|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część V.
Cytat:
Trochę racji w tym jest, bo często waga dziecka bardzo odbiega od tej podanej z USG.
![]() ![]() |
![]() |
#3812 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a czemu piszesz,że najgorsze 4 tyg przed Wami? a u Was mierzą szyjkę czy tylko w Pl? nienawidzę rodzynek..a poza tym jestem tak objedzona,że kawę z trudem mieszczę..ale Tobie życzę zmacznego ![]() Tija pytanie z serii głupich - czy lekarz będzie w stanie zrobić usg przy tych tejpach moich? one słabo odchodzą a w następny piątek mam wizytę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3813 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas w ogóle sprawdzają co sie dzieje na dole dopiero od 34 tygodnia, wczesniej nikt tam nie zagląda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3814 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli są jakieś krwawienia czy skurcze czy inne takie to sprawdzają. Przy drugiej ciąży mi tutaj sprawdzali. Teraz ani razu. Ja akurat nie jestem zwolennikiem takich badań i nawet nie zrobiłam sobie tego w PL. Dreszcze mnie przeszedł, jak lekarka się zapytała czy ginekologicznie też chcę ![]() Ale jakby coś było nie tak, to sprawdzają. Na tutejszym forum jest sporo dziewczyn z taki pessarem jak ma Tija i Talantea wiec muszą to jakoś kontrolować na pewno.
![]() ![]() |
![]() |
#3815 |
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny za odpowiedź..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3816 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mówiąc o szyjce Maks wlasnie zaczął mi po niej drełować kopytami. Edytowane przez Talantea Czas edycji: 2016-06-08 o 16:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3817 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3818 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poszukam tego wątku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3819 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mamy coś takiego jak preindukcja i indukcja porodu. Preindukacja to przygotowanie szyjki macicy do porodu. A indukcja to wzniecenie czynności skurczowej. Nie można pominąć przygotowania szyjki i od razu wzniecać poród, bo nic z tego wzniecania nie wyjdzie. Oczywiście, że od razu się indukuje gdy szyjka jest odpowiednio przygotowana i nie wymaga preindukcji. Do preindukcji używa się - masażu szyjki macicy, żelu z prostaglandynami (to ten hormonalny co piszesz) i balonika. Do indukcji porodu - oksytocyny, przebicia pęcherza płodowego. Z domowej apteczki babuni - seks i masaż brodawek sutkowych ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3820 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na forum tutejszym jest wątek o liściach, i są mamy co piją od 28tc. Większość zaczyna po 32tc. Zwiększając dawki. Niektóre piją herbaty i połykają kapsułki. Dlatego zanim sama coś będę robić muszę się w to mocno zgłębić, bo na portalach typu mjakmama jest napisane, że poprzednie CC jest przeciwskazaniem. Ale oczywiście, nie ma żadnych źródeł na żaden argument. ![]() Dzięki za rozpisanie co i jak ![]() Przy Oliwii weszłam naturalnie w ten pierwszy etap - nie wiem co by było dalej, bo było CC. Teraz liczę, że Michał pójdzie w ślady siostry ![]()
Soon...7 Edytowane przez TinkerrBell Czas edycji: 2016-06-08 o 17:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3821 |
Zakorzenienie
|
Wrzuce Wam tylko fotki ciuszkow dla Kasi z tel a potem poczytam na kompie
#3822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja myslałam,że Ciebie nie da się zagiąć pytaniem..no dobra to pozostaje mi liczyć,że się odkleją |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3824 | |
Zadomowienie
|
Talantea już wiem co to była za dziwna nazwa - CERCLAGE
A tutaj cały opis postępowania jak się komuś chce przeczytać ![]() https://www.rcog.org.uk/globalassets...nes/gtg_60.pdf ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Cytat:
![]() Gdyby nie wizja cc po 4otc to byłoby mi to wsio jedno. ![]() Dla mnie SN jest jeszcze ważny z jednego powodu. Planujemy szybko kolejną ciążę. Przy CC będzie to niemożliwe. Lekarz mi dziś powiedział, że 2 lata to min, ale przymknie oko jeśli zaczniemy starania po roku. Mając 32 lata i 4 lata starań za sobą taka wizja mnie nie urządza ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3825 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Czesto dziewczyny sobie nie zdaja sprawy, jakiego syfa mozna zlapac u kosmetyczki. W sumie dopoki sama w tym nie siedzialam, to naiwnie wierzylam w profesjonalizm takich uslug (a raczej uslugodawczyn), ale praca w kilku salonach szybko to zweryfikowala-nawet w tych, gdzie pedix kosztuje 140 zl laski nie wyrzucaly pilnikow. Gdy poszlam na swoje, odczulam wielka ulge, serio. Cytat:
Ja o kotach zawsze chetnie napisze. Powiedz tylko, co chcesz wiedziec? Generalnie w BARFie chodzi o to, zeby odtworzyc z dostepnych produktow sklad myszy, czyli tego, co koty jedza w naturze. Niektorzy daja po prostu myszy i ptaki (male kogutki itp.) i tak jest najprosciej (to sie nazywa Whole Prey), ale umowmy sie-nie kazdy ma ochote trzymac w zamrazarce mysie oseski ![]() Kotka mozesz przestawic od razu. Nie ma czegos takiego, jak barf dla kociat, kastratow itp.-odpowiednio zbilasowane jedzenie jest odpowiednie dla kota w kazdym wieku. Zeby nie zrobic rewolucji w brzuszku zaczyna sie od surowego miesa bez supli-najlepiej podac jakas srednio tlusta wolowine. Takiemu maluszkowi polecalabym mielic. Ja swoje koty przestawilam od razu na pelnowartosciowa mieszanke ( z chrupek, ktore jadly w hodowli) i wszystko bylo ok, ale generalnie radzilabym metode malych krokow jednak. Pamietac trzeba, ze dla kota wartosciowe jest mieso tluste-zadne tam poledwice. Polujemy na mieso II i III klasy. Moje koty, juz dorosle, zjadaja ok. 10 kg miesa miesiecznie. Raz w miesiacu siadam wiec i mieszam, potem mroze i tyle. W barfie fajne jest to, ze dostosowujesz zarcie do konkretnego kota, patrzac na wyniki badan krwi. Nie ma sztywnych zasad oprocz tego, ze bialko dla zdrowego kota powinno wynosic 5mg/kg masy ciala/dzien, stosunek wapnia do fosforu 1,15, sodu do potasu 1,35. Mieszanki pomaga wyliczac kalkulator, do ktorego dostep wykupujesz na forum barfnyswiat (piszesz do Hebe, wplacasz 5 zl na fundacje i dostajesz dostep do kalka). Ogolnie wydaje sie to strasznie skomplikowane, ale nie jest ![]() Barf to takze naturalne odrobaczanie, naturalne radzenie sobie z klakami itp. Jest duza roznica miedzy barfnymi zwierzakami a chrupkozercami-te pierwsze sa zbite, umiesnione, maja zdrowe zeby i blyszczaca siersc. Kiedys dziewczyny wrzucaly zdjecia przed i po, i roznica jest widoczna golym okiem. No i aspekt zdrowotny-barfne zwierzaki rzadziej korzystaja z uslug weterynarzy. No, to zaspamowalam ![]() Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez znowuzapomnialamhasla Czas edycji: 2016-06-08 o 17:48 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
szukam i nie moge znalezc takiego wątku, sa na hamerykanskim babycenter, ale nie na uk. Pewnie to dosc rzadkie zjawisko. Powinno sie nazwyac arabin cervical pessary. cervical cerclage, ring to wedlug nich to samo co cervical stich. ![]() zresztą nie wazne, jak zobaczą to pozniej pomysla co maja z tym zrobic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3827 |
Zakorzenienie
|
Jesteśmy po szkole rodzenia- połóg.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3828 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Głównie obkupiłam Natalkę, same letnie rzeczy: bluzeczki, sukieneczki, krótkie spodenki, majteczki (od kiedy robi na nocnik, dumnie nosi tą nową część garderoby ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja ostatnio dostaję bardzo niewyraźne zdjęcia ![]() Cytat:
![]() Dobry pomysł z tym pedi, chyba też się skuszę. Oj tam zaraz rozpusta. Małe co nieco ![]() Widzę, że i bliscy niektórych z Was potrafią zrobić przykrość. Szkoda.... ![]() U mnie z kolei tata coś tam palnął ostatnio tej cioci z USA, która nie kazała mi nic kupować dla Kasi bo podobno tyle nakupowała i chyba obraziła się na tatę bo nie dzwoni itd. A tu sierpień tuż tuż a ja nie wiem czy przyjdzie paczka. Mam wprawdzie ciuszki po Natalce i od koleżanki plus te, co kupiłam ale chciałoby się jeszcze ![]() A co do przepuszczania w kolejkach itd. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ktoś mnie przepuścił a przecież bębenek mam pokaźny. Za to kilka razy spotkałam się z odwrotną sytuacją - pisałam Wam już o tym buraku, co próbował się wcisnąć w kolejce w Biedrze, dziś mnie obtrąbili i wyzwali z samochodu na parkingu (przechodziłam fakt że po ulicy ale w strefie zamieszkanej więc piesi tam mają pierwszeństwo, zresztą chyba czapka z głowy nikomu by nie spadła jakby sec poczekał ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3829 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() To nasze małe jakieś 300g waży ![]() Dobra czyli kupuje mieloną wołowinę średnio tłustą i daje mu w jaki sposób? Coś a'la 3 posiłki dziennie? Kiedy powinno się suplementy wprowadzić i inne mięcha? Ktoś mi kiedyś mówił, że suche żarcie pomaga w czyszczeniu zębów. Co z zębami przy samym mięsie?
![]() |
#3830 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dziewczyny, wczoraj natknąłem się na filmik na yt. Dziewczyna opowiadała że idealnie jeśli dziecko przed porodem jest ułożone oczywiście główką w dół, a oprócz tego kiedy ma nóżki z naszej prawej strony..? Ponoć kiedy ma z lewej to poród może się przedłużyć? ![]() Tija, Esik jest rozkoszny ![]() Rozglądam się od kilku dni za szlafroczkiem i koszulą do szpitala. Jakoś łatwiej mi przychodzi kupowanie rzeczy dla Tosi ![]()
![]() |
#3831 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli coś takiego: http://s.babyonline.pl/i/03-glowka-m...CLE_V-4520.jpg Nieprawidłowo jest gdy dziecko ustawia się "na sztorc". Taki poród siłami natury nie ma praktycznie szans na powodzenie. Mówię o czymś takim: http://s.babyonline.pl/i/01-glowka-m...CLE_V-4521.jpg Twarz dziecka jest zwrócona albo do spojenia łonowego, albo do kości krzyżowej.
![]() |
#3832 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kamien bierze sie z nieodpowiedniej diety. Poza tym barfujace zwierzaki obgryzaja kosci i jedza zylaste mieso-to naprawde czysci zeby. Choc u mnie jedza mielone (nie mam nerwow kroic, poza tym przy nerkowcu musze dawac duzo, duzo wody, a mielonka lepiej nasiaka) i kamienia zadne nie ma. Szczerze mowiac, pamietam, ze dzienna porcja dla psa wynosi 2-5% masy ciala, ale jesli chodzi o kota to nie pamietam. Tak czy siak-malemu kotu nie wydzielamy. Powinien jesc tyle, ile chce. Kup srednio tlusta wolowine, zmiel i nakladaj jednorazowo mala lyzeczke do miseczki (jak sie przeje to bedzie rzygal). Jesli przez jakis czas bedzie ok, to wprowadzasz inne miesa i pojedynczo suple. Z niezbednych sa Ci potrzebne: tauryna (kot bez niej wywinie kopyta, jest mu konieczna do zycia), drozdze piwne (martwe), zoltka jaj (kurzych, ale moga byc innych zwierzatek), cytrynian wapnia lub zmielone skorupki jaj (ja uzywam skorupek, miele sama), olej rybny-najlepiej Grizzly, bo on zalatwia sprawe kwasow omega i zastepuje tran, watrobka (wit.A), algi morskie, hemoglobina wieprzowa. Niektore dziewczyny nie daja hemo, inne nie daja watrobki, a wiecej tranu-generalnie pozniej to sie samo klaruje. Na poczatku kup mieso, zmiel (mozesz zamiast wolowiny dac tez zmielone serca indycze/ kurze-wiele kotow je uwielbia) i zobacz, jak maly reaguje. Jesli jest jeszcze na mleku, to zamiast jednego takiego posilku daj mu mieso. Chrupki to najwiekszy syf-sproszkowane zarcie, ktore zazwyczaj ma parametry z kosmosu. Zabieraja kotom wode z organizmu=witajcie problemy z nerkami, struwitami itp. Jesli nie zechcesz barfowac, to polecam puszki, ale te dobre i z w miare ok parametrami sa koszmarnie drogie, niestety. Moj tz tez sie za glowe lapal, a teraz sam kroi mi serca wolowe i jezdzi po mozgi owcze ![]() ![]() Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez znowuzapomnialamhasla Czas edycji: 2016-06-08 o 18:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3833 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kupiłam puszkę tą dobrą i mała prawie 5zł kosztowała. Fakt faktem je jej malutko, bo po łyżeczce, ale on wkrótce urośnie i będzie więcej jadł. Po jakim czasie suplementy? Jutro idę po mięcho ![]() Jak przekazać kotu, że to co robi ma nie robić? ![]()
![]() |
#3834 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mozesz pokarmic miesem bez supli nawet miesiac-nic sie nie stanie, poniewaz kociak je tez inne rzeczy. Daj mu np. wolowe, potem jakies serca, potem indyka (tylko ze skora), moze tez byc krolik, tlusta wieprzowina (nie dajemy jedynie podrobow wieprzowych). Jesli uda Ci sie zdobyc jakis mozg to super-to bomba witaminowa. Pamietaj, ze nie kazde mieso musi mu odpowiadac. Jesli po dwoch-trzech tyg. bedzie ok, to wtedy bedzie trzeba powoli wprowadzac suple-najpierw dodajesz tauryne, potem drozdze, jakis olej. Mysle, ze po miesiacu spokojnie bedziesz mogla przejsc na pelne mieszanki, a nawet szybciej-zalezy, jak kociak bedzie reagowal. Jesli dobrze, to nie ma co przedluzac. Ofc moglabys od razu probowac, ale mlody pije jeszcze mleko, to raz, dwa-gdy zaczniesz czytac o barfie to zglupiejesz totalnie, dlatego lepiej obydwoje oswajajcie sie metoda malych krokow. Dolacz do grupy na fejsie, tam masz w plikach wszystko, co powinnas wiedziec na dzien dobry ![]() Ja na swoje "psikam"-gdy robia cos, czego im nie wolno mowie psiiiiiiiik ![]() ![]() PS Dodaj do miesa wode, zeby taka papko-zupka byla-on pewnie niewiele mial jeszcze do czynienia z posilkami stalymi. PSII Czy zostalam juz uznana za trzepnieta wariatke, czy jeszcze nie? ![]() Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez znowuzapomnialamhasla Czas edycji: 2016-06-08 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3835 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I wspaniale mieć takie wsparcie w TŻ! Cytat:
![]() Fajnie, że ubytki załatwione. ![]() Cytat:
Fajnie, że jednak główka wycelowana w dół. ![]() Oby się udało SN! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja też teraz byłam na zakupach z mamą i uzupełniłyśmy spore braki w rozmiarze 62 i malutkie braki w 56 w Smyku i Tesco. ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnie to tak, właściciel nam powiedział, że je mokre (nie spytałam jakie). Ja mu kupiłam mokre (dostał już 3 razy) i suche (namaczam w wodzie). Dzisiaj kupiłam to mleko i pani w sklepie mówiła żeby mu nie dawać zaraz po mokrym, bo będzie miał sraczkę. Czyli najlepiej jakbym dawała mu surowe mięso i mleko czy suche/mokre też przez te 3 tygodnie? My też psikamy, ale nie zawsze dotrze do niego ![]() ![]() A to surowe mięso w temperaturze pokojowej podawać? Generalnie powiem Wam, że przybycia noworodka do naszego domu się nie boję, a kotek mnie przeraża ![]()
![]() |
#3837 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie widzę że to cercalge to jakieś szwy. ![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3838 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja daje kotom prosto z lodowki (rozmrazam, wkladam do lodowki, gdy micha pusta to nakladam), ale malemu mozesz ogrzac do temp pokojowej. Nie mieszaj wszystkich rodzajow karm, kocie jelita bardzo tego nie lubia. Chrupki, puszki, mleko, barf-nie, nie. Wywal chrupki i puszki. Dawaj mleko i mieso, no-ewentualnie puszke, ale w sumie nie ma takiej potrzeby. Juz 3-4 tyg. kociaki skubia mieso, wiec z 6tyg. nie powinnas miec zadnych problemow. Gorzej przestawic doroslego, uzaleznionego od polepszaczy smaku. Nie nastawiaj sie, ze to musza byc 3 tyg. Jesli mlode bedzie dobrze reagowac, to od razu przechodzisz na wyzszy level. Moze sie okazac, ze to prawdziwy maly tygrys i po tygodniu bedziesz mogla podac pelny barf. Wszystko jest kwestia indywidualna. Ja to pewnie podalabym mieso i gdyby jadl i nie mial rewolucji, to zamowilabym suple i od razu przeszla do rzeczy ;-) Moje koty byly na chrupkach, z dnia na dzien dostaly normalnego barfa i wszystko bylo ok (a chrupki psuja ph zoladka i teoretycznie powinny miec sraczke). Dzieki, Dziewczyny. Czasem czuje sie jak trzepnieta, gdy jaram sie swiezo spuszczona krwia zylna, ktora tak ciezko zdobyc Heh, w Hiszpanii straz zabierala martwego zolwia z plazy. Pierwsza moja mysl, to ze tak mi go szkoda, a druga, to czy mieso zolwia nadawaloby sie dla kotow. Serio ![]() Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez znowuzapomnialamhasla Czas edycji: 2016-06-08 o 19:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3839 | |
Zakorzenienie
|
Tinkerr moja też odpowiednio leży
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez tija93 Czas edycji: 2016-06-09 o 06:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3840 |
Zakorzenienie
|
Ja to słyszałam, że można żółwie na zimę mrozić
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.