|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy jesteś w stanie wybaczyć zdradę? | |||
TAK |
![]() ![]() ![]() ![]() |
216 | 19,22% |
NIE |
603 | 53,65% |
NIE WIEM |
305 | 27,14% |
Głosujący: 1124. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy zdradę można wybaczyć?
Myślę że niektórzy zasługują na kolejną szansę,ale na to składa się milion okoliczności m.in siła miłości,skruchy,tendencje charakteru.Nie jest łatwo wybaczyć,ale uważam że w niektórych przypadkach należy przebaczyć a nóż widelec może się zmieni.Jednak z autopsji wiem,że w wiekszosci przypadków pierwsza zdrada nie jest niestety ostatnią.Dlatego asekuracyjnie na przyszłość mam nadzieję że nic mnie nie podkusi i nie wybaczę.
Dum spiro,spero-tego się właśnie obawiam.Złudnych nadziei,które zawsze prowadzą do bolesnych rozczarowań.
![]() |
#392 |
BAN stały
|
Jeśli wybacza sie zdradę oznacza to, że nie kochasz swojego partnera/rki. Oczywiście dla mnie ktoś kto zdradza jest po prostu zwierzątkiem -wybaczcie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Znam związek który po zdradzie i po upływie czasu stał sie jeszcze mocniejszy i trwalszy niz przed tym co sie stało. Troche dziwne masz rozumowanie; moim zdaniem jest na odwrót, osoba która wybacza musi bardzo kochać. chociaż oczywiście to że sie kogoś kocha nie znaczy że trzeba mu wybaczyć zdradę.
![]() |
![]() |
#394 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli wybaczasz-wręcz przeciwnie-dajesz wyraz swojej bezgranicznej miłości.
![]() |
![]() |
#396 | |
BAN stały
|
Cytat:
Takie prawo to boskie prawo, a nie ludzkie. To ja mogę się zgodzić, jeśli to by wyglądało tak: wybaczam Ci, że mnie zdradziłeś, ale nie potafie Ci ponownie zaufać, bo to niemożliwe. Powiem tak samo: jesteśmy tylko ludźmi, dlatego nie można pozwalać sobie na taki luksus jak zdrada i wybaczenie. Takie przyzwolenie dało początek całej tej fali. Jeśc z podłogi można z różnych powodów, ale myślę, że nie krzywdzi to drugiego człowieka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#398 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak się kogoś kocha to potrafi się wybaczyć zdrade, co nie zawsze jest dobre, bo związek często po zdradzie i tak się rozpada. A jak się kocha za mocno (czyli idealizuje partnera zapominając osobie) to wybacza się kolejne zdrady robiąc z siebie idotkę niestety i popychadło. Cytat:
Piszesz, że to egoizm bo chce się taką osobę zatrzymać przy sobie. A co jeśli ta osoba chce wrócić, wie, że źle zrobiła i chce z tobą być a nie z tą osobą, z którą cie zdradziła... skoro dwie osoby chcą być razem dobrowolnie pomimo zdrady to nie widzę tu egoizmu. Inna sprawa, że robi to na własną odpowiedzialność, jak już pisałam, związek po zdradzie jest inny, cieżki.... nie wiem czy dałabym w takim związku radę.
![]() |
![]() |
#399 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#400 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdybym zdradziła, to chyba nie chciałabym aby mój TŻ mi wybaczył. Ta zadra w sercu by mnie męczyła każdego dnia. To już nie byłoby TO. Poza tym myślę, że wcześniej, cyz później pomyślałabym: "zdradziłam raz, wybaczył, to w sumie chyba to nic aż tak strasznego". Kto za lekko, za szybko wybacza (bez refleksji, bez przemyślenia co było nie tak, dlaczego się tak stało), chyba naprawdę nie kocha, bo nie da się z dnia na dzień przejść do porządku nad faktem, że ktoś nas zdradził. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
BAN stały
|
Cytat:
Na razie jesteś na dobrym tropie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
Raczkowanie
|
Nom ja powiem tak, znam zdrade z każdej strony i niestety cos na ten temat moge powiedzieć. Mój były mnie zdradził 2 razy, niby potem bylismy nadal razem...ale to nie byl związek tylko taka wspólna egzystencja, do tej pory się zastanawiam po co tak długo to wszystko trwało...za każdym razem jak sie z nim widziałam to przypominało mi się to wszystko...chyba żałuje ze mu wtedy wybaczyłam. Z moim obecnym tz jest inaczej.. na poczatku naszego zwiazku strasznie sie pokłóciliśmy ...no i ja w ramach tego ze myslałam ze on już nei chce ze mną być...poszłam w tango z innym... było ciężko ale tz moj kochany wybaczył mi, staramy się o tym nie rozmawiac ani tego nie wspominać, gdzyż to boli zarówno mnie tak i jego.
Podsumowując: warto wybaczyc , gdy druga strona żałuje, tylko ze nie zawsze dalszy zwiazek musi miec sens...to juz zalezy tylko od partnerów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zawsze zdarzy się wyjątek od reguły: ktoś, kto jednak wybaczył i jego partner się poprawił (czyli było warto wybaczyć). Czasami zdrada ożywia związek, uzdrawia go (nie tyle może zdrada, co wnioski wyciągnięte z tego dlaczego doszło do zdrady). To już indywidualna kwestia. W sumie w jednej sytuacji bym mogła wybaczyć - gdyby związek z mojej winy był w stanie ochłodzenia, rozkładu (bo sama bym się nie starała, odrzucała partnera, odsuwała go od siebie, również w łóżku, nie dawała sobie pomóc) i poszukałby pocieszenia w czyichś ramionach (i wiązało by się to z uczuciem). To mogłabym wybaczyć bo w sumie sama bym go do pewnego stopnia pchnęła do tego czynu. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2008-01-14 o 18:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Przyczajenie
|
Nigdy nie byłam w takiej sytuacji...ale myslę, że zdradę można wybaczyć raz. Zwłaszcza kobiety wybaczają zdradę mężczyzną - taka psychika. Jeżeli mężczyzna żałuje i pragnie być z Tobą nie wahaj się. Zastanów się także co zmienić w Waszym związku - może więcej czułości, zainteresowania, rozmów, bliskości. Zaczaruj go seksowną bielizną, zmysłowością i spraw aby przy Tobie poczuł się mężczyzną z krwi i kości, dowartościuj go - niech poczuje wiatr w żagle. Porozmawiajcie o tym co się stało, jakie były powody.... a potem nigdy o tego nie wracaj, nie wypominaj. On i tak wie, że zrobił źle. Ciesz się życiem, to nie koniec świata. Pamietaj - na rozstanie zawsze jest czas. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
|
Potrafiłabym wybaczyć, nie umiałabym zapomnieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Raczkowanie
|
A co powiecie na moja historię: ja zdradziłem moją żonę z koleżanką z pracy...banalnie na początek - nieprawdaż.....my mamy małe dziecko - ona ma męża i 2 dzieci....ona jest ciut starsza...sami nie wiemy jak się to stało - w sumie od zawsze coś do siebie czuliśmy - chyba chemia.....tak jakoś wyszło - umówiliśmy się - doszło do zdrady, potem znowu i znowu itd.....trwało to kilka miesięcy i trwa nadal z ta różnicą, że po okresie fascynacji - nie wiem - może urodą, ciałem, zapachem i po okresie zdrad fizycznych- teraz spotykamy się jak tylko mamy możliwość (z racji pracy 1-2 w miesiącu) i rozmawiamy, przytulamy się, całujemy ...teraz ona przemyslała to wszystko - chce sie wycofać - choć nie potrafi - bo jeśli kilka dni nie mamy kontaktu ze sobą ona je inicjuje...ja - sam nie wiem - gdy pierwszy raz to robiliśmy - miałem tą świadomość czym to grozi, zapewniała mnie,że mnie kocha - przynajmniej tak mi mówiła, pisała - szalała za mną, ja raczej byłem wstrzemieźliwy, wiedziałem czym to się może skończyć i w sumie przykro to stwierdzic - zdradziłem z premedytacją - mając całkowitą świadomość tego co sie może stać - rozwody, ciąża, utrata znajomych itd. lecz mimo to zdecydowałem sie na nią - i to nie jeden raz....teraz tak jak wspomniałem - ona chce się wycofać..lecz znowu mnie wzięło uczucie - tym razem nie fascynacja - nie chcę żeby odeszła bo....kocham ją.....i tak sie razem męczymy w tym wszystkim sam nie wiem na co czekając...-powiem podle na czyjąś śmierć? Choc tak naprawdę nie chcemy niczyjej śmierci....Ona stwierdziła, że to było zauroczenie, ze sama nie wie jak do tego doszło...itd. choć wiem, że tęskni i mnie potrzebuje....i nie potrafi mi odmówic...a ja..zmagam się z tym niesamowicie - choć mam silną psychikę, ale przy uczuciach...każdy kiedyś klęknie...jak to wszystko poukładac....ja ją naprawdę kocham i chcę z nia być...ona kiedyś mi to mówiła, pisała...teraz mówi, że raczej mnie nie kocha i nic do mnie nie czuje - to jednego dnia, kiedy indziej - znowu, że tęsni, mysli, potrzebuje mnie itd....że też mnie to się musiało wszystko przytrafić...choć nie myslałem, że to ja się zakocham - bo tak pisałem wcześniej - na początku ona tak za mna szalała, że mnie to nawet troche onieśmielało.....teraz mnie uczucie do niej dorwało...ciekawe jak długo wytrzymamy w takim rozdwojeniu...jeśli ona sie nie wygada - to nikt sie nie dowie...i smieszą mnie sytuacje, że zona czyta meżowi smsy i wykrywa zdradę - smsy sie kasuje albo blokuje ...kurde jeśli zdradzać to z głową.....i takie to życie skomplikowane...co Wy na to?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
Przyczajenie
|
ja tez bym nie wybaczyla, moze da sie ale napewno nie da sie zapomniec
juz nigdy bym mu nie zaufala wiec uwazam ze zwiazek bez zaufania jest nie mozliwe Ale z drugiej strony "milosc Ci wszystko wybaczy".... bardzo Ci wspolczuje i mam nadzieje ze wybierzesz slusnie trzymaj sie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
<blee> |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
BAN stały
|
yogi737 -co ja na to? traktujesz żonę jak śmiecia, to nie jest tylko twoje życie, jeśli jesteś w związku odpowiadasz za dwie osoby! nie wiem czy Twoja żonka byłaby szczęśliwa dowiadując się że "kundel bury penetruje inne dziury", a Twoja koleżanka z pracy z pewnością chciała sobie ukraść męża na kilka nocy, ale jej sie za bardzo spodobało, i jakoś cię wypluwa, choć ślina pozostaje na brodzie... nie cierpię zakłamanych ludzi :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Rozeznanie
|
a ja jestem wredne babsko i powiem ze nigdy przenigdy zdrady nie wybacze, dla mnie slowa "Kocham" wypowiadane przez mojego faceta oznaczaja oddanie i szacunek, jesli zdradzi oznacza to ze szacunku do mnie nie ma zadnego a tym samym wcale tak mocno nie kocha.
A wiec usprawiedliwianie alkoholem czy jakimis innymi czynnikami sa bez znacznia, czlowiek nie zaleznie od tego co sie z nim dzieje powinien miec swoje w glowie ![]()
![]() |
#414 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dodam jeszcze od siebie, że "zdradzający" cieszą sie dużą pobłażliwością, ze względu na takie usprawiedliwiania i pozostają jakby pod ochroną. Ja osobiście gdybym chciała zdradzić swojego partnera (intensywnie bym o tym myślała) zdecydowanie bym się rozstała. Dlaczego? ponieważ rozstając sie nie ranię tej drugiej osoby, nie plamię jej honoru, nie przyprawiam rogów, nie upodlam jej, ani siebie. Zdrada to największe ohydztwo jakie można zrobić osobie, osobie, która kocha. to jak sztylet w serce... brak szacunku do drugiego człowieka.Mogę usprawiedliwić zdradę, ale chyba tylko w jednym przypadku: jak się kogoś odurzy jakimiś prochami iten ktoś myśli, że się kocha z żoną ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gdybym była 15stoletnią dziewczyną, która nakrywa najukochańszego tatusia na zdradzie mamy- pewnie coś by we mnie pękło. Zdradzałeś nie tylko żonę, ale i własne dziecko. Zdrada, w przypadku kiedy ma się już rodzinę, dotyczy wszystkich. Dzieci potrafią być na tyle mściwe, że nigdy mogą nie wybaczyć. Wiadomo jak dziecko myśli " on zrobił krzywdę mojej mamie", " on zrobił mi krzywdę i wszystko zepsuł" Mówię tutaj oczywiście już o dzieciach, które co nie badż coś wiedzą o życiu i jak w ich oczach wygląda ideał rodziny. Cytat:
![]() Dorośli ludzie mają na tyle już rozwinięty mózg, że powinni umieć z niego korzystać nawet jak są pijani. A jeżeli ktoś myśli..piii w przypadku mężczyzn to są tego takie skutki. Jeśli chodzi o kobiety to podobno najniebezpieczniejsze są te, które były dziewicami i nie miały żadnego innego mężczyzny przed tym jedynym poznanym, z którym się związały na całe życie. Podobno chcą posmakować czegoś nowego z kimś innym.
![]() |
![]() |
#417 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O żonie nie wspomnę ,bo widzę,że na niej Ci wcale nie zależy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak i żony, która co dzień sprząta i zastanawia się jaki obiadzik zrobić kochanemu mężusiowi.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:13.