|
|
#181 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Studentki 2016/2017
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A Ty dlaczego chcesz akurat na filologię norweską? ^^ Edit: Ej, w sumie to jednak wcześniej myślałam dobrze, jest tam słowo "obcy"... Czyli liczą wynik z jednego obcego + albo drugi obcy albo jeden z paru przedmiotów i z tego co rozumiem, nie można jako drugi przedmiot wziąć sobie polskiego? Może Ty to ogarniasz? (https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron...gia-finska,504) Edytowane przez heavydirtysoul Czas edycji: 2016-06-24 o 09:19 |
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziwne, faktycznie nie widziałam jeszcze na UAMie filologii, która nie chciałaby polskiego. Na pewno byłby bardziej adekwatny do kierunku niż matematyka! : o |
|
|
|
|
|
#184 | |
|
フワフワの猫
|
Cytat:
Skoro interesuje Cię Norwegia, to pewnie znasz Kaizers Orchestra? Najwspanialszy zespół na świecie. Jeśli chodzi o trudność to ja z kolei spotkałam się z opiniami że norweska gramatyka jest najtrudniejsza, a szwedzka najłatwiejsza. Za to duński ma najtrudniejszą wymowę. A co do UAMu to nie mam pojęcia, bo Poznań niestety jest poza moim zasięgiem (dlatego też nie składałam na skandę ).Tak jeszcze dopytam z czystej wścibskości - interesuje Cię tylko Skandynawia czy ogólnie kraje nordyckie?[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;62165156]Bardzo możliwe, że wszędzie jest (nie mam pojęcia), ale tu faktycznie była moja nadinterpretacja, tzn to dotyczy raczej wyłącznie studiowania jednocześnie dwóch lub więcej kierunków, kolejne to ich raczej nie interesują. [/QUOTE]Trochę się zdenerwowałam, bo ja oficjalnie dalej studiuję mój kierunek. Ale przypomniałam sobie że jak w zeszłym roku składałam papiery (czyli już po dostaniu się na studia), to dopiero tam trzeba było zaznaczyć czy to jest pierwszy kierunek w ogóle, czy kolejny, czy wcześniej studiowałam na jakiejś innej uczelni. I jeszcze na UW jest coś takiego jak studia równoległe, chyba jednak tylko tam studiowanie jakiegoś kierunku ma znaczenie, w innym wypadku rekrutacja dla każdego wygląda tak samo.
|
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niestety, nie policzą ci polskiego, a bez dodatkowego przedmiotu możesz uzyskać maksymalnie 70 pkt. Według progów podanych na Amuland - http://amuland.pl/Portal/Progi-punktowe/DL-UFIN-2012 - to za mało. Z drugiej strony, studentka drugiego roku fennistyki na tegorocznym forum rekrutacyjnym UAM podała (tutaj: https://forum-ir.amu.edu.pl/viewtopic.php?f=20&t=10), że ostateczny próg w 2014 wynosił ok. 50 pkt. Albo się pomyliła, albo mówiła o osobach przyjętych z odwołania. Jeśli stwierdzisz, że fiński ci pasuje, to może warto spróbować, z tym że odwołania to loteria.Mi bardziej zależałoby na szwedzkiej niż norweskiej, ponieważ szwedzki podoba mi się bardziej (chociaż wszystkie skandynawskie, w tym duński, bardzo lubię ). A studentem już jestem, kończę drugi rok i na pewno nie będę dobierał sobie teraz drugiego kierunku. Poza tym, skandynawistyka na UAMie jest totalnie poza moim zasięgiem tak czy siak, także... ![]() [1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;62176606]Obawiam się, że masz rację. : < Język obcy + język obcy / matma / j. mniejszości / historia / geografia. Dziwne, faktycznie nie widziałam jeszcze na UAMie filologii, która nie chciałaby polskiego. Na pewno byłby bardziej adekwatny do kierunku niż matematyka! : o[/QUOTE] Podejrzewam, że brak polskiego jest winą naszą, tj. etnolingwistyki, językoznawstwa i nauki o informacji oraz językoznawstwa komputerowego. Pozostałe specjalności IJ to standardowe filologie z literaturą i historią obszaru językowego (chociaż też nie mają kulturówki jakoś specjalnie dużo jak na filo).
|
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Raczkowanie
|
Yeowe, Okazało się, że na UW będzie w tym roku rekrutacja na fiński i tam punktują polski, ale jednak nie chcę studiować w Warszawie i ogólnie tak mi nie zależy na tym fińskim, wolałabym jednak norweski/szwedzki i przy tym już pozostanę. Zbankrutuję jakbym miała składać na dużo kierunków xD I tak podejrzewam, że się nie dostanę, skoro progi typu 85+... Ale spoko, psychologia też mnie satysfakcjonuje, od lat o niej myślę. + Może faktycznie uda się za rok poprawić maturę i dodać do tego jakąś filologią (a jak studiowanie tych dwóch kierunków wyda się zbyt trudne, a psychologia mi nie podejdzie, to ją rzucę, choć mam nadzieję, że do tego nie dojdzie...) albo pojechać w ramach ERASMUS gdzieś do Skandynawii/Finlandii : D Swoją drogą, mój kolega jedzie w przyszłym roku w ramach ERASMUS do Finlandii, ciekawi mnie jak tam będzie mu się powodziło ^^
Cytat:
Na fil. duńską też bym składała, gdyby był nabór na UAM w tym roku xD I gramatyka szwedzka najłatwiejsza powiadasz? W sumie wyszło mi, że z zestawu fil. szwedzka na UJ, norweska na UAM i szwedzka na UAM najmniej trudno powinno się być dostać na szwedzki na UAM (przynajmniej wynika tak z ostatnich progow na te kierunki), więc może tylko tam złożę... A co do trudności języków krajów nordyckich to chyba ogólnie islandzki jest najtrudniejszy, nie? I tak, interesują mnie ogólnie kraje nordyckie. Ale to się nie wiąże raczej z jakąś dużą wiedzą na ich temat xD (to co wiem to głównie jakieś ciekawostki i najbardziej podstawowe informacje) Dopiero chciałabym ją nabywać. |
|
|
|
|
|
#187 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Też mieszkam i nie zamieniłabym już na nic innego, zawsze polecam każdemu. Czy cena bije na głowę mieszkania? Nie powiedziałabym, jest co prawda niższa, ale z roku na rok wzrasta i naciągają studentów na czym się tylko da. I prawda że każdy się dostaje, ale tylko na pierwszy rok, później jest bardzo różnie ![]() Komforty to rzeczywiście może pałace, ale prawdziwa akademikowa atmosfera jest tylko w standardach
Edytowane przez krysztalkrysztal Czas edycji: 2016-06-25 o 15:05 |
||||
|
|
|
|
#188 |
|
Przyczajenie
|
Jeżeli nie jesteście zdecydowane, możecie sprawdzić na tej stronie jak jest z bezrobociem i zarobkami po różnych kierunkach i uczelniach pol roku po ukończeniu studiów.
http://absolwenci.nauka.gov.pl |
|
|
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
O proszę, nie wiedziałam, że te dane są tak ładnie publicznie zebrane. Szkoda, że nie ma nic na temat japonistyki, bardzo mnie ciekawią losy ludzi po tego typu kierunkach.
Za to zaintrygowało mnie, że finanse i rachunkowość z WE UEP: http://absolwenci.nauka.gov.pl/reports/UEP_23218.pdf wypadają nieco gorzej niż finanse i rachunkowość biznesu z WZ: http://absolwenci.nauka.gov.pl/reports/UEP_23222.pdf Nie tego się spodziewałam.
Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2016-06-25 o 22:33 |
|
|
|
|
#190 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Można się zgłosić w trzy osoby do tego pokoju, czy to oni wybierają, z kim będę mieszkać w wypadku zdecydowania się na akademik? (Kryterium odległości spełniam, no i idę na pierwszy rok )
|
|
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem właśnie po egzaminach na Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu na kierunek architektury wnętrz. Jutro po godzinie osiemnastej zostaną ujawnione wyniki...
|
|
|
|
|
#192 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, orientujecie się jak jest z odpisem ze świadectwa? Chcę złożyć papiery na prywatną uczelnię i oni już teraz mi zabiorą wyniki. W szkole dostałam z wynikami też odpis i on może być zamiast świadectwa (bo może jeszcze złożę gdzieś indziej papiery), ale ma być potwierdzony. I teraz się tak zastanawiam czy jeśli na nim mam pieczątkę i podpis oke to wystarcza?
|
|
|
|
|
#193 | ||
|
Disaster
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#194 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#195 |
|
Disaster
|
laboleth, jak Ci poszło?
|
|
|
#196 |
|
Raczkowanie
|
Dostałam się!
Tak bardzo się cieszę... |
|
|
|
|
#197 |
|
Disaster
|
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#199 |
|
Przyczajenie
|
Gratulacje! Oby nam wszystkim się udało
![]() Ja dziś zapłaciłam za rekrutację na epi i czeski na uj + uś: czeski i filologię ang. z chińskim, kompletnie spontanicznie Teraz tylko czekać na wyniki matur... I marzyć, żeby za chwilę mieć inne problemy na głowie - sprawa mieszkania w Krakowie (marzenie!!! choćbym miała jeść chleb z chlebem przez całe studia!) + Czy tylko ja nie umiem znaleźć daty ogłoszenia listy przyjętych na studia na UJ? :O Edytowane przez niemampojeciacorobie Czas edycji: 2016-06-30 o 12:56 |
|
|
|
|
#200 | |
|
Raczkowanie
|
Zgłaszam się i ja.
Planuję wybrać Gospodarkę przestrzenną na UP we Wrocku. Strasznie stresuję się tymi wynikami z matury, mam wrażenie, że się nie dostanę... Mój chłopak celuję w ekonomię na UE również we Wrocku. On raczej nie będzie mieć z tym problemu. Zmieniałam zdanie już kilkanaście razy... Najpierw miała być komunikacja wizerunkowa, potem filologia polska, potem ekonomia, budownictwo... ale teraz jestem pewna. Jeśli bym się dostała i wytrwała to marzy mi się specjalizacja "rynek nieruchomości". Trzymam kciuki za was wszystkie! Mam nadzieję, że każda z nas dostanie się tam gdzie planuje ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
wszyscy kandydaci na wszystkie studia: 14 lipca Taką informację znalazłam. Nie wiem czy to masz na myśli.
|
|
|
#201 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak ja startuję na politechnikę i zupełnie inna część Polski.
|
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Disaster
|
Cytat:
|
|
|
|
#204 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Już wkrótce wyniki matur, ostatnie dni na wpłacanie opłat rekrutacyjnych itd., a ja dalej nie wiem co robić! Zapisałam się na UAM; lingwistyka stosowana bez znajomości niemieckiego, ale nie zdawałam polskiego rozszerzonego, więc zakładam, że się nie dostanę. Awaryjnie chciałabym złożyć na UEK, i tu pojawia się pytanie: gospodarka przestrzenna czy ekonomia? Jeszcze myślę nad administracją albo gospodarką i administracją publiczną.. Czy ktoś może coś powiedzieć o tych kierunkach? I jak z pracą po owych kierunkach? ![]() :conf used:
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Przyczajenie
|
.
---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
http://absolwenci.nauka.gov.pl/reports/UEK1_20258.pdf z tych danych wynika, że ekonomia sama myślę, że jest to bardziej elastyczny kierunek i jest szersze zapotrzebowanie na ludzi po nim Edytowane przez joannawhite Czas edycji: 2016-07-02 o 20:12 |
|
|
|
|
|
#207 |
|
Disaster
|
A ja nie wiem, czy polecam ekonomię... Na dobrych ekonomistów zapotrzebowanie chyba wciąż jest i będzie, ale średniaków jest cała masa, a sama ekonomia jest dość ogólnym kierunkiem jednak.
|
|
|
#208 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też celuję w czeską na UJ!
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#210 |
|
Disaster
|
Moja znajoma też składa na UJ na czeską, ale tylko awaryjnie, gdyby nie dostała się na sinologię ani japonistykę
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:32.

).
Ale przypomniałam sobie że jak w zeszłym roku składałam papiery (czyli już po dostaniu się na studia), to dopiero tam trzeba było zaznaczyć czy to jest pierwszy kierunek w ogóle, czy kolejny, czy wcześniej studiowałam na jakiejś innej uczelni. I jeszcze na UW jest coś takiego jak studia równoległe, chyba jednak tylko tam studiowanie jakiegoś kierunku ma znaczenie, w innym wypadku rekrutacja dla każdego wygląda tak samo.
Niestety, nie policzą ci polskiego, a bez dodatkowego przedmiotu możesz uzyskać maksymalnie 70 pkt. Według progów podanych na Amuland -
Pozostałe specjalności IJ to standardowe filologie z literaturą i historią obszaru językowego (chociaż też nie mają kulturówki jakoś specjalnie dużo jak na filo).