Kaszki, zupki wprowadzamy, ze stałymi produktami się zmagamy -mamusie styczniowe 2016 - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-02, 10:46   #451
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89
Dot.: Kaszki, zupki wprowadzamy, ze stałymi produktami się zmagamy -mamusie styczniow

Moj tez juz zasypia przy cycu. Cos w powietrzu musi byc, 1,5h i znowu spanie

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 10:47   #452
86ewula
Rozeznanie

Dot.: Kaszki, zupki wprowadzamy, ze stałymi produktami się zmagamy -mamusie styczniow

Ale żeście się rozpisały

Kruszynka gratuluję ruchów !!! Cudownie że to już ten etap.
Życzę wszystkiego dobrego !

Przeczytałam wszystko ale nie będę się odnosić bo brakuje czasu. Młody się zaraz obudzi z drzemki. A czytanie wad zajęło mi za dużo czasu

Miłego Dzionka życzę bez marudzenia i terroryzowania matek !

; D
86ewula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 12:10   #453
russiandoll
Raczkowanie

zbieramy sie na szczepienie 3majcie kciuki
matka idzie się szpachlowac
russiandoll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 12:19   #454
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Russian
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 12:27   #455
ahnessy
Rozeznanie

jejuuuu moja tez ma dzien marudy - ja dla odreagowania zjadłam całą paczkę gwiazdek milkyway

śpi tylko na cycku a ja mam tyle rzeczy do zrobienia
ahnessy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 12:29   #456
mojakaren
Zakorzenienie

Ruda ja Jaskowi na noc ubieram tylko body z dlugim, u góry sie wiecznie rozkopuje za to nawet jak wierzga nóżkami to ten koc sie jakos na nim utrzymuje

My wlasnie imienin nie obchodzimy ale moze na starość będzie chcial świętować wiec trzeba cos ustalić. :d

Ewusia i jak po spacerze? Dalas rade z maruda?

Ahnessy pjona tez moke imieninu wypadaja w dzien babci

Russian Powodzenia!

My zaliczylismy taniec.w chuscie dzis mialam wypozyczone yaro z welna merino Boziu jakie to miekkie
Super bylo ale wyprawa w deszczu kosmos - leje.jak z cebra ja z torba chyba 10 kg , nosidlo z Mlodym jeszcze więcej ledwo zyje na obiad już pojechałam kupic pierogi bo chyba bym w kuchni padla

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 13:20   #457
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

My dzisiaj z Kornelką byłyśmy w ciuchlandzie, z babcią i ciocia. I fajnie spokojna była cały czas. A potem w samochodzie strasznie się śmiała a item zasneła. Teraz je, i miałam nadzieję, że jeszcze pospi po jedzeniu ale właśnie kupa poszła więc się rozbudzi przy przewijaniu :-(

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-02, 13:50   #458
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
Karen, a z imieninami to wybierzcie taki termin, który Wam pasuje - nie za blisko innych świąt, żeby może dziecku nie trzeba było kupować miliona prezentów na raz. Zresztą nie wiem, czy obchodzicie? U nas w rodzinach jest jakaś obsesja obchodzenia wszystkiego, zwłaszcza u teściów, także czasem jest świętowanie przez 3 niedziele w miesiącu, co mnie wq.wia maksymalnie bo szkoda mi życia na siedzenie za ich stołem... No i niestety Kornelka ma imieniny 30 marca - a w marcu są urodziny mojego męża, szwagra, siostry i imieniny teściowej, także już widzę ten ciąg rodzinnych obiadów.... To samo z urodzinami - tuż po nowym roku, już będę ich miała po dziurki w nosie po świętach, a urodzin wnuczki nikt mi nie odpuści....
Znam to. U teściów tak jest. Ostatnio były imieniny męża, u niego się je obchodzi, ale on nie przywiązuje do nich wagi. I teściowa oburzona że wcześniej nie chcemy przyjechać, przecież imieniny ma! Trzeba spędzić cały dzień za stołem.
Stary 2016-06-02, 14:01   #459
ahnessy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
na starosc trzeba bedzie to zmienic bo jeden prezent nam odpadnie

szacun za wyprawe, ja odpusciłam, jutro ma nie padac wiec sie na jutro do babci umówiłam

Russian kciuki

cos sie dziwnego dzieje z moja Kluska, dzien marudy przeszedł w dzien spiocha obudziła sie, zjadła i zasneła przy odbijaniu
Stary 2016-06-02, 14:16   #460
czarnulax
Zakorzenienie

Ahnessy teściowa ma też tak dzień po dniu I trzeba do niej zadzwonić jednego dnia, a na następny dzień znowu by powiedzieć to samo

Nasza już rzadko zasypia przy cycu. Ale jeszcze się zdarza i nawet wtedy często transfer z pozytywnym skutkiem

Dotka dużo sił na najniższe dni i by szybko zlecial czas do powrotu Tzta

Współczuję kiepskich nocek.

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Cytat:
Napisane przez russiandoll Pokaż wiadomość
Kciuki!
Stary 2016-06-02, 14:19   #461
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kogielmogiel Pokaż wiadomość
U nas też obchodza imieniny, urodziny, na kazde święto impreza. Czasami mam dość tego ciaglego siedzenia za stołem. Moje imieniny sa dosc popularne wiec od zawsze dostaje życzenia przez co czuje sie staro :p

U nas dzisiaj tez pada, mała padła w bujaczku co jej sie rzadko zdarza wiec korzystam z chwili ciszy bo pewnie spaceru nie będzie za to noc super - usnela o 20 i obudzila sie o 5 i dospala do 8. Ja za to obudziłam się o 5 w kałuży mleka

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

U nas tez dzisiaj wszedzie zle, wszystko ja parzy. Teraz spi.
Wytrwałości dzisiaj dla nas

Cytat:

Cytat:
Ruda ja Jaskowi na noc ubieram tylko body z dlugim, u góry sie wiecznie rozkopuje za to nawet jak wierzga nóżkami to ten koc sie jakos na nim utrzymuje

My wlasnie imienin nie obchodzimy ale moze na starość będzie chcial świętować wiec trzeba cos ustalić. :d

Ewusia i jak po spacerze? Dalas rade z maruda?

Russian Powodzenia!

My zaliczylismy taniec.w chuscie dzis mialam wypozyczone yaro z welna merino Boziu jakie to miekkie
Super bylo ale wyprawa w deszczu kosmos - leje.jak z cebra ja z torba chyba 10 kg , nosidlo z Mlodym jeszcze więcej ledwo zyje na obiad już pojechałam kupic pierogi bo chyba bym w kuchni padla

Spaceru nie było bo pada cały czas ale byliśmy na rehabilitacji i tam zupełnie inne dziecko, uśmiechy sprzedawał, inne dzieci płakały a on nic no nie ogarniesz tych jego humorow
W drodze powrotnej mi zasnął i zostawiłam go w foteliku żeby dospal więc trochę ponad 0,5 godziny snu było, teraz znów na cycu wisi

Super że zajęcia w chuście udane

Co do imienin jeszcze to ja mam w wigilię i nie obchodze, ale teściowa ma tak samo na imię jak ja i ona obchodzi więc się wymieniamy prezentami co roku

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 14:39   #462
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Ahnessy teściowa ma też tak dzień po dniu I trzeba do niej zadzwonić jednego dnia, a na następny dzień znowu by powiedzieć to samo

Nasza już rzadko zasypia przy cycu. Ale jeszcze się zdarza i nawet wtedy często transfer z pozytywnym skutkiem

Dotka dużo sił na najniższe dni i by szybko zlecial czas do powrotu Tzta

Współczuję kiepskich nocek.

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Kciuki!
U nas z tymi okazjami to masakra, jak wypadają ze 3 na przestrzeni 2 tyg to mówię żeby zrobić razem wszystko. To nie, bo oni muszą zawsze świętować najlepiej tego dnia co to wypada.... :-( A jak nie, to w niedziele ale osobno. Żeby było więcej pretekstów do zwabienia nas do do ;-)

Stary 2016-06-02, 14:48   #463
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
U nas z tymi okazjami to masakra, jak wypadają ze 3 na przestrzeni 2 tyg to mówię żeby zrobić razem wszystko. To nie, bo oni muszą zawsze świętować najlepiej tego dnia co to wypada.... :-( A jak nie, to w niedziele ale osobno. Żeby było więcej pretekstów do zwabienia nas do do ;-)
U nich to wygląda identycznie. Plus że mieszkamy daleko. Ale oni wszyscy tak biegają. A potem jak my przejeżdżamy to nie daj boże w niedalekiej przeszłości była jakaś okazja, albo i dwie, to trzeba iść i siedzieć. A co tam że mamy w tym czasie milion innych rzeczy do zrobienia, jak to nie przyjdziemy na pierd.yliard godzin do nich przecież są imieniny/urodziny/rocznica babki/ciotki/kuzynki/matki/ojca ....
Stary 2016-06-02, 15:34   #464
Kruszynkaa86
Raczkowanie

Dzięki Dziewczyny za wszystkie miłe słowa - to naprawę bardzo przyjemne, że nadal mogę tu z Wami pisać

No czas leci strasznie szybko ! Już połowa, a dopiero się dowiedziałam, że jestem w ciąży Wy dopiero rodziłyście, a tu już Wasze Maleństwa ciągle jakieś rocznice obchodzą

Co do imienin to u mnie się ich nie odchodzi, ale tak jak pisała Malwi ja słyszałam, że imieniny odchodzi się w najbliższy dzień po urodzinach

Byłam dziś na wizycie i zdjęć niestety nie mam, ale obie Dziewczynki tym razem ukazały swoje wdzięki i lekarz nie miał wątpliwości, że jest Zosia i Marysia rosną prawidłowo, ważą już 291 g i 277 g, także mniej więcej tyle samo co jest bardzo ważne. Szyjka trzyma uspokoiłam się i 13.06 mam połówkowe więc będą foty Muszę powoli zacząć dokupywać ubranka i resztę rzeczy, bo przy bliźniakach to pasuje pewnie zacząć od rozmiaru 50 a ja nic z takiego nie mam, a dodatkowo wszystko trzeba kupić razy dwa !

U mnie tak leje, że nie wiem, czy mnie nie zatopi

Adaś 15.10.2015 25tc[*]
Zosia i Marysia 25.08.2016 31tc[*]

Nasz Największy Cud Jasiu 13.07.2018

Bo jak się czegoś niewiarygodnie mocno pragnie to walczy się do upadłego
Kruszynkaa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 15:41   #465
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Kruszynka pokaż brzucha
Stary 2016-06-02, 16:20   #466
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Powodzenia

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Kruszynka pokaż brzucha
Dołączam się do prośby
Kruszynka ciesze się, że u was wszystko dobrze.

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

Przypomniało mi się, dziewczynka młodsza od Szymka o miesiąc już siada, rodzice dumni pomagają dziecku siadać, twierdząc że jak jej "trochę" pomogą nic się nie stanie. Dziś będąc z Szymkiem na rehabilitacji pytam tej kobiety jak to jest, myślę może to znowu ja jestem przewrażliwiona, nie doinformowana itd. I mówi, że w żadnym wypadku nie można dziecku 4 miesięcznemu pomagać siadać, ciągnąć za rączki itp. To jest zbyt duże obciążenie dla kręgu szyjnego i kręgosłupa. Pyta się czy dziecko raczkuję, mówię że nie, nawet nie zaczęła pełzać i mówi, że tym bardziej nie jest gotowa do siadania. Owszem może się na tym etapie podciągać, próbować podnosić, ale właśnie próbować, a nie siadać. Ok dziecko może i siądzie szybciej i na początku nie będzie widać stuków pomagania, ale na 99% będzie mięć w późniejszym wieku problemu z kręgosłupem.

Edytowane przez kinga1701
Czas edycji: 2016-06-02 o 16:22
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 16:26   #467
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Kinga to samo powiedziałam mojemu tacie to mnie wysmial a ja mam zdjęcie jak miałam 3 msc może i podparta poduszkami siedziałam. No i wcale teraz się czasem wyprostować nie mogę eh :/
Stary 2016-06-02, 16:36   #468
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Moja mama też sadza sobie na kolanach :-( i niby w żartach zwracam jej uwagę, ale nie podoba mi się to :-( Szkoda mi dziecka, a jeszcze fakt, że zobaczy że w ten sposób więcej widać i będzie się domagać, żeby ją tak trzymać :-(

Stary 2016-06-02, 16:51   #469
kinga1701
Zakorzenienie

Tak to jeszcze pół biedy jak się opiera o coś, najgorzej to tak jak oni robią, leżała u niej na kolanach oparta o brzuch, wiecie jak, dała małej ręce i podciągnęła z pozycji półleżącej do prostego siadu i tak trzymała za ręce.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-02, 18:31   #470
czarnulax
Zakorzenienie

Ja wam już mówiłam że kuzynka męża swoją córkę to tak sadza odkąd pamiętam. Przez to oni tam wszyscy myślą że tak jest dobrze i na mnie jak na ufo patrzą kiedy zwracam uwagę że mają tak Poli nie robić.
Stary 2016-06-02, 18:33   #471
mojakaren
Zakorzenienie

U nas też się zdarza sadzanie na kolanach z podparciem ale ten maly krejzol sam się ciągnie i odrywa plecy do siadu

Kurde dwie kupy dzisiaj! Wczoraj i przedwczoraj po jednej - wylezie w końcu jakiś ząb? :d

Maly juz padl przy cycu szumis śmiga zaraz transfer i matka z ojcem zasiadaja na kanapie z tostami i serialem azurki:

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 19:08   #472
ahnessy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
twoja tesciowej wydaje sie chyba ze jest królowa Elżbieta
Cytat:
Kruszynka pokaż brzucha
pokaż, pokaż

wychaczyłam w realu pampki 3 na promocji, wyszło 0.58 zł za sztukę
no i w Rossmanie sie skusiłam na pierwsze słoiki kupiłam 2 herbatki z kopru z sokiem jabłkowym (jest promocja drugi 50%) dynie, marchewke, brokuła i morele bo ja chyba bede dawać i papki i kawałki
Stary 2016-06-02, 19:15   #473
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Kruszynka pokaz brzuch, pokaz brzuch
Dotka wytrwalosci
Russi daj znac jak po szczepieniu

Kinga, ale moj Wojtek mial 4,5 miesiaca jak sam sie podciagnal i usiadl. Teraz jak tylko wyczai moment, ze moze sie czegos zlapac, to lapie i probuje usiasc. Nigdy go nie ciagnelam za rece. Teraz mnie zmartwilas :-/

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 19:16   #474
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Ja też się skusilam na pierwszy słoik, ale u mnie na razie zamówiona w tesco jedna tylko marchewka. I jeszcze nie wiem kiedy dam. Ale może na "urodziny"? W sobotę będziemy mieć 5 mcy.

Stary 2016-06-02, 19:43   #475
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Uaoo no to piękny kolezanka ma prezent jak sie maja dzieciaczki?
Super. Zdrowe, silne duże baby

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Uaoo ja w sumie też mogłabym mieć bliźniaki. Jedynie poród przez cc mnie przeraża. No i karmienie, chociaż na gdypie kpi też są mamy bliźniąt i dają radę nawet w ten sposób
Poród przez CC zawsze mnie przerażał!

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
No nawet cos tam zjadl my BLW wiec to wiecej zabawy niz jedzonka ale wazne ze pierwsze proby za nami
BLW... jak mu dałaś? Witek siedzi?

Cytat:
Ja też się skusilam na pierwszy słoik, ale u mnie na razie zamówiona w tesco jedna tylko marchewka. I jeszcze nie wiem kiedy dam. Ale może na "urodziny"? W sobotę będziemy mieć 5 mcy.
Ja kupiłam dzisiaj dynie z zeimniakami i też chyba dam na 5 mcy, bo już chyba dłużej nie wytrzymam

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 19:45   #476
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
Kruszynka pokaz brzuch, pokaz brzuch
Dotka wytrwalosci
Russi daj znac jak po szczepieniu

Kinga, ale moj Wojtek mial 4,5 miesiaca jak sam sie podciagnal i usiadl. Teraz jak tylko wyczai moment, ze moze sie czegos zlapac, to lapie i probuje usiasc. Nigdy go nie ciagnelam za rece. Teraz mnie zmartwilas :-/
Mojej koleżanki córka siadla sama jak miała 5 msc. Nigdy jej nie pomagała. Mała ma już 8 a od msc raczkuje. Od tygodnia staje przy meblach. Trzeba dziecku zaufać skoro samo siada bez pomocy to znaczy że jest gotowe
Stary 2016-06-02, 19:53   #477
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Mojej koleżanki córka siadla sama jak miała 5 msc. Nigdy jej nie pomagała. Mała ma już 8 a od msc raczkuje. Od tygodnia staje przy meblach. Trzeba dziecku zaufać skoro samo siada bez pomocy to znaczy że jest gotowe
Dokładnie tak Lena miała chyba 5,5 ms jak już siedziała

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 20:05   #478
kinga1701
Zakorzenienie

Malwi sam to ok. Jest duża różnica w tym jak robi to sam, a jak się ciągnie za rączki bo moje dziecko musi być pierwsze. Ja podałam jej konkretny przykład gdy widziałem, że mała sama nie jest w stanie usiąść jedynie robi pół brzuszki. Ona mówiła, żeby nie pomagać, ale jak samo dziecko siada to nikt nie przywiozę go na płasko.

Nie wiem w co ręce wlazyc, musze poprac, popracować, posprzątać wszystko przed wyjazdem. Nie lubię wracać do bałaganu, a już w sobotę jedziemy. Jutro idziemy do lekarza, aby sprawdzić czy zdrowy przed wyjazdem. Spakować się, ale to już w sobotę.
Stary 2016-06-02, 20:15   #479
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kruszynkaa86 Pokaż wiadomość
Dzięki Dziewczyny za wszystkie miłe słowa - to naprawę bardzo przyjemne, że nadal mogę tu z Wami pisać

No czas leci strasznie szybko ! Już połowa, a dopiero się dowiedziałam, że jestem w ciąży Wy dopiero rodziłyście, a tu już Wasze Maleństwa ciągle jakieś rocznice obchodzą

Co do imienin to u mnie się ich nie odchodzi, ale tak jak pisała Malwi ja słyszałam, że imieniny odchodzi się w najbliższy dzień po urodzinach

Byłam dziś na wizycie i zdjęć niestety nie mam, ale obie Dziewczynki tym razem ukazały swoje wdzięki i lekarz nie miał wątpliwości, że jest Zosia i Marysia rosną prawidłowo, ważą już 291 g i 277 g, także mniej więcej tyle samo co jest bardzo ważne. Szyjka trzyma uspokoiłam się i 13.06 mam połówkowe więc będą foty Muszę powoli zacząć dokupywać ubranka i resztę rzeczy, bo przy bliźniakach to pasuje pewnie zacząć od rozmiaru 50 a ja nic z takiego nie mam, a dodatkowo wszystko trzeba kupić razy dwa !

U mnie tak leje, że nie wiem, czy mnie nie zatopi
Super że u dziewczyn wszystko ok

Cytat:
U nas też się zdarza sadzanie na kolanach z podparciem ale ten maly krejzol sam się ciągnie i odrywa plecy do siadu

Kurde dwie kupy dzisiaj! Wczoraj i przedwczoraj po jednej - wylezie w końcu jakiś ząb? :d

Maly juz padl przy cycu szumis śmiga zaraz transfer i matka z ojcem zasiadaja na kanapie z tostami i serialem azurki:

U mnie dziś 4 kupy i marudzenie cały dzień
Ale macalam dziąsła i niczego nie wymacalam więc u nas to raczej nie ząb

Co do siadania to mój juz od dawna trenuje brzuszki ale pilnuje żeby nikt mu nie pomagał sama mam czasem ochotę mu pomóc jak widzę jaki jest sfrustrowany że nie umie ale wiem że nie można i się powstrzymuje

Znowu była walka przy cycu podczas usypiania, teraz wygląda mi już na śpiącego ale boję się jeszcze odłożyć

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 20:34   #480
czarnulax
Zakorzenienie

Jak dziecko samo to robi, to podobno to jest ok. Znaczy, że jest już na to gotowe. Chodzi o nie ciągnięcie sztucznie dziecka.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości