimne rece pod koszulke i juz mu nie jest do smiechu
|
|
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, znalazłam na necie to :
Jeżeli ciśnienie tętnicze krwi spada poniżej 100/60 mm Hg (dolna granica prawidłowego ciśnienia), uznaje się je za hipotonię, czyli niedociśnienie tętnicze. Niskim wartościom ciśnienia tętniczego towarzyszą z reguły objawy kliniczne, które zmuszają do wizyty u lekarza. Dolegliwości, które występują przy hipotonii to najczęściej: -zwiększona senność -osłabienie -zmniejszona wydolność fizyczna -szybka męczliwość -zaburzenia koncentracji -bóle głowy -szum w uszach -zawroty głowy i mroczki przed oczami -nastroje depresyjne -wewnętrzny niepokój -ziębnięcie rąk i stóp. Niskie ciśnienie nie jest samo w sobie wskazaniem do leczenia, lecz dolegliwości z nim związane i pogorszenie jakości życia kwalifikuje do terapii. Główny nacisk w łagodzeniu niedociśnienia tętniczego samoistnego kładzie się na postępowanie niefarmakologiczne: - zapewnienie odpowiedniej podaży płynów w ciągu doby (ok. 2-2,5 litra na dobę); - zwiększone spożycie soli w diecie; - unikanie obfitych posiłków; - zwiększenie aktywności fizycznej - wskazane uprawianie czynnego sportu, np. pływania, dużo ruchu na świeżym powietrzu; - spanie z górną połową ciała uniesioną o ok. 20o, co powoduje zmniejszenie diurezy nocnej (ilości moczu oddawanego w nocy) i zapobiega hipotonii w godzinach porannych, - masaże i hydroterapia. Spożywanie kawy może dać efekt korzystny (byle nie w nadmiarze - organizm przyzwyczaja się do kofeiny i działa ona mniej pobudzająco), ale picie alkoholu jest w tych przypadkach przeciwwskazane. Leczenie farmakologiczne rozpoczynamy dopiero wówczas, gdy zawodzą metody niefarmakologiczne. Mamy tu, niestety, skromne możliwości terapeutyczne. Wykorzystywane są pochodne dihydroergotaminy, np. Dihydroergotamina i sympatykomimetyki, np. Effortil, Gutron. W wybranych przypadkach stosuje się mineralokortykoidy. Jednakże leczenie i dobór leków pozostawmy lekarzom. od jutra rowerek
|
|
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
Następna w tym "gronie". Ciśnienie prawie jak modelka 90/60 puls 90
Ciągle mi zimno w stopy, w pracy każdy patrzy dziwnie jak w sierpniu właczam grzejnik i grzeje nogi Ręce kostnieją mi na klawiaturze :/ Kawy nie pijam, bo nie lubie, i czym tu sie ratować? Chyba zaczne tam popijać ![]() Ćwiczę i tylko to mnie chyba ratuje, bo po wysiłku czuje się lepiej...no i po herbacie Pije hektolitry, a raczej wykorzystuje ją do grzania rąk
|
|
#44 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też jak robię herbatę to koniecznie w dużym kubku, żeby mógł ogrzać moje duże dłonie
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
To i ja sie dopisze
Cisnienie 90/60, puls okolo 50 - 60 ... -zwiększona senność -osłabienie -zmniejszona wydolność fizyczna -szybka męczliwość -zaburzenia koncentracji -bóle głowy -szum w uszach -zawroty głowy i mroczki przed oczami -wewnętrzny niepokój -ziębnięcie rąk i stóp. WSZYSTKO u mnie wystepuje Do tego dochodza problemy z tarczyca, ktore to wszystko nasilaja... Super
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ************************* ********************** |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zmeczenie itp, to owszem, ale po zwiekszonym wysilku psychiczno-fizycznym, wiec wytlumaczenie na to jest ![]() po za tym raczej jestem osoba bardzo zywa, ruchliwa i w ogole spac chyba juz pojde
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
krople z kofeinką na poprawę krążenia - to wystarczy- kilka kropelek dziennie, a rano obowiązkowo kawa- bez niej z wyrka nie wychodzę
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co, ja tez mam wszystkie objawy:/ najgorsze sa zawroty glowy i lodowate dlonie i stopy - zwlaszcza zima, ciezko sie rozgrzac pod koldra na poczatku.
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Z objawów mam prawie wszystkie ,nie mam tylko :
- zawrotów głowy i mroczków -bólów głowy -nastrojów depresyjnych Cienka sprawa,właśnie siedzi u mnie w pokoju brat ubrany w koszulkę z krótkim rękawkiem i śmieje sie ze mnie bo mam na sobie koszulke,golf i bluzę poza tym grube robione na drutach skarpety
|
|
|
|
|
#51 |
|
Mrs Mrau
|
No cóż melduję się i ja.Zmarźluch do kwadratu.Dłonie i stopy wieczne zimne.Ciśnienie mam raczej dobre 126/70.
Obecnie śpie już w zimowej piżamce (sic!) z grubyymi skarpetkami na nogach.Pije średnio 4-5 zielonych herbat dziennie,gorących ofkors.Moge nic nie jesc,ale pić musze ![]() Jak mam lodowaty nos to oznacza,że jest mi hiperzimno. Brrrr a z objawów (mam te które pogrubiłam: -zwiększona senność -osłabienie -zmniejszona wydolność fizyczna -szybka męczliwość -zaburzenia koncentracji -bóle głowy -szum w uszach -zawroty głowy i mroczki przed oczami -nastroje depresyjne -wewnętrzny niepokój -ziębnięcie rąk i stóp. Czy to możliwe,aby przy moim ( w miare normalnym cieśnieniu) miała aż tyle objawów ?
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
a tak przy okazji- do jakiego lekarza wybrac sie w zwiazku z niskim cisnieniem? dzis zmierzylam i mnie lekko przymroczylo- 80 na 42 aaaa!
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
klub "trupiej rączki" - genialne
też jestem zmarźniętym nerwusem, co go rozgrzewa tylko gorąca herbatka albo kawusia ze śmietanką, albo Ukochany;-) co do objawów - kurcze, chyba wszystkie
|
|
|
|
|
#54 |
|
Rozeznanie
|
aaale nas duzo zmarzluchow
![]() dzis zasnelam pod gruba koldra, spiac na koldrze i kocu bo przeciez przedscieradlo nim sie zagrzeeje to ja juz zasne hyh wczoraj zrobilam sobie cieplutka kapiel, z pianka i naprawde bardzo mocno rozgrzewa-przynajmniej na jakis czas ![]() teraz bede pila goracy napoj herbaciany meczace sa te objawy zmarluchow: -zwiększona senność -TYLKO RANNO -osłabienie RZADKO -zmniejszona wydolność fizyczna TO SIE ZDARZA, BIEGANIE NIE DLA MNIE -szybka męczliwość JAK WYZEJ:P -zaburzenia koncentracji RACZEJ NIE ZAOBSEROWALAM -bóle głowy NIGDY -szum w uszach RZADKO -zawroty głowy i mroczki przed oczami DOSC CZESTO, SZCZEGOLNIE JAK WSTAJE GWALTOWNIE -nastroje depresyjne RZADKO -wewnętrzny niepokój CZESTO -ziębnięcie rąk i stóp. BAAAAAARDZO CZESTO
|
|
#55 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
I ja też się podpisuję z objawów tylko mroczków nie mam ale chyba dlatego bo pod biurkiem w pracy farelka ;-( poza tym kawa kawa kawa i kilka hrbatek niestety do tego cukier i stad wynikaja moje kolejne problemy z kilkoma zbędnymi kilogramami ;-(
aaa a po kilku kawach ciagle se nerwowo bujam , wiec to na pewno nie objaw zimna co nadmiaru koffeiny ;-( a w domku nikt ze mna nie chce spac;-( hehe (dodatkowe osoby w moim łózku to oczywiście dzieci)bo wszystkim ode mnie gorąco śpię pod ogromnie grubaśną kołdrą robie sie jak piecyk zewnętrznie a ciagle mi zimno i nos oczywiście obowiązkowo pod kołderką. Ps. thermeline próbowałąm w bardziej skomplikowanej wersji..pomagała jednak jej działanie opiera sie na koffeinie głownie ,a dawka to jak po poł litra parzonej kawy czyli 2 kawy po 2 łyżeczki w jednej dawce...co tłumaczy efekt termiczny... |
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez mam taki problem. Wiecznie jest mi zimno - najzimniej w towarzystwie. Ludzie patrza na mnie czesto jak na kaczke-dziwaczke, poniewaz jestem wiecznie poubierana, jak gdyby zima sie dla mnie nigdy nie konczyla. Czesto uwagi np kolegow ze studiow sa bardzo bolesne
a ja na nie odpowiadam zloscia, bo to przeciez nie jest moja wina, ze jest mi zimno! Kiedy jestem w domku, to robie sobie ciepla herbatke z cytrynka, ubieram skarpetki i moj ukochany polarek. Gdy mam wiecej czasu robie sobie kapiel, lecz gdy wychodze z wanny to dygocze z zimna, wiec na niewiele sie to zdaje na dluzsza mete. Gdy wychodze z domciu to ubieram sie rowniez na cebulke: w zimie obowiazkowo pod spodenki grube rajstopki, ze 2 pary skarpetek, minimum 2 swetry, a zeszlej zimy dodatkowo 3 pary rekawiczek i grubasny szalik zrobiony przez moja mame na drutach specjalnie dla mnie na mikolajki, ktorym moge przewiazac szyjke pare razy.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.

Jutro się chyba wybiorę do lekarza po jakieś tabletki bo np.kawa na mnie w ogóe nie działa i czasem wyglądam jak zombi przez cały dzień

Etap oceaniczny