Zaciskamy nogi dziewczyny, do czerwca nie rodzimy ! Lipcówki 2016 część VIII - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-31, 22:16   #4591
Ananka
Zadomowienie

Dot.: Zaciskamy nogi dziewczyny, do czerwca nie rodzimy ! Lipcówki 2016 część VIII

W czwartek mam ktg, byłam wczoraj i było wszystko ok
Ananka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 22:19   #4592
kattoo
Zakorzenienie

Dot.: Zaciskamy nogi dziewczyny, do czerwca nie rodzimy ! Lipcówki 2016 część VIII

Cytat:
Napisane przez olutka Pokaż wiadomość
Może to kwestia ubrań, ale na górnym jest piłeczka, a na dole jest bardziej 'rozniesiony' na boki.
Oczywiście, że rozmiar brzucha a rozmiar dziecka nie mają wspólnego mianownika, ale czy często brzuch się tak zmienia? Ja nie mam pojęcia ale zastanawia mnie to...
Ale jak mozna porownac brzuch w dwoch roznych ubraniach? Nie da sie

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Ananka Pokaż wiadomość
W czwartek mam ktg, byłam wczoraj i było wszystko ok
To skoro bylo ok to dlaczego sie nakrecasz? Spokojnie przeciez dzidzia jest zdrowa

kattoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 22:23   #4593
Ananka
Zadomowienie

Według mnie to on się opuścił. Ale to mówicie, że w 34tc to jest ok? Nakręcam się, bo się to wagą małej strasznie przejmuję i przez to przeraża mnie wizja wcześniejszego porodu.
Stary 2016-05-31, 22:26   #4594
aglo_mammy
Zadomowienie

Gratuluję udanych wizyt dziewczyny dobre wieści dziś

Alloffkowa - haha w końcu. Dlatego ja mam dwa piloty :-D

Ananka - nie widzę za bardzo różnicy. A nawet jak ty widzisz to myślę że to norma. Mój brzuch tez zmienia kształt. Może dziecko się przekreca...

Co do Lidla - Olutka po cóż mówiłaś o tej sukni! A w ogóle to w lidlu jest 7 dni na oddanie więc możecie jeszcze zajrzeć po te lniane. Ja jak kupowałam tą Maxi sukienkę to było wymiecione a tydzień później jak poszłam oddać to był ich cały kosz. Ludzie przemierzają w domu i oddają (sama tak zrobiłam)
aglo_mammy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 22:40   #4595
mamaNiny
Zakorzenienie

GG do mamaNiny

Dziewczyny prać ochraniacz na łóżeczko?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Mikołaj <3
mamaNiny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 22:43   #4596
kattoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ananka Pokaż wiadomość
Według mnie to on się opuścił. Ale to mówicie, że w 34tc to jest ok? Nakręcam się, bo się to wagą małej strasznie przejmuję i przez to przeraża mnie wizja wcześniejszego porodu.
Nie martw sie. Opuszczony brzuch nie jest oznaka zblizajacego sie porodu

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

MamaNiny ja bym prala...

Stary 2016-05-31, 22:44   #4597
Ananka
Zadomowienie

Dzięki, czuję się spokojniejsza
Stary 2016-05-31, 22:57   #4598
Flowerbombka
Zadomowienie

Nutik dywan bardzo mi się podoba z tym, że dla mnie on bardziej niebieski niż zielony/miętowy..ale ja bym go zostawiła bo bardziej mi się podoba niż ten Ikeowy..
Ale świetna stronka i ceny spoko
Z tymi bolesnymi ruchami też tak mam
Nie zazdroszczę latania przed oobroną..tyle tego do ogarnięcia..ale chociaż w lipcu już będziesz mogła myśleć tylko o dziecku !

Munia ja ani w I ciąży ani teraz zasypki żadnej nie kupuję...

cwk super pozy ma ten alien Twój...dobrze, że nasza skóra taka rozciągliwa
cwk tak te kaftaniki to te rozpinane bluzeczki..pod śpioszki można założyć niby, ale ja nie mam takich i nie zamierzam kupować..biorę tylko body, półśpiochy i pajace...

Deksterowa co za gin
Moim zdaniem zawroty głowy zwłaszcza przy takiej pogodzie sa normalne nawet i bez ciąży a co dopiero w naszym stanie....ech...

Ananka mnie ze 3 dni przed porodem zaczęły masakrycznie pachwiny boleć i ciągnąć..ale nie straszę to pewnie przypadek
A z brzuchem to ja obstawiam zmianę położenia dziecka

Mezzaluna jaki tam kloc...max na tydzień 200g przybierają dzieci zazwyczaj więc do 4 kg nie dociągnie

Yousthyna świetne wieści z wizyty..a co do wagi to się zgadza bo te 200 g to max jakby na tydzień...

Katoo
moja też między 3100 a 3300 w tyg się zapowiada..taka idealna jak na mój gust waga

Kamila ja też od Tż nic nie dostanę po porodzie więc wiesz nie będziesz sama
Trafiłam na totalnego nie-romantyka

Co do ruchów to pod samymi żebrami nie czuję..córa nisko ulokowana i cały czas przytulona do pęcherza...dziś myslałąm, że się zleje w Biedronce..pobiegłam w las a tam 5 kropli na krzyż...i tak cały czas jak chodzę..jak siedzę jest spoko bo nie ma tego nacisku na pęcherz...

Edytowane przez Flowerbombka
Czas edycji: 2016-05-31 o 22:58
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 22:58   #4599
olutka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kattoo Pokaż wiadomość
Ale jak mozna porownac brzuch w dwoch roznych ubraniach? Nie da sie

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

To skoro bylo ok to dlaczego sie nakrecasz? Spokojnie przeciez dzidzia jest zdrowa

No to prawda, że może to być złudzenie optyczne... To jednak zupełnie inne ubrania.

Ja mam mocno obniżony, nawet gin mi to mówił, ale tym akurat nie ma co się przejmować
olutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 23:01   #4600
Ananka
Zadomowienie

Nutik- ale jeszcze stresu i pracy przed tobą. Na pewno dasz radę i obronę będziesz wspominać z uśmiechem. A słowami koleżanki się nie przejmuj, będzie wręcz przeciwnie, na pewno. Piękny ten rożek.
Elrosa- uuuuu, będzie prasowane
Elfka- bo u ciebie taki duży brzuszek się wydaje, ponieważ jesteś drobniutka, nie ma się co przejmować, co inni mówią
Olutka- rożek w pandy jest świetny. Należy ci się w końcu jakiś odpoczynek. Widziałam też tą marynarską i też się na nią nakręciłam, tylko się zastanawiałam, czy ten suwak działa, czy to tylko taka dekoracja.
Deksterowa- dobrze, że się jednak jeszcze raz wybrałaś do lekarza. Gratuluję wagi, bardzo ładna.
Lazurowa1- jak czujesz, że coś może być nie tak, to lepiej na to ktg jeździć kontrolnie
Mezzaluna- super, że miałaś taką udaną wizytę, parametry wyglądają pięknie. Super, że wózek już czeka.
Stary 2016-05-31, 23:03   #4601
olutka
Zakorzenienie

Ja ruchy czuję trochę nad pępkiem -ani mocno nisko, ani mocno wysoko. I te ruchy delikatne są, przyjemne, nigdy bolesne
Super współpracujące dziecko mam

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Ananka, jeśli wstanę to pojadę do Lidla rano w dniu dostawy sukienek i obczaję jak jest z tym zamkiem
olutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 23:50   #4602
deksterowa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ruchy czuję trochę nad pępkiem -ani mocno nisko, ani mocno wysoko. I te ruchy delikatne są, przyjemne, nigdy bolesne
Super współpracujące dziecko mam
Mam tak samo

A powiedzcie czy wasi lekarze powtarzają wam badania na HIV, kile i hbs? Czy wystarcza te które w I trymestrze były robione?

Wzięliśmy ślub 26-09-2015

Lipcowa mama 2016

Edytowane przez deksterowa
Czas edycji: 2016-05-31 o 23:55
deksterowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 00:04   #4603
Arida_
Zadomowienie

nie powtarzaja, teraz tylko ciagle siuski i krew
Stary 2016-06-01, 00:18   #4604
esor
Mamusia Luty 2016

Cześć Lipcówki!

Niedługo pewnie zaczniecie rozpakowywanie więc życzę szybkich i dobrze zakończonych porodów

Mama luty 2016

Cytat:
Napisane przez deksterowa Pokaż wiadomość
Mam tak samo

A powiedzcie czy wasi lekarze powtarzają wam badania na HIV, kile i hbs? Czy wystarcza te które w I trymestrze były robione?
Przepraszam, że odpowiem, ale widzę pytanie to czemu nie - u mnie i o ile pamiętam u większości dziewczyn na naszym wątku były te badania powtarzane, ale to chyba nie jest obowiązkowe

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 01:25   #4605
Ananka
Zadomowienie

cala_w_kwiatkach- kciuki za jutrzejszą wizytę
kattoo- ooo, to wysokich masz mężczyzn w rodzinie, a to, że waga przy urodzeniu jest niewielka to nie będzie się przekładać na wzrost w przyszłości, nie wydaje mi się
Yousthyna- gratuluję udanej wizyty i dobrych wieści. A to ciekawostka z tymi bólami. Nic ci nie mówił lekarz, że mały, bo widzę, że parametry bardzo podobne? To u mnie taką paranoje sieją, a potem się przejmuje niepotrzebnie.
Alloffkowa- ale numer z tym pilotem, hehe
Deksterowa- ja miałam powtórzone na kiłe, toxo, różyczkę i na coś jeszcze, ale nie pamiętam, teraz
Ja ważyłam przy porodzie 4kg, a mąż 1070, tyle, że on był 7- miesięczny i bliźniak, jego siostra 1040. Tż teraz ma 180cm, a siostra myślę, że między 150 a 160cm, w każdym razie niewysoka.
Stary 2016-06-01, 02:11   #4606
alloffkowa
Zakorzenienie

Obudziłam się, poszłam siku, wróciłam do łóżka i se myślę: mamy czerwiec!!! W PRZYSZŁYM MIESIĄCU RODZĘ! Zapewne dla części z nas to czerwiec będzie miesiącem porodu , także przyszłe mamuśki to już nie przelewki
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 06:35   #4607
kamila_509
Zakorzenienie

Dzień dobry

Witam się w 33+0 !

Miałam mega słaba noc, T tak samo

Bolał mnie brzuch ale nic mu nie mówiłam żeby chociaż trochę pospal, do tego koty chciały mnie zamęczyc psychicznie, kocia otwierala mi szafę co tylko przysnelam,mialczaly jak nawiedzone, potem ktoś krzyczał w nocy aż patrzyłam czy kogoś nie zabijają... i tak przez jakieś 3 godziny
Stary 2016-06-01, 06:40   #4608
nutik
Rozeznanie

Dzień dobry Lipcówki Chciałam z Wami jeszcze popisać wczoraj, ale zadzwoniła moja przyjaciółka się wygadać i przez 2h na telefonie wisiałam.

Cytat:

To co z tym rożkiem? usztywniany czy miękki jest?
Miękki A ten bambusowy co pokazałaś też jest śliczniutki. Jasne rożki też mi się bardzo podobają.

Cytat:
Napisane przez _Inka__ Pokaż wiadomość
O ja, chcę dokładnie taki sam Dzisiaj planowałam kliknąć On jest bardzo gruby? Bo ja szukam czegoś cieńszego, na lipcowe temperatury

Olutka- on nie jest usztywniany
Właśnie nie jest gruby, specjalnie szukałam bawełnianego właśnie z myślą o tych cholernych upałach. Szkoda mi było kasy na coś cieńszego, ale myślę, że nad bambusowym też się można zastanowić, bo to zawsze przyjemniejsze dla skóry maluszka. Jak będzie bardzo gorąco to zamiast w rożek będę zawijać w otulacz bambusowy.

Cytat:
Napisane przez Lazurowa1 Pokaż wiadomość

Byłam dziś u kardio. Po badaniu holtera stwierdzona tachykardia. Lekarka przepisała jakieś tabletki. Robiła mi też usg serca. Są tam gdzieś niewielkie błędy ale takie z którymi się nic nie robi. Generalnie nic poważnego podobno się nie dzieje. Mogę rodzić
Za Twoim przykładem idę dzisiaj też na Holtera. Zdałam sobie sprawę, że przecież prywatnie też można iść. Terminów mało, ale hasło "ciąża zaawansowana" nagle otwiera nowe możliwości Ja tam też miałam kiedyś jakieś bigeminie, trigeminie, więc stwierdziłam, że sprawdzę. Wykryli mi to kiedyś przed operacją i anestezjolog się martwił, czy mogą mi dać znieczulenie wtedy. Cholera wie, co wyjdzie, może niepotrzebnie rozgrzebuję problem :P
Babka przez telefon kazała mi ubrać koszulę rozpinaną. Pomyślałam, że spoko, wezmę od męża bo ma fajne flanelowe, a że on misiu brzuchaty jest to pomyślałam, że będzie pasować. To się przeliczyłam, jak wczoraj chciałam się zapiąć, w żadną nie weszłam! Może pójdę w czymś luźnym...ale...ja już nie mam luźnych rzeczy, boziuuuu

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Nutik dywan bardzo mi się podoba z tym, że dla mnie on bardziej niebieski niż zielony/miętowy..ale ja bym go zostawiła bo bardziej mi się podoba niż ten Ikeowy..
Mój mąż też mówi, żeby zostawić. Ja już sama nie wiem, nie chce mi się już zmieniać, a poza tym dywan z IKEA ma poważną wadę- gwiazdki. A mój "projekt" kącika małej przewiduje dużą ilość chmurek. Na ścianach, na zasłonach i na karuzeli. Dodatkowy motyw zaburzy moje feng szui Wiem, że to brzmi głupio, ale ja naprawdę chcę żeby wszystko pasowało, bo straciłam kupę czasu na wyszukiwaniu tego. W następnej ciąży już nie będę miała takiego luksusu, żeby sobie szukać i siedzieć na kanapie. Moją wadą jest to, że ja mam ogromny problem z podejmowaniem decyzji. Jak idę na zakupy ciuchowe to nic nie mogę kupić, bo tyle myślę nad wszystkim. Umysł analityczny, muszą mu się wszystkie "założenia wstępne" zgadzać. Chrzanię, zostawiam chyba. Mam jeszcze czas do namysłu. Sorry że Wam tu spamuję o dywanach, toż to problem życiowy przecież.

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
Obudziłam się, poszłam siku, wróciłam do łóżka i se myślę: mamy czerwiec!!! W PRZYSZŁYM MIESIĄCU RODZĘ! Zapewne dla części z nas to czerwiec będzie miesiącem porodu , także przyszłe mamuśki to już nie przelewki
Alloffkowa, no nieźle mnie uświadomiłaś! Masz rację, o rany! Ale zachowajmy spokój. Będzie ok, każda się rozpakuje w terminie

Dzisiaj dzień dziecka- taki chyba już ostatni? Moi rodzice przychodzą do nas (pewnie zobaczyć jak wszystko dla małej urządzamy). Moja mama uparła się, żeby mi obszyć wszystkie pieluszki flanelowe na szydełku. Ja myślałam, że to tak będzie tylko jakoś prosto obszyte. Wczoraj mi jedną pokazała "czy tak może być". Oczy mi z orbit wyszły, bo to tak pięknie i misternie wygląda! Ja się nie znam na szydełkowaniu, może MamaNiny będzie umiała się wypowiedzieć jak wrzucę foto, kiedy już je dostanę od mamy. Ale się nie spodziewałam, że to takie cudeńka będą. Oj te babcie
nutik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 06:42   #4609
kattoo
Zakorzenienie

Poszlam spac o 11 a o 6.30 juz czuje sie wyspala. A Gabi dalej spi obok mnie 😂
Cytat:
Mam tak samo

Ja mialam hbs robiony calkiem niedawno. A te pierwsze to chyba nie bedzie powtarzac i w sumie nie chce bo 100zl za nie zabulilam
Cytat:
O y w lipcu. Ty juz tu nie wroz

---------- Dopisano o 05:42 ---------- Poprzedni post napisano o 05:41 ----------

Kamila wspolczuje sredniej nocki

Stary 2016-06-01, 06:45   #4610
deksterowa
Zakorzenienie

Ja poszłam spać przed 12 a obudziłam się 5:20, ale żebym wyspana była to nie powiem :p
Nareszcie chlodniejszy dzień się zapowiada, jest czym oddychać

Wzięliśmy ślub 26-09-2015

Lipcowa mama 2016
deksterowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 06:46   #4611
kattoo
Zakorzenienie

Cytat:
Ja poszłam spać przed 12 a obudziłam się 5:20, ale żebym wyspana była to nie powiem
Nareszcie chlodniejszy dzień się zapowiada, jest czym oddychać
Ja sie obudzilam po 4 jeszcze bo Gabi przywedrowal do mnie ze swojego lozka. A on to nie ma wyczucia i na glowe wchodzi 😂

Stary 2016-06-01, 06:47   #4612
nutik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kamila_509 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Witam się w 33+0 !

Miałam mega słaba noc, T tak samo

Bolał mnie brzuch ale nic mu nie mówiłam żeby chociaż trochę pospal, do tego koty chciały mnie zamęczyc psychicznie, kocia otwierala mi szafę co tylko przysnelam,mialczaly jak nawiedzone, potem ktoś krzyczał w nocy aż patrzyłam czy kogoś nie zabijają... i tak przez jakieś 3 godziny
Może Twoje koty przeżywają jak Gabi od kattoo? Czują, że przyjdzie nowy dzidziuś, a one już nie będą jedyne do kochania Jak brzuch, minęło?
nutik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 06:52   #4613
kattoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nutik Pokaż wiadomość
Może Twoje koty przeżywają jak Gabi od kattoo? Czują, że przyjdzie nowy dzidziuś, a one już nie będą jedyne do kochania Jak brzuch, minęło?
Tez o tym pomyslalam. I o ile ta teoria moglaby byc bledna tak kolezanka co teraz jest czerwcowka przechodzi to samo z coreczka. Tez daje popalic. A przeciez zwierzatka domowe sa jak dzieci i tez czuja, a moze nawet wiecej niz my

Moze Kacperek telepatycznie im mowi "hihihihi was czas juz nastal, teraz ja bede najwazniejszy" 😂

---------- Dopisano o 05:52 ---------- Poprzedni post napisano o 05:51 ----------

Arida zerknelam na 1 strone i jutro wizytujemy razem

I w ogole za tydzien zaczynam 9mc. Szoook

Stary 2016-06-01, 06:55   #4614
kamila_509
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nutik Pokaż wiadomość
Brzuch minął ale byłam tak przerażona, że nie daj Boże zaczyna się coś dziać i urodze takiego wrześniaka
... chociaż jeszcze ten miesiąc wytrzymać.

Też już się zastanawialam czy to nie chodzi o to, że niedługo będzie dziecko. Ale żeby aż tak się tym stresowaly?

Cytat:
Napisane przez kattoo Pokaż wiadomość
Tez o tym pomyslalam. I o ile ta teoria moglaby byc bledna tak kolezanka co teraz jest czerwcowka przechodzi to samo z coreczka. Tez daje popalic. A przeciez zwierzatka domowe sa jak dzieci i tez czuja, a moze nawet wiecej niz my

Moze Kacperek telepatycznie im mowi "hihihihi was czas juz nastal, teraz ja bede najwazniejszy" 😂

---------- Dopisano o 05:52 ---------- Poprzedni post napisano o 05:51 ----------

Arida zerknelam na 1 strone i jutro wizytujemy razem

I w ogole za tydzien zaczynam 9mc. Szoook

Kattoo znając charakter ojca to syn będzie tak samo wredny więc to możliwe ;D
Stary 2016-06-01, 06:57   #4615
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Mam tak samo

W pierwszej ciazy nie powtarzalam , teraz sie okaze ale chodzena nfz wiec pewnie nie dostane skierowania hehe

Wysłane z mojego GT-S6310 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 06:57 ---------- Poprzedni post napisano o 06:56 ----------

Cytat:
Dla mnie to wiecznosc jeszcze

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 07:06   #4616
kattoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamila_509 Pokaż wiadomość
Brzuch minął ale byłam tak przerażona, że nie daj Boże zaczyna się coś dziać i urodze takiego wrześniaka
... chociaż jeszcze ten miesiąc wytrzymać.

Też już się zastanawialam czy to nie chodzi o to, że niedługo będzie dziecko. Ale żeby aż tak się tym stresowaly?

Kattoo znając charakter ojca to syn będzie tak samo wredny więc to możliwe ;D
A moze to sa te braxtony? Niby nie sa bolesne ale niektore osoby sa bardziej czule.
Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
W pierwszej ciazy nie powtarzalam , teraz sie okaze ale chodzena nfz wiec pewnie nie dostane skierowania hehe

---------- Dopisano o 06:57 ---------- Poprzedni post napisano o 06:56 ----------

Dla mnie to wiecznosc jeszcze

Nawet jak masz skierowanie to sa pelnoplatne

Stary 2016-06-01, 07:08   #4617
Margosia__
Zakorzenienie

Chyba nie wszystkie ;p

Mały
Stary 2016-06-01, 07:08   #4618
kamila_509
Zakorzenienie

Nie mam pojęcia co to było ale już nie chce tego mieć!!
Stary 2016-06-01, 07:12   #4619
Margosia__
Zakorzenienie

Do tej pory nie placilam

Mały
Stary 2016-06-01, 07:16   #4620
Elfka86
Zakorzenienie

Hej

U mnie Maja chyba zaczęła przeżywać, bo mnie nie opuszcza na krok i co chwilę przytula chyba czuje pismo nosem

Ananka jak ktg ok to nie szukaj sobie problemów dziecko się inaczej ułożyło i już

nutik ja mam obrobione szydełkiem tetry W poprzedniej ciąży mi się nudziło to się tak bawiłam zwracają uwagę

Już przywykłam, że co chwilę ktoś pyta czy to już ten poród będzie moje organy wewnętrzne nie lubią być mocno zgniecione, więc brzuch większy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości