Studentki 2016/2017 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-24, 01:09   #181
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Konto usunięte

Dot.: Studentki 2016/2017

Cytat:
Napisane przez nekofood Pokaż wiadomość
Pierwsze słyszę o czymś takim, więc tu od razu moje pytanie - orientuje się ktoś czy coś takiego jest na UW?
Bardzo możliwe, że wszędzie jest (nie mam pojęcia), ale tu faktycznie była moja nadinterpretacja, tzn to dotyczy raczej wyłącznie studiowania jednocześnie dwóch lub więcej kierunków, kolejne to ich raczej nie interesują.
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-24, 09:03   #182
heavydirtysoul
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yeowe Pokaż wiadomość
Na niderlandzką i fińską dostać się jest znaczenie łatwiej tak btw (o ile te języki cię w ogóle interesują).
O niderlandzkiej myślałam, ale uznałam, że jednak tak bardzo mnie nie interesuje. Na fińską za to myślałam, że nie mam szans się dostać, bo byłam przekonana, że wymagają tam dwóch języków obcych zdawanych na maturze. Teraz sprawdziłam to jeszcze raz, patrzę, a tu okazuje się, że trzeba dwóch "języków nowożytnych" i ojczysty też się liczy... Dziękuję, że dzięki Tobie dokonałam tego odkrycia xD Wezmę to pod uwagę, poczytam sobie trochę o Finlandii i tym języku i może faktycznie spróbuję...
A Ty dlaczego chcesz akurat na filologię norweską? ^^

Edit: Ej, w sumie to jednak wcześniej myślałam dobrze, jest tam słowo "obcy"... Czyli liczą wynik z jednego obcego + albo drugi obcy albo jeden z paru przedmiotów i z tego co rozumiem, nie można jako drugi przedmiot wziąć sobie polskiego? Może Ty to ogarniasz? (https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron...gia-finska,504)

Edytowane przez heavydirtysoul
Czas edycji: 2016-06-24 o 09:19
heavydirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-24, 11:03   #183
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez heavydirtysoul Pokaż wiadomość
Edit: Ej, w sumie to jednak wcześniej myślałam dobrze, jest tam słowo "obcy"... Czyli liczą wynik z jednego obcego + albo drugi obcy albo jeden z paru przedmiotów i z tego co rozumiem, nie można jako drugi przedmiot wziąć sobie polskiego? Może Ty to ogarniasz? (https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron...gia-finska,504)
Obawiam się, że masz rację. : < Język obcy + język obcy / matma / j. mniejszości / historia / geografia.
Dziwne, faktycznie nie widziałam jeszcze na UAMie filologii, która nie chciałaby polskiego. Na pewno byłby bardziej adekwatny do kierunku niż matematyka! : o
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-24, 20:59   #184
nekofood
フワフワの猫

Cytat:
W sumie to nie wiem, jakoś irracjonalnie mnie tam ciągnie xD Znaczy po pierwsze, bardzo lubię naukę języków - to coś czego zawsze uczyłam się z chęcią. W podstawówce angielski i niemiecki to były moje ulubione przedmioty. Potem w gimnazjum miałam jakiś kryzys i niczego mi się nie chciało uczyć i o ile angielski podłapywałam dzięki muzyce, serialom, internetowi, o tyle z niemieckiego w szkole trafił mi się beznadziejny nauczyciel i znielubiłam ten język i w liceum jako drugi wybrałam sobie hiszpański (właściwie to chciałam francuski, ale było za mało chętnych i nie utworzyli grupy), który mi się nie podoba (i żałowałam później zaniechania tego niemieckiego, zwłaszcza, że znowu mi się podoba...), więc i z nauką nie szło mi tak dobrze jak niegdyś. Mimo to wierzę, że studia językowe to coś dla mnie - interesuje mnie nie tylko język, ale i cała ta otoczka, kultura i w ogole.
A dlaczego norweski? Ogólnie bardzo lubię Skandynawię, odkąd pamiętam. Zawsze jak się zastanawiałam, gdzie chciałabym wyjechać w podróży albo przeprowadzić się na stałe to myślałam o Skandynawii. Ciekawią mnie te języki, podoba mi się ich brzmienie, chciałabym któryś z nich poznać. Chłonę też wszelkie informacje, ciekawostki o tych krajach. Słyszałam, że norweski jest najłatwiejszy w nauce, a jak już mam się uczyć nowego języka, to chciałabym go opanować najbardziej jak to możliwe, więc może z norweskim byłoby to najmniej trudne. Poza tym np. ostatnio zakochałam się w muzyce Wardruny, a to akurat norweski zespół : D Ale no, do 5 lipca nie będę wiedzieć na pewno, ale podejrzewam, że raczej się nie dostanę, nie wiem jak to było rok temu (może wiesz?), ale podobno w 2014 próg wynosił 94.50... Tragedia xD Aż się zastanawiam czy nie zamienić tego sobie jednak na fil. szwedzką, bo progi trochę niższe. Cieszę się, że liczą ang. ustny, bo mam 100%, ale rozsz. pisemny nie poszedł mi tak dobrze... A wynik rozsz. polskiego ciężko oszacować. Znam zarówno osobę, która rok temu miała 100% i taką, która 0% xD Żałuję, że nie uczyłam się w liceum niemieckiego i nie zdawałam z niego matury, do grupy z drugim niemieckim łatwiej się dostać...
Wardrunę kojarzę z nazwy, ale jakoś nie miałam okazji słuchać, chyba muszę to nadrobić. Skoro interesuje Cię Norwegia, to pewnie znasz Kaizers Orchestra? Najwspanialszy zespół na świecie.
Jeśli chodzi o trudność to ja z kolei spotkałam się z opiniami że norweska gramatyka jest najtrudniejsza, a szwedzka najłatwiejsza. Za to duński ma najtrudniejszą wymowę.
A co do UAMu to nie mam pojęcia, bo Poznań niestety jest poza moim zasięgiem (dlatego też nie składałam na skandę ).
Tak jeszcze dopytam z czystej wścibskości - interesuje Cię tylko Skandynawia czy ogólnie kraje nordyckie?

[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;62165156]Bardzo możliwe, że wszędzie jest (nie mam pojęcia), ale tu faktycznie była moja nadinterpretacja, tzn to dotyczy raczej wyłącznie studiowania jednocześnie dwóch lub więcej kierunków, kolejne to ich raczej nie interesują. [/QUOTE]
Trochę się zdenerwowałam, bo ja oficjalnie dalej studiuję mój kierunek. Ale przypomniałam sobie że jak w zeszłym roku składałam papiery (czyli już po dostaniu się na studia), to dopiero tam trzeba było zaznaczyć czy to jest pierwszy kierunek w ogóle, czy kolejny, czy wcześniej studiowałam na jakiejś innej uczelni. I jeszcze na UW jest coś takiego jak studia równoległe, chyba jednak tylko tam studiowanie jakiegoś kierunku ma znaczenie, w innym wypadku rekrutacja dla każdego wygląda tak samo.
nekofood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-24, 21:46   #185
201709061003
Konto usunięte

Cytat:
O niderlandzkiej myślałam, ale uznałam, że jednak tak bardzo mnie nie interesuje. Na fińską za to myślałam, że nie mam szans się dostać, bo byłam przekonana, że wymagają tam dwóch języków obcych zdawanych na maturze. Teraz sprawdziłam to jeszcze raz, patrzę, a tu okazuje się, że trzeba dwóch "języków nowożytnych" i ojczysty też się liczy... Dziękuję, że dzięki Tobie dokonałam tego odkrycia xD Wezmę to pod uwagę, poczytam sobie trochę o Finlandii i tym języku i może faktycznie spróbuję...
A Ty dlaczego chcesz akurat na filologię norweską? ^^

Ogarniam, bo zasady rekrutacji są takie same na wszystkie specjalności Instytutu Językoznawstwa, w którym studiuję i pod który podlega m.in. filologia fińska. Niestety, nie policzą ci polskiego, a bez dodatkowego przedmiotu możesz uzyskać maksymalnie 70 pkt. Według progów podanych na Amuland - http://amuland.pl/Portal/Progi-punktowe/DL-UFIN-2012 - to za mało. Z drugiej strony, studentka drugiego roku fennistyki na tegorocznym forum rekrutacyjnym UAM podała (tutaj: https://forum-ir.amu.edu.pl/viewtopic.php?f=20&t=10), że ostateczny próg w 2014 wynosił ok. 50 pkt. Albo się pomyliła, albo mówiła o osobach przyjętych z odwołania. Jeśli stwierdzisz, że fiński ci pasuje, to może warto spróbować, z tym że odwołania to loteria.

Mi bardziej zależałoby na szwedzkiej niż norweskiej, ponieważ szwedzki podoba mi się bardziej (chociaż wszystkie skandynawskie, w tym duński, bardzo lubię ). A studentem już jestem, kończę drugi rok i na pewno nie będę dobierał sobie teraz drugiego kierunku. Poza tym, skandynawistyka na UAMie jest totalnie poza moim zasięgiem tak czy siak, także...
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;62176606]Obawiam się, że masz rację. : < Język obcy + język obcy / matma / j. mniejszości / historia / geografia.
Dziwne, faktycznie nie widziałam jeszcze na UAMie filologii, która nie chciałaby polskiego. Na pewno byłby bardziej adekwatny do kierunku niż matematyka! : o[/QUOTE]
Podejrzewam, że brak polskiego jest winą naszą, tj. etnolingwistyki, językoznawstwa i nauki o informacji oraz językoznawstwa komputerowego. Pozostałe specjalności IJ to standardowe filologie z literaturą i historią obszaru językowego (chociaż też nie mają kulturówki jakoś specjalnie dużo jak na filo).
201709061003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-25, 09:39   #186
heavydirtysoul
Raczkowanie

Yeowe, Okazało się, że na UW będzie w tym roku rekrutacja na fiński i tam punktują polski, ale jednak nie chcę studiować w Warszawie i ogólnie tak mi nie zależy na tym fińskim, wolałabym jednak norweski/szwedzki i przy tym już pozostanę. Zbankrutuję jakbym miała składać na dużo kierunków xD I tak podejrzewam, że się nie dostanę, skoro progi typu 85+... Ale spoko, psychologia też mnie satysfakcjonuje, od lat o niej myślę. + Może faktycznie uda się za rok poprawić maturę i dodać do tego jakąś filologią (a jak studiowanie tych dwóch kierunków wyda się zbyt trudne, a psychologia mi nie podejdzie, to ją rzucę, choć mam nadzieję, że do tego nie dojdzie...) albo pojechać w ramach ERASMUS gdzieś do Skandynawii/Finlandii : D Swoją drogą, mój kolega jedzie w przyszłym roku w ramach ERASMUS do Finlandii, ciekawi mnie jak tam będzie mu się powodziło ^^

Cytat:
Napisane przez nekofood Pokaż wiadomość
Wardrunę kojarzę z nazwy, ale jakoś nie miałam okazji słuchać, chyba muszę to nadrobić. Skoro interesuje Cię Norwegia, to pewnie znasz Kaizers Orchestra? Najwspanialszy zespół na świecie.
Jeśli chodzi o trudność to ja z kolei spotkałam się z opiniami że norweska gramatyka jest najtrudniejsza, a szwedzka najłatwiejsza. Za to duński ma najtrudniejszą wymowę.
A co do UAMu to nie mam pojęcia, bo Poznań niestety jest poza moim zasięgiem (dlatego też nie składałam na skandę ).
Tak jeszcze dopytam z czystej wścibskości - interesuje Cię tylko Skandynawia czy ogólnie kraje nordyckie?
Wardrunę polecam, ja ją znam dzięki serialowi Vikings, który też jest świetny i w tych skandynawskich klimatach ^^ Nazwa Kaizers Orchestra nieraz obiła mi się o uszy, teraz obczaiłam z ciekawości, trafiłam na Begravelsespolka i bardzo mi się podoba *-*
Na fil. duńską też bym składała, gdyby był nabór na UAM w tym roku xD I gramatyka szwedzka najłatwiejsza powiadasz? W sumie wyszło mi, że z zestawu fil. szwedzka na UJ, norweska na UAM i szwedzka na UAM najmniej trudno powinno się być dostać na szwedzki na UAM (przynajmniej wynika tak z ostatnich progow na te kierunki), więc może tylko tam złożę... A co do trudności języków krajów nordyckich to chyba ogólnie islandzki jest najtrudniejszy, nie?
I tak, interesują mnie ogólnie kraje nordyckie. Ale to się nie wiąże raczej z jakąś dużą wiedzą na ich temat xD (to co wiem to głównie jakieś ciekawostki i najbardziej podstawowe informacje) Dopiero chciałabym ją nabywać.
heavydirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-25, 14:49   #187
krysztalkrysztal
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez butterfly777 Pokaż wiadomość
A ja mam ciągle mieszane uczucia i nie wiem na jakie studia iść .... jak myślicie co jest najlepsze z tych kierunków : Geodezja i kartografia, Geofizyka, Górnictwo i Geologia czy Ochrona Środowiska ?? Celuję w AGH gdyż tam mam w miarę blisko i tam jedynie na tych kierunkach może mi się przydać wiedza z lekcji geografii którą rozszerzałam w LO ... sama nie wiem w co lepiej się pchać ... doradźcie
chyba że ktoś może mi coś innego zaproponować
Akurat z wymienionych ja bym się osobiście w nic nie pchała, a już na pewno nie w górnictwo - całkiem już nie przyszłościowe. Znam ludzi po geodezji - jeśli odpowiada Ci tego typu praca, to całkiem przyjemny kierunek. Nie wiem jak z geofizyką, ale też bym się zainteresowała, bo brzmi sensownie. W ochronę środowiska też się raczej nie pchaj.

Cytat:
Napisane przez dubay Pokaż wiadomość
To tak bardziej u góry Moja koleżanka była na gospodarce przestrzennej ale w Krakowie, mówiła, że sam kierunek nie jest zły ale po prostu nie dawała rady z nauką.
Też przez rok byłam na gospodarce przestrzennej i kierunek raczej bardzo łatwy według mnie, nikt nie miał problemów ze zdaniem czegokolwiek.

Cytat:
Napisane przez _Dreamer Pokaż wiadomość
Hej
A co sądzicie o informatyce społecznej na AGH ( nowiuteńki kierunek) ?
Może któraś się wybiera ?
Raczej bym się nie zdecydowała ze względu na wydział na którym jest prowadzony, poza tym nowy kierunek-nie wiadomo czego się spodziewać, lepiej nie być królikiem doświadczalnym

Cytat:
Napisane przez katmaz Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co wy z tym strachem o bycie w dużej mniejszości na AGH? Tu jest pełno dziewczyn chyba na każdym wydziale. Na moim kierunku (inżynieria materiałowa, WIMiIP, polecam) jesteśmy na oko połową osób i wśród ludzi, którzy już poodpadali jest zdecydowanie więcej chłopaków.

Ciężko stwierdzić, bo to nowy kierunek. Ale Wydział Humanistyczny nie cieszy się raczej dobrą opinią.
Ale ja się nie znam, może to akurat będzie miało dobry poziom i będzie w jakiś sposób przyszłościowe.

Kocham miasteczko i będę je polecać wszystkim. W sumie nawet najniższy standard ujdzie, jeśli ludzie są fajni, ale komfort i komfort+ to przy tym pałace. Jest blisko do uczelni (10-20 min pieszo w zależności od akademika i wydziału), z miasteczka jest fajna komunikacja z resztą miasta, w akademikach nie ma wcale wiecznej imprezy, sodomy i czego tam jeszcze. Przeważnie względny spokój, no i są lektoria. Cena bije na głowę mieszkania. Nie ma w tym roku kryterium dochodowego, każdy, kto mieszka w odległości >50 km od Krakowa się dostaje. Jak jest cieplej, to można się "integrować" na Grilloprzestrzeni pomiędzy akademikami, ale nikt nikogo nie zmusza. W Klubie Studio jest sporo fajnych koncertów. Chyba jedynym minusem jest hałas w Juwenalia. Pouczyć się zawsze da, super opcją są lektoria. Można kuć całą noc i nie narzekać na imprezę obok, nie przeszkadzać śpiącym współmieszkańcom. Jest też bliżej do znajomych z notatkami, z wewnętrznej sieci można ściągać co jest bez ograniczeń (np notatki ), szybkość internetu przyzwoita. No i nie obchodzą was rachunku za media, wszystko jest w cenie, można lać wodę całą i świecić światło do woli. A co do prywatności, atmosfery i tak dalej - wszystko zależy od ludzi. Nie polecam zaklepywania pokoju z osobami, których nie znacie, szczególnie ze swojego kierunku. To się może skończyć po prostu źle i zostaje personany kwas na kierunku. Jeśli nie macie z kim mieszkać, to już lepiej, żeby wrzucili przypadkowe osoby. W razie problemów ze współlokatorką zawsze można zmienić pokój albo wywalić kogoś. Od tego jest Rada Mieszkańców i kierownik akademika.

Też mieszkam i nie zamieniłabym już na nic innego, zawsze polecam każdemu.
Czy cena bije na głowę mieszkania? Nie powiedziałabym, jest co prawda niższa, ale z roku na rok wzrasta i naciągają studentów na czym się tylko da.
I prawda że każdy się dostaje, ale tylko na pierwszy rok, później jest bardzo różnie
Komforty to rzeczywiście może pałace, ale prawdziwa akademikowa atmosfera jest tylko w standardach

Edytowane przez krysztalkrysztal
Czas edycji: 2016-06-25 o 15:05
krysztalkrysztal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-25, 20:14   #188
joannawhite
Przyczajenie

Jeżeli nie jesteście zdecydowane, możecie sprawdzić na tej stronie jak jest z bezrobociem i zarobkami po różnych kierunkach i uczelniach pol roku po ukończeniu studiów.
http://absolwenci.nauka.gov.pl
joannawhite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-25, 22:32   #189
Konto usunięte

O proszę, nie wiedziałam, że te dane są tak ładnie publicznie zebrane. Szkoda, że nie ma nic na temat japonistyki, bardzo mnie ciekawią losy ludzi po tego typu kierunkach.
Za to zaintrygowało mnie, że finanse i rachunkowość z WE UEP: http://absolwenci.nauka.gov.pl/reports/UEP_23218.pdf wypadają nieco gorzej niż finanse i rachunkowość biznesu z WZ: http://absolwenci.nauka.gov.pl/reports/UEP_23222.pdf
Nie tego się spodziewałam.

Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Czas edycji: 2016-06-25 o 22:33
Stary 2016-06-26, 16:13   #190
niemampojeciacorobie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez krysztalkrysztal Pokaż wiadomość
Akurat z wymienionych ja bym się osobiście w nic nie pchała, a już na pewno nie w górnictwo - całkiem już nie przyszłościowe. Znam ludzi po geodezji - jeśli odpowiada Ci tego typu praca, to całkiem przyjemny kierunek. Nie wiem jak z geofizyką, ale też bym się zainteresowała, bo brzmi sensownie. W ochronę środowiska też się raczej nie pchaj.

Też przez rok byłam na gospodarce przestrzennej i kierunek raczej bardzo łatwy według mnie, nikt nie miał problemów ze zdaniem czegokolwiek.

Raczej bym się nie zdecydowała ze względu na wydział na którym jest prowadzony, poza tym nowy kierunek-nie wiadomo czego się spodziewać, lepiej nie być królikiem doświadczalnym

Też mieszkam i nie zamieniłabym już na nic innego, zawsze polecam każdemu.
Czy cena bije na głowę mieszkania? Nie powiedziałabym, jest co prawda niższa, ale z roku na rok wzrasta i naciągają studentów na czym się tylko da.
I prawda że każdy się dostaje, ale tylko na pierwszy rok, później jest bardzo różnie

Komforty to rzeczywiście może pałace, ale prawdziwa akademikowa atmosfera jest tylko w standardach
Akademiki, właśnie! Orientujesz się może, jak to jest z tymi pokojami 3osobowymi z łazienką? Jest o tym mowa tu: http://www.dn.uj.edu.pl/studenci/pom...na/aktualnosci
Można się zgłosić w trzy osoby do tego pokoju, czy to oni wybierają, z kim będę mieszkać w wypadku zdecydowania się na akademik? (Kryterium odległości spełniam, no i idę na pierwszy rok )
niemampojeciacorobie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-28, 17:15   #191
laboleth
Raczkowanie

Ja jestem właśnie po egzaminach na Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu na kierunek architektury wnętrz. Jutro po godzinie osiemnastej zostaną ujawnione wyniki...
laboleth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-28, 18:25   #192
Maddis
Wtajemniczenie

Dziewczyny, orientujecie się jak jest z odpisem ze świadectwa? Chcę złożyć papiery na prywatną uczelnię i oni już teraz mi zabiorą wyniki. W szkole dostałam z wynikami też odpis i on może być zamiast świadectwa (bo może jeszcze złożę gdzieś indziej papiery), ale ma być potwierdzony. I teraz się tak zastanawiam czy jeśli na nim mam pieczątkę i podpis oke to wystarcza?
Maddis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-29, 00:24   #193
Sayven
Disaster

Cytat:
Napisane przez laboleth Pokaż wiadomość
Ja jestem właśnie po egzaminach na Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu na kierunek architektury wnętrz. Jutro po godzinie osiemnastej zostaną ujawnione wyniki...
To trzymam kciuki, powodzenia!

Cytat:
Napisane przez Maddis Pokaż wiadomość
Dziewczyny, orientujecie się jak jest z odpisem ze świadectwa? Chcę złożyć papiery na prywatną uczelnię i oni już teraz mi zabiorą wyniki. W szkole dostałam z wynikami też odpis i on może być zamiast świadectwa (bo może jeszcze złożę gdzieś indziej papiery), ale ma być potwierdzony. I teraz się tak zastanawiam czy jeśli na nim mam pieczątkę i podpis oke to wystarcza?
Może chodzi o potwierdzenie go notarialnie, wykonanie jakiejś kopii czy coś?
Stary 2016-06-29, 10:47   #194
laboleth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sayven Pokaż wiadomość
To trzymam kciuki, powodzenia!
Dziękuje!
Stary 2016-06-29, 20:15   #195
Sayven
Disaster

laboleth, jak Ci poszło?
Stary 2016-06-29, 21:12   #196
laboleth
Raczkowanie

Dostałam się! Tak bardzo się cieszę...
Stary 2016-06-29, 21:13   #197
Sayven
Disaster

Cytat:
Napisane przez laboleth Pokaż wiadomość
Dostałam się! Tak bardzo się cieszę...
Super, gratuluję!
Stary 2016-06-29, 21:17   #198
laboleth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sayven Pokaż wiadomość
Super, gratuluję!
Dziękuje bardzo! Teraz za was trzymam kciuki, dziewczyny! Abyście się dostały na wymarzone kierunki!
Stary 2016-06-30, 12:50   #199
niemampojeciacorobie
Przyczajenie

Gratulacje! Oby nam wszystkim się udało
Ja dziś zapłaciłam za rekrutację na epi i czeski na uj + uś: czeski i filologię ang. z chińskim, kompletnie spontanicznie
Teraz tylko czekać na wyniki matur... I marzyć, żeby za chwilę mieć inne problemy na głowie - sprawa mieszkania w Krakowie (marzenie!!! choćbym miała jeść chleb z chlebem przez całe studia!)

+ Czy tylko ja nie umiem znaleźć daty ogłoszenia listy przyjętych na studia na UJ? :O

Edytowane przez niemampojeciacorobie
Czas edycji: 2016-06-30 o 12:56
niemampojeciacorobie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-30, 13:07   #200
wolfvvess
Raczkowanie

Zgłaszam się i ja. Planuję wybrać Gospodarkę przestrzenną na UP we Wrocku. Strasznie stresuję się tymi wynikami z matury, mam wrażenie, że się nie dostanę...

Mój chłopak celuję w ekonomię na UE również we Wrocku. On raczej nie będzie mieć z tym problemu.

Zmieniałam zdanie już kilkanaście razy... Najpierw miała być komunikacja wizerunkowa, potem filologia polska, potem ekonomia, budownictwo... ale teraz jestem pewna. Jeśli bym się dostała i wytrwała to marzy mi się specjalizacja "rynek nieruchomości".

Trzymam kciuki za was wszystkie! Mam nadzieję, że każda z nas dostanie się tam gdzie planuje

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Cytat:
Napisane przez niemampojeciacorobie Pokaż wiadomość
Ja dziś zapłaciłam za rekrutację na epi i czeski na uj + uś: czeski i filologię ang. z chińskim, kompletnie spontanicznie
Teraz tylko czekać na wyniki matur... I marzyć, żeby za chwilę mieć inne problemy na głowie - sprawa mieszkania w Krakowie (marzenie!!! choćbym miała jeść chleb z chlebem przez całe studia!)

+ Czy tylko ja nie umiem znaleźć daty ogłoszenia listy przyjętych na studia na UJ? :O
Ogłoszenie listy rankingowej
wszyscy kandydaci na wszystkie studia: 14 lipca

Taką informację znalazłam. Nie wiem czy to masz na myśli.
Stary 2016-06-30, 18:05   #201
Alinali
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wolfvvess Pokaż wiadomość
Zgłaszam się i ja. Planuję wybrać Gospodarkę przestrzenną na UP we Wrocku. Strasznie stresuję się tymi wynikami z matury, mam wrażenie, że się nie dostanę...

Mój chłopak celuję w ekonomię na UE również we Wrocku. On raczej nie będzie mieć z tym problemu.

Zmieniałam zdanie już kilkanaście razy... Najpierw miała być komunikacja wizerunkowa, potem filologia polska, potem ekonomia, budownictwo... ale teraz jestem pewna. Jeśli bym się dostała i wytrwała to marzy mi się specjalizacja "rynek nieruchomości".

Trzymam kciuki za was wszystkie! Mam nadzieję, że każda z nas dostanie się tam gdzie planuje
Witam osobę, która planuje studiować ten sam kierunek, co ja! Jednak ja startuję na politechnikę i zupełnie inna część Polski.
Alinali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-30, 23:31   #202
krysztalkrysztal
Raczkowanie

Cytat:
Akademiki, właśnie! Orientujesz się może, jak to jest z tymi pokojami 3osobowymi z łazienką? Jest o tym mowa tu: http://www.dn.uj.edu.pl/studenci/pom...na/aktualnosci
Można się zgłosić w trzy osoby do tego pokoju, czy to oni wybierają, z kim będę mieszkać w wypadku zdecydowania się na akademik? (Kryterium odległości spełniam, no i idę na pierwszy rok )
Nie wiem jak na ujocie to wyglada, ale u nas przy kwaterowaniu wystarczylo przyjsc z osobami z ktorymi chcesz mieszkac i dostawaliscie razem pokoj.
krysztalkrysztal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-01, 14:59   #203
Sayven
Disaster

Cytat:
Listy rankingowe ogłaszają 14. lipca, o ile dobrze pamiętam
Stary 2016-07-02, 08:12   #204
mel95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lenny_ Pokaż wiadomość
A ja zarejestrowałam się na APS - pedagogika specjalna i AWF - pielęgniarstwo. O ile od zawsze dobrze się uczyłam, o tyle matura poszła mi nie tak jak to sobie wyobrażałam. Zjadł mnie stres i presja czasu, w wyniku czego boję się, że nie przyjmą mnie na te studia. Dużo znajomych radzi mi, żebym złożyła na jeszcze jakiś kierunek, po to tylko, żeby mnie przyjęli, później starałabym się oczywiście przenieść. Tylko nie wiem, gdzie i na co się jeszcze zarejestrować. Myślałam o SGGW - pedagogika..?

No i mam jeszcze jedną wątpliwość. Oba kierunki - ped. specjalna (tyflo lub surdopedagogika) i pielęgniarstwo - wydają mi się odpowiednie dla mnie. Jadnak nie wiem, który kierunek niesie więcej korzyści? Nie wiem, jak jest z pracą przy ped. specjalnej i zarobkami. O pielęgniarstwie dużo się naczytałam i jeżeli miałabym to studiować, swojej przyszłości nie wiązałabym z Polską. Który kierunek wybrać? Jakieś rady?
Jestem po 2 roku pielęgniarstwa, jeżeli masz jakieś pytania możesz do mnie napisać na PW
mel95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-02, 13:50   #205
ulla110
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Już wkrótce wyniki matur, ostatnie dni na wpłacanie opłat rekrutacyjnych itd., a ja dalej nie wiem co robić! Zapisałam się na UAM; lingwistyka stosowana bez znajomości niemieckiego, ale nie zdawałam polskiego rozszerzonego, więc zakładam, że się nie dostanę. Awaryjnie chciałabym złożyć na UEK, i tu pojawia się pytanie: gospodarka przestrzenna czy ekonomia? Jeszcze myślę nad administracją albo gospodarką i administracją publiczną.. Czy ktoś może coś powiedzieć o tych kierunkach? I jak z pracą po owych kierunkach? :conf used:
ulla110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-02, 20:13   #206
joannawhite
Przyczajenie

.

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

Cytat:
Napisane przez ulla110 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Już wkrótce wyniki matur, ostatnie dni na wpłacanie opłat rekrutacyjnych itd., a ja dalej nie wiem co robić! Zapisałam się na UAM; lingwistyka stosowana bez znajomości niemieckiego, ale nie zdawałam polskiego rozszerzonego, więc zakładam, że się nie dostanę. Awaryjnie chciałabym złożyć na UEK, i tu pojawia się pytanie: gospodarka przestrzenna czy ekonomia? Jeszcze myślę nad administracją albo gospodarką i administracją publiczną.. Czy ktoś może coś powiedzieć o tych kierunkach? I jak z pracą po owych kierunkach? :conf used:
http://absolwenci.nauka.gov.pl/reports/UEK1_20245.pdf
http://absolwenci.nauka.gov.pl/reports/UEK1_20258.pdf

z tych danych wynika, że ekonomia
sama myślę, że jest to bardziej elastyczny kierunek i jest szersze zapotrzebowanie na ludzi po nim

Edytowane przez joannawhite
Czas edycji: 2016-07-02 o 20:12
joannawhite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-02, 21:53   #207
Sayven
Disaster

A ja nie wiem, czy polecam ekonomię... Na dobrych ekonomistów zapotrzebowanie chyba wciąż jest i będzie, ale średniaków jest cała masa, a sama ekonomia jest dość ogólnym kierunkiem jednak.
Stary 2016-07-03, 17:16   #208
Farfalla97
Rozeznanie

Cytat:

Hej Też celuję w czeską na UJ!
Farfalla97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-04, 10:50   #209
Ocomichodzi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Farfalla97 Pokaż wiadomość
Hej Też celuję w czeską na UJ!
Wow! Aż jestem zdziwiona, że już druga osoba stąd chce studiować mój kierunek! Powodzenia
Ocomichodzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-04, 11:29   #210
Sayven
Disaster

Moja znajoma też składa na UJ na czeską, ale tylko awaryjnie, gdyby nie dostała się na sinologię ani japonistykę
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości