|
|
#1111 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Na początku miesiąca dostałam stypendium za pażdziernik i listopad iii...
Haruki Murakami "Po zmierzchu" Haruki Murakami "Norwegian wood" Nabokov "Pnin" Ken Wilber "Śmiertelni, nieśmiertelni" ( prezent od Ukochanego) Yann Martel "Życie Pi" Julio Cortazar "Wielkie wygrane' Albert Camus "Obcy" Lee Harper "Zabić drozda" Remarque "Kochaj bliźniego" Balzac "Ojciec Goriot" Mann "Budenbrookowie" Dickens "David Copperfield" i trochę poezji Słonimski Lechoń Pawlikowska-Jasnorzewska Miłosz Baczyński Gałczyński Od brata natomiast otrzymałam "Nie tylko HOT SEX czyli jak stworzyć udany związek", po prostu faworyt mojej bliblioteczki
|
|
|
|
#1112 |
|
Zakorzenienie
|
Wow dziewczyny, piękne zakupy i prezenty
Też dostałam " Prawdę" T. Prachetta pod choinkę. ![]() Oprócz tego mój zbiór powiekszył się w grudniu o następujące pozycje:
Wszystkim molom ksiązkowym gratuluję pięknych prezentów i życzę miłej lektury
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2007-12-29 o 20:17 |
|
|
|
#1113 |
|
Zakorzenienie
|
Najnowsze, z fotkami z netu
jakos sie lepiej oglada1. Blankets Thompson Craig 90,00 2. Perwersja Andruchowycz Jurij 32,20 3. Wściekły pies Tochamn - juz wspominany 27,50 4. Instynky gry Zeh Juli 41,30 5. Zło Guillou Jan 31,30
Edytowane przez Mia22 Czas edycji: 2007-12-31 o 14:32 |
|
|
|
#1114 |
|
Wtajemniczenie
|
A mi właśnie dostarczono paczkę z all a w niej:
1) Peonia - Pearl Buck 8.9zł 2) Quo vadis - Henryk Sienkiewicz 8.9zł 3) Pigmalion - Bernard Shaw 8.9zł 4) Ziemia obiecana - Władysław Reymont 8.9zł 5) Władca much - William Golding 9.9zł 6) Auto da fe - Elias Canetti 8.9zł
|
#1115 |
|
Wtajemniczenie
|
A dziś wylicytowałam na all:
1) Podejrzany - Michael Robotham 6.50zł 2) Klub Dantego - Matthew Pearl 3.02zł To już moje ostatnie zakupy w 2007 roku
|
#1116 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właściwie wszytskie książki z twojej listy albo czytałam albo chcę przeczytać
|
|
#1117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie bałaś się tak od razu w całą trylogię inwestować? ![]() Ja również (A tym, którzy dostali/nabyli Pratchetta - standardowo zazdroszczę )Przedwczoraj ją właśnie skończyłam. Bardzo mi się podobała. Skłania, podobnie jak "Ziemski dom", do refleksji. Daj znać, jak przeczytasz
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczęta - gratuluję i zakupów, i otrzymanych prezentów! Wasze zbiory prezentują się wyśmienicie
U mnie póki co nie doszło nic nowego, ale śpieszę z krótkimi recenzjami książek, o których już kawał czasu temu obiecałam napisać ![]() Kontrabasista i inne utwory Patrick Suskind - szalenie wciągający zbiór opowiadań. Niesamowicie nastrojowe, rozbudzające wyobraźnię. A przede wszystkim, dające wiele do myślenia, bo pokazujące przewrotność ludzkich losów. Ulubiony tekst? Chyba 'Gołąb'. Tak czy siak, 'Pachnidło' zestawione z tym tomem, a także z 'Historią Pana Sommera' całkowicie wymięka ![]() Bliźnięta Fahrenheit Michel Faber - mojej miłości do Fabera ciąg dalszy Absolutnie bezkrytycznie stwierdzam, że to jedna z najważniejszych pozycji na rynku wydawniczym ostatnich miesięcy. Ten język, ta atmosfera, te misternie zbudowane opowieści... Cudo! 400 stron pochłonęłam błyskawicznie. Lecz zamiast zaspokojenia literackiego apetytu, mój niedosyt prozą Fabera tylko się powiększył Nie wiem co ten facet w sobie ma, ale dla jego (bądź Fforde'a kolejnej książki zrobię wszystko ![]() Panny i wdowy t. 1 Maria Nurowska - a tu spuszczę nisko wzrok i szeptem powiem, że mi się podoba... Jasno trzeba sobie powiedzieć, to nie jest proza wysokich lotów. Takie czytadło, romansidło, któremu uroku dodaje chyba tylko fakt, że jego akcja toczy się w tak malowniczym historycznie okresie. Egzaltowana, płaczliwa, nieco infantylna powieść, ekstremalnie kobieca, bo opowiadająca o takiej miłości, o której każda z nas kiedyś w życiu choć przez chwilę myślała. Ale jednak mnie wciąga, chyba dlatego, że właśnie porusza te wszystkie ultrakobiece zmysły Korzystając z okazji, od razu zgłoszę zastrzeżenie co do wydawnictwa W.A.B. Jeden tom kosztuje 39.90. A ile w nim pomyłek, ile błędów drukarskich! (np. zamiast 'w chwili' jest 'w willi' Jednak to jeszcze nic. Skończyłam tom pierwszy, sięgam po następny, patrzę na okładkę i czytam: Początek XX wieku, niespełniona w miłości Suzanne oddaje serce lechickiej przystani, staje się strażniczką rodzinnego dworu. Tymczasem JEJ SIOSTRA, Karolina, odkrywa uroki Paryża. Szkoda tylko, że ta jej siostra Karolina od 16 lat nie żyje, a po Paryżu włóczy się Karolina, owszem, ale siostrzenica...
|
|
|
|
#1119 | |||
|
Rozeznanie
|
Jejku, ale dawno mnie tu już nie było
Stęskniłam się za Wami![]() Przede wszystkim wszystkiego dobrego w Nowym Roku Dziewczyny!!! Dziękuję! Cytat:
Pociesza mnie jedynie świadomość, że jego książki mogłabym czytać od początku zaraz po skończeniu, więc będę niejednokrotnie wracać do nich.... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Germini a jak sprawa ze szpitalem się klaruje, to coś poważnego? ...na pewno pomożemy Ci ułożyć spis ciekawych lektur! ![]() ![]()
|
|||
|
|
|
#1120 | |
|
psy-chopatka
|
Cytat:
. Jest świetny
|
|
#1121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A w ogóle to w przypadku 'Bliźniąt' W.A.B. się postarał - są pięknie wydane, i jakość papieru, i oprawa... No kapitalnie
|
|
|
|
|
#1122 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wierzę, że zachwyty wielu wizażanek nie były bezpodstawne. Jak czytać, to wszystko po kolei. Obecnie czytam Traktat o łuskaniu fasoli, więc ta trylogia musi poczekać.
|
|
#1123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1124 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja dziś znowu zaszalałam z zakupami
tym razem to książki anglojęzyczne.... nadszedł czas aby się troszkę pomęczyć![]() Jak jutro zrobię zdjęcia to napiszę co kupiłam
|
#1125 |
|
Zakorzenienie
|
hej, hej
witam wszystkich w nowym roku, przez świąteczne zamieszanie nie miałam czasu na wizaż ale i przy okazji nadrabiałam zaległości czytelnicze![]() muszę sie pochwalić kilkoma nowymi nabytkami: - "the way of the traitor" l.j. rowland, trzeci tom serii detektywistycznej, miejsce akcji xvii w. japonia, polecam - właśnie czytam "frost i boże narodzenie" wylicytowałam przed świętami za złotówkę, dziś dotarła, autor to jeden ze scenarzystów serii "carry on...", to czuć w tekście ![]() -na swoją kolej czeka "coroner's lunch" c.cotterilla z empik.com, o detektywistycznych przygodach jedynego lekarza w laosie anno domini '76 widzę, że i dla was okres świąteczny był książkowo niezwykle udany |
|
|
|
#1126 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Wszystkie Nieuleczalne Bibliofilki!
Czy mogę dołączyć do Klubu? ![]() Od 2 dni pochłania mnie fascynująca lektura - przeczytałam cały Wasz wątek i nawet, bardzo pragmatycznie, zrobiłam sobie notatki Na książki mogłabym "przepuścić" fortunę jak pewnie wiele z Was... Póki co za część ostatniej lekarskiej stażowej pensji, która była niestety w październiku kupiłam na allegro aż 25 książek za niemal 300 zł co zrujnowało mój budżet, ale teraz mam upragnioną serię "Podróże Marzeń" Gazety Wyborczej i mogę choć poczytać i popodziwiać miejsca na odwiedzenie których nigdy nie będzie mnie stać.... No cóż, bycie młodym lekarzem po stażu w Polsce to bieda, ale o tym smucić nie będę... Gdyby nie fakt, że mieszkam z rodzicami pewnie dłuuuugo bym nie kupiła żadnej książki.Póki co czekam na egzamin na wymarzoną specjalizację - to już 22 stycznia - trzymajcie kciuki - w nagrodę za naukę do niego na pewno kupię sobie kilka pozycji dla przyjemności. Bo póki co kuroniówka... Pewnie nie będę się mogła zdecydować tyle autorów mnie zainteresowało - Somoza, Sparks, Murakami, Stone, La Mure..... Pożeram książki i gromadzę je od zawsze - oprócz około 200 zawodowych mam jeszcze około 500 różności - zarówno beletrystyki jak i popularnonaukowych. Zboczeniem zawodowym jest to, że uwielbiam książki z medycyną w tle i tu mam do Was pytanie, bo często piszecie o Marquezie - słyszałam gdzieś, że w jednej z jego książek jest opisana rodzina z dziedziczną bezsennością - chciałabym to przeczytać - wiecie może w której? ![]() Gdyby zaś któraś z Was szukała ciekawej lektury, to polecam moje największe odkrycia z półki z ukochanymi książkami (tylko niektóre i nie tylko z medycyną w tle, bo nie wszyscy lubią) Andrzej Szczeklik - Katharsis, Kobe Noah Gordon - Medicus, Szaman, Spadkobierczyni Medicusa, Medicus z Saragossy, Diament Jerozolimski, Rabin, Lekarze Ken Wilber - Śmiertelni nieśmiertelni Lloyd C Douglas - Szata Wally Lamb - To wiem na pewno, Niepamiętnik Dolores Price Susan Sebold - Nostalgia anioła, Szczęściara Maeve Binchy - Tara road, Evening class, London transports, Glass lake i wieeele innych |
|
|
|
#1127 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Na początek - Scarlett, witaj w wątku
Cytat:
![]() Chciałabym, żeby ŚK się wreszcie za resztę Fabera wziął - pasowałoby mi to "Szkarłatnego..." ![]() Cytat:
Wiem, każdemu może się zdarzyć, ale mimo wszystko... ![]() W świeżo przeczytanym "Honorze samuraja" Matsuoki (tytuł oryg. - "Autumn Bridge ) znalazłam jedną literówkę i to mi wystarczyło, żebym się zirytowała - a co dopiero, gdybym miała się za Nurowską wziąć... Może to i pierdoły, ale takie niedociągnięcia psują mi frajdę z czytania ![]() Cytat:
![]() Większość tytułów, z którymi miałam do czynienia, powaliła mnie na kolana - "Regulamin..." właśnie, "Modlitwa za Owena", "Jednoroczna wdowa", "Małżeństwo wagi półśredniej". Nawet "Ratować Prośka" mi się podobało - mimo że nie przepadam za krótszymi formami literackimi. Ale moją największą miłością jest "Hotel New Hampshire" - mam ogrooomną słabość do tej książki Natomiast bardzo zawiodłam się na "Zanim cię znajdę" (miałam wrażenie, że to są wszystkie poprzednie książki Irvinga skondensowane w jednej) - a przez "Uwolnić niedźwiedzie" w ogóle nie dałam rady przebrnąć Mimo to Irving na zawsze już pozostanie jedną z moich największych fascynacji literackich ![]() A jak u Ciebie przygoda z Irvingiem wyglądała? ![]() Cytat:
Sprawa się jeszcze nie wyklarowała - będę wiedziała najwcześniej w przyszłym tygodniu A coś bardzo poważnego to nie jest - raczej upierdliwego ![]() Co do spisu - błagam, nie!! Nie dorzucajcie mi więcej tytułów do mojej i tak już ogromnej listy książek-to-buy/read ![]() ![]() Cytat:
|
|
#1128 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co prawda nie przeczytalam jeszcze nawet 'Szkarłatnego płatka...', ale czuję wyjątkowo silne wibracje!![]() Cytat:
Szkoda, że cena poszczególnych tomów jest taka wysoka, zwłaszcza, że papier też furrory nie robi chyba z tego co pamiętam ![]() Cytat:
U mnie Irvingowa przygoda zaczęła się dawno dawno temu od 'Małżeństwa wagi półśredniej'. Ksiązka nie tyle co zachwyciła, a skłoniła do kolejnych lektur. Potem był osławiony 'Świat wg Garpa', który bardzo mi sie podobał, a całkiem oszalałam już na punkcie "Modlitwy za owena', 'Jednorocznej wdowy' i 'Hotelu New Hampshire'! . 'Metode wodną', 'Czwartą rękę', 'Wymyśloną dziewczynę' i 'Ratować prośka' przeczytałam, ale w pamięci już tak nie zapadły. Na pólce mam jeszcze nietknięte 'Uwolnić niedźwiedzie' i 'syn cyrku' no i ostatni nabytek 'regulamin tłoczni win' |
|||
|
|
|
#1129 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się dziś nie mogłam powstrzymać i uległam swym sentymentom nastoletnich lat i nabyłam "Patussę" Krystyny Siesickiej, którą pochłonęłam siedząc 3 godziny w poczekalni u lekarza.... Świetna! No i zaszalałam aż za 19,99
|
|
|
|
#1130 |
|
Rozeznanie
|
Taka mała aktualizacja
Zakupy z ostatniego dnia roku, ot takie podsumowanie.![]() - 'Przygoda z owcą' - Murakami - 'Chłopięce lata' - Coetzee |
|
|
|
#1131 | |||
|
Zakorzenienie
|
Scarlett26 - Serdecznie witam kolejną Książkoholiczkę
Oprócz tego, mam jeszcze jeden wątek dla Ciebie: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=220044 (takie małe Towarzystwo Książkowej Adoracji ![]() Cytat:
Sądzę, że prędzej czy później się weźmie. Faber ma bardzo dobrą sprzedaż to aż grzechem byłoby z tego nie skorzystać... Mi akurat pasuje W.A.B., bo całego Fabera mam właśnie z tego wydawnictwa. Zastanawiam się, czy i kiedy zostaną wydane kolejne jego pozycje. Bo o ile mnie pamięć nie myli to zostały jeszcze 'The Courage Consort', 'Some Rain Must Fall' i 'The Hundred and Ninety-nine Steps' ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A w ogóle odrobina prywaty... Zaglądnijcie tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hreadid=228517 ![]() Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2008-01-04 o 16:21 |
|||
|
|
|
#1132 |
|
Zakorzenienie
|
Germini, Anahstasia - dzięki za miłe powitanie!
Anahstasia - co do drugiego wątku już się na nim pojawiłam Ale tu ciekawie! Mój TŻ mnie uinformatycznia, bo sam kocha komputerki no i tak jakoś idzie
|
|
|
|
#1133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Btw Skończyłam drugi tom 'Panien i wdów' i muszę przyznać, że Nurowska zyskała w moich oczach. Przerwała w takim emocjonującym momencie, że gdyby nie to, że mam trzeci tom na półce, już czatowałabym przed drukarnią na pierwsze egzemplarze...
|
|
|
|
|
#1134 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw przetrzepałam dwukrotnie (!) ten wątek, porobiłam notatki, a dopiero potem zaczęłam się udzielać ![]() Btw - nabyłam przedwczoraj "To wiem na pewno" Lamba. przeczytałam trochę ponad 100 stron. Czy ta książka się jakoś rozwinie? ![]() Pytam, bo polecałaś ![]() Bardzo się zgrzałam na ten tytuł, a jak na razie jestem zawiedziona - jak dotąd to było ponad 100 stron miaucząco-bezpłciowych, do niczego nie prowadzących wspominek ![]() Cytat:
![]() Odnośnie Irvinga - zapomniałam ostatnio napisać o "Garpie". Też mnie oczarował Cytat:
Filmy na podstawie jej książek kocham, ale przez same książki jakoś nie mogę przebrnąć ![]() Mały OT: możecie mi pogratulować Od 52 godzin nie palę (a biorąc pod uwagę, że nawet godziny bez fajki nie mogłam wytrzymać - jest to dla mnie ogromne osiągnięcie ).![]() ![]()
|
|
#1135 |
|
Zakorzenienie
|
Germini - cierpliwości, rozwinie
Tylko niektórym się baaardzo z początku dłuży, podobnie jak oglądanie "Wielkiej ciszy"
|
|
|
|
#1136 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1137 |
|
Zakorzenienie
|
Germini gratuluję
|
|
|
|
#1138 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oooooo Germini! Gratulacje i dalszej wytrwałości życzę! ![]() Sama nigdy nie paliłam, ale mój TŻ rzucał na początku naszej znajomości i mogłam zaaobserwować jego męki. ![]() |
|
|
|
|
#1139 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1140 |
|
Zakorzenienie
|
i jest bardzo ciekawe
autorka pisze z dużą historyczną dokładnością i wspaniale oddaje ducha epoki, dużo miejsca poświęcając znaczeniu bushido w życiu głównego bohatera, tu jest link do stronki bibliograficznejhttp://www.fantasticfiction.co.uk/r/laura-joh-rowland/ jako źródło polecam empik.com, ceny paperbacków bardzo przyzwoite i mają 9 kolejnych pozycji, co jest istotne bo naprawdę trzeba czytać to po kolei. ja dziś odebrałam kilka przedświątecznych, długo tropione "ostateczne wyjście" natsuo kirino i trzy lekkie kryminały angielskie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.

gratuluję pięknych prezentów i życzę miłej lektury 

kolejnej książki zrobię wszystko
Jednak to jeszcze nic. Skończyłam tom pierwszy, sięgam po następny, patrzę na okładkę i czytam: Początek XX wieku, niespełniona w miłości Suzanne oddaje serce lechickiej przystani, staje się strażniczką rodzinnego dworu. Tymczasem JEJ SIOSTRA, Karolina, odkrywa uroki Paryża. Szkoda tylko, że ta jej siostra Karolina od 16 lat nie żyje, a po Paryżu włóczy się Karolina, owszem, ale siostrzenica...
Stęskniłam się za Wami

Wiem, każdemu może się zdarzyć, ale mimo wszystko...
A coś bardzo poważnego to nie jest - raczej upierdliwego