|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#481 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?
Cytat:
Nie mozna się zamykać na ŚJ bo oni jak kazda religia ma fanatyków. Wystarczy podać przyklad wyznawcow Allaha ktoryz popelniaja samobojstwa i morduja przy tym miliony osob, a katolicy? jak patrze czasem na ,,moherowe berety" to zal mi wiekszosci spoleczenstwa polskiego chodzacego do kosciola. Pozatym wole Swiadkow ktorzy przynajmniej praktykuja a nie naszych katolikow ktozy sa tak bardzo wierzacy a 80% jest za kara smierci.
![]() |
#482 |
Zakorzenienie
|
no włąsnie katolicy niby wierzacy,a są za karą śmierci,bo katolicy myslą,że kara śmierci to szatan ich weźmie odrazu do piekła,a jak wiadomo sam Bóg to oceni i będzie dopiero wybierał kto pójdzie do nieba,a teraz śmierć można przyrównać do snu tak jak opisuje Biblia
#483 |
Zakorzenienie
|
Jestem nieufna w kontkacie z nimi.Mam poczucie,że szukają zawsze okazji do wręczenia najnowszego egzemplarza "Strażnicy" i obowiązkowego zbawienia mnie.
Powyższe wynika niestety z autopsji. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#484 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak dla mnie to jest to czysta postać nienawiści do kapłanów, teoretycznie na zasadzie, że kapłan odciąga ludzi od prawdziwej wiary. W sumie bu stronom, tzn, świadkom i katolikom brakuje wzajemnego szacunku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#485 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#486 |
Zakorzenienie
|
wszyscy nie są idelani,ja znam katolików i zero szacunku do SJ,a za to też znam ŚJ i maja szacunek do katolików
#487 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#488 |
Zakorzenienie
|
Osobiście nie przepadam za tym wyznaniem (sektą?). Chodzą po domach i chcą nawrócić ludzi
![]() Poza tym są bardzo podstępni w poszukiwaniu nowych wyznawców (bardzo podobne do werbowania osób do sekt). Pewnego dnia, jak byłam jeszcze młoda (i głupia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i oczywiście rozumem ,że Bilblie znasz perfect, skoro wiesz, że interpretują ją "po swojemu" i wyrywają zdania z kontekstu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#490 |
Raczkowanie
|
Drażni mnie w nich jedynie to, że chodzą po domach, ulicach i nawracają ludzi.
#491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie, nie umiem Pisma Świętego na pamięć, ale jednak dość sporo wiem na ten temat. Jest przynajmniej kilka scen w Biblii, które ŚJ inaczej interpretują niż katolicy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#492 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
znam przypadek gdzie uodzilo sie dziecko i rodzice nei pozwolili na transfuzje krwi...nie przetrwalo tego. Przykre...nie podwazam decyzji. Osobiscie nie mam nic do nich, sa ludzmi tak jak i ja i inni...nalezy sie szacunek. Wiara to prywatna sprawa kazdego z nas i to jak postepujemy. Aczkolwiek jesli ktos mi narzuca cos wbrew mnie samej - mowie STOP i tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#493 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() po drugie. w biblii są sceny, no pięknie. No to podaj te , które znasz, które są różnie interpretowane Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie tak samo. Niech mają tę swoją wiarę, ale niech nie zmuszają innych do jej wyznawania. Jeszcze gdy tylko chodzą i mówią o tym - w porządku, gorzej gdy zaczynają być natarczywi. Mam koleżankę, która należy do tej... sekty? Naprawdę sympatyczna dziewczyna, można z nią normalnie porozmawiać, ani razu nie gadałyśmy na temat wiary ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Zakorzenienie
|
Mam w bloku sąsiadkę, która należy do świadków Jehowy. Nie zauważyłam w niej ani fanatyzmu, ani misji nawracania sąsiadów
![]() Ale u mnie w rodzinie są ludzie różnej wiary, choćby moja ciotka baptysta i jej syn, który jest pastorem baptystów. Dodam, że bardzo ich lubię, bo to naprawdę wspaniali i życzliwi innym ludzie. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#496 |
Zakorzenienie
|
moja ciotka ktora ze mna mieszka jest swiadkiem Jehowy ..
nic nie robi tylko caly dzien te glupie gazetki roznosi ![]() wczesniej byla katoliczka ale zmienila wiare tylko zeby zrobic na zlosc mojej babci ![]() glupota ..
![]() |
#497 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z tym, że są przebiegli w zdobywaniu nowych wyznawców
![]() Do mnie do domu wysłali jednego pana i młodego przystojniaka ![]() ![]() dawali coraz to więcej gazetek, ale jak zaczęłam się wykręcać to uprzejmie się pożegnali i odeszli, nie byli nachalni ![]() Tak więc ja nic złego na nich powiedzieć nie mogę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#498 |
Zakorzenienie
|
nie zrozumiałaś mnie ,nie mówię,że śj są idealni od wszystkich,tylko różni ludzie sie zdarzają chciałam to podkreślić,ale widzę,że mnie nie zrozumiano,po prostu są różni ludzie są katolicy którzy maja szacunek do innych a drudzy nie tak samo jest ze śj,ale tak się składa,że ja katolików znam od tej złej strony,a śj od tej dobrej
#499 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obiektywnie. Włanczam TV na Wiadomości. Słucham o pedofilach, złodziejach, skorumpowanch urzędnikach, lekarzach o pijanych matkach, matkach porzucających, mordujących nworodki itp. itd. 99% to Katolicy, którzy chodzą do kościoła, którzy obchodzą święta i teoretycznie przestrzegają przykaza |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#500 |
Zakorzenienie
|
Świadkowie Jehowy powinni nawracać co raz to nowych 'niewiernych', prawda? Moich dziadków, którzy mieszkają na wsi, od długiego czasu nachodzi właśnie dwóch ŚJ. Nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać, kiedy dziadek chował się w kurniku, bo usłyszał samochód i myślał, że to oni, a niespecjalnie mu się chciało "dyskutować" przez bite 2 godziny. Powiedzieli jasno, że wiary zmieniać nie będą, a panom chyba się u nich spodobało i nie zamierzają szukać następnych ofiar (jakkolwiek to brzmi).
Zwykle przyjeżdżają w weekendy, kilka razy albo się z nimi minęliśmy w furtce, albo weszliśmy jak już "kończyli". Następnym razem delikatnie, ale dobitnie im zasugeruję żeby dali dziadkom spokój, bo oni nie potrafią powiedzieć tego wprost. Decydowanie rodziców o losie dziecka, mam na myśli transfuzję krwi to bestialstwo. Nikt nie ma prawa decydować o czyimś życiu! Moja wiara, np. w przypadku zagrożenia ciąży nakazuje mi ratować dziecko, nie siebie. Mój przyjaciel (?) zmarł po pobiciu właśnie z powodu niewyrażenia zgody na transfuzję krwi i coś tam jeszcze. Ale zdecydował o tym sam. Nie wiem na czym polegają te "karteczki" o których ktoś tu pisał. Zazwyczaj po domach chodzą w kilka osób. Takim delikwentom zamykam drzwi przed nosem bez wdawania się w dyskusję. Nie uważam się za katoliczkę.
#501 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przeszłam podobną drogę jak ty by zrozumieć co jest tak naprawdę ważne w zyciu. Co prawda nie potrzebowałam Wycieczki do Watykanu by "się obudzić". Tak jak mówisz, wszystko niewiadomo jak układa się dobrze ale powoli, logicznie, cegła po cegle. Ale ty sama masz przeczucie że to jest to, że to jest dobre, właściwe. Zyczę powodzenia w dalszym właściwym kształtowaniu się ścieżki życiowej. A co do jehowych.. No cóż... niedawno miałam lekkie starcie dwoma leciwymi seniorkami tego wyznania. Na moje słowo "nie dziękuję" nie reagowały wogóle, próbując w międzyczasie wcisnąć mi gazetkę o tytule "obudź się". Strasznie natarczywe. Wkońcu odwróciłam się bezczelnie i poszłam. Czasami mam wrażenie że ten ich kościółek to pralnia mózgu (to tylko taka moja mała dygresja). No i mam pecha - mieszkają na sąsiedniej działce. Juz kilka razy nachodzili mie w domu wciskając uporczywie kolorowe gazetki i zadając dziwne pytania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#502 |
Zadomowienie
|
ja znam kilku świadków jehowy i bardzo się lubimy
![]() i jeszcze nie zdarzyło się abym otworzyła drzwi i ich w nich ujrzała [nieproszonych rzecz jasna]. nie można generalizować. |
![]() ![]() |
![]() |
#503 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.psychomanipulacja.pl/art/...m-greckich.htm oraz zapoznania się z innymi informacjami znajdującymi się na stronie: http://www.psychomanipulacja.pl/tem/...wie-jehowy.htm Rozszerzę może punkt 19: Cytat:
"Jezus mu odpowiedział: <Zaprawdę powiadam Ci: Dziś będziesz ze mną w raju>". Jak już zostało wspomniane, ŚJ zmienili interpunkcję w tym wersecie i zapisali: "Jezus mu odpowiedział: <Zaprawdę powiadam Ci dziś: Będziesz ze mną w raju>". Jest to przykład manipulacji i naginania Pisma Świętego na swoje potrzeby! Moim zdaniem poprzez przestawienie przecinka, ŚJ chcieli umniejszyć rolę i władzę Pana Jezusa w zbawieniu ludzi! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#504 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
otoz swiadkowie jehowy nie stosuja zadnych metod antykoncepcji oprocz naturalnych metod planowania rodziny. nawet prezerwatywy nie sa dopuszczalne. wiaze sie to z historia pewnego Onana, bohatera starotestamentowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#505 |
Wtajemniczenie
|
Ja też mam kilka niemiłych doświadczeń z nachalnymi ŚJ nachodzącymi mnie w domu. Ale znalazłam na nich sposób. Jak tylko uda mi się przerwać potok słów, jaki się zaczyna zaraz po otworzeniu drzwi uprzejmie odpowiadam, że chętnie umówię się z nimi na rozmowę( podkreślam zawsze słowo rozmowa- nie ich monolog). Umawiam się na konkretną datę i obiecuję, że również przygotuję swoje materiały, żebyśmy mogli się nimi wymienić. Jeszcze nigdy nie przyszli na umówione spotkanie
![]() Szczerze mówiąc to współczuję tym ludziom. Ewidentnie widać, że są manipulowani, boją się ludzi nie będących ŚJ, wszyscy, z którymi rozmawiałam sprawiali wrażenie zastraszonych.
#506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemniej gratuluję,że znasz ŚJ tylko od tej dobrej strony. Szczerze gratuluję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tematem założonego wątku są jednak ŚJ nie Katolicy.Więc o tych pierwszych się wypowiadam.Drugich zaś nie bronię. Proponuję czytać ze zrozumieniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#508 |
Zakorzenienie
|
dla mnie sektą są tylko sataniści i nik więcej,mam szacunek do wszystkich ludzi,a jeżeli chodzi o kk lub o śj oboje ich szanuje,na razie odkąd czytam Biblię to dużo wspólnego widzę z Bibliś śj niż kk
#509 |
Zadomowienie
|
A coś mi się obiło o uszy, że w USA świadkowie jehowy są uznawani właśnie za sektę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#510 |
Raczkowanie
|
W życiu tylko raz zdażyło mi się, że do mojego domu przyszli ŚJ. Miałam wtedy może z 10 lat i nieświadoma niczego otworzyłam dzwi i wciągnęli mnie do rozmowy. Nie, nie rozmowy - z mojej strony było to tylko ciągłe 'eeeeeee'? Nie rozumiałam nic co do mnie mówili ( swoją drogą nie wiem czego się spodziewali po 10 letnim dziecku
![]() ![]() A tak na marginesie. Dzisiaj miałam sen. Przerażający sen,musze dodać. ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.