|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torbiele na jajnikach - wątek zbiorczy
Jestem załamana
Po roku od operacji znowu mam przeklęty torbiel i endometriozę. Leczyli mnie luteiną, gestomikronem i ... wysyłają na kolejną operację. Ja już mam tego dość, mam ciągle chodzić na operacje? a jak za rok sytuacja się powtórzy, to znowu mam się kłaść na stół? Jak tak dalej pójdzie, to nic mi z jajników nie zostanie,ponieważ na poprzedniej operacji trochę mi z nich wycięto, a teraz ginekolog mówi, że dobrze by było wyciąć cały jeden jajnik. A co, jeśli za rok torbiel endometrialna zaatakuje ten drugi? Poszłam do 2 ginekologa, powiedział, że można spróbować leczyć Harmonetem, przez 3 miesiace, a jak nie zadziała- to na laparoskopię... . znowu Jest to narazie moja ostatnia nadzieja, ale z jednej strony martwię się, czy na endometriozę to w ogóle pomoże!Po operacji brałam Danazol, jakoś nie pomógł na to choróbsko, więc ciekawe, czy tabletki antykoncepcyjne pomogą ![]() Jest mi tak smutno Pragnę mieć za parę lat dzidziusia z moim narzeczonym, boję się,że po tych licznych operacjach nie będzie mi to dane
|
|
|
|
|
#512 |
|
Zadomowienie
|
Mi jak lekarz przepisał tabletki anty na torbiel endometrialną ale to nic nie pomogło.... zresztą uprzedził mnie że jest bardzo małe prawdopodobieństwo żeby torbiel się wchłoneła. Od laparoskopii biorę ciągle tabletki anty i mam je brać aż do momentu jak będę chciała zajść w ciąże. Endometrioza się nie odnawia. A Ty kilianna próbowałaś być na tabletkach przez dłuży czas??
|
|
|
|
|
#513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#514 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie nie wiem czemu lekarz proponuje Ci usunięcie jajnika... przecież torbiel endometrialna nie powstaje na skutek jego złej pracy.... najlepiej jakbyś przed laparoskopią była już na tabletkach a potam ciągle je brała. Endometrioza ma to do siebie że nawet zaleczona może wrócić i po 10 latach bo jest to choroba immunologiczna a jak sie jeszcze nie rodziło to za wszelką cene trzeba utrzymywać ją w uśpieniu żeby nie tworzyły się nowe ogniska bo każda laparoskopia to wyłuszczenie też trochę zdrowej części jajnika.
Myślę dokładnie tak jak Ty... endometrioza to sprytna bestia... jak się usunie jeden jajnik to pójdzie predzej czy później na drugi... |
|
|
|
|
#515 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To byla cysta. |
|
|
|
|
|
#516 |
|
Raczkowanie
|
A po czym można zorientować się, że się ma torbiel? Są jakieś objawy? Czy da się wykryć tylko przez badanie u lekarza?
|
|
#517 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie np objawami było hm krwawienie w ciągu jednego miesiąca co kilkanascie dni i tym sie zmartwiłam wiec poszlam do gin. i okazalo sie że mam torbiele ale dał leki i znikneło a czy sa inne objawy to ja nie wiem
|
|
|
|
|
#518 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie miałam żadnych objawów poza bolesnymi okresami które tak naprawde miałam zawsze i nie myślałam że to coś złego bo większość dziewczyn coś boli podczas okresu. Lekarz do którego chodziłam 3 lata podczas badań (bez usg) nie widział żadnej torbieli dopiero "nowy" lekarz poprzez usg stwierdził torbiel. Nie była jakaś ogromna więc mogła nie być wyczuwalna podczas normalnego badania.
|
|
|
|
|
#519 |
|
Rozeznanie
|
Ja mialam.
Bol podbrzusza (dokladnie lewej strony) i zanik miesiaczki |
|
|
|
|
#520 |
|
Przyczajenie
|
Ja tam nie wiem - lekarka powiedziała, ze to była torbiel, która pękła. a czy przypadkiem cysta to nie jest mała torbiel? w każdym bądz razie moja diagnoza brzmiała - pęknięta torbiel i tego się trzymam.
|
|
|
|
|
#521 |
|
Zadomowienie
|
Mi też wydawało się że torbiel i cysta to to samo. Torbiel po łacienie to cystis... a cysta ma swój odnośnik w łacinie??
Encyklopedia PWN podaje hasło Torbiel i obok w nawiasie (cysta). W tym artykule też torbiel nazwana jest inaczej cystą http://www.biomedical.pl/choroby/now...rbiel-248.html Może ktoś kto się zna może to wyjaśnić. |
|
|
|
|
#522 |
|
Rozeznanie
|
No mi wyjasnili
![]() Cysta nie jest wypelniona plynem i jak peka, to nic sie nie dzieje ![]() A torbiel, no coz. Jest wypelniona plynem, i jak peknie, to jest bol niesamowity (wiem cos o tym, bo mnie peklo, ale odrazu wyladowalam na stole). Lekarz powiedzial ojcu, ze 10 minut pozniej i nie byloby kogo ratowac... ehh.. Tak mysle, bo torbiel wielkosci pow. 3 cm jest juz zagrozeinem zycia, ale mniejsza nie. Moze te mniejsze sa cystami? |
|
|
|
|
#523 |
|
Przyczajenie
|
Witam!Właśnie przed paroma dniami dowiedziałam się że mam 2 torbiele na prawym jajniku
a najgorsze jest w tym to że poszłam do ginekologa żeby potwierdził moje podejrzenia co do ciąży(bo 4 testy ciążowe pokazywały że jestem w ciąży), a on powiedział mi że ciąży nie widzi tylko dwa torbiele NO A CO Z TYMI TESTAMI!!!! Za głupia jestem na to! a tak się cieszyłam! ale dzisiaj idę do innego lekarza, bo tamten zostawił mnie w takiej niepewności, że po nocach nie śpię!
|
|
|
#524 |
|
Zadomowienie
|
w instrukcji do quick vue jest cos takiego:
Jakie czynniki mogą wpływać na wynik testu? Lekarstwa zawierające hCG mogą prowadzić do błędnych wyników (np. Pregnyl, Profasi, Pergonal i APL). Alkohol, doustne środki antykoncepcyjne, środki przeciwbólowe, antybiotyki lub lekarstwa hormonalne nie zawierające hCG nie powinny wpływać na wynik testu. Poza tym w wyniku różnych obrazów klinicznych chorób, np. torbieli jajnika lub ciąż pozamacicznych (ciąża poza macicą) mogą pojawić się podwyższone stężenia hCG, powodujące błędny wynik pozytywny. Jednak zawsze warto zasięgnąć porady innego lekarza. |
|
|
|
|
#525 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Torbiel jajnika :-(
Cytat:
ja już nie mam sił przez to
|
|
|
|
|
|
#526 |
|
Rozeznanie
|
A więc chciałabym was się zapytać o porade, szukałam już odpowiedzi na moje zmartwienia ale niestety nie znalazłam nic konkretnego.
Od stycznia 2007 zaczeły mi się problemy z regularnym okresem następny dostałam miesiąc po terminie... Odrazu poszłam do ginekologa. Zrobił mi dopochwowe USG. Powiedział że na lewym jajniku jest torbiel 4x6.5cm, przepisał mi Cilest i powiedział, że powinno pomóc. Brałam Cilest do lipca... Okropnie się czułam, przytyłam kilka kg, dostałam celulitu, zero ochoty na jakieś intymności z facetem. Przerwałam kuracje, wyjechałam na wakacje. Poszłam na kolejną kontrole pod koniec wrzesnia, gdy załatwiłam już kilka swoich dość ważnych spraw. Lekarz zrobił ponownie USG i powiedział że po torbieli nie ma ani śladu, lecz jajnik ma gigantyczne wymiary i że wtedy musiał być również tak duzy i to nie była torbiel. Dostałam jakies tabsy. W grudniu byłam znów u ginekologa, stan się nie zmienił. Dostałam mase tabletek przeciwzapalnych i innych środków dopochwowych oraz doustnych. Gdy zapytałam się go czy to coś powaznego - nie chciał mi odpowiedzieć. Jedynie powiedział, że pecherzyki w jajniku maja na szczescie własciwą wielkość ale martwi go płyn w zatoce douglasa i tak długi okres w którym jajnik jest cały czas powiększony. Dodam że ciągle czuje ból w podbrzuszu z lewej strony. Okres teraz spóźnia mi się już od 1 stycznia. A na kontrole mam iść po menstrusacji... ale co zrobić gdy jej nie mam? Pojść wcześniej?I powiedzcie czy mam się czym martwic... Ehhh
|
|
#527 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Powiększony jajnik od roku... Pomóżcie!
Naprawde nikt mi nie odpowie?
|
|
#528 |
|
Raczkowanie
|
skoro spóźnia Ci się okres nie czekaj tylko umów się wcześniej na wizytę, z tymi sprawami nie ma żartów a i Ty będziuesz spokojniejsza, jeśli okaże się, że coś jest nie tak niewarto czekać lepiej wcześniej rozpocząć leczenie
|
|
|
|
|
#529 |
|
Rozeznanie
|
Cały czas czuję jakbym miała dostać okres, ale jakoś nie przychodzi
![]() Chyba jednak zadzwonie jutro i się umówie na wtorek na wizyte o ile nie dostane okresu. I jeszcze pytanko... czy tak długi stan powiekszenia czy tez zapalenia jajnika może wpłynąć w jakiś sposób na płodność?
|
|
#530 |
|
Rozeznanie
|
Eh dostałam chociaż okres dziś
Jedyny plus... Więc do lekarza wybiore sie tak jak mi zalecił, czyli po miesiaczce.A czy jest ktoś w stanie odp. na moje ostatnie pytanie?
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
Od pewnego czasu boli mnie w dole brzucha
kilka miesiecy mialam to samo ale przeszlo z czasem teraz znow wrocilo okres mam nieregularny myslicie ze moze to byc torbiele? bardzo sie boje co to moze byc
|
|
|
|
|
#532 |
|
Przyczajenie
|
miala torbiel na lewym jajniku okazało się że przyczyną jego powstania jest endometrioza, swoją histrorię opisalam na http://www.endometrioza.sos.pl/ gdzie tak jak inne dziewczyny leczące się na ednometiozę korzystam tam z bloga! zapraszamy
|
|
|
|
|
#533 |
|
Przyczajenie
|
tak to może być torbiel, ale oczywiście nie musi, poprostu musisz się udać do ginekologa i na usg, bo samo badanie ginekologiczne nie wykryje torbiela!
|
|
|
#534 |
|
Raczkowanie
|
Czy torbiel da sie tylko wykryc dopochwowym usg???????????? Bo mialam zwykle robione dwa razy w ciagu tego roku (lekarz podejrzewal cos z nerkami, bo od dluzszego czasu mam tepe bole z prawej strony brzucha i uczucie pelnosci w dolnej czesci brzucha, zwlaszcza jak siusiam
![]() Ale gdzies od pol roku mam tez bardzo skape miesiaczki.....no i pojawilo sie jakieś plamienie brunatne tydzien przed okresem, potem przeszlo i od wczoraj znowu....a okres mi sie pojawia... (nie biore tabletek anty) Podejrzewam torbiel.....ale sama nie wiem....a moja ginekolog (bylam półtora roku temu) jakos nie kwapila sie do wewn usg...
|
|
#535 |
|
Raczkowanie
|
Bóle jajnika + czy mój "okres" jest normalny?
1. Czy któraś z Was kiedykolwiek usłyszała na badaniu ginekologicznym, że bóle jajnika mogą występować przed okresem? ( w sensie, że to niby taka reakcja organizmu ma być )
Boję się, czy to nie przypadkiem torbiel. Ale jestem reguralnie badana (ginekologicznie wyłącznie) i lekarz nic nie stwierdził. Nie mam innych niepokojących objawów.. Czy samym badaniem ginekologicznym lekarz może wykryć torbiel? Ewentualnie zmiany na jajnikach? 2. Biorę tabletki anty od roku. Mój okres ( o ile można go tak nazwać ) trwa 3dni (występuje regularnie) i polega na tym, że pierwszy dzień jest normalny (taki, jakie bywały przed braniem tabletek), natomiast drugi to już krew połączona z czymś brązowym, a trzeci dzień to już same brązowawe plamienia. Tłumaczę sobie, że to normalne, że te plamienia to takie zakończenie okresu. Ale czy to normalne? Czy któraś z Was ma/iała może podobną sytuację? |
|
|
|
|
#536 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bóle jajnika + czy mój "okres" jest normalny?
Jeśli chodzi Ci o zwykłe badanie ginekologiczne to lekarz może nie wyczuć torbieli jeśli jest mała. Sama chodziłam do "zaufanej" lekarki przez kilka lat i żadnych torbieli nie widziała. Wkońcu stwierdziłam że czas zmienić lekarza poszłam na wizyte dosłownie tydzień później i na usg wyszła torbiel...
Przy tabletkach wydaje mi się że nie powinny boleć jajniki. Owulacja nie występuje jajniki nie pracują... mnie boli brzuch kilka dni przed "okresem" na tabletkach ale to nie jajniki. Na tabletkach okres jest o wiele krótszy. Z tego co sie orientuję u niektórych dziewczyn trwa nawet tylko 2 dni. |
|
|
|
|
#537 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bóle jajnika + czy mój "okres" jest normalny?
mnie zdecydowanie boli jajnik. mowilam to lekarzowi, bylam badana kilka razy, stwierdzil, ze jajnik jest powiekszony, ale ze moze byc to spowodowane zblizajacym sie okresem.
dziwne? ;\ |
|
|
|
|
#538 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#539 |
|
Rozeznanie
|
Proszę, pomóżcie.
Dziewczyny byłam dziś na badaniu USG narządów rodnych, które lakarz mi robił przez powłoki brzuszne. Jestem w 13 dniu cyklu. Przyjmuję bromergon na hyperprolaktynemie. Nie wiem co myśleć, pan dr. nastraszył mnie okropnie. Że mam bardzo złe wyniki, że mogę mieć problemy z zajściem w ciąże, co mnie kompletnie załamało, bo ja chciałam się wkrótce starać o dziecko. Najpierw się spłakałam, teraz dopiero zaczęłam myśleć.
A to moje wyniki: trzon macicy o wym. 57 na 35 mm o jednorodnej strukturze. Endometrium 11 mm, izoechogeniczne. W Zatoce Douglasa widoczna niewielka ilpść płynu- tutaj padło najwięcej komentarzy- i teraz najgorsze- prawy jajnik najprawdopodobniej zmieniony policystycznie, Boże czy to znaczy,że mam torbiel i nie mogę mieć dzieci? Lewy jajnik z widocznymi pęcherzykami jajnikowymi. Kompletnie się załamałam. |
|
|
|
|
#540 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Proszę, pomóżcie.
Mamy prawie taką samą sytuację, u mnie nie było mowy o zatoce Douglasa... występuje u Ciebie trądzik, nadmierne owłosienie?
Czy pęcherzyki na jajnikach zawsze świadczą o PCO?
Edytowane przez italiaanka Czas edycji: 2008-01-23 o 11:47 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.

Po roku od operacji znowu mam przeklęty torbiel i endometriozę. Leczyli mnie luteiną, gestomikronem i ... wysyłają na kolejną operację. Ja już mam tego dość, mam ciągle chodzić na operacje? a jak za rok sytuacja się powtórzy, to znowu mam się kłaść na stół? Jak tak dalej pójdzie, to nic mi z jajników nie zostanie,ponieważ na poprzedniej operacji trochę mi z nich wycięto, a teraz ginekolog mówi, że dobrze by było wyciąć cały jeden jajnik. A co, jeśli za rok torbiel endometrialna zaatakuje ten drugi? 

a tak się cieszyłam! ale dzisiaj idę do innego lekarza, bo tamten zostawił mnie w takiej niepewności, że po nocach nie śpię!