![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mąz po 6 latach nie chce dziecka :(
Ja tu widzę 2 możliwości:
1 - facet kogoś poznał, dlatego ostatnią rzeczą, o której myśli to dziecko ze swoją żoną 2 - źle się dzieje w waszym małżeństwie, może ilość kłótni itp. I go to odstrasza, może myśli, że po urodzeniu dziecka będzie jeszcze gorzej Tak czy siak, gdyby facet nie chciał zmienić zdania i upierał się, że nie chce dziecka, odeszłabym. I poczułabym się oszukana, skoro wcześniej mówił, że chce.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;63605846]
Z postów Autorki wywnioskowałam, że mąż właśnie wyraźnie mówił, że chce mieć dzieci, nawet namawiał na nie Autorkę, tylko ona nie czuła się w tamtym momencie gotowa i chciała "za dwa lata".[/QUOTE]Napisała najpierw, że "Ale on wcześniej chciał, nie wykluczał tego." a potem sprecyzowała, że jego domniemane deklaracje, to były "luźne dyskusje". Dlatego próbuję dopytać jak to konkretnie wyglądało. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
to zdanie wskazuje na to, ze on chce zebys to Ty odeszła. Nie widać ani trochę żeby mu na Tobie zależało, szczerze mówiac |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63606506]
Skąd wytrzasnęłaś pomysł z notariuszem? .[/QUOTE] To był żart, stąd mój szeroki uśmiech na końcu zdania ![]() ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Też tak myślę, wygląda to trochę tak, jakby dzieci były tylko pretekstem do zerwania. Facet może podkochiwać się chociażby w koleżance z pracy, albo po prostu mieć ochotę poznać kogoś nowego. Jest młodszy od Autorki, może właśnie skończył 30 lat, podsumowuje dotychczasowe życie i chciałby czegoś innego, niż ma. Możliwości jest wiele, ale tak czy owak coś tu nie gra i jest mocno nie fair. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Are you talking to me?!
|
Cóż, według mnie (i mojego męża) facet zwodził Cię od początku. Tak naprawdę nigdy nie padła konkretna deklaracja - chcę mieć z Tobą dziecko, tylko niejasne rozmowy "może później". Takie wodzenie za nos, by nie gasić Twoich pragnień, a zatrzymać Cię przy sobie.
Może z wygody a może z miłości. Jeśli chcesz mieć dziecko, to odejdź. Nie licz na to, że mąż zmieni zdanie, tutaj nie ma też miejsca na kompromis.
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Oczywiście, że są związki, które po długim czasie zmieniły status na "małżeństwo". Ale są też takie, gdzie facet się ociąga. Dlatego zapytałam. Nie zauważyłam w wypowiedzi autorki, żeby mąż choć trochę namawiał ją na dziecko. Raczej rozmowę, gdzie w temacie dzieci luźno rzucił coś w stylu spoko, a potem sobie przekminił, że jednak nie. Zapisz
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Dlatego takie rozmowy trzeba przeprowadzać wcześniej i nie na zasadzie luźnych gadek, tylko poważna, szczera rozmowa.
Pamiętam, jak powiedzialam koleżankom, że po niecałym pół roku bycia razem z moim z Tż, odbyłam z nim rozmowę na temat, czy chce zakładać rodzinę, czy chce mieć dzieci, jak widzi swoją przyszłość, jakie ma cele życiowe itp. to były w szoku, że tak wcześnie niby poruszyłam takie tematy. A ja po prostu chciałam wiedzieć, miałam wówczas 26 lat i nie chciałam wchodzić w związek, w którym sobie pobędę z braku laku i znowu potem szukać. Chciałam już się związać z kimś, z kim będę mogła tworzyć coś sensownego i wspólnie.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
taka rozmowa nie jest zadna gwarancja
ludzie zmieniaja zdanie,rozmyslaja sie,dorastaja do jakis decyzji pisalam to juz kiedys ale sie powtorze kiedy poznalam mojego meza on chcial dzieci w przyszlosci ja nie chcialam. zaakceptowal ten fakt wzielismy slub po kilku latach mi sie zachcialo dziecka (dotarlo do mnie ze to praktycznie ostatni dzwonek wiec moze powinnismy sie zdecydowac) powiedzialam mu o tym i zapytalam co o tym mysli a on ze nie chce, ze doszedl do wniosku ze jednak nie chce dzieci minelo 5 lat od tego czasu,nadal jestesmy razem,dzieci nie mamy i mamy sie dobrze tak to sie w zyciu uklada ze czesto myslimy ze czegos definitywnie chcemy albo nie chcemy a pozniej zycie zmienia nasze poglady wiec rozmowa na poczatku zwiazku i jakies obietnice czy zapewnienia nie sa zadna gwarancja ze tak zostanie przez cale zycie Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2016-07-30 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;63609236]taka rozmowa nie jest zadna gwarancja
ludzie zmieniaja zdanie,rozmyslaja sie,dorastaja do jakis decyzji tak to sie w zyciu uklada ze czesto myslimy ze czegos definitywnie chcemy albo nie chcemy a pozniej zycie zmienia nasze poglady wiec rozmowa na poczatku zwiazku i jakies obietnice czy zapewnienia nie sa zadna gwarancja ze tak zostanie przez cale zycie[/QUOTE] Dla mnie była, bo aktualnie rozpoczynamy starania o dziecko ![]() I oczywiście u nas nie była to jedna rozmowa na początku związku. Cały nasz związek był powiedzmy na to nakierunkowany np. szukanie mieszkania - braliśmy pod uwagę, by było tyle i tyle pokoi, bo jeden dla dziecka. Oczywiście, zgadzam sie, że życie pisze różne scenariusze, może być tak, że osoby chcące mieć dzieci, nie będą zdolne biologicznie, by je mieć, różne są przypadki, ale najważniejsze to umieć się dogadać i żeby 2 osobom ustalenia pasowały.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zresztą Twoje motywacje dotyczące posiadania dziecka są jakieś takie suche: wiem rozsądkowo, chcę tego doświadczyć, nie wiem po co można mieć dzieci, po prostu chcę być raz matką... A jak doświadczysz i stwierdzisz, że Cię to nie kręci? I w razie rozwodu nie za bardzo widzę tu jego winę, bo: "Wysoki Sądzie, chciałem mieć dzieci, ale żona ciągle to odkładała. Miała 34 lata i mówiła, że jeszcze nie czas, może za jakieś 2 lata, że nie ma instynktu. Decydowanie się na dziecko byłoby w takiej sytuacji nieodpowiedzialne, bo być może nie bylibyśmy dobrymi rodzicami". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście czytając posty Autorki też odnoszę wrażenie, że powodem może być inna kobieta. I że on może próbować po prostu sprawić, że to ona zerwie pierwsza, bo tym sposobem sam nie będzie winnym rozstania.
Oczywiście, jest możliwe, że po prostu się rozmyślił co do dziecka, ale generalnie na pewno coś się w tym związku nie układa, skoro co chwila kłótnie, on potrzebuje jakichś przemyśleń... No nie wygląda to dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;63609236]taka rozmowa nie jest zadna gwarancja
ludzie zmieniaja zdanie,rozmyslaja sie,dorastaja do jakis decyzji pisalam to juz kiedys ale sie powtorze kiedy poznalam mojego meza on chcial dzieci w przyszlosci ja nie chcialam. zaakceptowal ten fakt wzielismy slub po kilku latach mi sie zachcialo dziecka (dotarlo do mnie ze to praktycznie ostatni dzwonek wiec moze powinnismy sie zdecydowac) powiedzialam mu o tym i zapytalam co o tym mysli a on ze nie chce, ze doszedl do wniosku ze jednak nie chce dzieci minelo 5 lat od tego czasu,nadal jestesmy razem,dzieci nie mamy i mamy sie dobrze tak to sie w zyciu uklada ze czesto myslimy ze czegos definitywnie chcemy albo nie chcemy a pozniej zycie zmienia nasze poglady wiec rozmowa na poczatku zwiazku i jakies obietnice czy zapewnienia nie sa zadna gwarancja ze tak zostanie przez cale zycie[/QUOTE] Taka rozmowa nie ma być gwarancją, że za X lat nic się nie zmieni. Ona ma być miernikiem kompatybilności na chwilę obecną. Związek nie musi trwać do śmierci któregoś z partnerów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Przyczajenie
|
Porozmawialiśmy. Tak, on ma 30 lat i faze na przemyslenia. Usłyszałam, że nie chce dziecka bo to duży obowiązek i obciązenie na całe życie, trzeba mu poświęcać mnóstwo czasu i wyrzeczeń i każdy z kim rozmawiał mówił, że to ciężka harówka. On nie chce tego brać na siebie, bo i po co, nie widzi sensu w poświęcaniu swojego czasu, a dziecko potem i tak jak dorośnie nie ma kontaktu z rodzicami często. Jemu jest tak wygodnie i nie chce tego zmieniać. Mówił, że może sobie wazektomię zrobić, na dowód, że nie zapłodni młodszej nigdy, ale to odwracalne jest
![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
To Ty się teraz zastanów czy Ty na pewno chcesz mieć dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
BAN stały
|
Nikt nie zauważył, że autorka w ogóle nie chce mieć dzieci tak naprawdę?
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Chce mieć dziecko z konkretnym partnerem, z nim. Wiem, że z dziećmi różnie bywa, ale na pewno chce je mieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Czemu wmawiacie dziewczynie, że nie chce mieć dziecka, skoro chce? I upewniacie się, jak bardzo chce, czy na pewno jest na to gotowa itd.?
Sprawa jest prosta: ona chce, on nie. Ona dojrzała, on nie. Ona nie ma czasu dalej czekać, on ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;63612761]Czemu wmawiacie dziewczynie, że nie chce mieć dziecka, skoro chce? I upewniacie się, jak bardzo chce, czy na pewno jest na to gotowa itd.?
Sprawa jest prosta: ona chce, on nie. Ona dojrzała, on nie. Ona nie ma czasu dalej czekać, on ma.[/QUOTE] Dokładnie. Autorka jasno deklaruje chęć posiadania dziecka. Ten wątek nie jest o tym żeby roztrząsać czy aby na pewno powinna je mieć bo może hormony jeszcze nie przysłoniły jej świata, tylko o tym że facet deklarował chęć zostania ojcem a teraz zmienił zdanie. Amen. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
BAN stały
|
Zupełnie niejasno. Ewentualnie jasno deklaruje niechęć:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Autorko, po takich słowach chcesz mieć z nim dziecko??? Nie szkoda Ci dzieciaka? Przeciez Twój mąż się kompletnie nie nadaje na ojca, po pierwsze nie chce a po drugie wypowiada się o dzieciach jakby to były jakies kule u nogi. I cos mi się nie wydaje żeby mu się to odmienilo, skoro jest taki stanowczy i tak okropnie się wypowiada na temat rodzicielstwa. Twoja sytuacja jest beznadziejna. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
wow, kobiety jakich wy macie facetow ze kazdy kryzys w zwiazku mysliscie ze ma inną? Przeciez to bardzo latwo sprawdzic. telefon maila?
Na Twoim miejscu autorko zadbalabym o zwiazek najpierw. Zero klotni, wiecej czulosci. az on poczuje sie stabilniej pewniej. Nie naciskaj to go odstraszy. Ochloncie pobadzcie tak miesiac dwa bez tematu a pozniej sprobuj np wplynac na niego mowiac mu ze bylby wspanialym ojcem albo nawet niech jakas kolezanka Ci da malucha do popilnowania. w kazdym razie nacisk teraz gdy jestescie zdenerwowani nic nie da |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym się po prostu z takiego związku wyniosła, 34 lata to nie jest wiek na "nie naciskanie", "zadbanie o związek najpierw", "nieodstraszanie". Ponieważ staż ich związku jest już tak długi, że aż żal choćby minutki więcej. ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- No właśnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Spróbuj jeszcze raz spokojnie z nim porozmawiać. Jeśli nadal twardo będzie stał przy swoim, musisz się zastanowić na czym bardziej ci zależy - na dziecku czy na nim.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Pyskatka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:15.