Torbiele na jajnikach - wątek zbiorczy - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-27, 23:20   #511
kilianna
Zakorzenienie

Dot.: Torbiele na jajnikach - wątek zbiorczy

Jestem załamana Po roku od operacji znowu mam przeklęty torbiel i endometriozę. Leczyli mnie luteiną, gestomikronem i ... wysyłają na kolejną operację. Ja już mam tego dość, mam ciągle chodzić na operacje? a jak za rok sytuacja się powtórzy, to znowu mam się kłaść na stół? Jak tak dalej pójdzie, to nic mi z jajników nie zostanie,ponieważ na poprzedniej operacji trochę mi z nich wycięto, a teraz ginekolog mówi, że dobrze by było wyciąć cały jeden jajnik. A co, jeśli za rok torbiel endometrialna zaatakuje ten drugi?
Poszłam do 2 ginekologa, powiedział, że można spróbować leczyć Harmonetem, przez 3 miesiace, a jak nie zadziała- to na laparoskopię... . znowu Jest to narazie moja ostatnia nadzieja, ale z jednej strony martwię się, czy na endometriozę to w ogóle pomoże!
Po operacji brałam Danazol, jakoś nie pomógł na to choróbsko, więc ciekawe, czy tabletki antykoncepcyjne pomogą
Jest mi tak smutno Pragnę mieć za parę lat dzidziusia z moim narzeczonym, boję się,że po tych licznych operacjach nie będzie mi to dane
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-27, 23:55   #512
aneczka8
Zadomowienie

Mi jak lekarz przepisał tabletki anty na torbiel endometrialną ale to nic nie pomogło.... zresztą uprzedził mnie że jest bardzo małe prawdopodobieństwo żeby torbiel się wchłoneła. Od laparoskopii biorę ciągle tabletki anty i mam je brać aż do momentu jak będę chciała zajść w ciąże. Endometrioza się nie odnawia. A Ty kilianna próbowałaś być na tabletkach przez dłuży czas??
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 11:17   #513
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczka8 Pokaż wiadomość
Mi jak lekarz przepisał tabletki anty na torbiel endometrialną ale to nic nie pomogło.... zresztą uprzedził mnie że jest bardzo małe prawdopodobieństwo żeby torbiel się wchłoneła. Od laparoskopii biorę ciągle tabletki anty i mam je brać aż do momentu jak będę chciała zajść w ciąże. Endometrioza się nie odnawia. A Ty kilianna próbowałaś być na tabletkach przez dłuży czas??
No właśnie nie byłam na tabletkach dłuższy czas, ponieważ mój ginekolog stwierdził, że podczas operacji usunięto wszystkie ogniska endometriozy i wszystko jest ok i nie ma sensu faszerować się tabletkami. I że wystarczy jak pobiorę troszkę Danazol. Teraz już wiem, że się mylił, ponieważ pewnie gdybym brałam tabletki, jak Ty, endometrioza nie odnowiłaby się. A tutaj- znowu to dziadostwo. Najgorsze jest to,że tych lekarzy nie obchodzi chyba, że ja zamierzam mieć jeszcze dzieci. Najlepiej usunąć jajniki i mieć spokój
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 11:33   #514
aneczka8
Zadomowienie

No właśnie nie wiem czemu lekarz proponuje Ci usunięcie jajnika... przecież torbiel endometrialna nie powstaje na skutek jego złej pracy.... najlepiej jakbyś przed laparoskopią była już na tabletkach a potam ciągle je brała. Endometrioza ma to do siebie że nawet zaleczona może wrócić i po 10 latach bo jest to choroba immunologiczna a jak sie jeszcze nie rodziło to za wszelką cene trzeba utrzymywać ją w uśpieniu żeby nie tworzyły się nowe ogniska bo każda laparoskopia to wyłuszczenie też trochę zdrowej części jajnika.
Myślę dokładnie tak jak Ty... endometrioza to sprytna bestia... jak się usunie jeden jajnik to pójdzie predzej czy później na drugi...
Stary 2007-12-29, 20:50   #515
wistra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tynusianr1 Pokaż wiadomość
cześć kobitki! mnie tez dopadła torbiel - niestety bądz na szczęście nie wiem jak duża bo mi sama pękła (w zaszadzie nawet nie wiem kiedy). O peknietej torbieli dowiedziałam sie podczas profilaktycznego badania (miałam za dużo płynu, chyba w zatoce Douglasa). Moja pani dr. przepisała mi jakis angybiotyk i tabletki przeciwzapalne. Po ostatnim badaniu okazało sie, że już jest znaczna poprawa i lekarka chciała przepisać mi tabletki antykoncepcyjne. Niestety mam sporadyczne (ale mam) ataki migreny z aurą, co jest przeciwskazaniem do ich zażywania. Na razie wiec mam tylko kontunułować terapię lekami przeciwzapalnymi. Czy któraś z Was kochane Wizażyastki miała doczynienia z podobną sytuacją? Jestem ciekawa czy takie leczenie/zapobieganie nawrotom bez hormonów może być skuteczne. Dajcie znać. Pozdrawiam!
jesli Ci pekla, nie byla to torbiel, bo bys tu raczej dzis nie pisala, bo pewnie jeszcze by Cie ratowali, albo juz by Cie nie bylo.
To byla cysta.
wistra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 23:07   #516
mar_ta1
Raczkowanie

A po czym można zorientować się, że się ma torbiel? Są jakieś objawy? Czy da się wykryć tylko przez badanie u lekarza?

mar_ta1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-30, 00:23   #517
gajqa
Wtajemniczenie

GG do gajqa

Cytat:
Napisane przez mar_ta1 Pokaż wiadomość
A po czym można zorientować się, że się ma torbiel? Są jakieś objawy? Czy da się wykryć tylko przez badanie u lekarza?
u mnie np objawami było hm krwawienie w ciągu jednego miesiąca co kilkanascie dni i tym sie zmartwiłam wiec poszlam do gin. i okazalo sie że mam torbiele ale dał leki i znikneło a czy sa inne objawy to ja nie wiem
gajqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-30, 00:28   #518
aneczka8
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mar_ta1 Pokaż wiadomość
Ja nie miałam żadnych objawów poza bolesnymi okresami które tak naprawde miałam zawsze i nie myślałam że to coś złego bo większość dziewczyn coś boli podczas okresu. Lekarz do którego chodziłam 3 lata podczas badań (bez usg) nie widział żadnej torbieli dopiero "nowy" lekarz poprzez usg stwierdził torbiel. Nie była jakaś ogromna więc mogła nie być wyczuwalna podczas normalnego badania.
Stary 2007-12-30, 19:04   #519
wistra
Rozeznanie

Ja mialam.
Bol podbrzusza (dokladnie lewej strony)
i zanik miesiaczki
Stary 2008-01-02, 10:14   #520
tynusianr1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wistra Pokaż wiadomość
jesli Ci pekla, nie byla to torbiel, bo bys tu raczej dzis nie pisala, bo pewnie jeszcze by Cie ratowali, albo juz by Cie nie bylo.
To byla cysta.
Ja tam nie wiem - lekarka powiedziała, ze to była torbiel, która pękła. a czy przypadkiem cysta to nie jest mała torbiel? w każdym bądz razie moja diagnoza brzmiała - pęknięta torbiel i tego się trzymam.
tynusianr1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 16:50   #521
aneczka8
Zadomowienie

Mi też wydawało się że torbiel i cysta to to samo. Torbiel po łacienie to cystis... a cysta ma swój odnośnik w łacinie??

Encyklopedia PWN podaje hasło Torbiel i obok w nawiasie (cysta). W tym artykule też torbiel nazwana jest inaczej cystą http://www.biomedical.pl/choroby/now...rbiel-248.html

Może ktoś kto się zna może to wyjaśnić.
Stary 2008-01-03, 11:40   #522
wistra
Rozeznanie

No mi wyjasnili
Cysta nie jest wypelniona plynem i jak peka, to nic sie nie dzieje

A torbiel, no coz. Jest wypelniona plynem, i jak peknie, to jest bol niesamowity (wiem cos o tym, bo mnie peklo, ale odrazu wyladowalam na stole). Lekarz powiedzial ojcu, ze 10 minut pozniej i nie byloby kogo ratowac...

ehh..

Tak mysle, bo torbiel wielkosci pow. 3 cm jest juz zagrozeinem zycia, ale mniejsza nie.
Moze te mniejsze sa cystami?
Stary 2008-01-08, 13:53   #523
karolina1122
Przyczajenie

Witam!Właśnie przed paroma dniami dowiedziałam się że mam 2 torbiele na prawym jajniku a najgorsze jest w tym to że poszłam do ginekologa żeby potwierdził moje podejrzenia co do ciąży(bo 4 testy ciążowe pokazywały że jestem w ciąży), a on powiedział mi że ciąży nie widzi tylko dwa torbiele NO A CO Z TYMI TESTAMI!!!! Za głupia jestem na to! a tak się cieszyłam! ale dzisiaj idę do innego lekarza, bo tamten zostawił mnie w takiej niepewności, że po nocach nie śpię!
Stary 2008-01-08, 14:05   #524
aneczka8
Zadomowienie

w instrukcji do quick vue jest cos takiego:

Jakie czynniki mogą wpływać na wynik testu?
Lekarstwa zawierające hCG mogą prowadzić do błędnych wyników (np. Pregnyl, Profasi, Pergonal i APL). Alkohol, doustne środki antykoncepcyjne, środki przeciwbólowe, antybiotyki lub lekarstwa hormonalne nie zawierające hCG nie powinny wpływać na wynik testu. Poza tym w wyniku różnych obrazów klinicznych chorób, np. torbieli jajnika lub ciąż pozamacicznych (ciąża poza macicą) mogą pojawić się podwyższone stężenia hCG, powodujące błędny wynik pozytywny.

Jednak zawsze warto zasięgnąć porady innego lekarza.
Stary 2008-01-08, 18:59   #525
monika90ssssss
Przyczajenie

Dot.: Torbiel jajnika :-(

Cytat:
Napisane przez ilonacb Pokaż wiadomość
Dziewczyny kochane. Dziś u mnie zdiagnozowano torbiel jajnika wielkości 4 cm. Miałam zatrzymanie miesiączki, myślałam że to ciąża, a tu takie coś...
Na razie badano mnie tylko na fotelu, zapisano mi tabletki "na wywołanie" i mam czekać. Może sam pęknie..
Mam pytanko, czy któraś z Was tez przechodziła przez coś takiego? Słyszałam, że często kończy się to operacją, a nawet niektóre torbiele są złośliwe Nie chodzi mi o to skąd się biorą i jak się dzielą, bo teorie znam. Mam raczej na myśli doświadczenie życiowe.
Czy ktoś się z tym borykał, a może miał operację. Czy to naprawdę takie popularne schorzenie i nie ma się czym martwić? Podobno lubią się odnawiać i mogą być problemy z zajściem w ciążę...
A i jeszcze jedno.. Czy słyszałyście o tym, że torbiele pojawiają się po odstawieniu tabletek??? Martwię się „trochę”, bo jeszcze wszystko przede mną, mam 23 lata.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi
hej ja też ma torbiel i wcale to nie miłe ja sie z tym męcze ciągle mi robią usg.. moje objawy to wymioty zawroty głowy i różne inne :/ Dziś płakałam bo moja nauczycielka powiedziała że jak pęknie mi jajnik to moge być pezpłodna .. Zmieniłam ginekologa i mam nadzieje że wszystko bedzie ok... niby operacje też sie często nie udają... ja sie już z tym męcze od kwietnia 2007 kiedy podejrzewano wyrostek... oststnio w szkole miałam ciśnienie podniesione 150/100 tak mnie bolał brzuch ja już nie mam sił przez to
monika90ssssss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-12, 17:10   #526
Mrówaaa
Rozeznanie

Unhappy Powiększony jajnik od roku... Pomóżcie!

A więc chciałabym was się zapytać o porade, szukałam już odpowiedzi na moje zmartwienia ale niestety nie znalazłam nic konkretnego.

Od stycznia 2007 zaczeły mi się problemy z regularnym okresem następny dostałam miesiąc po terminie... Odrazu poszłam do ginekologa. Zrobił mi dopochwowe USG. Powiedział że na lewym jajniku jest torbiel 4x6.5cm, przepisał mi Cilest i powiedział, że powinno pomóc.

Brałam Cilest do lipca... Okropnie się czułam, przytyłam kilka kg, dostałam celulitu, zero ochoty na jakieś intymności z facetem. Przerwałam kuracje, wyjechałam na wakacje.
Poszłam na kolejną kontrole pod koniec wrzesnia, gdy załatwiłam już kilka swoich dość ważnych spraw. Lekarz zrobił ponownie USG i powiedział że po torbieli nie ma ani śladu, lecz jajnik ma gigantyczne wymiary i że wtedy musiał być również tak duzy i to nie była torbiel. Dostałam jakies tabsy.
W grudniu byłam znów u ginekologa, stan się nie zmienił.
Dostałam mase tabletek przeciwzapalnych i innych środków dopochwowych oraz doustnych.

Gdy zapytałam się go czy to coś powaznego - nie chciał mi odpowiedzieć. Jedynie powiedział, że pecherzyki w jajniku maja na szczescie własciwą wielkość ale martwi go płyn w zatoce douglasa i tak długi okres w którym jajnik jest cały czas powiększony.

Dodam że ciągle czuje ból w podbrzuszu z lewej strony. Okres teraz spóźnia mi się już od 1 stycznia. A na kontrole mam iść po menstrusacji... ale co zrobić gdy jej nie mam? Pojść wcześniej?

I powiedzcie czy mam się czym martwic... Ehhh
Stary 2008-01-12, 18:09   #527
Mrówaaa
Rozeznanie

Dot.: Powiększony jajnik od roku... Pomóżcie!

Naprawde nikt mi nie odpowie?
Stary 2008-01-12, 19:57   #528
negra78
Raczkowanie

skoro spóźnia Ci się okres nie czekaj tylko umów się wcześniej na wizytę, z tymi sprawami nie ma żartów a i Ty będziuesz spokojniejsza, jeśli okaże się, że coś jest nie tak niewarto czekać lepiej wcześniej rozpocząć leczenie
negra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-13, 13:10   #529
Mrówaaa
Rozeznanie

Cały czas czuję jakbym miała dostać okres, ale jakoś nie przychodzi

Chyba jednak zadzwonie jutro i się umówie na wtorek na wizyte o ile nie dostane okresu.

I jeszcze pytanko... czy tak długi stan powiekszenia czy tez zapalenia jajnika może wpłynąć w jakiś sposób na płodność?
Stary 2008-01-14, 17:31   #530
Mrówaaa
Rozeznanie

Eh dostałam chociaż okres dziś Jedyny plus... Więc do lekarza wybiore sie tak jak mi zalecił, czyli po miesiaczce.

A czy jest ktoś w stanie odp. na moje ostatnie pytanie?
Stary 2008-01-15, 18:40   #531
iinnkkaa
Zakorzenienie

Od pewnego czasu boli mnie w dole brzucha kilka miesiecy mialam to samo ale przeszlo z czasem teraz znow wrocilo okres mam nieregularny myslicie ze moze to byc torbiele? bardzo sie boje co to moze byc
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-16, 20:00   #532
krakowianka007
Przyczajenie

miala torbiel na lewym jajniku okazało się że przyczyną jego powstania jest endometrioza, swoją histrorię opisalam na http://www.endometrioza.sos.pl/ gdzie tak jak inne dziewczyny leczące się na ednometiozę korzystam tam z bloga! zapraszamy
krakowianka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-18, 14:55   #533
karolina1122
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez iinnkkaa Pokaż wiadomość
Od pewnego czasu boli mnie w dole brzucha kilka miesiecy mialam to samo ale przeszlo z czasem teraz znow wrocilo okres mam nieregularny myslicie ze moze to byc torbiele? bardzo sie boje co to moze byc
tak to może być torbiel, ale oczywiście nie musi, poprostu musisz się udać do ginekologa i na usg, bo samo badanie ginekologiczne nie wykryje torbiela!
Stary 2008-01-19, 21:05   #534
Nelllcia
Raczkowanie

Czy torbiel da sie tylko wykryc dopochwowym usg???????????? Bo mialam zwykle robione dwa razy w ciagu tego roku (lekarz podejrzewal cos z nerkami, bo od dluzszego czasu mam tepe bole z prawej strony brzucha i uczucie pelnosci w dolnej czesci brzucha, zwlaszcza jak siusiam
Ale gdzies od pol roku mam tez bardzo skape miesiaczki.....no i pojawilo sie jakieś plamienie brunatne tydzien przed okresem, potem przeszlo i od wczoraj znowu....a okres mi sie pojawia... (nie biore tabletek anty)
Podejrzewam torbiel.....ale sama nie wiem....a moja ginekolog (bylam półtora roku temu) jakos nie kwapila sie do wewn usg...
Stary 2008-01-19, 23:06   #535
miss.a
Raczkowanie

Bóle jajnika + czy mój "okres" jest normalny?

1. Czy któraś z Was kiedykolwiek usłyszała na badaniu ginekologicznym, że bóle jajnika mogą występować przed okresem? ( w sensie, że to niby taka reakcja organizmu ma być )

Boję się, czy to nie przypadkiem torbiel. Ale jestem reguralnie badana (ginekologicznie wyłącznie) i lekarz nic nie stwierdził. Nie mam innych niepokojących objawów..

Czy samym badaniem ginekologicznym lekarz może wykryć torbiel? Ewentualnie zmiany na jajnikach?

2. Biorę tabletki anty od roku. Mój okres ( o ile można go tak nazwać ) trwa 3dni (występuje regularnie) i polega na tym, że pierwszy dzień jest normalny (taki, jakie bywały przed braniem tabletek), natomiast drugi to już krew połączona z czymś brązowym, a trzeci dzień to już same brązowawe plamienia. Tłumaczę sobie, że to normalne, że te plamienia to takie zakończenie okresu.
Ale czy to normalne? Czy któraś z Was ma/iała może podobną sytuację?
miss.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-19, 23:19   #536
aneczka8
Zadomowienie

Dot.: Bóle jajnika + czy mój "okres" jest normalny?

Jeśli chodzi Ci o zwykłe badanie ginekologiczne to lekarz może nie wyczuć torbieli jeśli jest mała. Sama chodziłam do "zaufanej" lekarki przez kilka lat i żadnych torbieli nie widziała. Wkońcu stwierdziłam że czas zmienić lekarza poszłam na wizyte dosłownie tydzień później i na usg wyszła torbiel...

Przy tabletkach wydaje mi się że nie powinny boleć jajniki. Owulacja nie występuje jajniki nie pracują... mnie boli brzuch kilka dni przed "okresem" na tabletkach ale to nie jajniki.

Na tabletkach okres jest o wiele krótszy. Z tego co sie orientuję u niektórych dziewczyn trwa nawet tylko 2 dni.
Stary 2008-01-19, 23:28   #537
miss.a
Raczkowanie

Dot.: Bóle jajnika + czy mój "okres" jest normalny?

mnie zdecydowanie boli jajnik. mowilam to lekarzowi, bylam badana kilka razy, stwierdzil, ze jajnik jest powiekszony, ale ze moze byc to spowodowane zblizajacym sie okresem.
dziwne? ;\
miss.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 13:03   #538
iinnkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina1122 Pokaż wiadomość
tak to może być torbiel, ale oczywiście nie musi, poprostu musisz się udać do ginekologa i na usg, bo samo badanie ginekologiczne nie wykryje torbiela!
zapisałam sie na wizyte ale dpiero dokladnie za miesiac a brzuch boli
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 19:17   #539
karolcia_83
Rozeznanie

Proszę, pomóżcie.

Dziewczyny byłam dziś na badaniu USG narządów rodnych, które lakarz mi robił przez powłoki brzuszne. Jestem w 13 dniu cyklu. Przyjmuję bromergon na hyperprolaktynemie. Nie wiem co myśleć, pan dr. nastraszył mnie okropnie. Że mam bardzo złe wyniki, że mogę mieć problemy z zajściem w ciąże, co mnie kompletnie załamało, bo ja chciałam się wkrótce starać o dziecko. Najpierw się spłakałam, teraz dopiero zaczęłam myśleć.
A to moje wyniki: trzon macicy o wym. 57 na 35 mm o jednorodnej strukturze. Endometrium 11 mm, izoechogeniczne. W Zatoce Douglasa widoczna niewielka ilpść płynu- tutaj padło najwięcej komentarzy- i teraz najgorsze- prawy jajnik najprawdopodobniej zmieniony policystycznie, Boże czy to znaczy,że mam torbiel i nie mogę mieć dzieci? Lewy jajnik z widocznymi pęcherzykami jajnikowymi. Kompletnie się załamałam.
karolcia_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 21:47   #540
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka
Dot.: Proszę, pomóżcie.

Mamy prawie taką samą sytuację, u mnie nie było mowy o zatoce Douglasa... występuje u Ciebie trądzik, nadmierne owłosienie?

Czy pęcherzyki na jajnikach zawsze świadczą o PCO?

Edytowane przez italiaanka
Czas edycji: 2008-01-23 o 11:47
italiaanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości