|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niewybaczalne zachowania gości
Cytat:
|
|
|
|
|
#4202 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4203 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
Nie zawsze na slub zaprasza sie samych najblizszych, co nie znaczy ze nam na tych osobach nie zalezy. Czasem sa to biedne kilkuosobowe rodziny z dziecmi i wtedy i 300 złotych nie starczy by sie "zwrocilo". A ja nie wymagam by goscie potem klepali biedę, bo do mnie na wesele poszli. ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
|
|
#4204 |
|
Wtajemniczenie
|
moja dobra kolezanka to sie wladowala w klopoty finansowe,bo liczyla ze z kopert weselnych oplaci wydatki weselne ale niestety sie przeliczyla.A najwiekszy zal ma do tesciowej ze za malo dala,liczyla ze tesciowa da przynajmnie 10 tys a tesciowa dala tylko 2tys.
Przyjaciolka tesciowej jest wspolwlascicielka fajnego lokalu w ktorym robia wesela ,wiec tesciowa zaproponowala ze jak by chcieli w tym lokalu to ona zaplaci za wszystkich gosci w ramach prezentu weselnego,oni tylko kupia alkohol jaki im odpowiada,i ze moga zaprosic maks 130 osob.Kolezance nie odpowiadal taki prezent,wolala sama wszystko zalatwic. Po weselu na szybko zalatwiali kredyty by splacic uslugodawcow |
|
|
|
#4205 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chore. Po co to komu? Nie jestem księżniczka, wiec nie udaje, ze nią jestem wyprawiając bal na sto par za ktory nie mam czym zapłacić, poza kredytem na następne piec lat. |
|
|
|
|
#4206 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jak dla mnie to była dla młodych utarcie nosa, bo nie zrobili jak ona chciała.
|
|
|
|
|
#4207 |
|
ctrl alt delete
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;60974256]A ja tu rozumiem PM w kwestii braku gody na współorganizowanie z teściową, bo wtedy mogłaby zacząć się wtrącać, bo w końcu ona płaci. I jestem zdziwiona postawą teściowej z taką kwotą w prezencie, bo przecież za salę zapłaciłaby min. kilka razy tyle
jak dla mnie to była dla młodych utarcie nosa, bo nie zrobili jak ona chciała.[/QUOTE]A ja tam teściową rozumiem Widać chciała finansować wesele jako współorganizatorka. Młodzi nie chcieli - ich wybór, jak teściowa z tych upierdliwych, to całkowicie ten wybór rozumiem ![]() Koleżanka chciała zjeść ciastko i mieć ciastko. Teściowa nie ma nic do powiedzenia, bo to nie jej ślub, ale z forsy niech wyskakuje, nie? |
|
|
|
#4208 | |
|
Konto usunięte
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;60974256]A ja tu rozumiem PM w kwestii braku gody na współorganizowanie z teściową, bo wtedy mogłaby zacząć się wtrącać, bo w końcu ona płaci. I jestem zdziwiona postawą teściowej z taką kwotą w prezencie, bo przecież za salę zapłaciłaby min. kilka razy tyle
jak dla mnie to była dla młodych utarcie nosa, bo nie zrobili jak ona chciała.[/QUOTE]też tak sądzę. Dlatego trzeba robić wesele nie licząc na koperty. Tyle na ile w danej chwili PM stać. Obiad, grill, wesele czy ślub tylko ze świadkami. ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
.
|
|
|
|
|
#4209 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4210 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4211 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie rozumiem takich ludzi. My organizując swoje wesele byliśmy przekonani ze z minimum 7 tysiaków się "utopi" bo tylko mała część się zwróci z kopert. jakoś specjalnie na te koperty nie liczyliśmy. Okazało się że praktycznie wszystkie koszty się nam zwróciły (oprócz mojej sukienki) i zebraliśmy 11 tysiecy. Byłam naprawdę w szoku. Nie wiem jak można liczyć, że ktoś da określoną sumę. Co do liczenia kopert to dokładnie wiedzieliśmy kto ile dał (oczywiście teraz tego nie pamiętam), bo sporą cześć dostaliśmy na dzień czy 2 przed weselem. Nie będę też ściemniać, że nie widziałam ile kasy było w kartach z życzeniami które czytaliśmy dzień po weselu. . Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2016-05-27 o 18:34 |
||
|
|
|
#4212 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Bo ja się spotkałam np. z dawaniem wysokich lub nawet bardzo wysokich kwot wnukom, więc można powiedzieć, że prezentodawcy są ze środowika emerytów IMHO prezenty wyższe niż "za talerzyk plus żeby trochę zostało" to raczej kwestia bardzo bliskich relacji z młodymi. A nie środowika czy rejonu Polski. |
|
|
|
|
#4213 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale raczej chodziło o znajomych/ przyjaciół.
|
|
|
|
|
#4214 | ||||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Tym bardziej że zupełnie Ci nie wyszło, upsss. ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Cytat:
?---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Piąteczka Chyba zaraz wyjdę na jakiegoś sknerusa, ale wg mnie to jest dużo kasy.---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Na ile można sobie pozwolić i ile się uważa za rozsądną sumę. Nawet jeśli Cię stać by dać 1000 to nie znaczy, że musisz tyle dawać. I to ważne, by nie wyznaczać jakichś standardów, np. że 50 zl to źle. Można napisać, że samemu by się tyle nie dało jako gość, co nie znaczy że oczekuje się więcej od swoich gości. Moim zdaniem wyznaczanie jakichś minimalnych kwot swoim gościom jest chamskie.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2016-05-27 o 18:55 |
||||
|
|
|
#4215 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że to jest mnóstwo kasy, wciąż jest to około połowa wypłaty wielu osób w Polsce...
|
|
|
|
#4216 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
To jest właśnie wyznaczanie gościom standardów. ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;6097681 6] Nie wiem jak można liczyć, że ktoś da określoną sumę. [/QUOTE]
|
|
#4217 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak byś czytała ze zrozumieniem to może byś wyczytała, że to moje zdanie jako gościa tylko i wyłącznie, bo ja jestem już dawno po ślubie i kwestia kopert interesuje mnie tylko z tej perspektywy. Nie wiem skąd też czerpiesz informację jaką ja byłam PM, bo nigdzie tu o kopertach od moich gości nie pisałam. Jak tak masz koperty w Ja nie mam problemu z tym ile ty dajesz w kopercie, no chyba że ty masz z tym problem i stąd te posty i czepianie się ile inni dają i że to za duże kwoty a te twoje 300 to super. PS i po cholerę pisałaś ile zamierzasz dać kuzynce skoro to nie ważne i niech każdy daje ile chce?
Ubi tu, ibi ego 08.08.2015 Edytowane przez chudziaszek11 Czas edycji: 2016-05-27 o 20:28 |
|
|
|
|
#4218 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
I znow wycieczka osobista tylko tym razem personalnie do mnie a nie do ogolu. Nie wiem jak Ci to moze poprawiac humor ale spoko, insynuuj sobie dalej.
|
|
#4219 |
|
Zakorzenienie
|
Polaki cebulaki, pieniedzy mało, weselicho chce sie mieć, zeby ludziom gały z zazdrości wylazły i wtedy liczą i komentują, ile kto w kopercie dal i czemu tak mało. To jest mega żenada w ogóle przywiązywanie wagi do zawartości kopert, jakby sie miało za to imperium rodzinne normalnie zbudować. Nawet jak w co zamożniejszych rodzinach 30 czy 40 tysięcy sie zbierze to nikomu życia to nie odmieni, nawet porządnego remontu mieszkania za to nie idzie zrobić. Ale tak to jest jak ktoś zarabia mniej niż średnia krajowa, a chce mieć wesele niczym córka Kulczyka
|
|
|
|
#4220 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
Tez nie mam problemu z tym ile inni daja w kopercie, mam problem z propagowaniem podejscia "nie masz kasy=nie idz"
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2016-05-27 o 21:18 |
|||
|
|
|
#4221 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4222 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
No nie, z pierwszego zdania zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi wcale nie wynika ze uwazasz to za niekulturalne, zle i objaw braku wychowania...
---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Poza tym tu: Cytat:
|
|
#4223 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiesz co Ciri - ręce opadają. Skoro z postów jesteś w stanie tyle wyczytać to doprawdy powinnaś koło wróżbity Macieja w tv już dawno siedzieć. Może wtedy byś nie miała problemu z tym kto ile daje do koperty. Mało tego jeszcze innych bronisz przed takimi jak ja. Godne podziwu
kończę już tą bezsensowną dyskusję i będę tobą oczywiście pogardzać z oddali
|
#4224 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#4225 |
|
Japońska rzepa
|
Dziewczyny, proszę o spokój i powrót do tematu wątku a nie pogardzania sobą, czy też przepychanek, czy 100 czy 300 zł.
|
#4226 | ||
|
Raczkowanie
|
chudziaszek11 - całe szczęście, że miałaś tego grilla, bo faktycznie byś się mogła zdenerwować kopertami czy o zgrozo innymi prezentami. Dobrze, że świetnie siebie znasz.
Cytat:
Mam nadzieję, że wyciągnęła z tego lekcję, że nie żyje się ponad stan. Cytat:
PS. Moim zdaniem goście potrzebują smacznego jedzenia, wyboru alkoholu, dobrej muzyki (zróżnicowanej pod różne grupy wiekowe) i noclegu. Co ponad to jest dodatkową atrakcją, która im nie jest niezbędna. Na drugi dzień też jest życie. Jeśli coś wpadło z prezentów to można to przeznaczyć na wycieczkę itp., ale jak ktoś ma priorytet by się pokazać i potem spłacać odsetki to zwyczajnie tego nie czuję.
Edytowane przez angelicja Czas edycji: 2016-05-28 o 02:00 |
||
|
|
|
#4227 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i próżno tu szukać jakiegoś mojego postu z pretensjami, że goście mi złe prezenty dali czy zbyt mało do koperty. Więc nie wiem skąd ta troska o moje nerwy.Co do reszty się zgodzę - głupotą jest robienie wesela na kredyt i liczenie iż koperty załatwią sprawę. Strategia zastaw się a postaw się nigdy nikomu na dobre nie wyszła.
|
|
#4228 | |
|
Zakorzenienie
|
Miałam w lipcu iść na wesele mojej dobrej koleżanki. Nie idę bo nie dostałam wolnego w pracy ale chciałam dać 250 złotych w kopercie. Teraz tak sobie myślę że pewnie bym się upokorzyla bo mieszkam zagranico i do tego mam mieć tam nocleg. Straszne to jest co niektórzy piszą. Ja na weselu nie byłam na prawdę bardzo długo , nie znoszę takich imprez, a czytanie takich rzeczy jeszcze pogarsza moje nastawienie.
Nie sądzę że ja kiedykolwiek wezmę ślub ale jeśli to zrobię i będę mieć wesele to na prawdę mam gdzieś czy dostanę 20zl czy 200 czy 2tys. Ważne będzie dla mnie to że spędzę ten dzień z ważnymi dla mnie osobami. Nie rozumiem jak można urządzać imprezę i liczyć że się koszta zwrócą? Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
#4229 |
|
ctrl alt delete
|
Rozpętam jeszcze większą g*noburzę, ale niech tam
![]() Słyszałam o takiej sytuacji: na jedno wesele przyszła ciocia PM z mężem i dwiema córkami-studentkami. Córki były z osobami towarzyszącymi - to nie byli stali partnerzy, tylko po prostu koledzy, zabrani, żeby było sie z kim bawić. Cała rodzina wręczyła jeden prezent - 200 zł, o ile mi wiadomo. Co sądzicie? Bo ja powiem szczerze, że o ile mierzi mnie "wymaganie" od gości, żeby przynieśli "za talerzyk" i tak dalej... to ja osobiście, jako GOŚĆ, bym sie chyba ze wstydu spaliła, gdybym miała, jako dorosła osoba, iść na wesele, zabrać kolegę i podpiąć sie pod prezent mamusi (niezbyt wygórowany zresztą - TO NIE JEST ZARZUT, stwierdzam jedynie fakt ) Dałabym prezent taki, na jaki mnie akurat stać - ale własny Bo jednak czułabym sie jak żul na bramie, przychodząc z de facto pustymi rękami
|
|
|
|
#4230 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znam PMkę, która na drugi dzień otwierała koperty i z kopert rodziny Pana Młodego wyciągała to po 100 zł, to po 200, a potem komentowała "A Twoja babcia to dała tylko 300 zł"
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

ale widzę że napisanie tu w miarę przyjętej przez większość zasady jest nie na miejscu, bo przecież ludzie tacy biedni że nawet te 300 zł odłożyć nie mają skąd, a na każdy ślub trzeba iść jak się ma zaproszenie.
jak dla mnie to była dla młodych utarcie nosa, bo nie zrobili jak ona chciała.

.

Ale raczej chodziło o znajomych/ przyjaciół.

?
kończę już tą bezsensowną dyskusję i będę tobą oczywiście pogardzać z oddali