Lutówki 2017 ❤ - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-31, 22:55   #4951
anolta
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤

My wróciliśmy dziś z nad morza, 3 dni pod namiotem 😀 było fantastycznie. Morze i przebywanie na swiezym powietrzu, sprawiają ze mijają mi mdłości, złe samopoczucie. Powrót do domu i po godzinie okropne mdłości i w końcu paw. Jak to możliwe? Chyba mi to w głowie siedzi.

Opiumalfa super, ze wózek kupiony! Bardzo dobra decyzja! 😊

Mi w pierwszej ciąży brzuch pojawił się koło 20 tygodnia. Teraz jestem w 13 i jest już widoczny.

Co do ciążących ubrań, to pamiętam ze trafiłam na tydzień ciążowy w lidlu 😆 kupiłam wtedy 2 pary leginsow, jedne jeansy rurki i spódnicę czarną ołówkowa kupilam też sukienkę w hm z wyprzedaży za 20 zł i mi starczylo. Reszta to jakies tuniki itp. Z tym że rodzilam w październiku, takze łatwo mi było się ubrać 😊 wakacje, ciepłe dni. Teraz będzie nieco gorzej, musimy przetrwac zimę 😁

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
2017 - synek
anolta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-31, 23:15   #4952
Escorpio
Zakorzenienie

Całą niedzielę nie wchodziłam na komputer… I teraz musze nadrabiać… Bylismy dzisiaj z mężem w Smyku, oglądaliśmy wózki i niestety, ale Xlander Xpulse idzie w odstawkę, bo rzeczywiście jest twardy jak skała, a na dodatek rączka jest za wysoko na moje 155 wzrostu

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
na jakiej podstawie Wy te wozki wybieracie? jakie musi miec cechy , kryteria, cos?
kurcze nawet nie wiem jak szukac bo co wrzucacie cos ciekawego to firmowe sklepy... ajajjjj
Oj, mój to musi dużo spełniać:
-2w1, bo fotelik będziemy mieli Maxi Cosi i automatycznie musi się wpiąć do stelaża wózka, co już ogranicza wybór
-obracane przednie koła - zwrotny
-najlepiej kubełkowe siedzisko, ale na to mogę przymknąć oko
-niekoniecznie pompowane koła
-lekki, mimo tego, że mam windę, to jak będę chciała sama gdzieś pojechać z wózkiem będę musiała go schować do bagażnika
-mały po złożeniu
-duża budka
- przekładane siedzisko
- gondola lepiej żeby była duża niż za mała
I coś bym jeszcze na pewno znalazła

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
Niezłe opinie ma też Maxi Cosi Mura 4. I nie jest strasznie drogi.
Coś słyszałyście o Mutsy? Wiem, że są modne, ale jakoś wygląd mnie nie przekonuje, jakoś mało solidnie wyglądają.
Mutsy do mnie nie przemawiają. A w tym Mura nie podoba mi się pałąk między nogami dziecka. Na zimę trzeba kupować śpiwór pewnie firmowy, żeby był idealnie do pałąka dopasowany… Bez sensu… No i cięzki jest, chyba z 15kg waży.

Cytat:
jej, boje się, że serducho mi pęknie tyle świetnych chwil przeżyliśmy w naszym autku, nigdy nas nie zawiodło, choć nie jest wypasione ani nie robi na nikim wrażenia. ale je uwielbiamy 2 samochodów nie chcemy utrzymywać... TZ mnie pociesza, że w nowym też dużo pięknych chwil przezyjemy. chyba Mazdę 5 kupimy, jest idealna i ma suwane tylne drzwi, wymarzony samochód dla rodziny.
Mijaliśmy dzisiaj Mazdę 5 i mąż się zaczał zastanawiać ile kosztuje, bo taki by się dla nas nadawał

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Wy tak o wózkach za kilka tysięcy, a ja przeżyłam dzisiaj załamanie nerwowe. Pojechałam na zakupy, żeby kupić jakieś ciążowe ciuchy, bo mnie spodnie już cisną, ale:

a) nigdzie nie było wyprzedaży albo było -20% i rozmiary do 46...,
b) nienawidzę H&M bo wcale nie mają odzieży ciążowej w Starym Browarze, więc pojechałam tam bez sensu,
c) wszystkie spodnie są strasznie drogie (jak dla mnie) a nie chcę wydać 149 czy 179 zł na spodnie, które ponoszę pół roku...

Mam mega ograniczony budżet na te ciuchy dla siebie i kurczę no wyć się chce
Kochana ciuchy! Ostatnio poszłam i kupiłam spodnie ciążowe za 1zł!

Cytat:
kurde nigdy nie trafilam na fajny lump.... no i jak chodze do pracy to jak? jak to na 9 i kolejki...
Ja poszłam ostatniego dnia, czyli czekały na mnie 7dni Nie zawsze trzeba iść pierwszego dnia. Częściej chodzę jak jest po 1zł i takie perełki znajduję, że zawsze się zastanawiam, czemu jeszcze zostały.

Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, widziałyście wózek Orbit Baby G3?

Trochę kosmiczny, kiedyś go oglądałam i dzisiaj niechcący internet mi go przypomniał.
Nigdzie nie ma zdjęć z gondolą więc pewnie jest mikroskopijna. I amortyzacja to też pewnie znak zapytania. Ale wózek śmieszny.
Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Nie przemawia do mnie raczka bez rączki. Tzn te dwa uchwyty zamiast pałąka. Ale wyglada faktyczne dziwnie
Bardzo mi się Orbit Baby podoba, ale dla mnie też wadą jest ta rączka, a raczej 2 uchwyty (kojarzy mi się z parasolkami) i na dodatek siedziska są bardzo ciemne, dla dziecka wolałabym coś żywszego…
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-31, 23:22   #4953
justkonev
Zakorzenienie

Dziewczyny, jutro zakładam nowy wątek, także prosze tu nie szaleć przez noc Dobrej nocy!

Edytowane przez justkonev
Czas edycji: 2016-08-01 o 08:02
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-31, 23:26   #4954
Opiumalfa
Zakorzenienie

Proszę jutro o kciuki o 10.40.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-31, 23:44   #4955
Escorpio
Zakorzenienie

Nadrobiłam zaległości

Cytat:
Przejrzałam już Allegro i OLX (zrobiłam też wcześniej obchód po okolicznych lumpkach) i bieda, no chyba, że bym chciała kupić jeansy ciążowe dzwony no i rozmiarowo mi też ciężko trafić.

Kupie najwyżej na początek leginsy ciążowe i dalej się będę martwić.
Mi się trafiły takie normalne, ze zwężaną nogawką

Cytat:
ja bardzo bym chciala do konca ubierac sie normalnie
a nie dres, leginsy...nie chodze tak do ludzi teraz w ciazy tez bym nie chciala
wiec na pewno zakupie jeansy ciazowe czy jakies chinosy...
zima to rajty i sukienki wiec tez luz
Ja tak samo. Gdzie w leginsach do ludzi Widzę, że mamy ten sam styl

Cytat:
ja ciazowych jeasnow nie dam rady zamowic bo w zyciu czegos takiego nie mialam na sobie... nie wiem jak z rozmiarowka, czy to wygodne co i jak
Oj, wygodne

Cytat:
Napisane przez zuzkka Pokaż wiadomość
Tylko podwinięte na 5 razy przy tym moim 159cm 😂
Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
To ja mam 157 cm
Witam w klubie

Cytat:
Dziewczyny czy wy już macie brzuszek? Czy to prawda u was ze mamy które już rodziły maja większy brzuszek niż pierwszaki?
Ja nie wiem co mam… Na pewno trochę tłuszczyku przed ciążowego, no ale jeansy już za ciasne w pasie… W 4 miesiącu pewnie coś nam wyskoczy

Cytat:
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 06:10   #4956
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość

Mijaliśmy dzisiaj Mazdę 5 i mąż się zaczał zastanawiać ile kosztuje, bo taki by się dla nas nadawał
haha
no my braliśmy pod uwagę vw passata, ale jest dla nas za drogi, bo ok 40 tys trzeba by wyłożyć, a mazda 5 kupiona w polskim salonie, z 2007 roku z przebiegiem ok 100 tys kosztuje między 20-24 tys. a wszystko tam pomieścimy na luzie

---------- Dopisano o 06:08 ---------- Poprzedni post napisano o 06:07 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 06:10 ---------- Poprzedni post napisano o 06:08 ----------

Cytat:
Ja tak samo. Gdzie w leginsach do ludzi Widzę, że mamy ten sam styl
no jak ktoś pracuje w biurze czy korpo, to wiadomo, że w leginsach nie pójdzie do pracy
ale ja nie mam tego problemu dłuższa bluzka i ok, byle nie prześwitywały.

a ja już w ogóle spać nie mogę, obudziłam się o 5, poszłam siku i już o spaniu nie ma mowy

Edytowane przez mariea
Czas edycji: 2016-08-01 o 06:11
mariea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 07:32   #4957
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez anolta Pokaż wiadomość
My wróciliśmy dziś z nad morza, 3 dni pod namiotem 😀 było fantastycznie. Morze i przebywanie na swiezym powietrzu, sprawiają ze mijają mi mdłości, złe samopoczucie. Powrót do domu i po godzinie okropne mdłości i w końcu paw. Jak to możliwe? Chyba mi to w głowie siedzi.

Mi w pierwszej ciąży brzuch pojawił się koło 20 tygodnia. Teraz jestem w 13 i jest już widoczny.

Co do ciążących ubrań, to pamiętam ze trafiłam na tydzień ciążowy w lidlu 😆 kupiłam wtedy 2 pary leginsow, jedne jeansy rurki i spódnicę czarną ołówkowa kupilam też sukienkę w hm z wyprzedaży za 20 zł i mi starczylo. Reszta to jakies tuniki itp. Z tym że rodzilam w październiku, takze łatwo mi było się ubrać 😊 wakacje, ciepłe dni. Teraz będzie nieco gorzej, musimy przetrwac zimę 😁

Miałam tak samo, wystarczyło 30 km od morza i już paw w aucie, cały tydz po powrocie był koszmarny
Stary 2016-08-01, 07:56   #4958
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Powodzenia i czekamy na wieści 😘!

zuzkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 08:00   #4959
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Stary 2016-08-01, 08:03   #4960
mariea
Zakorzenienie

ja wczoraj miałam dzień oddechu, a dziś znów rzygam i mdłości od rana. już sił brakuje na wytrzymanie tego
Stary 2016-08-01, 08:07   #4961
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anolta Pokaż wiadomość

Pod namiot bym się wybrała

Co do mdłości to mnie też mdli tylko w domu
Wczoraj byliśmy puszczać latawiec spędziliśmy kilka godzin na powietrzu i przez moment zapomniałam, że jestem w ciąży a tylko weszłam do domu odrazu zemdliło mnie, że już kolacji zjeść nie mogłam. ..

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Kciuki zacisnięte.

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 08:15   #4962
Krysilla
Rozeznanie

Cytat:
Kciuki

Ja dziś urzeduje w mieszkaniu siostry. Siedzę i pilnuje robotników podczas montowania kuchni. Mam książkę. Zaraz skocze sobie do sklepu po przekaske i jakoś do 15 zleci. Ja na szczęście nie wymiotuje ostatnio, ale za to wieczorami mam straszna zgage. Nawet jak stosuje zalecenia przeciw zgadze, to i tak ją mam.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaż na Samsung Galaxy S 7 Edge
Stary 2016-08-01, 08:20   #4963
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
ja wczoraj miałam dzień oddechu, a dziś znów rzygam i mdłości od rana. już sił brakuje na wytrzymanie tego
Biedna
Stary 2016-08-01, 08:38   #4964
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:

Paulina
Stary 2016-08-01, 08:41   #4965
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli Apap jest bezpieczny?
Tak Mi gin powiedział, żeby w 1 trymestrze ograniczyć leki, a rodzinny stwierdził, że bezpieczna dawka Apapu to 3 na dobę. Tylu aż nie potrzebuję, ale powiedział mi też, że większą szkodę robię dziecku, jak się męczę z migreną.

Cytat:
właśnie mnie też często głowa boli i mam też ciemne plamy przed oczami, ale z tego co czytałam to nic niezwykłego w ciąży.
Ja niestety mam tak, że od bólu głowy strasznie wymiotuję, więc wolę wziąć Apap, niż się potem znów 3 dni męczyć.

Cytat:
Napisane przez zuzkka Pokaż wiadomość
Ja od 3 dni nie mam wieczornych mdłości a teraz 11+1! 😍 Wam też musi w końcu minąć, ile można 😠

Ja już też tak miałam 1,5 tygodnia spokoju, bez mdłości a potem mnie nagle złapało znowu... Liczę, że po takich napadach będzie się stopniowo wyciszać.

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Lilotka Pokaż wiadomość
Zerknij na wish lub aliexpres. Tam ciążowe jeansy można wyrwać za 12 dolców. Minus tych stron to to, że czasami trzeba miesiąc czekać na paczkę.

Ja potrzebuję coś na już, więc nie będę tam robić zakupów, żeby mi paczka szła ok. 2 miesięcy
Stary 2016-08-01, 08:42   #4966
Lilotka
Zakorzenienie

Apap jest bezpieczny nie wolno ibupromu.

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
Tak Mi gin powiedział, żeby w 1 trymestrze ograniczyć leki, a rodzinny stwierdził, że bezpieczna dawka Apapu to 3 na dobę. Tylu aż nie potrzebuję, ale powiedział mi też, że większą szkodę robię dziecku, jak się męczę z migreną.

Ja niestety mam tak, że od bólu głowy strasznie wymiotuję, więc wolę wziąć Apap, niż się potem znów 3 dni męczyć.

Ja już też tak miałam 1,5 tygodnia spokoju, bez mdłości a potem mnie nagle złapało znowu... Liczę, że po takich napadach będzie się stopniowo wyciszać.

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Ja potrzebuję coś na już, więc nie będę tam robić zakupów, żeby mi paczka szła ok. 2 miesięcy
Mi zazwyczaj przychodzi w 2 tygodnie ale miesiąc też czekałam na kilka rzeczy.

Paulina
Stary 2016-08-01, 08:43   #4967
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krysilla Pokaż wiadomość
Kciuki

Ja dziś urzeduje w mieszkaniu siostry. Siedzę i pilnuje robotników podczas montowania kuchni. Mam książkę. Zaraz skocze sobie do sklepu po przekaske i jakoś do 15 zleci. Ja na szczęście nie wymiotuje ostatnio, ale za to wieczorami mam straszna zgage. Nawet jak stosuje zalecenia przeciw zgadze, to i tak ją mam.

Na zgagę polecam syrop w saszetkach Gastrotuss - jest bezpieczny w ciąży. Pytałam o to i gina i gastrologa Mi pomaga, jak zapomnę i się położę krótko po zjedzeniu
Stary 2016-08-01, 08:43   #4968
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Kciuki są!

Cytat:
Całą niedzielę nie wchodziłam na komputer… I teraz musze nadrabiać… Bylismy dzisiaj z mężem w Smyku, oglądaliśmy wózki i niestety, ale Xlander Xpulse idzie w odstawkę, bo rzeczywiście jest twardy jak skała, a na dodatek rączka jest za wysoko na moje 155 wzrostu

Oj, mój to musi dużo spełniać:
-2w1, bo fotelik będziemy mieli Maxi Cosi i automatycznie musi się wpiąć do stelaża wózka, co już ogranicza wybór
-obracane przednie koła - zwrotny
-najlepiej kubełkowe siedzisko, ale na to mogę przymknąć oko
-niekoniecznie pompowane koła
-lekki, mimo tego, że mam windę, to jak będę chciała sama gdzieś pojechać z wózkiem będę musiała go schować do bagażnika
-mały po złożeniu
-duża budka
- przekładane siedzisko
- gondola lepiej żeby była duża niż za mała
I coś bym jeszcze na pewno znalazła

Mutsy do mnie nie przemawiają. A w tym Mura nie podoba mi się pałąk między nogami dziecka. Na zimę trzeba kupować śpiwór pewnie firmowy, żeby był idealnie do pałąka dopasowany… Bez sensu… No i cięzki jest, chyba z 15kg waży.

Kochana ciuchy! Ostatnio poszłam i kupiłam spodnie ciążowe za 1zł!

Ja poszłam ostatniego dnia, czyli czekały na mnie 7dni Nie zawsze trzeba iść pierwszego dnia. Częściej chodzę jak jest po 1zł i takie perełki znajduję, że zawsze się zastanawiam, czemu jeszcze zostały.

Bardzo mi się Orbit Baby podoba, ale dla mnie też wadą jest ta rączka, a raczej 2 uchwyty (kojarzy mi się z parasolkami) i na dodatek siedziska są bardzo ciemne, dla dziecka wolałabym coś żywszego…
Też mam 155 wzrostu
Kubełkowe siedziska fajne, młody bardzo lubił w nim spać, takie miałam w obu Quinny. W Quinny buzz zmieniliśmy przednie kolo piankowe na terenowe pompowanie i chodził jak marzenie Fotelik maxi cosi obowiązkowo też kupimy.

Mi się wizualnie podoba Riko Brano ecco i Bebetto Torino, ale nie jeździłam nimi więc na razie nic o nich nie wiem. Tyle co filmiki na youtube.
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 08:44   #4969
Krysilla
Rozeznanie

Cytat:
Na zgagę polecam syrop w saszetkach Gastrotuss - jest bezpieczny w ciąży. Pytałam o to i gina i gastrologa Mi pomaga, jak zapomnę i się położę krótko po zjedzeniu
Dzięki. Spróbuję.

Stary 2016-08-01, 08:44   #4970
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Mi zazwyczaj przychodzi w 2 tygodnie ale miesiąc też czekałam na kilka rzeczy.

Ja tam zakupy robię regularnie i niestety 2 miesiące to średni czas oczekiwania na paczkę.
Stary 2016-08-01, 08:45   #4971
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam zakupy robię regularnie i niestety 2 miesiące to średni czas oczekiwania na paczkę.
Może do pl dłużej idzie.

Paulina
Stary 2016-08-01, 08:47   #4972
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Może do pl dłużej idzie.

A nie wiem ale jak zamawiam to przeważnie rzeczy, gdzie mi nie zależy na czasie a portki ciążowe to bym chciała mieć już teraz. Jutro się jeszcze przejdę do dwóch sklepów stacjonarnych typowo z odzieżą ciążową i zobaczę.

Przypomniało mi się, że pracuję niedaleko szpitala położniczego i w okolicy są 2 sklepy dla przyszłych mam
Stary 2016-08-01, 08:51   #4973
Lilotka
Zakorzenienie

Alleluja... modlę sie od 30 min, żeby zjeść śniadanie.

Paulina
Stary 2016-08-01, 08:54   #4974
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
A nie wiem ale jak zamawiam to przeważnie rzeczy, gdzie mi nie zależy na czasie a portki ciążowe to bym chciała mieć już teraz. Jutro się jeszcze przejdę do dwóch sklepów stacjonarnych typowo z odzieżą ciążową i zobaczę.

Przypomniało mi się, że pracuję niedaleko szpitala położniczego i w okolicy są 2 sklepy dla przyszłych mam
To ja w piątek po genetycznym jade do HM po spodnie taka nagroda

Cytat:
Alleluja... modlę sie od 30 min, żeby zjeść śniadanie.

Ja właśnie szykuje sobie śniadanie, jestem głodna jak wilk
Stary 2016-08-01, 09:00   #4975
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
To ja w piątek po genetycznym jade do HM po spodnie taka nagroda

Ja właśnie szykuje sobie śniadanie, jestem głodna jak wilk
Ja na śniadanie zawsze jem coś lekkiego. Jak jest OK, to po godzinie poprawiam czymś bardziej konkretnym

Dzisiaj płatki z mlekiem i dwie suszone śliwki jako słodzik i profilaktyka zaparć
Stary 2016-08-01, 09:06   #4976
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na śniadanie zawsze jem coś lekkiego. Jak jest OK, to po godzinie poprawiam czymś bardziej konkretnym

Dzisiaj płatki z mlekiem i dwie suszone śliwki jako słodzik i profilaktyka zaparć
Ja zanim wstanę zjem banana, ale żeby zjeść śniadanie właściwie muszę odprawić modlitwy Wczoraj zjadłam kanapkę z krakowską a potem do obiadu odbijało mi się okropnie i piekło mnie gardło.

Zaparcia od tyg. mnie męczą... zastanawiam się tylko po czym... :mysli: jem tak że nie powinno ich być.

Paulina

Edytowane przez Lilotka
Czas edycji: 2016-08-01 o 09:08
Stary 2016-08-01, 09:08   #4977
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Może do pl dłużej idzie.

Do pl min miesiąc.. Ostatnio na poczcie w wer jeszcze lubi po2-3 tygodnie leżeć... Do UK paczki mi nawet w 5-6dni potrafiły dotrzeć )

Zaczynam l4... Pierwszy raz w życiu muszę wyjść do apteki mam nadzieję że ZUS nie przyjdzie
Stary 2016-08-01, 09:08   #4978
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:

Ja na śniadanie mam dziś resztki z lodówki o 1 w nocy wróciliśmy z urlopu i nie chciało nam się dziś do sklepu iść Ale zakupy na obiad już zrobie
Stary 2016-08-01, 09:09   #4979
Lilotka
Zakorzenienie

Dziewczyny jak u was z piciem? Ja mam wieczny problem... gdyby nie app to bym nie piła nic.

Paulina
Stary 2016-08-01, 09:10   #4980
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny jak u was z piciem? Ja mam wieczny problem... gdyby nie app to bym nie piła nic.

To mi się bardzo chce pić w ciąży. Organizm chyba sam się upomina o płyny
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości