|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1051 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Dlatego ja ich nie mogę nosić niestety ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1052 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A produkują je specjalnie dla VE więc na allegro raczej ich nie kupisz, chyba że ktoś sobie kupił całe opakowanie i mu nie spasowały (co bardzo możliwe) więc wyprzedaje. Cytat:
B&L 66 nie nosiłam ale Iwonka może coś powie na ich temat, próbowałam tylko B&L Soflens 59, ale wylądowałam z suchym okiem u okulisty. Natomiast B&L Soflens 39 (dawne Optimy) bardzo dobrze mi zawsze służyły ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1053 |
Zakorzenienie
|
DZIEWCZYNY! PILNIE PROSZĘ O POMOC!
Skończyło mi się opakowanie płynu do soczewek i musiałam użyć innego. Wpakowałam do niego soczewki i moczyły się przez noc. Wcześniej gruntownie wyczyściłam w tym płynie pojemniczek do soczewek i same soczewki, bo słyszałam że nie wolno zmieniać płynu w czasie używania soczewek, tzn 1płyn= 1 soczewki, a zmienić płyn ew możemy dopiero wraz ze zmianą soczewek. I teraz moje pytanie. Czy faktycznie w związku z tym powinnam zmienić soczewki, a tych już nie zakładać? Używałam Opti Free, a teraz wsadziłam je do Solo Care Aqua bo kumpela mi dała pół butelki, a w szafce mam zapas pokaźny B&L bo już jakiś czas temu się w nie zaopatrzyłam u zaznajomionego optyka, bo ma b.tanio Odpowiedzcie proszę jak najszybciej bo nie chce żeby mi się podrażniły oczy na święta, jeśli tak nie wolno to odpakuję nową parę.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1054 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1055 |
po prostu Em :)
|
Ja czasem zmieniałam płyny w trakcie noszenia, z soczewkami nic się nie działo. Myślę, że możesz spokojnie dalej je nosić.
![]()
![]() |
#1056 |
Raczkowanie
|
Nic się nie stanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1057 |
Zakorzenienie
|
Mozna, pewnie że tak.
Ja tak robiłam i nic złego nie działo się.
#1058 |
Zakorzenienie
|
Ok, dzięki Dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1059 |
Raczkowanie
|
ale jak sie jeden plyn skonczyl a chcemy uzyc nowego, to co robimy? myjemy pudeleczko wrzatkiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1060 |
Raczkowanie
|
Ja tam nigdy nie bawiłam się w czekanie do nowego opakowania na zmianę płynu. Normalnie mam duże butelki Solo Care, ale kiedyś na wyjazd małych nie było i kupiłam jakiś inny. Nic mi się nie stało, żadnej różnicy, podrażnienia etc, a kąpałam soczewki w tym samym pudełeczku, w którym wcześniej pływały w Solo Care.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1061 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1062 |
Zadomowienie
|
mam pytanie: o ile dioptrii mniejsze od okularow powinny byc soczewki? pol czy 0,25?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1063 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1064 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam nizsze... W prawym oku o 0,25 a w lewym o 1(!). Tak mi okulistka zapisala ;/ Ale zamawiajac na allegro zmienilam lewe oko i teraz mam roznice tylko 0,75.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. <--------Moja kreskówkowa idolka. |
![]() ![]() |
![]() |
#1065 | |
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1066 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1067 |
Rozeznanie
|
noszę soczewki od tygodnia prawie
chciałabym zamówić płyn bo ten co mam od optyka niedługo mi sie skonczy ktory możecie mi polecic? 1 Płyn B&L RENU MULTIPLUS 710ml+120ml GRATIS!!! 2 Płyn OPTI-FREE Exspress 710ml + 60ml GRATIS!!!!! 3 Płyn*** Solo Care AQUA *** 720ml Ciba Vision!!!! 4 Płyn Amo Complete Multi-Purpose Solution720ml+120 zamówiłabym na allegro u sprawdzonego sprzedawcy i odebrala osobiscie wiec odpadnie mi koszt transportu ![]() i jeszcze mam pytania: 1. czy moge umyc sobie pojemniczek na soczewki woda? 2. mam promiec krzywizny 8,7 ale wg innych osob soczewke mi widac na oku, tak jakby wystaje o 2 mm czy mozliwe ze jest jakby za duza? dobrze mi sie w nich chodzi, dobrze widze 3. czy kupic sobie krople do oczu jesli nie odczuwam zadnego dyskomfortu? zapomnialam sie o to zapytac okulisty ;/ pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1068 | |
|
Cytat:
![]() rhapsody, ja używam ReNu i jestem zadowolona. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1069 | |
Paul's girl
|
Cytat:
![]() odp. na pytania: 1.polecalabym wyparzenie go, tzn. zalanie wrzątkiem a potem przemycie plynem do soczewek 2.jesli nie czujesz soczewki (tzn nic Cię nie uwiera, nie ma dyskomfortu) i soczewki o takim promieniu dobral Ci specjalista to nie powinnaś zmieniać. 3. niekoniecznie. ja na wszelki wypadek mam w szafce homeoptic ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1070 |
Rozeznanie
|
emememsik, zastanowię się nad tym renu
![]() a jeszcze mam pytanie czy to prawda ze plyn moze byc otwarty max 3 miesiace? istari dzieki za odpowiedz pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1071 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam okulary w których od wielu lat super widziałam, ale postanowiłam przerzucić się na soczewki kontaktowe. I okulistka przepisała mi soczewki o identycznej mocy jak okulary. Po kilku miesiącach intensywnego noszenia soczewek (okulary nisiłam tylko po domu) pewnego dnia wyszłam z domu w okularach. I.. okazało się że widzę w nich bardzo źle. Jednym słowem okulistka zamiast przepisać mi soczewki słabsze niż okulary (powinno się o ok 0,75 do 1 dioptrii, ale to zależy od wady) przepisała mi takie same. Poszłam dobrać sobie nowe okulary, mam teraz o 0,75 dioptrii mocniejsze niż soczewki, ale i tak bardzo słabo w nich widzę. Do dzisiaj pluję sobie w twarz, że poszłam do lekarza bez żadnej wiedzy i przez to zepsułam sobie wzrok, ale skąd ja totalny laik mogłam o tym wiedzieć? Zaufałam lekarzowi.. Cytat:
1. dawniej nigdy tego nie robiłam, ale za radą dziewczyn na wizażu (ponoć większość to praktykuje od lat) codziennie rano wyparzam pojemniczek wrzątkiem i zostawiam dnem do góry do całkowitego wyschnięcia. Wieczorem nalewam świeży płyn. Dzięki temu płyn starcza mi na dłużej. Jakiś negatywnych skutków ubocznych nie zauważyłam. Chodzi tylko o to żeby pod żadnym pozorem nie mieszać płynu do pielęgnacji soczewek z wodą. 2. skoro nie odczuwasz dyskomfortu i dobrze widzisz tzn że soczewki są dobrze dobrane. Zresztą 8,6-8,7 to standardowy promień krzywizny u większości firm produkujących soczewki, który ma większość ludzi. 3. niekoniecznie aczkolwiek dobrze mieć pod ręką w apteczce takie kropelki w malutkich fiolkach na wypadek podrażnienia oczu, które może się zdarzyć nawet komuś kto nie nosi soczewek. Mnie pierwsze podrażnienie spotkało po kilku miesiącach noszenia soczewek kiedy zaczęły grzać kaloryfery i powietrze stało się suche. Od tego czasu zawsze mam takie kropelki w zanadrzu. Nie kupuj całej buteleczki kropli bo jeśli nie musisz używać ich na codzień to by Ci się przeterminowały, bo mają dość krótki okres przydatności po otwarciu. I pamiętaj żeby kupując krople zwrócić uwagę na to żeby były bez konserwantów (wtedy można je zakraplać "na soczewkę") Płyn Renu ma termin przydatności 6 m-cy od otwarcia |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1072 |
|
lalaith, wątpię czy Twoje pogorszenie się wzroku ma coś wspólnego z tym, że zaczęłaś nosić soczewki. Jeśli dobrze w nich widziałaś i nie bolała Cię głowa, to znaczy, że były dobrze dopasowane i to prawdopodobnie okulary były za słabe, co zobaczyłaś dopiero po ich zdjęciu, bo miałaś już porównanie.
![]() |
#1073 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1074 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1075 |
Raczkowanie
|
Hej! Mam takie pytanie. Czy soczewki miesięczne (30dni) można nosić 30 razy np. co drugi dzień, czyli przez 2 miesiące, ale i tak daje nam to łącznie 30 dni, w ktorych noszę soczewki, czy ten miesiąc liczy się od pierwszego razu zalożenia soczewek. np. założyłam 1 dnia miesiąca i po 30dniach kończy się ważność. Nie ważne czy miałam je raz, czy 5 razy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1076 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1077 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jesli tak rzadko nosisz soczewki, to powinnas raczej zdecydowac sie na jednodniowki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1078 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1079 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kupiłam 4 pary miesięcznych, bo w promocji bardziej się opłacało. Jedną parę przeznaczyloam sobie do ćwiczeń, ponieważ za nic w świecie nie mogłam ich założyć w gabinecie. W pierwszym miesiącu nosiłam je z 7 razy, bo ściągniecie było dla mnie koszmarem. Od kilku dni mam nową parę i zakładanie jak ściaganie idzie mi nienagannie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1080 |
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie, kiedy zaczynałam nosić soczewki dostałam od okulistki soczewki J&J ACUVUE OASYS i nosiłam je miesiąc, tak jak powiedziała mi okulistka. Teraz planuje kupić je na all i widze, że na aukcji pisze, że te soczewki są dwutygodniowe
![]() http://www.allegro.pl/item291079564_..._8_4_1_25.html więc nawet jeśli są one dwutygodniowe to czy mogę je nosić miesiąc jeśli nic się nie dzieje ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.