![]() |
#481 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wrażenia z powrotu do Polski-dla byłych emigrantów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 | |
Zakorzenienie
|
co zalezy od wieku
![]() ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#483 |
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi o Irlandie to znam kilka osob pracujacych w zawodach scislych inzynierskich (architektura i informatyka) oraz w hr, aha i polski lekarz pewnie mialby dobrze. Inne zawody nie wiem jak jest ja mam glownie takich znajomych bo z takiego pochodze srodowiska. I tak mam kolezanki Polki ktore sa w tym kraju i to wlasnie robia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O to, czy przeciętny Bryt uzna wykonywane przez nie zajęcie zajęcie za świetne według brytyjskich standardów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ok nie dodalam w moim poscie " i posiadajaca swietna prace ewentualnie swietnie stanowisko w miejscu pracy" Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() |
![]() |
#486 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Naprawdę? Ja mam całkowicie odwrotne doświadczenia. Wszystkie moje znajome Polki mają dobrą pracę i jeśli się starasz, to można się wybić. Co do Irlandek, miałam do czynienia tylko z jedną (spotkałam więcej mężczyzn w zawodzie), ale była bardzo miła ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Zakorzenienie
|
Pracuje w Dublinie w tzw. biurze, mamy okolo 60% Irlandczyków, 30% Polaków i 10% z innych narodowości. Wcześniej mieszkałam w County Kerry i tez tak pracowałam. Mój Tz tez pracuje w biurze. Znam wielu Polaków którzy w Irlandii pokonczyli studia lub są w trakcie i wielu którzy maja office work.
---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
Juz wyżej pisałam ile Polaków jest w biurze gdzie pracuje (powiedzmy ze biuro projektowe z około 150 osobami). Mam znajoma Polke która wyszła za chorwata, jedna irlandke która wyszła za polaka i druga za slowenca. Znajoma Szwajcarka jest w związku ze slowencem również, filipinka zareczyla się z irlandczykiem, a w pracy tzta kolega litwin ożenił się z chinka, a wcześniej był w związku z irlandka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Konto usunięte
|
Nie no, ogolnie to rzeczywiscie jest tak, ze czesciej zenia sie Anglicy z Angielkami itp., ale to tak jakby sie dziwic, ze najczesciej w Polsce pobieraja sie ze soba Polacy, no ludzie. Pamietajmy, ze jednak mimo naplywu emigrantow, Anglicy, Niemcy itp. nie sa mniejszosciami w swoich krajach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Zakorzenienie
|
ja staram sie zyc tutaj tak jakbym zyla w polsce, staram sie robic wszystko to co robilam w kraju, nie zyje praca tylko i wylacznie, chodze do kina, na wycieczki jezdze, spotykam sie z przyjaciolmi, a od zgoszknialych ludzi trzymam sie z daleko niezaleznie czy sa polakami czy anglikami.
dlugo mi to zajelo, aby ten kraj traktowac jak dom, ale udalo mi sie, mimo, e sercem jestem z polska. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sent from my GT-I8190N using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Przyczajenie
|
![]() Po powrocie,zdecydowana radosc ,nadzieja,super. Po roku ,dorywczej roboty,na oplaty brakuje,szarzy smutni ludzie. Widac ze Unia Pl nie sluzy. Nawet jedzenie sie zmienilo. Swoj dach nad glowa i niemoznosc cieszenia sie zyciem. Wyjezdzamy. Co upokarza czlowieka w kraju? Lata bezrobocia.To ze ludzie po 50 tce i starsi za CHLEBEM JADA !!! WSTYD. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Znam osoby zarabiające mało ale które mają tutaj spokojne życie i potrafią zaoszczędzić i na przykład podróżować. Są to zarówno młodsi jak i tacy po 50tce. Choć z tych starszych to mam wrażenie że kobiety radzą sobie lepiej. wysłane z telefonu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Wtajemniczenie
|
m.arty, w It akurat kryzys taki, ze faktycznie jest niewesoło... ja mimo b dobrej znajomości j wloskiego i sporej motywacji, przez 2lata siedziałam tam bez roboty. a nie miałam wielkich aspiracji! wystarczylo mi nawet kelnerzenie na czarno...
ale prawda taka, ze sa ludzie, którzy sa w staie kazde pieniądze sprzeniewierzyć i marudzić oraz tacy, którzy zarabiając male kwoty odkladaja i jednocześnie ciesza się zżyciem. i jeden i drugi tym można znaleźć wszędzie, w kraju i za granica, wiek i plec nie graja roli. emiga69, co do szarych smutnych ludzi absolutnie się nie zgadzam. a również pragne zauwazyc, ze marudzenie i użalanie się nad sobą jw. sprawiają, ze ludzie wokół moga postrzegać i Ciebie jako szarego smutasa. jakkolwiek, po ponad 3 latach (co można sprawdzić w tym watku!), zdania nie zmieniłam. nadal uważam, ze Polska to moje miejsce na ziemi, to piękny, rozwijający się kraj (mniejmy nadzieje, ze osobniki u władzy tego nie zrujnują), pelen możliwości, potencjalu. nadal mam prace, stać mnie na kredyt hipoteczny, na dziecko i na wakacje. staram się otaczać wesołymi, usmiechnietymi ludzmi, bo tak! mamy wpływ na to, czy ludzie, z którymi przestajemy na codzien sa szarzy i smutni czy nie. czasami samemu warto się usmiechnac, to przyciąga dobra energie.
![]() |
#494 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Raczkowanie
|
Ja myślę że to po prostu jest tak że coś ciągnie do Polski, czasem nawet nie wiadomo co to jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#496 |
Przyczajenie
|
JA natomiast mam troche inne odczucia po powrocie do Polski.
Po prostu czyję się z powrotem w domu. Brak zakłamanych uśmiechniętych ludzi. Którrzy nigdy nie mówią prawdy. Cieszę się gdzy spotkam sąsiada I mówi mi , że go boli noga itp. Tego mi brakowało. Wyjść na ulicę I odezwać się w ojczystym języku to daje wielką radość. Masz mniej , ale jest to doceniane. Jedno powiem, nikomu nie życzę emigracji. Emigracja to dobrowolne poddanie się torurom psychologicznym. Kocham Polskę, za ludzi jacy są. Srach tylko , że kultura wymuszonego uśmiechu zaczyna tutaj też być popularna, ale miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle jak na zachodzi. WRACAJCIE POLSKA NA WAS CZEKA. ---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ---------- Pewni, że ciągnie. Jako pierwsze pokolenie emigrantów człowiek nigdy do końca nie będzie zadowolony. Emigracja nie da nam szczęscia, a wręcz przeciwnie. A po wielu latach stracimy też Polske, bo tu I tam nie będziemy czuć się jak w domu. Jak masz tylko możliwość wracaj do Polski. Z czasem coraz trudniej. Szczególnie jak ma się rodzinę ze sobą. ---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:37 ---------- Pewnie, że ciągnie. Jako pierwsze pokolenie emigrantów człowiek nigdy do końca nie będzie zadowolony. Emigracja nie da nam szczęscia, a wręcz przeciwnie. A po wielu latach stracimy też Polske, bo tu I tam nie będziemy czuć się jak w domu. Jak masz tylko możliwość wracaj do Polski. Z czasem coraz trudniej. Szczególnie jak ma się rodzinę ze sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zdrowe czy nie zdrowe to trudno powiedzieć. U mnie tez tak bylo przez pierwsze dwadziescia lat. Ale po czasie powracaja sentymenty, rodzina w Polsce się wykrusza I człowiek staje na rozdrozu, że żył tutaj w iluzji. A Ojczyznę zostawił. Dzieci wychował dla obcych , I co? Wracają do Polski Emeryci. MOja rada jezeli jestescie poza Polska I macie dzieci ponizej 12 roku życia, szybko wracajcie, bo przyjdzie taki dzień , że będziecie płakać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
BAN stały
|
A z czego w Polsce utrzymać rodzinę jak ktoś ją ma?I daj radę jak utrzymać się z tych śmiesznie drogich cen?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dopiero po wyjeździe z Polski zrozumiałam co to znaczy szacunek do pracownika i że praca jest dla ludzi a nie dla zapierdzielania i stresu ze nie starczy do pierwszego. No i że praca można lubić. I że można się się niej rozwijać i pracodawcy do tego zachęcają płacąc za kursy i studia. wysłane z telefonu |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#500 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny! Na wizaż zaglądam dość często, ale właściwie do zarejestrowania zmusiły mnie studia. Na jednych zajęć rozmawialiśmy o emigrantach, którzy powracają do Polski. Pomyślałam, że ciekawą pracą na zaliczenie będzie przeprowadzenie wywiadu z kimś takim, żeby dowiedzieć się jak to właściwie wygląda w praktyce, a nie tylko teorii. Chciała bym porozmawiać z jakimś rodzicem, który mógłby mi opowiedzieć o doświadczeniach z powrotem swojego dziecka do polskiej szkoły, czy to było trudne, czy polskie szkoły są przygotowane na coś takiego, czy ktoś się w ogóle tymi dziećmi przejmuje?
Nie chciała bym spamować na całym forum, jeśli któraś z was zechciała by ze mną porozmawiać proszę napisać, była bym niezwykle wdzięczna. Mogę rozmawiać przez skype'a, albo jakiś inny komunikator np FB, jeśli zamiast twarzą w twarz to będzie bardziej wygodne. Jeśli ktoś mieszka w Krakowie, mogę nawet się spotkać ![]() Mówi się, że to dla wracających ludzi dość drażliwy temat, dlatego postaram się aby wywiad był przyjemny. Proszę pomocy, wielce :3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja przez 9 lat w Irlandii dowiedziałam się, co to znaczy być wykorzystywanym przez wielkie korporacje, pracować z płytkimi, fałszywymi ludźmi (na szczęście z wyjątkami!), nie mieć na nic czasu poza codzienną wegetacją i być 3 razy zwalnianą - raz z powodu recesji, a kolejne dwa, bo inny vendor zaproponował tańsze usługi... Być może jestem urodzonym pechowcem, a może gówniane sytuacje zdarzają się nie tylko w Polsce? Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I niestety nie mogłam pracować w zawodzie bo przyjmowali tylko na staż a potem kopa w dupę. Staż nawet czynszu nie pokrywal. wysłane z telefonu |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#504 |
Konto usunięte
|
oczywiście, że nie tylko w Polsce, zdarzają się wszędzie. Ci, którzy nie poradzili sobie na rynku pracy w Polsce będą mówić o tym jaka to Polsza zacofana a zagramanicą wszystko lepsze i łatwiejsze(...) zaś ci, którym noga się powinęła za granicą będą bredzić o obywatelach drugiej kategorii (zasłyszane wczoraj)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wysłane z telefonu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 |
BAN stały
|
Ale w Polsce ciężej się za minimalna utrzymać niż np. W Angli
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi się akurat nie powinęła noga, bo we wszystkich firmach byłam chwalonym i nagradzanym pracownikiem. Trafiałam po prostu w wybitnie niesprzyjające okoliczności... Czy możesz rozwinąć myśl na temat obywateli drugiej kategorii? Zaintrygowałaś mnie ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 |
Zakorzenienie
|
jedni patrzą na pieniądze, zarobki a dla innych inne wartości są ważniejsze. My wróciliśmy bo chcieliśmy, bo tutaj czujemy się jak w domu, jak u siebie, a w Anglii czuliśmy sie po prostu źle. Zbyt wiele czynników przemawiało za tym żeby wrócić do kraju. A w Polsce ludzie też sobie radzą i śmiać mi się chce jak słysze emigrantów ktorzy oczerniają Polskę, może jest gorzej, ciężej ale da się jeśli się chce i ludzie wcale biednie tutaj nie żyją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.