|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy II
Kropka, no sorry, że nie zapamiętałam że to Ty, ale mam nadzieję że mi wybaczysz. To przez te ostatnie turbulencje
|
#2042 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny piszecie o spotkaniach klasowych dzięki Naszej Klasie, ale w naszym pokoleniu to normalne poruszać się po internecie. Powiem wam, że moja mama odnalazła koleżankę po 38 latach (no może brat jej pomógł
) i dzisiaj razem z ojcem jadą ją odwiedzić . Na pewno później zda mi relacje ze spotkania i szczegółów.A dzisiaj Krzyś nie obudził się w nocy, dopiero o 7.40
|
#2043 |
|
Wtajemniczenie
|
Hello!
U mnie nocka tradycyjnie 4 karmienia . Teraz Weronika z nianią na spacerku, a ja zamiast odsypiac to buszuję w sieci . Moje dziecko wciągnęło na drugie sniadanko 150ml kaszki- jestem w szoku . Myślałam,że uleje czy coś, ale skąd. Odbiła na sucho i dawaj do zabawyxantia- to fajnie,że opanowałaś sytuację, całuski dla dzielnej Aluni.My też mamy w domu paracetamol, ale w takim razie kupię ten Nurofen-oby sie nie przydał ![]() Prawda jest taka,że dopóki się nie ma swoich dzieci to się guzik wie o troskach rodziców o ich zdrowie, oczywiscie pewien poziom empatii jest, ale dopiero przy swoich wiemy co się naprawdę przezywa.Taka moja mądrośc na dzisiaj. Jeśli któraś ma sprawdzonego sprzedawcę na allegro z akcesoriami do karmienia będę wdzięczna za link.
|
#2044 |
|
Wtajemniczenie
|
życzę dużo zdrowia wszystkim maluszkom
co do karmienia to moi chłopcy jedzą naprawdę zatrważające ilości, a ostatnio wymusili na mnie 3 stały posiłek dziennie więc teraz jedzą tak:ok 9:00 Igor nutramigen ze 180 ml wody Olaf moje mleko ok 12 zupka warzywna ok 500 ml (na spółkę) 15-16 Igor moje mleko w butelce Olaf moje mleko ok 17 jakieś proste danie (np. puree z marchwi albo z ziemniaków, albo kaszka) (ok 350 ml na spółkę) 20-21 kaszka z deserkiem owocowym (ok 250g na spółkę) ok 23 Igor nutramigen ze 180 ml wody Olaf moje mleko (i tak przez resztę nocy, a Igor grzecznie śpi do rana) moi chłopcy właściwie nic nie piją - czasem dostają trochę mleka ryżowego rozcieńczonego wodą, albo samej wody, ale głównie się tymi kubkami bawią rozlewając sobie na śliniaczki dobrze bawią się również chrupkami kukurydzianymiMinisia, to chyba Ty pytałaś o produkty, więc wymieniam: warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszka, burak, cukinia, brokuł, dynia, seler, pasternak (groszek i kalafior próbowałam w 1 słoiczku, ale chyba się jeszcze wstrzymam, bo kupka dziwna) owoce: jabłka, śliwki, morele, winogrona, gruszka, banany, brzoskwinie, suszone śliwki, suszone morele kasze: ryż brązowy, kukurydziana, jaglana pestki: siemię lniane, sezam, dynia, słonecznik olej ze słonecznika, migdałów
|
#2045 |
|
Zakorzenienie
|
iwka 4 karmienia ło mamo
mne dobija jak musze wstac dac smoka 2 razy a co dopiero karmic 4 razy. Podziwiam, bo dla mnie to jest własnie najwiekszy minus karmienia piersią |
|
|
|
#2046 |
|
Wtajemniczenie
|
wiem kanciu, wiem- minus jak nic, ale co zrobię? nie dam? Dobrze,że Werka to przez sen robi i nie mam problemów z usypianiem
|
#2047 |
|
Zakorzenienie
|
ajanna tak to ja pytałam - dzięki zaraz sobie wszystko zanotuję
Kanciu dlatego nie ma co narzekać i doceniać to się ma ma ![]() A mam jeszcze do Was pytanie odnośnie roczku: bo chodzi mi o to, ze robi się na roczek też Mszę dla dziecka, u nas w Kościele jest to połączone zawsze ze Chrzcinami. Ksiądź odprawia Mszę w intencji chrzczonych dzieci i tych roczkowych i daje im tez jakieś błogosławieństwo. ALe się zastanawiam czy robić wogóle tą Mszę - ja tam nie jestem jakaś super praktykująca i wołałabym zrobić tylko imprezke w domku coś takiego jak na Chrzcinach. Zebrać całą rodzinkę, ustroić super mieszkanie - balony i inne pierdołki, super tort itd... Jakie macie zdanie na ten temat ![]() Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i zapomniałam się Wam pochwalić, że Hanusia wygrała znów z Gerbera - tym razem sztruksowe spodenki
|
#2048 |
|
Zadomowienie
|
minisiu pierwsze słyszę o takiej mszy. Myślę, że ktoś to u was zapoczątkował, a później samo poszło. Ja tam tylko urodzinki dla najbliższej rodziny zrobię i to wszystko. Chyba, że moja babcia coś dla księdza u siebie w parafii zaniesie i zamówi, ale chyba nie.
A gdzie ty grasz, że wygrywasz, może i my spróbujemy. Oglądam Dr. Quinn i właśnie urodziła , ale z Saliego wspaniały położnik
|
#2049 |
|
Rozeznanie
|
Witam Wszystkie Mamusie
Iwka ja też Cię podziwiam SUPERMAMO ![]() Xantia super, że jest poprawa i dalej trzymamy kciukasy Miniu extra wiadomość a takiej niani to ze świecą szukać Minisiu u nas też jest taka praktyka ale my nie należymy do gorliwych katolików i chyba sobie odpuścimy. Na rok po ślubie też sobie darowaliśmy.
|
#2050 |
|
Zakorzenienie
|
kasiu to był konkurs z Gerbera, ale już skończył
![]() eve no my właśnie też nie należymy do mocno praktykujących, ja bym też nie chciała tej Mszy, mąż też nie tylko, ze właśnie u mnie w rodzinie to norma i nie wiem, jeszcze musze to przemyśleć, też chciałabym tej Mszy uniknąć i wkońcu to my decydujemy co robimy, a co nie, ale potem jednak wychodzi inaczej. Czasem trzeba zagryść język i zrobić coś dla świętego spokoju, bo jak mają być babcie obrażone i za każdym razem mam słuchać ich wypominania to dziękuję Musze jeszcze przemyśleć wszystkie za i przeciw
|
#2051 |
|
Zadomowienie
|
Pokażę wam jak ostatnio mój syn spędza wolny czas, dzięki temu ja też mam trochę czasu dla siebie
. Muszę wybrać coś do albumiku też.
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
|
kasiu super - widać, ze Krzyś zadowolony
![]() Hania też lubi patrzeć przez okienko
|
#2053 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia
|
#2054 |
|
Zakorzenienie
|
kasia jaki zadowolony
![]() minisia nigdy nie słyszałam o czyms takim my własnie przyszlismy ze szczepienia bąk jęknął przy wkłuciu a potem spokój waży okruszek 6880g ( tak jak przypuszczałam) Wszystko z nim ok. Zebów na razie nie widac. Budzenie nocne trzeba podobno przeczekać ale ilez mozna omg zamienie się w zombie
|
|
|
|
#2055 |
|
Zakorzenienie
|
Kanciu ja Cie w pełni rozumiem z budzeniem nocnym ...
wróciliśmy mokrzy ze spaceru i zaraz będziemy sie karmić
|
|
#2056 |
|
Zakorzenienie
|
oj dziewczyny dla mnie wstawanie w nocy 3 razy do dziecka to pikus po tym co Adrian wczesniej wyprawial. do godziny 3 byly pobudki co godzina a od 3 do 6 co pol godziny
wrocilismy ze spacerku.. wieczorem przychodza nasi znajomi na cotygodniowa nasiadowke przy piwku.. zaraz zaczynam robic obiad:dzis nadziewane papryki.. mniaaam.. Kanciu ladnie wazy twoj dzidz
|
#2057 |
|
Konto usunięte
|
minisiu, u nas jest tak, że każdego miesiąca, w trzecią niedziele są chrzty i roczki. Dzieci roczne są automatycznie wpisywane w intencje, jeśli były u nas chrzczone.
, ale po co?? u nas będzie tak, że pójdziemy z Maksem na tą msze, a potem imprezka w domu dla rodziny, chrzestnych, itp. tak jak piszesz, z balonikami, super tortem, itp. Oprócz tego pomyslę o jakiejś imprezce dla koleżanek i kolegów Maksa, bo sporo ich już ma ze swojego rocznika. Jutro odwiedza nas moja kumpela z 4 miesięcznym Bartusiem.U Kamili ok, pozdrowienia przekazane. Wyniki krwi Agatki poszły w górę, więc na operację jadą 30 stycznia. Strasznie się o nich martwię.Kamila miała w domu chodzik, wsadziłam na moment Maksa, pomykał do tyłu jak mały samochodzik. Myślałam, że nie zajarzy po co to coś w czym siedzi, do czego to ma służyć, a on jakby wiedział. kasiu_mw, Krzysiu to słodki obserwator. Maks pożarł dziś herbatnika! Bardzo mu smakował, przeżuwał tym jęzorkiem zabawnie. Cieszę się, że Alusia ma już apetyt, oby to oznaczało powrót do zdrowia. Ucałuj ją, xantia, od cioci lei w czubek noska. |
|
|
|
#2058 |
|
Zadomowienie
|
minisiu 8200g i 83cm. U nas też jest zawsze msza roczkowa. Więc u nas będzie najpierw msza a potem impreza dla całej rodziny w jakiejś knajpce.
Kasiu rewelacyjne fotki lea mocno trzymam kciuki za Agatkę Nie wiem czy pamiętacie, że dzisiaj jest międzynarodowy Do nothing day . Więc brzuchy do góry
|
#2059 |
|
Zakorzenienie
|
przy dzieciach nie da sie do nothing
|
|
|
|
#2060 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja po kawce i odwiedzinach koleżanki z 10cio miesięcznym Mateuszkiem. Dzieci pozytywnie do siebie nastawione
![]() Weronka z plecków na brzuszek śmiga,że hej.I ładnie na brzuszku wytrzymuje bawiąc sie zabawkami to jedną rączka to drugą. No i zasikała kołdrę po taty stronie 2 razy- nieplanowane pranie Jednak goła dupcia to podstawa dobrej zabawy
|
#2061 |
|
Zakorzenienie
|
mi juz ono nieźle doskwiera bo z powrotem na plecy to już Adrian nie potrafi i drze japiszona
|
|
|
|
#2062 |
|
Konto usunięte
|
Tak, nam kobietom nie dogodzisz.
Jak młody nie chciał na brzuszku leżeć to narzekałam, a teraz co go tylko na plecki położe, to on na brzuszek, na plecki, na brzuszek.. i kręci się po całym łóżku, kanapie lub podłodze. Dziś spadł mi z kanapy. Na szczęście wpadł do tego pontonika dmuchanego i tylko się wystraszył trochę. To był moment, tylko zrobiłam cztery kroki po pampersa, o on szybko na plecki, na brzuszek, na plecki, na brzuszek... i tu mu kanapy brakło.Dziś zjadł zupkę jarzynową z kurczakiem, już przez niego przeleciała, aż do pampersa. minisia miała rację pisząc kiedyś, że po mięsku to dopiero kupki dziecko robi.
|
|
|
|
#2063 |
|
Raczkowanie
|
witajcie
![]() U nas ok!!! Oliwka zdrowa, dziś też wymiotowała raz. Ooo, Oliwka tez masakrycznie ruchliwa nie lubi jak ją przewraca m przy zmianie pampersa na plecy- nerwus strasznie się denerwuje wtedy. Lea- dobrze, że nic się nie stało. |
|
|
|
#2064 |
|
Konto usunięte
|
Kumpela z Niemiec posłała mi 12 paczek chusteczek nawilżanych dla Maksa.
Jaka tu dzisiaj straszliwa cisza... kanciu, Wasz Apuś to kruszynka w porównaniu do naszego spaślaczka. Kamila to się dziś aż uśmiała jak zobaczyła Maksa, i po chwili raz jeszcze jak położyłam go obok drobniutkiej, filigranowej Agatki. A co ja mogę za to, że on tak rośnie - głównie na boczki.
|
|
|
|
#2065 | |
|
Rozeznanie
|
dzięki za pamięć. z kacperkiem lepiej. został mu jeszcze katarek, kaszel, ale biegunka mu już zanika dzięki Enterolu.
u mnie wprawdzie 2 karmienia tylko, ale ze 3 budzenia na przytulanie lub smoka. Xantia - super że z Alusią lepiej. ja też słyszałam że nurofen najlepszy, musze go kupić. Cytat:
|
|
|
|
|
#2066 |
|
Wtajemniczenie
|
katia- jakos mi raźniej,że i Ty wstajesz
. Pewnie,że wolałyśmy przesypiac całe nocki, ale cos za coś .My też praktykujący nie jesteśmy, do kościoła chodzimy sporadycznie- na uroczystości rodzinne jedynie. Jednak po kolędzie, gdy ksiądz poświęcił mieszkanie i łóżeczko Werki oraz ją pobłogosławił to tez jakąs ulgę poczułam, że możemy spokojnie zacząc nowy rok. Takie duchowe oduczie miałam. dyta- buziaki dla Oliwci, niech Wam zdrowieje szybciutko ![]() lea- no daj mi linka na dobrego/taniego sprzedawcę akcesoriów do karmienia z allegro.Ty taka biegła w tym allegro jesteś. Buziaki dla Maksia akrobaty Kanciu- Weronika też jeszcze z powrotem nie bardzo śmiga, ale mi to nie przeszkadza, bo jestem pod wrażeniem jej osiągnięc
|
#2067 |
|
Konto usunięte
|
iwka, rozczaruję cię- niestety nie kupowałam żadnych akcesoriów do karmienia na allegro.
Wszystko co mam dla Maksa, to dostał w prezencie.
|
|
|
|
#2068 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, Krzyś ważył ostatnio 8400, ale wg moich miar to on z 10 cm krótszy.Ja już zdrzemnęłam się z moim synkiem i za wiele to dzisiaj nie zrobiłam ![]() Wkleję jeszcze fotkę z naszego domowego placu zabaw. Najczęściej oblegana jest ta kula z Fisher Price oraz wypadające z niej kulki (Krzyś radzi sobie z nią znakomicie, wajchę naciska bez problemu)
|
|
#2069 |
|
Zakorzenienie
|
Minisiu ja tam zadnego roczku nie bede robic
nie znaczy to ze nie wierze w Boga ale dla mnie Bog i kosciol katolicki sa dosc daleko od siebie.. Miniu ale dluga Olivcia.. Wydaje mi sie ze Adi jest podobnych rozmiarow (a on nie dosc ze ponad miesiac mlodszy to i jeszcze miesieczny wczesniak ) wiec chyba az tak kiepsko sie nim nie zajmuje![]() Iwka ja tez karmie malego w nocy wiec mam nadzieje ze ja ciebie tez pociesze
|
#2070 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no Kochana Ty to wzorem jesteś, bo nie "cycuchowa" a w nocy karmi. Brawo!!!
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.

) i dzisiaj razem z ojcem jadą ją odwiedzić
. Na pewno później zda mi relacje ze spotkania i szczegółów.
. Myślałam,że uleje czy coś, ale skąd. Odbiła na sucho i dawaj do zabawy

, ale z Saliego wspaniały położnik
Musze jeszcze przemyśleć wszystkie za i przeciw 

Strasznie się o nich martwię.
Wszystko co mam dla Maksa, to dostał w prezencie.