|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy WRZEŚNIOWYCH szczęść 2016 - epizod IV (a semestr już III :)
Ishtar - mamy ten sam tydzień i dziecie ważą podobnie
I moje też w takim samym ułożeniu, ale mnie to akurat nie przeszkadza, bo jeśli już tak zostanie, to bym bardziej nikt mi nie będzie c.c odmawiał ![]() Tylko wagowo ja mam już 9,5kg do przodu. U mnie niby idzie spokojnie, na początku po 0,2-0,7kg na tydzień, czasem nic, czasem 1 a potem nic, ale to się zaczęło odbijać na masie dziecia. Póki co napisałam do pani dietetyk, że dobijam powoli do 10kg więc zastanawiam się, jak dalej po podkarmieniu prowadzić dietę, żeby to szło bardziej na masę dziecka a nie na moją oraz czy tak się w ogóle da. Zauważyłam, że dużo dobrego dla zdrowia mamy i dziecka dawała u wielu osób dieta cukrzycowa. Czekam na jej odpowiedź, czy takie diety są dość uniwersalne i zalecane także osobom zdrowym, czy lepiej nie czerpać stamtąd pomysłów na dzienne jadłospisy ![]() A co do pojemności - miałam krótki epizod, gdzie jadłam mało, bo mi się nie mieściło. Trwał może z tydzień i minął. Nawet jeśli jest tak, że zjem np. dwa kawałki pizzy i skończy mi się miejsce, to spokojnie za pół godziny mogłabym wsunąć i trzeci. Powstrzymuje mnie tylko zdrowy rozsądek ![]() Póki co kupiłam błonnik i staram się go brać 3x dziennie, żeby wspomóc przemianę materii i żeby zalecane przez lekarza i dietetyk porcje mi wystarczały. Póki co mam wrażenie efektu placebo
Edytowane przez weselna01 Czas edycji: 2016-07-07 o 08:45 |
|
|
|
#2432 |
|
Zadomowienie
|
A ja już 14 kg na plusie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2433 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wkładek wielorazowych nie używałam, w domu często wspomagałam się tetrą,, bo te wszystkie wkładki, które miałam jakoś niewygodne dla mnie były, a ja miałam wycieki z piersi głównie podczas karmienia, tzn. jedną karmiłam to z drugiej samo leciało i jak już za dużo pokarmu mi się nazbierało, czyli rzadko, bo córa często ssała. Któraś polecała jakieś fajne wkładki i zapomniałam zapisać jakie to były. Butelki i smoczki trzeba wymieniać co jakiś czas, więc raczej bez sensu odrazu kupować tą największą. Ja zaczynałam od najmniejszej i w miarę potrzeb kupowałam większe, chyba, że kupujesz szklaną to chyba nie trzeba jej zmieniać.
|
|
#2434 |
|
Zakorzenienie
|
Natka gratuluje zakupów
Lea bez sensu kupować duże butle na dzien dobry, zreszta nie wiemy jakie podpasują maluchowi. Ja mam malutką z zestawu z laktatorem i póki co mi starczy. wkłądki laktacyjne szły u mnioe hurtowo, uwielbiałam te z TT, z rossmana najmniej i z belli bo robiły się grudkowate mega szybko i mi się odznaczały przez bluzkę
|
#2435 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też teraz mam mniej miejsca w żołądku i apetyt zmalał, dobrze, bo teraz za dużo przytyłam, to może uda teraz trochę przystopuje. Za to mam poranne mdłości, lekkie, ale jednak są. Cytat:
Chrupa śliczny kosz! A materacyk w jakim stanie? Właśnie między takim sie waham, a takim na kółkach. Mąż namawia do kołyski i że jak coś to kółka mi dorobi, ale dalej mam dylemat. A ja się ostatnio gorzej czuję, dopadło mnie zmęczenie i nic mi się nie chce, może anemia się przyczynia do tego. Do tego starsza córa bardzo źle śpi w nocy i aż się boję jak to będzie z dwójką. Mąż boi się jeszcze bardziej. No nic uciekam zacząć pranie i dalsze porządki w szafie, samo się nie zrobi. A i w Tesco F&F -20% na wszystko przy wydaniu min. 30 zł.
|
|
#2436 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny w klubie wkleiłam Wam linka do mojej ostatniej pracy
będzie mi miło jak zajrzycie!
|
#2437 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie przejmuj się tym, że główka wieksza, u mnie wyszło podobnie i ginka powiedziała ze na tym etapie to normalne. Robiła trzy różne pomiary (średnica, obwód i costam jeszcze ) I z dwóch wyszło ze 2 tyg do przodu a na 3 wyszło dobrze. Jakbym miała patrzeć na tygodnie to moje dziecko wg ostatniego usg ma wielką głowę, mały brzuch, ;długie nogi i krótkie ręce. Taki osiedlowy koksik ![]() Co do jedzenia - to minie. Ja niedawno miałam taki etap ze nie byłam w stanie jabłka zjeść żeby nie płakać z przejedzenia, a słabo mi było z głodu. Po prostu spróbuj jeść mało a często, nawet 8 razu dziennie po troszkę. Cytat:
naprawdę Ci współczuję, bo z opisu wygląda na rozpierduche i samowolke i nie wiadomo co jeszcze z tego wyniknie Cytat:
![]() I wg moich pomiarów wagi znowu schudłam, tym razem 0.5 w tydzień, nie w 2 tygodnie. Mam nadzieje, ze to kwestia wahania wody w organizmie czy czegoś takiego bo niepokoi mnie to, nie przytyłam w ciąży wiele a na koniec jeszcze chudne Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#2438 | ||||
|
Czerwcówka&Wrześniówka :)
|
Hej, na prawdę pędzicie szalone. Mój Tż to i tak jak w tel podczytuje czasami to do mnie "Znowu wizaż?" :P
Cytat:
Śliczne te łóżeczko Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Malutko przytyłaś. Gratki też za wózek. Ja z jedzeniem tak nie mam. Na śniadanie jem dwie kanapki i bez problemu je wciągam A ja nie jestem szczupła i też tak mam :P Dziś super noc znowu miałam. Nawet się wyspałam ![]() Mały w nocy buszował w brzuchu, a wieczorem to aż normalnie łzy mi się zakręciły tak brzuch falował. Mąż też to widział i tak fajnie pocałował wtedy w brzuszek. Ciężarna się mega rozczuliła ![]() I tak za mną jagody chodziły i mama mi wczoraj zrobiła naleśników z jagodami. Ale pojadłam, pyyyycha A teraz RATUNKUUUU. Zrobiła mi się delikatna opryszczka. Pierwszy raz w ciąży, ale ogólnie nie pierwszy raz. Często przed ciąża miałam. Polecacie coś? Pasta do zębów i okłady z cytryny poszły w ruch. Ale czy mogę użyć np. hascovir? Mój gin akurat ma urlop, a do rodzinnego nie chce mi się lecieć ;/ Może któraś miała i doradzi?
|
|
#2439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tej promocji to zajrzę jak wrócę do domu, bo jeszcze nie mam nic z tych rzeczy, a moja kuzynka korzysta ze spiworka dla swojej Marysi i mówi, że świetna sprawa Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2440 |
|
Zadomowienie
|
Mam tylko na dużą niedowagę i tam była dość wysoka dawka insuliny podawana wiec obawiam się, że jest kompletnie nie dostosowana do ciąży. Możesz mi swoją wysłać na wiadomość lub FB to całej nie zmienię, ale na tyle na ile się znam mogę Ci podrzucić pomysły na zamienniki.
|
|
#2441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama też mi kupiła słoik jagód i na obiad będziemy jeść pancakes z serkiem i musem jagodowym ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2442 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, pierwszy raz od tygodnia wyspalam sie ))Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2443 |
|
Zadomowienie
|
Ja też się dziś wyspałam . Przedtem się obudziłam na chwilę, zasnelam i teraz patrzę z już 10.
Może to efekt dzień wcześniej nie przespanej nocy. 😊 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2444 |
|
Zadomowienie
|
Polta - słuszne spostrzeżenie. Ciekawa jestem też co pani dietetyk mi napisze. W sumie to jest interesujące jak organizm sobie rozpoznaje, ile potrzebuje budulca do czego i jakiego zapasu potrzebuje na przyszłość. Ciekawe czy jest związek między ilością kg przybranych ponad miarę (tj. dziecko, łożysko itp) na zbilansowanej diecie podpartej także stałą spokojną formą ruchu a ilością produkowanego potem mleka... Bo ja mam tylko informację,że przy niskich progach już posiadanej t.t. organizm sobie odłoży 3-5kg nowej tkanki tłuszczowej, żeby potem z tego robić mleko, jeśli matka zamierza utrzymywać cały czas dietę, która spowodowała takie graniczne wartości t.t.
|
|
#2445 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wstałam po 3 na Siku, bo u teściów łazienka zajęta jest od 5:30, mimo że tesciowa chodzi na 8 do pracy... TŻ musi czekać, żeby załatwić potrzeby.. A jeździ na 6:30-7. Ja bym musiała często iść pod krzaczek, bo jak sie tesciowa kapie to od razu nie wyjdzie,więc wolę się podnieść wcześniej i opróżnić
|
#2446 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Natka za zakupy a chlop hmmm nie wspoczujacy ciezarnej ![]() Milako musze upatrzyc u nas w kielcach bedzie ciezko moze brat w wawie mnie poratuje i jak cos bedzie fajnego kupi mi.. Beti remontowo... oby latwo poszlo Weselna ja bym nie ryzykowala bo przy diecie cukrzycowej dzieci malo rosna kolezanka o czasie niecale 2500 urodzila i musi sie po lekarzach teraz bujac ciekawe co mnie czeka po powtorzeniu krzywej Polta o kurcze malutko a dobrej jakosci kupowalas materialy? Gdzie kupowalas?
|
#2447 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2448 |
|
Rozeznanie
|
Kurde jest dziś cudowna pogoda. Może ja jestem dziwna, ale lubię jak jest tak "jesiennie". Sucho, w miarę ciepło, ale wieje chłodny wiatr
od razu kojarzą mi się zapachy jabłek prosto z drzewa, zapach wilgotnej ziemii w lesie...Poszłabym dziś na spacer, zrobiła jakieś zdjęcia z naszego małego raju ... wręcz marze o tym. Pocieszam się, że nadrobię popylając z wózkiem w złotej jesieni Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2449 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2450 |
|
Wtajemniczenie
|
Majalenka tez w aptece stalam bez zainteresowania
![]() Charlie ![]() Ja zaraz musze skoczyc do gina bo potrzebuje skierowanie na krzywa i zapytam o ten wymaz czy musze brac antybiotyk chociaz serduszka poslucham ogladanie za tydzien juźzzzz sie doczekac nie mogeeeeeeeeee aaaaaaa
|
#2451 |
|
Czerwcówka&Wrześniówka :)
|
Dzięki za rady co do opryszczki. Przypomniało mi się, że dziś szkoła rodzenia to zapytam położnej o poradę
Na razie i tak do apteki mam za daleko, więc dalej domowych sposób używam
|
#2452 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Cytat:
Cytat:
Myślałam, że już nic nie wybierzemy... Sprzedawca widział, że krążę koło Cybexa i okazało się, że w poniedziałek sklep dostał na sprzedaż 9 egzemplarzy Cybexa z 2015 roku, zostały jeszcze 2 komplety 2w1, więc udało nam się załapać Lea ja na początek zamawiam 4 paczki podkładów. Wkładki laktacyjne używałam Tommee Tippee. |
||
|
|
|
#2453 |
|
Zadomowienie
|
A ja bym najchętniej spała cały dzień, a nie ma jak
to jednak chyba ten III trymestr daje o sobie znać.Póki co wzięłam się za robotę, ubranka się piorą, ugotowałam zupkę dla córy, na obiad robię cukinie faszerowane i fasolkę szparagową, później basen, jakoś muszę się zmusić żeby funkcjonować.
|
#2454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dzisiaj też się w końcu wyspałam Dzisiaj mam zamiar leżeć cały dzień. U mnie z jedzeniem podobnie, też zauważyłam, że mam mniejszy apetyt. Obecnie mam 7kg na plusie
|
|
|
|
|
#2455 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny, jestem tu i czytam Was regularnie
![]() Jakoś nie miałam ostatnio za bardzo czasu i weny do pisania. Ogarniamy wszelkie poprawki mieszkaniowe przed powitaniem naszej kruszynki W sumie już prawie wszystko zrobione tak, jak chciałam - w weekend czeka mnie tylko wielkie sprzątanie ![]() Mebelki małej też już czekają w gotowości, zostało wybranie fotela, zasłon, oświetlenia i takich pierdółek ![]() Dzisiaj byłam na małych zakupach i zaszłam do Rossmanna i akurat rzeczy, na które się czaiłam były w promocji (np. Hipp wychodzi taniej w Rossmannie niż na Gemini, a teraz jeszcze promocja to już w ogóle), więc kupiłam trochę rzeczy - myślę, że w korzystnych cenach ![]() Nawiązując do tego co pisałyście wcześniej - nakładki na sutki powinnyśmy dobierać ZAWSZE do rozmiaru naszych brodawek, a nie buźki dziecka. Ponadto, laktator też powinien być dobrany w ten sposób ![]() Tu np. kilka słów od Medeli http://www.medela.pl/dla-mam-karmiac.../rozmiar-lejka Jeśli chodzi o przechowywanie pokarmu, to można w woreczkach strunowych, dobrze przygotowanych pojemnikach na żywność, widziałam też specjalne pojemniczki od Aventu. Położna na SR powiedziała "Słyszałam już parę głupich pomysłów, więc BŁAGAM was, niech nie przyjdzie wam do głowy przechowywanie czy mrożenie pokarmu w aptecznych pojemniczkach na mocz"
|
#2456 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A jak często trzeba takie butelki wymieniać? Dodam, że z założenia chodzi u nas o sporadyczne używanie butli (np. jakbym gdzieś wychodziła, a to raczej nie będzie się zdarzać na początku często). Cytat:
Mój też ma głowę prawie 2 tygodnie do przodu, nogi tydzień - tylko brzuch miał idealnie na dany dzień Cytat:
|
|
#2457 |
|
Raczkowanie
|
Na SR radzono nam, by do szpitala brać małe pojemności np. kremu dla dziecka i chusteczki w normalnym (foliowym) opakowaniu a nie te duże w plastiku, bo tam szybciej mnożą się bakterie. Przy wypisie, chusteczki i otwartą pielęgnację powinniśmy wyrzucić do kosza i nie zabierać tego do domu, bo mimo, że w szpitalu się sprząta, to jest dużo bakterii, które łatwo się tam dostają i lepiej nie zabierać ich do domu.
W ogóle trochę się ostatnio wkurzyłam, bo na SR rozdano nam gifty od Lovi, w skład których wchodziły wkładki laktacyjne, smoczek i butelka aktywne ssanie. Ale butelki nam nie dano - została zabrana z każdej paczki i wrzucona z powrotem do kartonu. Argumentacja: "Z tej butelki mleko samo dosłownie wycieka i jak dziecko raz spróbuje (nawet w awaryjnej sytuacji) to nie będzie chciało jeść z piersi, bo z niej tak łatwo nie leci - a to zaprowadzi was drogie mamy wprost pod drzwi szpitalnej poradni laktacyjnej." Jak lubię babeczki z tej szkoły i to jak prowadzą zajęcia - to jednak powinny pozwolić każdej mamie indywidualnie zdecydować czy chce podać tę konkretną butelkę czy nie. Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad zakupem tej butli -no bo aktywne ssanie. Myślałam, że w awaryjnych sytuacjach będzie jak znalazł. Sama nie wiem, chyba jednak postawię na polecany mi przez wszystkich Avent.
|
#2458 |
|
Zadomowienie
|
Póki co dzisiaj mnie nosi na białeczko i rano miałam pół bułki z masłem orzechowym i dżemem a pół z mozarellą i warzywami. Potem serek wiejski z nasionami chia, żurawiną, rodzynkami i otrębami. A na obiad - 200g brokuła i 300g frankfuterek w cieście + pół batonika energetycznego
![]() I to tyle w kwestii tego, czy i ile mi się mieści
|
|
#2459 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale faktycznie jakość mają mega. Już miałam wiele materialow w ręce z tej strony i sa super. A.bawełna amerykańska .... boska choć teraz mają mało wzorów. ☺ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2460 |
|
Rozeznanie
|
Uwaga uwaga nosze giganta! Jesteśmy po usg. Mały rośnie jak na drożdżach- 1820g!!! Przewidywana waga na poród to prawie 4kg. Mdleje!!!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:50.

I moje też w takim samym ułożeniu, ale mnie to akurat nie przeszkadza, bo jeśli już tak zostanie, to bym bardziej nikt mi nie będzie c.c odmawiał 

18.09.2015

naprawdę Ci współczuję, bo z opisu wygląda na rozpierduche i samowolke i nie wiadomo co jeszcze z tego wyniknie 

Pomińmy szczegół, że jakoś lekarz wcale nie uważa, że dzidzia jest mała. Jak będę karmić piersią i któreś z nich się odezwie że dzidzia za mało waży, a będzie ważyła prawidłowo, to nie ręczę za siebie.