|
|
#1231 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Ana dziękuję za info o nowej serii Dziennika, pewnie kupię pozycje, których mi brakuje.
scarlet - Kapuścińskiego lubię, ale nie mogę przekonać się do Marqueza. Kilka lat temu próbowałam przeczytać " Sto lat samotności" oraz "Miłość w czasach zarazy". Niestety, jak dla mnie były nudne i bez wyrazu. Owszem były fragmenty, które bardzo dobrze mi się czytało, ale było ich niewiele. Taverney, foxina - kuscie Cejrowskim. Ostatnio dużo dobrego słyszałam na temat jego ksiązęk. Zachwyty foxiny jeszcze pogłębiły moje zainteresowanie twórczością lieteracką tego Pana. Chyba skuszę się na "Gringo wśród dzikich plemion". ps. Ehhh...napisałm post i podczas wysyłania pojwaił się napis " Database error"
|
|
#1232 |
|
Rozeznanie
|
niv_, asiek14, amber2046, majumi, Taverney, Ana , basilissa- gratuluję zakupów.
Widzę, basilisso, że też skusiłas sie na "Tajemnicę Vivaldiego".U mnie czeka na swoją kolejkę, która jakoś się ciagle zmienia. Kupiłaś jednak korzystniej niż ja - gratuluję-, choc skorzystałam z światecznej oferty ŚK. Złożyłam zamówienie w ŚK.Poczekam , a potem napiszę , o co się wzbogaciłam. |
|
|
|
#1233 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich!
Pierwszy raz zabieram głos na tym wątku chociaż obserwuję już od dawna. Dopiero zaczynam kompletować biblioteczkę dlatego na razie nie mam się czym chwalić . Ale jestem pod wrażeniem Waszych kolekcji, i co tu dużo mówić - często dzięki temu wątkowi nakręcam się na nowe książki. To tak tytułem wstępu .Anahstasia dzięki za informacje o kolekcji Kapuścińskiego! A przy okazji... Wiecie może gdzie najlepiej kupować książki z kolekcji gazet? Często nie mogłam czegoś dostać w żadnym kiosku. Może polecacie jakąś sieć - Empik, InMedio, czy może lepiej w jakiś małych kioskach szukać?
|
#1234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dodatku widziałam ostatnio w empiku że są nadal w tej samej cenie co z gazetą...
|
|
|
|
|
#1235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w kolejce czeka Rio Anaconda. |
|
|
|
|
#1236 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wrzucona tutaj wcześniej Matka Boska Płatnych Morderców z ostatniego internetowego zamówienia w Merlinie plus dwie pozycje ze Świata Książki kupione w zeszłym tygodniu.
![]() Mam do was pytanie - co myślicie o książkach Coelho? Zastanawiam sie nad zakupem Alchemika i Piątej Góry, ale czy warto? ![]() Jeśli ktoś czytał obie to, która z nich jest ciekawsza? Basilissa, Ondine dziękuje za miłe słowa.
|
|
|
|
#1237 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Coelho czytałam kilak lat temu "Alchemika " i " Pielgrzyma".Mnie akurat średnio zachwyciły.Bardziej podobał mi się "Pielgrzym". |
|
|
|
|
#1238 |
|
Zakorzenienie
|
o tak, Pielgrzym był ładny, Alchemik też
amber, musisz być przygotowana, że książki Coelho to wyegzaltowane bajeczki stylizujące się z lekka na biblijne przypowieści dostosowane do wymogów współczesnego czytelnika, spokojne, nierealne, w których autor starał się pisać metaforą itp. Ale przeczytać warto, bo bądź co bądź są przyjemne w odbiorze. |
|
|
|
#1239 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://merlin.pl/frontend/browse/product/1,518508.html ![]() Cytat:
![]() Wstrzymam sie z zakupem póki nie przeczytam ostatnio kupionych i pożyczonych książek. Szczególnie ta druga kategoria staję się priorytetowa. Mam dwie znajome osoby z wyjątkowo obszernymi biblioteczkami, z którymi pragnę żyć w zgodzie i nienadużywań ich cierpliwości.
|
||
|
|
|
#1240 |
|
Zakorzenienie
|
amber, książki Coelho nie są złe... myślę że warto choć Alchemika przeczytać
jest dość krótki, czyta się szybko, to taka lekka lektura. A ocena we wcześniejszym poście jest subiektywna. |
|
|
|
#1241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie po niego sięgnę, bo czuję że uchowałam sie jako jedyna nie czytająca Coelho. Choć skoro on taki lekki, bajkowy i stylizowany na biblijne przypowieści to nie chcę go na własność. ![]() Pożyczę sobie od koleżanki, która ma jego wszystkie albo prawie wszystkie książki. Tu muszę sie do czegoś przyznać. Jeśli jest duża szansa na to, że książka mi sie spodoba (pozytywne recenzje, interesująca mnie tematyka czy lubiany przeze mnie autor), to o ile jest w rozsądnej cenie wolę ją kupić niż pożyczać. Powód- na 99% nie kupię książki, którą już raz czytałam, a do tych najbardziej lubianych często i chętnie wracam. ![]() Godzinę temu skończyłam czytać Murakamiego, nareszcie mogę zabrać sie za naukę. |
|
|
|
|
#1242 |
|
Konto usunięte
|
Amber, ja przeczytałam parę książek Paulo Coelho : "Alchemik" (którą w efekcie sobie kupiłam), "Zahir" (mam zamiar kupić), "Pielgrzym" (nie dałam rady do końca przeczytać), "Weronika postanawia umrzeć" (dosyć ciekawa), "Demon i Panna Prym" (bardzo ciekawa, ale nie na tyle, żeby ją kupić
) i Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam (mnie nie zachwyciła).Na pewno czyta się je lekko, są refleksyjne, często zmuszają do przemyśleń. W każdym razie ja mam takie właśnie odczucia po przeczytaniu tych książek. Poluję na kolejne, ale nie mogę trafić na nie w bibliotece, ludzie przetrzymują w domu i nie można przeczytać.
|
|
|
|
#1243 |
|
Zakorzenienie
|
ja książek Coehlo nie czytałam, więc nie jesteś sama
|
|
|
|
#1244 | |||||
|
Rozeznanie
|
dzięki Ana!
Cieszę się z tych ebooków też, urozmaici mi to nieco poranne stanie w korkach w drodze do pracy! ![]() Cytat:
![]() Ja jestem właśnie po lekturze 'Cena wody w finistere'. Czyta się ją szybciutko, momentami zabawna, zawiera wiele trafnych myśli i spostrzeżeń na temat bieżących wydarzeń na świecie. Książka przede wszystkim o poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi, a co jest nieodłącznie z tym związane o poszukiwaniu szczęścia. Niestety ja fanką prac ogródkowych nie jestem narazie , może dlatego nie zachwyciłam się tak do końca książką.Cytat:
Tak tylko na podsumowując jeszcze <Gringo>... musisz ją mieć Niv! ![]() Cytat:
![]() I czekamy na Twoje aktualizacje. ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1245 |
|
Rozeznanie
|
A ja w weekend przypadkiem przechodziłam w pobliżu empiku i przypadkiem czekała na mnie do odebrania zamówiona wcześniej przesyłka.
![]() - 'Ja' - Martel - 'Pałac snów' - Ismail Kadare - 'Dom z papieru' - Dominiquez - 'Chmara wróbli' - Takashi Matsuoka - 'Ostateczne wyjście' - Natsuo Kirino Edytowane przez foxina Czas edycji: 2008-01-21 o 13:15 |
|
|
|
#1246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1247 |
|
Zakorzenienie
|
I ja też nie....
A co do wydawania - to póki co z kuroniówki "Choroby jelita grubego u dzieci" Kamińskiej za 32,70 i "Pediatrię" Szaflarskiej za 44 zł . Siedzę i czytam bo jutro egzamin i jak dobrze pójdzie to od marca będę pracować. Trzymajcie kciuki, bo się boję i czytam i już mnie brzuch boli ![]() ![]() a co dopiero będzie jutro....
|
|
|
|
#1248 |
|
Zakorzenienie
|
Foxino, Ty "Chmarę wróbli" masz
![]() Co do Coelho - ja jestem na nie. Wieki temu, gdy byłam nastolatką , zachłysnęłam się wręcz mądrością i głębią "Alchemika" i "Weroniki". Teraz, gdy dojrzałam już nieco, widzę, że to jest po prostu grafomania, ot co. Coelho zebrał do kupy wszystkie, raczej powszechnie znane, prawdy życiowe, nadał im pseudofilozoficzną i pseudoodkrywczą otoczkę i tyle. Do tego zadbał o to, żeby język był na tyle prosty, żeby każdy mógł to przeczytać i "zrozumieć".I elementy religijne, wylewające się wręcz z każdej strony... A fe!
|
#1249 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I bynajmniej nie wynika to z lenistwa, a trafności wypowiedzi. Irytuje mnie Coelho.
|
|
|
|
|
#1250 |
|
Zakorzenienie
|
też nie przepadam za coelho, czyniłam kiedyś podejścia do "alchemika" ale tak mnie zirytował po 20 stronach, że zrezygnowałam
![]() ja sie witam po przerwie grypowej, podłe to było chorowanie, bo nie miałam nawet siły na czytanie a międzyczasie przybyło mi kilka książek(empik, allegro)-bryan sykes "przekleństwo adama" -sarah strohmeyer "bubbles in trouble" -barbara cleverly "last kashimiri rose" zauważyłam ostatnio, że uzależniłam się od dodatku kulturalnego w piątkowym "dzienniku" (niebieskim, jak nazywa go mój kioskarz ) i pod wpływem ich recenzji kupiłam już kilka książek, "przekleństwo adama" to jedna z nich.mam też opory przed kupowaniem książek poza allegro, mam prawdziwą satysfakcję jak uda mi się upolować za pół ceny książkę na, której mi zależy, ciężko mi zrezygnować z tego uczucia
|
|
|
|
#1251 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A mogę coś wiecej prosić o "Pałacu snów" . |
|
|
|
|
#1252 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Silva Germini, shachownica dziękuje wam za wasze opinie. ![]() Foxina gratuluję zakupów. ![]() Podczas podróży do babci przeczytałam połowę Matki Boskiej Płatnych Morderców i jestem mile zaskoczona. Mogłabym się tłuc MPK jeszcze z godzinkę, żeby skończyć tą książkę.
|
||
|
|
|
#1253 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ksiązka nominowana do literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus. „Od dawna chciałem opisać piekło” – Ismail Kadaré. W sercu bałkańskiego Imperium wznosi się złowieszczy Pałac Snów, siedziba tajnej policji. W labiryntach pomieszczeń, w nieskończonej liczbie pokoi, na półkach, które wypełniają każdy skrawek wolnej przestrzeni, znajdują się archiwa snów. Analiza marzeń sennych służy policji do inwigilacji obywateli; armia ponurych urzędników nieustannie selekcjonuje, interpretuje i klasyfikuje sny, które mogą okazać się niebezpieczne dla Imperium. Perfekcyjnie zorganizowana biurokratyczna machina zdolna jest wychwycić każdy, nawet najdrobniejszy przejaw nieposłuszeństwa wobec Państwa. Książki jeszcze nie przeczytałam Ondine, dlatego pozwolę sobie przytoczyć pewien komentarz z pewnego bloga :"...Przeczytałam ją jednym tchem, od deski do deski. Jest znakomicie napisana, trzyma w napięciu, świetnie balansuje na granicy snu i jawy, fikcji i rzeczywistości, powieści politycznej i baśni. Polecam..." |
||
|
|
|
#1254 |
|
Zakorzenienie
|
A wiecie, co mi się marzy?
(Oczywiście poza całą masą książek, które wynotowałam sobie w moim magicznym notesiku Książkowe podforum na Wizażu, gdzie każdy tytuł czy pisarz miałby swój własny, prywatny wątek ![]() I pytanie mam: miała któraś z Was do czynienia z "Cyklem barokowym" N. Stephensona? (Po więcej informacji można sobie zajrzeć TUTAJ.) Tematyka jest bardzo interesująca, ale mam wrażenie, że fabuła (o ile jakaś tam jest ) jest jakoś tak dziwacznie skonstruowana.Ktoś coś wie?
Edytowane przez Germini Czas edycji: 2008-01-22 o 18:18 |
|
|
|
#1255 |
|
Zakorzenienie
|
Germini, a pamiętasz oceniaj.net?
Z tego co ja pamiętam byłaś tam często. Szkoda, że zlikwidowali ![]() Do mnie dzisiaj przyszła kolejna paczka z merlina: Łamacze kodów Davida Kahna Skrzydła nad Transylwanią Marty Cywińskiej i Zagubieni w Tokio Marcina Bruczkowskiego wczoraj dostałam jeszcze Bieguni Olgi Tokarczuk, a mąż dostał Lód Jacka Dukaja A jeszcze w kolejce trzy inne... Jestem obłożona książkami na ładnych kilka tygodni |
|
|
|
#1256 |
|
Zakorzenienie
|
Co do Merlina to przekombinowałam, bo chciałam kupić kilka dodatkowych książek z wyprzedaży, ale z odroczonym terminem płatności. Wymyśliłam fortel polegający na wrzuceniu do mojego pokaźnego zamówienia pozycji trudno dostępnej z czasem realizacji 40 dni roboczych. Pojawiło mi sie że paczka będzie przesłana 12 marca, wiec ja cała w skowronkach, a dziś dostaję od nich maila że zamówienie zrealizowane i książki są w drodze. Do tego dziwnie jest się złościć na ich sprawną pracę.
Dostawca chyba zapamięta sobie mój adres po kilku wizytach w przeciagu paru dni. |
|
|
|
#1257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pamiętam. Cóż to takiego było? ![]() Sama się na to zgrzewam od dłuższego czasu. Jak przeczytasz, to daj znać, czy warto kupić
|
|
#1258 |
|
Zakorzenienie
|
1. Węgierski pacjent
2. Rodzina Theodore 3. Ojciec i ojciec 4. Dobra wiadomość, zła wiadomość 5. Żegnając umarłych 6. Zapisywacze ojcowskiej miłości 7. Wytwórca makaronu 8. Bestie znikąd 9. Był sobie chłopiec 10. Chłopiec w pasiastej piżamie 11. Pan Lehmann 12. Poradnik dla niegrzecznych kobiet 13. Opowieść o Królu Pół 14. Ja urodzona w Warszawie Długa ta moja lista, ale wyszło mi 11zł za książkę, więc żal było nie kupić. Teraz tylko Kapuściński (czwartkowa misja kupienia Cesarza została już zlecona) i czytam to co mam plus książki o mobbingu, które właśnie do mnie pędzą z Merlina w przesyłce numer trzy (z tym, że one są do pracy magisterskiej wiec sie nie liczą).
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2008-01-27 o 14:06 |
|
|
|
#1259 |
|
Zakorzenienie
|
Cd.
|
|
|
|
#1260 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnie.
![]() Zaszalałam. Edit: Ktoś coś z tego czytał? Jeśli tak to proszę o polecanie lub odradzanie, bo na razie wymyśliłam, że zacznę od najcieńszej. ![]() Edit2: Taverney Łamacze kodów ![]() Gratuluję Ci tego zakupu serdecznie. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:29.

. Ale jestem pod wrażeniem Waszych kolekcji, i co tu dużo mówić - często dzięki temu wątkowi nakręcam się na nowe książki. To tak tytułem wstępu
.
W dodatku widziałam ostatnio w empiku że są nadal w tej samej cenie co z gazetą...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

a międzyczasie przybyło mi kilka książek(empik, allegro)
(Oczywiście poza całą masą książek, które wynotowałam sobie w moim magicznym notesiku