![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Czym dziś pachniesz...?" - kilka słów wyjaśnień
Coś za szybko mi te porządki wyszły...
Odnośnie wątków urodzinowych... Miałam taki plan, żeby cichaczem, po Nowym Roku, połączyć wszystkie urodzinowe w jeden wspólny (nie bijcie), na takiej zasadzie jak "Pomoc w wyborze perfum" - jak ktoś będzie miał urodziny, to się zrobi nowy wątek, a potem go połączy z tym wspólnym. Bo przyznam, że i wg mnie trochę to głupio wygląda, że na Perfumach nagle pojawia się tyle wątków urodzinowych (sama jeden założyłam, więc i ja do tego się dołożyłam). Co do Waszych postów: Mariolu, po Nowym Roku? To dwanaście dni, jak dla mnie - dość dużo. Mogę na razie otworzyć Czym dziś pachniesz, ale i tak za niecałe 100 postów będę musiała ten wątek zamknąć. I co, założyć nowy? A potem go zamknąć albo zmienić nazwę, zgodnie z naszą koncepcją? Nie mam na to pomysłu ![]() --- P.S. Czyli w praniu wyszła nam kolejna sprawa: co robić z urodzinowymi. Łączyć, czy nie łączyć?
#92 |
Zakorzenienie
|
a ja uwazam ze osobom nowym albo takim ktore mniej sie udzielaja w wątku Czym dziś... cięzko bardzo wtracic sie w dyskusje, czasem nieswojo, i az zenujaco jakos, a jaks ie uda to czesto wypowiedzi pozostaja niezauwazone,jestem za rozbiciem wątku
a czsem po prostu ciezko przebrnac przez kilka stron watku |
![]() ![]() |
![]() |
#93 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#94 | |
rude jest piękne:)
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
He he, no i wychodzi na to, że będą kolejne sprawy do omówienia. Ale jesli ma to być w formie noworocznych porządków i odświeżenia forum, to why not?
Co do urodzinowych: może po kilku dniach od urodzin łączyć wątki w jeden urodzinowy, a jak się ktoś spóźni, to najwyżej złoży spóźnione życzenia solenizantowi na priva? Bo wtedy może być tak, że połączone zostaną życzenia dla A, B i C i w tym momencie ktoś nagle zacznie składać życzenia A. I w tym momencie zrobi sie taki bałagan, że nie wiadomo będzie kto komu i czego życzy. Co do otwarcia na nowym wątku - czy technicznie nie ma możliwości, aby wątek miał więcej niż 5000 postów? Np. sześć lub siedem tysięcy? W ten sposób mozna by go zamknąć po Nowym Roku, kiedy decyzja co i jak będzie już podjęta. Ewentualnie jesli Rachela lub Tulip idąc starym systemem (5000 postów i wątek kaput) otworzyłaby nowe "Czym dzis pachniesz", to mogłoby sie to toczyć na starych zasadach póki co. A w momencie decyzji, że np. robimy osobno plotkowy i osobno "czym pachniesz", zmieniłoby się tytuł wątku i zaznaczyło, że od tej pory kontynuujemy tu ploty czy Scent Bar, a typowe "czym pachniesz" zostałoby utworzone jako nowy wątek, od zera. |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Kolejna debata pt. "nie mamy problemów - poszukajmy ich".
![]() Nie chcą. Nie czytają. Proste jak budowa cepa. Ja np. większości nie czytam. Nie widzę powodu dla którego musiałabym koniecznie wejść w temat lekcji religii czy kozaków innej Wizażanki, jeśli nie mam na to ochoty. Nie ma musu czytania każdego posta i na każdym forum to jest jasne dla wszystkich, tylko nie tu. ![]() Cytat:
Nie będzie wątku życzeniowego, to na plotkowym zrobi się dziesiąć stron zajętych przez TWA z powodu urodzin np. Sabbath. Poza tym takie wątki po kilku dniach spadają i naprawdę przesadą jest twierdzić, że zaśmiecają forum. Ale... dla wygody modów może być jeden łączny okolicznościowy, jeśli inna opcja rodzi takie kontrowersje. A jaki problem z "Z kim się kojarzą"? To po 1 temat zapachowy, a po 2 oczywiste, że jak ktoś dopiero przyszedł nie kojarzy niczego z nikim. Trochę pobędzie, zacznie kojarzyć. Jak przychodzisz do nowej pracy pierwszy raz to też nie wiesz kto, co i kiedy. Po roku już wiesz wszystko. Dlaczego na forum ma być inaczej? Tak wygląda życie. Nie będziemy tworzyć wątków pod kątem osób nowych, każdy z nas kiedyś tu przyszedł i wątku pt. "jesteś nowy, wpisz się, czekamy, błagamy, prosimy" nie zastał. ![]() Osobiście jestem za układem (tak dla świętego spokoju): - wątek plotkowy na perfumach (plotowy gdzie indziej można odrzucić od razu, 90% z nas tam nie pójdzie i perfumy stracą sporo wizażanek) - wątek "czym dziś pachniesz" w połączeniu z testowym; albo - wątek plotkowy na perfumach; - "czym dziś pachniesz" - wątek testowy; W zasadzie nie rozumiem dlaczego połączenie pachnącego z testowym tak niektórych oburza. Ja np. czasem nie pachnę globalnie niczym, mam na rękach dwa, trzy zapachy i je noszę. Nie wiem wtedy gdzie się wpisać. Generalnie na testowy wchodzę po wizycie w Sephorze albo po otrzymaniu nowej próbki. Ale jak widzę po wpisach dla wielu osób rozdzielenie tych dwóch wątków stanowi dylemat i w efekcie całe rozmowy o zapachach (nawet testowanych) i tak dzieją się na pachnącym, a na testowym pozostaje suchy wpis. Dodam na koniec jeszcze tyle, że właśnie różnice, które na tym forum wyewoluowały z czasem, tak się do jego specyficzności przyczyniły. A jest to specyficzność na plus. Większość z nas nie czuje się związana z wizażem, czuje się związana tylko z perfumami. To wyjątkowe podforum. Wątek "czym dziś pachniesz" uznawałam za plotkowy i nawet sama Tulip kiedyś komuś napisała, że tu nie ma OT. Tym bardziej nie rozumiem skąd problem, że nagle ktoś tu pisze o fryzurze czy Szapołowskiej. ![]() A owe pw od wizażanek docierające do modów, że biedne się w wątku pachnącym gubią, po prostu mnie rozśmieszyły. ![]() ![]() Pozdrawiam i wracam do domowych spraw. Pachnąc Nothing. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#98 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
--- Edit: Kropko, Ciebie to rozśmieszyło... ![]() Ale weź pod uwagę, że są na tym forum dwie osoby, które czytają wszystko, bo muszą być na bieżąco, bo muszą pilnować porządku i przestrzegania regulaminu. MY TEŻ SIĘ W TYM GUBIMY. I choćby dla wygody Tulip i mojej, chciałabym aby to wyglądało inaczej, niż wygląda teraz. Może i będą dwa wątki zamiast jednego, ale sądzę że będzie przejrzyściej. Sama też pisywałam, że w Czym dziś pachniesz jest off-top na off-topie ![]()
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już się zgubiłam... To dla Waszej wygody, bo Wy się gubicie, czy z powodu pw te zmiany? Trzeba było od razu powiedzieć, że Wy tak chcecie, bo Wam to ułatwi życie. I dla ścisłości - nie praca moda nad tym jest śmieszna, tylko pisanie pw do moda, że ktoś na (z założenia) plotkowym-pachnącym pisze o kolczykach. To jest śmieszne. Jakby nie było innych problemów na świecie. ![]() Mimo to pojawiło się pytanie czy ma zostać jak było. Jeśli to utrudnia Wam pracę, a wątek się zamula i w sumie jest to problem, to nie widzę zasadności takiego pytania. Co zrobicie, jeśli większość powie, że chce by zostało jak jest? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad.2 - no cóż, jak widać ludzie mają różne "problemy". Jeżeli są zżyci z forum, i lubią na nim przebywać, to starają się żeby się rozwijało, było czytelne i przede wszystkim - zachęcało nowych użytkowników. Ja w tym nic złego nie widzę. Ad.3 - a ja widzę zasadność pytania, bo jak widać, dzięki temu wątkowi, powstało kilka propozycji i wynikły dodatkowe sprawy, co z mojego punktu widzenia jest istotne. --- Co do moderatorów - i co, teraz damy trzeciego moda, a jak postów będzie przybywać i przybywać, to damy czwartego moda...? Jasne, że zawsze można dodać kogoś do pomocy, ale nie o takie rozwiązanie nam chodzi. Gdybyśmy chciały kogoś do pomocy, poinformowałybyśmy w tej sprawie Agnieszkę lub Zło. To tyle w sprawie modów.
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Do tej pory nie zabierałam glosu, choc juz rano ze zdziwieniem zauważyłam zamknięcie wątku. I moze nic bym nie powiedziała, ale wypowiedź yoony skłania mnie do tego. Na forum jestem od 5 miesiecy ,a wiec nie tak długo , ale też nie od tygodnia. Nie udzialam sie aż tak bardzo, nie biore udziału w różnych dyskusjach z braku czasu lub zainteresowania. Mam niewiele czasu na taki relaks , jakim są perfumy.
Yoona pisze,że ciężko sie nowym osobom przebić, ich wypowiedzi sa niezauważane . Ma rację. Czuję sie wyobcowana.Piszę tak sobie a Muzom , czym to ja pachnę. I nie zawsze te posty pomijane są , bo toczy sie jakaś dyskusja typu "Fuj a sprawa polska " .Nie jestem wylewna , nie piszę zbyt wiele o sobie i uważałam ,ze to własnie jest powód poczucia alienacji.Niedawno dopiero zaczelam rozmawiac z kilkoma wiżażankami. I stawalo sie to miłe. Nawet , kiedy pisałam tak dla siebie , uważnie czytałam wszystko, poznawałam nazwy nowych zapachów, mogłam wiec zwrócic na nie uwage i potestowac. Wyrobic sobie wlasne zdanie. Myślę ,ze nalezy rozdzielić pewne sprawy . Rachela napisała,że za duzo pisze sie pozatematycznie. Uwazam jednak ,ze trzeba też rozróznić te offtopy. Co innego, wg mnie, jesli ktoś , piszac o zapachu , jaki nosi konkretnego dnia dopisuje ,ze jest z jakiegoś powodu szczęśliwy lub smutny, zdolowany i własnie dlatego wybral ten a nie inny zapach. Perfumy to emocje i nie dziwi mnie,ze dobieramy zapachy do nich, uzasadniamy nasz wybór. Takie posty są dla mnie normalne i zrozumiałe. Natomiast dyskusje kilkustronicowe o kolczykach w różnych częsciach ciała, uzywanie slow tupu "fuj" , pisanie przez 2 tyg. kilku postów dziennie , co facet i jego rodzina powiedzili,zrobili - nie jest dla mnie zrozumiałe. Takie rozmowy czynią forum mniej przejrzystym. Ja co prawda ich nie czytam lub robie to pobieznie . Propozycja do rozbicia forum na dwie częsci ? nie wiem. W jednym napiszę pachne X cd w watku .., wtedy podam powód. Nie mam konkretnej propozycji. Pewnie wątki zostaną rozdzielone , ale czy to będzie sztuczność czy nie , może okazac sie w praktyce. Wiem,ze troche chaotyczne. Przepraszam . |
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie w 100 %
![]() Cytat:
![]() Oczywiście przychylam się do zdania wiekszości, nie mam zamiaru kłaść się Rejtanem i umierac za dotychczasowy kształt "czym pachniesz" bo mi tez tam kilka rzeczy przeszkadzało. Ale nie wiem po co robić z tego az tak wielka sprawę ![]() A dodam jeszcze, że juz naprawde nie rozumiem krytycznych wypowiedzi osób, które widzę tu po raz pierwszy ![]() Ale tak to juz chyba jest, że jak ciut podnosi sie temperatura, to z każdego zakątka świata foczki zbiegają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
czyli Endżi
|
Ok, więc uzgodnione jest na razie przynajmniej to, że nasze ploty nie wyemigrują na Wizażowe Społecznosci
![]() Również uważam, że propozycja Racheli co do rozdzielenia plotek i wpisów stricte "czym pachnę" jesli już musi, to powinna właśnie tak wyglądać ![]() ![]() Wiecie, ja uważam że problem jednak nie jest wydumany. Taka sytuacja -nagromadzenie postów i kumulacja różnych wypowiedzi w jednym miejscu jest konsekwencja tego, że jesteśmy ze sobą bardzo zżyte ![]() ![]() ![]() ![]() Ale jednoczesnie jestem swiadoma, że osób, które są tu od niedawna tego typu tematy nie interesują, bo po prostu nie znają piszących ludzi więc odbierają wypowiedzi czysto hipotetycznie. Oby udało się osiągnąć porozumienie ![]() Co do wątków urodzinowych - na moje oko jest ich kilkanaście, a mam przeczucie, że najprawdopodobniej będziemy chciały uhonorować w ten sposób kolejne osoby ![]() ![]() ![]()
#106 |
Zakorzenienie
|
Mulier, ale co mam napisać wprost?
To co zaznaczyłaś na pomarańczowo, nagle wszyscy uznali za ukryty i prawdziwy sens całej tej sprawy. Gdyby tak było, to czy chciałoby mi się zakładać ten wątek, wyjaśniać i wymieniać wszystko w pierwszym poście? Trochę logiki! Dodałam to od siebie, na potwierdzenie że nie tylko nowe użytkowniczki się gubią w Czym dziś pachniesz. I wbrew pozorom uważam, że rozdział na wątek stricte plotkowy i typowo pachnący będzie miało sens i sprawdzi się. W jednym rozmowy na każdy temat, w drugim tradycyjne rozmowy o perfumach. Może dzięki takiemu rozdziałowi znikną off-topy w innych wątkach (no, tu popłynęłam ![]() --- Jeśli ktoś znajdzie jeszcze na Perfumach jakiś pominięty przeze mnie wątek "urodzinowy", to poproszę o linka na PW. Bo zbiorczy już jest.
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla kogo w koncu jest to forum? Dla kogos kto robi sobie na 5 minut na perfumach przystanek czy dla wiernych uzytkowników? Przeciez każda z nas napisała tu kiedys swój pierwszy post, każda musiała się zapoznac z regułami, z atmosfera i zasadami tu panujacymi. Nie rozumiem przesadnej i niepotrzebnej troski o jakichs hihpotetycznych "nowych" uzytkowników. Poza tym, jeżeli ktos chce tu z nami zostac, to ja nie widzę w którym momencie miałby miec z tym problemy? Przeciez nie gryziemy ani nie wyśmiewamy,a jeżeli dyscyplinowanie kogos "nowego" to robia to najczęściej własnie modki. Nie rozumiem tej polityki. Ps. Rachelo, zacytowałam Twój post przypadkiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Z perspektywy Wizażanki początkującej muszę przyznać trochę racji Ondine - czasami również mam wrażenie bycia pomijaną w takich kilometrowych offtopach, gdzie przecież widzę, że każda najdrobniejsza sprawa innej Wizażanki [z większym stażem] jest wyłapywana i cytowana wiele razy. Także byłabym za tym, żeby jednak bardziej rozglądać się dookoła i kontrolować to, co się pisze [ad 'Fuj'
![]() W skrócie popieram pomysł założenia plotkowego Scent Baru [super nazwa ![]() Aha - apropos Wątków urodzinowych - ja w ogóle na nie nie zaglądam, natomiast rzeczywiście dziwnie wyglądają na pierwszej stronie Perfumowego pod-forum. Jestem za połączeniem [i tak będzie się podświetlało za sprawą nowych wpisów, a każdy kto bardziej zaznajomił się z solenizantką/solenizantem powinien pamiętać o jej/jego święcie i bez wątku ![]()
konto volje nie istnieje. Edytowane przez volje Czas edycji: 2007-12-22 o 16:20 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ano właśnie, na początku o tym nie pomyślałam... czym będzie wtedy ten pachnący wątek? Jak będziemy odróżniać małe, zasadne OT od tego nie na miejscu? A jeśli zlikwidujemy tematy INNE zupełnie, ten wątek będzie idiotycznym wykazem kto co na siebie danego dnia wylał. Do czego to komu potrzebne? Po kilku tygodniach będzie to tylko ciąg jedno, dwu czy trzywyrazowych wpisów. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#110 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Cenzuro, wróc, chciałoby się zawołać. Przykre. Gdyby ktoś się nie zorientował, moja złośliwość jest w pełni zamierzona. Nie posunę się do tego, zeby wytknąć Pani Moderator wiele zapoczątkowanych przez nią samą offtopów, powiem tylko, ze czuję się jakby mnie wyrzucano z ulubionej kawiarni a chociażby z ulubionego w niej stolika. Przykre.
![]() |
#111 | |
rude jest piękne:)
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Mulier, ale przyznasz, że jeszcze rok, o dwóch latach nie wspomnę, temu Perfumy wyglądały inaczej. I wątek Czym dziś pachniesz - również
![]() I nie chodzi mi o suche pisanie "pachnę tym, a tym", ale... jak to ująć, więcej perfum w perfumowym wątku. Margot, sorry, ale Twojego postu nie potrafię skomentować :| Bo go nie rozumiem. Tej buchającej wściekłości tym bardziej.
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co innego przeczytac jakis offtop a propos uzywanego dzis przez kogos zapachu, co innego czytac przez dziesiec stron dyskusje zupelnie nie zwiazana z zapachami. Nie to, zeby niektore tematy mnie nie ciekawily, czesto te dyskusje czytalam z ciekawoscia, a nawet sama bralam w nich udzial - ale tak, ja chce wiedziec, czym np. dzis pachnie Bjeata i jak ten zapach odbiera, nie przedzierajac sie przez dziesiec stron dyskusji o fuj, kolczykach i takich tam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Mulier, myślę, że chodzi tu o to, aby nowym użytkownikom nie rzucać kłód pod nóg. Aby forum o Perfumach było dla nich w miarę dostępne. Jeśli ktoś sie pojawi na 5 minut i potem zniknie - OK, jego sprawa. Ale gdyby miał zostać utworzony 1 wątek plotkowy, w którym kolczyki, tunele, paznokcie i wywożenie gruzu mieszałyby sie ze sobą - to wiadomo, że ktoś zupełnie nowy nie będzie łapał o co w tym wszystkim chodzi. Ale stare wyjadaczki muszą po prostu mieć miejsce dla swoich wynurzeń i to bez robienia z siebie Kółka Wzajemnej Adoracji
![]() A tak BTW - czy to jest zrozumiałe, co ja właśnie napisałam? Bo albo mnie ogarnia zmęczenie przed-sprzątaniowe, albo jak naprawdę piszę jak jakiś cep ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jeżeli chodzi o "ostatnio testowałam" to nie podoba mi się łączenie go z "czym dziś pachniesz".Założyłam ten wątek właśnie dla tego,że czasem nie piszemy na bieżąco o testach.Zdarza mi się wrzucać zbiorowy opis testów z 2 tygodni i taka właśnie lista zupełnie nie pasuje do "czym dziś pachniesz" ![]() Wolałabym też uniknąć "wyrzucania" naszych spraw na społeczność-zginęłaby nasza kameralna perfumiraska atmosfera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Lepiej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Przypomne tylko, ze raz już na tym forum miała miejsce dyskusja na temat zmian. I niezależnie od tego, ze większość użytkowników wypowiedziała się na temat tych zmian negatywnie, zmiany zostały dokonane. Bo, o ile dobrze pamiętam "moderatorom było tak wygodniej".
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Kropko, a tego nie napisałam
![]() Sądzę, że nie da się tego ocenić w kategorii "lepiej/gorzej". Trochę inaczej, na pewno. Jak to wyżej już napisałam, było więcej perfum w perfumowym wątku. Teraz z kolei lepiej i bliżej się znamy... Margot, spuść proszę trochę z tonu, uspokój się, bo Twoje wypowiedzi przestają być kulturalne. ![]()
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wychodzi na to, że nie mam w życiu ważniejszych problemów, skoro zajmuje mnie ta kwestia ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.