Majówki 2016 sezon VI epizod unboxing - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-03, 15:16   #4921
BonaDea75
Zadomowienie

Dot.: Majówki 2016 sezon VI epizod unboxing

Dziewczyny kiedy dzieci zaczynają trzymać główkę samodzielnie? Nie chodzi mi o podnoszenie, tylko jak się nosi na rękach żeby trzymało już sztywno.
Stary 2016-06-03, 15:19   #4922
fruzjape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BonaDea75 Pokaż wiadomość
Dziewczyny kiedy dzieci zaczynają trzymać główkę samodzielnie? Nie chodzi mi o podnoszenie, tylko jak się nosi na rękach żeby trzymało już sztywno.

Jedno z drugim jest powiązane. Generalnie trzymiesieczniak powinien juz byc względnie sztywny.
fruzjape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 15:25   #4923
biedronkadancer
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BonaDea75 Pokaż wiadomość
5-6 miesiąc życia
biedronkadancer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 15:30   #4924
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez no_doubt Pokaż wiadomość
Dziewczyny kp stosuje jakąś dietę? Ograniczenia w słodycze, owoce (oprócz pestkowych)...smażone, pieczone?

Ja nie jem tego co polozna niezalecała
Tj pestkowe, cytrusy, smazone, smietana, ostre, orzechy, kakao i czekolada (białą mozna) wiec princessa ciagle na stanie
grochy, kapusta
A i tak nie mam pomyslow na urozmaicone obiady
Dzis pulpety ale sie zapomnialam i zaprawilam smietaną wiec bede je łowić bez sosu.
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 15:35   #4925
pluszowy_kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
Kocie, dopiero zaczynam czytac Karpa. Teraz malizna slodko spi a ja nie moge sie na nia napatrzec

Generalnie to nawet kolki sa do przezycia, szkoda mi tylko ze malenstwo sie tak strasznie meczy...
https://www.youtube.com/watch?v=n7m7iWdXypY
z teorią zdążysz, obejrzyj 2 i 3 część i naśladuj ja właśnie bujam taką glizdkę na kolanach
Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Dzięki za radę. Czyli tak np ok18?
Bez męza spać, bez poduchy ciażowej ojojoj
chyba będzie dobrze, skoro wieczorem też może być i nie ma problemu, że miejsc nie będzie ale życzę Ci, żeby samo ruszyło, ja tęskniłam strasznie i spać nie mogłam na tych szpitalnych łóżkach...
pluszowy_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 15:35   #4926
kaylla
Zakorzenienie

U nas dzisiaj nocka była ciężka. Mała pospała tak porządnie od 23:30 do 3:15 i w zasadzie na tym koniec. Po karmieniu zasnęła na jakieś pół godziny i znowu pobudka. Koło 5:30 wylądowała ze mną w łóżku, ale szału nie było. Trochę przysypiała podczas karmienia, ale sporo marudziła - chyba ją brzuszek bolał, bo strasznie wzdęty miała i kupki brak.

Z plusów - W ogóle weszłam dzisiaj na wagę i zobaczyłam 60,0 kg. Czyli niewiele mi brakuje do wymarzonej wagi. Od jakichś 10 lat marzyłam o tym, żeby w końcu zobaczyć 5 z przodu, ale nigdy mi dieta nie była po drodze, na ćwiczenia też byłam zbyt leniwa. A teraz prawie tą wagę osiągnęłam. Oczywiście jest to zaleta głównie diety w trakcie ciąży, bo przed ciążą ważyłam 69 kg. DO tego teraz doszło odstawienie produktów mlecznych i słodyczy wspomagane kp. Głównie te słodycze, bo już długi czas waga mi sie trzymała na poziomie 62 a dziś taka niespodzianka.

Z minusów - przez to ciągłe trzymanie malucha na rękach przy piersi zaczyna mnie boleć kręgosłup. W tym samym miejscu, które mnie tak bolało przez ostatnie 2 miesiące ciąży. Chyba muszę o jakimś masażu pomyśleć.

Co do szczepień - jeśli rozważacie rotawirusy to zwróćcie uwagę, że tej szczepionki nie bardzo można odkładać w czasie. Są dwie dawki, a druga musi być podana przed ukończeniem 24 tygodnia życia. Pneumokoki czy meningokoki można odłożyć w czasie.

Ja szczepiłam wczoraj. Zdecydowałam się na 6 w 1 i rotawirusy, reszta trochę później.
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 15:36   #4927
lirene123456
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez urshoola Pokaż wiadomość
biore paracetamol choc czuje ze nic nie da, z tymi okladami sprobuje a malej przystawic nie jestem w stanie, mam taka blokade psychicznai bol....ze predzej sobie konczyny poobcinam niz ja przystawie. A ona sie po prostu rzuca na piers i szybko robi waski dziubek stad podejrzewam moj problem. Nie jestem w stanie tego bolu zniesc zeby ja przystawic, choc mowicie wszystkie by przystawic jednak.Dzieki za wsparcie, jednak nie mam na tyle sil w sobie by to ogarnac. Wiem ze powinnam wziac sie w garsc ale to jest bol jakby ktos mi nozyczkami odcinal sutki ;-(
nawet w laktatorze boli to co dopiero przy takim ssaku

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

nie czuj sie tak, kazdy podejmuje swoja decyzje, wczesniej skojarzonych nie bylo, ja bede sie decydowac na.5w1 lub 6w1 z tego tylko wzgledu, ze jest po nich mniej odczynow poszczepiennych. Pneumokoki i meningokoki obobowiazko zaszczepie u nas w miescie sa bezplatne dla osob zameldowanych na terenie miasta. Ale rota odpuszczam.dziala tylko na 9 szczepow z 300!!!! sama neonatolog odradzala

Doskonale Cie rozumiem. Dla mnie każde karmienie, to byl straszny stres. Bylam az mokra, dziecko plakalo, a ja myslalam czy juz przystawic czy jeszcze poczekać. Caly czas smarowalam swoim mlekiem i maltanem i zmienilam sposób karmienia i pomogllo. Czasem wystarczy nawet o milimetr przesunąć glowe dziecka i bol mija. Ja wczesniej karmilam tak, ze mala miala nos zgnieciony moja piersia i za nisko ja trzymalam. Teraz mam ja wyżej i moze swobodnie oddychać ☺
lirene123456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 15:47   #4928
urshoola
Zadomowienie

znowu po 10 min walki laktatorem niecale 30ml...i poszla w ruch kapusta, zrobie tak ze za jakas godzine lub 2 wezme ibuprofen, wiem kochane jak dziala tylko boje sie o malenstwo czy jej nic nie bedzie. Paracetamol mi kazala lekarka brac 3xdziennie to bedr go na zmiane z ibuprofenem brac. Maz zabral mala na spacer zebym miala chwile dla siebie. Totez siadlam z tym laktatorem.Dr kazala sciagac do poczucia ulgi....tylko ze ja tej ulgi to nie czuje ;-(

urshoola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 16:04   #4929
AnneMariie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Ja nie jem tego co polozna niezalecała
Tj pestkowe, cytrusy, smazone, smietana, ostre, orzechy, kakao i czekolada (białą mozna) wiec princessa ciagle na stanie
grochy, kapusta
A i tak nie mam pomyslow na urozmaicone obiady
Dzis pulpety ale sie zapomnialam i zaprawilam smietaną wiec bede je łowić bez sosu.

Iwonia, a Twoj maluch ma jakies problemy z brzuszkiem, alergie itp, ze tyle rzeczy odstawilas?
AnneMariie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 16:28   #4930
agassek
Zakorzenienie

Ja jem praktycznie wszystko, truskawki mama mi codziennie przynosi- małej nic nie jest. Teraz wypiłam szklankę soku pomarańczowego, zobaczymy co będzie... Jadłam groszek, brokuły na razie nie jadłam czekolady jeszcze ale za parę dni pewnie się złamię...

Pojechaliśmy do pobrania krwi i okazało się, że za późno jutro drugie podejście. Mąż się urwał z pracy, żeby nas zawieźć i potem jedna kobieta do niego, że tyle ubierania na marne czy ja robię coś źle?! Bo wzięłam małą prosto z łóŻeczka, przykryłam bambusem i wyszłyśmy z domu- na dworze jest cieplej niż u nas w mieszkaniu! Co ja niby powinnam jej założyć? (w domu ma bodziaka i na to pajacyk bawełniany)

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 16:31   #4931
zabciajs
Zakorzenienie

Nadrobie później. Wiecie co robie? Slucham fuul muzyki, tańcze i miedzy czasie wycinam z filcu sowy bo obiecalam paru osobą broloczki

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

I jem ptasie mleczko
Stary 2016-06-03, 16:55   #4932
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnneMariie Pokaż wiadomość
Iwonia, a Twoj maluch ma jakies problemy z brzuszkiem, alergie itp, ze tyle rzeczy odstawilas?

Nie nie ma ale myslalam ze po to wlasnie mialam to poodstawiac zeby nie miał
Stary 2016-06-03, 16:56   #4933
AnneMariie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Nie nie ma ale myslalam ze po to wlasnie mialam to poodstawiac zeby nie miał

Ja zalozylam sobie odwrotnie, ze jak bedzie mial to odstawie. Bez sensu troche sie meczyc i odmawiac sobie bez powodu. No chyba ze To komus nie przeszkadza
AnneMariie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 17:01   #4934
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnneMariie Pokaż wiadomość
Ja zalozylam sobie odwrotnie, ze jak bedzie mial to odstawie. Bez sensu troche sie meczyc i odmawiac sobie bez powodu. No chyba ze To komus nie przeszkadza

Wole jemu i sobie tego oszczedzic.
Stary 2016-06-03, 17:04   #4935
kaylla
Zakorzenienie

Dziewczyny, przymierzam się do pierwszego odciągnięcia pokarmu laktatorem, żeby mieć trochę odciągniętego mleka na wypadek mojego wyjścia i zostawienia malucha z tatusiem.
Jak wygląda cały ten proces wygotowywania, wyparzania, sterylizacji laktatora i butelek? Co ile, jak, kiedy? Czy trzeba to robić przed samym użyciem czy jak?

Edytowane przez kaylla
Czas edycji: 2016-06-03 o 17:05
Stary 2016-06-03, 17:58   #4936
fruzjape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Ja jem praktycznie wszystko, truskawki mama mi codziennie przynosi- małej nic nie jest. Teraz wypiłam szklankę soku pomarańczowego, zobaczymy co będzie... Jadłam groszek, brokuły na razie nie jadłam czekolady jeszcze ale za parę dni pewnie się złamię...

Pojechaliśmy do pobrania krwi i okazało się, że za późno jutro drugie podejście. Mąż się urwał z pracy, żeby nas zawieźć i potem jedna kobieta do niego, że tyle ubierania na marne czy ja robię coś źle?! Bo wzięłam małą prosto z łóŻeczka, przykryłam bambusem i wyszłyśmy z domu- na dworze jest cieplej niż u nas w mieszkaniu! Co ja niby powinnam jej założyć? (w domu ma bodziaka i na to pajacyk bawełniany)

Trochę ciepło ja ubrałas jedna warstwa plus ewentualnie pieluszka to aż nadto w te upały

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Cytat:
Napisane przez kaylla Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przymierzam się do pierwszego odciągnięcia pokarmu laktatorem, żeby mieć trochę odciągniętego mleka na wypadek mojego wyjścia i zostawienia malucha z tatusiem.
Jak wygląda cały ten proces wygotowywania, wyparzania, sterylizacji laktatora i butelek? Co ile, jak, kiedy? Czy trzeba to robić przed samym użyciem czy jak?

Ja wyparzam tylko nowe, w mikrofali albo po prostu w garnku z woda.
Pomiędzy uzyciami myje, co jakiś czas przelewam wrzątkiem z czajnika.
fruzjape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 18:00   #4937
martunia_199
Zakorzenienie

My dopiero wróciliśmy z festynu rodzinnego u córki w przedszkolu. Prawie 4h na dworze zaliczylismy karmienie w przedszkolu

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 18:12   #4938
Monanka83
Zakorzenienie

lou?! czyżbyś się rozpakowywała po cichaczu?

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

omatkozcórko jak cudownie że już piątek!!!! Niedługo tż wróci i w końcu ma wolny weekend i troszkę mi pomoże przy małej - w sensie że troszkę odsapnę, bo pomocy przy niej nie potrzeba, ale się cieszę jak gwizdek
Stary 2016-06-03, 18:23   #4939
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monanka83 Pokaż wiadomość
lou?! czyżbyś się rozpakowywała po cichaczu?

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

omatkozcórko jak cudownie że już piątek!!!! Niedługo tż wróci i w końcu ma wolny weekend i troszkę mi pomoże przy małej - w sensie że troszkę odsapnę, bo pomocy przy niej nie potrzeba, ale się cieszę jak gwizdek
Ja myślę, żeby tak bez słowa to mnie nie zostawiła?!
Stary 2016-06-03, 19:11   #4940
_itakinie_
Zakorzenienie

Ja mam dzis nieodkladalne dziecko. Spi mi na klacie. Polozony obok budzi sie po 3 min.

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Edit. Otulony spi spokojnie. Niebpoznaje mojego dziecka.
Stary 2016-06-03, 19:35   #4941
kaylla
Zakorzenienie

itakinie - moje jest nieodkładalne cały czas. Otulanie nie pomaga.
Stary 2016-06-03, 19:48   #4942
_itakinie_
Zakorzenienie

Moje bylo proste w obsludze. Dzis cos sie skomplikowalo.
Stary 2016-06-03, 19:59   #4943
martunia_199
Zakorzenienie

Za 6 minut mój pisklaczek kończy 4 tygodnie

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 20:03   #4944
konsternacja
Zakorzenienie

Dobry wieczor

Napisze Wam co u nas i po tym weme sie za nadrabianie.

Wczoraj Natalka skonczyla 6 tygodni- kiedy to zlecialo.... moja kochana. Tym samym skonczyl sie moj polog ale do gina ide dopiero 15.06 bo na wczesniej nie bylo do niego terminu..

Bylam dzis w Luxmedzie w ramach abonamentu z pracy meza i az mnie krew zalewa!!! Przez to mam zle zdanie o naszej lekarce prowadzacej na nfz. Do rzeczy: poszlam po skierowanie na echo serca- zalecenie z wypisu ze szpitala. A mamy taki zapis w abonamencie, ze jesli ich lekarz wystawi skierowanie to oni zwracaja kase za badanie jesli je zrobie prywatnie gdzie indziej. A chcialam to echo zrobic na Agatowej, jak w ciazy. Lekarka mnie o wszystko wypytala, dala to skierowanie na echo ale od siebie dala malej badania: morfologie, glukoze, tsh i ft4 (bo bralam euthyrox). I co?! Wyniki krwi wskazuja na anemie. Lekarzem nie jestem ale sa tam flagi- duzo rzeczy za nisko. A mowilam mojej pediatrze, ze dziecko slabo przybiera (bo mam wage i spradzam), ze jest senna i czesto nue moge jej na karmienie obudzic...to zadnych badan nie zlecila... ciekawe jak wyjda hormony bo jeszcze nie ma wynikow w systemie...zaczelam sie martwic o Natke. A lekarke powinnam zmienic:/

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Dodam keszcze zeclekarka na nfz nie kazala badac malej tsh i ft4. Nawet o tym nie wspomniala.
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 20:47   #4945
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fruzjape Pokaż wiadomość
Trochę ciepło ja ubrałas jedna warstwa plus ewentualnie pieluszka to aż nadto w te upały
A w domu mamy taką temperaturę, że nawet ja zakładam cienki długi rękaw
Ale nasza sekretarka chyba myśli, że powinnam jeszcze dołożyć jakiś gruby pajac, czapkę i nie wiem co jeszcze

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość
Ja mam dzis nieodkladalne dziecko. Spi mi na klacie. Polozony obok budzi sie po 3 min.
U nas od wczoraj to samo... Śpi idealnie na rękach/brzuchu, odłożona od razu się wybudza...

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 21:02   #4946
Mad_lenka
Rozeznanie

Majówki 2016 sezon VI epizod unboxing

Dziś była u mnie położna. Oto wnioski:
- mam jeść wszystko( nawet orzechy)
- iść jutro na spacer
-z dziecinki trzeba zrobić" glonojada" pondczas karmienia- mocno( naprawdę mocno, ja to się bałam że się utopi w cycu) docisnąć główkę do piersi, buzia szeroko otwarta. I wiecie co? Pierwszy raz nie czułam bólu podczas karmienia! Spróbujcie, nie bać się taka ulga. Jak coś to można tylko palcem przy nosku pierś nacisnąć , żeby mógł oddychać. Mam karmić na przemiennie LP PP a następne karmienie zaczàć pd piersi, którą poprzednio ssała.

Dziewczyny po cesarce, kiedy tak zaczęłyście funkcjonalnie normalnie tj. sprzątać, wychodzić na zewnątrz, schylać sie?

Edytowane przez Mad_lenka
Czas edycji: 2016-06-03 o 21:03
Mad_lenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 21:11   #4947
fablous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
Dobry wieczor

Napisze Wam co u nas i po tym weme sie za nadrabianie.

Wczoraj Natalka skonczyla 6 tygodni- kiedy to zlecialo.... moja kochana. Tym samym skonczyl sie moj polog ale do gina ide dopiero 15.06 bo na wczesniej nie bylo do niego terminu..

Bylam dzis w Luxmedzie w ramach abonamentu z pracy meza i az mnie krew zalewa!!! Przez to mam zle zdanie o naszej lekarce prowadzacej na nfz. Do rzeczy: poszlam po skierowanie na echo serca- zalecenie z wypisu ze szpitala. A mamy taki zapis w abonamencie, ze jesli ich lekarz wystawi skierowanie to oni zwracaja kase za badanie jesli je zrobie prywatnie gdzie indziej. A chcialam to echo zrobic na Agatowej, jak w ciazy. Lekarka mnie o wszystko wypytala, dala to skierowanie na echo ale od siebie dala malej badania: morfologie, glukoze, tsh i ft4 (bo bralam euthyrox). I co?! Wyniki krwi wskazuja na anemie. Lekarzem nie jestem ale sa tam flagi- duzo rzeczy za nisko. A mowilam mojej pediatrze, ze dziecko slabo przybiera (bo mam wage i spradzam), ze jest senna i czesto nue moge jej na karmienie obudzic...to zadnych badan nie zlecila... ciekawe jak wyjda hormony bo jeszcze nie ma wynikow w systemie...zaczelam sie martwic o Natke. A lekarke powinnam zmienic:/

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Dodam keszcze zeclekarka na nfz nie kazala badac malej tsh i ft4. Nawet o tym nie wspomniala.
6 tygodni, jeju! A pamiętam jak dopiero co pisałaś nam że urodziłaś i zdjęcia Natalki wrzucałaś na fb

Szkoda, że lekarka nie zwróciła wcześniej uwagi na Twoje sugestie i nie zleciła badań Dobrze, że już teraz macie je zrobione. Swoją drogą to nie wiedziałam, że takie maleństwo może mieć anemię. A karmisz piersią czy na butelce jesteście?

fablous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 21:26   #4948
konsternacja
Zakorzenienie

Fab- Szybko minelo te 6 tygodni...karmie piersia (a wczesniej moim mlekiem z butelki). Skoro Natalia ma tyle wynikow za nisko to moje wyniki pewnie osiagaja poziom Rowu Marianskiego... Co do badan malej to nawet doradczyni laktacyjna sugerowala je zrobic a wlasnue u naszej pediatry dwa razy zwracalam uwage na ospalosc dziecka a ona nic. Mam jednak nadzieje, ze moooze po prostu normy dla takich maluszkow sa troche inne a oni tam odnosza sie do wartosci dla doroslych

Fruzja- a czemu nie szczepisz na ospe? Ja statszaka zaszczepilam.
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 21:31   #4949
fablous
Zakorzenienie

A mojej Maliznie już się odwidziało otulanie, tzn nie potrzebuje go i wcale jej jakoś specjalnie nie wycisza. Więc już nie śpi jak naleśnik tylko na luzaka, okryta bambusem

Za to polubiła w końcu leżenie na brzuszku Tzn, wróć, może jeszcze nie tyle polubiła co toleruje coraz częstsze i dłuższe kładzenie jej w tej pozycji

fablous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 21:46   #4950
no_doubt
Wtajemniczenie

Mad_lenka ja po cc w domu już działałam....a jak ból głowy mnie opuścił to całkiem odzylam...

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości