Niewybaczalne zachowania gości - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-27, 10:00   #4171
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Dot.: Niewybaczalne zachowania gości

Cytat:
Napisane przez olaaa99 Pokaż wiadomość
SERIO? Na Twój ślub wszyscy włożyli do kopert >500 i na szczęście nie musiałaś z nikim zrywać kontaktu po uroczystości? Od jakiej kwoty w kopercie zaczyna się kultura i dobre wychowanie?
Podłączam się pod pytanie. Chociaż obstawiam ze odpowiedz będzie "tyle żeby zwróciło się za talerzyk".

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 10:14   #4172
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
SERIO? Na Twój ślub wszyscy włożyli do kopert >500 i na szczęście nie musiałaś z nikim zrywać kontaktu po uroczystości? Od jakiej kwoty w kopercie zaczyna się kultura i dobre wychowanie?
Olaaa
A gdzie masz napisane, że danie mało w kopercie skutkuje zerwaniem kontaktu i że dzięki Bogu moi goście dali takie a nie inne kwoty?raczej pisałam o tym, że moi goście byli mi bliskimi osobami a impreza miała bardzo luźny charakter, stąd miałam połowę mniej zmartwień, niż ludzie organizujący wielkie wesela, którzy zapraszają tabuny rodziny, których wypada zaprosić a widziało się ich dwa razy w życiu.
Jeśli dla Ciebie danie bliskiej osobie w prezencie nową drogę życia kwoty pozwalającej na wizytę w KFC we dwoje, to twoja sprawa. Za obiad w restauracji złożymy z tyłu ciepłych dań + zima płyta+ ciasta+ alkohol też płacisz 50-100zł?
Może ja jakaś wybitnie bogata jestem, ale zawsze się staram żeby Młodym coś zostało z tego wesela a nie same długi.

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Podłączam się pod pytanie. Chociaż obstawiam ze odpowiedz będzie "tyle żeby zwróciło się za talerzyk".
Dobrze obstawiasz ale widzę że napisanie tu w miarę przyjętej przez większość zasady jest nie na miejscu, bo przecież ludzie tacy biedni że nawet te 300 zł odłożyć nie mają skąd, a na każdy ślub trzeba iść jak się ma zaproszenie.

Edytowane przez chudziaszek11
Czas edycji: 2016-05-27 o 10:20
chudziaszek11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 10:17   #4173
mireille23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chudziaszek11 Pokaż wiadomość
Olaaa
A gdzie masz napisane, że danie mało w kopercie skutkuje zerwaniem kontaktu i że dzięki Bogu moi goście dali takie a nie inne kwoty?raczej pisałam o tym, że moi goście byli mi bliskimi osobami a impreza miała bardzo luźny charakter, stąd miałam połowę mniej zmartwień, niż ludzie organizujący wielkie wesela, którzy zapraszają tabuny rodziny, których wypada zaprosić a widziało się ich dwa razy w życiu.
Jeśli dla Ciebie danie bliskiej osobie w prezencie nową drogę życia kwoty pozwalającej na wizytę w KFC we dwoje, to twoja sprawa. Za obiad w restauracji złożymy z tyłu ciepłych dań + zima płyta+ ciasta+ alkohol też płacisz 50-100zł?
Może ja jakaś wybitnie bogata jestem, ale zawsze się staram żeby Młodym coś zostało z tego wesela a nie same długi.

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Dobrze obstawiasz
Dziwne masz podejście. Jeśli kogoś nie stać na wesele, to nie musi go robić, a nie wyłożyć pieniądze i liczyć na to, że się zwróci. Koperty to nie są bilety wstępu na imprezę, a goście nie bez powodu są "gośćmi" a nie klientami, którzy muszą wykupić sobie miejsce przy stole, ciepłe dania i zimną płytę.
mireille23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 10:18   #4174
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chodzi o bycie czy nie bycie tolerancyjnym , chodzi o to że czasami się czyta i odnosi wrażenie, że ludzie zapraszają na wesele samych wrogów, których trzeba pilnować, upominać i modlić się żeby umieli się posługiwać nożem i widelcem.
A PM to chodzące encyklopediie wszelakich zasad kultury i dobrego wychowania. Nikt też tu nie liczy na prezenty, każdy miał te kilkanaście tysięcy odłożone na wesele, więc teraz ma w głębokim poważaniu czy dostanie 15 kol sztućców czy pieniądze.
Ja nie twierdzę, że wszystkie problemy są tu z dupy tylko że czasami lepiej odpuścić i się cieszyć weselem, niż denerwować się rzeczami na które nie ma się wpływu.
Rozumiem Twój punkt widzenia Moim zdaniem to jest miejsce to wyżalenia się itp. Można napisać co nam nie pasuje albo co będzie nam przeszkadzać, jakie mamy zdanie na określone tematy. Myślę, że reszta weryfikuje się już na weselu

Cytat:
jestem ciekawa odpowiedzi
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 10:18   #4175
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Olaaa

Dobrze obstawiasz
Wesele to nie impreza z biletem wstępu. A jak Cię nie stać i liczysz na zwrot to go nie rób.

Jak kogoś stać na zorganizowanie wesela to chyba też na tą nową drogę życia.
Taka postawa to dopiero wstyd.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 10:26   #4176
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mireille23 Pokaż wiadomość
Dziwne masz podejście. Jeśli kogoś nie stać na wesele, to nie musi go robić, a nie wyłożyć pieniądze i liczyć na to, że się zwróci. Koperty to nie są bilety wstępu na imprezę, a goście nie bez powodu są "gośćmi" a nie klientami, którzy muszą wykupić sobie miejsce przy stole, ciepłe dania i zimną płytę.
Stary 2016-05-27, 10:28   #4177
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Cytat:
Ja raczej nie miałabym nic przeciwko zaręczynom na moim weselu, gdyby oczywiście zainteresowany mnie wcześniej poinformował ;-) Odebrałabym to raczej jako miły akcent, dzielenie się radością i miłością, a nie podkradanie show i fotografa. O wiele ciekawiej byłoby, gdyby jeszcze przyszła narzeczona złapała welon
Też o tym w pierwszej kolejności pomyślałam - że byłaby dodatkowa radość i dodatkowy powód do świętowania i jeszcze więcej szczęścia wokoło

Argument o podkradaniu kapeli i fotografa mi nie przyszedł do głowy, bo u mnie na weselu ich nie będzie.
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 10:28   #4178
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie chodzi o bycie czy nie bycie tolerancyjnym , chodzi o to że czasami się czyta i odnosi wrażenie, że ludzie zapraszają na wesele samych wrogów, których trzeba pilnować, upominać i modlić się żeby umieli się posługiwać nożem i widelcem.
A PM to chodzące encyklopediie wszelakich zasad kultury i dobrego wychowania. Nikt też tu nie liczy na prezenty, każdy miał te kilkanaście tysięcy odłożone na wesele, więc teraz ma w głębokim poważaniu czy dostanie 15 kol sztućców czy pieniądze.
Ja nie twierdzę, że wszystkie problemy są tu z dupy tylko że czasami lepiej odpuścić i się cieszyć weselem, niż denerwować się rzeczami na które nie ma się wpływu.
Od najgorszych pomysłów PM jest osobny wątek, więc to wcale nie chodzące encyklopedie

Zgadzam się, że wesele to nie impreza z biletami wstępu, ale za niedługo idziemy na wesele i podczas wspólnej rozmowy ze znajomymi wyszło, że dla nas jako gości minimum na obecną naszą sytuacje i inne czynniki wpływające to 200/os.
Jestem ciekawa innych głosów.
Stary 2016-05-27, 10:36   #4179
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Ja pisze o swoich odczuciach i swoim podejściu. Tak jak pisałam jeśli ktoś się dobrze czuję z tym że daje 50zł w kopercie i jest to dla niego spoko to niech tak robi. W końcu to jego sprawa i jego podejście do Państwa Młodych. Dla mnie byłoby to duży dyskomfort tyle dać i czułabym się z tym źle. Nie wiem skąd to oburzenie. Dajecie tyle i teraz wam głupio czy jak?bo naprawdę nie rozumiem tego oburzenie.

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Cytat:
Napisane przez fajita1 Pokaż wiadomość
Od najgorszych pomysłów PM jest osobny wątek, więc to wcale nie chodzące encyklopedie

Zgadzam się, że wesele to nie impreza z biletami wstępu, ale za niedługo idziemy na wesele i podczas wspólnej rozmowy ze znajomymi wyszło, że dla nas jako gości minimum na obecną naszą sytuacje i inne czynniki wpływające to 200/os.
A linka masz? Chętnie poczytam ja bym dała 500 zł, ale znowu zaraz będzie, że to nie chodzi o pieniądze i że pewnie młodzi będą tak samo szczęśliwi jak im dasz karnety na basen.

Czas edycji: 2016-05-27 o 10:33
Stary 2016-05-27, 10:41   #4180
olaaa99
Zadomowienie

Cytat:
Olaaa

Zauważ, że nie napisałam, że ja daję 50 - 100 zł w kopercie. Nie daję, daję więcej. Bo mnie na to stać i chcę. Ale rozumiem, że są ludzie, których nie stać na to, aby włożyć w tę zakichaną kopertę większej kwoty. Są bez pracy, mają trudniejszy okres finansowo, zarabiają 600 zł, kury się nie niosą, cokolwiek.

Co do pogrubionego - sorry, ale opadły mi witki po przeczytaniu tego. Podpisuję się pod poniższą wypowiedzią.

Cytat:
Jeśli kogoś nie stać na wesele, to nie musi go robić, a nie wyłożyć pieniądze i liczyć na to, że się zwróci. Koperty to nie są bilety wstępu na imprezę, a goście nie bez powodu są "gośćmi" a nie klientami, którzy muszą wykupić sobie miejsce przy stole, ciepłe dania i zimną płytę.
Wypowiedzi w Twoim stylu naprawdę sprawiają, że odechciewa się chodzić na wesela, bo więcej człowiek się namęczy przy myśleniu, czy grubość koperty jest odpowiednia, niż to wszystko warte. A później masa zdziwionych PMek łkających "odmówiło tyle osób z powodu braku kasy na wesele", a przecież zależy im wyłącznie na obecności gości...

Oczekiwanie od gości zwrotu wartości talerzyka jest dla mnie absurdem. Kiedy idę do kogoś na urodziny, nie pytam, ile wydał na karkówkę, wódkę i kwiaty w wazonie - zaprosił więc go na to stać, a prezent kupuję za tyle, za ile mam ochotę. Idę na imieniny - to samo. Akurat jak idę na wesele, muszę oddać za te pińcet ciepłych dań. No pojąć tego nie mogę.

Sama aktualnie nie organizuję wesela, bo ogólnie chciałabym, ale obecnie mnie na to nie stać. A przecież mogłabym zorganizować, rozdać bilety w postaci zaproszeń i oczekiwać, że się zwróci. Nie robię tego, bo kiedy zorganizuję wesele, chciałabym bawić się na nim z gośćmi, nie klientami.

Cytat:
Ja pisze o swoich odczuciach i swoim podejściu. Tak jak pisałam jeśli ktoś się dobrze czuję z tym że daje 50zł w kopercie i jest to dla niego spoko to niech tak robi. W końcu to jego sprawa i jego podejście do Państwa Młodych. Dla mnie byłoby to duży dyskomfort tyle dać i czułabym się z tym źle. Nie wiem skąd to oburzenie. Dajecie tyle i teraz wam głupio czy jak?bo naprawdę nie rozumiem tego oburzenie.
O to chodzi, że przez wypowiedzi typu Twoich potencjalny gość nie ma prawa czuć się dobrze dając 50 zł (a np. tylko tyle ma), bo nie wie, czy trafia na PM typu Ty, czy na PMkę, która go zaprosiła jako gościa, nie klienta.

I taka jedna z drugą się naczyta i potem parze młodej odmawia, bo przecież wstyd dać 50 zł, więc na wesele nie idą.
A PMkom takim jak ja byłoby przykro gdybym otrzymała odpowiedź odmowną na zaproszenie, bo ktoś może mi tylko 50 zł dać. Według Ciebie natomiast byłaby to decyzja zgodna z zasadami kultury osobistej.

olaaa99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 10:42   #4181
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nie mam już żadnego podejścia wynikającego z mojego własnego ślubu, bo ten już miałam i jak pisałam wesela nie robiłam, bo właśnie tak jak piszesz, wolałam mieć mniejszy kredyt hipoteczny niż wesele. Ja pisze tylko o tym, że tak jak mnie rodzice nauczyli ze się w nosie nie dłubie i nie beka przy stole, tak samo mnie nauczyli, że prezent to też swoiste docenienie wysiłku młodych w przygotowaniu wesela oraz ułatwienie im startu w nowym wspólnym życiu.
Stary 2016-05-27, 10:54   #4182
Konto usunięte

Cytat:
Jak dla mnie spoko.
No chyba że zarabiasz 5 tysi na rękę, mieszkasz z we własnym mieszkaniu bez kredytu i ubierasz się w ciuchy od projektantów, to wtedy można założyć, że stać cię na więcej
(co i tak nie zobowiązywałoby cię do tego żeby dawać więcej, oczywiście, bo to twoja sprawa co robisz ze swoimi pieniędzmi)

Cytat:
Ja nie mam już żadnego podejścia wynikającego z mojego własnego ślubu, bo ten już miałam i jak pisałam wesela nie robiłam, bo właśnie tak jak piszesz, wolałam mieć mniejszy kredyt hipoteczny niż wesele. Ja pisze tylko o tym, że tak jak mnie rodzice nauczyli ze się w nosie nie dłubie i nie beka przy stole, tak samo mnie nauczyli, że prezent to też swoiste docenienie wysiłku młodych w przygotowaniu wesela oraz ułatwienie im startu w nowym wspólnym życiu.
A jeśli ktoś tych 500 zł nie ma, po prostu, fizycznie brak, to powinien nie iść na wesele?
Dać 100 zł z przeprosinami i resztę dosłać później?
Wziąć kredyt?

Edytowane przez bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Czas edycji: 2016-05-27 o 10:58
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 10:56   #4183
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

A linka masz? Chętnie poczytam ja bym dała 500 zł, ale znowu zaraz będzie, że to nie chodzi o pieniądze i że pewnie młodzi będą tak samo szczęśliwi jak im dasz karnety na basen.
Ja jestem zdania że daję tyle na ile mnie stać, i od razu dodam że stać mnie na więcej niż te 50 zł. Tyle nigdy nie dałam i wolałabym po prostu nie pójść na to wesele gdybym nie miała kasy.
A to że jakaś PM wymyśliła sobie: fotobudke, barmana, pokaz sztucznych ogni i limuzynę to jej wybór. Skoro ją na to stać to ok. Ale takie wymyślanie i oczekiwanie że powinno się zwrócić no to sorry brak słów. Dla mnie wydawanie 40 tys albo i więcej to poroniony pomysł. Szkoda kasy.
Organizuję swoje i nie zamierzam tyle wydać. Nie bawię się w durne dodatki, niektórzy na dekoracje kwiatami wydają ponad 2 tys
Nie zamierzam też skąpić żeby nie było, robię to z rozsądkiem. To co chcę to będzie. Jedzenia i picia wystarczy, muzyka też będzie - na wesele w sam raz. Obędzie się bez sztucznych ogni itp.
I nie nastawiam się że się zwróci, bo nie ma takiej opcji bo na osobę by wyszło więcej niż się normalnie (pojęcie względne) daje. Jeden da więcej bo ma i chce, drugi da mniej bo nie ma. Normalne.
Ja tylko chcę aby WSZYSCY dobrze się bawili i to mi ciąży na sercu, że będzie drętwo
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 10:57   #4184
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
O to chodzi, że przez wypowiedzi typu Twoich potencjalny gość nie ma prawa czuć się dobrze dając 50 zł (a np. tylko tyle ma), bo nie wie, czy trafia na PM typu Ty, czy na PMkę, która go zaprosiła jako gościa, nie klienta.

I taka jedna z drugą się naczyta i potem parze młodej odmawia, bo przecież wstyd dać 50 zł, więc na wesele nie idą.
A PMkom takim jak ja byłoby przykro gdybym otrzymała odpowiedź odmowną na zaproszenie, bo ktoś może mi tylko 50 zł dać. Według Ciebie natomiast byłaby to decyzja zgodna z zasadami kultury osobistej.
To ktoś został wychowany tak, że nie liczy się wielkości koperty, ale przeczyta że ja mam inaczej i pozuje się źle i nie pójdzie na ileś tam wesel?? Litości, aż takiego wpływu na życie ludzkie, to forum nie ma.
Stary 2016-05-27, 11:05   #4185
olaaa99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
Ja tylko chcę aby WSZYSCY dobrze się bawili i to mi ciąży na sercu, że będzie drętwo
Wychodzi więc na to, że wesele to stresujące wydarzenie dla obu stron. Przynajmniej jest sprawiedliwie.
Ale nie dziwię się, też bym miała spinę. Byłam na dwóch sztywnych weselach, na obu wina muzyki (na jednym kapela omijająca wszystkie znane hiciory i grająca same stare biesiady, na drugim DJ-kolega puszczający muzę z kompa). Jeśli masz git kapelę/DJa, nie martw się.

chudziaszek11, zdziwiłabyś się. Teraz jest taka "nagonka" na koperty, że podejrzewam, że w sezonie weselnym hasło "ile dać w kopertę żeby było dobrze" grzeje google. Wystarczy popatrzeć na ilość wątków na różnych forach na ten temat i ilość wypowiedzi. Skądś się jednak te lęki i dyskusje biorą, bo przecież żadna PM w twarz nikomu nie powie swojego zdania.

olaaa99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 11:10   #4186
visionAM
Zakorzenienie

Powiem szczerze, że ja daję w koperty różnie - zależy do kogo idę. Średnio jest to 400-500zł, ale było i wesele, kiedy dałam 300zł, bo po prostu nie miałam możliwości dać więcej. Nie rozumiem za bardzo problemu i tego, że ludzie się tym aż tak stresują
Stary 2016-05-27, 11:15   #4187
KindOfBlack
Raczkowanie

U mnie w rodzinie standard to 300 zł od singla, 500 od pary.
KindOfBlack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 11:19   #4188
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Jest jednak różnica między ślubem a weselem.
No ale widzę, że tutaj nie można mieć własnego zdania, nawet jeśli zaznaczylam, że NIE CHCIALABYM oświadczyn na czyimś weselu, ale byłabym zachwycona gdyby takie były na moim własnym. Mogę mieć takie podejście?
Zdecydowanie byłoby mi miło, gdyby jakas para się na moim weselu zaręczyła. Niestety, u mnie było w drugą stronę - same kłótnie i rozstania
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 11:25   #4189
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Nie rozumiem za bardzo problemu i tego, że ludzie się tym aż tak stresują
Jak ludzie odmawiają przyjścia na wesele z powodu braku pieniędzy, to muszą obawiać się hejtu peemek, urażonych niewybaczalnym brakiem szacunku i dobrych manier jakim jest danie 1oo zł do koperty.
Stary 2016-05-27, 11:31   #4190
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Zdecydowanie byłoby mi miło, gdyby jakas para się na moim weselu zaręczyła. Niestety, u mnie było w drugą stronę - same kłótnie i rozstania
A ja bym nie chciała ani aby na moim miało to miejsce ani aby moje były na czyimś weselu (swoje miałam już więc to mi nie grozi). Jest wiele innych miejsc i okazji związanych bezpośrednio z daną parą, że nie trzeba tego robić na czyimś weselu.
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 12:00   #4191
fajita1
Wtajemniczenie

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;60959821]
A jeśli ktoś tych 500 zł nie ma, po prostu, fizycznie brak, to powinien nie iść na wesele?
Wziąć kredyt?[/QUOTE]

Bez przesady. Dlatego idąc na wesele patrzę na ile mnie stać. I nie, nie odmówię, bo dam mniej niż jakiś inny gość. Na tyle mnie stać i tyle dam. Skoro mnie zaprosili, to wychodzę z założenia, że chcą mnie a nie mojej kasy I powtórzę się, ale mi jako PM byłoby bardzo przykro jakby ktoś odmówił, bo nie ma kasy.

Będąc świadkową u brata nie pracowałam nigdzie, uczyłam się i dostał ode mnie 500 zł, które odkładałam chyba przez rok. Może i mało, ale wtedy na tyle było mnie stać.
Stary 2016-05-27, 12:00   #4192
visionAM
Zakorzenienie

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;60961421]Jak ludzie odmawiają przyjścia na wesele z powodu braku pieniędzy, to muszą obawiać się hejtu peemek, urażonych niewybaczalnym brakiem szacunku i dobrych manier jakim jest danie 1oo zł do koperty. [/QUOTE] myślę, że 98% społeczeństwa w Polsce nie wchodzi na ten wątek i nie ma takich rozkmin
Stary 2016-05-27, 12:10   #4193
wildDaisy
żona bez ogona

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;60959821]
Wziąć kredyt?[/QUOTE]

Była tu jedna taka, która twierdziła, że TRZEBA BYŁO WCZEŚNIEJ IŚĆ DO PRACY NA WEEKENDY I DOZBIERAĆ NA PORZĄDNĄ KOPERTĘ!!!!

Stary 2016-05-27, 12:16   #4194
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Bez przesady. Dlatego idąc na wesele patrzę na ile mnie stać. I nie, nie odmówię, bo dam mniej niż jakiś inny gość. Na tyle mnie stać i tyle dam. Skoro mnie zaprosili, to wychodzę z założenia, że chcą mnie a nie mojej kasy I powtórzę się, ale mi jako PM byłoby bardzo przykro jakby ktoś odmówił, bo nie ma kasy.

Będąc świadkową u brata nie pracowałam nigdzie, uczyłam się i dostał ode mnie 500 zł, które odkładałam chyba przez rok. Może i mało, ale wtedy na tyle było mnie stać.
Serio, 500 to mało wg Ciebie?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-05-27, 12:22   #4195
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
[
chudziaszek11, zdziwiłabyś się. Teraz jest taka "nagonka" na koperty, że podejrzewam, że w sezonie weselnym hasło "ile dać w kopertę żeby było dobrze" grzeje google. Wystarczy popatrzeć na ilość wątków na różnych forach na ten temat i ilość wypowiedzi. Skądś się jednak te lęki i dyskusje biorą, bo przecież żadna PM w twarz nikomu nie powie swojego zdania.
Ja wiem że to jest wieczny dylemat z tymi kopertami, ale takie mam zdanie jak napisałam i go nie zmienię. Mam też silne przekonanie, że każdy robi jak uważa, więc jeśli ktoś ma tylko 50 zł to tyle da i nie będzie patrzył na to co pisze na wizażu, bo chyba internetu nie ma skoro taka bida.

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;60959821]A jeśli ktoś tych 500 zł nie ma, po prostu, fizycznie brak, to powinien nie iść na wesele?
Wziąć kredyt?[/QUOTE]

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;60961421]Jak ludzie odmawiają przyjścia na wesele z powodu braku pieniędzy, to muszą obawiać się hejtu peemek, urażonych niewybaczalnym brakiem szacunku i dobrych manier jakim jest danie 1oo zł do koperty. [/QUOTE]
Azaja nie wiem co ma zrobić. Jeśli ma takich znajomych lub rodzinę która go publicznie ukrzyżuje za mała kopertę, to chyba sama rozumiesz że lepiej zostać w domu.
A z drugiej strony to chyba wątek o gościach więc piszę z perspektywy gościa, więc nie wiem po co te hejtujące PM tu poruszać. Jak ktoś chce robić ślub za 100tyś niech robi, i wcale nie uważam że gość jest wtedy zobowiązany dać dwa razy tyle. Któraś dziewczyna tu pisała że taki standard to 400- 500 od pary i ja się z tym zgadzam.
Moja koleżanka robiła wesele w zamku, gdzie płacili z 600 zł od pary i miała świadomośćże to jej własne widzimisię i nie oczekiwała kopert po 700-1000 od swoich znajomych na studiach.
PS ludzie którzy odmawiają i mówią że chodzi o pieniądze, tak na prawdę nie mają ochoty przyjść, a to jest idealna wymówka. Ten którego naprawdę nie stać w 99% przypadkach wymyśli coś innego , żeby odmówić.

Czas edycji: 2016-05-27 o 12:26
Stary 2016-05-27, 13:29   #4196
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Powiem szczerze, że ja daję w koperty różnie - zależy do kogo idę. Średnio jest to 400-500zł, ale było i wesele, kiedy dałam 300zł, bo po prostu nie miałam możliwości dać więcej. Nie rozumiem za bardzo problemu i tego, że ludzie się tym aż tak stresują
ja daję w zależności od tego na ile kogoś lubię. jeśli idziemy na wesele ze strony tż, to on sam stwierdza ile będzie ok, a jeśli z mojej to ja ogarniam temat i na podstawie zażyłości i sympatii decyduję czy to będzie 400 - 500 czy więcej.

Cytat:
zaczyna się

ja bym powiedziała, że 500 to optymalnie po prostu. tyle mieliśmy średnio w kopertach od znajomych, a jak z kimś się trzymamy bardziej, to było więcej. więc chyba nie tylko ja stosuję taką metodę jak wyżej napisałam xD
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 13:35   #4197
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Za parę to taki standard jak dla mnie teraz, w mojej sytuacji fin.

Bratu chciałabym dać więcej, w dodatku byłam świadkową, no ale tak jak pisałam wtedy sytuację miałam inną i na więcej nie dałam rady sobie pozwolić, więc teraz mogę powiedzieć, że mało. Aktualnie dałabym na pewno więcej.
Stary 2016-05-27, 13:36   #4198
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

O, no właśnie. Optymalnie. Gdy ktoś mówi "no dałem 500, wiem ze mało" to brzmi jakby chciał żeby ktoś mu powiedział "ej ale to wcale nie jest mało!"

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-05-27, 13:40   #4199
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
O, no właśnie. Optymalnie. Gdy ktoś mówi "no dałem 500, wiem ze mało" to brzmi jakby chciał żeby ktoś mu powiedział "ej ale to wcale nie jest mało!"
Nie, nie po to to napisałam
Po to, żeby wyjaśnić, że daje się tyle na ile można sobie pozwolić.
Stary 2016-05-27, 13:45   #4200
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Nie, nie po to to napisałam
Po to, żeby wyjaśnić, że daje się tyle na ile można sobie pozwolić.
No właśnie. Wiec nie ma potrzeby się tłumaczyć, twierdzić że to za mało, ale... etc. To serio powinna być prywatna kwestia każdego, nie roztrzasana przez setki stron na wizażu, bo naprawdę można dostać paranoi ze jak jesteś za biedny żeby wyskoczyć z tych pięciu stów to na weselu się nie warto pokazywać.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości