|  2016-05-25, 10:01 | #151 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2010-05 
				 | 

Dot.: konflikt religijny - chrzest dziecka

Widze, ze watek zaczal zyc wlasnym zyciem   Czytam go regularnie i coraz bardziej utwierdzam sie w decyzji, ze nie chce ochrzcic dziecka. Jesli chodzi o mojego meza (po "tylko" cywilnym :P swoja droga ciekawe ile par decyzuje sie na sam koscielny, skoro cywilny jest tak niewazny) poki co zmienil zdanie z "tak, chrzcijmy" na "poczekamy, zobaczymy". Uznaje to za dobry znak i zdecydowalam zostawic ten temat dopoki on nie bedzie chcial go podjac ponownie - tym bardziej, ze mamy teraz sporo spraw na glowie zwiazanych z przyjsciem na swiat potomka   | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 10:10 | #152 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2015-09 
				 | 

Cytat: 
 BTW- kilka lat temu natknęłam się na badania, wg których liczba powołań skorelowana jest z wysokim bezrobociem. Czyżby Bozia bezrobotnym ukazywała się częściej?   | |
|     |   | 
|  2016-05-25, 11:00 | #153 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2004-07 
				 | 

Podobnie jak my.  mieszkamy razem, rok temu ślub cywilny a teraz w maju urodziłam synka. My ślub cywilny bo mąż był rozwodnikiem.  Powiem tak, my jesteśmy ateistami ale ochrzcimy dziecko, pójdzie do komunii. Damy tę podstawę A później dziecko samo wybierze czy chce chodzić do kościoła i przyjąć bierzmowanie czy nie. Ja też mam chrzest komunie, bierzmowanie ale obecnie od wielu lat jestem ateistką. Wypisywanie z kościoła to trochę farsa. Moim zdaniem dobrze, jak dziecko będzie ochrzczone bo jak będzie chciało w przyszłości chodzić do kościoła to nie będzie musiało robić na szybko chrztu, komunii a niby jest to problematyczny, i długotrwały proces. Po co robić dziecku problemy,  Religia to tradycja więc warto o niej coś wiedzieć, chodzić na przedmiot w szkole nawet jeśli jest się ateistą, deistą   | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 11:07 | #154 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2010-05 
				 | 

Cytat: 
 Poza tym podczas chrztu rodzice i rodzice chrzestni skladaja przysiege o wychowaniu dziecka w wierze katolickiej. W ustach ateisty to obluda i skladanie klamliwej przysiegi. Ja nie mam bierzmowania, a slub cywilny wzielismy z wyboru Edytowane przez b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 Czas edycji: 2016-05-25 o 11:10 | |
|     |   | 
|  2016-05-25, 11:16 | #155 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-10 Lokalizacja: U.K. 
				 | 

Moja córka nie jest chrzczona.  Ma 7 lat. Nie chodzi na religię.  Jedyny raz w kościele była na chrzcinach siostrzenicy męża.  Moi rodzice jak i tesciowie nalegali na chrzest. Oboje byliśmy na nie i tak zostalo. Jeśli młoda będzie chciała sie ochrzcic kiedyś to będzie mogła to zrobić. Za to moja szwagierka jak wybierala na chrzestnych to odrazu mojemu mężowi i jego bratu odrazu powiedziała: Nie biorę Was na chrzestnych bo nie macie pieniędzy  My z bratem byliśmy chrzczeni dopiero na miesiąc przed komunia. Bo chcieliśmy. Potem każdy jednak poszedł swoją stroną i żadne z nas nie ma bierzmowania. 
				__________________ Edytowane przez paulinika Czas edycji: 2016-05-25 o 11:19 | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 11:41 | #156 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2004-12 
				 | 

moj tata był ochrzczony miał bierzmowanie i komunie w jeden dzień tydzień przed ślubem  więc nie wiem jaki to problem niby miałby być dla dziecka obłuda i zakłamanie chrzcic dzieciaka chociaż samemu się nie wierzy | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 11:49 | #157 | 
| Regulator reniferów Zarejestrowany: 2011-03 
				 | 

A to dobre. Możesz coś więcej o tych komplikacjach napisać? Przez próg nie wpuszczają?

__________________ Bo wy wszyscy naiwnie myślicie, że istnieje jakaś norma. Że wy ją tworzycie. Że do niej należycie. A gdzieś tam, za murem są oni - nienormalni. | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 12:35 | #158 | |
| Konto usunięte | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2016-05-25, 12:45 | #159 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2004-12 
				 | 

ja tez nie znosze tego faktu ale poniewaz nie mieszkam w Polsce jest mi latwiej  nikomu oczy tu z orbit nie wychodza ze moje dzieci nie maja chrztu komunii i nie chodzimy swiecic jajek nikt tez z tego powodu nie posadza mnie o bycie zydem lub swiadkiem jehowy jak to w polsce bywa dla przecietnego polaka nie katolik=zyd lub "jehowiec" Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2016-05-25 o 13:17 | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 12:53 | #160 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-12 
				 | 

Cytat: 
   Twoje pytanie jest mówiąc oglednie bez sensu. Ja zostałam ochrzczona bo w czasach moich rodziców nie było w zasadzie wyboru tak silna była presją społeczna. Czy mi to zaszkodziło? Tak. Bardzo źle wspominam indoktrynacje religijną, poswiecilam kilka lat i mnóstwo energii żeby się uwolnić od zaszczepionych mi poczucia winy i strachu. Przekopalam się najpierw przez Biblię, potem książki religijne, potem przeszłam do filozofii a skończyłam na psychologii i dopiero ona dała mi obraz tego co mi robiono z głową i emocjami. I tak, czuję że zrobiono mi krzywdę, myślę że kk posługuje się sekciarskimi technikami i pogwalca podmiotowosc. Wolałabym żeby moi rodzice mnie nie ochrzcili, ale w tamtych czasach nie było w ogóle dzieci nie ochrzczonych w ich otoczeniu. Żałuję, bo mnóstwo energii bym oszczędzila oraz nie musiała tyle walczyć o uwolnienie się z całego tego paskudztwa. | |
|     |   | 
|  2016-05-25, 14:42 | #161 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-11 
				 | 

Moja 5latka nieochrzczona, po pół roku chodzenia na religię wypisaliśmy po kilku tekstach które powtarzała.

| 
|     |   | 
|  2016-05-25, 15:13 | #162 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2014-03 
				 | 

[1=b7c523c48d685fff13c5db5  a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0  8413b4;60871816]Widze, ze watek zaczal zyc wlasnym zyciem   Czytam go regularnie i coraz bardziej utwierdzam sie w decyzji, ze nie chce ochrzcic dziecka. Jesli chodzi o mojego meza (po "tylko" cywilnym :P swoja droga ciekawe ile par decyzuje sie na sam koscielny, skoro cywilny jest tak niewazny) poki co zmienil zdanie z "tak, chrzcijmy" na "poczekamy, zobaczymy". Uznaje to za dobry znak i zdecydowalam zostawic ten temat dopoki on nie bedzie chcial go podjac ponownie - tym bardziej, ze mamy teraz sporo spraw na glowie zwiazanych z przyjsciem na swiat potomka  [/QUOTE] Cieszę się że udało się Wam dojść do porozumienia   | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 17:48 | #163 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2013-11 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:08 | #164 | |
| Konto usunięte | 

Cytat: 
 Rozumiem że będziesz wychowywać dziecko z wierze której nie akceptujesz? Będziesz mu wmawiać że pan Jezus umarł na krzyżu podczas gdy uważasz, że nic takiego nie miało miejsca? To może zapisz go do wiary buddyjskiej albo do islamu? W końcu nie wierzysz w boga i dziecku się krzywda nie stanie bo to tylko chrzest. | |
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:18 | #165 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2015-10 
				 | 

Cytat: 
 Albo musialas miec jakies traumatyczne doswiadczenia, albo w sumie cholera wie czemus taka zacietrzewiona w nienawisci do katolicyzmu. | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2016-05-25, 18:22 | #166 | |
| Konto usunięte | 

Cytat: 
 Nienawidzę wiary, bo kiedyś bardzo wierzyłam i to pic na wodę. Czyli nie opłaca się używać gumek, bo mają te pory? Bo mam mówili, że przez nie przeplywaja plemniki i dochodzi do ciąży. A tabletki anty, owszem, podwyższają ryzyko raka, ale również zapobiegają innym chorobom | |
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:28 | #167 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2016-03 
				 | 

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1  23bf669aade741778_65822f0  7d8014;60878336]moj tata był ochrzczony miał bierzmowanie i komunie w jeden dzień tydzień przed ślubem  więc nie wiem jaki to problem niby miałby być dla dziecka obłuda i zakłamanie chrzcic dzieciaka chociaż samemu się nie wierzy[/QUOTE]  Paranoja   | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:32 | #168 | 
				 | 

Nie zapobiegaja tylko zmniejszaja prawdopodobienstwo.  A oplaca jak najbardziej, nie przeinczaj moich slow. Dla CIEBIE to pic na wode. Nie dla wszystkich. Wiec nie narzucaj swojej nienawisci reszcie spoleczenstwa | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:33 | #169 | |
				 | 

Cytat: 
 A choroby niektóre mogą się przenieść przy nie umiejetnym stosowaniu prezerwatywy ale jednak przenoszeniu większości chorób prezerwatywy zapobiegają. Nie ma to jak traktować dane wybiórczo zgodnie ze swoim widzimisię i pod skrzywienie nauki religii   | |
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:39 | #170 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2014-03 
				 | 

Od nauki o antykoncepcji, chorobach wenerycznych itd. nie jest ksiądz/katecheta tylko nauczyciel wychowania seksualnego oraz biolog. Ksiądz/katecheta moim zdaniem jest uprawniony co najwyżej do poruszenia tematu w świetle etyki katolickiej czyli że jest to traktowane jako grzech - na tym się kończy powiązanie z jego przedmiotem. Równie dziwne byłoby dla mnie nauczanie matematyki i fizyki na podstawie danych o skuteczności różnych środków antykoncepcyjnych, np. "Skuteczność prezerwatyw wynosi X %, oblicz prawdopodobieństwo że Marcinowi pęknie prezerwatywa. Do obliczeń przyjmij współczynnik tarcia równy Y, IQ Marcina wynoszące Z oraz że stosunek miał miejsce trzynastego w piątek. Marcin uprawia seks pozamałżeński i jest rudy." zamiast "Ania ma 3 jabłka, Piotruś 5, ile lat ma Krzyś?"    | 
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:49 | #171 | 
| Konto usunięte | 

Nie narzucaj nienawiści, ale wciskaj wiarę dzieciom od maleńkości - to ma sens.

| 
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:50 | #172 | 
				 | 

A czy ja komus cos wciskam? Autorka musi sama z mezem zadecydowac; a do tego potrzebuje argumentow, nie darcia sie ze religia taka zla czy taka dobra.

| 
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:51 | #173 | 
| Konto usunięte | 

| 
|     |   | 
|  2016-05-25, 18:53 | #174 | |
				 | 

Cytat: 
 co maja innego robic, z fusow wrozyc? | |
|     |   | 
|  2016-05-25, 19:13 | #175 | |
| on tired little feet Zarejestrowany: 2014-06 
				 | 

Cytat: 

__________________ I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. | |
|     |   | 
|  2016-05-25, 19:16 | #176 | 
				 | 

Podac konkretny argument czyli nie: a bo ja trafilam na zlosliwa zakonnice/ja uznaje religie za glupia, tylko np. bo w KK czy bibli napisane jest tak i tak, a ja uwazam ze to nie ma sensu bo...

| 
|     |   | 
|  2016-05-25, 19:17 | #177 | 
| Konto usunięte | 

No bo uważam, że religia jest głupia i służy do ogłupiania

| 
|     |   | 
|  2016-05-25, 19:36 | #178 | |
				 | 

Cytat: 
 Mam złe zdanie o religii w caloksztalcie i jestem już poza bezsensownymi dyskusjami o tym czy religia powinna pozwalać na wydawanie córek na zbiorowy gwałt, albo że dobry i kochający bóg powinien zachęcać do zbiorowych mordów. Pomijając te bzdury, pomijając cała absurdalnosc świętej książki to mówimy tu o wolności wyboru, o tolerancji społecznej, prawie do inności i tym czy dziecko jest własnością rodziców, czy jednak powinno się odroczyc poważne decyzje (które mogą czekać spokojnie) do czasu kiedy będzie mogło samo zdecydować. Reszta to przepychanki nt tego że ktoś wierzy że księżyc jest serem, a ktoś inny że można począć dziecko z przeciągu   | |
|     |   | 
|  2016-05-26, 01:22 | #179 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2012-03 
				 | 

Cytat: 
 Istnieje więcej religii, nie tylko jedna. W szkole przedmiot zwany "religia" powinien się nazywać "religia, ale tylko jedyna słuszna katolicka", bo wiedzy o innych możliwościach wiary tam nie uświadczysz. I nie, to nie jest żaden problem te sakramenty dostać na szybko, kiedy już się jest dorosłym. Śmiem twierdzić, że można załatwić to szybciej, pomijając te wszystkie cyrki, przez które przechodzą dzieciaki. Kościół się ucieszy, że będzie mógł sobie dopisać kolejnego wyznawcę  Dziecko nieochrzczone nie spłonie po wejściu do kościoła, a zapisy na lekcje religii nie wymagają dostarczenia aktu chrztu. Bardzo dziwnie interpretujecie pojęcie "dawania komuś wyboru". Też mam chrzest i całą resztę (bo rodzice mnie zmusili), ale moi rodzice jeszcze jako-tako w boga wierzą. Gdyby zrobili mi coś takiego, sami będąc zdeklarowanymi ateistami, byłabym naprawdę wściekła. 
				__________________ Nie bierz życia na poważnie, bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy. | |
|     |   | 
|  2016-05-26, 02:23 | #180 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2009-09 
				 | 

Niektórzy tutaj myślą, że chrzest to taka niewinna ceremonia? Że to nie ma wpływu na dalsze życie, że to tradycja?  Poprzez chrzest zostajemy zapisani do grona katolików i nawet jeśli potem odchodzimy od religii katolickiej, nadal figurujemy na liście wiernych. I potem mówi się, że 90% czy ileś polaków to katolicy. I te liczby dają kościołowi władzę nad państwem. Bo potem ktoś powie, że in vitro nie, bo to nie po katolicku, a 90% społeczeństwa to katolicy, że przykładowy krzyż ma wisieć w sali, bo przecież 90% Polaków to katolicy, że przecież postępujemy zgodnie z poglądami 90% Polaków A to jest guzik prawda, ciekawe ile z tych 90% chodzi do kościoła? No ale zapisywani jesteśmy do statystyk już od urodzenia, całkowicie nieświadomi. Niektórzy myślą, że to nie jest wcale robione dla interesu? Edytowane przez kiciun Czas edycji: 2016-05-26 o 02:24 | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Intymnie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.

Makijażowo
 Makijażowo  Nasza czwórka
 Nasza czwórka