![]() |
#61 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Czy tutaj możliwy jest kompromis?
W naszym kręgu kulturowym niektóre zwierzęta się zjada, a nie inne trzyma w domu do kochania. Nie ma w tym nic dziwnego.
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja się mężowi wcale nie dziwię, że nadal poluje (chociaż sama polowania nie popieram, nie związałabym się z myśliwym, nie mam wśród znajomych myśliwych). W pewnych miejscach i środowiskach to część stylu życia, tak naturalna jak oddychanie. Nie obiecywał jej zaprzestania tej praktyki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
on tired little feet
|
Czemu Cię to dziwi? Sama postulowałaś to w innym wątku.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
Miałam nadzieję, na inną opcję kompromisu niż tylko rozstanie, bo i na to wpadłam samodzielnie. Kiedyś jeszcze przeglądając komputer, tutaj od razu zaznaczam że nie jestem kobietą przeczesującą urządzenia partnera, po prostu laptop jest wspólny i nie ma żadnych haseł, widziałam że szukał informacji na temat polowań w Afryce. Wiecie, te wycieczki, gdzie płaci się kupe kasy, żeby lokalny kryminalista z pomocą GPSu naprowadził na trop i dosłownie wskazał palcem gdzie strzelać. Nawet nie chcę się rozwodzić na temat takich procederów. W każdym razie jak zobaczyłam, że szukał takich informacji powiedziałam od razu, że jeżeli tylko się na takie coś połasi, nie będę zadawać pytań, robić dochodzenia po prostu jak stoję tak spakuje walizki i mnie więcej nie zobaczy. Oczywiście już pomijam, że takie zabawy są bardzo kosztowne, a my nie jesteśmy milionerami.
Martwa sarna była na telefonie i miała głowę przekręconą do zdjęcia, jakby pozowała. Nie wiem po co w ogóle to piszę. Tak mi się to w pale nie mieści. Chyba raczej nie zrozumiem nigdy radości mojego męża z uśmiercania innych istot. Ale starałam się zrozumieć, że nie wszyscy są w 100% tacy sami jak ja. Może mieć w głowie jakieś rozgraniczenie pomiędzy zwierzakami domowymi, z którymi się śpi w łóżku a takimi, do których się strzela. Nie wiem jak mam to ugryźć. Powiedzieć słuchaj, umawialiśmy się tak i tak, ale najwyraźniej to nie działa, więc albo rezygnujesz całkowicie albo koniec z nami? Nie powinien się czuć oszukany? A może iść do psychologa/psychiatry i spróbować ten temat przepracować, bo przecież widzę też że z miesiąca na miesiąc staję się coraz bardziej przewrażliwiona? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Namówienie myśliwego do rezygnacji z polowania i zmiany poglądów, szczególnie gdy siedzi to w nim głęboko, jest mało możliwe. Chyba że chcesz zrobić z niego nawiedzonego krzykacza, który napisze kilka książek o bestialstwie za gruby hajs.
Wiesz z czego są utrzymywane parki narodowe w Afryce? Edytowane przez af096d25f0cf772bc51ba27debbec984bc7420f7 Czas edycji: 2016-07-29 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- podejrzewam, że inaczej jest rozważać sprawę polowania "na sucho", a inaczej mieć ją zilustrowaną pamiątkową foteczką. Bo jak się na taką focię trafi, to trudno jest uznać, że to "tylko" tradycja i "tylko" sanitarny odstrzał, czy jak to się nazywa. I to jest moment, w którym okazuje się, że kompromis nie jest możliwy - bo to nie jest tak, że on szlachetnie, trochę może nawet wbrew sobie (jakże on kocha zwierzęta!), czasem odstrzeli jakieś zwierzę, dla higieny i gwoli tradycji rodzinnej. Bo tak - o ile dobrze rozumiem Autorkę - szło, kiedy chciał, jak Autorka to powiedziała, "ugrać kompromis". Kiedy już ugrał i Autorkę zaobrączkował, od słowa do słowa pokazał swoją prawdziwą twarz: kogoś, kto lubi zabijać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#68 | |
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
Nigdy nie pisałam o rezygnacji ze swojego światopoglądu albo hobby. Więc się łaskawie ode mnie odstosunkuj.
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jednak sarna w telefonie była. Zatem to mój błąd! Przepraszam, rembertowa! Czy będzie się czuł oszukany? Nie wiem - nie byłoby to dla mnie ważne. Nie mam nigdy wyrzutów sumienia wobec ludzi, którzy lubią zabijać. On świadomie zadaje Ci męki psychiczne i się tym nie przejmuje! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że Twój mąż, próbując nakłonić Cię do akceptacji rzeczy dla Ciebie nieakceptowalnej, przedstawił Ci ją w innym świetle, niż jest w rzeczywistości. Wyszłaś za mąż za kogoś innego - teraz, kiedy widzisz, jak jest, małżeństwo przestało Ci służyć. Umówmy się, na polowanie do Afryki nie jeździ się z tradycji wsi szwajcarskiej, ani nie układa odstrzelonych sanitarnie zwierząt do pamiątkowych zdjęć. I to jest problem. Chcesz przepracować z psychiatrą fakt, że ktoś Cię zmanipulował, żeby dalej z nim być? Czy może chcesz u psychiatry zmienić swój system wartości, żeby zgadzać się na rzeczy, z którymi teraz się nie zgadzasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
Możesz tak zrobić. Ale musisz wziąć po uwagę, że mąż wybierze polowania. Nie koniecznie dlatego, że musi czy aż tak uwielbia to robić. Ale dlatego, że pomyśli sobie "Takiego mnie brała, a teraz jakieś fanaberie... Co będzie dalej?".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Wg mnie Autorko powinnaś postarać się zrozumieć, że tak naprawdę w tym przypadku odstrzal zwierząt nie jest niczym złym. Sama mam w rodzinie lesniczego, który działa w kole lowieckim i po prostu takie dostają nakazy, by raz na jakiś czas zająć się regulacja zwierzyny w lasach. I jest to prawda że zwierzęta, do których się strzela w taki sposób nie cierpią długo.
Jest to całkowicie naturalna rzecz tak samo jak to, że zwierzęta się nawzajem zjadają. I na to też nic nie poradzisz. Jedyne co możesz poprosić męża żeby po prostu nie poruszał przy Tobie tego tematu. A ty mogłabyś się zająć innymi sprawami żeby o tym nie myśleć. Przecież nikt nie każe ci tego mięsa jeść. A już na pewno byłabym daleka od stwierdzenia, że mąż Cię nie kocha. Wręcz przeciwnie, dla Ciebie ograniczył takie akcje, ale nie zmienisz go choćbys chciała. Z lowiectwem wiąże się głęboka kultura, skoro żyjesz w takiej rodzinie to chyba wiesz, że róg towarzyszy też takiemu człowiekowi na pogrzebie. Mogę powiedzieć - widziały galy co brały. On zrobił wiele dla ciebie w tej kwestii. Albo to akceptujesz albo wybierasz inne życie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tym to już w ogóle się nie zgodzę. Były ustalenia, mąż je złamał, raczył ją szczegółami, o których wiedzieć nie chciało. No i nie wiem jak można miłość mierzyć ilością poświęceń. Edytowane przez 201701121406 Czas edycji: 2016-07-29 o 18:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do tematu wątku to uważam, że bez względu jakie ktoś ma hobby to jest ono integralną częścią danego człowieka. Poglądy i moralność może się zmienić z czasem albo pod wpływem jakiś zdarzeń, ale to w jaki sposób chętnie spędzamy czas wolny dużo więcej o nas mówi niż wszystko inne. Uważam, że autorka powinna raz jeszcze porozmawiać ze swoim mężem o tym, że jego hobby ją boli, smuci, złości itp. itd. Jeśli rozmowa nic nie zmieni to chociaż oboje będziecie wiedzieli na czym stoicie i dlaczego nie możecie być razem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On: lubię zabijać zwierzęta dla przyjemności. Rada: "nie zmienisz go, choćbyś chciała". I właśnie tak wygląda "kompromis": trzeba się nagiąć, bo przecież jak mąż lub chłopak czegoś chce, to mus i już. W końcu, jak czytałyśmy w sąsiednim wątku, także w małżeństwie jest hierarchia, bogatszy mąż podejmuje większość decyzji, a u niektórych rozciąga się to na wszystkie decyzje i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wszyscy są w 100% tacy sami, jak Ty, w zasadzie pewnie nikogo takiego nie ma, ale możesz znaleźć kogoś, kto się z Tobą zgadza w podstawowych kwestiach i przy kim nie będziesz miała tego typu myśli. Cytat:
Po drugie - czy się poczuje oszukany, czy nie, to już tylko on może powiedzieć, ale nie wierzę, że jakikolwiek kochający partner wymagałby dotrzymania słowa wiedząc, że tak Cię to dręczy i czujesz wstręt. Moim zdaniem nie ma sensu próbować dotrzymać tego słowa na siłę, nikomu to nie wyjdzie na zdrowie. Cytat:
Cytat:
Nadal nie uzyskałam odpowiedzi, na ile faktycznie je ograniczył. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#78 |
BAN stały
|
śmierć to śmierć, istotne jest niezadawanie cierpienia.
O matko, nawet ryby Ci przeszkadzają. Dla mnie Twój elegancko zapakowany w styropianową tackę filet z kurczaka a martwa sarna niczym się nie różnią. Skoro z mężem spać nie możesz, po swoim białodrobiowym obiadku powinnaś tydzień omijać siebie. ![]() + jeszcze jak lubisz buty torebki czy portfele ze skóry albo kupujesz kosmetyki bez sprawdzania jak są testowane to już w ogóle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Widze, ze to jakas moda na wizazu nazywac wlasnych mezow "obcokrajowcy". Dla mnie to slowo jest pejoratywne. Nie chcialabym bym mieszkac z facetem na wsi, z jego familia i jeszcze miec narzucone tradyjne rodzinne. Ja bym spasowala na tym poziomie. To ze ich tradycje to wiejskie wesela i polowania to juz tylko wisienka na torcie. Choc tez demotywuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Nie pytała, jak zostać weganką, po prostu nie akceptuje polowań. Nie akceptuje zabijania, które ma w sobie również aspekt przyjemności, nawet, jeśli obiektywnie nie różni się to od uboju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
A jej jedzenie martwego, biednego, puchatego kurczaka nie jest przyjemnością? No raczej jest, bo jakby było umartwieniem, to by jadła coś innego.
Ciasto z galaretką też jesz, nie? Przyjemnie jest je zjeść... I nie obchodzi cię, jak właściciel ubojni cieszył się i zacierał rączki nad kontraktem na kości świnek. Takich fajnych różowych świnek, były kiedyś malutkie i słodziutkie... http://pu.i.wp.pl/k,NjQ5ODI4MjQsNDg0..._10_5R_big.jpg a mogły chodzić na smyczy jak te twoje ukochane pieski, zamiast być tuczone i przerobione dla twojej radości :c Nie umiem zrozumieć czepiania się o zabijanie zwierząt, gdy samemu się te martwe zwierzęta zjada.
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
Szczerze mówiąc Autorko Twój genialny pomysł szantażu emocjonalnego na własnym mężu który albo wybierze Ciebie albo swoje wieloletnie hobby które jest traktowane jako tradycja rodzinna w jego kręgach dobrym rozwiązaniem nie jest - a dostatecznie poronionym .
![]() Każdy ma inną wrażliwość i inny system wartość ,mi by to osobiście nie przeszkadzało w naszej kulturze masa zwierząt jest pozbawiana życia ,nie tylko te słynne kurczaki które padły na tym wątku .W moim domu często na stole można spotkać koguta, kaczkę ,królika czy nawet świnię. ![]() Przeliczyłaś się po prostu ,stwierdzałaś że dasz radę i będziesz w stanie zaakceptować pasje męża -ale jednak wyszło inaczej.Szantaż sobie odpuści bo każdy inaczej oceni myślicielstwo jednemu to będzie spędzało sen z powiek a drugi podejdzie do tego zupełnie obojętnie . Masz trzy wyjścia- -zaakceptować to -rozstać się -bądź wyegzekwować inne zasady (mąż nie wtajemnicza Cie w swoje zajęcie,nie rozmawia z tobą o tym i nie pokazuje czegokolwiek co byłoby z tym związane. ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63592711]
-bądź wyegzekwować inne zasady (mąż nie wtajemnicza Cie w swoje zajęcie,nie rozmawia z tobą o tym i nie pokazuje czegokolwiek co byłoby z tym związane. )[/QUOTE] No przecież to ustalili. A mąż te ustalenia olał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Lux Mundi
|
To, że działają podwójne standardy i większość ludzi daje na to przyzwolenie nie oznacza, że jest to słuszne, dobre czy do zaakceptowania.
Cytat:
To wszystko tak ładnie wygląda z boku, a jak się wgryziesz w temat jest tylko cierpienie zwierząt i satysfakcja tych, którzy je mordowali pod przykrywką "regulowania populacji". Autorko, nie widzę tutaj możliwości kompromisu. A już pomysł, żeby pójść do psychologa po pomoc przewartościowania Twojego podejście do zabijania, nie mieści mi się w głowie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czy myslisz, ze twoje kurczaki rosna z ziarenka od razu na tackach w supermarkecie ? Tez sa zabijane, tyle ze znacznie mniej humanitarnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63592711] Masz trzy wyjścia- -zaakceptować to -rozstać się -bądź wyegzekwować inne zasady (mąż nie wtajemnicza Cie w swoje zajęcie,nie rozmawia z tobą o tym i nie pokazuje czegokolwiek co byłoby z tym związane. )[/QUOTE] Nr 1 i 3 już były testowane. Został nr 2. I nie wydaje mi się, żeby tutaj padł pomysł szantażu, chyba, że w kontekście tego safari, ona po prostu dłużej tak nie daje rady i rozstanie wydaje się najbardziej prawdopodobną opcją. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale co innego jak takim zajęciem para się mój własny mąż. Przeszkadza mi, że on to robi, a nie że takie rzeczy się dzieją ogólnie. Potem wydaje mi się, że jego ubrań nie można doprać, że jego włosy śmierdzą krwią itd. Nawet jeżeli to hipokryzja, takie właśnie mam odczucia. Czy rzeczywiście ograniczył swoje wypady? Podobno tak. Teraz zdarza mu się wyjść na polowania może z 4-5 razy do roku. Wcześniej polował też na ptactwo, teraz wyłącznie na większe zwierzęta. Ok, niech sobie będzie ta kontrola populacji, tylko czy to koniecznie on musi te dyrektywy wprowadzać w czyn? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On: będę polował, bo to lubię, Twoje przekonania mnie nie interesują, Rada: trzeba się dostosować, Twoje przekonania nic nie znaczą, przecież go kochasz i w ogóle. Ona: nie jestem w stanie znieść Twojego polowania, jest to niezgodne z moimi przekonaniami. Rada: nie wolno szantażować, jego hobby jest świętością, a Ty musisz się dostosować, przecież go kochasz, i w ogóle. Zastanawiam się, czy jest to motywowane świętym seksizmem, czy kolejną inkarnacją niechęci do stringów. Można dyskutować, czy kiedy wykryjemy, że nasz partner chciałby zrobić coś, co będzie dla nas końcem związku, należy go o tym poinformować, żeby miał szansę nie zrobić, czy poczekać i skończyć związek. Szantaż to chyba jednak za duże słowo. Wchodząc w związek na coś się umawiamy i oczekujemy przestrzegania ustaleń - ona zdecydowała się zaakceptować jego tradycje rodzinne, a nie polowania w Afryce. Gdzie tu szantaż? Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2016-07-29 o 20:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
Ale ty o tym wiedzialas czym on sie para jeszcze przed slubem.
Po slubie sie ograniczyl, wiec nie rozumiem skad nagle problem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Pogadałabym z mężem jeszcze raz i dobitnie powiedziała, że nie chce o tym słyszeć, widzieć efektów polowania itp., bo cię to męczy/drażni i tyle.
Nie rozstawałabym się z tego powodu z mężem, którego niby kocham.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.