Perypetii Październikówek 2016 cz. III - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-01, 16:11   #1111
ana909
Erudycja

Dot.: Perypetii Październikówek 2016 cz. III

Cytat:
Napisane przez Ewula88 Pokaż wiadomość
Dzięki za odp w sprawie wypłaty. Firma jest duża wiec juz wszystko wiem. Ciekawe tylko czemu dostałam więcej niż zwykle ale nic tylko sie cieszyć
Ja np dostaje więcej przy miesiącu który ma 31 dni. Wychodzi mi jakieś 80zł więcej ale przy lutym (28 dni) będzie za to mniej.
Cytat:
Napisane przez marrticzka Pokaż wiadomość
Czy aby na pewno L4 liczy się z 12 ostatnich przepracowanych miesięcy???A może ktoś wie,jak wyliczaja macierzyński?Czy wliczają też zlecenia,premie?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Tak, chyba że byłaś na zwolnieniu jakimś w czasie krótszym niż 3 pelne miesiące przed l4 ciazowym. W skład wchodzą dodatkowe premie ale na jakichś tam zasadach, nie pamiętam jakich.

Jestem po wizycie i... muszę się przygotować na poród wcześniejszy. Młoda jest tak nisko jak to tylko możliwe, muszę się oszczędzać żeby nie zaczęło mi się robić rozwarcie. A tu jeszcze tyle prania i prasowania... cieszę się że wszystkie zakupy mamy z głowy, bo w planach wózek czy fotelik mieliśmy kupować dopiero za dwa tyg
Stary 2016-08-01, 16:27   #1112
WKasiarr
Zakorzenienie

Perypetii Październikówek 2016 cz. III

Dziewczyny, a jak jest w kwestii ubezpieczenia zdrowotnego dziecka? Ściagają od matki, ojca czy jak to jest ogarniane? Czytałam ze do dokumentów potrzebnych do szpitala należy też dołączyć dane firmy, która zatrudnia ojca dziecka, oprócz oczywiście mojego pracodawcy...

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie i... muszę się przygotować na poród wcześniejszy. Młoda jest tak nisko jak to tylko możliwe, muszę się oszczędzać żeby nie zaczęło mi się robić rozwarcie. A tu jeszcze tyle prania i prasowania... cieszę się że wszystkie zakupy mamy z głowy, bo w planach wózek czy fotelik mieliśmy kupować dopiero za dwa tyg

Ojej... Oszczędzaj się Ana. Po tym newsie, aż jeszcze bardziej ciekawa jestem co u mojego bąbla słychać, bo miedzy nami jest tylko tydz różnicy. Ile Twoja mała waży? Ściskam!
WKasiarr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 16:47   #1113
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze że większość masz już z głowy, resztę sobie rozłóż żeby za dużo nie robić od razu Poza tym wszystko ok z malutką?

Też już jesteśmy po wizycie, u nas wszystko ok, mała waży 1200g, rozwija się prawidłowo, wciąż jest tydzień do przodu. Z miednicowego jest już położenie główkowe. Chcieliśmy dzisiaj zrobić jakieś zdjęcie, ale chyba się obraziła, bo nie dość że odwróciła się w stronę mojego kręgosłupa, to jeszcze zasłoniła twarz rączką Udało nam się zrobić piękne zdjęcie 3D ucha, taaak, ma bardzo ładne ucho
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 16:49   #1114
Kruszynkaa86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pannazwanny Pokaż wiadomość
Kruszynka jeśli opuchlizna nie schodzi ci po nocy to koniecznie wspomnij o tym lekarzowi, to może być jeden z objawów gestozy.
O rany, a co to takiego ? Musze o tym poczytać mówiłam Mu ostatnio, że mi puchną nogi, chyba muszę dokładnie Mu to opisać.

Cytat:
Napisane przez marrticzka Pokaż wiadomość
Czy aby na pewno L4 liczy się z 12 ostatnich przepracowanych miesięcy???A może ktoś wie,jak wyliczaja macierzyński?Czy wliczają też zlecenia,premie? [/URL]
Mi na L4 też wychodzi więcej kasy, bo właśnie te składki zdrowotne nie są odliczane. A jeżeli chodzi o macierzyński to dostaje się 80% czystej podstawy - premii i tym podobnych rzeczy się nie wlicza - pytałam już w pracy

ana909 no Ty chyba jesteś jedną z pierwszych, która ma rodzić a czas pędzie nieubłaganie oszczędzaj się i dużo odpoczywaj !

Adaś 15.10.2015 25tc[*]
Zosia i Marysia 25.08.2016 31tc[*]

Nasz Największy Cud Jasiu 13.07.2018

Bo jak się czegoś niewiarygodnie mocno pragnie to walczy się do upadłego

Edytowane przez Kruszynkaa86
Czas edycji: 2016-08-01 o 16:50
Kruszynkaa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 16:54   #1115
marrticzka
Zadomowienie

Cytat:
Ja np dostaje więcej przy miesiącu który ma 31 dni. Wychodzi mi jakieś 80zł więcej ale przy lutym (28 dni) będzie za to mniej.

Tak, chyba że byłaś na zwolnieniu jakimś w czasie krótszym niż 3 pelne miesiące przed l4 ciazowym. W skład wchodzą dodatkowe premie ale na jakichś tam zasadach, nie pamiętam jakich.

Kochana,zaciskaj nogi!!!Mamy przecież ten sam termin.Ja właśnie przed drzwiami gina. Zobaczymy co u mnie...

23.06.2010- NAJPIEKNIEJSZY DZIEŃ W NASZYM ŻYCIU

http://www.suwaczek.pl/cache/fa9b5ce760.png
marrticzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 17:01   #1116
bzyczek
Rozeznanie

Widzę ze dziś dużo wizyt, ja też czekam już przed gabinetem
bzyczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 17:03   #1117
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez WKasiarr Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jak jest w kwestii ubezpieczenia zdrowotnego dziecka? Ściagają od matki, ojca czy jak to jest ogarniane? Czytałam ze do dokumentów potrzebnych do szpitala należy też dołączyć dane firmy, która zatrudnia ojca dziecka, oprócz oczywiście mojego pracodawcy...

Ojej... Oszczędzaj się Ana. Po tym newsie, aż jeszcze bardziej ciekawa jestem co u mojego bąbla słychać, bo miedzy nami jest tylko tydz różnicy. Ile Twoja mała waży? Ściskam!
Wg usg prywatnego tydz temu było 1666g. Nie waży mi jej za każdym razem niestety.
Jeśli urodzę wcześniej będę miała stanowczo za mało ubrań dla niej...
Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Dobrze że większość masz już z głowy, resztę sobie rozłóż żeby za dużo nie robić od razu Poza tym wszystko ok z malutką?

Też już jesteśmy po wizycie, u nas wszystko ok, mała waży 1200g, rozwija się prawidłowo, wciąż jest tydzień do przodu. Z miednicowego jest już położenie główkowe. Chcieliśmy dzisiaj zrobić jakieś zdjęcie, ale chyba się obraziła, bo nie dość że odwróciła się w stronę mojego kręgosłupa, to jeszcze zasłoniła twarz rączką Udało nam się zrobić piękne zdjęcie 3D ucha, taaak, ma bardzo ładne ucho
Tak, od soboty jest ciągle mega aktywna... a zgaga to już norma
Stary 2016-08-01, 17:32   #1118
adzik535
Raczkowanie

Mi koleżanka jeszcze doniosła ciuszki i tym sposobem troche sie uzbierało al moim zdaniem ciuchów nigdy dość - córka miała refluks i potrafiłam przy niej pralkę wstawiać codziennie, czasami nie zdążyłam jej spodni założyć atu już bodziak był obrzygany :/ Potrafiła 8 kompletów dziennie zużywac :P
Ana jeszcze trochę zaciśnij nogi Do mnie przy corce tez mówili ze szybciej urodze a przenosiłam 10 dni :P
Dominika na ślub wcale bym nie szła. JAk oni tak potraktowali Ciebie to ja postąpiłabym podobnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png Bez☠tytułu.png (17,1 KB, 23 załadowań)

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8rjjg3dwteton.png
adzik535 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 18:15   #1119
megilla
Zakorzenienie

Natka, trzymajcie się.

Ana, to trochę mnie zmartwiłaś, bo moja Młoda też siedzi bardzo nisko. Uważaj na siebie.

Mieliśmy dzisiaj jechać na wieś, ale TŻ od rana latał po urzędach. Może jutro ię uda, o ile nie będzie lało.
megilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 18:27   #1120
słonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kruszynkaa86 Pokaż wiadomość
słonik a jak Twoje jelitka się sprawują ? Wszystko okey ? dobrze się czujesz ?

Dziewczyny puchną Wam stopy ? Macie na to jakieś sprawdzone sposoby ? Mi puchnie szczególnie lewa stopa. Leżąc trzymam nogi wyżej, na poduszce, ale to nie pomaga. Od kilku dni w ogóle opuchlizna nie schodzi. Budzę się rano a stopa już opuchnięta...

Jutro mam wizytę w Ujastku, echo serduszek
Jelitka się sprawują wyśmienicie, nie pamiętam, kiedy ostatnio było tak dobrze Bałam się, że będę miała jakieś problemy na tym żelazie, które muszę łykać, ale wszystko ok Modlę się tylko, żeby żadne paskudne zaostrzenie nie rzuciło się po porodzie, żebym mogła karmić
A jak u Ciebie Kochana?

Cytat:

O kurcze, to już. Oszczędzaj się i zaciskaj nogi! Twój wpis mnie uświadomił, że zostało nam naprawdę niewiele czasu

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość

Nasza się też zasłaniała Gratuluję wizyty, super, że się ułożyła, u mnie cały czas położenie miednicowe, mam nadzieję, że się przekręci. Następna wizyta 26 sierpnia - to się wydaje tak daleko.... A potem - lekarz zasugerował, że mam raz w tygodniu przyjeżdżać na ktg w tym ostatnim miesiącu, też tak macie?
słonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 18:41   #1121
morrigan1986
Wtajemniczenie

Ja wizytę mam dopiero 16 sierpnia, buuuu. Nie mogę się doczekać. Dziś mnie Zośka wyjątkowo mocno gniecie w organy wewnętrzne, mam wrażenie, że we wszystkie na raz. Ciężko mi chodzić. Ciekawe ile już waży

morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 18:49   #1122
bzyczek
Rozeznanie

Ja po wizycie, wszystko w normie, tylko szybki podgląd dzidzi czy się rusza i wymiar brzuszka, a tak to wymiarów nie znam, lekarz powiedział że pomierzy na następnej wizycie , będzie usg III trymestru. Na wadze mam +3,5 kg od ostatniej wizyty (to chyba przez wakacje )), w sumie już 11 kg do przodu (teraz 29 tydz). Lekarz zmierzył szyjkę i chyba będę ostatnia rodzić w grudniu bo mam szyjkę prawie 4 cm .
Stary 2016-08-01, 19:12   #1123
Lunus
Wtajemniczenie

Byliśmy połazić po sklepach troszkę a później basen - wracam a tu się kolejka do rodzenia już ustawia A ja też na przodzie peletonu zgodnie z rozpiską tak więc zaraz klikam łóżko

A tak w nawiązaniu do tych skurczy to podpytam lekarza bo to właśnie nam ktoś mówił albo lekarz albo położna w szpitalu. Może się przyda dziewczynom.

Lunus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 19:13   #1124
ja1003
Zadomowienie

Dzien dobry
Gratulacje udanych wizyt
Ana - zaciskaj nogi i odpoczywaj Mnie w pierwszej ciąży też wszyscy, łącznie z lekarzem mówili, że urodzę wcześniej - urodziłam po terminie i śmiem twierdzic że tylko dzieki masażowi szyjki.
U mnie jakiś gorszy czas. Wszyscy mnie doprowadzają do szału, nawet mąż. Coraz częściej zdarza mi się płakać bez powodu, wszystkim się denerwuję i w ogóle... Do tego w sobotę synek miał mały wypadek - potknął się o moją nogę i dotknął ręką rozgrzanego grilla, o efektach nie muszę pisać...
Maluch też daje o sobie znać praktycznie cały czas
Widzę, że nie tylko ja mam problemy ze snem. Jestem wykończona. W nocy spać nie umiem bo albo latam do łazienki co chwila, albo synek sie budzi, albo nie mogę zasnąć, no a w dzień to wiadomo, że dopiero trudno o chwilę "wolnego".
Mąż sobie wymyślił wyjazd gdzieś na weekend na który nie mam najmniejszej ochoty i nie wiem jak mu to delikatnie wyperswadować .
ja1003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 19:24   #1125
WKasiarr
Zakorzenienie

Gratuluje udanych wizyt! Ja wyczekuję jutra z niecierpliwością, bo też wizytuje.
WKasiarr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 19:25   #1126
Megula91
Zadomowienie

A my właśnie chcemy jechać do Ustronia na 3 dni 😊 i czuje ze potrzebuje jeszcze większego odpoczynku 😊

Ana - tez się przyjęłam twoja wiadomością 😊 zwłaszcza, z e termin mam na 5 października! Oj oj a tu jeszcze remont! Jutro zamawiam kosmetyki i wanienke 😊 potem zostanie tylko łóżeczko 😊

26.11.2015

04.08.2017
Megula91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 19:28   #1127
ana909
Erudycja

Ja w sobotę kliknęłam zamówienie z Gemini, właściwie muszę jeszcze kupić staniki do karmienia. Tylko nie wiem jakie...
Stary 2016-08-01, 20:26   #1128
Roosko
Rozeznanie

Ale Wam zazdroszczę tych wizyt, moja dopiero 24.08. Zresztą czekam tylko na widok na usgg, bo niestety moja lekarka do zbyt wylewnych nie należy i czasami nawet muszę prosić o komentarz do usg, bo sama od siebie nic nie powie. A dodam, że chodzę prywatnie i zostawiam u niej co miesiąc niemałą jak na 10 minut wizyty kwotę, więc oczekuję empatii i zainteresowania. No, ale teraz już lekarza nie zmienię...

Ana powodzenia! Będzie co ma być, widocznie dzidzia chce już do mamy Zostało coraz mniej czasu i właśnie sobie uświadomiłam, że nawet mnie to może spotkać każdego dnia.

Zamówiłam dzięki Waszemu poleceniu koszulę do karmienia z Italian Fashion, zrobię zdjęcie jak przyjdzie
Roosko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 20:28   #1129
paryzanka84
Raczkowanie

Witam, ja wlasnie wrocilam z weekendowego wypadu nad morze ( Kołobrzeg, Mielno, Darłówek). Tylko spacery, bez opalania i kąpieli. Za tydzień wracamy do FR.
Dzis kupilam 3 paczki pieluch dla noworodków w biedronce i na internecie chce zamówić te wielorazowe. Koszt 500 zł a starczy do końca pieluchowania dziecka.
paryzanka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 20:35   #1130
wontrubka
Wtajemniczenie

Cytat:

No to i ja się zdygałam, bo termin mam na 04.10. Ale dzisiaj byłam też na wizycie i szyjkę mam 3 cm, więc chyba OK. Za 10 dni usg i sprawdzimy ułożenia dziecia. A Ty się tam trzymaj i odpoczywaj dużo! Będzie dobrze!
Gin mi powiedział, że mam się skonsultować z naczyniowcem z powodu tych żylaków martwi mnie to. I mam teraz brać cyclo3fort 3 razy dziennie ... Boję się, że one mi popękają jak będę przeć, a druga opcja, to że mi przetną jakiegoś w brzuchu o którym nie wiem, podczas CC, jakbym miała mieć...

wontrubka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 20:45   #1131
ana909
Erudycja

Ja biorę 1 tab dziennie od 4 miesiąca. Lekarz poleca 2tab ale hmm może jeszcze chwilę poczekam.
Stary 2016-08-01, 20:56   #1132
Ewula88
Wtajemniczenie

Ana zawiało grozą:/ ściskaj nogi i odpoczywaj!
Ja mam w piątek badanie, nie mogę się doczekać.

Mąż mnie dziś miło zaskoczył-złożył łóżeczko

Zastanawiam się nad materacem, chcę kupić lateksowo-kokosowy macie jaki godny polecenia?
Ewula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 21:04   #1133
Lunus
Wtajemniczenie

Cytat:

Zastanawiam się nad materacem, chcę kupić lateksowo-kokosowy macie jaki godny polecenia?
O to samo miałam pytać Czyli o materac lateksowo - kokosowy

Lunus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 21:08   #1134
Kruszynkaa86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez słonik Pokaż wiadomość
Jelitka się sprawują wyśmienicie, nie pamiętam, kiedy ostatnio było tak dobrze Bałam się, że będę miała jakieś problemy na tym żelazie, które muszę łykać, ale wszystko ok Modlę się tylko, żeby żadne paskudne zaostrzenie nie rzuciło się po porodzie, żebym mogła karmić
A jak u Ciebie Kochana?
Bardzo się cieszę, że wszystko jest dobrze ! U mnie odpukać też poza tym, że łykam tabletki nie czuję, że jestem chora. I oby tak dalej. Na pewno zaostrzenie nam nie wróci Moja Droga i będziemy się cieszyć remisją błogie lata

Gratulacje udanych wizyt

Materac kupiłam gryka - pianka - kokos a Mąż właśnie kończy składać komodę

Adaś 15.10.2015 25tc[*]
Zosia i Marysia 25.08.2016 31tc[*]

Nasz Największy Cud Jasiu 13.07.2018

Bo jak się czegoś niewiarygodnie mocno pragnie to walczy się do upadłego
Kruszynkaa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 21:37   #1135
bzyczek
Rozeznanie

Cytat:

Ewula mój młody ma lateksowy firmy Hevea, u rodzicow jak spi to ma gpk i uważam że ten lateksowy jest 100 razy lepszy i wygodniejszy do spania , gpk to szelesci jak slomianka i jest twardy bardzo. Hevea polecało dużo dziewczyn , ma dobre opinie.
Stary 2016-08-01, 22:05   #1136
paula1010
Zadomowienie

Hej wyglada na to, ze dzis połowa z Nas miała wizyty ja niestety synka na usg nie zobaczyłam, dzis miałam pierwszy raz mierzony brzuch cm - tak, tak... W taki sposób kontrolowany jest wzrost maluszka w Anglii wszystko w normie, synuś nadal głowa ku gorze, dlatego tak obrywam bez przerwy po pęcherzu

Ana zwolnij, niech maleństwo jeszcze troszkę posiedzi dopiero teraz sobie uświadomiłam, ze w przyszłym miesiącu niektóre z Nas mogą juz byc na porodówce

Dziewczyny kompletuje wlasnie zamowienie na Gemini, przypomnijcie mi proszę jak nazywał sie ten termometr, ktory kilka z Was zamówiło?
paula1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 22:12   #1137
marrticzka
Zadomowienie

U mnie po wizycie w miarę ok,poza tym,że mała już w pozycji nietoperza.A tak prosiłam,przekonywałam,że by siedziała na tyłku.
Zbadał szyjkę,powiedział,że już zaczyna powoli przygotowywać się do porodu,ale póki co bez paniki.😨😱😧

23.06.2010- NAJPIEKNIEJSZY DZIEŃ W NASZYM ŻYCIU

http://www.suwaczek.pl/cache/fa9b5ce760.png

Edytowane przez marrticzka
Czas edycji: 2016-08-01 o 22:15
marrticzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 22:19   #1138
Ewula88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula1010 Pokaż wiadomość
Hej wyglada na to, ze dzis połowa z Nas miała wizyty ja niestety synka na usg nie zobaczyłam, dzis miałam pierwszy raz mierzony brzuch cm - tak, tak... W taki sposób kontrolowany jest wzrost maluszka w Anglii wszystko w normie, synuś nadal głowa ku gorze, dlatego tak obrywam bez przerwy po pęcherzu

Ana zwolnij, niech maleństwo jeszcze troszkę posiedzi dopiero teraz sobie uświadomiłam, ze w przyszłym miesiącu niektóre z Nas mogą juz byc na porodówce

Dziewczyny kompletuje wlasnie zamowienie na Gemini, przypomnijcie mi proszę jak nazywał sie ten termometr, ktory kilka z Was zamówiło?
hmm microlife ?
Ewula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 22:47   #1139
NelkaHelka
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
Jak ja Wam zazdroszczę tych wizyt! Moja dopiero za 9 dni A już tak bardzo chciałabym zobaczyć małego
Ana trzymaj się kochana! Ściskaj nogi i nie przemęczaj się.
Ja od jutra zaczynam wielkie pranie. Mam taką górę ubrań, że mój syn będzie chyba największym strojnisiem w mieście

Aaaa i byłam dziś na darmowych warsztatach prowadzonych przez doradców laktacyjnych. Super sprawa, wiele nowych rzeczy się dowiedziałam i jakaś taka spokojniejsza się zrobiłam jeśli chodzi o kp. A bałam się go chyba bardziej niż porodu
NelkaHelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-01, 22:53   #1140
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez bzyczek Pokaż wiadomość
Ewula mój młody ma lateksowy firmy Hevea, u rodzicow jak spi to ma gpk i uważam że ten lateksowy jest 100 razy lepszy i wygodniejszy do spania , gpk to szelesci jak slomianka i jest twardy bardzo. Hevea polecało dużo dziewczyn , ma dobre opinie.
Ja też go mam, z pokrowcem medica. Cieszę się że nie pożałowałam na to kasy.

Ja zamówiłam termometr kardio-test kt-40. Ma dużo pozytywnych opinii i znalazłam go w jakimś rankingu. Paczka powinna dojść jutro bądź w środę i mogę zacząć się powoli pakować

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości