|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziwactwa osób starszych/innych pokoleń
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6171206 6]Mój ojciec jeszcze tak z dekadę temu też nie za bardzo ogarniał komputery i pokrewne technologie.
A wczoraj wchodzę do domu, patrzę ojciec siedzi przy swoim biurku, przed nim rozbebeszone coś. Pytam co robisz ? A on: a komputer sobie składam ![]() Gościu ma 63 lata to jeszcze stary nie jest (młody też nie). Ale imponuje mi pędem do wiedzy. Zdolna bestia. Mam to po nim ![]() Teraz przeżywa szał zakupów przez internet. Założył sobie konto internetowe i szaleje. Kurierzy się tylko mijają w drzwiach. A kiedyś nieee, on takiego konta nie chce, bo okradną, włamią się i o jeju jeju to zuooo.[/QUOTE] to miej rękę na pulsie bo łatwo popłynąć![]() Moja mama, nieco starsza niż Twój tata stała się specem od komputerów i wszelkich operacji online, trochę to kłopotów spowodowało nawet, ale jest autorytetem wśród swoich koleżanek, więc niekoniecznie zgadzam się z wcześniej zasugerowaną teorią, że starsi mają wbudowany jakiś opór przed nowym. To znaczy nie generalizowałabym
|
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
No ale tez nie traktuj faceta jak male dziecko. Szlag by mnie trafil jakby mnie dziecko "pilnowalo"
![]() Domyslam sie, ze za swoje kupuje, wiec i za swoje poplynie. Mam nadzieje, ze Macintosh nie bedzie trzymac "reki na pulsie" bo to bylby juz wstyd doprawdy.
|
|
#123 |
|
Konto usunięte
|
ja tez sie wypowiem, bo pracuje z ludzmi w podeszlym wieku, czesto ludzmi po 90.
Niektorzy to z technologia sa az za bardzo do przodu, dostalam zaproszenie od kilku pacjentow na fejsie (wszyscy 85+) ![]() Ostatnio przychodze do pracy, a pacjentka do mnie "a czemu wifi nie dziala?" Mialam kiedys pacjenta Polaka, ktory uciekl z Auschwitz, on mial chyba najwiecej dziwactw ze wszystkich. nie pozwalal otwierac okien, bo bal sie ze zachoruje na gruzlice, spal na podlodze na materacu pod 3 koldrami i kocami, w lato rowniez - nie chcial spac w lozku, przez dlugi czas spal na macie lub w spiworze i nie dawal sie namowic na materac, nie chcial nosic czystych ubran, bo sie zniszcza i nie bedzie mial innych. byl ogolnie baaardzo zamkniety w sobie, skryty, praktycznie nigdy sie nie usmiechal, a jak mu kiedys podarowalam polskie ptasie mleczko to sie poplakal, a ja z nim. Bardzo duzo przezyl i jego dziwactwa byly w 100% uzasadnione. Edytowane przez 201610310857 Czas edycji: 2016-06-14 o 19:00 |
|
|
|
|
#124 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dorosły jest, wie co robi. |
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć na upartego można by pomyśleć, że jak popłynie za te swoje ponad miarę, to kto będzie go z opresji ratował jak nie rodzina |
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale to rozsądny, dojrzały facet, nie boję się. Wiodącą pasją mojego taty jest rekonstrukcja/renowacja starych polskich motocykli i z tego co podpatrzyłam, to on głównie kupuje części do tychże.Także to nie jest kupowanie dla kupowania, tylko w jakimś konkretnym celu. Kiedyś buszował po giełdach, pchlich targach i stodołach rolników a teraz eksploruje internet.
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-06-14 o 20:31 |
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moja mama urodziła mnie, gdy miała 43 lata, więc doświadczam tych dziwactw niemal na co dzień. Od zawsze mama była zdania, że gruba to znaczy zdrowa. Ja jak na złość byłam zawsze szczuplutka i nic nie dawało wpychanie we mnie jedzenia Mama bała się do niedawna wszelkich nowinek technologicznych. "Po co Ci komputer?", "Na co Ci telefon?" "Po co nam więcej kanałów w TV? Kiedyś były dwa programy i wystarczało". Na szczęście tata był zawsze do przodu w tych kwestiach i dawał się namówić na kupno ![]() Przesądy i zabobony - np. w trakcie burzy mama zawsze siała panikę, kazała siedzieć po ciemku z różańcem w ręku, a za oknem szalały błyskawice i pioruny. To spowodowało, że przez wiele lat panicznie bałam się burzy. Paradoksalnie jednak, z wiekiem mama coraz bardziej odpuszcza. Nauczyła się obsługiwać komórkę (teraz śmiga z telefonami i smsami aż miło), ma zdecydowanie więcej luzu w sobie i mniej narzeka. Może dlatego, że po śmierci taty chcąc się trochę odstresować zaczęła pracować w miejscowym sklepie, gdzie poznała dużo nowych znajomych
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Starsi ludzie, niby schorowani, sprawność juz nie ta, a masowo zasuwają na Hale Mirowska na przejściu na czerwonym świetle. Ruch, tramwaje jeżdżą, a staruszka z wózkiem leci, jakby mieli zaraz ze wszystkich straganów wszystko wykupić. Dostanie kiedyś strzał, to sie obudzi juz na tamtym świecie...
|
|
|
|
|
#130 |
|
Konto usunięte
|
Myślę, że wielu starszych ludzi tak bardzo przyzwyczaiło się do braku luksusów, że sami zaczęli się je sobie limitować nawet jak nie musieli, tak dla zasady.
Moja babcia długo miała wychodek na zewnątrz, jak to na wsi. Wiadomo jaki to luksus tam latać, szczególnie w zimie, nie wspomnę już o nocy. Przyszły lepsze czasy i zrobiono babci toaletę. Baaardzo długo rzadko z niej korzystała i to tylko do oddawania moczu, na zrobienie czegoś więcej wychodziła do wychodka, tak samo kazała robić gościom. To samo było jeśli chodzi o korzystanie z wanny i prysznica - po co, kiedy można umyć się w misce. Choć kiedy o tym myślę to wcale nie uważam tego za przywarę - tacy to byli ludzie, taki był ich czas. Po prostu inny od naszego. |
|
|
|
|
#131 |
|
Konto usunięte
|
Moja babcia słodziła mleko modyfikowane wnukowi bo przecież samo w sobie jest takie niedobre .
Księdzu na kolędzie opowiada o całej rodzinie . Gdzie pracujemy i nawet zarobi poda Wydaje tylko 100 zł na tydzień , resztę trzyma na koncie dla dzieci i wnuków jak umrze ![]() Do swojej lekarki chodzi z bombonierką ![]() Ostatnio widziałam starszego pana w lidlu wyłożył na taśmę zakupy i 100 zł
Edytowane przez 201607291951 Czas edycji: 2016-06-14 o 23:44 |
|
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6174893 1]No pewnie. Tatuńciowi zawsze pomogę
![]() Ale to rozsądny, dojrzały facet, nie boję się. Wiodącą pasją mojego taty jest rekonstrukcja/renowacja starych polskich motocykli i z tego co podpatrzyłam, to on głównie kupuje części do tychże.Także to nie jest kupowanie dla kupowania, tylko w jakimś konkretnym celu. Kiedyś buszował po giełdach, pchlich targach i stodołach rolników a teraz eksploruje internet.[/QUOTE]Robiłam to samo, ale za młodu i trochę innych skarbów tam szukałam ![]() Cytat:
Pomyślałam sobie ostatnio, że chciałabym przynieść storczyka mojej lekarce bo jestem jej bardzo wdzięczna i nie wiem, czy to już dziwactwo na starość, czy jeszcze w normie To tak a propos tej bombonierki i babci
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#134 |
|
Konto usunięte
|
Po tym jak jechałam autobusem z Grażyna spiewajaca psalmy (nawet zachęcała mnie żebym się przylaczyla i zbluzgala ze nie śpiewam, musiałam udawać głucha
) doszłam do wniosku ze ze starszymi ludźmi kojarzy mi sie zdewocenie i nagle nawrócenie. Walić ze ogólnie jesteś scierwem i gdzieś masz zasady kosciola - ważne ze codziennie jestes na mszy i pokrzyczysz przy każdym rodzinnym obiedzie ze Klaudia nie ochrzcila Brajana. Co tam ze kiedyś skrobanka była dla Ciebie metodą antykoncepcji - idź na marsz życia ratować młode glupie siksy przed posiadaniem prawa do aborcji. Itd.A wszystko to bo zaraz umrzesz i musisz do nieba. I co ważniejsze mieć pogrzeb z księdzem. |
|
|
|
|
#135 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale rzeczywiście są takie przypadki. Typowe: zapomniał wół... |
|
|
|
|
|
#136 |
|
Konto usunięte
|
Ostro, ale często tak jest, o zakaz aborcji wojują te, które już się nausuwały, co miały nausuwać, w latach 60-tych.
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Często w marszach przeciwko aborcji chodzą tez rodziny z małymi dziecmi, wiec nie przesadzałabym, ze to same emerytki.
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Aczkolwiek tym młodym kobietom to się naprawdę dziwię. Emerytka to tam emerytka, jej sprawa już nie dotyczy bezpośrednio to ma dużo w p... pompie. Po prostu obstawiam że ci młodzi ludzie to teoretycy i większość przestalaby być taka mądra gdyby im dać na miesiąc POWAŻNIE chore dziecko (nie takie które samo się porusza - choćby na wózku ale samo - w miarę samodzielne itd.) bez możliwości jednoczesnej pracy i korzystania z oszczędności, niech sobie radzi za tyle za ile radzą sobie osoby skazane na państwo w takiej sytuacji; albo zgwałcić wszystkie kobiety z marszu.---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Podobnie z lekarzami. Kiedyś przeprowadzali aborcje, teraz obrońcy życia i klauzula sumienia. |
|
|
|
|
|
#139 |
|
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6171206 6]Mój ojciec jeszcze tak z dekadę temu też nie za bardzo ogarniał komputery i pokrewne technologie.
A wczoraj wchodzę do domu, patrzę ojciec siedzi przy swoim biurku, przed nim rozbebeszone coś. Pytam co robisz ? A on: a komputer sobie składam ![]() Gościu ma 63 lata to jeszcze stary nie jest (młody też nie). Ale imponuje mi pędem do wiedzy. Zdolna bestia. Mam to po nim ![]() Teraz przeżywa szał zakupów przez internet. Założył sobie konto internetowe i szaleje. Kurierzy się tylko mijają w drzwiach. A kiedyś nieee, on takiego konta nie chce, bo okradną, włamią się i o jeju jeju to zuooo.[/QUOTE] Mój ojciec jest co prawda troszkę młodszy od Twojego, ale wraz z rozwojem techniki ewoluował do posiadacza: telefonów, zmienianych z każdą nową umową, laptopa, tabletu, rejestratora video do auta i innych tego typu gadżetów. W wakacje bierze wykrywacz i bawi się w poszukiwacza skarbów z II wojny ![]() Mama dla odmiany nie obsługuje nawet komórki, bo nie czuje takiej potrzeby. Dwoje ludzi w zbliżonym wieku, a zupełnie inne podejście do świata i życia. |
|
|
|
|
#140 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż mama ostatnio na tablecie śmiga, a ojciec kupuje wideorejestratory, komputera mu się zachciało ostatnio (twierdzi, że nauczą go w Urzędzie Pracy obsługi , ja się nie podejmę bo osiwieję przy nim albo się pozabijamy...) Nawigację kupił (jakiś tani badziew) i cały czas mówi że jego jest lepsza bo mówi Pal licho że w mojej wyłączyłam gadanie co 3sek bo mnie szlag jasny trafiał. Wolę sobie spojrzeć co jakiś czas gdzie mam skręcić. U niego połowy ulic nie widzi, gubi się ale jest lepsza bo gada Generalnie to pozjadał wszystkie rozumy, i na "starość" robi się jeszcze gorszy niż wcześniej był. Oo, wymontowaliśmy stary parapet i po prostu leżał na podwórku, ot żeby wrzucić do auta i wywieść na śmietnik. Czary, mary, parapet zniknął, nie wiem kiedy i gdzie ale zapewne się przyda...
|
|
|
#142 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Dla mnie sama idea tego marszu jest niezrozumiała: wszak aborcja jest w Polsce nielegalna. Jaki sens wyważać otwarte drzwi?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#143 |
|
sajkolidżist
|
Dziewczyny, wątków o aborcji na wizażu jest od groma, trzymajmy się tych dziwactw
![]() Jadę właśnie autobusem i starsza pani wypytuje współpodróżujących o hasła do krzyżówki, uroczo
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Tak mi się przypomniała fraszka Krasickiego: 'Dewotce służebnica w czymsiś przewiniła Właśnie natenczas, kiedy pacierze kończyła. Obróciwszy się przeto z gniewem do dziewczyny, Mówiąc właśnie te słowa: "... i odpuść nam winy, Jako my odpuszczamy" - biła bez litości. Uchowaj, Panie Boże, takiej pobożności.'
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;61626901]"organizm wszystkiego potrzebuje, wszystko trzeba lubić" itp. Specjaliści od zywienia
[/QUOTE]NIENAWIDZĘ tego stwierdzenia. [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6165024 6]Ze starszyzną w mojej rodzinie jest wieczna walka o otwieranie okien i wietrzenie pomieszczeń. Nie można otwierać okna, bo przewieje i choroba gotowa. Moja ciotka kiedyś uraczyła mnie historią o tym jakoby jej znajoma w '76 (dokładnie w tym roku) umarła na zapalenie płuc, bo wcześniej siedziała w przeciągu. I jak jej zrobili sekcję zwłok, to okazało się, że z płuc miała 'tylko dwa czarne węgielki' - wiadomo, że jak zapalenie, to organ płonie żywym ogniem.O, a od jedzenia samych warzyw to się robią pryszcze na jelitach No pali się nie? Przeciągi zabijają, świeże powietrze też, nie należy wietrzyć za często, w sobotę wystarczy. A co do jedzenia to trzeba popić ciepłą herbatą WSZYSTKO, oczywiście słodką, a zwłaszcza tłuste mięso. Nigdy nie popijamy woda bo od tego się dostaje skrętu kiszek i ląduje na stole operacyjnym. |
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
przypomniało mi się jak ktoś mi raz mówił o jakiejś staruszce która w ogóle nie pozwalała otwierać okna w jej pokoju, nawet uchylić, o zawianie raczej nie chodziło bo nie pozwalała podobno nawet jak w tym pokoju nie przebywała
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zaduch, szczelne plastikowe okna, chodowanie grzybów robiąc suszarnie z niewietrzonych pokoi blePopijanie w ogóle "jak możesz jeść na sucho jak kaczka?" - tekst nr 1 mojej babci i mamy
|
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
albo częstują tą "smakową", z całą tablicą Mendelejewa w środku |
|
|
|
|
|
#150 |
|
Holy Crap!
|
Nie dziwactwo, ale przyjemna sytuacja: spaceruję sobie na przystanek z lodami i telefonem przy uchu a tu zatrzymuje się na oko 80 letni Pan, zdejmuje czapkę, mówi dzień dobry, życzy smacznego i ukłonił się. Bardzo urocze, zrobił mi dzień
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

to miej rękę na pulsie bo łatwo popłynąć

"