A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-29, 02:35   #1111
Ryfka
Zadomowienie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Na początku miesiąca dostałam stypendium za pażdziernik i listopad iii...

Haruki Murakami "Po zmierzchu"
Haruki Murakami "Norwegian wood"
Nabokov "Pnin"
Ken Wilber "Śmiertelni, nieśmiertelni" ( prezent od Ukochanego)
Yann Martel "Życie Pi"
Julio Cortazar "Wielkie wygrane'
Albert Camus "Obcy"
Lee Harper "Zabić drozda"
Remarque "Kochaj bliźniego"
Balzac "Ojciec Goriot"
Mann "Budenbrookowie"
Dickens "David Copperfield"

i trochę poezji
Słonimski
Lechoń
Pawlikowska-Jasnorzewska
Miłosz
Baczyński
Gałczyński

Od brata natomiast otrzymałam "Nie tylko HOT SEX czyli jak stworzyć udany związek", po prostu faworyt mojej bliblioteczki
Ryfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-29, 11:14   #1112
niv_
Zakorzenienie

Wow dziewczyny, piękne zakupy i prezenty

Też dostałam " Prawdę" T. Prachetta pod choinkę.

Oprócz tego mój zbiór powiekszył się w grudniu o następujące pozycje:
  • Ma Yan - Dziennik ma yan. Z życia chińskiej uczennicy.
  • T. Prachett - Zimistrz
  • Marcin Rychlewski - Antologia. Absurdy PRL-U
  • Mary i Carol Higgins Clark - Świątecznty rejs.
Zdjęcie niestety z internetu ponieważ aparat mi "padł".

Wszystkim molom ksiązkowym gratuluję pięknych prezentów i życzę miłej lektury
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg prawda.jpg (33,0 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 83-7359-144-3.jpg (12,6 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zimistrz.jpg (25,0 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg absurdy.jpg (17,0 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rejs.jpg (17,7 KB, 2 załadowań)

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2007-12-29 o 20:17
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-30, 02:41   #1113
Mia22
Zakorzenienie

Najnowsze, z fotkami z netu jakos sie lepiej oglada

1. Blankets Thompson Craig 90,00
2. Perwersja Andruchowycz Jurij 32,20
3. Wściekły pies Tochamn - juz wspominany 27,50
4. Instynky gry Zeh Juli 41,30
5. Zło Guillou Jan 31,30

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg blankets.jpg (31,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg perwersja.jpg (22,6 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg tochman.jpeg (1,7 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _Instynkt_gry.jpg (10,8 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zło.jpg (6,7 KB, 1 załadowań)

Edytowane przez Mia22
Czas edycji: 2007-12-31 o 14:32
Mia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-31, 14:24   #1114
gasta18
Wtajemniczenie

A mi właśnie dostarczono paczkę z all a w niej:

1) Peonia - Pearl Buck 8.9zł
2) Quo vadis - Henryk Sienkiewicz 8.9zł
3) Pigmalion - Bernard Shaw 8.9zł
4) Ziemia obiecana - Władysław Reymont 8.9zł
5) Władca much - William Golding 9.9zł
6) Auto da fe - Elias Canetti 8.9zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg 285048557.jpeg (10,3 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg 284313710.jpeg (13,9 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg 284127706.jpeg (28,4 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg 284127802.jpeg (38,5 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg 286046362.jpeg (10,9 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg 286046363.jpeg (24,0 KB, 1 załadowań)
Stary 2007-12-31, 14:30   #1115
gasta18
Wtajemniczenie

A dziś wylicytowałam na all:
1) Podejrzany - Michael Robotham 6.50zł
2) Klub Dantego - Matthew Pearl 3.02zł

To już moje ostatnie zakupy w 2007 roku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 260908.JPG (5,3 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 83-08-03731-3.jpg (29,0 KB, 1 załadowań)
Stary 2007-12-31, 14:33   #1116
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ryfka Pokaż wiadomość
Na początku miesiąca dostałam stypendium za pażdziernik i listopad iii...

Haruki Murakami "Po zmierzchu"
Haruki Murakami "Norwegian wood"
Nabokov "Pnin"
Ken Wilber "Śmiertelni, nieśmiertelni" ( prezent od Ukochanego)
Yann Martel "Życie Pi"
Julio Cortazar "Wielkie wygrane'
Albert Camus "Obcy"
Lee Harper "Zabić drozda"
Remarque "Kochaj bliźniego"
Balzac "Ojciec Goriot"
Mann "Budenbrookowie"
Dickens "David Copperfield"

i trochę poezji
Słonimski
Lechoń
Pawlikowska-Jasnorzewska
Miłosz
Baczyński
Gałczyński

Od brata natomiast otrzymałam "Nie tylko HOT SEX czyli jak stworzyć udany związek", po prostu faworyt mojej bliblioteczki
Ooo, widzę, że mamy bardzo podobny gust literacki Właściwie wszytskie książki z twojej listy albo czytałam albo chcę przeczytać

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-01, 22:21   #1117
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość
  • Imprimatur, Secretum i Veritas - R. Monaldi i F. Sorti (tyle było wypowiedzi na forum, więc też przeczytam)
Jestem ciekawa, jak Ci się spodoba.
A nie bałaś się tak od razu w całą trylogię inwestować?

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
GRATULUJĘ WSZYSTKIM , KTÓRZY ZNALEŻLI POD CHOINKA TO, CZEGO PRAGNĘLI.
Ja również

(A tym, którzy dostali/nabyli Pratchetta - standardowo zazdroszczę )

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
1) Peonia - Pearl Buck 8.9zł
Przedwczoraj ją właśnie skończyłam. Bardzo mi się podobała. Skłania, podobnie jak "Ziemski dom", do refleksji.
Daj znać, jak przeczytasz
Stary 2008-01-02, 10:34   #1118
Anahstasia
Zakorzenienie

Dziewczęta - gratuluję i zakupów, i otrzymanych prezentów! Wasze zbiory prezentują się wyśmienicie

U mnie póki co nie doszło nic nowego, ale śpieszę z krótkimi recenzjami książek, o których już kawał czasu temu obiecałam napisać

Kontrabasista i inne utwory Patrick Suskind - szalenie wciągający zbiór opowiadań. Niesamowicie nastrojowe, rozbudzające wyobraźnię. A przede wszystkim, dające wiele do myślenia, bo pokazujące przewrotność ludzkich losów. Ulubiony tekst? Chyba 'Gołąb'. Tak czy siak, 'Pachnidło' zestawione z tym tomem, a także z 'Historią Pana Sommera' całkowicie wymięka

Bliźnięta Fahrenheit Michel Faber - mojej miłości do Fabera ciąg dalszy Absolutnie bezkrytycznie stwierdzam, że to jedna z najważniejszych pozycji na rynku wydawniczym ostatnich miesięcy. Ten język, ta atmosfera, te misternie zbudowane opowieści... Cudo! 400 stron pochłonęłam błyskawicznie. Lecz zamiast zaspokojenia literackiego apetytu, mój niedosyt prozą Fabera tylko się powiększył Nie wiem co ten facet w sobie ma, ale dla jego (bądź Fforde'a kolejnej książki zrobię wszystko

Panny i wdowy t. 1 Maria Nurowska - a tu spuszczę nisko wzrok i szeptem powiem, że mi się podoba... Jasno trzeba sobie powiedzieć, to nie jest proza wysokich lotów. Takie czytadło, romansidło, któremu uroku dodaje chyba tylko fakt, że jego akcja toczy się w tak malowniczym historycznie okresie. Egzaltowana, płaczliwa, nieco infantylna powieść, ekstremalnie kobieca, bo opowiadająca o takiej miłości, o której każda z nas kiedyś w życiu choć przez chwilę myślała. Ale jednak mnie wciąga, chyba dlatego, że właśnie porusza te wszystkie ultrakobiece zmysły Korzystając z okazji, od razu zgłoszę zastrzeżenie co do wydawnictwa W.A.B. Jeden tom kosztuje 39.90. A ile w nim pomyłek, ile błędów drukarskich! (np. zamiast 'w chwili' jest 'w willi' Jednak to jeszcze nic. Skończyłam tom pierwszy, sięgam po następny, patrzę na okładkę i czytam: Początek XX wieku, niespełniona w miłości Suzanne oddaje serce lechickiej przystani, staje się strażniczką rodzinnego dworu. Tymczasem JEJ SIOSTRA, Karolina, odkrywa uroki Paryża. Szkoda tylko, że ta jej siostra Karolina od 16 lat nie żyje, a po Paryżu włóczy się Karolina, owszem, ale siostrzenica...
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 11:49   #1119
foxina
Rozeznanie

Jejku, ale dawno mnie tu już nie było Stęskniłam się za Wami

Przede wszystkim wszystkiego dobrego w Nowym Roku Dziewczyny!!!

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Ahh świetne zakupy
Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Foxino, cudne
Dziękuję!

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
foxina, gdzie (i za ile) kupujesz Murakamiego? Chciałam kupić "Tańcz, tańcz, tańcz" TŻowi pod choinkę, ale cena mnie rozbroiła.
Em no niestety Murakami nie jest najtańszy, nad czym bardzo ubolewam i dlatego korzystam od razu jk tylko dostanę jakiś rabat w empiku czy merlinie.
Pociesza mnie jedynie świadomość, że jego książki mogłabym czytać od początku zaraz po skończeniu, więc będę niejednokrotnie wracać do nich....

Cytat:
Foxino, piękne zakupy. Ciekawa będę Twoich wrażeń z lektury książek Kowalewskiej. Ta pierwsza - to chyba nagrodzona w konkursie wydawnictwa Prószyński (?). Mam też odłożoną w przechowalni Merlina Cena wody w Finistere. Ciekawa jestem, czy to kolejna książka w stylu P. Mayle i F. Mayes.
Dzięki! Dam znać jak przeczytam. Kowalewska mnie urzekła ostatnio 'Julitą i huśtawkami', zobaczymy jak będzie w przypadku 'Tego lata w zawrociu'.

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Foxino, ślinka mi cieknie
Ciekawa jestem Twoich wrażeń z Irvinga

Wiecie, szykuje mi się ponad dwumiesięczny pobyt w szpitalu (na razie to jeszcze niepewne) i choć to będzie dopiero za dwa miesiące, to już myślę o tym, ile książek sobie z tej okazji kupię i przeczytam A biorąc pod uwagę fakt, że innych wydatków będę miała w tym czasie o wiele mniej - trochę poszaleję
No nie powiem, wstyd - w obliczu pobytu w szpitalu - myśleć o takich rzeczach
Germini, Irving to moja jedna z pierwszych większych miłości 'Regulamin...' to już jedna z ostatnich nieprzeczytanych przeze mnie jego książek, a wg ocen na biblionetce podobno najlepsza.

Germini a jak sprawa ze szpitalem się klaruje, to coś poważnego?
...na pewno pomożemy Ci ułożyć spis ciekawych lektur!
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 14:39   #1120
whip
psy-chopatka

Cytat:

Bliźnięta Fahrenheit Michel Faber - mojej miłości do Fabera ciąg dalszy Absolutnie bezkrytycznie stwierdzam, że to jedna z najważniejszych pozycji na rynku wydawniczym ostatnich miesięcy. Ten język, ta atmosfera, te misternie zbudowane opowieści... Cudo! 400 stron pochłonęłam błyskawicznie. Lecz zamiast zaspokojenia literackiego apetytu, mój niedosyt prozą Fabera tylko się powiększył Nie wiem co ten facet w sobie ma, ale dla jego (bądź Fforde'a kolejnej książki zrobię wszystko
Super. Musze koniecznie kupic bo tez uwielbiam Fabera, przeczytałam już "Pod skórą", "Szarłatny płatek..." i mam ochote na więcej. Jest świetny
Stary 2008-01-02, 14:41   #1121
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whip Pokaż wiadomość
Super. Musze koniecznie kupic bo tez uwielbiam Fabera, przeczytałam już "Pod skórą", "Szarłatny płatek..." i mam ochote na więcej. Jest świetny
To jeszcze koniecznie przeczytaj 'Jabłko', też zbiór opowiadań - bohaterowie ze 'Szkarłatnego...', ale w nieco innych sytuacjach
A w ogóle to w przypadku 'Bliźniąt' W.A.B. się postarał - są pięknie wydane, i jakość papieru, i oprawa... No kapitalnie
Stary 2008-01-02, 16:39   #1122
basilissa
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczęta - gratuluję i zakupów, i otrzymanych prezentów! Wasze zbiory prezentują się wyśmienicie

U mnie póki co nie doszło nic nowego, ale śpieszę z krótkimi recenzjami książek, o których już kawał czasu temu obiecałam napisać

Panny i wdowy t. 1 Maria Nurowska - a tu spuszczę nisko wzrok i szeptem powiem, że mi się podoba... Jasno trzeba sobie powiedzieć, to nie jest proza wysokich lotów. Takie czytadło, romansidło, któremu uroku dodaje chyba tylko fakt, że jego akcja toczy się w tak malowniczym historycznie okresie. Egzaltowana, płaczliwa, nieco infantylna powieść, ekstremalnie kobieca, bo opowiadająca o takiej miłości, o której każda z nas kiedyś w życiu choć przez chwilę myślała. Ale jednak mnie wciąga, chyba dlatego, że właśnie porusza te wszystkie ultrakobiece zmysły Korzystając z okazji, od razu zgłoszę zastrzeżenie co do wydawnictwa W.A.B. Jeden tom kosztuje 39.90. A ile w nim pomyłek, ile błędów drukarskich! (np. zamiast 'w chwili' jest 'w willi' Jednak to jeszcze nic. Skończyłam tom pierwszy, sięgam po następny, patrzę na okładkę i czytam: Początek XX wieku, niespełniona w miłości Suzanne oddaje serce lechickiej przystani, staje się strażniczką rodzinnego dworu. Tymczasem JEJ SIOSTRA, Karolina, odkrywa uroki Paryża. Szkoda tylko, że ta jej siostra Karolina od 16 lat nie żyje, a po Paryżu włóczy się Karolina, owszem, ale siostrzenica...
Czasami takie zwyczajne, łzawe historie więcej mówią o życiu ludzkim i historii niż opracowania historyczne. Nie wstydźmy się, że takie też nam się podobają, chociaż krytycy oceniają je nisko.

Cytat:
Jestem ciekawa, jak Ci się spodoba.
A nie bałaś się tak od razu w całą trylogię inwestować?

Wierzę, że zachwyty wielu wizażanek nie były bezpodstawne. Jak czytać, to wszystko po kolei. Obecnie czytam Traktat o łuskaniu fasoli, więc ta trylogia musi poczekać.
Stary 2008-01-02, 17:49   #1123
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Czasami takie zwyczajne, łzawe historie więcej mówią o życiu ludzkim i historii niż opracowania historyczne. Nie wstydźmy się, że takie też nam się podobają, chociaż krytycy oceniają je nisko.
Muszę przyznać Ci całkowitą rację. Mają w sobie coś takiego co przyciąga. Może właśnie przez to, że są takie ludzkie i tak często przywołują wspomnienia z naszej własnej rzeczywistości
Stary 2008-01-02, 17:51   #1124
gasta18
Wtajemniczenie

Ja dziś znowu zaszalałam z zakupami tym razem to książki anglojęzyczne.... nadszedł czas aby się troszkę pomęczyć
Jak jutro zrobię zdjęcia to napiszę co kupiłam
Stary 2008-01-02, 18:24   #1125
shachownica
Zakorzenienie

hej, hej witam wszystkich w nowym roku, przez świąteczne zamieszanie nie miałam czasu na wizaż ale i przy okazji nadrabiałam zaległości czytelnicze
muszę sie pochwalić kilkoma nowymi nabytkami:
- "the way of the traitor" l.j. rowland, trzeci tom serii detektywistycznej, miejsce akcji xvii w. japonia, polecam
- właśnie czytam "frost i boże narodzenie" wylicytowałam przed świętami za złotówkę, dziś dotarła, autor to jeden ze scenarzystów serii "carry on...", to czuć w tekście
-na swoją kolej czeka "coroner's lunch" c.cotterilla z empik.com, o detektywistycznych przygodach jedynego lekarza w laosie anno domini '76

widzę, że i dla was okres świąteczny był książkowo niezwykle udany

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 23:07   #1126
scarlett26
Zakorzenienie

Witajcie Wszystkie Nieuleczalne Bibliofilki!
Czy mogę dołączyć do Klubu?
Od 2 dni pochłania mnie fascynująca lektura - przeczytałam cały Wasz wątek i nawet, bardzo pragmatycznie, zrobiłam sobie notatki Na książki mogłabym "przepuścić" fortunę jak pewnie wiele z Was... Póki co za część ostatniej lekarskiej stażowej pensji, która była niestety w październiku kupiłam na allegro aż 25 książek za niemal 300 zł co zrujnowało mój budżet, ale teraz mam upragnioną serię "Podróże Marzeń" Gazety Wyborczej i mogę choć poczytać i popodziwiać miejsca na odwiedzenie których nigdy nie będzie mnie stać.... No cóż, bycie młodym lekarzem po stażu w Polsce to bieda, ale o tym smucić nie będę... Gdyby nie fakt, że mieszkam z rodzicami pewnie dłuuuugo bym nie kupiła żadnej książki.
Póki co czekam na egzamin na wymarzoną specjalizację - to już 22 stycznia - trzymajcie kciuki - w nagrodę za naukę do niego na pewno kupię sobie kilka pozycji dla przyjemności. Bo póki co kuroniówka... Pewnie nie będę się mogła zdecydować tyle autorów mnie zainteresowało - Somoza, Sparks, Murakami, Stone, La Mure.....

Pożeram książki i gromadzę je od zawsze - oprócz około 200 zawodowych mam jeszcze około 500 różności - zarówno beletrystyki jak i popularnonaukowych.

Zboczeniem zawodowym jest to, że uwielbiam książki z medycyną w tle i tu mam do Was pytanie, bo często piszecie o Marquezie - słyszałam gdzieś, że w jednej z jego książek jest opisana rodzina z dziedziczną bezsennością - chciałabym to przeczytać - wiecie może w której?

Gdyby zaś któraś z Was szukała ciekawej lektury, to polecam moje największe odkrycia z półki z ukochanymi książkami (tylko niektóre i nie tylko z medycyną w tle, bo nie wszyscy lubią)

Andrzej Szczeklik - Katharsis, Kobe
Noah Gordon - Medicus, Szaman, Spadkobierczyni Medicusa, Medicus z Saragossy, Diament Jerozolimski, Rabin, Lekarze
Ken Wilber - Śmiertelni nieśmiertelni
Lloyd C Douglas - Szata
Wally Lamb - To wiem na pewno, Niepamiętnik Dolores Price
Susan Sebold - Nostalgia anioła, Szczęściara
Maeve Binchy - Tara road, Evening class, London transports, Glass lake

i wieeele innych

w Nowym Roku i wielu wspaniałych lektur, wygranej w totka na książki i szerokich półek
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 09:37   #1127
Germini
Zakorzenienie

Na początek - Scarlett, witaj w wątku

Cytat:
Zrobiłaś mi jeszcze większego smaka

Chciałabym, żeby ŚK się wreszcie za resztę Fabera wziął - pasowałoby mi to "Szkarłatnego..."

Cytat:
Korzystając z okazji, od razu zgłoszę zastrzeżenie co do wydawnictwa W.A.B. Jeden tom kosztuje 39.90. A ile w nim pomyłek, ile błędów drukarskich! (np. zamiast 'w chwili' jest 'w willi' Jednak to jeszcze nic. Skończyłam tom pierwszy, sięgam po następny, patrzę na okładkę i czytam: Początek XX wieku, niespełniona w miłości Suzanne oddaje serce lechickiej przystani, staje się strażniczką rodzinnego dworu. Tymczasem JEJ SIOSTRA, Karolina, odkrywa uroki Paryża. Szkoda tylko, że ta jej siostra Karolina od 16 lat nie żyje, a po Paryżu włóczy się Karolina, owszem, ale siostrzenica...
Uwielbiam tego typu błędy w książkach Wiem, każdemu może się zdarzyć, ale mimo wszystko...
W świeżo przeczytanym "Honorze samuraja" Matsuoki (tytuł oryg. - "Autumn Bridge ) znalazłam jedną literówkę i to mi wystarczyło, żebym się zirytowała - a co dopiero, gdybym miała się za Nurowską wziąć... Może to i pierdoły, ale takie niedociągnięcia psują mi frajdę z czytania

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Germini, Irving to moja jedna z pierwszych większych miłości 'Regulamin...' to już jedna z ostatnich nieprzeczytanych przeze mnie jego książek, a wg ocen na biblionetce podobno najlepsza.
W moim przypadku to była pierwsza książka Irvinga, którą przeczytałam
Większość tytułów, z którymi miałam do czynienia, powaliła mnie na kolana - "Regulamin..." właśnie, "Modlitwa za Owena", "Jednoroczna wdowa", "Małżeństwo wagi półśredniej". Nawet "Ratować Prośka" mi się podobało - mimo że nie przepadam za krótszymi formami literackimi. Ale moją największą miłością jest "Hotel New Hampshire" - mam ogrooomną słabość do tej książki Natomiast bardzo zawiodłam się na "Zanim cię znajdę" (miałam wrażenie, że to są wszystkie poprzednie książki Irvinga skondensowane w jednej) - a przez "Uwolnić niedźwiedzie" w ogóle nie dałam rady przebrnąć Mimo to Irving na zawsze już pozostanie jedną z moich największych fascynacji literackich
A jak u Ciebie przygoda z Irvingiem wyglądała?

Cytat:
Germini a jak sprawa ze szpitalem się klaruje, to coś poważnego?
...na pewno pomożemy Ci ułożyć spis ciekawych lektur!
Dziękuję za pamięć
Sprawa się jeszcze nie wyklarowała - będę wiedziała najwcześniej w przyszłym tygodniu A coś bardzo poważnego to nie jest - raczej upierdliwego
Co do spisu - błagam, nie!! Nie dorzucajcie mi więcej tytułów do mojej i tak już ogromnej listy książek-to-buy/read Ja się wykończę

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
- "the way of the traitor" l.j. rowland, trzeci tom serii detektywistycznej, miejsce akcji xvii w. japonia, polecam
Brzmi ciekawie
Stary 2008-01-03, 14:56   #1128
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Ja też na pewno się skuszę. Co prawda nie przeczytalam jeszcze nawet 'Szkarłatnego płatka...', ale czuję wyjątkowo silne wibracje!

Cytat:
Ooooo! Nareszcie Dzięki Ana!
Szkoda, że cena poszczególnych tomów jest taka wysoka, zwłaszcza, że papier też furrory nie robi chyba z tego co pamiętam

Cytat:

W moim przypadku to była pierwsza książka Irvinga, którą przeczytałam
Większość tytułów, z którymi miałam do czynienia, powaliła mnie na kolana - "Regulamin..." właśnie, "Modlitwa za Owena", "Jednoroczna wdowa", "Małżeństwo wagi półśredniej". Nawet "Ratować Prośka" mi się podobało - mimo że nie przepadam za krótszymi formami literackimi. Ale moją największą miłością jest "Hotel New Hampshire" - mam ogrooomną słabość do tej książki Natomiast bardzo zawiodłam się na "Zanim cię znajdę" (miałam wrażenie, że to są wszystkie poprzednie książki Irvinga skondensowane w jednej) - a przez "Uwolnić niedźwiedzie" w ogóle nie dałam rady przebrnąć Mimo to Irving na zawsze już pozostanie jedną z moich największych fascynacji literackich
A jak u Ciebie przygoda z Irvingiem wyglądała?
U mnie Irvingowa przygoda zaczęła się dawno dawno temu od 'Małżeństwa wagi półśredniej'. Ksiązka nie tyle co zachwyciła, a skłoniła do kolejnych lektur. Potem był osławiony 'Świat wg Garpa', który bardzo mi sie podobał, a całkiem oszalałam już na punkcie "Modlitwy za owena', 'Jednorocznej wdowy' i 'Hotelu New Hampshire'! . 'Metode wodną', 'Czwartą rękę', 'Wymyśloną dziewczynę' i 'Ratować prośka' przeczytałam, ale w pamięci już tak nie zapadły. Na pólce mam jeszcze nietknięte 'Uwolnić niedźwiedzie' i 'syn cyrku' no i ostatni nabytek 'regulamin tłoczni win'

Stary 2008-01-03, 21:07   #1129
scarlett26
Zakorzenienie

A ja się dziś nie mogłam powstrzymać i uległam swym sentymentom nastoletnich lat i nabyłam "Patussę" Krystyny Siesickiej, którą pochłonęłam siedząc 3 godziny w poczekalni u lekarza.... Świetna! No i zaszalałam aż za 19,99
Stary 2008-01-04, 10:14   #1130
foxina
Rozeznanie

Taka mała aktualizacja Zakupy z ostatniego dnia roku, ot takie podsumowanie.

- 'Przygoda z owcą' - Murakami
- 'Chłopięce lata' - Coetzee

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P110028.jpg (121,1 KB, 7 załadowań)
Stary 2008-01-04, 15:28   #1131
Anahstasia
Zakorzenienie

Scarlett26 - Serdecznie witam kolejną Książkoholiczkę Oprócz tego, mam jeszcze jeden wątek dla Ciebie: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=220044 (takie małe Towarzystwo Książkowej Adoracji

Cytat:
Zrobiłaś mi jeszcze większego smaka

Chciałabym, żeby ŚK się wreszcie za resztę Fabera wziął - pasowałoby mi to "Szkarłatnego..."

Sądzę, że prędzej czy później się weźmie. Faber ma bardzo dobrą sprzedaż to aż grzechem byłoby z tego nie skorzystać... Mi akurat pasuje W.A.B., bo całego Fabera mam właśnie z tego wydawnictwa. Zastanawiam się, czy i kiedy zostaną wydane kolejne jego pozycje. Bo o ile mnie pamięć nie myli to zostały jeszcze 'The Courage Consort', 'Some Rain Must Fall' i 'The Hundred and Ninety-nine Steps'

Cytat:
Uwielbiam tego typu błędy w książkach Wiem, każdemu może się zdarzyć, ale mimo wszystko...
W świeżo przeczytanym "Honorze samuraja" Matsuoki (tytuł oryg. - "Autumn Bridge ) znalazłam jedną literówkę i to mi wystarczyło, żebym się zirytowała - a co dopiero, gdybym miała się za Nurowską wziąć... Może to i pierdoły, ale takie niedociągnięcia psują mi frajdę z czytania
Cytat:
Ooooo! Nareszcie Dzięki Ana!
Szkoda, że cena poszczególnych tomów jest taka wysoka, zwłaszcza, że papier też furory nie robi chyba z tego co pamiętam
Otóż to, mnie też to niesamowicie rozstraja. Zwłaszcza w świetle tego o czym pisze Ada, wydanie wcale nie powala: papier jest gruby, szorstki i ciemny, okładka choć twarda to klasyczna okleina, od wewnątrz na kwiatowym wzorze drobne zacieki z tuszu... W porównaniu do 'Bliźniąt Fahrenheit', które czytałam przed Nurowską, a które są tego samego wydawnictwa, jestem strasznie rozczarowana

A w ogóle odrobina prywaty... Zaglądnijcie tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hreadid=228517

Edytowane przez Anahstasia
Czas edycji: 2008-01-04 o 16:21
Stary 2008-01-04, 16:23   #1132
scarlett26
Zakorzenienie

Germini, Anahstasia - dzięki za miłe powitanie!

Anahstasia - co do drugiego wątku już się na nim pojawiłam

Ale tu ciekawie! Mój TŻ mnie uinformatycznia, bo sam kocha komputerki no i tak jakoś idzie
Stary 2008-01-05, 22:30   #1133
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Ale tu ciekawie! Mój TŻ mnie uinformatycznia, bo sam kocha komputerki no i tak jakoś idzie
I dobrze robi, bo jak widzisz w sieci można znaleźć wiele ciekawych miejsc

Btw Skończyłam drugi tom 'Panien i wdów' i muszę przyznać, że Nurowska zyskała w moich oczach. Przerwała w takim emocjonującym momencie, że gdyby nie to, że mam trzeci tom na półce, już czatowałabym przed drukarnią na pierwsze egzemplarze...
Stary 2008-01-05, 23:53   #1134
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Od 2 dni pochłania mnie fascynująca lektura - przeczytałam cały Wasz wątek i nawet, bardzo pragmatycznie, zrobiłam sobie notatki
Też tak zaczynałam Najpierw przetrzepałam dwukrotnie (!) ten wątek, porobiłam notatki, a dopiero potem zaczęłam się udzielać

Btw - nabyłam przedwczoraj "To wiem na pewno" Lamba. przeczytałam trochę ponad 100 stron.
Czy ta książka się jakoś rozwinie?
Pytam, bo polecałaś
Bardzo się zgrzałam na ten tytuł, a jak na razie jestem zawiedziona - jak dotąd to było ponad 100 stron miaucząco-bezpłciowych, do niczego nie prowadzących wspominek

Cytat:
Taka mała aktualizacja Zakupy z ostatniego dnia roku, ot takie podsumowanie.

- 'Przygoda z owcą' - Murakami
- 'Chłopięce lata' - Coetzee

Fajne
Odnośnie Irvinga - zapomniałam ostatnio napisać o "Garpie". Też mnie oczarował

Cytat:
A w ogóle odrobina prywaty... Zaglądnijcie tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hreadid=228517
To nie dla mnie Filmy na podstawie jej książek kocham, ale przez same książki jakoś nie mogę przebrnąć

Mały OT: możecie mi pogratulować Od 52 godzin nie palę (a biorąc pod uwagę, że nawet godziny bez fajki nie mogłam wytrzymać - jest to dla mnie ogromne osiągnięcie ).

Stary 2008-01-06, 00:00   #1135
scarlett26
Zakorzenienie

Germini - cierpliwości, rozwinie Tylko niektórym się baaardzo z początku dłuży, podobnie jak oglądanie "Wielkiej ciszy"
Stary 2008-01-06, 10:02   #1136
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Mały OT: możecie mi pogratulować Od 52 godzin nie palę (a biorąc pod uwagę, że nawet godziny bez fajki nie mogłam wytrzymać - jest to dla mnie ogromne osiągnięcie ).
Jak możemy, to gratulujemy
(A jak Ci w ogóle idzie pisanie mgr?

Stary 2008-01-06, 10:11   #1137
asiek14
Zakorzenienie

Germini gratuluję

12.10.2012 moje włosy
14.09.2012 CP
asiek14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-06, 13:13   #1138
foxina
Rozeznanie

Cytat:

Oooooo Germini!
Gratulacje i dalszej wytrwałości życzę!
Sama nigdy nie paliłam, ale mój TŻ rzucał na początku naszej znajomości i mogłam zaaobserwować jego męki.

Stary 2008-01-06, 13:28   #1139
scarlett26
Zakorzenienie

Thumbs up Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Germini - 3mam kciuki za ciąg dalszy!!!
Stary 2008-01-06, 22:15   #1140
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Brzmi ciekawie
i jest bardzo ciekawe autorka pisze z dużą historyczną dokładnością i wspaniale oddaje ducha epoki, dużo miejsca poświęcając znaczeniu bushido w życiu głównego bohatera, tu jest link do stronki bibliograficznej
http://www.fantasticfiction.co.uk/r/laura-joh-rowland/
jako źródło polecam empik.com, ceny paperbacków bardzo przyzwoite i mają 9 kolejnych pozycji, co jest istotne bo naprawdę trzeba czytać to po kolei.

ja dziś odebrałam kilka przedświątecznych, długo tropione "ostateczne wyjście" natsuo kirino i trzy lekkie kryminały angielskie

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości