Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-18, 19:45   #1051
Iwonalodz
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Ally moja okulistka powiedziała że wszystkim którzy noszą Pure Vision przepisuje soczewki o 0,25 dioptrii mocniejsze bo one są sylikonowo-hydrożelowe i ten sylikon w nich jest gruby i on właśnie sprawia że wszyscy w tych soczewkach widzą gorzej. Ponoć nie wpływa to na wadę i inne soczewki można dalej nosić słabsze, a skoro to Twoje ulubione soczewki to ja myślę że po konsultacji z lekarką warto byłoby spróbować tak.
Moja powiedziała, że jeśli trzeba zwiększyć moc tzn. że oko nie "toleruje" soczewek tego typu.
Dlatego ja ich nie mogę nosić niestety

Cytat:
Napisane przez martiniątko Pokaż wiadomość
Hm, ja nosze PureVision i mam taka sama moc jak w innych soczewkach które nosilam wczesniej I dodam, ze soczewki ogolnie mam 0,25 D słabsze od okularów (w soczewkach widze idealnie)
No właśnie

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-19, 12:47   #1052
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
dziewczyny, czy natknęlyście sie na allegro na soczewki iWear? (sprzedawane w vision express)
Ja od tych soczewek przez prawie rok nie mogłam w ogóle nosić soczewek, paskudztwo!
A produkują je specjalnie dla VE więc na allegro raczej ich nie kupisz, chyba że ktoś sobie kupił całe opakowanie i mu nie spasowały (co bardzo możliwe) więc wyprzedaje.

Cytat:
Napisane przez misiapisia Pokaż wiadomość
Dzis odebralam komplet soczewek od optyka (oczywiscie pierwszy i ostatni raz, mam parametry i nastepne bede sobie kupowac sama ).
Tydzien temu dal mi miesieczne B&L Softlens 66 Toric, niestety byly odrobine za mocne i stalam sie na tydzien dalekowidzem (wiem, moze to i niezdrowo, ale moje stare roczne byly juz tak zuzyte, ze moglam je nosic tylko kilka godzin dziennie, wiec te nowe byly jak balsam dla oczu).
Optyk zamowil mi nowe, slabsze, ale... tym razem wybral Cooper Vision Proclear Toric. Widze w nich dobrze itd, ale mam pytanie, cenowo Procelar sa drozsze od B&L, czy moj optyk zamowil je, bo sa drozsze, czy dlatego, ze sa lepsze? Czy ktoras z was zna soczewki Proclear? Jakie macie o nich zdanie?
Proclear to bardzo dobre soczewki, chyba jedyne miesięczne jakie tolerują moje oczy, a wypróbowałam wiele. Niestety są drogie bo u nas w sklepach ich nie ma i sprowadzają tylko na zamówienie z zagranicy (gdzie swoją drogą to najpopularniejsze soczewki, ciekawam czemu u nas nie:/)
B&L 66 nie nosiłam ale Iwonka może coś powie na ich temat, próbowałam tylko B&L Soflens 59, ale wylądowałam z suchym okiem u okulisty. Natomiast B&L Soflens 39 (dawne Optimy) bardzo dobrze mi zawsze służyły No ale to wszystko to kwestia indywidualna i tego Ci nawet okulista nie powie (przynajmniej ja jeszcze takiego nie spotkałam) musisz sama popróbować.

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
BTW: Lalaith staraj się nie pisać post pod postem Moderatorzy tego nie lubią
Wiem, zwykle tak nie robię, wczoraj po prostu bardzo się spieszyłam
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-24, 09:32   #1053
lalaith
Zakorzenienie

DZIEWCZYNY! PILNIE PROSZĘ O POMOC!
Skończyło mi się opakowanie płynu do soczewek i musiałam użyć innego. Wpakowałam do niego soczewki i moczyły się przez noc. Wcześniej gruntownie wyczyściłam w tym płynie pojemniczek do soczewek i same soczewki, bo słyszałam że nie wolno zmieniać płynu w czasie używania soczewek, tzn 1płyn= 1 soczewki, a zmienić płyn ew możemy dopiero wraz ze zmianą soczewek. I teraz moje pytanie. Czy faktycznie w związku z tym powinnam zmienić soczewki, a tych już nie zakładać? Używałam Opti Free, a teraz wsadziłam je do Solo Care Aqua bo kumpela mi dała pół butelki, a w szafce mam zapas pokaźny B&L bo już jakiś czas temu się w nie zaopatrzyłam u zaznajomionego optyka, bo ma b.tanio
Odpowiedzcie proszę jak najszybciej bo nie chce żeby mi się podrażniły oczy na święta, jeśli tak nie wolno to odpakuję nową parę..
Stary 2007-12-24, 09:55   #1054
martiniątko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY! PILNIE PROSZĘ O POMOC!
Skończyło mi się opakowanie płynu do soczewek i musiałam użyć innego. Wpakowałam do niego soczewki i moczyły się przez noc. Wcześniej gruntownie wyczyściłam w tym płynie pojemniczek do soczewek i same soczewki, bo słyszałam że nie wolno zmieniać płynu w czasie używania soczewek, tzn 1płyn= 1 soczewki, a zmienić płyn ew możemy dopiero wraz ze zmianą soczewek. I teraz moje pytanie. Czy faktycznie w związku z tym powinnam zmienić soczewki, a tych już nie zakładać? Używałam Opti Free, a teraz wsadziłam je do Solo Care Aqua bo kumpela mi dała pół butelki, a w szafce mam zapas pokaźny B&L bo już jakiś czas temu się w nie zaopatrzyłam u zaznajomionego optyka, bo ma b.tanio
Odpowiedzcie proszę jak najszybciej bo nie chce żeby mi się podrażniły oczy na święta, jeśli tak nie wolno to odpakuję nową parę..
Myslę że mozesz spokojnie zakladac. Nie slyszalam nic takiego zeby w czasie noszenia jednej pary mozna bylo uzywac tylko jednego plynu. Ja kiedys uzywalam innego plynu na swoich soczewkach i bylo ok.
martiniątko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-24, 10:10   #1055
emememsik
po prostu Em :)

Ja czasem zmieniałam płyny w trakcie noszenia, z soczewkami nic się nie działo. Myślę, że możesz spokojnie dalej je nosić.
Stary 2007-12-24, 10:12   #1056
Broniecka
Raczkowanie

Nic się nie stanie Też słyszałam, żeby korzystać ciągle z jednego płynu i zmienić z nową parą soczewek, ale złamałam tę regułę już parę razy i nic się nie stało. W sumie nie za bardzo wiem, co za różnica, czy ma się korzystać z innego płynu od połowy opakowania, czy od początku.

Broniecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-24, 11:30   #1057
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Mozna, pewnie że tak.
Ja tak robiłam i nic złego nie działo się.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-24, 12:04   #1058
lalaith
Zakorzenienie

Ok, dzięki Dziewczyny ** Ponoć to nie jest tak że coś by się stało z soczewkami, tylko że jakieś składniki płynu mogą się pomieszać i można mieć jakąś alergię, ale skoro mówicie że spoko i że nic się nie dzieje to też tak zrobię Dzięki!
Stary 2007-12-31, 16:20   #1059
oleszka88
Raczkowanie

ale jak sie jeden plyn skonczyl a chcemy uzyc nowego, to co robimy? myjemy pudeleczko wrzatkiem?
oleszka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-31, 16:27   #1060
Broniecka
Raczkowanie

Ja tam nigdy nie bawiłam się w czekanie do nowego opakowania na zmianę płynu. Normalnie mam duże butelki Solo Care, ale kiedyś na wyjazd małych nie było i kupiłam jakiś inny. Nic mi się nie stało, żadnej różnicy, podrażnienia etc, a kąpałam soczewki w tym samym pudełeczku, w którym wcześniej pływały w Solo Care.

Broniecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 10:12   #1061
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oleszka88 Pokaż wiadomość
ale jak sie jeden plyn skonczyl a chcemy uzyc nowego, to co robimy? myjemy pudeleczko wrzatkiem?
Okulistka powiedziała mi, że nie wrzątkiem, co ciepłą wodą z dodatkiem szamponu Johnson&Johnson. Ale ponieważ mam soczewki 24/7 i wyciągam je zaledwie 2-3 razy w miesiącu, to nie próbowałam i pudełeczko w zasadzie u mnie nieużywane
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-02, 10:44   #1062
radioheadka
Zadomowienie

mam pytanie: o ile dioptrii mniejsze od okularow powinny byc soczewki? pol czy 0,25?
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 10:53   #1063
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
mam pytanie: o ile dioptrii mniejsze od okularow powinny byc soczewki? pol czy 0,25?
A powinny być? Ja mam dokładnie takie same parametry jakie miałam w okularach.
Stary 2008-01-02, 12:48   #1064
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

Ja mam nizsze... W prawym oku o 0,25 a w lewym o 1(!). Tak mi okulistka zapisala ;/ Ale zamawiajac na allegro zmienilam lewe oko i teraz mam roznice tylko 0,75.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

<--------Moja kreskówkowa idolka.
Ladzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 13:36   #1065
emememsik

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
A powinny być? Ja mam dokładnie takie same parametry jakie miałam w okularach.
Powinny być, bo soczewkę nosisz na oku, a okulary w pewnej odległości od niego.
Stary 2008-01-02, 13:39   #1066
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Powinny być, bo soczewkę nosisz na oku, a okulary w pewnej odległości od niego.
Aaa, that way. Ale skoro dobrze mi się przez nie patrzy (już kolejny miesiąc) to raczej nie powinnam kombinować i zmieniać?
Stary 2008-01-02, 13:47   #1067
rhapsody
Rozeznanie

noszę soczewki od tygodnia prawie
chciałabym zamówić płyn bo ten co mam od optyka niedługo mi sie skonczy

ktory możecie mi polecic?
1 Płyn B&L RENU MULTIPLUS 710ml+120ml GRATIS!!!
2 Płyn OPTI-FREE Exspress 710ml + 60ml GRATIS!!!!!
3
Płyn*** Solo Care AQUA *** 720ml Ciba Vision!!!!
4 Płyn Amo Complete Multi-Purpose Solution720ml+120

zamówiłabym na allegro u sprawdzonego sprzedawcy i odebrala osobiscie wiec odpadnie mi koszt transportu

i jeszcze mam pytania:
1. czy moge umyc sobie pojemniczek na soczewki woda?
2. mam promiec krzywizny 8,7 ale wg innych osob soczewke mi widac na oku, tak jakby wystaje o 2 mm czy mozliwe ze jest jakby za duza?
dobrze mi sie w nich chodzi, dobrze widze
3. czy kupic sobie krople do oczu jesli nie odczuwam zadnego dyskomfortu?

zapomnialam sie o to zapytac okulisty ;/

pozdrawiam
rhapsody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 13:57   #1068
emememsik

Cytat:
Aaa, that way. Ale skoro dobrze mi się przez nie patrzy (już kolejny miesiąc) to raczej nie powinnam kombinować i zmieniać?
Nie kombinuj, jeśli wszystko jest ok.

rhapsody, ja używam ReNu i jestem zadowolona.
Stary 2008-01-02, 14:37   #1069
istari
Paul's girl

Cytat:
Napisane przez rhapsody Pokaż wiadomość

3

zamówiłabym na allegro u sprawdzonego sprzedawcy i odebrala osobiscie wiec odpadnie mi koszt transportu

i jeszcze mam pytania:
2. mam promiec krzywizny 8,7 ale wg innych osob soczewke mi widac na oku, tak jakby wystaje o 2 mm czy mozliwe ze jest jakby za duza?

pozdrawiam
co do plynu, to niestety nie pomogę Ci, bo zadnego z nich nie testowalam

odp. na pytania:
1.polecalabym wyparzenie go, tzn. zalanie wrzątkiem a potem przemycie plynem do soczewek
2.jesli nie czujesz soczewki (tzn nic Cię nie uwiera, nie ma dyskomfortu) i soczewki o takim promieniu dobral Ci specjalista to nie powinnaś zmieniać.
3. niekoniecznie. ja na wszelki wypadek mam w szafce homeoptic
istari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 14:57   #1070
rhapsody
Rozeznanie

emememsik, zastanowię się nad tym renu
a jeszcze mam pytanie
czy to prawda ze plyn moze byc otwarty max 3 miesiace?

istari dzieki za odpowiedz

pozdrawiam
rhapsody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 16:24   #1071
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
A nie zauważyłaś że w okularach widzisz teraz gorzej?
Ja miałam okulary w których od wielu lat super widziałam, ale postanowiłam przerzucić się na soczewki kontaktowe. I okulistka przepisała mi soczewki o identycznej mocy jak okulary. Po kilku miesiącach intensywnego noszenia soczewek (okulary nisiłam tylko po domu) pewnego dnia wyszłam z domu w okularach. I.. okazało się że widzę w nich bardzo źle. Jednym słowem okulistka zamiast przepisać mi soczewki słabsze niż okulary (powinno się o ok 0,75 do 1 dioptrii, ale to zależy od wady) przepisała mi takie same.
Poszłam dobrać sobie nowe okulary, mam teraz o 0,75 dioptrii mocniejsze niż soczewki, ale i tak bardzo słabo w nich widzę.
Do dzisiaj pluję sobie w twarz, że poszłam do lekarza bez żadnej wiedzy i przez to zepsułam sobie wzrok, ale skąd ja totalny laik mogłam o tym wiedzieć?
Zaufałam lekarzowi..

Cytat:

3 Płyn*** Solo Care AQUA *** 720ml Ciba Vision!!!!

i jeszcze mam pytania:

a jeszcze mam pytanie
czy to prawda ze plyn moze byc otwarty max 3 miesiace?
Wszystkie płyny które wymieniłaś przetestowałam i są ok. Najdelikatniejszy (jeśli masz wrażliwe oczy) jest Opti Free, Amo, Renu i Solo są silniejsze. Ale generalnie to sprawa indywidualna i sama metodą prób i błędów stwierdzisz, który Ci najlepiej służy.

1. dawniej nigdy tego nie robiłam, ale za radą dziewczyn na wizażu (ponoć większość to praktykuje od lat) codziennie rano wyparzam pojemniczek wrzątkiem i zostawiam dnem do góry do całkowitego wyschnięcia. Wieczorem nalewam świeży płyn. Dzięki temu płyn starcza mi na dłużej. Jakiś negatywnych skutków ubocznych nie zauważyłam.
Chodzi tylko o to żeby pod żadnym pozorem nie mieszać płynu do pielęgnacji soczewek z wodą.
2. skoro nie odczuwasz dyskomfortu i dobrze widzisz tzn że soczewki są dobrze dobrane. Zresztą 8,6-8,7 to standardowy promień krzywizny u większości firm produkujących soczewki, który ma większość ludzi.
3. niekoniecznie aczkolwiek dobrze mieć pod ręką w apteczce takie kropelki w malutkich fiolkach na wypadek podrażnienia oczu, które może się zdarzyć nawet komuś kto nie nosi soczewek. Mnie pierwsze podrażnienie spotkało po kilku miesiącach noszenia soczewek kiedy zaczęły grzać kaloryfery i powietrze stało się suche. Od tego czasu zawsze mam takie kropelki w zanadrzu. Nie kupuj całej buteleczki kropli bo jeśli nie musisz używać ich na codzień to by Ci się przeterminowały, bo mają dość krótki okres przydatności po otwarciu.
I pamiętaj żeby kupując krople zwrócić uwagę na to żeby były bez konserwantów (wtedy można je zakraplać "na soczewkę")
Płyn Renu ma termin przydatności 6 m-cy od otwarcia
Stary 2008-01-02, 17:11   #1072
emememsik

lalaith, wątpię czy Twoje pogorszenie się wzroku ma coś wspólnego z tym, że zaczęłaś nosić soczewki. Jeśli dobrze w nich widziałaś i nie bolała Cię głowa, to znaczy, że były dobrze dopasowane i to prawdopodobnie okulary były za słabe, co zobaczyłaś dopiero po ich zdjęciu, bo miałaś już porównanie.
Stary 2008-01-02, 17:57   #1073
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
lalaith, wątpię czy Twoje pogorszenie się wzroku ma coś wspólnego z tym, że zaczęłaś nosić soczewki. Jeśli dobrze w nich widziałaś i nie bolała Cię głowa, to znaczy, że były dobrze dopasowane i to prawdopodobnie okulary były za słabe, co zobaczyłaś dopiero po ich zdjęciu, bo miałaś już porównanie.
Tylko że ja w tych okularach chodziłam chyba z 6 lat, od końca podstawówki aż do studiów i widziałam w nich super ostro i IDEALNIE, a potem jak zaczęłam nosić soczewki to widziałam koszmarnie! Wszystko rozmyte jakby były o conajmniej 2 dioptrie za słabe
Stary 2008-01-02, 18:40   #1074
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:

3

i jeszcze mam pytania:

pozdrawiam
Polecam Opti-Free.
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 18:54   #1075
MarciaM
Raczkowanie

GG do MarciaM

Hej! Mam takie pytanie. Czy soczewki miesięczne (30dni) można nosić 30 razy np. co drugi dzień, czyli przez 2 miesiące, ale i tak daje nam to łącznie 30 dni, w ktorych noszę soczewki, czy ten miesiąc liczy się od pierwszego razu zalożenia soczewek. np. założyłam 1 dnia miesiąca i po 30dniach kończy się ważność. Nie ważne czy miałam je raz, czy 5 razy.
MarciaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 18:57   #1076
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarciaM Pokaż wiadomość
Hej! Mam takie pytanie. Czy soczewki miesięczne (30dni) można nosić 30 razy np. co drugi dzień, czyli przez 2 miesiące, ale i tak daje nam to łącznie 30 dni, w ktorych noszę soczewki, czy ten miesiąc liczy się od pierwszego razu zalożenia soczewek. np. założyłam 1 dnia miesiąca i po 30dniach kończy się ważność. Nie ważne czy miałam je raz, czy 5 razy.
30 dni liczone odkąd wyjmiesz z firmowego opakowania.
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 18:58   #1077
misiapisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MarciaM Pokaż wiadomość
30 dni liczy sie od dnia otwarcia opakowania. Tzn. nie wazne ile razy je nosilas, po miesiacu powinnas wywalic.
Jesli tak rzadko nosisz soczewki, to powinnas raczej zdecydowac sie na jednodniowki.

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 19:00   #1078
MarciaM
Raczkowanie

GG do MarciaM

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
30 dni liczone odkąd wyjmiesz z firmowego opakowania.
Aha, wielkie dzięki
Stary 2008-01-02, 19:05   #1079
MarciaM
Raczkowanie

GG do MarciaM

Cytat:
Napisane przez misiapisia Pokaż wiadomość
30 dni liczy sie od dnia otwarcia opakowania. Tzn. nie wazne ile razy je nosilas, po miesiacu powinnas wywalic.
Jesli tak rzadko nosisz soczewki, to powinnas raczej zdecydowac sie na jednodniowki.

Kupiłam 4 pary miesięcznych, bo w promocji bardziej się opłacało. Jedną parę przeznaczyloam sobie do ćwiczeń, ponieważ za nic w świecie nie mogłam ich założyć w gabinecie. W pierwszym miesiącu nosiłam je z 7 razy, bo ściągniecie było dla mnie koszmarem. Od kilku dni mam nową parę i zakładanie jak ściaganie idzie mi nienagannie ale chciałam się upewnić jak to z tym jest, bo miałam wątpliwości. Dzięki za odpowiedź
Stary 2008-01-02, 19:17   #1080
*Justynka*
Wtajemniczenie

Mam pytanie, kiedy zaczynałam nosić soczewki dostałam od okulistki soczewki J&J ACUVUE OASYS i nosiłam je miesiąc, tak jak powiedziała mi okulistka. Teraz planuje kupić je na all i widze, że na aukcji pisze, że te soczewki są dwutygodniowe
http://www.allegro.pl/item291079564_..._8_4_1_25.html

więc nawet jeśli są one dwutygodniowe to czy mogę je nosić miesiąc jeśli nic się nie dzieje

*Justynka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości