|
|
#481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część VII.
Cytat:
Jak było ok, to rzadziej, raz/ dwa razy dziennie, wszystkie pomiary zawsze były w normie. Od momentu pierwszego nieprawidłowego pomiaru już większy reżim narzuciłam, zwykle 4 razy, przy bardzo zalatany, dniu 3. Z tym, że ja tym ręcznym mierzę, elektronicznym nie ufam w ogóle. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
byłam właśnie u internisty i mówi,że jak się dobrze czuję to maks 1-2xdziennie zmierzyć i tyle..chyba,że czuję po sobie,że coś jest nie tak to wtedy dodatkowo,a mi gin zalecił 4x dziennie, a i tak mierzę częściej-to ten u którego byłam dzisiaj mówi ,że "pierd..olca dostałam" -sorry ale to jego słowa..specyficzny typ..aha no i mówił,żeby brać4x1 |
|
|
|
|
#483 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Super, że na wizycie ok i że masz pozytywne informacje od Twojej gin o tej kwalifikacji w szpitalu. ![]() O mojej szyjce też zawsze słyszałam, że ma 2-coś. ![]() To mamy taki sam zestaw samochodowy dla dzieci. ![]() Cytat:
Miło ze strony siostry! ![]() Cytat:
To dobrze, że na wkładce nie ma nic niepokojącego. ![]() Cytat:
Aha, no tak, pewnie w niedziele się tym nie zajmują... Mam nadzieję, że wyniki będą dobre. ![]() Szkoda, że nie poinformowali o braku zajęć. ;/ Cytat:
Brawa za ostatnie pranie. ![]() Ja jeszcze parę ubranek dostałam, ale nie chce mi się już tego prać, za mało tego poza tym, musi się zebrać. :P |
|||||
|
|
|
#484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie, elektroniczny zawyża. Jestem w stanie sobie zmierzyć ręcznym sama, zaciskam stetoskop stazą (uroki posiadania mamy pielęgniarki, mam niezłe wyposażenie ), a jak jest mama, czy mąż (w poprzedniej ciąży odpowiednio przeszkolony), to oni mi mierzą. Wiesz co, ja się zgadzam z tym, co rodzinny powiedział, nie tylko o tobie, bo to dotyczyłoby i mnie. Ja miałam tego pierd..ca w ciąży z synem. To ciśnienie to była moja praca na pełen etat, mierzenie 4 x dziennie, pilnowanie tych godzin, prowadzenie tabelki, leki, ja wpadłam w jakąś obsesję. Pilnowałam tego wręcz chorobliwie. A jak tylko cokolwiek minimalnie wyżej miałam, to pędziłam na ip. Teraz inaczej trochę podchodzę, bo już wiem z tamtej ciąży, że to nie jest koniec świata no i przede wszystkim wiem już, że to stres napędza ciśnienie, więc to błedne koło. Ja dzis załączyłam trzeciego dopegyta i juz mam 125/85, więc odetchnęlam. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz jak mierzyłam to miałam 110/69, więc tez lepiej i liczę na taką tendencje.. ja jestem typem histeryka-panikarza, więc każdy lekki skok napędza machinę strachu i stresu a stąd równia pochyła do pogorszenia sytuacji... no ale co zrobić jak masz świadomość jakie to niesie konsekwencje? |
|
|
|
|
#486 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zakupy jak najbardziej wskazane ![]() Cytat:
Cytat:
![]() U mnie ostatnie badanie były "ręczne" jutro pewnie będzie na usg to sie dowiem ile ma szyjka....
Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2016-07-20 o 19:31 |
|||
|
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciliśmy ze szkoły rodzenia, przedostanie spotkanie dzisiaj a dopiero się zapisywałam
Było o połogu i specjalna pogadanka dla tatusiów żeby zadbali o pobycie sam na sam z żonami po porodzie np. raz w tygodniu, taki czas tylko dla nas Fajnie że o tym powiedziała chociaż TŻ twierdzi że sam by na to wpadł ale lepiej jak mu to jakiś autorytet przypomniał ![]() Fajne w tej sr jest to że można w każdej chwili podejść codziennie na ktg i robią za darmo Dzisiaj na przykład Zuzia miała bardzo równe ![]() aaa no i dostaliśmy butelki avent
Żona 2013 Mama 2015 Mama 2016 Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2016-07-20 o 19:31 |
|
|
|
#488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niby tak. Ale jesteś swiadoma zagrożeń, wiesz, na co uważać i jak się chronić. Chodzisz na ktg, mierzysz ciśnienie, obserwujesz obrzęki. Polecam ci jeszcze raz w tygodniu dawać mocz do badania, mialam takie zalecenie w pierwszej ciąży. Dopóki nie wyjdzie białko, nie ma większego ryzyka. Samo ciśnienie jeszcze nie jest groźne, dopiero gdyby pojawiły się nieschodzące obrzęki, białko w moczu, to świadczyłoby o czymś niebezpiecznym. Nie dopuścimy do tego, bo wiemy, na co uważać i jesteśmy czujne. Ja akurat naprawdę Cię rozumiem, bo sama wiem, jakim stresem dla mnie to bylo w ciąży z synem, ile łez wylałam ze strachu, ile radości mi to odebralo. Jest to na pewno powikłanie ciążowe, na pewno może być niebezpieczne, ale myślę, że raczej w przypadkach, kiedy kobieta nie wie, że coś jest nie tak i trafia na ip w ostatniej chwili. Ty czy ja wychwycimy symptomy szybciej, więc w razie czego interwencja będzie odpowiednio wcześnie. Nałóż sobie limit czterech pomiarow i nie przekraczaj go. Ja mierzyłam o tych godzinach, o których bralam leki. Najpierw mierzenie, potem lek. Teraz mierzę póki co ok 2 godz po tabletce. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
Przyszedł dziś kocyk
Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2016-07-20 o 19:50 |
|
|
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miło za taki prezent |
|
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
U nas chyba problemu nie będzie jeśli chodzi o opiekę to dziadkowie, rodzeństwo i przyjaciółki już się zaoferowali ale inna sprawa co dziecko na to
oczywiście na początku mowa o godzince jakiś spacer niedaleko domu we dwoje itd. a nie wyjazd na weekend no albo chociażby wykorzystanie drzemki u dzidzi na przytulenie się, rozmowę nie o dziecku itd.
|
#492 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A ja miałam dziś gościa - wpadł wujek (ten od paczek kosmetykow itp) i zaopatrzył mnie w proszki dla dzieci i kolejne kartony chusteczek nawilżanych Jest cudowny, aż sie zastanawiam czy czasem jeszcze raz wszystkiego nie uprać
Zuzia - 29.07.2016 19:01 |
||||
|
|
|
#493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i rzeczywiście tak jak piszesz-gorzej jak się nie wie/nie jest świadomym- ze mną leżała dziewczyna , która miała w bad. okulistycznym nadciśnienie śródgałkowe, co niby miało świadczyc o tym,że ciśnienie tętnicze musiało być od dłuższego czasu przekroczone..mierzyła ciśnienie ,ale nie wiedziała,że 170/100 to złe ciśnienie , bo nikt jej tego nie wytłumaczył i długo z takim "śmigała", dodatkowo miała obrzęki i to olbrzymie..urodziła zdrową córeczkę,ale już była "donoszona" więc po paru dniach próby zbicia zrobili cesarkę.. ja teraz sobie myślę,że przed ciążą mogłam mieć już wahania, bo takie ćmienie głowy miałam bardzo często, nawet pisałam,że wraz z ciąża minęły mi migrenowe bóle głowy, a w 31tc właśnie od ćmienia głowy wychwyciłam wzrost ciśnienia..trochę mnie Twoja odpowiedź uspokoiła..zostało półtora tygodnia do donoszenia,u Ciebie parę dni więcej,ale to już rzeczywiście końcówka,więc musi być dobrze
|
|
|
|
|
#494 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
witam
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam mocno kciuki za wasz poród naturalny Cytat:
Cytat:
![]() W szpitalu coś złapałam.... mam jakieś plamy na stopach.... stopy swędzą niemiłosiernie.... mam nadzieje, że nikt w domu się ode mnie nie zarazi...
|
|
|
#495 |
|
Zakorzenienie
|
Czy któraś z was brała relanium? Mi odstawili wszystkie leki i biorę tylko relanium trzy razy po 5.. Boję się kurcze, bo to jednak nie pastylki są a tydzień już to biorę. Wstaje, ktg, obchód, śniadanie, relanium i śpię do obiadu. Potem przychodzi tż, jakos funkcjonuje, znowu relanium i znów spać...
|
|
|
|
#496 | ||
|
Zadomowienie
|
Ładny.
![]() Cytat:
![]() Moi rodzice teraz urządzili u siebie kącik dla małego, kupili łóżeczko turystyczne i różne inne akcesoria, więc i jakaś nocka wchodziłaby w grę, gdy przyjdzie na to odpowiedni moment u dziecka. ![]() Cytat:
![]() O kurczę. :/ Może jakąś maść by Ci na to polecili w aptece? |
||
|
|
|
#497 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w szpitalu coś złapac to standard..ja wyszłam z opryszczką.. Cytat:
nie szprycowaliby Cię gdyby to mogło być niebezpieczne dla dziecka,ale nie dziwię Ci się,że się niepokoisz.. sennośc po relanium to naturalna reakcja |
||
|
|
|
#498 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A nie masz problemów z ciśnieniem albo się mocno stresujesz? Ja w pierwszej ciąży dostałam parę razy w zastrzyku. ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Kasia Ruda, Pierniku mój elektroniczny baaaaaardzo zawyża i ostatnio go nawet nie sprawdzam. Bo im częściej widziałam tam 140/100 to jeszcze bardziej się denerwowałam i takie zamknięte koło. Wydaje mi się, że są chyba też takie paski do protein w moczy jak do ketonów?
|
|
|
#499 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W ogóle wyliczyli mi inny termin porodu-27.08. Nie wiem dlaczego, ale dziewczynie z sali też coś zmienili z tygodniami. Czyli według nich u mnie 34+4 i mam leżeć i sie oszczędzać (no bo tu tyleee rzeczy mogę robić) a dziewczyna z pokoju z rozwarciem 1.5cm i tygodniowo tak jak ja powinnam byc czyli 35+4 ma chodzić i już sie nie oszczędzać. :/ ona w mega szoku, bo jeszcze w poniedziałek miała mieć tryb leżący a ciąża przecież nie donoszona jeszcze, ale profesor na obchodzie stwierdził, że można już rodzić ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja nie mam wyjścia..mierzyć muszę,ale może właśnie poprawkę wezmę na to,że elektryczny..w paski mówisz się zaopatrzyć? na mojej wsi to pewnie znowu będa patrzeć jak na ufo jak o to zapytam.. ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
jak ja leżałam to też dziewczynom tak wyliczali tygodnie ciąży ,żeby im się zgadzało..serio...każda myślała,że ma inny niż jak to podawali w szpitalu..a Tobie ten nowy termin porodu na podstawie miesiączki wyliczyli? Edytowane przez Piernik Torunski Czas edycji: 2016-07-20 o 21:15 |
||
|
|
|
#501 |
|
Zakorzenienie
|
TinkerrBell, ja dlatego mierzę ręcznym aparatem
![]() Pierniku, moim zdaniem i bez pasków dasz radę, w sumie mocz do badania ktoś może ci zanieść, ja powiem szczerze, ze tak średnio ufam takim domowym testom. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#503 | |||
|
Zadomowienie
|
Przebrnęłam przez Wasze pogaduchy dzisiejsze. Przez tem zajob w pracy co wieczór musze cały dzien ogarniać ... schodzi godzina
![]() Cytat:
![]() Co do nocnych przemyśliwań mam tak ostatnie 3 dni. Pobudka kolo 2 i mysli mysli ogrom mysli. Staram sie wtedy wlaczyc jakis serial i sie oderwac ale ciezko :/ Cytat:
Cytat:
![]() Ale jednak kibel + miska zgodnie ze wskazówkami Tinker to złoty środek
|
|
#504 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A mój TŻ schizuje że to już zaraz a my nieprzygotowani, czy wszystko kupiłam, wyprasowałam itp. On pierwszy mnie cisnął żebym torbę spakowała ![]() Cytat:
A wagą aż tak się nie przejmuj, ta kobitka co ze2 m-ce temu urodziła prawie 6 kilowe dziecko sn to ono miało mieć 4,5kg A zakupy to zawsze jest dobry pomysł Cytat:
za wizytę i zakupyCytat:
Widzę że już wszyscy kończą wyprawkęCytat:
Cytat:
A gratisy z sr są zawsze mile widziane ![]() Piękny, moje klimaty Cytat:
![]() Cytat:
Mam pytanie, miałaś poród rodzinny z TŻem? Mój TŻ dzwonił że jak się upora ze wszytkim to być może uda mu się wrócić w piątek |
||||||||
|
|
|
#505 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zamów przez Allegro? Albo Amazon ![]() No to u mnie to relanium nie podziałało w niedziele miałam ostatni zastrzyk a w środę odeszły mi wody. Ale mnie uznano za schizowana pierworodke wiec myślałam ze dlatego. Nie miałam skurczy ani rozwarcia - tylko ten ból od kamieni żółciowych które oni uznali za nerwice![]() ![]() Wysłane z aplikacji Zaczarowana Szkocja ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
Mi wychodziły jak w szpitalu. One maja tam rożne kolory, które oznaczają ilośc. Ale jeśli do labu po drodze to można na spacer sie zawsze wybrać a i spacer na ciśnienie pomoże ![]() Ja chyba bym sobie tez nie potrafiła zmierzyć ciśnienia innym. ![]() Wysłane z aplikacji Zaczarowana Szkocja
|
|
|
#506 |
|
Zakorzenienie
|
Lo matko, trzeba sie nastawic na zakupy po porodzie, bo jesli mlody sie urodzi maly (a zanosi sie nie za wielki) to mam az 4 bodziaki na krotki rekaw
A na 62 6 sztuk, wiekszych za to pelno Jutro jeszcze na dlugi rekaw ogarne i bede wiedziec na co sie nastawiac, bo jednak na krotki rekaw tez ciagle nie bedzie chodzic. Przepraszam, jezdzic i lezec
|
|
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Byłam u lekarza rodzinnego, mam jakąś maść niby mogę go stosować przy karmieniu piersią, mam nadzieję, że szybko pomoże.
Cytat:
![]() tak oczywiście, bez tż bym nie rodziła
|
|
|
#508 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś własnie męża posłałam
![]() Raz w tygodniu teraz robię. ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Ziuta, Było 10,4 wzrosło na 11,7 Cytat:
|
|
|
|
|
#509 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Dobry wieczór gaduły
![]() BeataAmelka gratulacje Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mój sierściuszek w samochodzie w drodze do weta miauczy i próbuje przegryźć drzwiczki transportera, u weta jest mega grzeczny, bo się boi strasznie i serduszko mu tak wali, że zawsze mi jej żal (ale za to obcinanie wszystkich pazurków trwa 30 sekund, podczas gdy mi w domu z 10 minut najmniej to zajmuje przy bardzo głosnych protestach i wygibasach). W ogóle jakby mógł, to by mi się cały pod pachą u weta schował jak go trzymam na rękach, a tylko głowa mu wchodzi Za to jak wracamy to w samochodzi już jest zrelaksowany i czasem nawet przysypia bo wie, że jedzie do domu![]() Cytat:
Cytat:
A w pierwszą miesięcznicę urodzin maluszka mamy zorganizować opiekę i iść na randkę na romantyczna kolację z mężem i tak zamierzamy zrobić, a jak wyjdzie, to się okaże...Cytat:
Co do stóp - apteka jak najszybciej bo pewnie do dermatologa się nie masz jak wybrać. Ja mam lekkie "halo" na punkcie tego, żeby nie złapac jakiegos grzyba etc., a wiem, że szpital to (zaraz po basenie) najłatwiejsza droga, żeby się nabawić takich "atrakcji" Cytat:
Cytat:
![]() Miałam dziś fajne zajęcia na sr o masażu noworodka/niemowlaka z panią, która prowadzi tą stronę: http://pozytywnerodzicielstwo.pl/ Trochę technik takiego masazu można podejrzeć na filmikach tu: http://pozytywnerodzicielstwo.pl/201...ka-krok-kroku/ Szczególnie polecam ten nr 5 o masażu brzuszka - omawiała go u nas szczegółowo i podobno przeprowadzany codziennie przez 5 min. zapobiega kolkom i innym bolesnym dla dzidzi historiom. Na zajęcia przyszła też dziewczyna z 3-tyg. dziewczynką, którą kojarzę z jednych z pierwszych zajęć z sr jeszcze z brzuchem (jak niedawno to było ) - nie mogłam się napatrzec na nią i jej maleństwo No, ale z drugiej strony, niech jeszcze ze 2 tygodnie w brzuszku posiedzi![]() Bylismy dziś też w końcu po ostatni element wyprawki: silikonową, składaną wanienkę. I jestem mega zadowolona z wyboru: jest bardzo stabilna, ma nóżki z zabezpieczeniem przeciwko przypadkowemu złożeniu, porządnie wykonana, a przede wszystkim po złożeniu mieści mi się pod szafką z umywalką czyli w jedynym miejscu, gdzie mogę coś upchnąć w łazience
|
||||||||
|
|
|
#510 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Lab bardziej pewny. Chociaż np. te domowe paski ketonowe są zupełnie spoko, nie wiem jak tamte, ale skoro nie ma problemu z dostarczaniem materiału profesjonalistom, to tak lepiej. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.

Oby:

Wiochy mi narobił, bo nasyczał na panią. Potem wracając (byłam pieszo) mijałam gołębie i na nie też syczał. Uff dobrze, że kolejne szczepienie za rok
<3

A zakupy to zawsze jest dobry pomysł