Niewybaczalne zachowania gości - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-27, 13:50   #4201
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Niewybaczalne zachowania gości

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
No właśnie. Wiec nie ma potrzeby się tłumaczyć, twierdzić że to za mało, ale... etc. To serio powinna być prywatna kwestia każdego, nie roztrzasana przez setki stron na wizażu, bo naprawdę można dostać paranoi ze jak jesteś za biedny żeby wyskoczyć z tych pięciu stów to na weselu się nie warto pokazywać.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 14:12   #4202
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie. Wiec nie ma potrzeby się tłumaczyć, twierdzić że to za mało, ale... etc. To serio powinna być prywatna kwestia każdego, nie roztrzasana przez setki stron na wizażu, bo naprawdę można dostać paranoi ze jak jesteś za biedny żeby wyskoczyć z tych pięciu stów to na weselu się nie warto pokazywać.
Jasne, że się zgadzam.
Stary 2016-05-27, 14:55   #4203
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez chudziaszek11 Pokaż wiadomość
PS. Tyle tu piszecie o kulturze, dobrym wychowaniu itp. a niektórzy nie widzą nic złego w daniu 50 zł Młodej Parze w prezencie albo pościel za 100zł z Home and You? No dla mnie byłoby to wstyd, taki prezent na ślub dać, ale ja też mam taką zasadę, że chodzę tylko na wesela bliskich mi ludzi a nie kuzynek które widziałam raz w życiu
Przerazajace masz poglady

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:
Olaaa
Dobrze obstawiasz ale widzę że napisanie tu w miarę przyjętej przez większość zasady jest nie na miejscu, bo przecież ludzie tacy biedni że nawet te 300 zł odłożyć nie mają skąd, a na każdy ślub trzeba iść jak się ma zaproszenie.
Wolabym zeby goscie przyszli z 50 zl w kopercie czy winem, bo jak zapraszam znaczy ze mi zalezy niz zeby nie przyszli bo ich nie stać.

Nie zawsze na slub zaprasza sie samych najblizszych, co nie znaczy ze nam na tych osobach nie zalezy.

Czasem sa to biedne kilkuosobowe rodziny z dziecmi i wtedy i 300 złotych nie starczy by sie "zwrocilo". A ja nie wymagam by goscie potem klepali biedę, bo do mnie na wesele poszli.

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
Napisane przez mireille23 Pokaż wiadomość
Dziwne masz podejście. Jeśli kogoś nie stać na wesele, to nie musi go robić, a nie wyłożyć pieniądze i liczyć na to, że się zwróci. Koperty to nie są bilety wstępu na imprezę, a goście nie bez powodu są "gośćmi" a nie klientami, którzy muszą wykupić sobie miejsce przy stole, ciepłe dania i zimną płytę.
Dokladnie.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 15:01   #4204
cleopadra
Wtajemniczenie

moja dobra kolezanka to sie wladowala w klopoty finansowe,bo liczyla ze z kopert weselnych oplaci wydatki weselne ale niestety sie przeliczyla.A najwiekszy zal ma do tesciowej ze za malo dala,liczyla ze tesciowa da przynajmnie 10 tys a tesciowa dala tylko 2tys.
Przyjaciolka tesciowej jest wspolwlascicielka fajnego lokalu w ktorym robia wesela ,wiec tesciowa zaproponowala ze jak by chcieli w tym lokalu to ona zaplaci za wszystkich gosci w ramach prezentu weselnego,oni tylko kupia alkohol jaki im odpowiada,i ze moga zaprosic maks 130 osob.Kolezance nie odpowiadal taki prezent,wolala sama wszystko zalatwic.
Po weselu na szybko zalatwiali kredyty by splacic uslugodawcow
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 15:38   #4205
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
moja dobra kolezanka to sie wladowala w klopoty finansowe,bo liczyla ze z kopert weselnych oplaci wydatki weselne ale niestety sie przeliczyla.A najwiekszy zal ma do tesciowej ze za malo dala,liczyla ze tesciowa da przynajmnie 10 tys a tesciowa dala tylko 2tys.

Przyjaciolka tesciowej jest wspolwlascicielka fajnego lokalu w ktorym robia wesela ,wiec tesciowa zaproponowala ze jak by chcieli w tym lokalu to ona zaplaci za wszystkich gosci w ramach prezentu weselnego,oni tylko kupia alkohol jaki im odpowiada,i ze moga zaprosic maks 130 osob.Kolezance nie odpowiadal taki prezent,wolala sama wszystko zalatwic.

Chore. Po co to komu? Nie jestem księżniczka, wiec nie udaje, ze nią jestem wyprawiając bal na sto par za ktory nie mam czym zapłacić, poza kredytem na następne piec lat.
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 16:11   #4206
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
A ja tu rozumiem PM w kwestii braku gody na współorganizowanie z teściową, bo wtedy mogłaby zacząć się wtrącać, bo w końcu ona płaci. I jestem zdziwiona postawą teściowej z taką kwotą w prezencie, bo przecież za salę zapłaciłaby min. kilka razy tyle jak dla mnie to była dla młodych utarcie nosa, bo nie zrobili jak ona chciała.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 16:31   #4207
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;60974256]A ja tu rozumiem PM w kwestii braku gody na współorganizowanie z teściową, bo wtedy mogłaby zacząć się wtrącać, bo w końcu ona płaci. I jestem zdziwiona postawą teściowej z taką kwotą w prezencie, bo przecież za salę zapłaciłaby min. kilka razy tyle jak dla mnie to była dla młodych utarcie nosa, bo nie zrobili jak ona chciała.[/QUOTE]
A ja tam teściową rozumiem Widać chciała finansować wesele jako współorganizatorka. Młodzi nie chcieli - ich wybór, jak teściowa z tych upierdliwych, to całkowicie ten wybór rozumiem Ale jak sobie chcieli sami organizować wesele, to dlaczego oczekiwali, że teściowa ma je prezentem sfinansować?
Koleżanka chciała zjeść ciastko i mieć ciastko. Teściowa nie ma nic do powiedzenia, bo to nie jej ślub, ale z forsy niech wyskakuje, nie?
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 16:45   #4208
201607040940
Konto usunięte

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;60974256]A ja tu rozumiem PM w kwestii braku gody na współorganizowanie z teściową, bo wtedy mogłaby zacząć się wtrącać, bo w końcu ona płaci. I jestem zdziwiona postawą teściowej z taką kwotą w prezencie, bo przecież za salę zapłaciłaby min. kilka razy tyle jak dla mnie to była dla młodych utarcie nosa, bo nie zrobili jak ona chciała.[/QUOTE]

też tak sądzę.

Dlatego trzeba robić wesele nie licząc na koperty. Tyle na ile w danej chwili PM stać. Obiad, grill, wesele czy ślub tylko ze świadkami.

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ----------

Cytat:
Napisane przez fajita1 Pokaż wiadomość
Zgadzam się, że wesele to nie impreza z biletami wstępu, ale za niedługo idziemy na wesele i podczas wspólnej rozmowy ze znajomymi wyszło, że dla nas jako gości minimum na obecną naszą sytuacje i inne czynniki wpływające to 200/os.
Jestem ciekawa innych głosów
.
nie wiem jaka jest Twoja sytuacja - ale jak ślubowałam to większość par dała właśnie taka kwotę : rozstrzał był od 0 do 500 zł na osobę. Średnio - właśnie 200 zł, nawet jeżeli byli to ludzie świetnie zarabiający, pracujący od lat, ze stabilną sytuacją rodzinna i zawodową (żeby nie było fali hejtu - to nie żale tylko stwierdzenie faktu). Kiedyś zapytałam na forum z jakich środowisk, rejonów Polski pochodzą ludzie deklarujący że dają po 1 tys i więcej do koperty na wesele - ale odpowiedzi nie doczekałam się .
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 16:47   #4209
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
też tak sądzę.

Dlatego trzeba robić wesele nie licząc na koperty. Tyle na ile w danej chwili PM stać. Obiad, grill, wesele czy ślub tylko ze świadkami.

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ----------

nie wiem jaka jest Twoja sytuacja - ale jak ślubowałam to większość par dała właśnie taka kwotę : rozstrzał był od 0 do 500 zł na osobę. Średnio - właśnie 200 zł, nawet jeżeli byli to ludzie świetnie zarabiający, pracujący od lat, ze stabilną sytuacją rodzinna i zawodową (żeby nie było fali hejtu - to nie żale tylko stwierdzenie faktu). Kiedyś zapytałam na forum z jakich środowisk, rejonów Polski pochodzą ludzie deklarujący że dają po 1 tys i więcej do koperty na wesele - ale odpowiedzi nie doczekałam się .
tysiak na parę, tak?
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 17:24   #4210
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
tysiak na parę, tak?
I więcej.
Był taki wątek chyba "ile dać w kopercie..."(nie jetem pewna tytułu).
Stary 2016-05-27, 17:42   #4211
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Czytam ten wątek od jakiegoś czasu i bogu dziękuję,że zamiast wesela miałam obiad dla rodziny i później grilla dla znajomych. Dzięki temu nie musiałam zapraszać rodziny z którą nie utrzymuje kontaktów i ich nie znam i nie wiem czy umieją się zachować czy nie
A na zwykłym weselu jest mus zapraszać rodzinę której się nie zna?

Cytat:

Nie rozumiem takich ludzi.

My organizując swoje wesele byliśmy przekonani ze z minimum 7 tysiaków się "utopi" bo tylko mała część się zwróci z kopert. jakoś specjalnie na te koperty nie liczyliśmy.
Okazało się że praktycznie wszystkie koszty się nam zwróciły (oprócz mojej sukienki) i zebraliśmy 11 tysiecy. Byłam naprawdę w szoku.

Nie wiem jak można liczyć, że ktoś da określoną sumę.

Co do liczenia kopert to dokładnie wiedzieliśmy kto ile dał (oczywiście teraz tego nie pamiętam), bo sporą cześć dostaliśmy na dzień czy 2 przed weselem. Nie będę też ściemniać, że nie widziałam ile kasy było w kartach z życzeniami które czytaliśmy dzień po weselu. .

Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Czas edycji: 2016-05-27 o 18:34
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 17:59   #4212
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
Kiedyś zapytałam na forum z jakich środowisk, rejonów Polski pochodzą ludzie deklarujący że dają po 1 tys i więcej do koperty na wesele - ale odpowiedzi nie doczekałam się .
Ktoś się deklarował, że na KAŻDE wesele daje 1000 zł?
Bo ja się spotkałam np. z dawaniem wysokich lub nawet bardzo wysokich kwot wnukom, więc można powiedzieć, że prezentodawcy są ze środowika emerytów
IMHO prezenty wyższe niż "za talerzyk plus żeby trochę zostało" to raczej kwestia bardzo bliskich relacji z młodymi. A nie środowika czy rejonu Polski.
Stary 2016-05-27, 18:19   #4213
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Ktoś się deklarował, że na KAŻDE wesele daje 1000 zł?
Bo ja się spotkałam np. z dawaniem wysokich lub nawet bardzo wysokich kwot wnukom, więc można powiedzieć, że prezentodawcy są ze środowika emerytów
IMHO prezenty wyższe niż "za talerzyk plus żeby trochę zostało" to raczej kwestia bardzo bliskich relacji z młodymi. A nie środowika czy rejonu Polski.
Musiałabyś wątku poszukać bo dokładnie nie pamiętam Ale raczej chodziło o znajomych/ przyjaciół.
Stary 2016-05-27, 18:46   #4214
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ja nie mam już żadnego podejścia wynikającego z mojego własnego ślubu, bo ten już miałam i jak pisałam wesela nie robiłam, bo właśnie tak jak piszesz, wolałam mieć mniejszy kredyt hipoteczny niż wesele. Ja pisze tylko o tym, że tak jak mnie rodzice nauczyli ze się w nosie nie dłubie i nie beka przy stole, tak samo mnie nauczyli, że prezent to też swoiste docenienie wysiłku młodych w przygotowaniu wesela oraz ułatwienie im startu w nowym wspólnym życiu.
Akurat nie wydaje mi się, by kwestia dawania prezentów ślubnych była elementarną częścią wychowania. Słabe bardzo, że odwołując się do takich kwestii jak wychowanie przez rodziców próbujesz wyjść na tą "lepszą".

Tym bardziej że zupełnie Ci nie wyszło, upsss.

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Powiem szczerze, że ja daję w koperty różnie - zależy do kogo idę. Średnio jest to 400-500zł, ale było i wesele, kiedy dałam 300zł, bo po prostu nie miałam możliwości dać więcej. Nie rozumiem za bardzo problemu i tego, że ludzie się tym aż tak stresują
Według mnie 300 od pary to też dobra kwota. Mam w to lato wesele kuzynki i zamierzam dać albo 300 albo 400, zależy jaki będzie mój stan konta na ten moment i jakie będą wydatki na najbliższą przyszłość. A kuzynkę bardzo lubię i mam nadzieję, że nie okaże się panną młodą w stylu chudziaszka.

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Zdecydowanie byłoby mi miło, gdyby jakas para się na moim weselu zaręczyła. Niestety, u mnie było w drugą stronę - same kłótnie i rozstania
Historie nadają się na ten wątek ?

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Cytat:
Będąc świadkową u brata nie pracowałam nigdzie, uczyłam się i dostał ode mnie 500 zł, które odkładałam chyba przez rok. Może i mało, ale wtedy na tyle było mnie stać.
Mnie to szczerze mówiąc przeraża, ze 500 zł nawet od siostry – świadka może być uważane za "mało".

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Serio, 500 to mało wg Ciebie?
Piąteczka Chyba zaraz wyjdę na jakiegoś sknerusa, ale wg mnie to jest dużo kasy.

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
Nie, nie po to to napisałam
Po to, żeby wyjaśnić, że daje się tyle na ile można sobie pozwolić.
Na ile można sobie pozwolić i ile się uważa za rozsądną sumę. Nawet jeśli Cię stać by dać 1000 to nie znaczy, że musisz tyle dawać. I to ważne, by nie wyznaczać jakichś standardów, np. że 50 zl to źle. Można napisać, że samemu by się tyle nie dało jako gość, co nie znaczy że oczekuje się więcej od swoich gości. Moim zdaniem wyznaczanie jakichś minimalnych kwot swoim gościom jest chamskie.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2016-05-27 o 18:55
Stary 2016-05-27, 18:46   #4215
visionAM
Zakorzenienie

Oczywiście, że to jest mnóstwo kasy, wciąż jest to około połowa wypłaty wielu osób w Polsce...
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 18:54   #4216
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ile?
To jest właśnie wyznaczanie gościom standardów.

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;6097681 6]

Nie wiem jak można liczyć, że ktoś da określoną sumę.
[/QUOTE]
Dokładnie.

Stary 2016-05-27, 20:24   #4217
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Akurat nie wydaje mi się, by kwestia dawania prezentów ślubnych była elementarną częścią wychowania. Słabe bardzo, że odwołując się do takich kwestii jak wychowanie przez rodziców próbujesz wyjść na tą "lepszą".

Tym bardziej że zupełnie Ci nie wyszło, upsss.

Według mnie 300 od pary to też dobra kwota. Mam w to lato wesele kuzynki i zamierzam dać albo 300 albo 400, zależy jaki będzie mój stan konta na ten moment i jakie będą wydatki na najbliższą przyszłość. A kuzynkę bardzo lubię i mam nadzieję, że nie okaże się panną młodą w stylu chudziaszka.
Na ile można sobie pozwolić i ile się uważa za rozsądną sumę. Nawet jeśli Cię stać by dać 1000 to nie znaczy, że musisz tyle dawać. I to ważne, by nie wyznaczać jakichś standardów, np. że 50 zl to źle. Można napisać, że samemu by się tyle nie dało jako gość, co nie znaczy że oczekuje się więcej od swoich gości. Moim zdaniem wyznaczanie jakichś minimalnych kwot swoim gościom jest chamskie.
Radziłabym Ci na początek nauczyć czytać ze zrozumieniem i nie dopowiadać sobie rzeczy które nikt nie napisał. I nie rozumiem jak wywód o dłubaniu w nosie czy bekaniu miał mnie wybić na wyżyny w tym wątku, jak Tobie takich rzeczy w domu nie mówili to sprawa twojej rodziny nie moja - strasznie to mnie rozbawiło.
Jak byś czytała ze zrozumieniem to może byś wyczytała, że to moje zdanie jako gościa tylko i wyłącznie, bo ja jestem już dawno po ślubie i kwestia kopert interesuje mnie tylko z tej perspektywy. Nie wiem skąd też czerpiesz informację jaką ja byłam PM, bo nigdzie tu o kopertach od moich gości nie pisałam. Jak tak masz koperty w to przecież możesz napisać na zaproszeniu że nie chcesz prezentów ani pieniędzy, że zamiast kasy niech każdy zrobi przelew na dowolną kwotę na WOŚP lub schronisko dla zwierząt - twoja sprawa.
Ja nie mam problemu z tym ile ty dajesz w kopercie, no chyba że ty masz z tym problem i stąd te posty i czepianie się ile inni dają i że to za duże kwoty a te twoje 300 to super.
PS i po cholerę pisałaś ile zamierzasz dać kuzynce skoro to nie ważne i niech każdy daje ile chce?

Edytowane przez chudziaszek11
Czas edycji: 2016-05-27 o 20:28
chudziaszek11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 21:13   #4218
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Radziłabym Ci na początek nauczyć czytać ze zrozumieniem i nie dopowiadać sobie rzeczy które nikt nie napisał.
Czytam ze zrozumieniem. Zdecydowanie z Twojego pierwszego posta nie wynikalo tylko to ze Ty nie dasz 50 zl, ale tez pogarda dla osob dajacych tyle i podejscie "chcesz dac 50 zl? Nie idz na wesele". No i dla mnie to jest chamskie.

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
I nie rozumiem jak wywód o dłubaniu w nosie czy bekaniu miał mnie wybić na wyżyny w tym wątku, jak Tobie takich rzeczy w domu nie mówili to sprawa twojej rodziny nie moja - strasznie to mnie rozbawiło.
Na wyzyny mialo Cie wbic niedawanie 50 zl w kopercie.
I znow wycieczka osobista tylko tym razem personalnie do mnie a nie do ogolu. Nie wiem jak Ci to moze poprawiac humor ale spoko, insynuuj sobie dalej.

Stary 2016-05-27, 21:15   #4219
_vixen_
Zakorzenienie

Polaki cebulaki, pieniedzy mało, weselicho chce sie mieć, zeby ludziom gały z zazdrości wylazły i wtedy liczą i komentują, ile kto w kopercie dal i czemu tak mało. To jest mega żenada w ogóle przywiązywanie wagi do zawartości kopert, jakby sie miało za to imperium rodzinne normalnie zbudować. Nawet jak w co zamożniejszych rodzinach 30 czy 40 tysięcy sie zbierze to nikomu życia to nie odmieni, nawet porządnego remontu mieszkania za to nie idzie zrobić. Ale tak to jest jak ktoś zarabia mniej niż średnia krajowa, a chce mieć wesele niczym córka Kulczyka
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-27, 21:27   #4220
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Jak byś czytała ze zrozumieniem to może byś wyczytała, że to moje zdanie jako gościa tylko i wyłącznie, bo ja jestem już dawno po ślubie i kwestia kopert interesuje mnie tylko z tej perspektywy.
No wlasnie to z całokształtu Twoich wypowiedzi nie wynika. Niektóre dziewczyny napisaly ile daja, ale wyraźnie tez zanaczyly ze to kwota na dany moment, na dana pare, na ich obecna sytuacje finansowa. Czyli nie bylo przekazu pt."nie stac Cie=nie idz". U Ciebie byl.

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Jak tak masz koperty w to przecież możesz napisać na zaproszeniu że nie chcesz prezentów ani pieniędzy, że zamiast kasy niech każdy zrobi przelew na dowolną kwotę na WOŚP lub schronisko dla zwierząt - twoja sprawa.
Wiem, ale ja akurat w sprawie prezentow weselnych nie mam podejscia charytatywnego. Po prostu, ile kto bedzie chcial czy co bedzie chcial niech da.

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
Ja nie mam problemu z tym ile ty dajesz w kopercie, no chyba że ty masz z tym problem i stąd te posty i czepianie się ile inni dają i że to za duże kwoty a te twoje 300 to super.
PS i po cholerę pisałaś ile zamierzasz dać kuzynce skoro to nie ważne i niech każdy daje ile chce?
No wlasnie dlatego ze jakas wizazanka wymienila to jako jedna z najnizszych tu kwot. Moim zdaniem super prezent😝 i nawet do glowy nikomu nie powinno przyjść zeby sie wstydzic za to ze tyle daje. Napisalam to po to zeby pokazac ze sa tez osoby ktore taka kwote uwazaja za "ok" bo po tym co Ty to pisalas moga czuc sie zle i zastanawiac nad pojsciem na wesele. Ja sie tym nie przejmuje ale sa takie osoby ktore przejmuja sie bardzo.

Tez nie mam problemu z tym ile inni daja w kopercie, mam problem z propagowaniem podejscia "nie masz kasy=nie idz"

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2016-05-27 o 21:18
Stary 2016-05-27, 21:51   #4221
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
.
PS. Tyle tu piszecie o kulturze, dobrym wychowaniu itp. a niektórzy nie widzą nic złego w daniu 50 zł Młodej Parze w prezencie albo pościel za 100zł z Home and You? No dla mnie byłoby to wstyd, taki prezent na ślub dać, ale ja też mam taką zasadę, że chodzę tylko na wesela bliskich mi ludzi a nie kuzynek które widziałam raz w życiu
Aż ci podkreśliłam - wyraźnie jest napisane że to moje odczucie i że MI by było wstyd. Gdzie masz napisane, że ludzie którzymają tylko 50 zł nie powinni iść na wesele? I sorry że się próbuje wybić tym że w nosie nie dłubie, nie bekam i daje w kopercie tyle żeby młodym moja obecność na weselu się zwróciła, dlatego że tak chce.
Stary 2016-05-27, 22:11   #4222
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

No nie, z pierwszego zdania zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi wcale nie wynika ze uwazasz to za niekulturalne, zle i objaw braku wychowania...

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Poza tym tu:
Cytat:
Jeśli dla Ciebie danie bliskiej osobie w prezencie nową drogę życia kwoty pozwalającej na wizytę w KFC we dwoje, to twoja sprawa. Za obiad w restauracji złożymy z tyłu ciepłych dań + zima płyta+ ciasta+ alkohol też płacisz 50-100zł?
Może ja jakaś wybitnie bogata jestem, ale zawsze się staram żeby Młodym coś zostało z tego wesela a nie same długi.

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Dobrze obstawiasz ale widzę że napisanie tu w miarę przyjętej przez większość zasady jest nie na miejscu, bo przecież ludzie tacy biedni że nawet te 300 zł odłożyć nie mają skąd, a na każdy ślub trzeba iść jak się ma zaproszenie.
Sama pogarda dla osob ktorych nie stac by dac te 300 zl.

Stary 2016-05-27, 22:50   #4223
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Wiesz co Ciri - ręce opadają. Skoro z postów jesteś w stanie tyle wyczytać to doprawdy powinnaś koło wróżbity Macieja w tv już dawno siedzieć. Może wtedy byś nie miała problemu z tym kto ile daje do koperty. Mało tego jeszcze innych bronisz przed takimi jak ja. Godne podziwu kończę już tą bezsensowną dyskusję i będę tobą oczywiście pogardzać z oddali
Stary 2016-05-27, 23:10   #4224
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Wiesz co Ciri - ręce opadają. Skoro z postów jesteś w stanie tyle wyczytać to doprawdy powinnaś koło wróżbity Macieja w tv już dawno siedzieć. Może wtedy byś nie miała problemu z tym kto ile daje do koperty. Mało tego jeszcze innych bronisz przed takimi jak ja. Godne podziwu kończę już tą bezsensowną dyskusję i będę tobą oczywiście pogardzać z oddali
Z oddali i w milczeniu - mam taka nadzieje.

Stary 2016-05-27, 23:26   #4225
lolusl
Japońska rzepa

Dziewczyny, proszę o spokój i powrót do tematu wątku a nie pogardzania sobą, czy też przepychanek, czy 100 czy 300 zł.
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 01:58   #4226
angelicja
Raczkowanie

chudziaszek11 - całe szczęście, że miałaś tego grilla, bo faktycznie byś się mogła zdenerwować kopertami czy o zgrozo innymi prezentami. Dobrze, że świetnie siebie znasz.

Cytat:

Mam nadzieję, że wyciągnęła z tego lekcję, że nie żyje się ponad stan.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Polaki cebulaki, pieniedzy mało, weselicho chce sie mieć, zeby ludziom gały z zazdrości wylazły i wtedy liczą i komentują, ile kto w kopercie dal i czemu tak mało. To jest mega żenada w ogóle przywiązywanie wagi do zawartości kopert, jakby sie miało za to imperium rodzinne normalnie zbudować. Nawet jak w co zamożniejszych rodzinach 30 czy 40 tysięcy sie zbierze to nikomu życia to nie odmieni, nawet porządnego remontu mieszkania za to nie idzie zrobić. Ale tak to jest jak ktoś zarabia mniej niż średnia krajowa, a chce mieć wesele niczym córka Kulczyka
PS. Moim zdaniem goście potrzebują smacznego jedzenia, wyboru alkoholu, dobrej muzyki (zróżnicowanej pod różne grupy wiekowe) i noclegu. Co ponad to jest dodatkową atrakcją, która im nie jest niezbędna. Na drugi dzień też jest życie. Jeśli coś wpadło z prezentów to można to przeznaczyć na wycieczkę itp., ale jak ktoś ma priorytet by się pokazać i potem spłacać odsetki to zwyczajnie tego nie czuję.

Edytowane przez angelicja
Czas edycji: 2016-05-28 o 02:00
angelicja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-28, 03:11   #4227
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez angelicja Pokaż wiadomość
chudziaszek11 - całe szczęście, że miałaś tego grilla, bo faktycznie byś się mogła zdenerwować kopertami czy o zgrozo innymi prezentami. Dobrze, że świetnie siebie znasz.

Mam nadzieję, że wyciągnęła z tego lekcję, że nie żyje się ponad stan.

PS. Moim zdaniem goście potrzebują smacznego jedzenia, wyboru alkoholu, dobrej muzyki (zróżnicowanej pod różne grupy wiekowe) i noclegu. Co ponad to jest dodatkową atrakcją, która im nie jest niezbędna. Na drugi dzień też jest życie. Jeśli coś wpadło z prezentów to można to przeznaczyć na wycieczkę itp., ale jak ktoś ma priorytet by się pokazać i potem spłacać odsetki to zwyczajnie tego nie czuję.
Ależ na grillu i obiedzie były i koperty i prezenty i próżno tu szukać jakiegoś mojego postu z pretensjami, że goście mi złe prezenty dali czy zbyt mało do koperty. Więc nie wiem skąd ta troska o moje nerwy.

Co do reszty się zgodzę - głupotą jest robienie wesela na kredyt i liczenie iż koperty załatwią sprawę. Strategia zastaw się a postaw się nigdy nikomu na dobre nie wyszła.
Stary 2016-05-28, 03:43   #4228
MonnieB
Zakorzenienie

Miałam w lipcu iść na wesele mojej dobrej koleżanki. Nie idę bo nie dostałam wolnego w pracy ale chciałam dać 250 złotych w kopercie. Teraz tak sobie myślę że pewnie bym się upokorzyla bo mieszkam zagranico i do tego mam mieć tam nocleg. Straszne to jest co niektórzy piszą. Ja na weselu nie byłam na prawdę bardzo długo , nie znoszę takich imprez, a czytanie takich rzeczy jeszcze pogarsza moje nastawienie.

Nie sądzę że ja kiedykolwiek wezmę ślub ale jeśli to zrobię i będę mieć wesele to na prawdę mam gdzieś czy dostanę 20zl czy 200 czy 2tys. Ważne będzie dla mnie to że spędzę ten dzień z ważnymi dla mnie osobami. Nie rozumiem jak można urządzać imprezę i liczyć że się koszta zwrócą?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Stary 2016-05-28, 11:17   #4229
cranberry juice
ctrl alt delete

Rozpętam jeszcze większą g*noburzę, ale niech tam

Słyszałam o takiej sytuacji: na jedno wesele przyszła ciocia PM z mężem i dwiema córkami-studentkami. Córki były z osobami towarzyszącymi - to nie byli stali partnerzy, tylko po prostu koledzy, zabrani, żeby było sie z kim bawić. Cała rodzina wręczyła jeden prezent - 200 zł, o ile mi wiadomo.

Co sądzicie? Bo ja powiem szczerze, że o ile mierzi mnie "wymaganie" od gości, żeby przynieśli "za talerzyk" i tak dalej... to ja osobiście, jako GOŚĆ, bym sie chyba ze wstydu spaliła, gdybym miała, jako dorosła osoba, iść na wesele, zabrać kolegę i podpiąć sie pod prezent mamusi (niezbyt wygórowany zresztą - TO NIE JEST ZARZUT, stwierdzam jedynie fakt ) Dałabym prezent taki, na jaki mnie akurat stać - ale własny Bo jednak czułabym sie jak żul na bramie, przychodząc z de facto pustymi rękami
Stary 2016-05-28, 11:57   #4230
kejtiCe
Zakorzenienie

Ja znam PMkę, która na drugi dzień otwierała koperty i z kopert rodziny Pana Młodego wyciągała to po 100 zł, to po 200, a potem komentowała "A Twoja babcia to dała tylko 300 zł"
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości